Razija Mujanović u FIBA-noj kući slavnih.

Košarka u BiH, NBA liga, NLB liga, Euroliga,...

Moderators: Tomahawk11, Charuga

Post Reply
User avatar
O'zone
Globalni moderator
Posts: 22352
Joined: 17/02/2008 20:29
Location: Kad god popizdite na vlast, sjetite se da i u opoziciji sjede ista takva govna...."

#1 Razija Mujanović u FIBA-noj kući slavnih.

Post by O'zone »

Ništa.

Par članaka...Bakir je primio danas...

Pa eto neka ova tema stoji kao omaž najboljoj košarkašici Bosne i Hercegovine i jednoj od najboljih u Europi. BRAVO RAZO :thumbup:

https://www.klix.ba/sport/kosarka/razij ... /171001008

I niko se od naši nije pojavio na svečanosti...Otišla Razija tamo kao siroče...ni kluba, ni saveza, ni države...samo ona.
Žao mi je samo što nije bilo novinara iz Bosne i Hercegovine i predstavnika Košarkaškog saveza BiH. Od naših ljudi na večeri je jedino bila ambasadorica Lucija Ljubić'', kazala je Mujanović u razgovoru za N1.
Ali ipak...
Na sinoćnjoj ceremoniji popularna Raza održala je zaista emotivan govor povodom časti koja je ukazana, a u kojem se zahvalila svima koji su joj na bilo koji način pomogli u ostvarenju ovog vrijednog priznanja.

"Rođena sam u sjeveroistočnom dijelu Bih, u jednom malom mjestu koje se zove Ratkovići, između Tuzle i Brčkog. To je zaista malo mjesto da bi sanjali velike snove. Ipak, zahvaljujući braći i sestrama, mojoj porodici, naučila sam vrijednu lekciju da jedino ako funkcionišete kao tim vi možete uspjeti, a evo dokaz za to je i današnja manifestacija na kojoj mi je višemilionska košarkaška porodica svijeta otvorila vrata za ulazak u Kuću slavnih", poručila je Mujanović, a prenosi njena zvanična Facebook stranica.

Dodala je i kako su za njeno prinanje zaslužne sve njene saigračice od matičnog Jedinstva Aida, pa do državnih selekcija.

"Košarka je moj život, najsrećnije i najtužnije trenutke sam proživjela upravo sa košarkom.
27 godina sam živjela pod koševima. Iskreno, fali mi košarka. Želim da svoje znanje i iskustvo koje posjedujem, a ovo je sigurno najbolja potvrda toga, prenesem na mlade, kako u mojoj Bosni i Hercegovini, tako i u svijetu. Jer znanje je jedina stvar koja se dijeljenjem umnožava. Pozivam vas, velikane košarke, da posjetite moju divnu Bosnu i Hercegovinu, da upoznate djevojčice i dječake čiji ste vi ideali i date im dodatni vjetar u leđa na njihovom putu ka uspjehu. Jer vi i ja znamo kakav je taj put", zaključila je Mujanović.
Kasnije đonovi ni da čestitaju....

http://sport.avaz.ba/kosarka/307889/raz ... i-cestitao

I na kraju jedan tekst, meni lično dirljiv, od Borisa Dežulovića:
Boris Dežulović: Patuljci pojma nemaju
Piše: Boris Dežulović / Objavljeno: 06.10.2017.

Da je Razija muško, bila bi vam veća i od Papeta i od Haseta, i od Bake i od Džeke, i od Bajevića i Pjanića zajedno, veća i od velikog Abasa Arslanagića i još većeg Marjana Beneša

Zvao me onomad davno u dva iza ponoći jedan da ispriča anegdotu. Imao je i on taj običaj, da zovne u gluho doba noći iz kafane i ispriča vic ili anegdotu.

Elem, bit će da je to bilo negdje 1989., igrale su košarkašice tuzlanskog Jedinstva u Beogradu - da li protiv Zvezde, Partizana ili Voždovca, nije sad ni važno - a okrutna publika na tribinama okomila se, veli, na dvometarsku zvijezdu Jedinstva Raziju Mujanović, rugajući joj se skandiranjem “Razija je muško!”. Nesretna Razija požalila se treneru Mihajlu Vukoviću da je publika zajebava, a legendarni Miki odgovorio joj: “Samo igraj Razo, boli te kurac!”

Preživio je taj tupavi urbani mit do danas, svi znate tu pouzdano autentičnu priču, još uvijek se po kafanama krezavo prepričava ta zlosmišljena epizoda, pa je po Fejsu dijele i klinci koji ne znaju ni tko je uopće ta, kako se zove, Razija Mujanović, osim što se njihovu naslijeđenom mizogenom šovinizmu neobično sviđa priča o djevojci iz sela Ratkovići kraj Čelića podno ljute Majevice, muškobanjastoj dvometrašici urnebesno smiješnog imena Razija, i treneru koji, sve valjda namigujući haveru na tribini, kaže: “Samo igraj Razo, boli te kurac!”.

Apokrifi se ne slažu samo u tome je li se igralo 1989. ili 1988., ili možda 1987., i je li se igralo u Beogradu ili u Zagrebu - ili u Šibeniku, ili možda u Sarajevu, gdje već - a i posve je zapravo svejedno: ako joj kasnih osamdesetih u jugoslavenskim dvoranama i nisu skandirali “Razija je muško!”, tužni mali muški luzeri i u Beogradu i u Zagrebu i u Šibeniku i u Sarajevu - i gdje već - odozdo joj to piskutavim glasićima skandiraju danas, prepričavajući tu bijednu laž sa sigurne udaljenosti od trideset centimetara i trideset godina.

Preživio je taj tupavi urbani mit do danas, pa se i dalje, eto, priča kako je Raziju Mujanović te 1989. zajebavala publika u Beogradu, ili Zagrebu, ili Šibeniku, ili Sarajevu, ili gdje već, jer posve je zapravo svejedno: cijela je naime istina, patuljci pojma nemaju, da se na utakmici zajebavala samo veličanstvena Razija Mujanović, uvalivši te večeri Partizanu, Zvezdi ili Voždovcu - ili Montingu, Elemesu, Željezničaru, kome već, posve zapravo svejedno - dvadeset osam koševa uz dvanaest skokova. Znam to prilično pouzdano, jer je dvadeset osam koševa i dvanaest skokova, kako bih vam rekao, te 1989. godine bio Razijin prosjek.

A prosječni šupak s kauč-tribine na to je imao reći samo “Razija je muško”. Jer siromah hobit ni s tog kauča ne može skočiti, ne umije prosječni šupak s metra udaljenosti ubaciti u koš ni papir od bureka, pa kad neka cura skoči dvanaest puta i dvadeset osam puta pogodi tri metra visoki koš, prosječnom je šupku jedino prihvatljivo objašnjenje da je ona nešto što on nije, nikad nije bio niti će ikada biti.

Recimo, muško.

Eh, patuljci, da je Razija muško… Da je Razija muško, bila bi vam veća i od Papeta i od Haseta, i od Bake i od Džeke, i od Bajevića i Pjanića zajedno, veća i od velikog Abasa Arslanagića i još većeg Marjana Beneša: bila bi vam Razija, da je muško, veća i od Nurkića i Teletovića, i od Raše i od Varaje, i od samog alaha Kindžeta Delibašića bila bi vam veća, jer nitko od njih i nitko od svih bosanskohercegovačkih muškaraca nikad ni u čemu nije bio četverostruki europski prvak i tri puta najbolji igrač kontinenta, nitko nije uz to s reprezentacijom uzeo srebro i na svjetskom prvenstvu i na Olimpijskim igrama, i još pride dva na prvenstvima Europe. Nitko od njih, čak ni Najveći Ikad Zlatan Ibrahimović, nije sa šest klubova u četiri europske lige osvojio trinaest državnih prvenstava.

I da je Razija muško, kao što su muškarci bili i ona šestorica giganata oko nje na svečanosti u ženevskoj Naismith Areni prošle subote, došao bi valjda u Kuću košarke u Švicarsku i netko iz Košarkaškog saveza BiH, stigla bi iz Bosne i Hercegovine vjerojatno i poneka stotina novinara i njihovih urednika, bili bi u Ženevi te subote i ministri i premijeri i sva tri člana Predsjedništva, pa da se slikaju s najvećim sportašem Bosne i Hercegovine svih vremena.

Ugurali bi se uguzi na fotografije iz Ženeve da je Razija muško, i da patuljcima nije sramota biti manji od žene. A nigdje se kao pored Razije Mujanović ne vidi koliko su patuljci mali. I ne bi tako, da je muško, na svečani prijem u FIBA-inu Kuću slavnih Razija Mujanović otišla kao na nekakvo rutinsko gostovanje - kao da ide u Beograd, Zagreb, Šibenik ili Sarajevo - da sama samcata uzme trofej, kako je već trofeje sama samcata uzimala svih dvadeset godina. Kao što nikoga od njih nije bilo ni na parketu Palazzo dello Sport del Campo u Firenzi one srijede 22. marta 1989., kad je dvadesetdvogodišnja Razija sa svojim curama hladno uzela trofej nedodirljivim amazonkama iz Primigija, europskim šampionkama što su došle po petu titulu zaredom, ukupno šestu u svom sedmom uzastopnom finalu, pa šokirane porazom od autsajderki iz Tuzle nikad više nisu postale ni prvakinje Europe, ni prvakinje Italije, niti ičega ikada, sve do dana današnjeg.

Kao što je, najzad, Razija sama samcata bila sve ove godine, sama od muškaraca i u dva braka i u cijeloj Bosni i Hercegovini, da nikome u državi i njenom košarkaškom savezu nikad na pamet nije palo da pita, “gdje je, bogati, Raza?”.

Sve u strahu da će čuti: “Eno je u FIBA-inoj Kući slavnih, što?”

I stvarno, pogledaju gnomovi malo bolje, a ono Raza na pozornici Naismith Arene, Kuća slavnih klasa 2017., sama među muškim divovima, u društvu sve do jednog Najvećeg među Najvećima: Valdis Valters, onaj ubojica što nam je u Madridu 1986. nakon Sabonisa i Homičusa zabio treću tricu u četrdeset sekundi, pa Moše Miki Berkowitz, legenda Maccabija koji u europskoj košarci sedamdesetih i osamdesetih nije bio još samo Dražen Petrović, onda Pero Cameron, onaj maorski džin koji je tamo s pacifičke pučine na dnu kugle Zemaljske sam samcat dovukao Novi Zeland u polufinale Svjetskog prvenstva u Indianapolisu 2002., uz njih Toni Kukoč, najčuvenija europska ljevica poslije Karla Marxa, i Duda Ivković, selektor reprezentacije bez države, trener najveće bijele momčadi svih vremena, potom - govno se čovjeku smrzne dok piše - Veli Crni Jože Shaquille O’Neal, a za njima, da se historiji za puta nađe, kompletan mitološki Dream Team iz Barcelone 1992., sa sve Michaelom Jordanom, Larryjem Birdom i Magic Johnsonom.

I među njima, sunce ti jebem, Razija Mujanović iz sela Ratkovići kraj Čelića podno ljute Majevice!

Dupe bi, eto, dali patuljci s kauč-tribine da im je s Tonijem, Dudom, Shaqom i Dream Teamom biti u istom kantonu, a kamoli u istom kadru, na zboru stanara Kuće slavnih, među najvećima svih vremena kao komšijama za jutarnju kafu. Pa preostalo jadnicima tek da se na kauču igraju muškaraca i slinavo skandiraju “Razija je muško!”.

Samo igrajte, gnomovi, boli vas kurac.
MensurM
Posts: 4153
Joined: 04/10/2015 00:19

#2 Re: Razija Mujanović u FIBA-noj kući slavnih.

Post by MensurM »

Kad je FIBA-ina Kuća ona nebitnija.
omar little
Posts: 16349
Joined: 14/03/2008 21:14

#3 Re: Razija Mujanović u FIBA-noj kući slavnih.

Post by omar little »

miralema kad se naklika na nebitnoj kurcevoj anketi na internetu za nesta, kola medijima ko da je osvojio zlatnu loptu.
User avatar
Billy The Pljuc
Posts: 3379
Joined: 06/02/2015 07:59
Location: Odakle sam bio, više nisam...

#4 Re: Razija Mujanović u FIBA-noj kući slavnih.

Post by Billy The Pljuc »

Lijepo je ovo Dezul napisao.

Aferim Razo!
User avatar
animals
Posts: 21496
Joined: 19/04/2013 22:13

#5 Re: Razija Mujanović u FIBA-noj kući slavnih.

Post by animals »

4 posta za Razu..
da je Pjanic dodao loptu za gol, bilo bi 400 postova..
User avatar
cyprus
Posts: 39269
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#6 Re: Razija Mujanović u FIBA-noj kući slavnih.

Post by cyprus »

Raza je možda i najbolji sportista kojeg je ova država ikad imala... Ima li još neki primjer da je neki naš sporista bio proglašen za najboljeg u Evropi tri godine?
User avatar
Artest
Posts: 3942
Joined: 12/05/2012 17:04

#7 Re: Razija Mujanović u FIBA-noj kući slavnih.

Post by Artest »

Raza je gigant, institucija, nema tu puno price. Uz Dalipagica vjerovatno najveci sportista ove zemlje (mada je Ibra za mene Najveci, ako ga posmatramo kao naseg ) A to sto je u zapecku, u nemilosti seljadije koja obnasa politicke i sportske funkcije, to je i za ocekivat, cudo bi bilo da je drugacije. Treba se malo angazovat po mevludima, u jedinstvu je snaga..
User avatar
animals
Posts: 21496
Joined: 19/04/2013 22:13

#8 Re: Razija Mujanović u FIBA-noj kući slavnih.

Post by animals »

Ibro je Swed, kakav crni nas :-)
User avatar
Bloo
Globalna šefica
Posts: 50323
Joined: 16/01/2008 23:03
Location: Korriban

#9 Re: Razija Mujanović u FIBA-noj kući slavnih.

Post by Bloo »

sve joj mogu Bosanci halaliti, osim što je žensko :mrgreen:
kakavdanakneiskustvu
Posts: 58432
Joined: 03/08/2010 19:04

#10 Re: Razija Mujanović u FIBA-noj kući slavnih.

Post by kakavdanakneiskustvu »

cyprus wrote:Raza je možda i najbolji sportista kojeg je ova država ikad imala... Ima li još neki primjer da je neki naš sporista bio proglašen za najboljeg u Evropi tri godine?

teško da postoji ili je postojao takav ili takva
User avatar
AmiĐa_Idriz
Posts: 40568
Joined: 21/05/2012 22:46

#11 Re: Razija Mujanović u FIBA-noj kući slavnih.

Post by AmiĐa_Idriz »

Samo da nabijem na qrac sve one koji inace vrijedjaju velicinu Razije Raze Mujanović.

A isto tako nabijem sve one u KSBiH. Pisam im se u usta kao i onim u N/FSBiH.
User avatar
Altsa
Posts: 7314
Joined: 19/03/2004 18:31

#13 Re: Razija Mujanović u FIBA-noj kući slavnih.

Post by Altsa »

Artest wrote:Raza je gigant, institucija, nema tu puno price. Uz Dalipagica vjerovatno najveci sportista ove zemlje (mada je Ibra za mene Najveci, ako ga posmatramo kao naseg ) A to sto je u zapecku, u nemilosti seljadije koja obnasa politicke i sportske funkcije, to je i za ocekivat, cudo bi bilo da je drugacije. Treba se malo angazovat po mevludima, u jedinstvu je snaga..
Svaka prica ima i drugu stranu.
https://www.klix.ba/sport/kosarka/mahmu ... /171009033
User avatar
Altsa
Posts: 7314
Joined: 19/03/2004 18:31

#14 Re: Razija Mujanović u FIBA-noj kući slavnih.

Post by Altsa »

-
User avatar
Billy The Pljuc
Posts: 3379
Joined: 06/02/2015 07:59
Location: Odakle sam bio, više nisam...

#15 Re: Razija Mujanović u FIBA-noj kući slavnih.

Post by Billy The Pljuc »

Fakat kako je moguce da se ovaj Mahmutovic proziva po ko zna koji put sa nekoliko razlicitih strana. Na stranu sto mi je frajer djelovao odbojno otkako ga prvi put vidjeh a dan danas cak i vise nego prije, da li je moguce da ama bas svi lazu a saint Harun u pravu?
User avatar
Logovan
Posts: 94159
Joined: 15/05/2010 00:44
Location: http://i57.klix.com/6ocy11.png

#16 Re: Razija Mujanović u FIBA-noj kući slavnih.

Post by Logovan »

Bravo Razo!!!!!!! :thumbup: :thumbup: :thumbup:
User avatar
sinuhe
Posts: 11456
Joined: 03/06/2011 11:33

#17 Re: Razija Mujanović u FIBA-noj kući slavnih.

Post by sinuhe »

Zenski sport je tek propao u BiH iako su kosarkasice jos na mediteranskim igrama 1993 osvojile zlato. To je velika stvar i u evropskim okvirima. https://en.wikipedia.org/wiki/Basketbal ... nean_Games
Ali ko ce curama i zenama dati pare u BiH.
User avatar
Thorgerson
Posts: 8509
Joined: 15/04/2015 11:26

#18 Re: Razija Mujanović u FIBA-noj kući slavnih.

Post by Thorgerson »

Billy The Pljuc wrote:Fakat kako je moguce da se ovaj Mahmutovic proziva po ko zna koji put sa nekoliko razlicitih strana. Na stranu sto mi je frajer djelovao odbojno otkako ga prvi put vidjeh a dan danas cak i vise nego prije, da li je moguce da ama bas svi lazu a saint Harun u pravu?
Moguce je zato jer tek izlaze neke stvari na vidjelo, koje su oni uspjesno prikrivali i maskirali.

Naravno da ce ga svi prozivati.

Mislim ja i dalje ne mogu da vjerujem da je neko uopste podrzavao tu kombinaciju Harun - Konakovic.

Mislim imali smo rezultate, ali sigurno ne zbog njih dvojice, njihovih zasluga, barem ne koliko oni misle. Jer Harun smatra da je njegovim odlaskom ugasena reprezntativna kosarka.
Post Reply