Razbijanje kamena u bubregu

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#51 Re: Razbijanje kamena u bubregu

Post by PipiDugaDevetka »

Edmond wrote:
neko iz mase wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Utješno nema šta. :D
Riječi i sintagme kao što su ''mesari'', ''krvavi urin'', ''bolovi'',...Su me primorali da za 7 dana odgodim intervenciju jer sam shvatio da postoji velika mogućnost da se neću moći brinuti za ostale članove porodice izvjestan period, te sam pozvao sestru iz CG da se tu nađe, za svaki slučaj.

Za ovaj oxalat i to da se ''kalcijum nekako izvlači iz kostiju'',...Ima li negdje link da pročitam nešto o tome?

U posljednjih 5 godina kada sam god radio lab. nalaze urina, uvijek je bilo tog oxalata. Ja mislio da mi je to od lijekova koje pijem za drugu bolest, ali eto, vidiš on ''izvlači'' kalcijum iz organizma, pa preko bubrega,...(usput formira GROMADU),...Ide van.

Gdje ja mogu pročitati kako se to i zbog čega se kalcijum ''izvlači'' iz kostiju/organizma?
izvlacenje kalcijuma iz kostiju mi je doktor spomenuo kao jednu od mogucnosti, ali nazalost ni doktori sami ne znaju uzrok formiranja i izvor kalcijuma. Spomenuo je da neki metabolicki poremecaji mogu dovesti do izdvajanja kalcijuma iz kostiju i slabljenja istih, koji bi mogao u bubrezima djelovati sa oksalatom i formirati kamenac/pijesak

Na sljedecim linkovima imas par informacija o formiranju kalcijum-oxalata, ishrani itd

Opste informacije:
http://www.calciuminfo.com/calciumquest ... tones.aspx

WIKI upis (sad je pitanje koliko je istinito i naucno dokazano)
"In this regard, it is not just dietary calcium per se that may cause stone formation, but rather the leaching of bone calcium. Some diseases (e.g., distal renal tubular acidosis) which cause a chronically acidic state also decrease urinary citrate levels; since citrates are normally present as potent inhibitors of stone formation, these patients are prone to frequent stone formation."
http://en.wikipedia.org/wiki/Kidney_stone

Hiperkalcemija ili povećana koncentracija kalcijuma u organizmu,može nastati zbog izvlačenje kalcijuma iz kostiju, koji se na kraju deponuje u bubrezima u formi bubrežnog kamenca. Nastaje kao posljedica Hiperparatiroidizma ili u prevodu pojačanog lučenja hormona paratiroidne žlijezde, koja je zadužena za održavanje normalnog nivoa kalcijuma u organizmu. U organizmu postoje 4 paratiroidne žlijezde i nalaze se na vratu, iza tiroidnih, ili po našem, štitnih žlijezda. Pojačano lučenje se javlja zbog adenoma (promjene tkiva) na, najčešće, jednoj ili više paratiroidnih žlijezda, te se organizam vraća u normalno stanje poslije hirurškog odstranjenja "bolesnih" žlijezda. Funkciju odstranjenih preuzimaju ostale zdrave žlijezde. Znači, potrebno je uraditi nalaz kalcijuma u organizmu i ukoliko je povećan, treba sumnjanti na paratiroidnu žlijezdu. Da li je žlijezda prešla u adenom, utvrđuje se ultra zvukom, scintigrafijom i najsigurnijom metodom, magnetnom rezonancom. Pomenute nalaze moraš što prije odraditi, jer postoji mogućnost da pored toga što se mogu oštetiti bubrezi, kosti mogu omekšati uslijed nedostatka kalcijuma i početi se lomiti. U svakom slučaju ne želim te prepadatai, ali tako stvari stoje. Sretno. :thumbup:

@Edmonde, a i ostali koji su stručni,

Molim za savjet.

Uradio sam nalaz kalcijuma u krvi = 8KM. Imam li osnove da od ljekara porodične/obiteljske medicine tražim dalje pretrage ovih paratiroidnih žlijezda? Vjerovatno su to skuplje pretrage, pa će doktorica gledati da izbjegne pisanje uputnice. Gromadu od 3,0x2,5cm sam načeo ''tucanjem'' UZ na Koševu, pa sam u medjuvremenu preživio moždani udar i najmanje pola godine ne smijem više ići na ''tucanje''.
:mrgreen:

Prema nalazu vrijednost kalcijuma u krvi mi je 2,09
mmol/l, a optimalne vrijednosti kako piše na nalazu su: 2,25 - 2,75 mmol/l.

Znači, imam kamenje u bubregu, i to navedenu gromadu plus još ima manjih kamenica.
Ne znam gdje se nalaze paratiroidne žlijezde, ali ako su blizu tiroidne zlijezde, imam non-stop hroničnu promuklost. Zimi - ljeti.

Posto je to sve ublizu, i tiroidna, i paratiroidne žlijezde, imam li osnova da od doktorice tražim i pretrage tiroidne žlijezde?

Vita jela, zelen bor, ljubazno molim hitan odgovor!
:mrgreen:
Edmond

#52 Re: Razbijanje kamena u bubregu

Post by Edmond »

To je dobra vijest,jer nećeš morati raditi paratiroidnu žlijezdu. Pročitao da su ti kamenčići oštri kao žilet,a i normalan nivo kalcijuma ukazuje da kamenčići nisu od kalcija (više su obli,bijeli, ne svjetlucaju na svjetlu i nisu oštri). Ostaju fosfati i urati. Obzirom da nisam medicinske struke,nego ti pričam i svog iskustva, biće neophodno da se konsultuješ sa svojim doktorom i da se svakako urazi kompletna hemija urina i krvi. Za svaku vrstu kamena u buregu postoji drugačiji uzrok. Proguglaj malo o vrstama kamena u bubregu,pa probaj da pronađeš simptome koje imaš,da bi suzio potragu za uzroko. Svakako se javi ako ti bude trebao savjet ili pomoć. Sretno.
Edmond

#53 Re: Razbijanje kamena u bubregu

Post by Edmond »

Edmond wrote:To je dobra vijest,jer nećeš morati raditi paratiroidnu žlijezdu. Pročitao da su ti kamenčići oštri kao žilet,a i normalan nivo kalcijuma ukazuje da kamenčići nisu od kalcija (više su obli,bijeli, ne svjetlucaju na svjetlu i nisu oštri). Ostaju fosfati i urati. Obzirom da nisam medicinske struke,nego ti pričam i svog iskustva, biće neophodno da se konsultuješ sa svojim doktorom i da se svakako urazi kompletna hemija urina i krvi. Za svaku vrstu kamena u buregu postoji drugačiji uzrok. Proguglaj malo o vrstama kamena u bubregu,pa probaj da pronađeš simptome koje imaš,da bi suzio potragu za uzroko. Svakako se javi ako ti bude trebao savjet ili pomoć. Sretno.
Napisao sam ti u gornjem postu da je ovo dobra vijest,tj. mislio sam da nemaš hiperkalcemiju, ali nisam obratio pažnju da je kalcij ispod normalnih vrijednosti, što znači da možda imaš hipokalcemiju tj. smanjen nivo kalcija,koji opet pravi neke druge probleme. Sad ću malo proguglati da vidim,pa ti napišem.
Edmond

#54 Re: Razbijanje kamena u bubregu

Post by Edmond »

Kalcij i fosfor

Kada se glomerulska filtracija smanji ispod 30 - 50 % od normale dolazi do retencije fosfata u serumu što "fenomenom ljuljačke" snizuje koncentraciju kalcija u serumu. Stoga se pri klirensu kreatinina nižem od 50 ml/min/1,73 m2 mora smanjiti unos fosfata hranom. Fofati se nalaze u mnogim namirnicama, posebice mlijeku i mliječnim prerađevinama. Kao odgovor na visoke vrijednosti fosfata, i niske vrijednosti kalcija u serumu dolazi do pojačanog stvaranja parathormona i razvoja sekundarnog hiperparatireoidizma - najčešće koštane komplikacije u kroničnom bubrežnom zatajenju. Pojačanim djelovanjem parathormon će normalizirati vrijednosti fosfora i kalcija u plazmi, ali će iz kostiju "izvlačiti" kalcijske soli, te će se razviti koštana bolest nazvana renalna osteodistrofija. Njoj će pridonijeti i smanjeno stvaranje aktiviranog oblika vitamina D bubregom, jer će biti smanjena i apsorpcija kalcija iz crijeva,što će pogodovati daljnjoj hipokalcemiji. Osteodistrofija označava koštane promjene koje nastaju uslijed gore opisanih metaboličkih poremećaja: javljaju se bolovi u kostima, spontani prijelomi, rahitična krunica, izbočenje frontalnih kostiju lubanje, savijanje femura i tibija i ostale koštane deformacije tipične za rahitis. Na radiološkom nalazu vidljiva je demineralizacija kostiju, karakteristično razrijeđenje kosti prstiju ruku, stvaranje cističnih šupljina u kostima. Zbog renalne osteodistrofije rast je usporen, a konačna dosegnuta visina manja je nego u zdrave djece.
Vidiš,kada se u organizmu smanji koncentracija kalcijuma,aktivira se paratiroidna žlijezda i vadi kalcijum iz kostiju,da bi ga nadoknadila,ali dugoročno pravi druge probleme. Ti imaš smanjenje vrijednosti kalcija,što kao posljedica može biti uzrokovano, hroničnom bolesti bubrega,ali opet ne znamo šta je uzrok. Nije problem liječiti simptome,ali je problem naći uzrok. Znači,paratiroidna žlijezda će to izbalansirati, ali bi doktor trebao pregledati te nalaze kalcija i vidjeti šta od nalala treba dalje uraditi.
Edmond

#55 Re: Razbijanje kamena u bubregu

Post by Edmond »

Nažalost,po wikipedia-i si u oblasti hipokalcemije: http://en.wikipedia.org/wiki/Hypocalcaemia

To i po ovom tekstu ima veze s parathormonom, samo ovaj put smanjenim lučenjem tj. hipoparatiroidizmom i sa apsorpciom vitamina D iz crijeva (pitao sam te imaš li bolove u želucu).

Vrtimo se oko centra uzroka i osjećam da smo blizu,ali se svakako moraš konsultovati sa doktorom. Tu sam za pomoć. Sretno
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#56 Re: Razbijanje kamena u bubregu

Nemam bolove u želucu. Nemam čak ni žgaravicu, vrlo rijetko,...
Imam li osnova da tražim uputnicu za daljnje pretrage (Na teret Fonda za zdr. zaštitu) ?
Edmond

#57 Re: Razbijanje kamena u bubregu

Post by Edmond »

PipiDugaDevetka wrote:Nemam bolove u želucu. Nemam čak ni žgaravicu, vrlo rijetko,...
Imam li osnova da tražim uputnicu za daljnje pretrage (Na teret Fonda za zdr. zaštitu) ?
Svakako da ima. Sada imaš drugi put kojim trebaš krenuti,znači smanjen kalcijum u organizmu,ali se moraš konsultovati sa svojim urologom oko svega, jer je ovo suviše široka "dijagnoza". Pozz
immuno

#58 Re: Razbijanje kamena u bubregu

Post by immuno »

dosad sam pogledala na milione sedimenata urina oxalati se mogu vrlo cesto naci u sedimentu ali oni najcesce upucuju,govore o nacinu isrhane (zelena salata,mladi sir .....itd) a nikako da li neko ima kamenac ili ne.Kamenac se moze dijagnosticirati samo rentgenom,ultrazvukom . Tipicni simptomi izuzetno jaki bolovi,pojava krvi u urinu,povracanje ........Osim oxalata u urinu se mogu naci kristali mokracne kiseline ( interesantno oni izgledaju pod mikroskopom kao mrtvacki sanduci) ali i oni se pojavljuju kao produkt ishrane.
PipiDugaDevetka

#59 Re: Razbijanje kamena u bubregu

Samo da ''podignem'' temu jer je na aparatu u DIP-u gužva, pa kontam da ima još onih kojima je potrebno ''tucanje''.
dedi

#60 Re: Razbijanje kamena u bubregu

Post by dedi »

Pipi haj ti meni reci kad gore nije gužva :? još kad u nekom drugom kartonu :D rikne aparat onda je baš dernek :sad:
PipiDugaDevetka

#61 Re: Razbijanje kamena u bubregu

dedi wrote:Pipi haj ti meni reci kad gore nije gužva :? još kad u nekom drugom kartonu :D rikne aparat onda je baš dernek :sad:
Dobro si, baš su dejtonski kartoni ili k00rtoni.
Mislio sam da bi trebalo biti više diskusija o ovom zdravstvenom problemu jer sam navedenog dana zatekao uobičajenu gužvu.

Možda je to zbog toga što često pacijenti i ne znaju da imaju kamenje u bubrezima, ne boli ih, nego kao ja, tek kada su se stvorili problemi sa krvnom slikom i još neki urološki problemi...Prilikom pregleda, dr. Hiroš na UZ vidio da je lijevi bubreg skoro totalno ''začepljen'' gromadom [2,5 x 2] cm.
shin

#62 Re: Razbijanje kamena u bubregu

Post by shin »

Ja imam problema vec godinama sa jednim bubregom, svakih sest mjeseci se javi kamen koji izmokrim. Zadnji kapitalac kojeg sam izbacio je velicine zrna graska, bas me napatio dok je izasao.
cyprus

#63 Re: Razbijanje kamena u bubregu

Post by cyprus »

Iskopah ovu temu, al čini mi se bolje da nisam... :roll: Jutros sam se probudio sa najtežim bolovima koje sam ikad doživio. Nakon što sam otišo u hitnu, pa me oni proslijedili DIP-u, ustanoviše da imam kamen u bubregu, ali nisu još sigurni, pa kad ustanove to 100%, trebao bih na razbijanje tog kamena :-) Nemam pojma zašto sam ja mislio da je taj čin šaša, naravno sve dok nisam pročito postove na ovoj temi :roll: Dakle, to se leži u bolnici kada se razbija kamen? I jel moguće da dođe do kakvih komplikacija?
dedi

#64 Re: Razbijanje kamena u bubregu

Post by dedi »

Pod jedan ako si u "blizini" ne ležiš znači krug sat dva vožnje autom ako će ti razbijati jer ono spada u abulantno lječenje ili imat štelu da ti daju krevet kojih uvjek nema radi preopterećenosti.
Drugo nisu sigurni nema ili imaš ili nemaš jedino može biti da nisu sigurni šta da rade da zazbijaju ili vade ako budu vadili dobićes krevet (nekad) par dana pretrage i smirivanje upale ako imaš i onda sjeckanje i mozda sedmicu dvije lezanja ako je sve ok (prije sedmicu nego dvije trebaju im kreveti).
Treće hoćeli biti šaša ili trnje ovisi dosta od tebe koliko si osjetljiv na bol bilo kako bilo sigurno da će manje boliti nego kad si se jutros probudio a komplikacije ovisi šta budu radili ako je operacija uvjek može se nešto desiti mada nebi trebalo,a ako budu razbijali možće ti se desiti sljedece da te boli i peče kad budeš mokrio (što će ti biti garant) što krupniji komadići gore ali to je normala druga stvar i stvarna komplikacija je da ti kamen krene i ostane u kanalu ali i to se rješava razbijanjem.
Sve u svemu svašta ti ja napisa ali jedno prvo nek vide šta je kako je pa onda ti se može preciznije reći šta te čeka uglavnom kako got bilo vadi govna napolje što prije možeš sad ce ti svi navaliti sa neki "ljekovima" zajebi to ja probo nema sta nisam i ništa jedino što ti doktori preporučuju je rovatineksa u nadi da je neki mekši da ga istopi.
To ti je to što ti mogu reći ovo su ti sve priče ko za zubara a na kraju tresla se gora rodio se miš nego idi vidi završi i gotovo gore ti od ovog jutros nevjerujem da može bit. :thumbup: sretno
dedi

#65 Re: Razbijanje kamena u bubregu

Post by dedi »

Evo zaboravi napisati aparat neradi pa ko ovih dana treba na kucanje nek zovne i pita telefon urologije na dipu je 033297755 a tu možete i ostalo pitati (kad je koji doktor sta trebaš uputnice itd....) :run:
cyprus

#66 Re: Razbijanje kamena u bubregu

Post by cyprus »

Hvala dedi :) . Ipak, prekosutra prvo imam zakazano na radiologiji, gdje bi trebali da mi valjda definitivno saznaju jel to kamen... Nakon toga će mi objasnit dalju proceduru... Samo eto da mi je znat koliko će me to izbacit iz stroja i hoće li, ako se to sve bude radilo :-)
PipiDugaDevetka

#67 Re: Razbijanje kamena u bubregu

cyprus wrote:Hvala dedi :) . Ipak, prekosutra prvo imam zakazano na radiologiji, gdje bi trebali da mi valjda definitivno saznaju jel to kamen... Nakon toga će mi objasnit dalju proceduru... Samo eto da mi je znat koliko će me to izbacit iz stroja i hoće li, ako se to sve bude radilo :-)
Znači @cypruse, jarane, i ti ćeš dobiti uputnicu za ''tucanje''. Znam da ti nije do šale, međutim, bolje na ''tucanje'', nego pod nož. Bez obzira na tvoje godine. Studentski život je katastrofa za bubrege i kamenje u njima. Kažu ljekari da je u sastavu bubrežnog kamenja i po koja bakterija, gljivica, virus i slični hajvaničići, pa kada se to defragmentira dođe do infekcije zavisno od toga koji je hajvačnić inkorporiran u kamen.
Ja odradio nalaze paratiroidnih žlijezda, pa doktorica endokrinologinja kaže da mi je sve ok sa tim žlijezdama, a ujedno je konstatovala da je i štitnjača ok.
Uopšte ne znam šta dalje da radim. Taman načeo jedan kamen u lijevom bubregu, kad ja i oni tamo, a ono međutim, formirala se stijena (više njih) i u desnom bubregu. Čak šta više neka odumrla limfna žlijezda mi ostala u kanalu nakon operacije žučne kese 2003.g. , pa se i ona kalcificirala-vidi se na rtg.
Ujedno kuk desni i koljeno desno,...u offsajdu toliko da evo sada idem da preuzmem podlaktične štake. Decembra 14 sam naručen za CT kuka i eventualno CT koljena na Radiologiji. Da ne pređem u dosadu sa opisivanjem svojih boljki, ukratko, SKLON SAM KAMENJU U ORGANIZMU SVAKE VRSTE. Ne bi me čudilo da mi ih nađu i u prostati.
dedi

#68 Re: Razbijanje kamena u bubregu

Post by dedi »

Cyprus šta bi ??????? Pipi bolan nebio nemoj se sikirat samo polako SABURA i sve će ići nekad ovako nekad onako al će ići :-? nemozemo iz ove koze u drugu.
rednailed

#69 Re: Razbijanje kamena u bubregu

Post by rednailed »

moja su iskustva sa razbijanjem kamen pozitivna,.. kamen je bio srednje velicine, radjeno laserom na DIP-u, tehnicar je bio Fikret. Ciko je stvarno super, sve je zavrseno iz jednog puta...fala mu kad je tako dobro ciljao:)
izmokravanje, pa khm,..nije to nista sta sam vec dozivjela od bubrega
PipiDugaDevetka

#70 Re: Razbijanje kamena u bubregu

rednailed wrote:moja su iskustva sa razbijanjem kamen pozitivna,.. kamen je bio srednje velicine, radjeno laserom na DIP-u, tehnicar je bio Fikret. Ciko je stvarno super, sve je zavrseno iz jednog puta...fala mu kad je tako dobro ciljao :)
izmokravanje, pa khm,..nije to nista sta sam vec dozivjela od bubrega
Ne raduj se previše uspjehu kamenolomaca Fikreta i ostlih. Začas se formira drugo kamenje.
:(
rednailed

#71 Re: Razbijanje kamena u bubregu

Post by rednailed »

Pa dobro,..Oni su odradili svoje,..sad moram i ja opalit preventivu,..nek mi je bog na pomoci:)
PipiDugaDevetka

#72 Re: Razbijanje kamena u bubregu

rednailed wrote:Pa dobro,..Oni su odradili svoje,..sad moram i ja opalit preventivu,..nek mi je bog na pomoci:)
Prvo uradi test intolerancije na hranu, pa dalje vidi šta ćeš i kako ćeš,...
Post Reply