forUMASH wrote:tempora wrote:Ja bih samo da pitam, u kojoj su to drzavi, drzava i religija razdvojene?

....never ending question.....mozda je bolje ne zapocinjati na ovaj nacin......
....hajmo pricati o potrebnom stepenu razdvojenosti religije i drzave.....za primjer, kod nas je gradnja crkve na tudjoj zemlji pitanje kojeg rjesavaju politicari, kod nas je vracanje nacionalizovane crkvene imovine u SA politicko pitanje, kod nas je ponovna izgradnja Ferhadije u BL politicko pitanje.......po meni ovo su stvari koje su van pameti i u svakoj normalnoj zemlji ovo trebaju biti iskljucivo pravna pitanja......
....recimo, kako to da zahtjev sarajevskog strelicarskog kluba za povratak imovine nije postao politicko pitanje.......
....ja na temi o otetoj Fatinoj zemlji postavljam pitanje zasto se ne pokusa sa civilnom tuzbom protiv SPC i za uzvrat dobijem iscudjavanje u stilu "jesil' lud, cuj tuzit religiju".......
....po meni, mi u Bosni imamo velikih razloga za debatu kada je u pitanju odvajanje religije i politike......
Slazem se potpuno i svakako da imamo razlog za debatu - pa cuj, evropske drzave sa dugom tradicijom demokratije i sekularizma vode i dan danas debatu, jer je - nazalost - u zadnje vrijeme religija postala vazan faktor i zloupotrebljena je za mnoge politicke ciljeve. Odlican primjer nam je USA, gdje jacaju protestantski fundamentalisti, poostravaju Homeland Security i umanjuju gradjanske slobode a sve to u ime borbe protiv terorizma (citaj: islama).
Politika na prostoru BiH, pa cak i bivse YU, nije nikad bila uvjerljiva, a jos manje je efikasna. Ako narod nemozes ubijediti ekonomskim i politickim argumentima, onda posezes za mehanizmom religije. Upravo to se kod nas desava, sa svim strankama.
Ipak tvrdim, da kod nas postoji sekularizam - jer ako nije sekularizam, sta je onda? Serijet? Mislim da smo daleko od toga.
Podrzavam sekularizam, ne samo u odvajanju drzave i vjere, nego takodjer u odvajanju religije i nauke, religije i skolstva, religije i moralnosti.