Ratovi pod krinkom religije

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Tkd

#51 Re: Ratovi pod krinkom religije

Post by Tkd »

Bolan pročitao sam sigurno u godinu dana više nego ti u svome životu. Druga je stvar što se ti držiš jedne stvari kao neki klinac lizala.

Naporan si sa tim svojim "omaložavanju" kao da si nešto posebno momak. Spusti se malo . Islam je vjera gdje nema podjele. Imaš i hadis o tome koliko postoji sekti, no samo je jedan pravi Islam. E sada pogledaj koje si to vladara nabrojao tu i šta su oni "nasilno" radili :)

Ako ćeš diskutovati, diskutuj normalno, a ne gledajući kako ćeš nekome "spustiti". Ovo je običan forum, ako si toliko ljut na sebe i svoj život idi ispuhaj se negdje drugo a ne na običnom forumu.
madner

#52 Re: Ratovi pod krinkom religije

Post by madner »

Ne pika se Black Stena, jer ti na tom nivou nacin razmisljanja i argumentacije.
Alen Ford bi se pikao, ali ocito nisi jos tu.

Ukratko, pricam sa tobom na nacin koji je primjeren osobi koja veze nema o tematici (Historija) i prosipa gluposti. Nema razloga da te postujem kao sugovornika jer tvoje neznanje je vidljivo i opipljivo, svaki put se iznova izofiras.

Ne znas sta je argument, ne znas sta je historijski izvor, navodis stvari koje veze nemaju sa historijom.

Nisi apsolutno nista na ovoj temi napisao sto bi bilo vrijedno citanja, sve samo suplje parole, glupi spam i iznosenje misljenja zasnovanoj na veseloj sveski.
AleksoMKD

#53 Re: Ratovi pod krinkom religije

Post by AleksoMKD »

I u Sudanu je nasilje bilo i jos uvek je veliko ali to je pre svega na rasnoj osnovi.

Arapi su "lovili" crnu djecu koja bi radila kao robovi za njih. Normalno prvo bi pobili odrasle, ali da budemo iskreni nisu diskriminirali oko crnaca, jednako bi napadali i one koji su Muslimani.
Tkd

#54 Re: Ratovi pod krinkom religije

Post by Tkd »

Jesi li ikada čitao Buharija, jesi li ikada čitao Muslim. Ne , nisi i vidi ti se po "maloumnim" postovima gdje prosipaš nebuloze o Islamu. Tumačiš na svoj način koji je na nivou jednog skretničara. Nemaš veze o nekim stvarima.Đe si historičar i filozof u isto vrijeme, nisam te odmah prepoznao. Haj sada pjevaj lagano put me zove i zaobiđi ovu temu ako nemaš ništa normalno napisati osim običnih lažnih rečenica koje ukrasiš sa epitetima da djeluje pametnije :)

Da,da . IZVOR :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Evo doktora, akademika, šta je već. Ima medijsku pažnju.

http://www.youtube.com/watch?v=Ud3EFxPXuSw

I evo ti logije tvoje. Vjeruješ u sve što neki napišu. Gledaš sve sa jedne strane, a ne sa svih. Haj sada , uživaj u svome jadu od kukanja i odgovori sada pametno i "ukrašeno" da svi vide kako si tako napredan, pametan, inteligentan, pokupio svu pamet svijeta.

Znam da voliš da ti je posljedna riječ, jer to kod tebe ima i dijagnozu ;-)

Ignored. :)
Tkd

#55 Re: Ratovi pod krinkom religije

Post by Tkd »

AleksoMKD wrote:I u Sudanu je nasilje bilo i jos uvek je veliko ali to je pre svega na rasnoj osnovi.

Arapi su "lovili" crnu djecu koja bi radila kao robovi za njih. Normalno prvo bi pobili odrasle, ali da budemo iskreni nisu diskriminirali oko crnaca, jednako bi napadali i one koji su Muslimani.

Jesu li svi arapi muslimani ?

Ne, nisu. Ko je "dilao" s njima, šta je uradio Portugal, Španija, Amerika crncima ? Koliko ih je samo nastradalo dok bi stigli do Amerike. Pa i da danas imaš bolesnika i njihov klan KKK.
madner

#56 Re: Ratovi pod krinkom religije

Post by madner »

Historija je nauka, koja ima svoju metodologiju. Tako i postoji nacin da se nesto odbaci ili prihvati. Znam za doticni dvojac, ali to nema nikakve veze sa stvarima koje su se desile stotinama godina poslje.

Pa da ima medijsku paznju. I to je to.
Ne znas sta je argument, ne znas sta je historijski izvor, navodis stvari koje veze nemaju sa historijom.

Nisi apsolutno nista na ovoj temi napisao sto bi bilo vrijedno citanja, sve samo suplje parole, glupi spam i iznosenje misljenja zasnovanoj na veseloj sveski.
hrastov žižak

#57 Re: Ratovi pod krinkom religije

Post by hrastov žižak »

Kao što sam i predvidio. Nemoguće je raspravljati s čovjekom čiji um je konzervisan, a čiji glavni historijski izvor čine Kuran i hadis. Glavni argument: Nisu to muslimani radili, to je u islamu zabranjeno. To isto da neko kaže nisu krstaši to radili, to je u kršćanstvu zabranjeno. Drugi argument je: Vidi kršćana šta su radili, kao da ovdje neko negira zločine pod krinkom kršćanstva. Nemam pojma šta si ti druže umislio, ali Kuran i hadis ti ne mogu biti historijski izvori.
madner

#58 Re: Ratovi pod krinkom religije

Post by madner »

Naravno da mogu biti historijski izvori, kao i svi drugi. Samo se mora primjeniti ista metoda da se utvrdi validnost istih. Dakle kada je koji hadis napisan, koji dogadjaj je opisan itd...
Jako dobri izvori za neke stvari.

Naravno nikakav izvor za stvari koje su se desile poslje.
hrastov žižak

#59 Re: Ratovi pod krinkom religije

Post by hrastov žižak »

madner wrote:Naravno da mogu biti historijski izvori, kao i svi drugi. Samo se mora primjeniti ista metoda da se utvrdi validnost istih. Dakle kada je koji hadis napisan, koji dogadjaj je opisan itd...
Jako dobri izvori za neke stvari.

Naravno nikakav izvor za stvari koje su se desile poslje.
Pa moraš imati druge historijske izvore da bi se Kuran i hadis pokazali kao validan izvor. Nisam dovoljno prezirao misao u onoj rečenici. Želio sam reći da ne mogu samo oni biti izvor, tj. da ne može na njima zasnivati historiju islama. A ovo zadnje što si napisao, svakako.
Tkd

#60 Re: Ratovi pod krinkom religije

Post by Tkd »

hrastov žižak wrote:Kao što sam i predvidio. Nemoguće je raspravljati s čovjekom čiji um je konzervisan, a čiji glavni historijski izvor čine Kuran i hadis. Glavni argument: Nisu to muslimani radili, to je u islamu zabranjeno. To isto da neko kaže nisu krstaši to radili, to je u kršćanstvu zabranjeno. Drugi argument je: Vidi kršćana šta su radili, kao da ovdje neko negira zločine pod krinkom kršćanstva. Nemam pojma šta si ti druže umislio, ali Kuran i hadis ti ne mogu biti historijski izvori.

To će ti reći svaki Musliman jer je to potpuno tačno. Jednostavno ako se držiš vjere ne činiš zlo i to je tako.

I sada se sjećam pitanja na jednom ispitu koje je bilo na kartici a glasilo je "Kur'an kao historijski izvor" . Ako si kompetentan kao jedan od najvećih, ako ne i najveći znalac srednjeg vijeka u BiH i okolini onda bravo ti

Kur'ana i Sunneta Poslanika s.a.v.s Muslimani se drže, a druga je stvar što se neko naziva Muslimanom a ubija, siluje, raznese se bombom, drogira se, čini zlo itd. Nije meni da sudim o njima. Bog je taj koji sudi.

Kršćani , pravi kršćani se stide svakako postupaka njihovih davnih prethodnika, isot kao što se recimo Nijemci stide Hitlera i njihove prošlosti . Ako je normalno ubijati nevine onda ne želim biti normalan.
AleksoMKD

#61 Re: Ratovi pod krinkom religije

Post by AleksoMKD »

Tkd wrote:
AleksoMKD wrote:I u Sudanu je nasilje bilo i jos uvek je veliko ali to je pre svega na rasnoj osnovi.

Jesu li svi arapi muslimani ?

Ne, nisu. Ko je "dilao" s njima, šta je uradio Portugal, Španija, Amerika crncima ? Koliko ih je samo nastradalo dok bi stigli do Amerike. Pa i da danas imaš bolesnika i njihov klan KKK.
Arapi u Sudanu jesu Muslimani. I crnce ne racunaju za ljudska bica, to je fakt.
Iako im je svejedno dali su ta djeca Muslimani ili nisu, ali opcenito Arapi su vrlo rasisticki raspolozeni prema crncima.

Sve sto kazes za Portugal, Spaniju i Ameriku je skroz tocno. Da dodam jos i istrebljenje juznoamerickih civilizacija od strane Spanaca pod zakrilom crkve i inkvizicije.

I svakako da ne zaboravimo Britance, najuspesnije osvajace i mozda najvece ubice u istoriji (tu negde sa Mongolima ako ne i jace) ali oni nisu svoja osvajanja bazirali na religiji vec na ubedjenju da su oni eto superiorniji od svih drugih naroda i rasa bez obzira na religiju, pa mozda zato im nije ni mjesto u ovoj raspravi. Iako su oni izmislili koncentracione logore kad nisu mogli tuci Bure krajem 19og veka.

Vidite ljudi, po meni ni jedan rat nije pocet ZBOG religije, bilo koje, vec je ista UPOTREBLJENA kao sredstvo sa pojacavanje ili pokretanje istog.
madner

#62 Re: Ratovi pod krinkom religije

Post by madner »

Pa mogli bi, kada ne bi imali druge izvore :D . Problem je tu odvojiti propagandu od stvarnosti, jer u tom momentu kada su pisani imali samo jako specificnu politicku situaciju.
Mada je najveci problem vremenska distanca od zivota poslanika do zapisivanja, sto ostavlja ogroman prostor za greske sto se tice hadisa.
Sonron

#63 Re: Ratovi pod krinkom religije

Post by Sonron »

Smiješno je ovo što ću napisati i možda će te me mrziti, ali ne interesuje me. Religija je glupost! Hiljadama godina su ljdui ratovali i ubijali,palili,rušili ako samo neko drugi vjeruje u drugog " Boga " ili u više njih, ili nemaju iste poglede na neke stvari. To što su se neki ko fol proroci i " Božiji sinovi " itd. najeli na nekom brdu gljiva i vidjeli " Boga " i ubijeđivali da postoji Bog i napisali knjige o tome, a ako vi vjerujete u Boga samo što imaju zapisi o njemu podigli građevine, onda po tome ja mogu vjerovati da heroji iz stripove isto postoje! Ako me vas interesuje da li vjerujem u Boga, to nije potpuno pitanje, ja ne vjerujem u " Religiju " i sve što je povezano sa izmišljenim stvarima o Bogu i nekom tamo stvoritelju. I naravno ima i glupih Ateista koji ne vjeruju u " Boga " a velića Šejtana ili Sotonu... Van pameti.
harač

#64 Re: Ratovi pod krinkom religije

Post by harač »

čovječe, ovdje kao da raspravljamo o nekoj opskurnoj sekti u afganistanu (taliban-right :-) ), a ne o masovnoj pojavi u dobrom dijelu arapskog svijeta, pa se može reći tih 5 talibana nisu muslimani, mi jesmo :lol:
hrastov žižak

#65 Re: Ratovi pod krinkom religije

Post by hrastov žižak »

Alekso :thumbup:
Ja bih rekao da je religija neka vrsta simulakrumskog motiva za rat, taj motiv zna da prožima čitavu kliku koja pokreće rat, vojska se hrani na njemu, ali ta motivacija je vještačka. Svi znaju prave, materijalističke motive rata, ali oni ne postoje u javnom diskursu, nego ostanu negdje u podzemlju. Kada bi se iznijeli pravi motivi rata, to bi jednostavno bio prevlik nalet realnosti u tu grupu, sve imaginacije koja ta grupa o sebi ima, tada bi propale. Mislim, ljudi znaju da će se pljačkati, silovati, mučiti, ali to shvataju kao neku popratnu pojavu, a ne kao osnovni realitet rata.
madner

#66 Re: Ratovi pod krinkom religije

Post by madner »

Ljudi nisu racionalna bica, tako da ni pravi razlozi ne moraju biti logicni ili materijalisticki.
AleksoMKD

#67 Re: Ratovi pod krinkom religije

Post by AleksoMKD »

hrastov žižak wrote:Alekso :thumbup:
Ja bih rekao da je religija neka vrsta simulakrumskog motiva za rat, taj motiv zna da prožima čitavu kliku koja pokreće rat, vojska se hrani na njemu, ali ta motivacija je vještačka. Svi znaju prave, materijalističke motive rata, ali oni ne postoje u javnom diskursu, nego ostanu negdje u podzemlju. Kada bi se iznijeli pravi motivi rata, to bi jednostavno bio prevlik nalet realnosti u tu grupu, sve imaginacije koja ta grupa o sebi ima, tada bi propale. Mislim, ljudi znaju da će se pljačkati, silovati, mučiti, ali to shvataju kao neku popratnu pojavu, a ne kao osnovni realitet rata.
Hehehe, bas tako.

Nije ljepo reci "jebiga ljudi, para nema a mi ocemo biti imperija pa ajmo pobit Acteke i uzeti im zlato kojeg imaju na tone a nemaju celik ni barut i umiru od naseg gripa i boginja" vec lepse zvuci "moramo civilizovati divljake koji zrtvuju ljude svojim laznim bogovima kako bi spasili njihove duse" i to je to.
hrastov žižak

#68 Re: Ratovi pod krinkom religije

Post by hrastov žižak »

madner wrote:Ljudi nisu racionalna bica, tako da ni pravi razlozi ne moraju biti logicni ili materijalisticki.
Logični ne, materijalistički moraju. Ako ne misliš na onu redukcionističku, popularnu definiciju materijalizma.
madner

#69 Re: Ratovi pod krinkom religije

Post by madner »

Ne, ne moraju. Upravo oko religije imas primjere neracionalnog ponasanja motivisanim upravom vjerskim postulatima.
hrastov žižak

#70 Re: Ratovi pod krinkom religije

Post by hrastov žižak »

madner wrote:Ne, ne moraju. Upravo oko religije imas primjere neracionalnog ponasanja motivisanim upravom vjerskim postulatima.
pa ne govorimo o racionalnosti, valjda govorimo o materijalizmu.
Arc_Angel

#71 Re: Ratovi pod krinkom religije

Post by Arc_Angel »

Ratovi su se samo i uvijek vodili zbog odanosti prema nekretnini, dobro je house rekao "loyalty to real estate" osvojena hiljadu puta za hiljadu godina i opet ce tako, to je jedini razlog ratova.

a sve drugo su samo izgovori
madner

#72 Re: Ratovi pod krinkom religije

Post by madner »

hrastov žižak wrote:
madner wrote:Ne, ne moraju. Upravo oko religije imas primjere neracionalnog ponasanja motivisanim upravom vjerskim postulatima.
pa ne govorimo o racionalnosti, valjda govorimo o materijalizmu.
Neracionalno ponasanje = nema materijalnog opravdanja.
Dakle ponekad su se stvari stvarno radile iz vjerskih razloga i nisu imale nikakvu tajnu agendu.
Zhurba

#73 Re: Ratovi pod krinkom religije

Post by Zhurba »

Pod "utiskom" sadašnjih desavanja i protesta diljem islamskog svijeta....ne vidim razloga da se zapocne bilo kakav rat na osnovu ismijavanja "fiktivnog" lika ...ne kazem da je opravdano, ali evo da se zbog jednog filma pokrene religijski rat i izginu milioni...milijarde ljudi stvarno ne vidim svrhu :-) isto tako , svako malo naletim na sliku ismijavanja Isusa od samih pripadnika te vjere...mozda bi gore bilo da mi to uradimo, ali u svakom slucaju je ismijavanje...ne vidim razlog da se ljudski zivoti gube zbog necijeg idiotlooka :-) :roll:
Tkd

#74 Re: Ratovi pod krinkom religije

Post by Tkd »

Zhurba wrote:Pod "utiskom" sadašnjih desavanja i protesta diljem islamskog svijeta....ne vidim razloga da se zapocne bilo kakav rat na osnovu ismijavanja "fiktivnog" lika ...ne kazem da je opravdano, ali evo da se zbog jednog filma pokrene religijski rat i izginu milioni...milijarde ljudi stvarno ne vidim svrhu :-) isto tako , svako malo naletim na sliku ismijavanja Isusa od samih pripadnika te vjere...mozda bi gore bilo da mi to uradimo, ali u svakom slucaju je ismijavanje...ne vidim razlog da se ljudski zivoti gube zbog necijeg idiotlooka :-) :roll:

Na koga ovdje aludiraš
Zhurba

#75 Re: Ratovi pod krinkom religije

Post by Zhurba »

Tkd wrote:
Zhurba wrote:Pod "utiskom" sadašnjih desavanja i protesta diljem islamskog svijeta....ne vidim razloga da se zapocne bilo kakav rat na osnovu ismijavanja "fiktivnog" lika ...ne kazem da je opravdano, ali evo da se zbog jednog filma pokrene religijski rat i izginu milioni...milijarde ljudi stvarno ne vidim svrhu :-) isto tako , svako malo naletim na sliku ismijavanja Isusa od samih pripadnika te vjere...mozda bi gore bilo da mi to uradimo, ali u svakom slucaju je ismijavanje...ne vidim razlog da se ljudski zivoti gube zbog necijeg idiotlooka :-) :roll:

Na koga ovdje aludiraš
aludiram na hriscane koji sami "svog" Isusa ismijavaju....druga stvar mozda to rade ateisti i nevjernici...pa na koga onda udarit tim religijskim ratom eto na sta aludiram :wink:
Post Reply