Ahmmed wrote:Sve stoji što kažeš....Ponekad ni oštra riječ nije loša stvar u komunikaciji....Čak je i potrebna.I slažem se da ne treba prelaziti granicu. Respekt se kod odraslih i koliko-toliko pristojnih osoba treba podrazumijevati, kao i pravo na svačije mišljenje. Tu nema dileme. Ono što mene, a photoman je to nazvao ispravno,frustrira, jeste jedna generacija muslimana u čijim diskusijama ( i ne mislim, zaista, konkretno na ljude sa ovog foruma), jeste zapravo naučena ljubaznost i ponavljanje fraza. Svi se mi ponavljamo, što je uredu. Ali, ne može se diskusija svoditi na desetak naučenih rečenica, iz čijih se okvira ne izlazi, diskusiji treba života, žara.....Ljudi što-šta pitaju, evo i na ovom forumu....Neki su potpuno dobronamjerni, neki malo manje, ali, počev od sebe, ne nudimo im prave odgovore, često im ne nudimo nikakve odgovore, a deklariramo se kao muslimani. A ljudi s pravom pitaju o ama baš svemu....A muslimani, zagubljeni, zaglavljeni, stoje u mjestu, ne razumiju prioritete....Dosadan sam samom sebi, a mogu tek misliti koliko drugim ljudima, jer bez prestanka govorim o prioritetima....I zato i tvrdim na ovoj temi, da se nakon velikih uvoda, velikih pitanja, kao primjer mimoilaženja muslimanskih stavova začas uvedu priče o bradi i tespihu....I ako, kao musliman ustvrdiš, da su to trivijalnosti, eh...Odmah ti neko zamjeri da zaboravljaš na drugi dio šehadeta i da ga se stidiš....A Boga mi, nije tako....Ja sam samo želio da kažem, da se praksa posljednjeg Božijeg Poslanika, ne može i ne smije svesti na bradu.......Dok stotine miliona muslimana danas ne zna napisati ni slova, harfa.....O tome se ŠUTI! A o bradi, traktati i traktati....Rasprave, razbacivanje argumentima, ajeti,hadisi..... a muslimanske djevojčice, ni pedeset kilometara od Sarajeva,bivaju sretne ako završe četiri razreda osnovne škole....Nur40 wrote:Dosadašnja rasprava će dati najbolji odgovor zašto su muslimani podijeljeni. Najžešće se raspravljaju među sobom, oštro i bez pardona. I dobro je ako ostane samo na oštroj riječi. A muslimani bi trebali između sebe na najljepši način da raspravljaju (i s drugim), pa ako se i ne slažu sa mišljenjem drugog muslimana, neka ga respektuju kao osobu i neka mu daju pravo na vlastito mišljenje.
Što se tiče razilaženja mišljenja kod muslimana, nema razilaženja u najvažnijim stvarima. Razilaženja su u manje bitnim stvarima (ne znači da su te stvari nebitne).
uistinu, onda kad nam puštanje ili brijanje brade bude prioritetno pitanje, ja kažem blago onome ko i ako to doživi...