RAT ZA GRAĐANSKU BOSNU I HERCEGOVINU

klif

Post by klif »

Liberalism wrote: Nacionalisti nikad nece pristati da dobrovoljno predaju vlast. Oni koji zaista zele demokratsku i slobodnu Bosnu i Hercegovinu prvo trebaju to shvatiti.
Kako se boriti protiv nacionalizma?
Maksim

Post by Maksim »

U BiH vlada etno-kapitalizam kako je to rekao prof. Gajo Sekulic. Populizam je carobna rijec za osiguranje vlasti. Najuspjesniji populisti danas u BiH su Milorad Dodik i Haris Silajdzic. Kao kofol ovom jednom je toliko stalo do srpskog naroda a ovom drugom kofol stalo toliko do BiH da joj je odao tribut davajuci svojoj stranci (azilu za ljude koji su promijenili najmanje 3 stranke) ime Stranka za BiH. I vidis, upalilo je. Politicari u BiH cine sve da ostane ovako (da, i bosnjacki) , jer se u jednoj gradjanskoj drzavi koja bi automatski bila i (ravno)pravna nikad nece moci namlatiti novca kao u ovakvoj osakacenoj BiH.

Ja nisam pacifist i smatram da se treba boriti za neku ideju, i silom ako zbilja nema drugog izbora, ali BiH je poseban slucaj. Nismo mi u BiH imali nesto kao Spanski gradjanski rat gdje su ginuli idealisti. Ja bih volio BiH onakvu kakva je bila do 1991., ali vecina Srba je nece, vecina Hrvata je nece i dobar broj Bosnjaka da ne kazem vecina je kao hoce a istovremeno demonizira sve Srbe i Hrvate kao cetnike i ustase i krstase. Ja bih volio i Jugoslaviju, jer su mi smijesne ove nase banana-drzavice, ali ne zelim da budem u istoj drzavi sa jednom drzavom u kojoj preko 50 % od odziva od 70 % gradjana glasa za cetnike.

Kod nas je bilo idealista tijekom Drugog svjetskog rata, ali ih je pocelo nestajati odma s pocetkom SFRJ. Ne mogu se sjetiti imena predsjednika SUBNOR-a BiH, ali itekako recenice koju je rekao o partizanima koji su poslije dobili dobre pozicije: "Ako hoces da upoznas nekoga, daj mu vlasti i para." sto znaci, da s nama kao ljudima nesto nije u redu. S kime graditi nesto? Ali idealista je bilo. Nekoc sam nasao listu ljudi iz BiH koji su ucestvovali u Spanskom gradjanskom ratu. Vecina njih je iz Livna, koje se danas pretvorilo u ustasko leglo.

Ljudi u BiH vole kic.
Liberalism

Post by Liberalism »

klif wrote:
Liberalism wrote: Nacionalisti nikad nece pristati da dobrovoljno predaju vlast. Oni koji zaista zele demokratsku i slobodnu Bosnu i Hercegovinu prvo trebaju to shvatiti.
Kako se boriti protiv nacionalizma?
Sto se tice nacionalista i borbe protiv njih u Bosni i Hercegovini to je malo kontraverzno pitanje oko cega se ni mnogi građani ne bi mogli sloziti a kamoli ujediniti u jedinstven front.

Ali generalno, borba protiv nacionalizma se svuda vodila slijedećim principima:

1. Nacionalisti su kukavice. Nacionalisti ne vjeruju da su sami sposobni dobiti ono sto oni smatraju da zasluzuju i kao takvi oni su svjesni da su to sto jesu samo zato sto imaju podršku onih stanovnika u drzavi koji ne shvataju njihovu prevaru.

2. Nacionalisti se najvise boje istine. Nacionalisti i oni koji podrzavaju nacionaliste su sami svjesni da ono sto oni rade nije u redu ali sa tim mogu da zive sve dok drugi podrzavaju njihove ciljeve. Svako onaj koji govori protiv nacionalista a koji bi prema nacionalistickoj filozofiji trebao biti njihov najveci pobornik je najbolje oruzije protiv nacionalista.

3. Nacionalisti su totalitaristi. Kao takvi oni smatraju da su bogom dani da na zemlji naprave raj, sto im naravno ne uspjeva jer uvijek ima neki vanjski razlog koji ih sprijecava u njihovim nakanama. Zato oni uvijek prvo izmisljaju te vanjske razloge i zatim svu paznju posvecuju borbi protiv njega. Ovo je bitno za njih jer im taj izmisljeni razlog daje sva moguca opravdanja njihovim sljedbenicima zasto 'obecavani raj' nikako ne dolazi. Dok njihovi sljedbenici ocekuju kraj sudbonosne bitke, nacionalisticki lideri nagomilavaju bogastvo zbog kojeg su na kraju i postali nacionalisticki lideri. Zbog toga je veoma vazno u borbi protiv nacionalizma posvetiti se razoblicavanju stvarnih i laznih motiva nacionalističkih lidera jer tako se slabi moc nacionalista a jaca demokrata.

4. Kada snaga demokrata ojaca, najbolje oruzije za borbu protiv nacionalizma jeste pozivanje u otvoreni sukob sa nacionalistima (bez obzira koliko su demokrate jake), jer tada nacionalisti dodatno gube na snazi, jer podrsku nacionalistima daju uglavnom slabi koji lako mjenjaju strane (u potrazi opet za vlastitim interesom naravno).

I tako dalje i tako dalje.
mostarac

Post by mostarac »

u nas je problem sto mi nemam nacionalizam nego imamo sovinizam koji svako malo preraste u fasizam. Recimo HDZ u hrvatskoj polako ide ka jednoj normalnoj i modernoj nacionalistickoj stranci desnice, sa cijom politikom se ja naravno ne slazem, ali to vise nije politika koja bi ugrozavala nekoga, neciji zivot, prava i imovinu. Tihic je to pokusao u nas napraviti od SDA, pa ga proglasise cetnikom i razapese. Ipak nadam se da ce uspjeti da dovrsi svoj naum. Zdrava desnica po meni nije pogubna po drustvo, ali u nas je problem sto mi u BiH imamo radikalnu desnicu na koju se ne moze jurisati glasackim listicima demokratije i na nju postoji samo jedan odgovor koji ta radikalna desnica jedino i razumije. Demokratija jeste pravo slobode govora, ali to pravo slobode govora prestaje onog momenta kada tvoj govor pocinje da ugrozava prava drugih na slobodan i nesmetan zivot i razvoj. E ovo se u nas jos nije shvatilo. Kada se shvati, drzava ce sama da zabrani radikalne politicke pokrete koji prijete da ugroze sigurnost gradjana i to je sve u skladu sa demokratskim principima. Ali kako ocekivati od nasih sovinista da ukinu sami sebe? Oni se nikada nece "samoukinuti" dok ih MI ne ukinemo.
Liberalism

Post by Liberalism »

ja samo znam da bi svaka demokratska stranka u Bosni i Hercegovini pozvala građane na sukob sa nacionalizmom i svim onim stanovnicima Bosne i Hercegovine koji se bore protiv građanskog drustva.

Dok nacionalisti na sva usta prijete svim i svacim svakome ko pomene građansku, slobodnu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu, pro-demokratske stranke sute i izjavljuju tipa Komsica (parafraziram) - narodu je dobro samo se nama cini da nije
vlado986

Post by vlado986 »

Nacionalsti će prestati biti na vlasti i zagovarati te ideje dok kod su entiteti aktualni. Dok se to ne dogodi mi ovdje na forumu možemo samo filozofirati i sanjati kakva BiH treba biti.
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Ukoliko budeneka akcija ili bilo šta molim da me se kontaktira, bez puno filozofiranja.....

Vrijeme je da se krene !!!!
Liberalism

Post by Liberalism »

vlado986 wrote:Nacionalsti će prestati biti na vlasti i zagovarati te ideje dok kod su entiteti aktualni. Dok se to ne dogodi mi ovdje na forumu možemo samo filozofirati i sanjati kakva BiH treba biti.
Nacionalizam kao jedan od oblika održavanja totalitarne vlasti traje vec se uspjesno primjenjuje u borbi protiv demokratije u mnogim zemljama u posljednjih 200 godina, tako da ta prica oko entiteta ne pije neke vode. Nacionalisti su uvijek spremni izmisliti neprijatelja protiv kojeg se oni bore.

Članovi SDA su nacionalisti. Članovi Stranke za Bosnu i Hercegovinu su nacionalisti. Oni koji podrzavaju ove dvije stranke su nacionalisti. kad se njih pobjedi pobjedice se i entiteti i bilo koja druga forma koja je izmišljena da generiše bosnjacki nacionalizam...
Sox

Post by Sox »

I ja vala kazem, nista od puno price....samo akcija momci! (i cure i cure, jasta...)
Dok god se budemo navlacili...jest, treba udarit po njima, a ovi ne, to je smijesno.... nista od toga. Cak se onda desi i da covjek odstupi s vremenom od svojih cvrstih uvjerenja da im treba jebat mamu svima! ... iliti svrgnuti ovu nepozeljnu vlast a ustoliciti... nas:)
Zato, evo predlog:
U okviru pokreta Dosta (posto imaju najveci kredibilitet) osnovati ogranak koji bi imao duznost da markira, osposobi i organizuje svu pravu djecu ove zemlje pa da u neko skoro vrijeme... ma vidjecemo sta se vec moradne uciniti.
Kad budete spremni na ovako nesto kontaktirajte i mene.
Restekpa!
mostarac

Post by mostarac »

Sox wrote:I ja vala kazem, nista od puno price....samo akcija momci! (i cure i cure, jasta...)
Dok god se budemo navlacili...jest, treba udarit po njima, a ovi ne, to je smijesno.... nista od toga. Cak se onda desi i da covjek odstupi s vremenom od svojih cvrstih uvjerenja da im treba jebat mamu svima! ... iliti svrgnuti ovu nepozeljnu vlast a ustoliciti... nas:)
Zato, evo predlog:
U okviru pokreta Dosta (posto imaju najveci kredibilitet) osnovati ogranak koji bi imao duznost da markira, osposobi i organizuje svu pravu djecu ove zemlje pa da u neko skoro vrijeme... ma vidjecemo sta se vec moradne uciniti.
Restekpa!
nesto kao interventne jedinice :D
Maksim

Post by Maksim »

Sox wrote:I ja vala kazem, nista od puno price....samo akcija momci! (i cure i cure, jasta...)
Zato, evo predlog:
Restekpa!
"Sox, nemoj bolan pricat nebuloze" :D
Sox

Post by Sox »

Btw, podsjetite me da podhitno osnujemo i 'cuvare revolucije' tipa onih u iranu koji ce se nositi s tipovima poput Maksima;)
Maksim

Post by Maksim »

baksuze, salio sam se s tobom....

"Sox, nemoj bolan pricati nebuloze" :-D
Bunna

Post by Bunna »

jest, ja predlazem da se osnuje "anti-nationalist democratic revolutionary citizens movement", pa da taj andrcm (ma neeeeee bi oni bili koruptni kad silom preuzmu vlast, sve sami idealisti, kakvih je pun svijet,a pogotovo oni sto su u stanju primjenjivati silu) organizuje kampove, logore i trening-centre za izucavanje mladih boraca, radikalnih demokrata.
kakve gluposti se ovdje pricaju, dodje mi da branim (boze sacuvaj!) ustavnopravni poredak dejtonske bih. i ko ono rece da je vecina bosnjaka, za eto tu neku gradjansku bih, grdno se vara, grdno. nazalost, da barem bosnjaci imaju koncept gradjanske bih, bilo bi i neke nade za nju, ovako ostajemo manjina, a to vidimo i redovno na izborima. neko rece, svaki narod je zasluzio onakvu vlast kakvu ima, jos bi ja dodao da te to kod nas jos potencirano - na tri!

liberalism, vecina drustava koje mi danas smatramo demokratskim i gradjanskim se ipak nisu izborila za njih motikama i puskama, nego prije svega strpljanjem i vanjskim intervencijama.
Liberalism

Post by Liberalism »

Bunna wrote:
liberalism, vecina drustava koje mi danas smatramo demokratskim i gradjanskim se ipak nisu izborila za njih motikama i puskama, nego prije svega strpljanjem i vanjskim intervencijama.
Ja mislim bas suprotno. Vecina danasnjih drustava sa stabilnom demokratijom su se izborili ne puskama vec motikama.

Nacionalisti su kukavice. Kad bi ljudi ove zemlje znali na kakvim staklenim nogama vladaju nacionalisti sutra bi se diglo 100 000 ljudi na obracun s njima. Naravno kad bi u ovoj zemlji bilo bar 100 000 građana.... Izgleda prvo se mi građani napokon moramo ujediniti pa kome rat kome brat
Bunna

Post by Bunna »

pa to ja i govorim, eto neka 100.000 koji su nacelno za ideje gradjanske bih. vise od 3,5 miliona to onda nije, pa sta nam onda treba, diktatura radikalnih demokrata?
Maksim

Post by Maksim »

ejs kad ce li se ljudi jednom opametiti i ugasiti vise ove drzave i vjere i shvatiti da smo jedno :roll:
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Maksim wrote:ejs kad ce li se ljudi jednom opametiti i ugasiti vise ove drzave i vjere i shvatiti da smo jedno :roll:
A da to, za početak, predložiš tvojim trenutnim domaćinima? :D
Maksim

Post by Maksim »

Zasto ne :)

Reci ce mi da mogu pokrenuti gradjanski forum, da gradjani trebaju ucestvovati u diskusiji (preko telefona, sms poruka sto znaci da ce se namlatiti opet love :D ), i sve to na kraju znaci da nema nista od tog i da su me se rijesili na veoma kulturan i jednostavan nacin :D
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Maksim wrote:Zasto ne :)

Reci ce mi da mogu pokrenuti gradjanski forum, da gradjani trebaju ucestvovati u diskusiji (preko telefona, sms poruka sto znaci da ce se namlatiti opet love :D ), i sve to na kraju znaci da nema nista od tog i da su me se rijesili na veoma kulturan i jednostavan nacin :D
:)
Liberalism

Post by Liberalism »

Bunna wrote:pa to ja i govorim, eto neka 100.000 koji su nacelno za ideje gradjanske bih. vise od 3,5 miliona to onda nije, pa sta nam onda treba, diktatura radikalnih demokrata?
Nije to diktatura radikalnih demokrata.

razlog je jednostavan:

demokrate u konacnici zagovaraju sistem uređenja koji treba da pruži jednaku šansu svima i da svakome pruzi jednak nivo sigurnosti

Nacionalisti zagovaraju sistem u kojem bi se oni bogatili u obimu vecem nego za sta su oni stvarno nadareni ili sposobni, a to bogastvo bi crpili od onih koji ne pripadaju njihovom plemenu ili klanu (znaci i od svojih vlastitih sunarodnjaka).

Tu je razlika ogromna. I to je osnovni razlog zasto nacionalisti najvise mrze demokrate ( u Bosnjackom slucaju to je razlog zaasto simpatizeri SDA i SZBiH vise mrze Lagumdziju nego Karadzica)

pa ti vidi za diktaturu.
Maksim

Post by Maksim »

Ne vjerujem ja da nacionalisti mrze demokrate, jer kako sam kazes, "demokrate u konacnici zagovaraju sistem uređenja koji treba da pruži jednaku šansu svima i da svakome pruzi jednak nivo sigurnosti"... dakle, demokrati su bas ti koji nacionalistima daju mogucnost da cine sto cine. A i nacionalisti se vole posluziti pojmom demokracija :-)

Demokrati su ti kojima trebaju npr. desno-radikalne stranke da mogu upirati na nekog prstom i treba im netko tko ce se pobrinuti za njihove prljave poslove. Nisam ja protiv demokracije nego je demokracija zloupotrijebljena kao i komunizam i vazi samo sa manju skupinu ljudi. Demokracija dopusta pravo slobodnog misljenja, to je veoma napredno i dobro. Ali, demokracija dopusta i desno-radikalne odnosno fasisticke pokrete i sve dok je tako, neo-nacisti ce inspirirani huskanjem njihovih politickih predstavnika se udarati po ulicama sve koji nisu kao oni i onda ih demokracija kao osudjuje. U BiH su sve neki demokrati:

Savez nezavisnih socijal-demokrata
Partija demokratskog progresa
Stranka demokratske akcije
Socijal-demokratska partija
Srpska demokratska stranka
Hrvatska demokratska zajednica
Liberalno-demokratska stranka
Gradansko-demokratska stranka

Ma kakvi nacionalisti ba, nema kod nas nacionalista. Kad vide koliko je kod nas demokrata, ni ne usudjuju se izaci na izbore.
Liberalism

Post by Liberalism »

Al odjelo ne cini covjeka, zar ne?

U pitanju je demokratski uređen sistem upravljanja drzavom, a ne nazivi određenih politickih partija....
Bunna

Post by Bunna »

naprotiv,

mozes imati i te kako demokratski uredjen sistem (ustavnopravni pordedak, pravosudje itd.), ako ti je vecina stanovnistva nacionalisticka, onda ti kao demokrata ne mozes sprijeciti da dodju na vlast. jedna od osnovnih odlika demokratije i jeste to da svako ima jedan glas. ako to pravo oduzmes, onda mozda imas bolji sistem, cak mozda i pravedniji (???), ali to nije demokratija.

zato negdje rekoh, imamo to sto smo birali i zasluzili, i sumnjam da cemo u dogledno vrijeme birati drugacije. mozda si u pravu, mozda nam nije bilo dovoljno patnje, pa nam trebaju novi ratovi i stradanja. jer, vremena nemamo, a ono nam je najpotrebnije...
Liberalism

Post by Liberalism »

Bunna wrote:naprotiv,

mozes imati i te kako demokratski uredjen sistem (ustavnopravni pordedak, pravosudje itd.), ako ti je vecina stanovnistva nacionalisticka, onda ti kao demokrata ne mozes sprijeciti da dodju na vlast. jedna od osnovnih odlika demokratije i jeste to da svako ima jedan glas. ako to pravo oduzmes, onda mozda imas bolji sistem, cak mozda i pravedniji (???), ali to nije demokratija.
Ali demokratski sistem onemogucava da pojedinci zloupotrebljavaju drzavu i tako finansiraju svoje nacionalisticke aktivnosti. bez pljacke nacionalisti nisu nista drugo nego fukare. Okreni se i vidi sta bi bili sadasnji politicari da im nacionalizam nije omogucio moc nad narodom. Bili bi obicne fukare
Post Reply