Razlike izmedju Dženneta i Raja

Rasprave o vjerskim temama.
ljubav_aha

#76 Re: Razlike izmedju Dženneta i Raja

Post by ljubav_aha »

KotromanichII wrote:
Film "Avatar" i Dzennet

Virtuelni spektakl Jamesa Camerona "Avatar" neki obožavatelji doživljavaju previše stvarno, te imaju napade depresije i na um im pada samoubistvo nakon što pregledaju ovaj filmski hit. To se dešava jer žude za ljepotom predstavljenom na vanzemaljskoj planeti Pandora, piše CNN...

Na forumu fanova revolucionarnog SF ostvarenja pokrenuta je tema pod nazivom "Načini kako se izboriti sa depresijom nakon maštanja o nestvarnoj Pandori" gdje je objavljeno preko 1.000 postova ljudi koji priznaju da i sami osjećaju spomenute probleme. Korisnik Mike napisao je da je nakon gledanja filma razmišljao da se ubije.

"Otakako sam pogledao Avatar postao sam depresivan. Promatrajući tako divan svijet Pandore i sve Na'vije učinilo je da poželim da budem jedan od njih. Ne mogu prestati misliti o svim tim stvarima koje se dešavaju u filmu i svim suzama i žmarcima koje sam osjetio. Čak sam planirao i samoubistvo razmišljajući kako ću biti ponovo rođen u svijetu sličnom Pandori i svemu iz Avatara."

Svijet Pandora je prikazan u filmu kao priroda iz bajke. Ja koji sam gledao taj film bio sam impresioniran vizuelnom prezentacijom prirode u tom filmu. Pa kad pomislim da je to konstruisao jedan čovjek, običan smrtnik, šta onda reći za Allahov džennet koji je svojom rukom sagradio. Kad se tako zadivimo nestvarnoj prirodi koja je stvorena od ljudi kako će se tek ljudi zadiviti kada kroče nogom u džennet, i vide dvorce od zlata i srebra, zelenilo, izvore, rijeke, palme, razne boje koje čovjeku nisu ni na um padale da postoje, raznovrsni mirisi itd.

U Džennetu su sva cula u konstantnom uživanju, oči gledanjem ljepota dženneta, uši slušanjem pjevanja hurija i Allahovim učenjem Kur’ana džennetlijama, usta raznim ukusnim jelima, nos raznim mirisima i na kraju duša ispunjena osjećajem sreće i zadovoljstva.

Allah kaže u Kur’anu: ”. ... a oni koji su vjerovali i dobra djela činili biće u divnim džennetskim baščama, sve što zažele imaće u Gospodara svoga; biće to blagodat velika. Na ovaj način Allah šalje radosne vijesti robovima Svojim, onima koji su vjerovali i dobra djela činili...” (Kur’an: 42:22-23)

I kud god pogledaš, vidjećeš udobnost i carstvo prostrano.” (Kur’an: 76:20)

u pitanju je primarna statistika o ljubiteljima SF,koji ne mrdnu nikad van,zive kosntantno u virtulenom svijetu,u svijetu igrica,nije ni cudo sto padaju u depresiju,ipak Zemlja je prelijepa,smao treba iskljuciti SF igrice i ostale SF apartice i izaci van
shape of despair

#77 Re: Razlike izmedju Dženneta i Raja

Post by shape of despair »

Reče član foruma koji je postirao 10 poruka dnevno u prosle dvije i kusur godina
KotromanichII

#78 Re: Razlike izmedju Dženneta i Raja

Post by KotromanichII »

u pitanju je primarna statistika o ljubiteljima SF,koji ne mrdnu nikad van,zive kosntantno u virtulenom svijetu,u svijetu igrica,nije ni cudo sto padaju u depresiju,ipak Zemlja je prelijepa,smao treba iskljuciti SF igrice i ostale SF apartice i izaci van
jeste lijepa zemlja ali dzennet je jos ljepsi
derion

#79 Re: Razlike izmedju Dženneta i Raja

Post by derion »

KotromanichII wrote: jeste lijepa zemlja ali dzennet je jos ljepsi
Pics or it didn't happen.
VerticalHairFactor

#80 Re: Razlike izmedju Dženneta i Raja

Post by VerticalHairFactor »

Da dam mali prilog, BSn, jer su i mene interesirale slične stvari tako da sam dosta toga pročitao. Ono što ja znam o islamu jeste da ulazak u Džennet ovisi prije svega o Božijoj milosti, nikako o djelima - dakle da ne budem nedorečen, islam traži određenu praksu itd., ali ulazak u Džennet je prije svega izraz Božije milosti. Osnov za ulazak u Džennet je vjera u jednog Boga i svjedočenje o tome, no ako čovjek čini grijehe i to prije svega prema drugim ljudima, neminovno će završiti u Džehennemu, osim ako mu oni oproste. Jedan hadis kaže: "Allah je oprostio što je između njegovog roba i njega, ali nije oprostio ono što je između roba i roba." Dakle, najteži oblik griješenja kojeg neki vjernik može počiniti jeste nepravdu drugom čovjeku (svejedno da li je taj čovjek musliman ili ne, ne postoji nikakva razlika) - paganstvo ili nešto slično tome, nakon što do čovjeka stigne "vijest o Bogu", uzrok je da čovjek neminovno završi u Džehennemu, ali ako čovjek nije imao priliku upoznati istinu nikako, neće po defaultu ići u Džehennem, jer nije imao priliku saznati ništa o Bogu. Djeca koja umru, bez obzira ko su i šta su, idu u Džennet, po jednom predanju nalaze se sa Ibrahimom (Abrahamom) u džennetskim ljepotama. Po islamu čovjek nije opterećen nikakvim grijehom i od njeg se ne očekuje da bude bezgrešan, štaviše islamska tradicija kaže: "Kada vi ne biste griješili, Allah bi došao sa drugim ljudima koji bi griješili, i on bi im praštao." Islam očekuje od čovjeka da se pokaje ako griješi, i čovjek se može pokajati od svega, od baš svega, naročito od grijeha prema Bogu, od svih bez izuzetka, ali se ne može pokajati (može se kajati, ali mu neće biti oprošteno po defaultu) od nepravde prema drugim ljudima, osim ako mu ovi oproste. Ubiti nevinog čovjeka je jedan od najstrašnijih grijeha u islamu i garantira "jednosmjernu kartu" za džehennem, s tim da će i na Sudnjem danu oni kojima je nepravda učinjena imati priliku da oproste nepravednicima, ako hoće. Kajanje u islamu je individualnog karaktera, nema posrednika, štaviše posrednik se smatra paganstvom, jer Bog po islamu uopće ne sliči čovjeku, ničime. Sam drugi svijet je opisan riječima koja mi shvatamo iz našeg poznavanja ovog svijeta, ali njihova suština je posebna i nema veze sa ovim svijetom. Život u Džennetu je uistinu zauvijek, dok je zauvijek u Džehennemu nešto oko čega se ne slažu svi tumači Kur'ana, razlog su ajeti u kojima se ostanak u Džennetu po pravilu završava sa "halidine fiha ebeda", dok ovi u vez sa Džehennemom glase "halidine fiha", ili "ma dametis-semavatu vel-erd". Hulud u arapskom označava jako dugo trajanje, dakle halidine fiha znači u njemu će jako dugo ostati; a ebeden u arapskom znači bez prestanka, istinski zauvijek, bezgranično dakle. Ovo "ma dametis-semavatu vel-erd" znači dok je nebesa i zemlje, opet alegorija na jako dugo trajanje. Ovi što vole da "tumače" kažu jeste, ne spominje se eksplicitno da je ostanak u Džehennemu kao u Džennetu, ali se može razumjeti i da Bog može dati da Džehennem vremenom ostane prazan, ali On to neće (kako oni to znaju, nikom nije jasno, mada apologetika čuda čini); ovi drugi vele da i razna predanja govore o, na kraju, praznom Džehennemu, ali eto o tome ne bi plaho pričali da se ljudi ne uzjogune i ne počnu griješiti. U Džennetu će biti svih užitaka, tjelesnih, duhovnih i svih ostalih, ali je vrhunac svega gledanje u Božije lice. Hadisi opisuju to gledanje jasnim kao u mjesec u noći uštapa, ali Poslanik kaže da i pored toga ljudi neće moći obuhvatiti pogledom svog Gospodara, niti će moći shvatiti njegovu suštinu. Izvini što ti nisam referisao na svaku od ovih stavki, ali uzelo bi vremena da sad sve pronađem.
ljubav_aha

#81 Re: Razlike izmedju Dženneta i Raja

Post by ljubav_aha »

KotromanichII wrote:
jeste lijepa zemlja ali dzennet je jos ljepsi
treba uzivati u bilo gdje
ljubav_aha

#82 Re: Razlike izmedju Dženneta i Raja

Post by ljubav_aha »

shape of despair wrote:Reče član foruma koji je postirao 10 poruka dnevno u prosle dvije i kusur godina
:lol: sto zelis reci,da uopste ne uzivam u ljepotama Zemlje,eh da samo znas kako grijesis :dance: ovo plesem od radosti :mrgreen:
a ti i dalje citaj mojih 10 postova dnevno :mrgreen:
kamen spoticanja

#83 Re: Razlike izmedju Dženneta i Raja

Post by kamen spoticanja »

shape of despair wrote:Reče član foruma koji je postirao 10 poruka dnevno u prosle dvije i kusur godina
u sridu :) :thumbup:
ali nemoj joj ovo kvariti...sevap je
Bloo
Globalna šefica

#84 Re: Razlike izmedju Dženneta i Raja

Post by Bloo »

ljubav_aha wrote:
KotromanichII wrote:
Film "Avatar" i Dzennet

Virtuelni spektakl Jamesa Camerona "Avatar" neki obožavatelji doživljavaju previše stvarno, te imaju napade depresije i na um im pada samoubistvo nakon što pregledaju ovaj filmski hit. To se dešava jer žude za ljepotom predstavljenom na vanzemaljskoj planeti Pandora, piše CNN...

Na forumu fanova revolucionarnog SF ostvarenja pokrenuta je tema pod nazivom "Načini kako se izboriti sa depresijom nakon maštanja o nestvarnoj Pandori" gdje je objavljeno preko 1.000 postova ljudi koji priznaju da i sami osjećaju spomenute probleme. Korisnik Mike napisao je da je nakon gledanja filma razmišljao da se ubije.

"Otakako sam pogledao Avatar postao sam depresivan. Promatrajući tako divan svijet Pandore i sve Na'vije učinilo je da poželim da budem jedan od njih. Ne mogu prestati misliti o svim tim stvarima koje se dešavaju u filmu i svim suzama i žmarcima koje sam osjetio. Čak sam planirao i samoubistvo razmišljajući kako ću biti ponovo rođen u svijetu sličnom Pandori i svemu iz Avatara."

Svijet Pandora je prikazan u filmu kao priroda iz bajke. Ja koji sam gledao taj film bio sam impresioniran vizuelnom prezentacijom prirode u tom filmu. Pa kad pomislim da je to konstruisao jedan čovjek, običan smrtnik, šta onda reći za Allahov džennet koji je svojom rukom sagradio. Kad se tako zadivimo nestvarnoj prirodi koja je stvorena od ljudi kako će se tek ljudi zadiviti kada kroče nogom u džennet, i vide dvorce od zlata i srebra, zelenilo, izvore, rijeke, palme, razne boje koje čovjeku nisu ni na um padale da postoje, raznovrsni mirisi itd.

U Džennetu su sva cula u konstantnom uživanju, oči gledanjem ljepota dženneta, uši slušanjem pjevanja hurija i Allahovim učenjem Kur’ana džennetlijama, usta raznim ukusnim jelima, nos raznim mirisima i na kraju duša ispunjena osjećajem sreće i zadovoljstva.

Allah kaže u Kur’anu: ”. ... a oni koji su vjerovali i dobra djela činili biće u divnim džennetskim baščama, sve što zažele imaće u Gospodara svoga; biće to blagodat velika. Na ovaj način Allah šalje radosne vijesti robovima Svojim, onima koji su vjerovali i dobra djela činili...” (Kur’an: 42:22-23)

I kud god pogledaš, vidjećeš udobnost i carstvo prostrano.” (Kur’an: 76:20)

a mozes i SF posmatrati kao neki pokusaj docaravanja dzenneta? :D

i odakle ti, svega ti, PRIMARNA STATISTIKA, o ljubiteljima SF-a? :?
erlman

#86 Re: Razlike izmedju Dženneta i Raja

Post by erlman »

jedna tamo wrote:naravno da i kršćani mogu završiti u paklu....
raj je za ljude koji žive kršćanski, znači isto kao i kod drugih religija....ne ubij, ne ukradi, poštuj oca i majku, poštuj sve ljude, radi dobra djela, ne varaj i slično...
samo što u kršćanstvu postoji i čistilište....

ma ja najbolje je pljackat silovat ubijat, onda se ocistit i onda sve ponovo.

kakav debilizam, kad nekog ubijes samo Bog prasta nikako svecenik ili neki covjek nemoze te ocistiti od tvojih grijeha
melac

#87 Re: Razlike izmedju Dženneta i Raja

Post by melac »

erlman wrote:
jedna tamo wrote:naravno da i kršćani mogu završiti u paklu....
raj je za ljude koji žive kršćanski, znači isto kao i kod drugih religija....ne ubij, ne ukradi, poštuj oca i majku, poštuj sve ljude, radi dobra djela, ne varaj i slično...
samo što u kršćanstvu postoji i čistilište....

ma ja najbolje je pljackat silovat ubijat, onda se ocistit i onda sve ponovo.

kakav debilizam, kad nekog ubijes samo Bog prasta nikako svecenik ili neki covjek nemoze te ocistiti od tvojih grijeha
Zaista ne poznaš materiju o kojoj pričaš.

A još k tomu izvrčeš stvari kako bi tvome egu odgovarale.

U kršćanstvu su silovanje i ubojstvo smrtni grijesi tj. ne može ih neki pop odriješiti, već samo pred Bogom se mogu prvadati ( ako je to uopće moguće ).

I usput budi rečeno, imputiraš da su svi kršćani debili ( iako na krivim osnovama ), a to nije lijepo.
ronhill

#88 Re: Razlike izmedju Dženneta i Raja

Post by ronhill »

ne moze se covjek namjerno pokajat...ono "odo ja malo ubijat radi raje pa cu 3. dec 2031. da se pokajem"
Prozor

#89 Re: Razlike izmedju Dženneta i Raja

Post by Prozor »

A jeste vam tema, ja sve čekam kad će doći neka prava uporedba a ono sve sama filozofija :lol:

Hajde pošto najviše znam o Džennetu, da pitam one koji poznaju materiju.....

Ima li, prema kršćanstvu, u raju kuća, dvoraca ili rijeka?

Ima li jela, i kojeg?

Ima li žena? :D

Ima li muzike?

Imaju li ljudi fizička ili duhovna tijela?

Jesu li ljudi i dalje ljudi, ili postaju anđeli?

Unaprijed zahvalan :)
KotromanichII

#90 Re: Razlike izmedju Dženneta i Raja

Post by KotromanichII »

Obavezno pogledajte ovo predavanje o opisu Dzenneta, ovaj covjek tako lijepo sa dozivljajem opisuje dzennet

Opis Dzenneta
http://www.n-um.com/?q=node/3024/play
Suzie Q

#91 Re: Razlike izmedju Dženneta i Raja

Post by Suzie Q »

u kršćanstvu su materijalne stvari nebitne tako da vjerujem kako ni na "onom" svijetu nema kuća, imanja... vjera nas uči da je hrana koja je potrebna duhovna hrana (ne živi čovjek samo o kruhu nego o svakoj riječi Božjoj) a isto tako da je duša besmrtna, dok je tijelo prolazno ("sjeti se čovječe da si pepeo i da ćeš pepeo postati).
što se tiče raja dosta toga je slikovito opisano da bi se približilo ljudima pa ne vjerujem da ima rijeka i cvijeća i sl. ali uglavnom je poenta u smiraju duše i ljubavi jer je Bog ljubav.
pošto duše nemaju spol, vjerujem da nema muškaraca i žena, a ovo me podsjetilo na onu priču da se na onom svijetu ljudi ne prepoznaju. kada je to čula moja stara tetka, izjavila je kako bi se ona na onom svijetu svejedno napravila da ne poznaje tetka kad bi ga srela :lol:

a što se anđela tiče, koliko znam vjeruje se da samo djeca koja umru postaju anđeli, doduše ne znam je li to narod izmislio radi utjehe kad umre dijete ili je to stvarno. nešto ne mogu zamisliti da bi evo ja prva danas-sutra postala anđeo....ne ide to valjda tako
Traktor`

#92 Re: Razlike izmedju Dženneta i Raja

Post by Traktor` »

KotromanichII wrote:Obavezno pogledajte ovo predavanje o opisu Dzenneta, ovaj covjek tako lijepo sa dozivljajem opisuje dzennet

Opis Dzenneta
http://www.n-um.com/?q=node/3024/play
jest garant...on bio, vidio i vratio se...ma daj ba...
KotromanichII

#93 Re: Razlike izmedju Dženneta i Raja

Post by KotromanichII »

jest garant...on bio, vidio i vratio se...ma daj ba...
pogresno od mene napisano ta rijec sa dozivljajem, mislio sam reci "Uzivio se u pricu" :wink:
murat arslan

#94 Re: Razlike izmedju Dženneta i Raja

Post by murat arslan »

ajet je veoma komplikovano tumaciti - kao naravno i sve u knjigama objave :D ali cini mi se da je za razliku od poklonika zvijezda ateista prilicno razumna osoba i stoga....

ja sam svakako ateista pa se i ne brinem :D [/quote]

a zašto je ateista razuman?
U cijeloj historiji ljudi su vjerovali u Boga.
Svako ima potrebu da vejruje u nešto, isto kao što ima potrebu da diše.
Ti ćeš reći da je nauka dokazala da nema Boga, a ja ću tebi pružiti 1000 kontraargumenata.
Ako su neki ljudi rekli da nama Boga i ti njima vjeruješ, zašto je to mjerilo razuma.
Po meni je baš glupost vjerovati da je sve nastalo slučajno, pa onda slučajno ovo, pa slučajo ono ...
Teško je razumiti, u stvari nemoguće je razumiti da je Bog oduvijek, ali je još gore ovo "slučajno".
I otkuda bilo kome pravo da ono što on misli smatra sigurnom istinom. Koliko je bilo običnih ljudi poput nas koji su živjeli, volili, bolobali, borili se kroz život, a o njima se nezna apsolutno ništa? Zašto? Zato što su bili prosjećni ili obični kao i mi i povodili su se za NEČIJIM mišljenjem.
Nemoj ti misliti da ja npr. Klintona i takve smatram posebnim.
Ako hoćeš da budeš poseban moraš donijeti nešto novo pa da se ljudi povode za tobom, ako ćemo pravo.
A kad smo kod ljudi...
Historija cjelokupna se vrti ili ti ga okreće oko ljudi koji su za sebe rekli da su poslani od Boga.
Čak i danas se okreće oko njih u najvećoj mjeri.
A najviše oko posljednjeg.
Kako je moguće da jedan čovjek od najgorih barbara, pijanaca, razbojnika, ortodoksnih neznalica ... općenito najgorih ljudi, napravi za kratko vrijeme najbolje ljude koji će osvojiti pola svijeta i osnovati civilizaciju poput nekih sa hiljdugodišnjiom tradicijom, čak i bolju i da ona potraje nekoliko stotina godina.
Uzgred, ovaj čovjek je najavio da će biti ovako i ništa nije slagao u svom životu, nevezano samo za ove događaje.
Ja sam običan kao i 99.999999999999 % ljudi od postanka svijeta i normalno slijedim nekoga, tačnije povodim se za nečijim mišljenjem u životu (općenito).
I volim da slijedim ovakvog čovjeka, za kojeg historija kaže da je poseban, nego da slijedim nekog običnog ko je naklapao o postanku ovog svijeta, na osnovu svoje ograničene pameti, mašte i naučnih pomagala, a pomalo i zafkancije (šupljiranja).
Ja ovo smatram razumnim, izvinit ćeš.
statix

#95 Re: Razlike izmedju Dženneta i Raja

Post by statix »

Bilo je ljudi koji su kroz historiju bili mnogo uspjesniji u osvajanju kao Aleksandar Veliki, Dzingis King, Kir Veliki i drugi. Muhamed je poseban vjerovatno zbog onoga sto je proricao i propovjedao, ali svakako je osvajanje po jugoistocnoj Aziji, Indiji, Africi i Evropi zasluzno sto danas oko 23% populacije cine muslimani.
Inace post ti je konfuzan i pun nebuloza. Nauka se ne slijedi, niti se siri osvajanjem.
PRO testant

#96 Re: Razlike izmedju Dženneta i Raja

Post by PRO testant »

bijela wrote:voljela bih kad bi se na ovakvim temama javljali teolozi ili dobri poznavaoci kršćanstva, bilo bi zanimljivo u pozitivnom smislu, sigurna sam.

Zašto bi se neko pojavio kao teolog na jednom od ovakvih podforuma?

Da li bi ljudi bili u stanju takvog nekoga prepoznati, i da li bi ga kao takvog prihvatili?
Jer se činimi mise često puta desilo da kada se neko takav pojavi, isti bude optužen za "misionarenje" ili ti nečim drugim, te bude ismijavan i zatrpavan pitanjima koja imaju malo ili nimalo veze sa temom.
Te je skoro uvijek usljeđivalo postiranje kilometarskih postova sa "kontra argumentima."
A uz sve to znale su se desiti i druge stvari.

Elem, šta da se uradi?
Bloo
Globalna šefica

#97 Re: Razlike izmedju Dženneta i Raja

Post by Bloo »

murat arslan wrote:ajet je veoma komplikovano tumaciti - kao naravno i sve u knjigama objave :D ali cini mi se da je za razliku od poklonika zvijezda ateista prilicno razumna osoba i stoga....

ja sam svakako ateista pa se i ne brinem :D
a zašto je ateista razuman?
U cijeloj historiji ljudi su vjerovali u Boga.
Svako ima potrebu da vejruje u nešto, isto kao što ima potrebu da diše.
Ti ćeš reći da je nauka dokazala da nema Boga, a ja ću tebi pružiti 1000 kontraargumenata.
Ako su neki ljudi rekli da nama Boga i ti njima vjeruješ, zašto je to mjerilo razuma.
Po meni je baš glupost vjerovati da je sve nastalo slučajno, pa onda slučajno ovo, pa slučajo ono ...
Teško je razumiti, u stvari nemoguće je razumiti da je Bog oduvijek, ali je još gore ovo "slučajno".
I otkuda bilo kome pravo da ono što on misli smatra sigurnom istinom. Koliko je bilo običnih ljudi poput nas koji su živjeli, volili, bolobali, borili se kroz život, a o njima se nezna apsolutno ništa? Zašto? Zato što su bili prosjećni ili obični kao i mi i povodili su se za NEČIJIM mišljenjem.
Nemoj ti misliti da ja npr. Klintona i takve smatram posebnim.
Ako hoćeš da budeš poseban moraš donijeti nešto novo pa da se ljudi povode za tobom, ako ćemo pravo.
A kad smo kod ljudi...
Historija cjelokupna se vrti ili ti ga okreće oko ljudi koji su za sebe rekli da su poslani od Boga.
Čak i danas se okreće oko njih u najvećoj mjeri.
A najviše oko posljednjeg.
Kako je moguće da jedan čovjek od najgorih barbara, pijanaca, razbojnika, ortodoksnih neznalica ... općenito najgorih ljudi, napravi za kratko vrijeme najbolje ljude koji će osvojiti pola svijeta i osnovati civilizaciju poput nekih sa hiljdugodišnjiom tradicijom, čak i bolju i da ona potraje nekoliko stotina godina.
Uzgred, ovaj čovjek je najavio da će biti ovako i ništa nije slagao u svom životu, nevezano samo za ove događaje.
Ja sam običan kao i 99.999999999999 % ljudi od postanka svijeta i normalno slijedim nekoga, tačnije povodim se za nečijim mišljenjem u životu (općenito).
I volim da slijedim ovakvog čovjeka, za kojeg historija kaže da je poseban, nego da slijedim nekog običnog ko je naklapao o postanku ovog svijeta, na osnovu svoje ograničene pameti, mašte i naučnih pomagala, a pomalo i zafkancije (šupljiranja).
Ja ovo smatram razumnim, izvinit ćeš.[/quote]

šarmantno...znači historija (misliš pisani tragovi LJUDSKI o prošlim događajima) za nekoga govore da je poseban...kontradiktoran si
ako ti za npr. običnog smatraš Stephen Hawkinga, i ako ga smatraš ograničenim i et cetera, a on će u historiji biti upamćen kao poseban šta ćeš onda?
BSn

#98 Re: Razlike izmedju Dženneta i Raja

Post by BSn »

kao pokretac teme bih da se prvenstveno zahvalim svima na ponudjenim odgovorima, ali i da zamolim pojedine da diskusiju teizam-ateizam nastave na nekoj drugoj temi.
statix

#99 Re: Razlike izmedju Dženneta i Raja

Post by statix »

Izgleda da jo osnovna razlika, sto jedni tvrde da ima, a drugi da nema seksa u dzenetu/raju.

http://www.religioustolerance.org/isl_para.htm
murat arslan

#100 Re: Razlike izmedju Dženneta i Raja

Post by murat arslan »

statix wrote:Bilo je ljudi koji su kroz historiju bili mnogo uspjesniji u osvajanju kao Aleksandar Veliki, Dzingis King, Kir Veliki i drugi. Muhamed je poseban vjerovatno zbog onoga sto je proricao i propovjedao, ali svakako je osvajanje po jugoistocnoj Aziji, Indiji, Africi i Evropi zasluzno sto danas oko 23% populacije cine muslimani.
Inace post ti je konfuzan i pun nebuloza. Nauka se ne slijedi, niti se siri osvajanjem.
Nisam želio da istaknem osvajanje, nego PREDOGOJ cijele jedne nacija, koja je bila ogrezla u neznanju i najgorim oblicima opačina i nakaradnosti.
Last edited by murat arslan on 14/08/2010 11:32, edited 1 time in total.
Post Reply