Ratni zlocini u Drugom svjetskom ratu

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderator: anex

Post Reply
adelkam
Posts: 297
Joined: 12/11/2017 21:39

#1 Ratni zlocini u Drugom svjetskom ratu

Post by adelkam »

Kolega forumas me navede da otvorim podforum o zlocinima u II WW. Izvinjavam se administraciji ako je neko vec prije mene to uradio. Ja sam provjeravao i nisam uspio naci.
biglebovski wrote: 09/04/2023 16:12
adelkam wrote: 09/04/2023 15:08
Jok evo ti imas. :wink: Ne govori niko da njemacki vojnici nisu vrsili silovanje... kazem nije bilo ni priblizno u onoj mjeru u kojoj su vrsili ruski vojnici. Iza toga stojim i sada a brojeve koje ti izvlacis iz razlicitih izvora necu ni da osporavam a ni da potvrdjujem.
Imas podatke samo za Srbiju pa pogledaj.
Ja ne umanjujem nacističke zločine, za razliku od tebe
Daj da vidimo kako ja umanjujem nacisticke zlocine? Citas li ti mene uopste? Ja kazem ovako:
da se razumijemo, nacisti su vrsili strasne zlocine narocito nad jevrejima
a ti kazes da ja blage veze nemam...
Ja se jezim od svakog zlocina a narocito kada je u pitanju zlocin silovanja i uvijek sam sebi postavljao pitanje kako to neko moze da uradi.......
Ne bojim se ni ici toliko privatno (iako znam da me cita i ko treba i ko ne treba) da kazem da ja ne mogu ni postici erekciju ako primijetim da zena nije zainteresovana. Kunem se da je tako i vazda mi je bilo misterija kako neko uopste moze da siluje zenu... Ja se jezim od toga i mislim da ti "ljudi" nisu za zivjeti koji to mogu da urade.
Ti kazes da su nacisti silovali 10 000 000 zena na istoku a ja kazem da necu to ni da osporavam a ni da potvrdjujem jer postoje razliciti izvori, razliciti brojevi i razlicita svjedocenja.
Dakle ne zelim ni da osporavam a niti mogu da potvrdim. Shvatas li poentu uopste?


Sam si napisao da su pripadnici crvene armije silovali 5000 zena za tako kratak rok u Srbiji. Daj mi sada podatak koliko su njemacki vojnici uopste silovali zena u Srbiji za sav taj period.
Ti meni prisivas da ja umanjujem nacisticke zlocine a kada pogledam tvoje postove, prije ce biti da ti trazis opravdanje za zlocine i silovanja koje su pocinili rusi nad zenama u Njemackoj nakon poraza nacizma o cemu postoje nebrojena svjedocenja i napisane knjige
biglebovski
Posts: 3167
Joined: 02/11/2005 16:43

#2 Re: Ratni zlocini u Drugom svjetskom ratu

Post by biglebovski »

adelkam wrote: 09/04/2023 17:41 Ti kazes da su nacisti silovali 10 000 000 zena na istoku
Neka si otvorio temu. Super.

To kažu istoričari. Navedoh link za te tvrdnje kao i link da su strašne zločine činili i nad sovjetima, slavenskim narodima, u skladu sa politikom niže rase. Ti si spomenuo Jevreje te si pokušao umanjiti žrtvu sovjetkih naroda u ww2, iz neznanja, ili u skladu sa, kako i napisah, trenutnom trendi rusofobijom, koja baš i nije trenutna, nego traje od kraja tog istog rata, pogotovo na zapadu.

U disertaciji ste analizirali i zločine pripadnika Crvene armije. Štoviše, ističete kako je samo u Berlinu više od 90.000 žena posjetilo liječničke ordinacije zbog seksualnog zlostavljanja koja su izvršili sovjetski vojnici. Što su bili uzroci uistinu masovnih silovanja koja su počinile Staljinove trupe? Kako je ovaj diktator doživljavao izvještaje o toj vrsti zločinima koji su dopirali do njega?

U obzir moramo uzeti nekoliko čimbenika, a prvi se odnosi na motivaciju. Sovjetski vojnici nisu počinili masovna silovanja kako bi politički degradirali njemačkog neprijatelja. Naprotiv, silovali su žene svih nacionalnosti i kultura. Crvena armija sastojala se od vojnika iz čitave Europe koji su zlostavljali Ukrajinke, Poljakinje, Estonke, Latvijke, Jugoslavenke, židovke, kršćanke, itd. Seksualni nagon, a ne politika, predstavljao je njihov primarni motivacijski faktor, pri čemu su silovatelji koristili vlastitu moć kako bi dobili ono što su željeli, a to je bilo seksualno zadovoljenje.

Slično tome, nagoni su poticali muškarce da posjećuju njemačke bordele i opće sa ženama koje nisu bile ondje kako bi uživale. Nadalje, teško da možemo pojmiti očaj ljudi koji su bili upućeni na bojište. Predočite si traumatične prizore Nijemaca koji odvoze žene i djevojčice u bordele Wehrmachta ili SS-a, čitave slavenske gradove pretvorene u masovne grobnice ili spoznaju da vam pothranjena obitelj umire doma. Ovi su vojnici živjeli u nadrealnoj i zastrašujućoj noćnoj mori ispunjenoj alkoholom. Vidjeli su trupla muškaraca, žena, djece, ubijenih, silovanih, zlostavljanih i unakaženih, leševe krava, konja, mačaka i drugih životinja, bombardirana ili spaljena stabla, kuće, farme, zgrade, itd. Očajavanje nije isprika za njihove postupke, ali stavlja silovanja u užasan kontekst. Povjesničari i mediji dugo su zanemarivali seksualne zločine Nijemaca i drugih zapadnih sila, naglašavajući crvenoarmejska silovanja i druge zločine protiv čovječnosti. Slaveni su pritom opisani kao azijska horda silovatelja. Ova su masovna silovanja neoprostiva i grozna, no isto vrijedi i za raširene seksualne zločine njemačkih trupa. Nijemci su uložili goleme resurse u uspostavljanje opsežnog sustava bordela putem kojeg su porobili tisuće žena.

Slično tome, Staljin nije mario za dobrobit ženskih civila. Ipak, postoje različiti izvještaji o ovim pitanjima budući da su Sovjeti nastojali ostaviti dojam kako barem pokušavaju obuzdati ponašanje svojih vojnika budući da je s vremenom sve više diplomata bilo svjesno silovanja. Takva su nastojanja vidljiva i u jednoj od naredbi maršala Rokossovskog​†​ prema kojoj su vojnici silovatelji trebali biti pogubljeni. Međutim, različiti diplomati navodili su sastanke sa Staljinom koji je odbacivao seksualne zločine. Čak je i Jugoslaven Milovan Đilas pisao da je Staljin u potpunosti ignorirao problem, pa se i naljutio kada ga je Đilas upitao za ponašanje sovjetskih vojnika koji su silovali i Njemice i Jugoslavenke. Osobno sam svjesna strahota koje su proživjele postrojbe Crvene armije, kao i njihovog herojskog potiskivanja Nijemaca. No za razliku od Staljina, ne mislim da su se njegovi vojnici unatoč tome imali pravo „zabaviti sa ženom ili nekakvom tričarijom“
...
Kako god bilo, šira javnost i dalje nije svjesna raširenosti mreže njemačkih bordela, niti zna u kojoj su mjeri pijani vojnici Sila Osovine silovali. Ipak, mnogi su upoznati sa silovanjima „zvjerske“ Crvene armije. Ovo se treba promijeniti..​‡​


https://voxfeminae.net/pravednost/zabor ... skom-ratu/
Last edited by biglebovski on 16/04/2023 22:14, edited 1 time in total.
biglebovski
Posts: 3167
Joined: 02/11/2005 16:43

#3 Re: Ratni zlocini u Drugom svjetskom ratu

Post by biglebovski »

...
Post Reply