Razbijanje kamena u bubregu

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

sffovac

#26 Re: Razbijanje kamena u bubregu

Post by sffovac »

blago tebi pa si to radio pod narkozom, ovdje sve rade nazivo, znaci ono ko u mesari :D pa je interesantnije i poslije mozes pricat raji sta su ti sve radili :bih:
stent je inace problematican, ali ako ga postavi dobar hirug, onda stoji i ne stvara probleme, samo sto ga osjetis u sebi, a ako te zapadne srlatan, onda prilikom malo jace fizicke aktivnosti se pomjeri i moze izazvati blago krvarenje, sto je opet veselo za posmatrati i kontas koliko ti je jos krvi u rezervi ostalo

i da, brusnica je isto dobra za ove folove, jer je antiseptik, pa ako ti dosadi uvin, da znas da imas u izboru jos nesto :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#27 Re: Razbijanje kamena u bubregu

Post by PipiDugaDevetka »

Utješno nema šta. :D
Riječi i sintagme kao što su ''mesari'', ''krvavi urin'', ''bolovi'',...Su me primorali da za 7 dana odgodim intervenciju jer sam shvatio da postoji velika mogućnost da se neću moći brinuti za ostale članove porodice izvjestan period, te sam pozvao sestru iz CG da se tu nađe, za svaki slučaj.

Za ovaj oxalat i to da se ''kalcijum nekako izvlači iz kostiju'',...Ima li negdje link da pročitam nešto o tome?

U posljednjih 5 godina kada sam god radio lab. nalaze urina, uvijek je bilo tog oxalata. Ja mislio da mi je to od lijekova koje pijem za drugu bolest, ali eto, vidiš on ''izvlači'' kalcijum iz organizma, pa preko bubrega,...(usput formira GROMADU),...Ide van.

Gdje ja mogu pročitati kako se to i zbog čega se kalcijum ''izvlači'' iz kostiju/organizma?
neko iz mase

#28 Re: Razbijanje kamena u bubregu

Post by neko iz mase »

PipiDugaDevetka wrote:Utješno nema šta. :D
Riječi i sintagme kao što su ''mesari'', ''krvavi urin'', ''bolovi'',...Su me primorali da za 7 dana odgodim intervenciju jer sam shvatio da postoji velika mogućnost da se neću moći brinuti za ostale članove porodice izvjestan period, te sam pozvao sestru iz CG da se tu nađe, za svaki slučaj.

Za ovaj oxalat i to da se ''kalcijum nekako izvlači iz kostiju'',...Ima li negdje link da pročitam nešto o tome?

U posljednjih 5 godina kada sam god radio lab. nalaze urina, uvijek je bilo tog oxalata. Ja mislio da mi je to od lijekova koje pijem za drugu bolest, ali eto, vidiš on ''izvlači'' kalcijum iz organizma, pa preko bubrega,...(usput formira GROMADU),...Ide van.

Gdje ja mogu pročitati kako se to i zbog čega se kalcijum ''izvlači'' iz kostiju/organizma?
izvlacenje kalcijuma iz kostiju mi je doktor spomenuo kao jednu od mogucnosti, ali nazalost ni doktori sami ne znaju uzrok formiranja i izvor kalcijuma. Spomenuo je da neki metabolicki poremecaji mogu dovesti do izdvajanja kalcijuma iz kostiju i slabljenja istih, koji bi mogao u bubrezima djelovati sa oksalatom i formirati kamenac/pijesak

Na sljedecim linkovima imas par informacija o formiranju kalcijum-oxalata, ishrani itd

Opste informacije:
http://www.calciuminfo.com/calciumquest ... tones.aspx

WIKI upis (sad je pitanje koliko je istinito i naucno dokazano)
"In this regard, it is not just dietary calcium per se that may cause stone formation, but rather the leaching of bone calcium. Some diseases (e.g., distal renal tubular acidosis) which cause a chronically acidic state also decrease urinary citrate levels; since citrates are normally present as potent inhibitors of stone formation, these patients are prone to frequent stone formation."
http://en.wikipedia.org/wiki/Kidney_stone
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#29 Re: Razbijanje kamena u bubregu

@neko iz mase, hvala!
dedi

#30 Re: Razbijanje kamena u bubregu

Post by dedi »

pipi šta bi stobom jesi preživio :lol: ja sam u ponedeljak opet na redu :(
PipiDugaDevetka

#31 Re: Razbijanje kamena u bubregu

dedi wrote:pipi šta bi stobom jesi preživio :lol: ja sam u ponedeljak opet na redu :(
Odgodio sam termin, pa kada mi dodje sestra iz CG da preuzme ''kontrolu'' jer se ja neću moći brinuti o ostalim članovima porodice, najvjerovatnije,...
Sretno!...Znam da tebe ne boli, ali ipak, SRETNO!
PipiDugaDevetka

#32 Re: Razbijanje kamena u bubregu

@dedi,
Kakvo je stanje?
Izbacuješ li ''šutu'' nakon ''kamenoloma''?
Koji je dr. obavio ''kamenorazbijačke'' radove?
Edmond

#33 Re: Razbijanje kamena u bubregu

Post by Edmond »

neko iz mase wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Utješno nema šta. :D

izvlacenje kalcijuma iz kostiju mi je doktor spomenuo kao jednu od mogucnosti, ali nazalost ni doktori sami ne znaju uzrok formiranja i izvor kalcijuma. Spomenuo je da neki metabolicki poremecaji mogu dovesti do izdvajanja kalcijuma iz kostiju i slabljenja istih, koji bi mogao u bubrezima djelovati sa oksalatom i formirati kamenac/pijesak

Na sljedecim linkovima imas par informacija o formiranju kalcijum-oxalata, ishrani itd

Opste informacije:
http://www.calciuminfo.com/calciumquest ... tones.aspx

WIKI upis (sad je pitanje koliko je istinito i naucno dokazano)
"In this regard, it is not just dietary calcium per se that may cause stone formation, but rather the leaching of bone calcium. Some diseases (e.g., distal renal tubular acidosis) which cause a chronically acidic state also decrease urinary citrate levels; since citrates are normally present as potent inhibitors of stone formation, these patients are prone to frequent stone formation."
http://en.wikipedia.org/wiki/Kidney_stone
Hiperkalcemija ili povećana koncentracija kalcijuma u organizmu,može nastati zbog izvlačenje kalcijuma iz kostiju, koji se na kraju deponuje u bubrezima u formi bubrežnog kamenca. Nastaje kao posljedica Hiperparatiroidizma ili u prevodu pojačanog lučenja hormona paratiroidne žlijezde, koja je zadužena za održavanje normalnog nivoa kalcijuma u organizmu. U organizmu postoje 4 paratiroidne žlijezde i nalaze se na vratu, iza tiroidnih, ili po našem, štitnih žlijezda. Pojačano lučenje se javlja zbog adenoma (promjene tkiva) na, najčešće, jednoj ili više paratiroidnih žlijezda, te se organizam vraća u normalno stanje poslije hirurškog odstranjenja "bolesnih" žlijezda. Funkciju odstranjenih preuzimaju ostale zdrave žlijezde. Znači, potrebno je uraditi nalaz kalcijuma u organizmu i ukoliko je povećan, treba sumnjanti na paratiroidnu žlijezdu. Da li je žlijezda prešla u adenom, utvrđuje se ultra zvukom, scintigrafijom i najsigurnijom metodom, magnetnom rezonancom. Pomenute nalaze moraš što prije odraditi, jer postoji mogućnost da pored toga što se mogu oštetiti bubrezi, kosti mogu omekšati uslijed nedostatka kalcijuma i početi se lomiti. U svakom slučaju ne želim te prepadatai, ali tako stvari stoje. Sretno. :thumbup:
PipiDugaDevetka

#34 Re: Razbijanje kamena u bubregu

@Edmonde,
''Fala ti đe čuo i nečuo'', uradiću ove nalaze samo da se ratosiljam gromade i još dva manja što su se zaštopala u lijevom bubregu.

Opsjednut sam GM i ostalom hemijski neispravnom hranom i mislim da su mi te para-žlijezde u ofsajdu baš zbog hormona, GM hrane, rezidua pesticida, rezidua antibiotika u mlijeku i ostaloj hrani,...Ali, to je druga tema.

Živ mi ti, @Edmonde!
dedi

#35 Re: Razbijanje kamena u bubregu

Post by dedi »

pipi ništa konkretno da se vidi pošto su razbili u prašinu ali na mokrenju se malo osjeti a koliko je razbijen vidjeću opet u ponedeljak jer sam naručen za dvije runde. Što se tiče doktora mene Šabanocić vodi ali ti oni ne razbija razbijaju Fikret i Enes doktori su samo tu radi reda i posto im je tu ambulanta za preglede itd... koji je tebi doktor?
Edmond

#36 Re: Razbijanje kamena u bubregu

Post by Edmond »

PipiDugaDevetka wrote:@Edmonde,
''Fala ti đe čuo i nečuo'', uradiću ove nalaze samo da se ratosiljam gromade i još dva manja što su se zaštopala u lijevom bubregu.

Opsjednut sam GM i ostalom hemijski neispravnom hranom i mislim da su mi te para-žlijezde u ofsajdu baš zbog hormona, GM hrane, rezidua pesticida, rezidua antibiotika u mlijeku i ostaloj hrani,...Ali, to je druga tema.

Živ mi ti, @Edmonde!
Sve 5 :thumbup: Paratiroidna se može ponašati "kako ne treba" zbog niza agenasa, npr. nasljednjog faktora, raznih stresova za organizam, obično psihičkih,a ne isključujem i vještački unesene hormone i antibiotike kroz hranu koju spominješ. Ovo što sam ti napisao ti je sigurno i pitaj doktora o tome, mada nisam siguran koliko se čeka za nalaze, pošto uvijek fali reagenasa za utvrđivanje stanja hormona. Znači izvadi kalcijum i parat hormon u krvi. Mislim da se to može uraditi i privatno. Javni nam šta si uradio. Sretno.

dodatak. Osjetiš li nekada "bolove" u želucu, nešto kao povremene igle i sl. Ukoliko osjetiš, onda trebaš vidjeti i stanje vitamina D, odnosno stanje sluznice želuca i to endoskopijom, pošto je i ovo usko povezano sa opštim stanjem hiperparatiroidizma. Svakako spomeni doktoru i ovo. Pozz
BajrinNajmladji

#37 Re: Razbijanje kamena u bubregu

Post by BajrinNajmladji »

...
Last edited by BajrinNajmladji on 07/10/2009 11:08, edited 1 time in total.
BajrinNajmladji

#38 Re: Razbijanje kamena u bubregu

Post by BajrinNajmladji »

:::
PipiDugaDevetka

#39 Re: Razbijanje kamena u bubregu

Edmond wrote:
Sve 5 :thumbup: Paratiroidna se može ponašati "kako ne treba" zbog niza agenasa, npr. nasljednjog faktora, raznih stresova za organizam, obično psihičkih,a ne isključujem i vještački unesene hormone i antibiotike kroz hranu koju spominješ. Ovo što sam ti napisao ti je sigurno i pitaj doktora o tome, mada nisam siguran koliko se čeka za nalaze, pošto uvijek fali reagenasa za utvrđivanje stanja hormona. Znači izvadi kalcijum i parat hormon u krvi. Mislim da se to može uraditi i privatno. Javni nam šta si uradio. Sretno.

dodatak. Osjetiš li nekada "bolove" u želucu, nešto kao povremene igle i sl. Ukoliko osjetiš, onda trebaš vidjeti i stanje vitamina D, odnosno stanje sluznice želuca i to endoskopijom, pošto je i ovo usko povezano sa opštim stanjem hiperparatiroidizma. Svakako spomeni doktoru i ovo. Pozz
Ne osjećam igličaste bolove u želucu, samo ponekada, veoma rijetko ''muči'' me pojačana kiselina, popijem kiselu vodu i već sutra nema problema. Odstranjena mi je žučna kesa, opet zbog kamenja i to prije 6 godina.

Čim se ratosiljam kamenčine i još dva manja, uradiću ove nalaze što mi ih preporučuješ. Privatno.

Hvala još jednom @Edmonde.
Last edited by PipiDugaDevetka on 08/10/2009 03:31, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka

#40 Re: Razbijanje kamena u bubregu

dedi wrote:pipi ništa konkretno da se vidi pošto su razbili u prašinu ali na mokrenju se malo osjeti a koliko je razbijen vidjeću opet u ponedeljak jer sam naručen za dvije runde. Što se tiče doktora mene Šabanocić vodi ali ti oni ne razbija razbijaju Fikret i Enes doktori su samo tu radi reda i posto im je tu ambulanta za preglede itd... koji je tebi doktor?
Dr. M. Hiroš me liječi,...Valjda će biti sve ok.
O'zone
Globalni moderator

#41 Re: Razbijanje kamena u bubregu

Post by O'zone »

Da malo dignem temu iz zaborava a i da vidim kako se @pipi proveo na kamenolomu meni su danas našli jedan od 10 mm u uretri na lijevoj strani i naredili hitno razbijanje valja pišat krv opet jednom sam kad je sam izlazio bolovi uhhh! a za ovo umjetno pojima nemam neki kažu nije to ništa a neki da je pakao zato me interesuje kako pokretač teme prođe sa intervencijom.
PipiDugaDevetka

#42 Re: Razbijanje kamena u bubregu

Počeo sam ''rušiti gromadu'' od 3,5x2,5 cm u lijevom bubregu, ali sam u međuvremenu dobio moždani udar, pa dok se to ne smiri neće da mi rade razbijanje kamena, ali meni se malo, po malo otkidaju komadići kamenja i ponekada izmokrim po koji kamenčić iako sam davno otpočeo sa razbijanjem, tri seanse uradio,...Kamenje oštro k'o žilet, kristali neki, medjutim, nisam se patio, nije ništa bilo ''zaglavilo od šute''. Neposredno nakon intervencije mokrio sam malo krvi i to je bilo sve od ''problema''.

Oprez sa otapalima kamenja, možebiti da su ta otapala doprinjela mom moždanom udaru. Kontam, kada ono otapa kamenje, šta li tek uradi sa krvnim sudovima?
Građanin

#43 Re: Razbijanje kamena u bubregu

Post by Građanin »

Neko je pitao za stent? Ponekad je neophodna ugradnja istog,( plastična cijev određenog profila, koja se kroz polni ud i mokraćnu bešiku, ugrađuje od bubrega do bešike). Za žene i nije kažu neka trauma, za muškarce jedan od najbolnijih i najtraumatičnijih zahvata , ko god mora da ugradi, "neka mu je Bog na pomoći". ESWL, razbijanje laserom, je uglavnom neagresivna i ne toliko bolna metoda. Ali , ako je kamen u području bubrega, tj. bubreg na mjestu iza kosti rebara, zna biti poprilično bolno. Ali naspram stenta i bužiranja, (probadanja cistoskopom i ugradnje stentova), "mačiji kašalj." Inače nisam osoba koja je „pekasta“ i mogu mnogo, mnogo, trpiti bol!

Iz ličnog iskustva !!!
Max Bunker

#44 Re: Razbijanje kamena u bubregu

Post by Max Bunker »

Meni su razbijali kamen u desnom bubregu kada sam bio prvi gimnazije. Razbijali su mi bas tim laserom i mislim da sam imao negdje oko 1500 udaraca. "Operaciju" je nadgledao dr. Hiros ( mada nije bilo nikakve potrebe za tim, vec vise sto su mi se stari i stara uspanicili radi doktora majmuna iz Hitne pomoci, arap neki, koji nas je sviju isprepadao ) a vrsio je neki tehnicar, ne znam sada kako se zove al' zaista fin covjek i pristojan.
Kada udjes u tu, da nazovem salu, stavete na sto, stave opasac preko stomaka i onda vise tebe stave taj laserski uredjaj za razbijanje kamena, kojeg sam ja nazvao top a i sam ces vidjeti zasto. Prije operacije te pitaju hoces li lokalnu anesteziju, ja je nisam uzeo al' mozes je ako te bas zaboli traziti tokom procesa razbijanja.
Kada ti budu razbijali kamen, osjecat ces peckanje ondje gdje ti je laser uperen.
Kada ti operacija zavrsi, dat' ce ti jednu casu da u nju mokris i tu sam se ja, da kazem sjebao prvi i jedini put za vrijeme operacije i da budem iskren, cak mi se i zamantalo. Mokrio sam krv sto je normalno jer ti prilikom razbijanja pukne taj neki kapilar u bubregu a ja ne volim krv i ako si isti kao ja, onda da te upozorim da budes spreman.
Nakon toga, otisao sam kuci, lezao par dana, pio dosta tekucine ( narocito caja od Uve ) i mokrio preko gaze ( to su mi oni rekli ) da vidim koliko cu tih djelica ( pjeska ) razbijenog kamena izbaciti iz sebe.
Operacija se ne trebas brinuti. Kada sam ja sa svojih 15-16 godina to mogao podnjeti bez straha, mozes i ti. :)
Građanin

#45 Re: Razbijanje kamena u bubregu

Post by Građanin »

Max Bunker wrote:Meni su razbijali kamen u desnom bubregu kada sam bio prvi gimnazije. Razbijali su mi bas tim laserom i mislim da sam imao negdje oko 1500 udaraca. "Operaciju" je nadgledao dr. Hiros ( mada nije bilo nikakve potrebe za tim, vec vise sto su mi se stari i stara uspanicili radi doktora majmuna iz Hitne pomoci, arap neki, koji nas je sviju isprepadao ) a vrsio je neki tehnicar, ne znam sada kako se zove al' zaista fin covjek i pristojan.
Kada udjes u tu, da nazovem salu, stavete na sto, stave opasac preko stomaka i onda vise tebe stave taj laserski uredjaj za razbijanje kamena, kojeg sam ja nazvao top a i sam ces vidjeti zasto. Prije operacije te pitaju hoces li lokalnu anesteziju, ja je nisam uzeo al' mozes je ako te bas zaboli traziti tokom procesa razbijanja.
Kada ti budu razbijali kamen, osjecat ces peckanje ondje gdje ti je laser uperen.
Kada ti operacija zavrsi, dat' ce ti jednu casu da u nju mokris i tu sam se ja, da kazem sjebao prvi i jedini put za vrijeme operacije i da budem iskren, cak mi se i zamantalo. Mokrio sam krv sto je normalno jer ti prilikom razbijanja pukne taj neki kapilar u bubregu a ja ne volim krv i ako si isti kao ja, onda da te upozorim da budes spreman.
Nakon toga, otisao sam kuci, lezao par dana, pio dosta tekucine ( narocito caja od Uve ) i mokrio preko gaze ( to su mi oni rekli ) da vidim koliko cu tih djelica ( pjeska ) razbijenog kamena izbaciti iz sebe.
Operacija se ne trebas brinuti. Kada sam ja sa svojih 15-16 godina to mogao podnjeti bez straha, mozes i ti. :)
Zahvali se Bogu, ako nisi trebao stent ugrađivati, a ako jesi znaš kako je, kada te, "nabiju na kolac."
PipiDugaDevetka

#46 Re: Razbijanje kamena u bubregu

Nisam bio uspio pronaći Rowatinex kapsule, pa sam trošio Nefrovit kapi:
http://www.herbasvet.co.rs/Nefrovit.htm wrote:Image
Sastav: Pirrus communis, Taraxaci radix, Solidaginis herba, Equiseti herba, Betulae folium, Tropeolum herba.
Primena : Nefritis (upala bubrega), cystitis (upala mokraćne bešike), infekcije mokraćnih puteva (Escherichia coli, Staphylococcus, Streptococcus, Proteus), uremija (trovanje mokraćom), hematurija (krv u mokraći), albuminurija (belančevine u mokraći), pesak i kamen u bubrezima i mokraćnoj bešici.
Dejstvo: Udruženo dejstvo različitih aktivnih principa prisutnih u NEFROVIT kapima vrši revitalizaciju i očuvanje zdravlja bubrega i mokraćnih organa. Izraženo diuretičko dejstvo, uravnoteženje i preraspodela tečnosti u čitavom organizmu ispoljava se dejstvom flavonoida, saponina i etarskih ulja. Povećanim protokom tečnosti i antibiotskom dejstvu fitoncida, NEFROVIT deluje kod infekcija urinarnog trakta. Bolji protok tečnosti kroz organizam obezbeđuje bolju razmenu materija i eliminaciju mokraćne kiseline i drugih toksina i štetnih metabolita. Povoljno dejstvo na bubrege ima i prisustvo kalijumovih soli u NEFROVIT-u. Upotrebom ovog preparata olakšava se eliminacija peska i taloga iz bubrega i mokraćne bešike i tegobe vezane za prisustvo kamena, bolne krize, hronične tegobe, česte infekcije. NEFROVIT preventivno deluje protiv stvaranja peska i kamena.
Neželjena dejstva: Nisu poznata.
Način upotrebe: Piti tri puta dnevno pre jela po 20-30 NEFROVIT kapi u 1dl vode. Preporučuje se zavisno od stepena bolesti kontinuirano korišćenje NEFROVIT-a u trajanju od 4-6 nedelja. Nakon dvonedeljne pauze terapiju ponoviti.
Način čuvanja: Čuvati na sobnoj temperaturi, zaštićeno od svetlosti u originalnom pakovanju.
Pakovanje: 30ml vodeno-etanolskog rastvora lekovitog bilja.
Rok trajanja: 18 meseci
O'zone
Globalni moderator

#47 Re: Razbijanje kamena u bubregu

Post by O'zone »

Poželite mi sreću sutra odoh na "Tucanje" valjda neće Fikret nišanđija zalomiti večeras puno nakon pobjede Njemačke pa da mu sutra svaka bude fula :lol: :lol: :lol:
O'zone
Globalni moderator

#48 Re: Razbijanje kamena u bubregu

Post by O'zone »

Samo da kažem da nije tačno da ne boli :roll:
DALILAM

#49 Re: Razbijanje kamena u bubregu

Post by DALILAM »

Znaam da nije vezano za ovu temu al je slicno,pa bih zamolila ko god zna da mo odg sto prije..Da li neko zna neku privatnu ordinaciju u Sarajevu za razbijanje kamenca u žuću???MOlim sto prije odg ako neko zna hitno je..HVALA...
dedi

#50 Re: Razbijanje kamena u bubregu

Post by dedi »

Za razbijanje kamena u žuči neznam ali znam da je moj stari pijo kojekakve đavole koji su pomagali i nisu na kraju je otišo i operiso treći dan ga pustili iz bolnice stim da nije imo upalu a brat mu umalo nije zagino zbog istog stjela mu pući žučna kesa i ležo je 15 dana.
Post Reply