Razlika među zvaničnim književnim jezicima u BiH

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Da li u BiH treba da postoje tri priznata zvanična jezika:

Da
8
24%
Ne
6
18%
Samo bosanski
19
58%

Total votes: 33

Herbert Hoover

#51 Re: Razlika među zvaničnim književnim jezicima u BiH

Post by Herbert Hoover »

@Zemunica
A ima li nekih domaćih svedočenja o tim istorijskim razvojima događaja u vezi pisma i jezika?
goran5 wrote: Ne amerikanci govore engleskim ne americkim , Belgijanci govore francuskim tj. Nizozemskim , Albanci govore Albanskim ne Kosovski =======> ime jezika se daje po narodu a ne drzavi , dakle napisao si notornu glupost.
E sad neki jezici su i izmisljeni bar njihovi nazivi ali onda je pitanje po kojim kriterijima?
U slučaju Amerike je zanimljivo da se govori engleski iako amerikanci nisu samo Englezi nego i mnogi drugi evropski narodi a sada i vanevropsi...

Ali nećemo sada da idemo toliko daleko od teme, tema je jezik Bosne i Hercegovine! :bih:
goran5 wrote: Mogao bih ici i tako daleko pa rec i Hrvatsko-Srpskim ali ti garantujem da u 10 stoljeca mojih predaka ovdje nitko nikada nije govorio nekakvim Bosanskim jazikom.
I to ne zato sto nekog mrzi vec zato sto je to tako ; like it or not
Ali nije bitno kako je bilo nekada nego kako je najbolje prilagoditi se sadašnjoj situaciji i budućnosti države.
Tvoj glas je verovatno za tri zvanična jezika u BiH? Ako je tako onda OK.
charvel.

#52 Re: Razlika među zvaničnim književnim jezicima u BiH

Post by charvel. »

goran5 wrote:...
Osim toga znas da se ime jezika daje po narodu a da su u srenjevjekovnoj Bosni zivjeli Hrvati i na istoku Srbi dakle u kraljevini Bosni se govorio Hrvatski , respektivno Srpski jezik , ako cemo gurnuti logiku do kraja i bit iskreni
hahahha, ma jelde :)
Jel tad bila ono i republika srpska, a hrvati trazili entitet? :lol:
metastasio

#53 Re: Razlika među zvaničnim književnim jezicima u BiH

Post by metastasio »

goran5 wrote:
Sezam wrote:Mada treba pomenuti da je Vuk Karadzic ni kiv ni duzan postao dijelom velikosrpske mitologije, jer je i sam Vuk taj jezik nazvao "Nash", sto je po meni i jedina ispravna definicija. To sto je kasnije "Nash" postao srpski i hrvatski, to treba pripisati politikanstvu, koje se nama Bosancima i Hercegovcima ovdje tako cinicno namece.

Isto tako, donio je u jezik sasvim jednostavno pravilo: "Pisi kao sto govoris, a citaj kako je napisano"...nazalost, to su pravilo upropastili hrvatski/srpski lingvisticki 'genijalci' u posljednjih stotinjak godina, praveci umivenu verziju jezika, sterilizujuci ga...tako da narodni i knjizevni jezik cesto nemaju puno dodirnih tacaka, narocito u nekim dijelovima Hrvatske i Srbije, gdje "Nash" jezik nije nikada zazhivio. U Bosni i Hercegovini svi pricaju jedan te isti jezik, nema dijalekata...
Ne namece se vama nista jer ja sam Bosanac i Hercegovac kao i moja obitelj pa govorim Hrvatskim koji mi nitko nije nametnuo vec tako govorim oduvjek.
Mogao bih ici i tako daleko pa rec i Hrvatsko-Srpskim ali ti garantujem da u 10 stoljeca mojih predaka ovdje nitko nikada nije govorio nekakvim Bosanskim jazikom.
A ko tebi priječi da svoj jezik nazivaš hrvatskim? I zašto onda agresivno nastupaš i priječiš drugima da svoj jezik zovu bosanskim pa govoriš o "izmišljenim" jezicima. Mislim da baš ti kao neko ko odaje svoje hrvatsko podrijetlo trebaš malo pogledati na bogatu književnojezičku tradiciju bosanskih franjevaca pa ćeš vidjeti da su mnogi od njih svoj jezik nazivali baš "bošnjačkim" ili "bosanskim" (npr. Matija Divković). Uostalom, otkud ti znaš kako je tvoj čukun-deda zvao svoj jezik? I da li je uopće koristio neki naziv za jezik kojim govori?
Last edited by metastasio on 11/07/2009 00:49, edited 1 time in total.
goran5

#54 Re: Razlika među zvaničnim književnim jezicima u BiH

Post by goran5 »

Zemunica wrote:Napokon tema koja zavrijedjuje moj prvi post na ovom forumu. Mislim da ste se odmakli od teme, pa i ja cu nastaviti u vasem smjeru. Ja svoj jezik smatram bosanskim jezikom i neko nema pravo da mi to osporava. Evo malo gradiva sa casova historije bosanskog jezika. Malo da se raja informise :wink:

- 3.7.1436. godine bosanski jezik se prvi put pominje (ako neko zna gdje, nek me obavijesti, nisam sve uspjela zapisati :roll: )
- 17. stoljeće, na Balaknu postoji bosanski, dalmatinski, hrvatski i srpski jezik, zapisali njemački naučnici, arhiva u Frankfurtu, Njemačka
- kraj 19. stoljeća postojala Gramatika bosanskog jezika , autor nepoznati fratar
- 1907. godine Austro-Ugarska monarhija dekretom ukida ime ''bosanski'' jezik i naređuje korištenje Vukove gramatike, pravopisa i rječnika sh.-hs. jezika <--- kako je moguće ukinuti nešto što nikad nije postojalo :)

dakle, u Bosni i Hercegovini se govori bosanskim jezikom koji je naša sadašnjost, a bogami i prošlost i budućnost. :bih:
1)U 1436 , ako ne mozes navesti izvor onda molim te ni ne pisi jer tako i ja mogu napisat: 3.7.1436 se u Bosni govorio Hrvatski jezik ( ako neko zna ... )
2)Koji Njemacki imena? i link na arhivu ili izvor? Engleski su napisali da se u 17st. govori Hrvatski i Srpski i Bugarski na balkanu ( arhiva London )
3Austrija i Kalaj su silom htjeli stvorit Bosanski , pa nisu uspjeli dakle nit je to moja proslost , nit je sadasnjost , nit ce mi bit buducnost a nit moje djece a ti ga nazivaj kako hoces tvoja stvar, samo znaj da grijesis.
oriental

#55 Re: Razlika među zvaničnim književnim jezicima u BiH

Post by oriental »

@goran:

I samo zbog toga što ti možeš da garantuješ (?) da niko tvoj nije u ovih 10 stoljeća govorio ''nekakvim bosanskim'', tvrdiš da zapravo niko nije govorio bosanskim jezikom?!

@hervert hoover:

Ja nisam nigdje rekao da treba da samo bosanski bude zvanični jezik, niti osporavam nekome da priča srpskim i hrvatskim, samo odgovorno tvrdim da niko sa objektivnim poznavanjem historijskih činjenica ne može negirati postojanje onoga što se zove, zvalo i zvaće bosanskim jezikom.
goran5

#56 Re: Razlika među zvaničnim književnim jezicima u BiH

Post by goran5 »

A ko tebi priječi da svoj jezik nazivaš hrvatskim? I zašto onda agresivno nastupaš i priječiš drugima da svoj jezik zovu bosanskim pa govoriš o "izmišljenim" jezicima. Mislim da baš ti kao neko ko odaje svoje hrvatsko podrijetlo trebaš malo pogledati na bogatu književnojezičku tradiciju bosanskih Franjevaca pa ćeš vidjeti da su mnogi od njih svoj jezik nazivali baš "bošnjačkim" ili "bosanskim" (npr. Matija Divković). Uostalom, otkud ti znaš kako je tvoj čukun-deda zvao svoj jezik? I da li uopće koristio neki naziv za jezik kojim govori?[/quote]

Ne nastupam ja agresivno vec drugi , Bosanskim nazivam izmisljenim jer je izmisljen 1993g a ne zato sto nekog ne volim .
Od kako moji zive u Bosni nitko nikad nije cak niti cuo pa ni kod bos. muslimana da kazu da govore Bosanskim jezikom , vec bosanskim dijalektom i upravo se o tome i radilo kod franjevaca .
Opet kazem pricaj kako zelis ali onda dokle cemo tako ici u nadjevanju imena jezika svakom dijalektu?
oriental

#57 Re: Razlika među zvaničnim književnim jezicima u BiH

Post by oriental »

Gorane, jedno konkretno pitanje: kojim jezikom je pisana Kulinova povelja Dubrovčanima iz 12. stoljeća?!
Pajser

#58 Re: Razlika među zvaničnim književnim jezicima u BiH

Post by Pajser »

metastasio wrote:
goran5 wrote:
Sezam wrote:Mada treba pomenuti da je Vuk Karadzic ni kiv ni duzan postao dijelom velikosrpske mitologije, jer je i sam Vuk taj jezik nazvao "Nash", sto je po meni i jedina ispravna definicija. To sto je kasnije "Nash" postao srpski i hrvatski, to treba pripisati politikanstvu, koje se nama Bosancima i Hercegovcima ovdje tako cinicno namece.

Isto tako, donio je u jezik sasvim jednostavno pravilo: "Pisi kao sto govoris, a citaj kako je napisano"...nazalost, to su pravilo upropastili hrvatski/srpski lingvisticki 'genijalci' u posljednjih stotinjak godina, praveci umivenu verziju jezika, sterilizujuci ga...tako da narodni i knjizevni jezik cesto nemaju puno dodirnih tacaka, narocito u nekim dijelovima Hrvatske i Srbije, gdje "Nash" jezik nije nikada zazhivio. U Bosni i Hercegovini svi pricaju jedan te isti jezik, nema dijalekata...
Ne namece se vama nista jer ja sam Bosanac i Hercegovac kao i moja obitelj pa govorim Hrvatskim koji mi nitko nije nametnuo vec tako govorim oduvjek.
Mogao bih ici i tako daleko pa rec i Hrvatsko-Srpskim ali ti garantujem da u 10 stoljeca mojih predaka ovdje nitko nikada nije govorio nekakvim Bosanskim jazikom.
A ko tebi priječi da svoj jezik nazivaš hrvatskim? I zašto onda agresivno nastupaš i priječiš drugima da svoj jezik zovu bosanskim pa govoriš o "izmišljenim" jezicima. Mislim da baš ti kao neko ko odaje svoje hrvatsko podrijetlo trebaš malo pogledati na bogatu književnojezičku tradiciju bosanskih franjevaca pa ćeš vidjeti da su mnogi od njih svoj jezik nazivali baš "bošnjačkim" ili "bosanskim" (npr. Matija Divković). Uostalom, otkud ti znaš kako je tvoj čukun-deda zvao svoj jezik? I da li je uopće koristio neki naziv za jezik kojim govori?
Kako je moguce sprovesti sociolingvisticku i etno-/nacionalno-lingvisticku,homogenizaciju nacije, ako je BOSNA i HERCEGOVINA bila DVOJNA TERITORIJALNA (nikako i nikada ETNICKA) JEDINICA?!
Kako zamisljas tu operaciju: preimenovanja,utjerivanja Hercegovaca u Bosance/Bosnjake?!"
Koju znas "konfesionalnolingvističku naciju", osim (donekle) Izraela?
Da li ti je poznato kako je doslo do stvaranja Izraela, da bi takav model mogao da se sprovede na miran nacin , usred Evrope 21. vijeka?
Cini mi se da ono sto je jedino sigurno, je sve dublja diferencijacija srpskog i hrvatskog jezika, a taj "bosanski" ce morati da izbere jednu od te dvije varijante!I to mnogo prije nego sto mislis.
Prema svim sociolingvistickim studijama, svaki buduci "novi jezik" koji nema dovoljan broj (oko 2 miliona stalnih korisnika i simpatizera) u samom zacetku, je osudjen na skori zaborav!
''Zao mi je''
Last edited by Pajser on 11/07/2009 01:03, edited 1 time in total.
charvel.

#59 Re: Razlika među zvaničnim književnim jezicima u BiH

Post by charvel. »

goran5 wrote: Ne nastupam ja agresivno vec drugi , Bosanskim nazivam izmisljenim jer je izmisljen 1993g a ne zato sto nekog ne volim .
Evo ti malo, pari oci :shock:
Image
Toliko o tebi i tvom znanju.
goran5

#60 Re: Razlika među zvaničnim književnim jezicima u BiH

Post by goran5 »

oriental wrote:@goran:

I samo zbog toga što ti možeš da garantuješ (?) da niko tvoj nije u ovih 10 stoljeća govorio ''nekakvim bosanskim'', tvrdiš da zapravo niko nije govorio bosanskim jezikom?!

@hervert hoover:

Ja nisam nigdje rekao da treba da samo bosanski bude zvanični jezik, niti osporavam nekome da priča srpskim i hrvatskim, samo odgovorno tvrdim da niko sa objektivnim poznavanjem historijskih činjenica ne može negirati postojanje onoga što se zove, zvalo i zvaće bosanskim jezikom.
Ne vec zato sto nema dokaza ; ustvari bi netko nekad vakljda i spomenuo taj jezik .
Mislim nemojmo o objektivnim povjesnim cinjenicama jer... znamo se ;-)
A ako ga zelis zvati Bosanskim bujrum jaro , sto se mene tice , ja samo kazem da HS jezik neki tako nazivaju tek od '93 zbog politike
metastasio

#61 Re: Razlika među zvaničnim književnim jezicima u BiH

Post by metastasio »

goran5 wrote:A ko tebi priječi da svoj jezik nazivaš hrvatskim? I zašto onda agresivno nastupaš i priječiš drugima da svoj jezik zovu bosanskim pa govoriš o "izmišljenim" jezicima. Mislim da baš ti kao neko ko odaje svoje hrvatsko podrijetlo trebaš malo pogledati na bogatu književnojezičku tradiciju bosanskih Franjevaca pa ćeš vidjeti da su mnogi od njih svoj jezik nazivali baš "bošnjačkim" ili "bosanskim" (npr. Matija Divković). Uostalom, otkud ti znaš kako je tvoj čukun-deda zvao svoj jezik? I da li uopće koristio neki naziv za jezik kojim govori?
Ne nastupam ja agresivno vec drugi , Bosanskim nazivam izmisljenim jer je izmisljen 1993g a ne zato sto nekog ne volim .
Od kako moji zive u Bosni nitko nikad nije cak niti cuo pa ni kod bos. muslimana da kazu da govore Bosanskim jezikom , vec bosanskim dijalektom i upravo se o tome i radilo kod franjevaca .
Opet kazem pricaj kako zelis ali onda dokle cemo tako ici u nadjevanju imena jezika svakom dijalektu?[/quote]

Pa očigledno nije izmišljen 1993. godine jer imaš neke historijske fakte koji jasno govore o upotrebi naziva "bosanski" za imenovanje jezika u BiH i prije 1993. godine.

A činjenica da imaš sada četiri standardna jezika rezultat je historijskog procesa - narodi na Balkanu koji su za svoju književnojezičku normu preuzeli novoštokavski dijalekt nisu se uspjeli dogovoriti o zajedničkom nazivu i normi toga jezika - logična posljedica je da svaki narod imenuje onda jezik kako on to želi. Da nije bilo hrvatskih Vukovaca poput Broza i Boranića s kraja 19. stoljeća, možda današnji hrvatski jezik ne bi toliko ličio na srpski i bosanski. I obrnuto. Problem je u tome što su se jezičke norme približavale, a sada ih se želi što više razdvojiti.

Ono što je notorna činjenica iz jezičke prakse - jezik kojim se govori u BiH ne pokazuje varijacije u odnosu na nacionalnu, već gotovo isključivo regionalnu pripadnost. Znači Srbin, Hrvat i Bošnjak iz Banja Luke govore u 99 % slučajeva istim dijalektom, a razlikuju se o Srbina, Hrvata i Bošnjaka iz Mostara. Tek kada počnu govoriti standardnim jezikom - koji je produkt jezičke politike - onda se javljaju razlike.
goran5

#62 Re: Razlika među zvaničnim književnim jezicima u BiH

Post by goran5 »

charvel. wrote:
goran5 wrote: Ne nastupam ja agresivno vec drugi , Bosanskim nazivam izmisljenim jer je izmisljen 1993g a ne zato sto nekog ne volim .
Image

Evo ti o Benjaminu Kalaju i odkud taj pokusaj stvaranja Bosanskog jezika.
Austrougarska je taj jezik htjela stvoriti silom kao jedan jezik u BiH ( a ne samo jezik vec i naciju ) pa ti je i ta gramatika iz AU perioda sinteticki nasilan proizvod i opet dakle izmisljen.
Ta gramatika je izmisljena to su cinjenice .

Tolko o TEBI i tvom znanju , pa ti pari oci :oops: . pa hajd i dalje budi arogantan :P

Benjamin von Kállaj (22. decembar 1839 - 13. juli 1903) bio je generalni konzul Austrougarske u Beogradu, dugogodišnji ministar financija i guverner Bosne i Hercegovine od 1882-1903. godine. Njegovom se idejom smatra pokušaj centralizacije Bosne i Hercegovine uvođenjem bošnjaštva kao zajedničkog identiteta, koji je trebao prerasti u projekat zajedničkog upravljanja, te time spriječiti nacionalno buđenje triju najvećih nacionalnih grupa u Bosni i Hercegovini. [1]

Sta cemo sad ? :D

i tako vazda nadzete nesto a neznate ( il necete da znate ) od kud to nesto , sve napola i izmanipulirano ...ccc
Pa nisu ljudi vesla sisali
chengaba

#63 Re: Razlika među zvaničnim književnim jezicima u BiH

Post by chengaba »

Zemunica wrote:Napokon tema koja zavrijedjuje moj prvi post na ovom forumu. Mislim da ste se odmakli od teme, pa i ja cu nastaviti u vasem smjeru. Ja svoj jezik smatram bosanskim jezikom i neko nema pravo da mi to osporava. Evo malo gradiva sa casova historije bosanskog jezika. Malo da se raja informise :wink:

- 3.7.1436. godine bosanski jezik se prvi put pominje (ako neko zna gdje, nek me obavijesti, nisam sve uspjela zapisati :roll: )
- 17. stoljeće, na Balaknu postoji bosanski, dalmatinski, hrvatski i srpski jezik, zapisali njemački naučnici, arhiva u Frankfurtu, Njemačka
- kraj 19. stoljeća postojala Gramatika bosanskog jezika , autor nepoznati fratar
- 1907. godine Austro-Ugarska monarhija dekretom ukida ime ''bosanski'' jezik i naređuje korištenje Vukove gramatike, pravopisa i rječnika sh.-hs. jezika <--- kako je moguće ukinuti nešto što nikad nije postojalo :)

dakle, u Bosni i Hercegovini se govori bosanskim jezikom koji je naša sadašnjost, a bogami i prošlost i budućnost. :bih:

Kako ljudi preskacu stvari u kojima im se sve lijepo kaze :-) :-) :-)

BTW, misljenja sam da ne postoje bosanski, srpski, crnski, gorski idt., vec su ovo samo dijalekti jezika balkanskih naroda kojeg mozete zvati i tajlandskim, ali na kraju krajeva, svi se razumijemo medjusobno... ;-)
oriental

#64 Re: Razlika među zvaničnim književnim jezicima u BiH

Post by oriental »

@goran:

Pa da, slažem se, a do '93. ga nisu zvali bosanskim isključivo i samo zbog politike.

Naravno, znamo se, ali nećemo valjda historiju učiti od romantizma pa preko Jugoslavije i preskočiti cijeli srednji vijek i osmanlijsko doba. Ne ide jarane.
goran5

#65 Re: Razlika među zvaničnim književnim jezicima u BiH

Post by goran5 »

Pa očigledno nije izmišljen 1993. godine jer imaš neke historijske fakte koji jasno govore o upotrebi naziva "bosanski" za imenovanje jezika u BiH i prije 1993. godine.

A činjenica da imaš sada četiri standardna jezika rezultat je historijskog procesa - narodi na Balkanu koji su za svoju književnojezičku normu preuzeli novoštokavski dijalekt nisu se uspjeli dogovoriti o zajedničkom nazivu i normi toga jezika - logična posljedica je da svaki narod imenuje onda jezik kako on to želi. Da nije bilo hrvatskih Vukovaca poput Broza i Boranića s kraja 19. stoljeća, možda današnji hrvatski jezik ne bi toliko ličio na srpski i bosanski. I obrnuto. Problem je u tome što su se jezičke norme približavale, a sada ih se želi što više razdvojiti.

Ono što je notorna činjenica iz jezičke prakse - jezik kojim se govori u BiH ne pokazuje varijacije u odnosu na nacionalnu, već gotovo isključivo regionalnu pripadnost. Znači Srbin, Hrvat i Bošnjak iz Banja Luke govore u 99 % slučajeva istim dijalektom, a razlikuju se o Srbina, Hrvata i Bošnjaka iz Mostara. Tek kada počnu govoriti standardnim jezikom - koji je produkt jezičke politike - onda se javljaju razlike.[/quote]

Ah pa cuj sad bih ti mogao ,da se zadam u trazenje naci, i ljudi koji kazu da su neki pisci pisali Sarajevskim jezikom :D pa hajmo onda i njega uvest .
Eto par kritika na Jergovica npr.
goran5

#66 Re: Razlika među zvaničnim književnim jezicima u BiH

Post by goran5 »

Pa da, slažem se, a do '93. ga nisu zvali bosanskim isključivo i samo zbog politike.

Naravno, znamo se, ali nećemo valjda historiju učiti od romantizma pa preko Jugoslavije i preskočiti cijeli srednji vijek i osmanlijsko doba. Ne ide jarane.
Pa vi ste imali apsolutnu vlast u Osmansko doba pa cak ni tada ga nisu ljudi zvali Bosanskim , vec Srpskim i Hrvatskim.

Ne , nikako od romantizma ali necemo je uciti niti od 958 kao da tek tad nastao svijet, sto nebi pogledao sta je bilo na balkanu prije 958 kada se region Bosne odvojio.A i iz kojih razloga. A i tko je bio tu i tad i do tad.
Jer ni laziranje povjesti a pogotova ova danas sto se uci ne ide jaro.

Bar smo se u necem slozili :thumbup: :bih:
goran5

#67 Re: Razlika među zvaničnim književnim jezicima u BiH

Post by goran5 »

charvel. wrote:
Image
A cak i na ovoj gramatici stoji stembilj : " PRVA SRPSKA KNJIZARA " i to ni vise ni manje nego u Sarajevu , hajd je sad otvori :shock: :shock: :shock: kad je "demokracija".Odma bi graknuli agresija
Pajser

#68 Re: Razlika među zvaničnim književnim jezicima u BiH

Post by Pajser »

Kako god, ali je zanimljiv je nedostatak pokusaja da se naucno rastumaci i verifikuje, hajde da kazem ,'' pitanje jezika'' i ''autorskih prava'' pojedinih naroda na isti .
Smatram da je to od prvorazrednog znacaja ,i da bi mnogo sta bilo jasnije , ako bi se to uradilo.
charvel.

#69 Re: Razlika među zvaničnim književnim jezicima u BiH

Post by charvel. »

goran5 wrote:
charvel. wrote:
Image

Evo ti o Benjaminu Kalaju i odkud taj pokusaj stvaranja Bosanskog jezika.
Austrougarska je taj jezik htjela stvoriti silom kao jedan jezik u BiH ( a ne samo jezik vec i naciju ) pa ti je i ta gramatika iz AU perioda sinteticki nasilan proizvod i opet dakle izmisljen.
Ta gramatika je izmisljena to su cinjenice .

Tolko o TEBI i tvom znanju , pa ti pari oci :oops: . pa hajd i dalje budi arogantan :P

Benjamin von Kállaj (22. decembar 1839 - 13. juli 1903) bio je generalni konzul Austrougarske u Beogradu, dugogodišnji ministar financija i guverner Bosne i Hercegovine od 1882-1903. godine. Njegovom se idejom smatra pokušaj centralizacije Bosne i Hercegovine uvođenjem bošnjaštva kao zajedničkog identiteta, koji je trebao prerasti u projekat zajedničkog upravljanja, te time spriječiti nacionalno buđenje triju najvećih nacionalnih grupa u Bosni i Hercegovini. [1]

Sta cemo sad ? :D

i tako vazda nadzete nesto a neznate ( il necete da znate ) od kud to nesto , sve napola i izmanipulirano ...ccc
Pa nisu ljudi vesla sisali
hahaha :D
A evo ti sad dio malo opsirnijeg (engleskog) clanka sa wikija (taj sto si ti naso je, ironicno, bio na bosanskom :lol: ).

...Benjamin von Kállay's father, who was a superior official of the Hungarian Government, died in 1845, and his widow, who survived until 1903, devoted herself to the education of her son. At an early age Kállay manifested a deep interest in politics, and especially in the Eastern Question. He travelled in Russia, European Turkey and Asia Minor, gaining a thorough knowledge of Greek, Turkish and several Slavic languages. He became as proficient in Bosnian as in his native tongue...

Hmmmm, sta je pisac ovdje htio da kaze...
Da je posto strucnjak za bosanski prije ili nakon sto ga je odlucio izmislit? ... a sve to da bi ga kasnije ukinuli :-) ...zbunjujuce?... nema smisla? :lol: :lol: :lol:

Sto bi iko iso tamo izmisljat neki jezik, koji do tad nije postojao nigdje, da bi ga kasnije ukinuli?

edit:
Izvini, zaboravio sam ti prevest:
Sto bi itko iso tamo izmisljat neki jezik, koji do tad nije postojao nigdje, da bi ga kasnije ukinuli? :lol:
Last edited by charvel. on 11/07/2009 01:53, edited 2 times in total.
charvel.

#70 Re: Razlika među zvaničnim književnim jezicima u BiH

Post by charvel. »

goran5 wrote: Ne , nikako od romantizma ali necemo je uciti niti od 958 kao da tek tad nastao svijet, sto nebi pogledao sta je bilo na balkanu prije 958 kada se region Bosne odvojio.A i iz kojih razloga. A i tko je bio tu i tad i do tad.

A mogli bi ic i jos malo nazad, do trenutka kad su ljudi napustili Afriku i krenuli tumarat po svijetu. Vjerovatno bi nam to ponudilo mnogo jasniju sliku danasnjih zbivanja.
Ha ja, sto stat samo na nekoj 600-toj nove ere?
goran5

#71 Re: Razlika među zvaničnim književnim jezicima u BiH

Post by goran5 »

hahaha :D
A evo ti sad dio malo opsirnijeg (engleskog) clanka sa wikija (taj sto si ti naso je, ironicno, bio na bosanskom :lol: ).

...Benjamin von Kállay's father, who was a superior official of the Hungarian Government, died in 1845, and his widow, who survived until 1903, devoted herself to the education of her son. At an early age Kállay manifested a deep interest in politics, and especially in the Eastern Question. He travelled in Russia, European Turkey and Asia Minor, gaining a thorough knowledge of Greek, Turkish and several Slavic languages. He became as proficient in Bosnian as in his native tongue...

Hmmmm, sta je pisac ovdje htio da kaze...
Da je posto strucnjak za bosanski prije ili nakon sto ga je odlucio izmislit? ... a sve to da bi ga kasnije ukinuli :-) ...zbunjujuce?... nema smisla? :lol:

Sto bi iko iso tamo izmisljat neki jezik, koji do tad nije postojao nigdje, da bi ga kasnije ukinuli?[/quote]

Logicno on ga je izmislio i tako i nazivao , i Alija je izmislio Bosanski i govorio Bosanskim.
Zamisli da je izmislio Bosanski a govorio Srpskim ili Hrvatskim :-) nidje veze ... mislim da je to pisac htio da kaze...
Strancima inace mi uopce nismo jasni ...nekad nas cak zovu i Srbo-Hrvati ... :-D
goran5

#72 Re: Razlika među zvaničnim književnim jezicima u BiH

Post by goran5 »

charvel. wrote:
goran5 wrote: Ne , nikako od romantizma ali necemo je uciti niti od 958 kao da tek tad nastao svijet, sto nebi pogledao sta je bilo na balkanu prije 958 kada se region Bosne odvojio.A i iz kojih razloga. A i tko je bio tu i tad i do tad.

A mogli bi ic i jos malo nazad, do trenutka kad su ljudi napustili Afriku i krenuli tumarat po svijetu. Vjerovatno bi nam to ponudilo mnogo jasniju sliku danasnjih zbivanja.
Pa o tome se upravo i radi , sve si shvatio ... to je kad razvezu od Kulina Bana , a obicno namjeste odgovarajuci datum i tako ti svi rade
7paviljon

#73 Re: Razlika među zvaničnim književnim jezicima u BiH

Post by 7paviljon »

charvel. wrote:
Image

Bas sam pogledao u Kraljevskoj sveučilišnoj biblioteci, tj. današnjoj Nacionalnoj i svučilišnoj knjižnici u Zagrebu, dokument pod tim rednim brojem... i mogu ti reci da je to jeftin falsifikat jer u knjiznici pise Hrvatski jezik... a tu su slova tako crna da se vidi da je amaterski uradjena kriivotvorina putem Worda i Painta...prejadno
goran5

#74 Re: Razlika među zvaničnim književnim jezicima u BiH

Post by goran5 »

charvel. wrote:

Osim toga vidis da neki na drugim forumima traze genetski sastav :D danasnjih Bosanaca i Hercegovaca i onda dodju do zakljucka da se HR , SR i BH skoro uopce ne razlikuju .
A onda im se ne svidja sta su nasli pa traze drugi izvor :D mislim prejaki su mi :D :D
oriental

#75 Re: Razlika među zvaničnim književnim jezicima u BiH

Post by oriental »

goran5 wrote:

Pa vi ste imali apsolutnu vlast u Osmansko doba pa cak ni tada ga nisu ljudi zvali Bosanskim , vec Srpskim i Hrvatskim.

Ne , nikako od romantizma ali necemo je uciti niti od 958 kao da tek tad nastao svijet, sto nebi pogledao sta je bilo na balkanu prije 958 kada se region Bosne odvojio.A i iz kojih razloga. A i tko je bio tu i tad i do tad.

Prosipaj ti tu priču nekom drugom cvijetku tvog naroda, za vrijeme Osmanlija narodni jezik se zvao bosanski. Alhamijado književnost pisana je bosanskim jezikom.
Povelja Kulina bana, prije Osmanlija, ako uopće znaš o tome i ako toga ima na hrvatskoj wikipediji odakle očigledno crpiš znanja, pisana je bosanskim jezikom. Tačka.

Laku noć, prijatno. Ko bi tebe uostalom ubjedio.
Post Reply