Edmond wrote:neko iz mase wrote:izvlacenje kalcijuma iz kostiju mi je doktor spomenuo kao jednu od mogucnosti, ali nazalost ni doktori sami ne znaju uzrok formiranja i izvor kalcijuma. Spomenuo je da neki metabolicki poremecaji mogu dovesti do izdvajanja kalcijuma iz kostiju i slabljenja istih, koji bi mogao u bubrezima djelovati sa oksalatom i formirati kamenac/pijesakPipiDugaDevetka wrote:Utješno nema šta.![]()
Riječi i sintagme kao što su ''mesari'', ''krvavi urin'', ''bolovi'',...Su me primorali da za 7 dana odgodim intervenciju jer sam shvatio da postoji velika mogućnost da se neću moći brinuti za ostale članove porodice izvjestan period, te sam pozvao sestru iz CG da se tu nađe, za svaki slučaj.
Za ovaj oxalat i to da se ''kalcijum nekako izvlači iz kostiju'',...Ima li negdje link da pročitam nešto o tome?
U posljednjih 5 godina kada sam god radio lab. nalaze urina, uvijek je bilo tog oxalata. Ja mislio da mi je to od lijekova koje pijem za drugu bolest, ali eto, vidiš on ''izvlači'' kalcijum iz organizma, pa preko bubrega,...(usput formira GROMADU),...Ide van.
Gdje ja mogu pročitati kako se to i zbog čega se kalcijum ''izvlači'' iz kostiju/organizma?
Na sljedecim linkovima imas par informacija o formiranju kalcijum-oxalata, ishrani itd
Opste informacije:
http://www.calciuminfo.com/calciumquest ... tones.aspx
WIKI upis (sad je pitanje koliko je istinito i naucno dokazano)
"In this regard, it is not just dietary calcium per se that may cause stone formation, but rather the leaching of bone calcium. Some diseases (e.g., distal renal tubular acidosis) which cause a chronically acidic state also decrease urinary citrate levels; since citrates are normally present as potent inhibitors of stone formation, these patients are prone to frequent stone formation."
http://en.wikipedia.org/wiki/Kidney_stone
Hiperkalcemija ili povećana koncentracija kalcijuma u organizmu,može nastati zbog izvlačenje kalcijuma iz kostiju, koji se na kraju deponuje u bubrezima u formi bubrežnog kamenca. Nastaje kao posljedica Hiperparatiroidizma ili u prevodu pojačanog lučenja hormona paratiroidne žlijezde, koja je zadužena za održavanje normalnog nivoa kalcijuma u organizmu. U organizmu postoje 4 paratiroidne žlijezde i nalaze se na vratu, iza tiroidnih, ili po našem, štitnih žlijezda. Pojačano lučenje se javlja zbog adenoma (promjene tkiva) na, najčešće, jednoj ili više paratiroidnih žlijezda, te se organizam vraća u normalno stanje poslije hirurškog odstranjenja "bolesnih" žlijezda. Funkciju odstranjenih preuzimaju ostale zdrave žlijezde. Znači, potrebno je uraditi nalaz kalcijuma u organizmu i ukoliko je povećan, treba sumnjanti na paratiroidnu žlijezdu. Da li je žlijezda prešla u adenom, utvrđuje se ultra zvukom, scintigrafijom i najsigurnijom metodom, magnetnom rezonancom. Pomenute nalaze moraš što prije odraditi, jer postoji mogućnost da pored toga što se mogu oštetiti bubrezi, kosti mogu omekšati uslijed nedostatka kalcijuma i početi se lomiti. U svakom slučaju ne želim te prepadatai, ali tako stvari stoje. Sretno.
@Edmonde, a i ostali koji su stručni,
Molim za savjet.
Uradio sam nalaz kalcijuma u krvi = 8KM. Imam li osnove da od ljekara porodične/obiteljske medicine tražim dalje pretrage ovih paratiroidnih žlijezda? Vjerovatno su to skuplje pretrage, pa će doktorica gledati da izbjegne pisanje uputnice. Gromadu od 3,0x2,5cm sam načeo ''tucanjem'' UZ na Koševu, pa sam u medjuvremenu preživio moždani udar i najmanje pola godine ne smijem više ići na ''tucanje''.
Prema nalazu vrijednost kalcijuma u krvi mi je 2,09 mmol/l, a optimalne vrijednosti kako piše na nalazu su: 2,25 - 2,75 mmol/l.
Znači, imam kamenje u bubregu, i to navedenu gromadu plus još ima manjih kamenica.
Ne znam gdje se nalaze paratiroidne žlijezde, ali ako su blizu tiroidne zlijezde, imam non-stop hroničnu promuklost. Zimi - ljeti.
Posto je to sve ublizu, i tiroidna, i paratiroidne žlijezde, imam li osnova da od doktorice tražim i pretrage tiroidne žlijezde?
Vita jela, zelen bor, ljubazno molim hitan odgovor!