Razgovori o Bosni

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
elixiaboy

Post by elixiaboy »

Prije par godina, kad sam bio na par dana u Parizu upoznao sam jednu ribu iz Njemacke. I tako ja pricam da sam iz Bosne- zivim u Austriji, bla bla.
Ona cekala neke svoje prijatelje koji su ubrzo i stigli. Pitaju je ljudi ko sam ja, kaze ona evo sad ga upoznala on je iz Ukrajine :shock: :lol: nidje veze
newone

Post by newone »

elixiaboy wrote:
newone wrote:
elixiaboy wrote: ne znam odakle mu to :?
http://www.transparency.org/policy_rese ... s/cpi/2007
Bosna na 84.mjestu
Jaka pozicija nema sta! Dovoljno da se zacrvenim i zastidim. Kada bi u svijetu bilo barem 300 drzava taj bi rating i bio dobar, inace....
Nisam rekao da je jaka pozicija. Na spisku je 179 drzava a Bosna je 84.
Valjda mozes skontati da ono boldirano nije tacno.
Za Amerikanca je ta pozicija dno ljestvice, sobzirom da se Amerika i njihovi zapadni saveznici visoko rangiraju na tom spisku.Samo sam napisao sta mi je rekao, a rekao je to sto je rekao.
elixiaboy

Post by elixiaboy »

A ja rekao da nije tacno. :D i nije tacno :D :D :D

Post by location »

A jeste li ikada culi neke zajebancije na racun Bosne ili bolje receno regije?

Nije se jednom imalo sta raditin poslu pa uhvatili cistiti i neko mi dobaci komentar kao da dobro cistim a drugi ce na to 'pa naravno kada je glavni izvoz iz njegove zemlje etnicko ciscenje'.
A kada je Borat izasao od tog dana sam postao Cigo :-).

Post by location »

:-)

Prije par sedmica jedan mi kolega dosao veoma zbunjenog lica pred mene i upitao 'kakve veze bruce lee ima sa bosnom'. I onda sam ukapirao da pita u vezi mostara. Kasnije smo otisli na internet da vidimo slike i te su slike postale hit dana. Onda su otkrili da ima bista Martin Luther King-a i Sylvester Stallone u Srbiji, pa su se pitali zar je nasa drzava tako jadna da nemamo nikoga svoga da moramo krasti tudje. Pitaju se da li ce sljedeci kip biti Chuck Norris ili Steven Segal :-)
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

Post by karabaja-x »

ja sam za chuck norrisa
shadow

Post by shadow »

location wrote::-)

Prije par sedmica jedan mi kolega dosao veoma zbunjenog lica pred mene i upitao 'kakve veze bruce lee ima sa bosnom'. I onda sam ukapirao da pita u vezi mostara. Kasnije smo otisli na internet da vidimo slike i te su slike postale hit dana. Onda su otkrili da ima bista Martin Luther King-a i Sylvester Stallone u Srbiji, pa su se pitali zar je nasa drzava tako jadna da nemamo nikoga svoga da moramo krasti tudje. Pitaju se da li ce sljedeci kip biti Chuck Norris ili Steven Segal :-)
kad ste vec 'bili" u Mostaru trebao si mu pokazati sliku starog mosta i reci mu da je njegov golden gate nasem starom mostu qrac pushio :D Jebem im mater iskompleksiranu, da mogu i istoriju bi kupili. Ja im nedam pardona cim nesto spomenu odmah se svadjam, vadim slike, cd's i ostali materijal. Krenem sa dzamijama naravno :D

Post by location »

shadow wrote:

kad ste vec 'bili" u Mostaru trebao si mu pokazati sliku starog mosta i reci mu da je njegov golden gate nasem starom mostu qrac pushio :D Jebem im mater iskompleksiranu, da mogu i istoriju bi kupili. Ja im nedam pardona cim nesto spomenu odmah se svadjam, vadim slike, cd's i ostali materijal. Krenem sa dzamijama naravno :D
Ja mislim da ti imas neke komplekse :-) . Pokazao sam sliku mosta jos davno, ali sta onda? Mislis da je to jedini most na svijetu koji vrijedi gledati? On je nama drag, vise Mostarcu nego meni, Muslimanu iz Mostara to jest. Nama je drag jer ima istoriju veliku i plus sta se desilo u toku rata, ali za nekoga sa strane izgleda most koji je napravljen u obliku luka. I to je to. I ako pokazem dzamije sto pokazem onda pokazem isto i fine crkve ali opet sta imas vidjeti? Veliku kulu sa zvonom ili raketu?. I zavisi kome pokazujem, ovi na mom poslu manje vise zele vidjeti dzamije, crkve, mostove, gradove ili nasu staru gradnju. Ali zato zele vidjeti prirodu, rijeke, planine. Uvijek me pitaju o eco turizmu u bosni, a to sto mozes usput vidjeti cupriju u visegradu zaboli ih jedna stvar. Kada bi otisli u BiH sto zele, samo bi proveli vrijeme po planinama nebi vidjeli ni S od Sarajeva niti M od Mostara. Naravno ima ti ljudi koji su fanatici kada dodje rijec o mostovima i idu sirom svijeta da slikaju samo mostove, mozda bi njima stari most nesto vise znacio nego ostalima.

Ja sam imao kompleks prije sto sam mislio da je Bosna nesto najbolje. Da se prvo treba vidjeti Bosna pa sve onda, da Bosna ima ono sto niko nema. I onda sam svatio da ima to sve jer to samo meni pase, nekome sa strane izgleda kao svaka druga drzava sto je i tacno.
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Brisbane wrote:
cHupjahalic@ wrote:evo jos jedan primjer kakva pitanja nasi ljudi mogu dobiti - zbog situacije takva kakva jeste na nasim prostorima.

prije par godina sam bila pozvana na razgovor sa sefom, gdje mi je osoba rekla: "znate da imamo jedno slobodno radno mjesto, jedna osoba koja je porijeklom iz srbije je poslao/la molbu. razmatrali smo je i zakljucili da je osoba jedna od aktuelnih. sta ako tu osobu zaposlimo? kako ces se ti osjecati? interesuje nas jer tebe poznajemo i znamo ko si, sta si, a o toj osobi ne znamo nista (ovdje se mislilo na politicku opredjeljenost i pogled na druge)".

moj je odgovor na to bio: "ja ne vidim nista lose u tome ako ta osoba dobije radno mjesto ovdje ako je kvalifikovana za ovaj posao. zamislite da Vas ja sada upitam da li vi krivite i optuzujete sve i jednog njemca u vezi 2. svjetskog rata".
Jebo te sto ti je nas covjek!
Samo mi jos potvrdi da si bio pod cetnickim nozem, da su te protjerali iz vlastite kuce ....
Ma mi cemo nestati za 100 godina, jebem ja nas...
pod broj jedan: osoba o kojoj se radilo je dosla ovdje davnih 70-tih godina.
pod broj dva: nisu svi srbi cetnici, ni hrvati ustase a ni muslimani balije!
nauci se dijeliti ljude na dobre i na zle, pa tada se nadaj da nas nece nestati za 100 godina.

protjerana jesam, a od strane koga je najmanje bitno (da sam bila u Srebrenici cekalo bi me kao sto je i ostale cekalo).
a podijeli sa nama sta bi ti uradio/la i kako to ti rijesavas probleme?
shadow

Post by shadow »

location wrote:
shadow wrote:

Ja mislim da ti imas neke komplekse :-) . Pokazao sam sliku mosta jos davno, ali sta onda? Mislis da je to jedini most na svijetu koji vrijedi gledati? On je nama drag, vise Mostarcu nego meni, Muslimanu iz Mostara to jest. Nama je drag jer ima istoriju veliku i plus sta se desilo u toku rata, ali za nekoga sa strane izgleda most koji je napravljen u obliku luka. I to je to. I ako pokazem dzamije sto pokazem onda pokazem isto i fine crkve ali opet sta imas vidjeti? Veliku kulu sa zvonom ili raketu?. I zavisi kome pokazujem, ovi na mom poslu manje vise zele vidjeti dzamije, crkve, mostove, gradove ili nasu staru gradnju. Ali zato zele vidjeti prirodu, rijeke, planine. Uvijek me pitaju o eco turizmu u bosni, a to sto mozes usput vidjeti cupriju u visegradu zaboli ih jedna stvar. Kada bi otisli u BiH sto zele, samo bi proveli vrijeme po planinama nebi vidjeli ni S od Sarajeva niti M od Mostara. Naravno ima ti ljudi koji su fanatici kada dodje rijec o mostovima i idu sirom svijeta da slikaju samo mostove, mozda bi njima stari most nesto vise znacio nego ostalima.

Ja sam imao kompleks prije sto sam mislio da je Bosna nesto najbolje. Da se prvo treba vidjeti Bosna pa sve onda, da Bosna ima ono sto niko nema. I onda sam svatio da ima to sve jer to samo meni pase, nekome sa strane izgleda kao svaka druga drzava sto je i tacno.
Ja nikad nisam imao taj kompleks, nemam ga ni sad, ne mislim da je Bosna nesto najbolje, svi dobro znamo da nije. Na kraju krajeva, da mislim da jeste ne bih bio s ove strane bare kao i ti. Ne hvalim se tim da sam bosanceros ali i ne bjezim od toga da jesam, nije mi ofirno (kao vecini nasih koji odmah spomenu ex-yu umjesto Bosne) reci odakle tacno dolazim. Ali necu ni sleci ramenima kad nesto seru i provociraju jer oni koji to rade su obicno majmuni koji nemaju pojma prvo o geografiji pa onda i o svim ostalim desavanjima u svijetu i uvijek ostave dovoljno prostora za kontru. Oni koji ne provociraju to ne rade jer znaju zasto i pod kakvim okolnostima smo ovdje dosli, imaju obzira ali i dovoljno znanja o tome ko smo i sta smo iako Bosna bas i nije neka bitna civija na karti svijeta.

Post by location »

Drugo je kada provociraju a drugo kada se zezaju. Kroz zezu skontam da u stvari znaju gdje je Bosna, kroz provokaciju ne znam sta bi radije radio ili plako koliko su glupi ili tukao.
domi

Post by domi »

Ja Bosnu volim zato sto sam tu rodjen, odrastao, ganjao se po njenim prelijepim brdima sa cetnicima i ustasama. Ali, to je valjda prirodan osjecaj svakog covjeka - ljubav prema domovini, bez obzira odakle dolazio.

Ponosan sam na bosansku prirodnu ljepotu, ali sam istovremeno svjestan da ta ljepota nije jedinstvena, te da se slican reljef, pejzaz, klima mogu naci u dosta drugih zemalja. Pogotovo to ne forsiram u razgovoru sa Amerima, jer stvarno ljudi imaju od pustinje, preko prerija do visokih planina toliko ljepota, da bih u najmanju ruku ispao smijesan ubjedjivati ih u to kako je Bosna puno ljepsa od Amerike.

Sto se vrste drzavnog sistema i korupcije tice, lijepo im kazem da je taj establisment postavljen od strane Amera i da je za prirodno ocekivati da je korumpiran. A ako bas idu do kraja, stavim im do znanja da se u Americi danas kupuju i stele izbori, tako da oni stvarno nemaju o cemu pricati.

Sve u svemu u pocetku mi nije bilo jasno da ne znaju gdje je Bosna, pa cak ni eks Juga, ali vremenom sam skonto da se u ovom okruzenju i nema bas puno vremena za sporedne stvari, tipa geografije i historije drugih zemalja, isto kao sto se mene ne tice sta se desava u Gruziji ili nekoj drugoj vukojebini u nekom zavucenom kutku ove nase planete. Tako da mi vise i nije toliko nejasno kad vidim izraz izgubljenosti na licima Amera kad im kazem da se Bosna ne granici sa Irakom negdje na jugu Afrike. Ovdje je sve moguce, tako da ni gluposti nema kraja.

Medjuti, ja licno sam ponosan na Tornjaka :D , naseg cuku iz Bosne, te im pojasnim da se ne zbunjuju kad ga googlaju i nadju nekakve clanke o njemu kao hrvatskom psu. Jednostavno im pojasnim da je to trend kod Hrvata da svojataju bosansko blago kao svoje.
Kazem im da sam ponosan na ljude iz Bosne, ali ne sve, jer posteno govoreci ima dosta sljama kod nas, ali kad nadjes prijatelja Bosanca, ali onog istinskog, boljeg prijatelja neces naci nikada. To je blago nase bosansko, dusa covjeka, dusa Bosanca - ona neiskvarena.
boucheron

Post by boucheron »

Ma puno ima nekih stvari Domi da se ne bih slozio sa tobom.Ali svi smo mi razliciti i ovaj svijet ne bih bio ovako interesantan kad bih svi isto razmisljali.Svaka drzava ima svojih dobrih i losih stvari i kao normala uvijek dobre stvari dodju na vidilo. Ali u svakom slucaju ne treba zaboraviti i lose stvari koji guse Bosnu da krene naprijed. Kazes,"dusa Bosanca-ona neiskvarena." Ne znam da li bih se mogao sloziti sa tobom na konto ove konstatacije, jer ziveci u Bosni dugo godina, JA takvu osobu nisam upoznao.Mozda su endemi kojih je vjerojatno sve manje.Bosna je uvijek bila nesto specijalno, nesto kao mjesavina dobrih zacina. Svojatanje kao cije je i sto je, ne pije vode jer dok je ljudi uvijek ce biti i takmicarskoga duha.
Zato ljubav prema domovini je diskutabilna.Da je ta domovina bila dobra prema nama, ne bih ni ti, ni ja, ni peti,ni deseti bili ovdje. Domovina je tamo gdje sam ja a ne gje je moje srce.
Vares City

Post by Vares City »

Sta bih ja pricao Svicarcima!!!
Ako me nesto upitaju pohvalim se u smislu da smo bolji od njih :D
zemo_online

Post by zemo_online »

Skoro svi stranci znaju da u Bosni ima puno muslimana.
pita_zeljanica

Post by pita_zeljanica »

Mene zaista niko nista ne pita vezano za Bosnu. Uvijek kazem odakle sam, ali ljudi u mojim godinama se uopste ne interesuju odakle sam i koji jezik mi je maternji.
:D
pita

#67 Re: Razgovori o Bosni

Post by pita »

mamica papucarka wrote:O cemu najcesce pricate kada vas pitaju o Bosni? koja su najcesca pitanja vezana za Bosnu koje vam stranci postavljaju????
Sta najcesce isticete? Sta vas je sokiralo da ljudi ne znaju o vasoj zemlji???

Ja gdje god dodjem mene ispituju sta ovo, kako ovo... Jos idem na nekakav kurs gdje nas je hrpa stranaca, pa nekako vrlo cesto dobijem zadatak da pricam o Bosni. :D Prosli put sam tusila o SFF :D Nisu znali da to postoji. Jedna Mongloijka me pita a gdje je Bosna :roll:
Austrijanci i Englezi nisu znali da imamo tri predsjednika. Napominjem da se radi o obrazovanim ljudima.
Jako ih je interesovala nasa arhitektura. I o tome sam im pricala i drzala ih budnim... Hajte dalje... :roll:
Dali ljud jos uvjek cuvaju ovce i koze po ulici...da li smo jos uvjek 3000000 godina za europom i da li smo dobili elektriku i ako imamo fakultete....
Jos uvjek pricaju viceve o muji i hasi i fati...i bosancima iz jna koji su hebali koze....
paratrooper

Post by paratrooper »

jesu ti stranci zlocasti, napale vas pa vam se onda smiju :lol:

recite , odakle vam toliko nadahnuce kada pricate o bosni ?
pita

Post by pita »

paratrooper wrote:jesu ti stranci zlocasti, napale vas pa vam se onda smiju :lol:

recite , odakle vam toliko nadahnuce kada pricate o bosni ?
:D ...iz jajca
pita

Post by pita »

newone wrote:
elixiaboy wrote:
newone wrote:Jedan je jos radni kolega nedavno onako surfao po internetu i nasao je negdje podatak da je Bosna zemlja sa najvecim stepenom korupcije u svijetu pa mi je to onako priopstio. I tada mi je bilo jako neprijatno. I jos mi posalje url poslovnim mailom da i ja to procitam (kao da ja to vec ne znam!!!).
ne znam odakle mu to :?
http://www.transparency.org/policy_rese ... s/cpi/2007
Bosna na 84.mjestu

Jaka pozicija nema sta! Dovoljno da se zacrvenim i zastidim. Kada bi u svijetu bilo barem 300 drzava taj bi rating i bio dobar, inace....
Sada ce to Silajdzic da sredi....ima covjek metode :D
mojgrad

#71 Re:

Post by mojgrad »

newone wrote:Hm, Amerikanci......
jedan moj radni kolaga, koji inace prati sve velike sportske dogadjaje, cim je saznao da sam iz Bosne rekao mi je da je pratio Zimske Olimpijske Igre 1984. Jos kada sam mu rekao da sam Sarajlija, njegovom odusevljenju nije bilo kraja. Jos par radnih kolega su iskazali interes o Bosni u smislu kako se to tamo zivi, kakva nam je kuhinja i kakva su nam jela (jer Ameri su velike poguzije i vole strasno mnogo da jedu) i jos par nebitnih sitnica. Uglavnom pocelo je i zavrsilo sa Bosanskom kuhinjom. Jedan me je Amer pitao da li Bosna ima ijedan brand name opstepoznat u Svijetu kao sto recimo Finska ima Nokiu. E tada mi je bilo bas neprijatno jer svjetski poznatog brand name-a osim chevapchicha i pite nemamo. Jedan je jos radni kolega nedavno onako surfao po internetu i nasao je negdje podatak da je Bosna zemlja sa najvecim stepenom korupcije u svijetu pa mi je to onako priopstio. I tada mi je bilo jako neprijatno. I jos mi posalje url poslovnim mailom da i ja to procitam (kao da ja to vec ne znam!!!).
U principu znaju za rat, za Dubrovnik i za SFRJ. Ostalo truba!
Ipak Amerikanci sa kojima se druzim i van officea znaju o Bosni mnogo jer su pokazali interes a ja sam im pricao i pricao i jos uvijek im pricam.
A sto je jos zalivije svjetski poznati nismo ni po cevapima jer sam neki dan kupila u sred turske radnje zamrznute cevapcice proizvodnja i izvoz Podravke!! Et cak ni to nije po nama svjetski poznato :?
ljubav_aha

#72 Re: Razgovori o Bosni

Post by ljubav_aha »

respekt ,
shvatila sam da je pristup ljudi u vezi bilo koje teme vezane za BiH , odrzava njihov vlastiti repsket,znanje i interes prema drzavi u kojoj sam odrasla
Amela

#73 Re: Razgovori o Bosni

Post by Amela »

Gdje god mi se ukaze prilika pricam o Bosni, imam slike na telefonu pa odmah pokazem par lijepih slicia i fino stavim do znanja da smo mi plaho lijepa, slobodna i gostoljubiva nacija. :D

Obavezno ispricam pricu o ratu, ali samo do te mjere da iskristalisem kako, sta i ko, da ne bude zabune, ali ne davim previse o ratu. Cim vidim da im je jasno sta i kako, i kada vidim da su shvatili i zapamtili ko je agresor, jednostavno tada nastojim da predocim zemlju u sto boljem svijetlu.

E sada, kao i bilo gdje, uvijek se nadje neki tupan koji i nakon pola sata price pita "a kako ste komunicirali, kada ste dobili kompjutere", e pa takvoj personi fino objasnim:
Znas, mi smo koristili golubove i fino im zakacimo papirice na nogice i tako smo 'odasiljali' poruke. U slucaju da smo stanovali blize, onda smo se penjali na drvece i obliznje brezuljke i tako se dozivali. A posto nismo imali meterologe svoje nene/bake smo pitali bole li ih kosti, a ako one kazu da bole, mi ponesemo kisobrane. :skoljka:

Eto tako. :D
Hantraga

#74 Re: Razgovori o Bosni

Post by Hantraga »

Mene pitaju jel Kosovo u Bosni :-)
ljubav_aha

#75 Re: Razgovori o Bosni

Post by ljubav_aha »

raja,morate shavtiti da je malo obrazovanih amerikanaca,intelektualaca

morate priznati,cijeli svijet zna mnogo vise o USA nego o Kosovu , a BiH je poznata jer su bile olimpijske igre,a Srbija je popularna radi sportista,a Hrvatska ima prelijepo more i dubrovnik,ostale republike su manje poznate

edukacioni sistem je uslovio geografsko nezanje,iako krivim djelomicno intelektulanu pasivnost americkih ljudi
Post Reply