Razlika izmedju katastra i zk izvadka
Moderator: _BataZiv_0809
-
#1 Razlika izmedju katastra i zk izvadka
U zk izvadku pisu jedni a u katastru drugi. Sta je jace, ko je u pravu? Na jednom posjedovnom listu pise stari posjednik, pretpostavljam i umro je. Za drugu imovinu u posjedovnom listu pisu troje zivih od jednog nasljednika. A u zk izvadku od oba posjedovna lista pise i moj roditelj.
- banjaluka078
- Moderator
#2 Re: Razlika izmedju katastra i zk izvadka
ZK izvadak, frišak.dumdumka wrote: ↑08/02/2025 15:09 U zk izvadku pisu jedni a u katastru drugi. Sta je jace, ko je u pravu? Na jednom posjedovnom listu pise stari posjednik, pretpostavljam i umro je. Za drugu imovinu u posjedovnom listu pisu troje zivih od jednog nasljednika. A u zk izvadku od oba posjedovna lista pise i moj roditelj.
https://www.area.ba/da-li-znate-sta-je-zk-izvadak/
-
#3 Re: Razlika izmedju katastra i zk izvadka
U friskom zk izvadku su suvlasnici svi navedeni.banjaluka078 wrote: ↑08/02/2025 15:33ZK izvadak, frišak.dumdumka wrote: ↑08/02/2025 15:09 U zk izvadku pisu jedni a u katastru drugi. Sta je jace, ko je u pravu? Na jednom posjedovnom listu pise stari posjednik, pretpostavljam i umro je. Za drugu imovinu u posjedovnom listu pisu troje zivih od jednog nasljednika. A u zk izvadku od oba posjedovna lista pise i moj roditelj.
https://www.area.ba/da-li-znate-sta-je-zk-izvadak/
-
#4 Re: Razlika izmedju katastra i zk izvadka
Podneseš zahtjev katastru Općine u kojoj se nekretnina nalazi za usklađivanje podataka sa podacima iz zemljišne knjige. Dostaviš u prilogu ZK naravno.
Jednostavno je u slučaju da se podaci o površinama poklapaju tj. ako su upisane površine identične. U slučaju da nisu, potrebno je raditi identifikaciju parcela i neke dodatne radnje koje su malo komplikovanije, i naravno dugo traje.
Jednostavno je u slučaju da se podaci o površinama poklapaju tj. ako su upisane površine identične. U slučaju da nisu, potrebno je raditi identifikaciju parcela i neke dodatne radnje koje su malo komplikovanije, i naravno dugo traje.
-
#5 Re: Razlika izmedju katastra i zk izvadka
problem je što za to sud mora donijeti odluku da se upis promjeni i uskladi, a to traje vječno. ako se parcele poklapaju i ako se imaju svi papiri (kupoprodajni ugovori, ostavinske rasprave itd) to nije problem uskladiti ali i to može potrajati. jedino ako je direktno nasljedstvo ili kupovina onda to ide začas.
u zadnjih godinu dvije je skoro cijela okolina sarajeva krenula sa usklađivanjem katastra i ZK, počevši od banalnih stvari gdje je katastar defakto austrougarski sa npr. skroz drugačijim tokovima riječica i potoka od činjeničnih na terenu, pa do komplikovanih stvari sa neupisanim promjenama parcela poput rasparčavanja, upisima novih cesta ili pristupnih puteva itd ... komplikovano dozla boga.
u zadnjih godinu dvije je skoro cijela okolina sarajeva krenula sa usklađivanjem katastra i ZK, počevši od banalnih stvari gdje je katastar defakto austrougarski sa npr. skroz drugačijim tokovima riječica i potoka od činjeničnih na terenu, pa do komplikovanih stvari sa neupisanim promjenama parcela poput rasparčavanja, upisima novih cesta ili pristupnih puteva itd ... komplikovano dozla boga.
-
#6 Re: Razlika izmedju katastra i zk izvadka
Specifičnost zk izvatka i katastra :dumdumka wrote: ↑08/02/2025 15:09 U zk izvadku pisu jedni a u katastru drugi. Sta je jace, ko je u pravu? Na jednom posjedovnom listu pise stari posjednik, pretpostavljam i umro je. Za drugu imovinu u posjedovnom listu pisu troje zivih od jednog nasljednika. A u zk izvadku od oba posjedovna lista pise i moj roditelj.
- ako se radi o stanu, poslovnom prostoru, oni se upisuju samo u zemljišnu knjigu,
- ako se radi o zemljištu, kući, putu,...oni se upisuju i u katastru i u zemljišne knjige.
U Federaciji je pokrenut postupak harmonizacije-usklađivanja, te su gradovi odradili dobar dio posla samostalno, na način da su zemljišnoknjižni uredi preuzeimali podatke iz katastra i usklađivali stanje sa katastrom. Taj projekat ide fazno, kako se prikupljaju novčana sredstva, pa ide i stane s vremena na vrijeme.
Tako da ako gledaš Zakon, katastar je osnova za usklađivanje sa stvarnim stanjem.
Potreban ti je osnov tvog upisa (rješenje, ugovoro,...) na osnovu kojeg ćeš u kastastru i gruntu uskladiti stvarno stanje.
Nadam se da to nije problem.
- kadinica
#7 Re: Razlika izmedju katastra i zk izvadka
Sve nekretnine se upisuju i u zk i u katastar.
S tim što stambene zgrade većinom nisu etažirane, pa se upisuju samo u knjigu položenih ugovora.
Da, cilj je da ove dvije evidencije budu usklađene.
Ne može se reći šta je važnije, jer se različite stvari dokazuju, ali u pogledu vlasništva, svakako je bitniji zk izvadak.
Sve ovo pišem za FBiH.
S tim što stambene zgrade većinom nisu etažirane, pa se upisuju samo u knjigu položenih ugovora.
Ne može se reći šta je važnije, jer se različite stvari dokazuju, ali u pogledu vlasništva, svakako je bitniji zk izvadak.
Sve ovo pišem za FBiH.
-
#8 Re: Razlika izmedju katastra i zk izvadka
Jedan mojbroditelj je temeljem nasljedjivanja naslijedio taj dio, sto je zavedeno u zk izvadku. Ne znam gdje je rjesenje o nasljedjivanju iza roditelja. Zavedeno je u zk izvadku ali ocito nije u katastru. Onda valjda kod notara da trazim to rjesenje.
- kadinica
#9 Re: Razlika izmedju katastra i zk izvadka
Da, sa rješenjem i ZK izvatkom predati u Općinu i to će biti provedeno
- moonco
- Vozim: raketu
- Horoskop: Vaga
#10 Re: Razlika izmedju katastra i zk izvadka
To je onaj famozni KPU. Gdje piše adresa, broj stana, sprat, prostorije i kvadratura. I ko je vlasnik/posjednik.kadinica wrote: ↑28/02/2025 09:40 Sve nekretnine se upisuju i u zk i u katastar.
Sve ovo pišem za FBiH.
Zanimljivo je u vezi navedenog dok se ne obavi kupoprodaja nema nikakvog ZK za nekretninu

Tako ako se gleda katastar piše broj parcele, broj parcele ulaza...a onda neki žnj broj KPU u ZK.
I da ovo je uglavnom za državne socijalne stanove. Od firmi itd... Osim općina i katastra postoje i arhive u zavodu za izgradnju tako da se i tu može provjeriti vlasništvo i podaci o nekretnini.
-
#11 Re: Razlika izmedju katastra i zk izvadka
Stanovi i poslovni objekti u sklopu stambeno-poslovnih objekata (zgrada) ne upisuju se u katastar, nego isključivo u zemljišnu knjigu, kojim se dokazuje etažno vlasništvo.kadinica wrote: ↑28/02/2025 09:40 Sve nekretnine se upisuju i u zk i u katastar.
Sve ovo pišem za FBiH.
Za ostale nekretnine (kuće, zemljišta, putevi) upisuje se i jedan i drugi premjer, te je za pravo vlasništva i posjeda bitno da se osigurju oba upisa, nema te opcije "svakako je bitniji zk izvadak".
-
#12 Re: Razlika izmedju katastra i zk izvadka
Ako je na osnovu rješenja o nasljeđivanju provedba uspješno odrađena u zemljišnim knjigama, postoji opcija da iz gruntovnice tražiš ovjeren prepis rješenja o nasljeđivanju i isti predaš u katastar.
Ako je rješenje o nasljeđivanju donio notar kao povjerenik suda , onda se obraćaš njemu, ali ako je rješenje donio Općinski sud onda tražiš prepis iz suda ili eventualnog Arhiva .
- kadinica
#13 Re: Razlika izmedju katastra i zk izvadka
U Sarajevu se etažirani stanovi upisuju i u katastar i u zk.dennxster wrote: ↑04/03/2025 11:28Stanovi i poslovni objekti u sklopu stambeno-poslovnih objekata (zgrada) ne upisuju se u katastar, nego isključivo u zemljišnu knjigu, kojim se dokazuje etažno vlasništvo.kadinica wrote: ↑28/02/2025 09:40 Sve nekretnine se upisuju i u zk i u katastar.
Sve ovo pišem za FBiH.
Za ostale nekretnine (kuće, zemljišta, putevi) upisuje se i jedan i drugi premjer, te je za pravo vlasništva i posjeda bitno da se osigurju oba upisa, nema te opcije "svakako je bitniji zk izvadak".
Katastar je stanje na terenu, možeš biti upisan u posjed 1/1, a da nemaš riješeno vlasništvo.
-
#14 Re: Razlika izmedju katastra i zk izvadka
kadinica wrote: ↑04/03/2025 12:01U Sarajevu se etažirani stanovi upisuju i u katastar i u zk.dennxster wrote: ↑04/03/2025 11:28Stanovi i poslovni objekti u sklopu stambeno-poslovnih objekata (zgrada) ne upisuju se u katastar, nego isključivo u zemljišnu knjigu, kojim se dokazuje etažno vlasništvo.kadinica wrote: ↑28/02/2025 09:40 Sve nekretnine se upisuju i u zk i u katastar.
Sve ovo pišem za FBiH.
Katastar je stanje na terenu, možeš biti upisan u posjed 1/1, a da nemaš riješeno vlasništvo.
Ja to prvi put čujem, radio sam 17 godina kod notara, te podatke sam radio na dnevnoj bazi i nikada nisam imao Posjedovni list za stan iz katastra, uvijek se radilo samo sa Zemljišnoknjižnim izvatkom.
- kadinica
#15 Re: Razlika izmedju katastra i zk izvadka
Mogu ti poslati od svog stana u pp
- moonco
- Vozim: raketu
- Horoskop: Vaga
#16 Re: Razlika izmedju katastra i zk izvadka
Tačnodennxster wrote: ↑04/03/2025 11:28Stanovi i poslovni objekti u sklopu stambeno-poslovnih objekata (zgrada) ne upisuju se u katastar, nego isključivo u zemljišnu knjigu, kojim se dokazuje etažno vlasništvo.kadinica wrote: ↑28/02/2025 09:40 Sve nekretnine se upisuju i u zk i u katastar.
Sve ovo pišem za FBiH.
Samo je procedura drugačija za porodične kuće i za državne socijalne stanove.
Procedura je standardna za samostalne porodične kuće. Katastar, grunt itd...
Za državne stanove postoji zavod za izgradnju sa arhivom . I tu su podaci o etažama. Dok je u katastru samo podatak od zavoda za izgradnju za kompletnu zgradu, ulaz itd...
https://ksfs.ba/potvrde/
To je to umjesto katastra za zgrade izgrađene prije rata. Postoje i drugi fondovi/zavodi. Od socijalnih, šehidskih na Stupu, vojni stanovi od ministarstva odbrane. U zavisnosti koji fond je izgradio zgradu. To su podaci o etažama.

Na osnovu prepiske dokumentacije iz zavoda arhiva mislim da je moguće i u katastru da se upiše. Sada koja je procedura da li službenim zahtjevom ili putem tužbe to ne znam.

-
#17 Re: Razlika izmedju katastra i zk izvadka
Shvatio sam. Ovaj Kantonalni stambeni fond je pravni sljednik prethodnog SIZ-a, te se bavi evidencijom stanova u toj kategoriji.
Po potvrdi vidiš samo osnovne podatke za stan, dok nema oznake parcele, broja zemljišne knjige, podataka u sastavu stana, evenetualno upisanim teretima.
Po potvrdi vidiš samo osnovne podatke za stan, dok nema oznake parcele, broja zemljišne knjige, podataka u sastavu stana, evenetualno upisanim teretima.
- Josip321
#18 Re: Razlika izmedju katastra i zk izvadka
Imam priliku kupiti jedno zemljište.
Jedna žena koja je vani prodaje puno parcela. Punomoć je dala bratu. U nazad 20-25 godina je prodala, što mogu izbrojiti, 20-25 parcela. Na većini su već i izgrađene vikendice. Koje naravno nemaju dozvole. Uvod, prve informacije sam dobio od lika koji je nedavno kupio zemljište na toj lokaciji. On je naš kućni prijatelj.
Odveo me je i pokazao mi što on zna da se prodaje i rekao cijene za dvije parcele. Te mi dao broj od toga njenog brata.
Ali bit, moje pitanje je što je to harmonizacija? Odnosno koliko to pravno drži vode?
Jer on mi je rekao da je prije kupnje išao kod dva odvjetnika i da su mu oni rekli da ne treba brinuti.
Kako sam ga shvatio. Sve to zemljište je 1/6. Tako i njegovo. Ali da ta žena ima 100% posjeda na tim parcelama koje prodaje. I da je on kupio posjed od nje. U notara napravio ugovor.
Da je u planu za 2-3 godine da se tu odradi harmonizacija zemljišta. Jer se sada radi harmonizacija u susjednoj KO.
Valjda sam dobro upamtio.
Pa molim vas ako netko stručniji ili sa istim iskustvom može da to prokomentira.
Jedna žena koja je vani prodaje puno parcela. Punomoć je dala bratu. U nazad 20-25 godina je prodala, što mogu izbrojiti, 20-25 parcela. Na većini su već i izgrađene vikendice. Koje naravno nemaju dozvole. Uvod, prve informacije sam dobio od lika koji je nedavno kupio zemljište na toj lokaciji. On je naš kućni prijatelj.
Odveo me je i pokazao mi što on zna da se prodaje i rekao cijene za dvije parcele. Te mi dao broj od toga njenog brata.
Ali bit, moje pitanje je što je to harmonizacija? Odnosno koliko to pravno drži vode?
Jer on mi je rekao da je prije kupnje išao kod dva odvjetnika i da su mu oni rekli da ne treba brinuti.
Kako sam ga shvatio. Sve to zemljište je 1/6. Tako i njegovo. Ali da ta žena ima 100% posjeda na tim parcelama koje prodaje. I da je on kupio posjed od nje. U notara napravio ugovor.
Da je u planu za 2-3 godine da se tu odradi harmonizacija zemljišta. Jer se sada radi harmonizacija u susjednoj KO.
Pa molim vas ako netko stručniji ili sa istim iskustvom može da to prokomentira.
-
#19 Re: Razlika izmedju katastra i zk izvadka
Harmonizacijom se usklađuju katastarski podaci sa podacima iz Grunta, sa vlasničkim. Uvijek su "starije" informacije iz Suda, iz grunta, ono što piše u ZK Izvatku. Ako je notar obradio njeno prethodno zemljište, slično će obraditi i tvoje. On će provjeriti pravovaljanost kupoprodaje i validnost parcele.Josip321 wrote: ↑07/06/2025 15:29 Imam priliku kupiti jedno zemljište.
-
#20 Re: Razlika izmedju katastra i zk izvadka
Ali, istovremeno, u tvom slučaju činjenice koje si naveo imaju značenje da ta žena-prodavac nije upisana u zk. ulošku (gruntu) kao vlasnik svih parcela koje je prodala ili prodaje sa 1/1 dijela. Vrlo je lako moguće da se radi o nekom većem kompleksu zemljišta u kome ona ima upisano suvlasništvo od 1/6 dijela, a da se ta 1/6 u naravi odnosi bas na te parcele.
Ako je tako, dioba nije uradjena, tj. nije izdvojen njen suvlasnički dio iz ukupne mase zemljišta u cilju njenog upisa u zk. ulošku kao vlasnik 1/1.
U postupku harmonizacije bi to moglo biti korigovano, ukoliko niko od drugih gruntovnih suvlasnika ne prigovori, na način, npr. "njena 1/6 se ne odnosi na te i te parcele, već na...". Ako prigovori, tad ne vlaja, jer tada mora uslijediti parničenje.
Ako sada kupiš takvu parcelu, ti u suštini kupuješ po posjedovnom stanju, a ne po vlasničkom. Treba biti oprezan i kod notarske obrade ugovora, vidjeti tačno kakva je upozorenja notar naveo u ugovoru.
Ako je tako, dioba nije uradjena, tj. nije izdvojen njen suvlasnički dio iz ukupne mase zemljišta u cilju njenog upisa u zk. ulošku kao vlasnik 1/1.
U postupku harmonizacije bi to moglo biti korigovano, ukoliko niko od drugih gruntovnih suvlasnika ne prigovori, na način, npr. "njena 1/6 se ne odnosi na te i te parcele, već na...". Ako prigovori, tad ne vlaja, jer tada mora uslijediti parničenje.
Ako sada kupiš takvu parcelu, ti u suštini kupuješ po posjedovnom stanju, a ne po vlasničkom. Treba biti oprezan i kod notarske obrade ugovora, vidjeti tačno kakva je upozorenja notar naveo u ugovoru.