Razlika između HD Ready i Full HD?

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Downunda

#1 Razlika između HD Ready i Full HD?

Post by Downunda »

Neki dan slušam jednog prodavca, koji ubjeđuje ženu da "nema potrebe za Full HD, jer samo tv Nova ima HD signal, koji ona svakako ne može primati jer je na kablovskoj mreži, a to se (navodno) postiže samo preko satelitskog signala ?!
Nešto sam gledao i po stranim forumima, manje više postoji konfuzije i tamo među forumašima (moguće da nisam išao na prave stranice).
Fakat ne kontam i za(h)valjujem uaprijed!
HAL9000

#2 Re: Razlika između HD Ready i Full HD?

Post by HAL9000 »

hd ready 1366x768
full hd 1920x1080

Kao sto vidis razlika je vise nego primjetna. Cinjenica je da malo koje televizije, posebno s ovih prostora emituju ikakav hd signal, ali recimo blu ray diskovi imaju full hd rezoluciju i za pravu uzivanciju kada gledas te filmove ti treba full hd televizor.
Misljenja sam da jos uvijek ne treba kupovati bilo kakav lcd ili plazmu, jer uslovno receno, domaci kanali jos ne emituju takav signal, a ovaj koji emituju puno bolje izgleda na starim dobrim crt televizorima. Kada zazive blu ray diskovi kod nas i stanice uveliko pocnu emitovati takav signal onda se isplati kupovina, ali proci ce jos vremena do tog. U svakom slucaju vrijeme radi za nas, jer cijene stalno padaju. Isplati se kupiti takav tv jedino ako se ima ps3 ili xbox360. Ja konkretno, kada budem kupovao idem samo na full hd progressive :D.
Downunda

#3 Re: Razlika između HD Ready i Full HD?

Post by Downunda »

HAL9000 wrote:hd ready 1366x768
full hd 1920x1080

Kao sto vidis razlika je vise nego primjetna. Cinjenica je da malo koje televizije, posebno s ovih prostora emituju ikakav hd signal, ali recimo blu ray diskovi imaju full hd rezoluciju i za pravu uzivanciju kada gledas te filmove ti treba full hd televizor.
Misljenja sam da jos uvijek ne treba kupovati bilo kakav lcd ili plazmu, jer uslovno receno, domaci kanali jos ne emituju takav signal, a ovaj koji emituju puno bolje izgleda na starim dobrim crt televizorima. Kada zazive blu ray diskovi kod nas i stanice uveliko pocnu emitovati takav signal onda se isplati kupovina, ali proci ce jos vremena do tog. U svakom slucaju vrijeme radi za nas, jer cijene stalno padaju. Isplati se kupiti takav tv jedino ako se ima ps3 ili xbox360. Ja konkretno, kada budem kupovao idem samo na full hd progressive :D.
Blue Ray Disc; ps3 i Xbox360?
Mislim,kad si već tako upućen.
Hvala u svakom slučaju
malizeleni

#4 Re: Razlika između HD Ready i Full HD?

Post by malizeleni »

Google majka.

Prosto receno, ako ces gledat obicni tv, kupi hd ready. Ako ces uzimati blu ray player blizu milje maraka, uzmi full hd tv.
HAL9000

#5 Re: Razlika između HD Ready i Full HD?

Post by HAL9000 »

Downunda wrote: Blue Ray Disc; ps3 i Xbox360?
Mislim,kad si već tako upućen.
Hvala u svakom slučaju
Za blu ray sam objasnio. Filmovi se kodiraju u full hd progressive rezoluciji i logicno za najbolji ugodjaj ti treba full hd progressive tv.
Slicno je i sa ps3 i xbox 360. Iako prve igre na ovim konzolama su radjene u 1366x768 rezoluciji, sve vise igara izlazi i u punoj 1080p rezoluciji, pa shodno tome ti za najbolji dozivljaj treba takav tv. Konkretno, ja sam spajao trojku na obican tv i razocarao sam se. Skoro da i nema neke razlike u odnosu na ps2, jer se rezolucija igre degradira na nekih 640x480, i to nije jednostavno to. Ako si iz Bosne i imas namjeru kupiti neku plazmu ili lcd, a nemas neku od navedenih konzola, pricekaj bar jos godinu, jer stvarno nema potrebe, a i cijene ce dobro pasti u medjuvremenu, pa lagano onda ubodes full hd progressive tv. :wink:
cpt.picard

#6 Re: Razlika između HD Ready i Full HD?

Post by cpt.picard »

Full HD: Moze prikazivati 1080i/1080p sliku bez skaliranja. TV stanica ne emitiraju signal u 1080p.

HD Ready: TV koji moze prikazivati minimalno 720p linija a moze prikazivati i 1080i ili cak i 1080p uz skaliranje. Skaliranje znaci da ce TV konvertovati signal od 1080 u 720 i prikazati ga. Ali naravno nece biti kvalitete kao 1080.

U sustini, kvaliteta nije tako razlicita. Bar trenutno ne.

1080i 1080p 720p... To je broj horizontalnih linija pomocu kojih se prikazuje slika. Za primjer, nase TV stanice emituju signal po evropskom PAL sistemu koj ima 576i/p. A USA koristi NTSC 480i/p. Samim tim mozes vidjeti zasto se prelazi sa PAL/NTSC na HD. Vise linija, kvalitetnija slika. Slicno je kao na PC, sto veca rezolucija, bolja slika. Ali nije isto. Pa mnogi to mjesaju sa rezolucijom.

Ovo i znaci interlance a p progressive. Progressive znaci da se u jednom prolazu iscrtava cijela slika. A interlance znaci da se u jednom prolazu iscrtava svaka druga linija. Tako da su se TV kuce odlucila za interlance jer da kazem treba manje jak signal. A progressive uglavnom sadrzaj sa blu-ray diskova.

Realno gledano, veoma je diskutabilno da li se isplati trenutno kupovati LCD/PDP sa HD. Jedno je sigurno, pred prestojece evropsko prvenstvo u fudbalu bice to sve dosta jeftinije nego sad. Mozda idealno vrijeme da se kupi jedan takav TV.

Moje misljenje, trenutno, isplativije je HD ready. TV kanala svakako nema. U CRO ima 1 eksperimentalni i on ce prikazivati utakmice. Preko satelita se moze uhvatiti par kanala. Kad ce nase TV kuce poceti.. vjerovatno 10 godina poslije Azerbejdzana. Taman kad se izmisli neki novi standard, shala. HD nije nova stvar. Osamdesetih su nacelno usvojeni ovi parametri. Blu-ray citaca ima slabo i skupi su. Diskova takodjer malo i skupi su. Mali dio raje kopca te televizore sa PC i pusta HD sadrzaj koji su download ili posudili od nekog. Naravno imamo fine ISP-e koji imaju limite.. ne moze se skinuti 1 Full HD film.

ps. Zaboravio sam dodati. PS3 je najbolja investicija kad je u pitanju blu-ray citac. Dobijes dobru igracku i citac :D Igre izgledaju dobro a mozes gledati filmove. Samo ja ne znam da ovdje kod nas ima igdje uzeti film na blu-ray disku.

I par linkova:

http://en.wikipedia.org/wiki/HD_TV
http://en.wikipedia.org/wiki/HD_ready

Tu ces naci sve odogovore.. Nakanio sam se ovo pisati jer sam do nedavno radio kao prodavac u jednom IT shopu i zbog sebe sam malo istrazio ovu temu. A po struci sam IT tehnicar pa.. hanjivaj sretno :)
GODZZILA

#7 Re: Razlika između HD Ready i Full HD?

Post by GODZZILA »

Ma nema to veze Full ili HD ready.
Vjeruj mi.
Većina igara(oko 99%)na PS3 ili XBOX360 je 720p, tako da samo taj podatak ti govori da sa aspekta konzola uzimas jeftinije televizore i sa jacim odazivom u milisekundama,tj 720p.
Sa aspekta Bluray filmova hmm....Ne znam sta bih ti rekao. Sa koje daljine ceš da gledas full hd filmove?
Koji televizor da koristis?Opet preporucujem Hd ready.
Jel full hd je nista više nego šminkerski trik koje kompanije koriste da promijene percepciju potrošača, tj da se on osjeća kao neko kome je sve u zivotu naj naj.Žalosno ali istinito. Ne stavljaju letke proprcija A4 formata FULLHD na televizore bezveze.Svako voli prestiž i osjećaj dominacije u društvu, pa tako i na polju televizora ;-) .
Dosta marketinga.
Sa tehničke strane Bluray film na FULL HD ili HD ready, vjeruj mi nema razlike golim okom kad gledas. Ne stvarno nema.
Gledaj kakav HD ready=1366 x 768, sa manjim odazivom u milisekundama, više kandela. I to je to ;-)

Djeluj na način da aktivnost, koju si poduzeo može biti optimalna u svim segmentima tvog života.
Post Reply