razlicite frakcije muslimana

Rasprave o vjerskim temama.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#26 Re: razlicite frakcije muslimana

Post by Chmoljo »

Ahmmed wrote:
Nur40 wrote:Dosadašnja rasprava će dati najbolji odgovor zašto su muslimani podijeljeni. Najžešće se raspravljaju među sobom, oštro i bez pardona. I dobro je ako ostane samo na oštroj riječi. A muslimani bi trebali između sebe na najljepši način da raspravljaju (i s drugim), pa ako se i ne slažu sa mišljenjem drugog muslimana, neka ga respektuju kao osobu i neka mu daju pravo na vlastito mišljenje.
Što se tiče razilaženja mišljenja kod muslimana, nema razilaženja u najvažnijim stvarima. Razilaženja su u manje bitnim stvarima (ne znači da su te stvari nebitne).
Sve stoji što kažeš....Ponekad ni oštra riječ nije loša stvar u komunikaciji....Čak je i potrebna.I slažem se da ne treba prelaziti granicu. Respekt se kod odraslih i koliko-toliko pristojnih osoba treba podrazumijevati, kao i pravo na svačije mišljenje. Tu nema dileme. Ono što mene, a photoman je to nazvao ispravno,frustrira, jeste jedna generacija muslimana u čijim diskusijama ( i ne mislim, zaista, konkretno na ljude sa ovog foruma), jeste zapravo naučena ljubaznost i ponavljanje fraza. Svi se mi ponavljamo, što je uredu. Ali, ne može se diskusija svoditi na desetak naučenih rečenica, iz čijih se okvira ne izlazi, diskusiji treba života, žara.....Ljudi što-šta pitaju, evo i na ovom forumu....Neki su potpuno dobronamjerni, neki malo manje, ali, počev od sebe, ne nudimo im prave odgovore, često im ne nudimo nikakve odgovore, a deklariramo se kao muslimani. A ljudi s pravom pitaju o ama baš svemu....A muslimani, zagubljeni, zaglavljeni, stoje u mjestu, ne razumiju prioritete....Dosadan sam samom sebi, a mogu tek misliti koliko drugim ljudima, jer bez prestanka govorim o prioritetima....I zato i tvrdim na ovoj temi, da se nakon velikih uvoda, velikih pitanja, kao primjer mimoilaženja muslimanskih stavova začas uvedu priče o bradi i tespihu....I ako, kao musliman ustvrdiš, da su to trivijalnosti, eh...Odmah ti neko zamjeri da zaboravljaš na drugi dio šehadeta i da ga se stidiš....A Boga mi, nije tako....Ja sam samo želio da kažem, da se praksa posljednjeg Božijeg Poslanika, ne može i ne smije svesti na bradu.......Dok stotine miliona muslimana danas ne zna napisati ni slova, harfa.....O tome se ŠUTI! A o bradi, traktati i traktati....Rasprave, razbacivanje argumentima, ajeti,hadisi..... a muslimanske djevojčice, ni pedeset kilometara od Sarajeva,bivaju sretne ako završe četiri razreda osnovne škole....
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

uistinu, onda kad nam puštanje ili brijanje brade bude prioritetno pitanje, ja kažem blago onome ko i ako to doživi...
turban

#27 Re: razlicite frakcije muslimana

Post by turban »

Eto dodje i novo vrjeme i donese novi osjecaj za religiju(kolektivni i individualni)koja se nazalost otima ovom novom vremenu.Da.Tesko je u danasnjem vaktu kao individua biti ono sto bi htio biti.
ljubav_aha

#28 Re: razlicite frakcije muslimana

Post by ljubav_aha »

sve grupacije/pravci, ne samo u islamu,vec i u ostalim relgijiama,koje je nastale kao proizvod sukoba misljenja i mnostva ne/argumenata su u principu sekte,to je vrlo jednostavno razumjeti
Ponekad s'proljeca

#29 Re: razlicite frakcije muslimana

Post by Ponekad s'proljeca »

M amene ne brinu frakcije u islamu, nego razni krscansko frakcijski propovjednici koji odvlace veliki broj umeta u njihove redove, pogotovo u dijaspori.

Sta radi IZ da prosvijetli i nauci umet kako da se argumentima u diskusiji sa takvima znaju oduprijeti. Mnogi nasi ljudi pojma nemaju o svojoj vjeri, osim sto im je ime muslimansko i sto su osuneceni, ako su muskarci!!!!!
emCo87

#30 Re: razlicite frakcije muslimana

Post by emCo87 »

selam alejkum

u svemu ovome ste zaboravili na dervise. to je za mene obicna sekta, koja ima duboke korijene kod nas u BiH
Last edited by emCo87 on 27/08/2008 15:08, edited 1 time in total.
portfast

#31 Re: razlicite frakcije muslimana

Post by portfast »

emCo87 wrote:selam alejkum

u svemu ovome ste zaboravili na dervise. to je za mene oicna sekta, koja ima duboke korijene kod nas u BiH

Derviši nikada nisu bili sekta. Bili su najjaca frakcija u redovima osmanlijske drzave i vojske.

Derviši su ti koji su prvi donijeli Islam u Bosnu.

Gazihusrefbeg je prvo napravio tekiju pa onda džamiju.
sabanss

#32 Re: razlicite frakcije muslimana

Post by sabanss »

Blago nama i nasim problemima, brada, tespih, dervisi... Jos da dodamo dizanje ruku kod nijeta, broj rekata teravije i razmak izmedju stopala kod namaza i upotpunili smo iman :?

Sehadet je isti, "Ikre" su prve objavljene rijeci pa mislim da u tom smjeru se treba okrenuti. Obrazovan musliman ce vise pomoci ummetu pa makar i nema brade nego neobrazovan. Ovo me podsjeca na raspravu bez cilja koje se prema sunetu strogo treba kloniti, kao sto je sunet pomoci bratu u svakom pogledu a opismeniti ga je svakako jedan od najvecih sevapa.
Chmoljo

#33 Re: razlicite frakcije muslimana

Post by Chmoljo »

sabanss wrote:Blago nama i nasim problemima, brada, tespih, dervisi... Jos da dodamo dizanje ruku kod nijeta, broj rekata teravije i razmak izmedju stopala kod namaza i upotpunili smo iman :?

Sehadet je isti, "Ikre" su prve objavljene rijeci pa mislim da u tom smjeru se treba okrenuti. Obrazovan musliman ce vise pomoci ummetu pa makar i nema brade nego neobrazovan. Ovo me podsjeca na raspravu bez cilja koje se prema sunetu strogo treba kloniti, kao sto je sunet pomoci bratu u svakom pogledu a opismeniti ga je svakako jedan od najvecih sevapa.
i to je Ahmmed isto govorio, alo očito je nekima bitnije kako treba izgledati... neki holivudski standardi očito...
NIN

#34 Re: razlicite frakcije muslimana

Post by NIN »

Ahmmed wrote:Umjesto priče o imanskim šartovima, umjesto priče o, recimo, namazu, postu....Umjesto priče o pravdi i pravu, kao središnjim karakteristikama islama, a čega danas nedostaje najviše u muslimanskom svijetu i zbog čega su najviše krivi i odgovorni oni koji vladaju muslimanskim svijetom, umjesto priče o neobrazovanju,nepismenosti, zapuštenosti muslimanskih masa, zbog čega opet muslimani snose najveću krivicu, mi se , iznova i iznova, vraćamo trivijalnostima,koje se ogledaju u gušćem ili rijeđem zbiru dlaka na muškom licu.....I zaista, onaj ko pojma nema o islamu, pomislio bi da je riječ o paganštini neviđenih razmjera, čiji pripadnici vjeruju da će gorjeti u paklu, jerbo su se brijali. Kad se već hoće govoriti o izvorima, ne znam zašto ne podsjećati na , recimo, hazreti Aišu, kao vrhunsku islamsku pravnicu, zašto ne podsjećati da na činjenicu da je Poslanik islama, sa muslimankama vodio otvorene i iskrene razgovore o svim pitanjima koja su ih interesirala, pa i o onim najintimnijim, zašto ne podsjećati na činjenicu da su prvi muslimani, spas potražili kod kršćanskog vladara Abisinije, zašto se ne sjetimo hazreti Muhamedovog amidže, Ebu Taliba, koji do kraja života nije prihvatio islam, ali je bio i ostao jedan o najvećih zaštitnika i prijatelja svog bratića.....Ne, neće se neki muslimani podsjećati na ove stvari, jer bi one pokazale značaj žene u islamu, jer bi pokazale na činjenicu da su postojali ( i postoje) itekako dobri kršćani i inače nemuslimani.... zašto,recimo, ne podsjećati na važnost i značaj prve Kur anske objave "Uči, čitaj, proučavaj u ime Gospodara tvoga...." ( i pri tome Gospodar sigurno nije mislio na dvoheftične kurseve islama), itd, itd.....Zašto ne podsjetiti na činjenicu da su ratni zarobljenici, svoju slobodu otkupljivali opismenjavanjem muslimana....
Plašim se da razmišljanjem na ovakav način , neki muslimani, makar i nesvjesno, potcjenjuju Božiju mudrost....A u njenom središtu, sasvim sigurno,nisu dlake.
E moj @Ahmmede...

:(
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#35 Re: razlicite frakcije muslimana

Post by dr.gog »

NIN wrote:
Ahmmed wrote:Umjesto priče o imanskim šartovima, umjesto priče o, recimo, namazu, postu....Umjesto priče o pravdi i pravu, kao središnjim karakteristikama islama, a čega danas nedostaje najviše u muslimanskom svijetu i zbog čega su najviše krivi i odgovorni oni koji vladaju muslimanskim svijetom, umjesto priče o neobrazovanju,nepismenosti, zapuštenosti muslimanskih masa, zbog čega opet muslimani snose najveću krivicu, mi se , iznova i iznova, vraćamo trivijalnostima,koje se ogledaju u gušćem ili rijeđem zbiru dlaka na muškom licu.....I zaista, onaj ko pojma nema o islamu, pomislio bi da je riječ o paganštini neviđenih razmjera, čiji pripadnici vjeruju da će gorjeti u paklu, jerbo su se brijali. Kad se već hoće govoriti o izvorima, ne znam zašto ne podsjećati na , recimo, hazreti Aišu, kao vrhunsku islamsku pravnicu, zašto ne podsjećati da na činjenicu da je Poslanik islama, sa muslimankama vodio otvorene i iskrene razgovore o svim pitanjima koja su ih interesirala, pa i o onim najintimnijim, zašto ne podsjećati na činjenicu da su prvi muslimani, spas potražili kod kršćanskog vladara Abisinije, zašto se ne sjetimo hazreti Muhamedovog amidže, Ebu Taliba, koji do kraja života nije prihvatio islam, ali je bio i ostao jedan o najvećih zaštitnika i prijatelja svog bratića.....Ne, neće se neki muslimani podsjećati na ove stvari, jer bi one pokazale značaj žene u islamu, jer bi pokazale na činjenicu da su postojali ( i postoje) itekako dobri kršćani i inače nemuslimani.... zašto,recimo, ne podsjećati na važnost i značaj prve Kur anske objave "Uči, čitaj, proučavaj u ime Gospodara tvoga...." ( i pri tome Gospodar sigurno nije mislio na dvoheftične kurseve islama), itd, itd.....Zašto ne podsjetiti na činjenicu da su ratni zarobljenici, svoju slobodu otkupljivali opismenjavanjem muslimana....
Plašim se da razmišljanjem na ovakav način , neki muslimani, makar i nesvjesno, potcjenjuju Božiju mudrost....A u njenom središtu, sasvim sigurno,nisu dlake.
E moj @Ahmmede...

:(
Serenity

#36 Re: razlicite frakcije muslimana

Post by Serenity »

ragib wrote:Koji je razlog po vasem misljenju da sve vise imamo razlicitih grupacija muslimana
a sve manje muslimana koji slijede ucenjake poput Mehmeda Handzica, Djoze, Busuladzica....
Ne osudjujem ni jednu grupaciju muslimana jer su muslimani braca po vjeri.
Ja nebih ovdje iznosio kritike na racun omladine koja se prihvatila nekog drugog pravca u vjeri jer mislim da omladina koja je zainteresovana za vjeru jako malo dobije od islamske zajednice kvalitetnih predavanja i druzenja za razliku od ovih drugih grupacija.
Koji je po vasem misljenju glavni razlog?
Ljudi su različiti, a pred sudnji dan jako slabi i vođeni nefsom. Odatle potreba da nešto ukalupi, zvaniči i time maše, jer je neko našao istomišljenike i želi da sa drugima podjeli tu svoju sreću.

Resulullah je molio Allaha za jedinstvo ummeta i odbijena mu dova. Kasnije saznajemo da je to zapravo milost, a ne nekakvo zlo. To što ljudi budu povod zla, jer pretjerivaju, to je drugo.

Čuo sam malo drugačije tumačenje u vezi 73 grupe od kojih će samo jedna biti spašena. Kaže učenjak, to su oni najbolji od onih 72.
Serenity

#37 Re: razlicite frakcije muslimana

Post by Serenity »

Ponekad s'proljeca wrote:M amene ne brinu frakcije u islamu, nego razni krscansko frakcijski propovjednici koji odvlace veliki broj umeta u njihove redove, pogotovo u dijaspori.

Sta radi IZ da prosvijetli i nauci umet kako da se argumentima u diskusiji sa takvima znaju oduprijeti. Mnogi nasi ljudi pojma nemaju o svojoj vjeri, osim sto im je ime muslimansko i sto su osuneceni, ako su muskarci!!!!!
Sekte su odmetnici, ne drugomišljenici. U historiji islama postojale su sekte i dan danas postoje kao npr. ahmedije, ali večina pravaca nisu sekte, nego kao što je pojašnjeno čisto razilaženju u pogledu i razumjevanju nekih stvari. To je milost, a ne zlo.
shalaedin

#38 Re: razlicite frakcije muslimana

Post by shalaedin »

Serenity wrote:
Ponekad s'proljeca wrote:M amene ne brinu frakcije u islamu, nego razni krscansko frakcijski propovjednici koji odvlace veliki broj umeta u njihove redove, pogotovo u dijaspori.

Sekte su odmetnici, ne drugomišljenici. U historiji islama postojale su sekte i dan danas postoje kao npr. ahmedije, ali večina pravaca nisu sekte, nego kao što je pojašnjeno čisto razilaženju u pogledu i razumjevanju nekih stvari. To je milost, a ne zlo.
Ma nije to milost to je zlo... Islam je kao bijelo platno, sekte su te koje to platno prljaju. Neke su okvirima Islama neke nisu. Ahmedije se ne mogu smatrati muslimanima jer je njihovo ucenje suprotno ucenju Islama. Njihovo vjerovanje u poslanstvo Mirze Gulama je suprotno Islamu jer muslimani vjeruju da je Muhammed a.s. Allahov rob i posljednji Njegov poslanik, pecat svih poslanika, a da je Kur`an zadnja bozija objava. Ima jos mnogo sekti od alijevica, behanija, haridzija, murdzija, sufija ... neke od ovih sekti su u okvirima Islama neke nisu. Oni koji mjenjaju islamsko vjerovanje i u njega unose nesto sto nije od Islama, negiraju Allaha, njegove osobine, njegovu objavu, poslanstvo njegovoga poslanika i mnoge od djelova islamske akide oni izlaze iz okvira islama, oni koji u svojoj praksi prisvoje nesto sto je ne Islamsko ili u Islamu neutemeljeno a vjerovanje im je dobro i te ih novotarije ne izvode iz vjere okarakterisani su kao muslimani. Tako da i medju sunnitima i sitiima ima onih koji su novotari u vjeri ali ne izlaze iz vjere sa svojim vjerovanjem i praksom. Mnogo je sekti koje se predstavljaju muslimanskim a one to nisu. Zato muslimani moraju da cuvaju svoje izvore vjere tj. Kur`an , Sunnet, Idzmu mnogih mudztehida tek na kraju dodje kijas kao ligicna prosudba po analogiji i da sljede samo ono sto je od vjere najutemeljitije. Pa onda kada je upoznat sa svime moze da se osloni na svoje misljenje o nekome problemu ako od drugih nemoze da dodje do fetve koja se odnosi na taj problem. Islam ima jedan put i njega je samo znanjem moguce dokuciti... ostali potpadaju u sekte cije je vjerovanje i praksa proistekla iz neznanja, filozofije i strasnog tumacenja vjere koje je strogo zabranjeno tj. tumacenje prema svome nahodjenju bez adekvatnog poimanja vjere i nesljedjenja norme njenoga tumacenja.
shalaedin

#39 Re: razlicite frakcije muslimana

Post by shalaedin »

U Islamu je svaka rasprava zabranjena... Ona je grijeh.
Samo postoji lijep nacin razgovora i ubjedjivanja bez povika i ruznih rijeci, vec tiho, toplo i dokazima argumentovano. Cak je u raspravi povodjenje za pretpostavkama zabranjeno.
Snaga muslimana lezi u medjusobnoj toleranciji i toleranciji uopste, njegovom osjecaju za pravdu, paznji i postovanju prema ljudima, o njegovome postovanju same vjere o ljubavi prema njoj i njihovome jedinstvu. Muslimani se nesmiju razilaziti u tumacenju Kur`ana ono mora biti isto ili slicno, bez golemih razlika dok oko tumacenja sunneta razlike mogu biti prisutne i primjetne. Medjutim postoji norma u svemu ovome koja nemoze i nesmije biti zapostavljena.

Zato mi ovdje neraspravljamo jel tako ? :)
Photoman

#40 Re: razlicite frakcije muslimana

Post by Photoman »

portfast wrote:
emCo87 wrote:selam alejkum

u svemu ovome ste zaboravili na dervise. to je za mene oicna sekta, koja ima duboke korijene kod nas u BiH

Derviši nikada nisu bili sekta. Bili su najjaca frakcija u redovima osmanlijske drzave i vojske.

Derviši su ti koji su prvi donijeli Islam u Bosnu.

Gazihusrefbeg je prvo napravio tekiju pa onda džamiju.
Sekta, i to kakva; da se co'jeku zamanta kad slusa...
Photoman

#41 Re: razlicite frakcije muslimana

Post by Photoman »

Chmoljo wrote:
sabanss wrote:Blago nama i nasim problemima, brada, tespih, dervisi... Jos da dodamo dizanje ruku kod nijeta, broj rekata teravije i razmak izmedju stopala kod namaza i upotpunili smo iman :?

i to je Ahmmed isto govorio, alo očito je nekima bitnije kako treba izgledati... neki holivudski standardi očito...
Ako ti je Holivudski pustati bradu po Poslanikovom (saws) sunnetu i Islamskoj fitri inace, a brijati se i opste imitirati kafire (citaj ne-muslimane) nije, onda si doista zbunjen tip. Preispitaj se lafe i ne pricaj o temama o kojima ocito malo znas. Bez uvrede.
spekulant

#42 Re: razlicite frakcije muslimana

Post by spekulant »

tema se mene ne tice (ja od cijelog tijela samo bradu brijem :lol: ), al sam negdje citao komentar jednog islamskog teologa koji kaze da se muhamed po odjeci nije izdvajao od ostalih ljudi, znaci pazio je da bude lijepo i uredno obucen, ali nista ekstravagantno i nista sto bi odudaralo od obicnih ljudi.. i on pravi analogiju i tvrdi da bi se i danasnji muslimani trebali tako oblaciti, znaci po njemu je slijedjenje sunneta da se oblacis onako kako se ljudi u tvojoj sredini/kulturi oblace...

mislim da je to jako zanimljiva teza..
Photoman

#43 Re: razlicite frakcije muslimana

Post by Photoman »

spekulant wrote:tema se mene ne tice (ja od cijelog tijela samo bradu brijem :lol: ), al sam negdje citao komentar jednog islamskog teologa koji kaze da se muhamed po odjeci nije izdvajao od ostalih ljudi, znaci pazio je da bude lijepo i uredno obucen, ali nista ekstravagantno i nista sto bi odudaralo od obicnih ljudi.. i on pravi analogiju i tvrdi da bi se i danasnji muslimani trebali tako oblaciti, znaci po njemu je slijedjenje sunneta da se oblacis onako kako se ljudi u tvojoj sredini/kulturi oblace...

mislim da je to jako zanimljiva teza..

U pravu si sto se tice oblacenja, s obzirom da se pri tom pokrije awra.

Ali...

Brada nije dio 'oblacenja'; pustanje iste je dio fitre, kao sunecenje (obrezivanje), skracivanje brkova, kidanje noktiju, brijanje/delapiranje stidnih dlaka itd. Nekoliko postova prije sam ovo malo vise pojasnio, pa da se ne ponavljam.
znaci po njemu je slijedjenje sunneta da se oblacis onako kako se ljudi u tvojoj sredini/kulturi oblace...
Oblacenje na nacin na koji se oblace ljudi u tvojoj sredini je 100% OK, ako je po islamskom propisu, tj nije preusko, prekratko, oholo, ne pokazuje crte tijela, ne pokazuje dijelove awre...

Sto se tice sunneta, sve sto Poslanik (saws) nije radio nije sunnet, kratko jasno.
Chmoljo

#44 Re: razlicite frakcije muslimana

Post by Chmoljo »

Photoman wrote:
Chmoljo wrote:

Ako ti je Holivudski pustati bradu po Poslanikovom (saws) sunnetu i Islamskoj fitri inace, a brijati se i opste imitirati kafire (citaj ne-muslimane) nije, onda si doista zbunjen tip. Preispitaj se lafe i ne pricaj o temama o kojima ocito malo znas. Bez uvrede.
ali sam se uvrijedio "lafe". otkud tebi bolan pravo da meni govoriš da se preispitujem kad me ni ne znaš? puno sebi daješ za pravo.
i da rekao sam "holivudski" jer ti je bitnija vanjština od suštine. dok ti braća umiru od gladi širom svijeta ti razbijaš glavu dlakama na bradi :-)
ne obraćaj mi se više "lafe"
Photoman

#45 Re: razlicite frakcije muslimana

Post by Photoman »

Chmoljo wrote: ali sam se uvrijedio "lafe". otkud tebi bolan pravo da meni govoriš da se preispitujem kad me ni ne znaš? puno sebi daješ za pravo.
i da rekao sam "holivudski" jer ti je bitnija vanjština od suštine. dok ti braća umiru od gladi širom svijeta ti razbijaš glavu dlakama na bradi :-)
Ta vanjstina je upravo veliki aspekt sustine; educiraj se malo o fitri, mislim ako te bas toliko interesuje da javno siris misljenja.

Ja ne mogu zaustaviti bracu da umiru od gladi; to niko ne moze osim Allaha (swt), a sve je Njegov kadr, a ja znam koliko po mojim mogucnostima radim da pomognem braci u tim uslovima. Ako te bar imalo utjesi, prisjeti se da se sve desava Allahovom (swt) odredbom, i da svak ima svoju kusnju, a da sve kusnje imaju svoje nagrade, ako se vjernika tice.

Znaci, dvije stvari o kojima bi ti nesto trebao procitati, ako se mislis ubuduce upustati u slicne argumente su:

1. Fitra
2. Allahov (swt) Kadr

Do slijedeceg puta, mnogo selama. :thumbup:

PS: Pardon za "lafe" ako ti je zasmetalo.
Ahmmed

#46 Re: razlicite frakcije muslimana

Post by Ahmmed »

Photoman wrote:
Chmoljo wrote: ali sam se uvrijedio "lafe". otkud tebi bolan pravo da meni govoriš da se preispitujem kad me ni ne znaš? puno sebi daješ za pravo.
Ta vanjstina je upravo veliki aspekt sustine; educiraj se malo o fitri, mislim ako te bas toliko interesuje da javno siris misljenja.

Ja ne mogu zaustaviti bracu da umiru od gladi; to niko ne moze osim Allaha (swt), a sve je Njegov kadr, a ja znam koliko po mojim mogucnostima radim da pomognem braci u tim uslovima. Ako te bar imalo utjesi, prisjeti se da se sve desava Allahovom (swt) odredbom, i da svak ima svoju kusnju, a da sve kusnje imaju svoje nagrade, ako se vjernika tice.

Znaci, dvije stvari o kojima bi ti nesto trebao procitati, ako se mislis ubuduce upustati u slicne argumente su:

1. Fitra
2. Allahov (swt) Kadr

Mislio sam da se više ne javljam na ovu temu....Ali, eto.....Da nas Allah dž.š. sačuva vehabijske fitne, smutnje, koju nam donesoste....
Chmoljo

#47 Re: razlicite frakcije muslimana

Post by Chmoljo »

Photoman wrote:

1. Fitra
2. Allahov (swt) Kadr

zaudara na aroganciju...

i alejkumu selam (ako je bio iskren)...
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#48 Re: razlicite frakcije muslimana

Post by dr.gog »

Prije će biti da je "kratko rečeno" nego arogantno..bar meni :)
Photoman

#49 Re: razlicite frakcije muslimana

Post by Photoman »

Ahmmed wrote:
Photoman wrote:

1. Fitra
2. Allahov (swt) Kadr

Mislio sam da se više ne javljam na ovu temu....Ali, eto.....Da nas Allah dž.š. sačuva vehabijske fitne, smutnje, koju nam donesoste....
...da nas Allah (swt) opere i sacuva od sufijske smutnje, filozovskog lutanja i straha od Poslanikova (saws) sunneta. Sve cinjenice koje sam iznio su mojim postovima su iz Poslanikova (saws) sunneta, tradicije i prakse, a vasi kontra-argumenti su ocito vasa licna misljenja, i ucenja vasih 'deda' koja daju prednost obicnim pjesnicima (poput Rumija) pored tabiina i klasicnih alima. Pitanje vas samog sebi bi trebalo biti: "Koga ja uistinu pratim?" A istina zaista odskace od neistine.

Selam, i svim muslimanima zelim mubarek Ramadhan; da nam Allah (swt) prizna post, oprosti grijehe i ucvrsti iman, amin.
Photoman

#50 Re: razlicite frakcije muslimana

Post by Photoman »

Chmoljo wrote:
Photoman wrote:

1. Fitra
2. Allahov (swt) Kadr

zaudara na aroganciju...

i alejkumu selam (ako je bio iskren)...
Selam je zaista bio iskren i jos stoji.
Post Reply