Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
-
Delboy.Trotter
#276 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Ma ja. Pojednostavimo stvari.
Imamo tri sorte ljudi: velikosrbe, hrvatske separatiste i bh patriote.
Ne razumijem ovo ''ako popustimo velikosrbima želeći izbjeći konfrotaciju..''. Ja ne vidim šta se ima popuštati. Popušteno je davno, prije 15 godina, njima i ne treba više. Fudbalskim rječnikom rečeno-oni imaju povoljan rezultat, dostam im je da ga sačuvaju i ne moraju srljati da daju gol. A s druge strane, oni koji se ne mire s rezultatom na semaforu bi da se utakmica opet igra ispočetka.
Mislim da će nakon izbora, kada svi očekuju nekakve ustavne promjene gdje će se možda moći zabiti kakav gol da se ublaži poraz, mislim da će doći do laganog otriježnjavanja. Šta ako ne dođe do pregovora o ustavnim promjenama? Koliko pratim domaću politiku takva mogućnost se često čuje iz RS-a. Sasvim logično, zašto stavljati na bubanj nešto što već imaš zagarantirano i od MZ-a i okolnih država. Ne vidim uopšte načina da ih neko natjera da uopše pregovaraju o izmjenama ustava. Šta ako i u njih se pojavi logika ''ako popustimo''. Više sam nego siguran da neće doći do nekih većih pregovora o redefiniranju Daytonskog ustava, ili će one možda biti samo kozmetičke, čak formalno i manje od paketa iz 2006.
Strateški gledano RS je u mnogo boljoj poziciji. Ima trenutan povoljan rezultat i u poziciji je da razmatra u kolikoj mjeri će popustiti u nekim zahtjevima u ustavnim promjenama i da li će uopšte ulaziti u takvu vrstu pregovora, budući da ne postoje mehanizmi koji će je na to natjerati.
S druge strane federacija je bure baruta, mnogo složenija sredina, dodatno opterećena unutrašnjim nacionalnim konfliktima, u potpunosti nakaradno uspostavljena i ne vjerujem baš da joj godi ovoliko otezanje i priča ''ako popustimo''. MZ će jednostavno izgubiti interes i razumijevanje za nečije frustracije i dići ruke.
Ne razumijem ovo ''ako popustimo velikosrbima želeći izbjeći konfrotaciju..''. Ja ne vidim šta se ima popuštati. Popušteno je davno, prije 15 godina, njima i ne treba više. Fudbalskim rječnikom rečeno-oni imaju povoljan rezultat, dostam im je da ga sačuvaju i ne moraju srljati da daju gol. A s druge strane, oni koji se ne mire s rezultatom na semaforu bi da se utakmica opet igra ispočetka.
Mislim da će nakon izbora, kada svi očekuju nekakve ustavne promjene gdje će se možda moći zabiti kakav gol da se ublaži poraz, mislim da će doći do laganog otriježnjavanja. Šta ako ne dođe do pregovora o ustavnim promjenama? Koliko pratim domaću politiku takva mogućnost se često čuje iz RS-a. Sasvim logično, zašto stavljati na bubanj nešto što već imaš zagarantirano i od MZ-a i okolnih država. Ne vidim uopšte načina da ih neko natjera da uopše pregovaraju o izmjenama ustava. Šta ako i u njih se pojavi logika ''ako popustimo''. Više sam nego siguran da neće doći do nekih većih pregovora o redefiniranju Daytonskog ustava, ili će one možda biti samo kozmetičke, čak formalno i manje od paketa iz 2006.
Strateški gledano RS je u mnogo boljoj poziciji. Ima trenutan povoljan rezultat i u poziciji je da razmatra u kolikoj mjeri će popustiti u nekim zahtjevima u ustavnim promjenama i da li će uopšte ulaziti u takvu vrstu pregovora, budući da ne postoje mehanizmi koji će je na to natjerati.
S druge strane federacija je bure baruta, mnogo složenija sredina, dodatno opterećena unutrašnjim nacionalnim konfliktima, u potpunosti nakaradno uspostavljena i ne vjerujem baš da joj godi ovoliko otezanje i priča ''ako popustimo''. MZ će jednostavno izgubiti interes i razumijevanje za nečije frustracije i dići ruke.
- osa
#277 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Delboy.Trotter wrote:Ma ja. Pojednostavimo stvari.
dobro rečeno...
-
kv99
#278 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Teoretski zvuci u pravu ali takvu nam isti pricu salju i iz dvorca sa pepeljarama od 500 KM: "nama je super ovako kako je, ne dirajte Dejton, Srpska je bolji dio BiH" ...ali se u praksi pokazalo da nije bas tako. Pogledaj samo ko verbalno trazi na sav glas odlazak OHR a prakticno radi sve da bi sto duze ostao ? Kome odgovara ovo stanje , gdje moze psovati, galamiti, pozivati na odcjepljenje a gdje se moze saktivati iza OHR jer zna da to ne moze da izvede ? Dok je OHR ovdje krkan i ostala isturena SANU masinerija moze da nastavi sa ovakvom politikom i ponasanjem jer zna da se za svaki postupak moze iza OHR sakriti : " mi bi glasali na referendumu... ali nam OHR ne da, mi bi se odvojili od Teherana ..ali nam OHR ne da ,ekonomija bi bila super...ali nam OHR podmece price o kriminalu , mi bi ovo-ono ....ali nam OHR ne da/ OHR je protiv nas i bice super kada odu ". Sve dok je OHR ovdje on moze da nastavi sa ovakvom politkom sakrivanja iza OHR , kada ode OHR preostaje da nastavi sa ovom politikom koja vodi u sukobe , ili da odustane od te politke ali onda treba izaci pred ljude kojima je obecavano vec 20 godina da nema nista od obecanja o srpskoj drzavi + da ne zaboravimo da srpska drzava u ovom obliku u kakvom je genicidna stvorevina danas se ne moze stvoriti pa i za to treba m*da da se izmjeni. Sve receno : ovakvo trenutno stanje odgovara krkanu iz Laktasa i on to zna ali nece ovo potrajtai jos 5, 10, 15 godina kao sto bi on zelio. Krkan se zafarbao u cosak sa svojom politkom i pitanje je da li da nastavi ( a nema preduslove kao sto je imao pocetkom 90 -ih ) ili da promjeni politiku ali to onda znaci odustajanje od svega ovoga sto je bio cilj sve ove godine ?Delboy.Trotter wrote:Ma ja. Pojednostavimo stvari.
- Suti i trpi
#279 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Dobro, ali jesi li ti toliko siguran u stranu intervenciju? Da li se moze desit da jedne godine shvatimo da od strane pomoci nema nista?1gorstak wrote:Stranci snose znacajan dio odgovornosti za nastale probleme i imaju obavezu da te probleme isprave. Ako je izbor izmedju cekanja na medjunarodnu zajednicu da se aktivnije ukljuci (s jedne strane) i kapitulacije pred velikosrbima (s druge strane), normalno da ce se cekati na medjunarodnu pomoc. 5, 10 ili 20 godina.Suti i trpi wrote:Moze li ova pat pozicija potrajat jos 20 godina u iscekivanju stranog uplitanja u rjesavanje BiH problema?
Ne znam kako bi se neke godine "dobilo" da odmah i sad prihvatimo sve Dodikove zahtjeve. Sta bi se dobilo ? Bolji standard ne bi, ljudi u Srbiji i Hrvatskoj imaju isti standard kao i mi, Rumunija je u EU i stabilna ali su bijeda. Sta bi mi to dobili ako sada popustimo velikosrbima zeleci izbjeci dugotrajnu konfrontaciju ? Uostalom, zasto bi prosjecnom velikosrbinu njegovo uvjerenje bilo vaznije nego meni moje, pa ja moram popustiti zarad napretka i progresa a od njega se to ne ocekuje ?Vec smo bacili 15 godina, a moze nam se desit da bacimo js 15, 20, 25...
-
Delboy.Trotter
#280 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
I to je to. Čekati da narodu u RS-u dojadi taj krkan i da ga konačno zbaci. Zar misliš da je Dodik kočnica koja stoji na putu ujedinjavanja i integracije BiH? Zar misliš da bi bilo ko drugi koji dođe nakon njega pružio ruku i rekao: OK. Ukidamo entitetsko glasanje, odričemo se bilo kojeg oblika državnosti RS-a, ukidamo sve institucije RS-a:sudske, policijske, parlamentarne, sve do jedne i idemo graditi zajedničku državu. Zar misliš da je tu problem? U jednom čovjeku koji se nakrao i da bi zaštitio svoj plijen radi ovoliku dramu. U stvari, vidiš li ti neku opciju u RS-u, nekog čovjeka koji bi možda tako postupio što se tiče statusa i uloge RS-a u BiH. Ja ga ne vidim. Iluzorno je očekivati da će se i pojaviti. Dodik će kao i ostali mnogi političari prije njega kada osjeti da je vrijeme za povlačenje otići iz politike, a doće neko drugi, orniji i spremniji.kv99 wrote: Teoretski zvuci u pravu ali takvu nam isti pricu salju i iz dvorca sa pepeljarama od 500 KM: "nama je super ovako kako je, ne dirajte Dejton, Srpska je bolji dio BiH" ...ali se u praksi pokazalo da nije bas tako. Pogledaj samo ko verbalno trazi na sav glas odlazak OHR a prakticno radi sve da bi sto duze ostao ? Kome odgovara ovo stanje , gdje moze psovati, galamiti, pozivati na odcjepljenje a gdje se moze saktivati iza OHR jer zna da to ne moze da izvede ? Dok je OHR ovdje krkan i ostala isturena SANU masinerija moze da nastavi sa ovakvom politikom i ponasanjem jer zna da se za svaki postupak moze iza OHR sakriti : " mi bi glasali na referendumu... ali nam OHR ne da, mi bi se odvojili od Teherana ..ali nam OHR ne da ,ekonomija bi bila super...ali nam OHR podmece price o kriminalu , mi bi ovo-ono ....ali nam OHR ne da/ OHR je protiv nas i bice super kada odu ". Sve dok je OHR ovdje on moze da nastavi sa ovakvom politkom sakrivanja iza OHR , kada ode OHR preostaje da nastavi sa ovom politikom koja vodi u sukobe , ili da odustane od te politke ali onda treba izaci pred ljude kojima je obecavano vec 20 godina da nema nista od obecanja o srpskoj drzavi + da ne zaboravimo da srpska drzava u ovom obliku u kakvom je genicidna stvorevina danas se ne moze stvoriti pa i za to treba m*da da se izmjeni. Sve receno : ovakvo trenutno stanje odgovara krkanu iz Laktasa i on to zna ali nece ovo potrajtai jos 5, 10, 15 godina kao sto bi on zelio. Krkan se zafarbao u cosak sa svojom politkom i pitanje je da li da nastavi ( a nema preduslove kao sto je imao pocetkom 90 -ih ) ili da promjeni politiku ali to onda znaci odustajanje od svega ovoga sto je bio cilj sve ove godine ?
Ja da sam u poziciji nekog globalnog političkog igrača volio bih biti prije u njegovoj poziciji u ovoj utakmici, nego ovih naših lešinara ovdje. Priče o referendumima i slične stvari su više opipavanje terena, a ne dokaz neke nervoze i nestrpljenja. Priča o referendumu se nekako vremenski poklopila s prinavanjem Kosova, koje je neka vrsta presedana u političkoj praksi i Dodik je vjerovatno nasavjetovan da pokaže javnosti da se i takve opcije mogu i ovdje predlagati. I postigao je cilj. Slagali se mi ili ne, dao je do znanja MZ-u koji bi bio krajnji cilj srpske politike u BiH ako bi bili primorani na takve postupke.
Zato me čude stavovi ljudi ovdje kada kažu: nema popuštanja, nećemo pristati na ucjene iz RS-a. A u stvari, kao što rekoh, trenutni rezultat mu više nego odgovara i samo ponekad ''opucaju loptu izdaleka po golu'' tek onako da zabrinu protivničkog golmana. Što se tiče OHR-a, i galame da odu, to je samo blef, njima OHR odavno više ne predstavlja nikakvu ozbiljniju prijetnju.
Mislim da je najveći krivac cjelokupne situacije H. Silajdžić koji je nepotrebno radikalizirao scenu i prijetio praznom puškom. Uspio je nepotrebnom retorikom u ovih zadnjih 4 godine da dodatno ojača RS, homogenizira njihovu političku scenu i da u potpuno svim segmentima političke borbe izgubi sve dosadašnje bitke. Tek su sad u RS-u shvatili da nasuprot sebe nemaju nikoga ko bi ih ugrožavao u narednim godinama. S druge strane federacija počinje da liči na bivšu jugu. Nema tko se nije uključio u borbu za vlast, i koliko vidim čeka nas vruća jesen. Imam osjećaj d će se federalna vlada, za razliku od prije 4 godine, kada se sklapala gotovo godinu dana, sada sklapati mnogo, mnogo duže.
A vidjećemo i te buduće pregovore o ustavnim promjenama nakon izbora.
Biće više nego napredak ako političari iz RS-a ikako i pristanu pregovarati o nečemu što je davno dogovoreno. Možda pristanu na kakvu promjenu kod izbora predsjedništva, eventualno otvaranje par dodatnih ministarstava u vijeću ministara i to je to. Problem ovog društva su nerealna obećanja, koja i pored konstantnog demantiranja u praksi, grozničavo opstaju godinama.
-
kv99
#281 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Nije Dodik taj kojeg se pita i koji odlucuje, on je samo istureni pijun koji moze biti zamjenjen ali nije u tome poenta. On govori i radi ono sto mu se naredi iz Dedinja i njegov je zadatak da drzi atmosferu zagrijanu i da BiH Srbima "ogadi " Bosnu i Hercegovinu i to moze da radi dok se sakriva iza OHR ..ali sta onda ? Nije OHR taj koji ga srpijecava da ostvari to sto zeli , i to zna i Dedinje i Dodik. Ono sto je odlucujuce je stanje na terenu i to je ono sto je prepreka a ne papir iz OHR . Dok je OHR tu krkan i naredbodavci mogu da sakrivaju svoju nemogucnost da ostvare ono sto obecavaju sve ove godine i tu njima lezi problem. Zasto citavo ovo vrijeme pozivaju na odlazak OHR a rade sve da ostanu sto duze ? Svi znaju sta krkan zeli ( tj sta njegovi naredbodavci zele ) ali znaju isto tako da nema vise onih predpostavki kao sto je bilo pocetkom 90-ih da mogu da nametnu ono sto njima odgovara. A jedino nametanjem mogu da dobiju to sto zele jer njhove zelje i ciljevi vode do unistenja Bosne i Hercegovine a i Bosnjaka .Delboy.Trotter wrote: I to je to. Čekati da narodu u RS-u dojadi taj krkan i da ga konačno zbaci. Zar misliš da je Dodik kočnica koja stoji na putu ujedinjavanja i integracije BiH? Zar misliš da bi bilo ko drugi koji dođe nakon njega pružio ruku i rekao: OK. Ukidamo entitetsko glasanje, odričemo se bilo kojeg oblika državnosti RS-a, ukidamo sve institucije RS-a:sudske, policijske, parlamentarne, sve do jedne i idemo graditi zajedničku državu. Zar misliš da je tu problem? U jednom čovjeku koji se nakrao i da bi zaštitio svoj plijen radi ovoliku dramu. U stvari, vidiš li ti neku opciju u RS-u, nekog čovjeka koji bi možda tako postupio što se tiče statusa i uloge RS-a u BiH. Ja ga ne vidim. Iluzorno je očekivati da će se i pojaviti. Dodik će kao i ostali mnogi političari prije njega kada osjeti da je vrijeme za povlačenje otići iz politike, a doće neko drugi, orniji i spremniji.
Ja da sam u poziciji nekog globalnog političkog igrača volio bih biti prije u njegovoj poziciji u ovoj utakmici, nego ovih naših lešinara ovdje. Priče o referendumima i slične stvari su više opipavanje terena, a ne dokaz neke nervoze i nestrpljenja. Priča o referendumu se nekako vremenski poklopila s prinavanjem Kosova, koje je neka vrsta presedana u političkoj praksi i Dodik je vjerovatno nasavjetovan da pokaže javnosti da se i takve opcije mogu i ovdje predlagati. I postigao je cilj. Slagali se mi ili ne, dao je do znanja MZ-u koji bi bio krajnji cilj srpske politike u BiH ako bi bili primorani na takve postupke.
Zato me čude stavovi ljudi ovdje kada kažu: nema popuštanja, nećemo pristati na ucjene iz RS-a. A u stvari, kao što rekoh, trenutni rezultat mu više nego odgovara i samo ponekad ''opucaju loptu izdaleka po golu'' tek onako da zabrinu protivničkog golmana. Što se tiče OHR-a, i galame da odu, to je samo blef, njima OHR odavno više ne predstavlja nikakvu ozbiljniju prijetnju.
Mislim da je najveći krivac cjelokupne situacije H. Silajdžić koji je nepotrebno radikalizirao scenu i prijetio praznom puškom. Uspio je nepotrebnom retorikom u ovih zadnjih 4 godine da dodatno ojača RS, homogenizira njihovu političku scenu i da u potpuno svim segmentima političke borbe izgubi sve dosadašnje bitke. Tek su sad u RS-u shvatili da nasuprot sebe nemaju nikoga ko bi ih ugrožavao u narednim godinama. S druge strane federacija počinje da liči na bivšu jugu. Nema tko se nije uključio u borbu za vlast, i koliko vidim čeka nas vruća jesen. Imam osjećaj d će se federalna vlada, za razliku od prije 4 godine, kada se sklapala gotovo godinu dana, sada sklapati mnogo, mnogo duže.
Biće više nego napredak ako političari iz RS-a ikako i pristanu pregovarati o nečemu što je davno dogovoreno. Možda pristanu na kakvu promjenu kod izbora predsjedništva, eventualno otvaranje par dodatnih ministarstava u vijeću ministara i to je to. Problem ovog društva su nerealna obećanja, koja i pored konstantnog demantiranja u praksi, grozničavo opstaju godinama.
I na kraju da sumirano , moze krkan slati probne balone i traziti podrsku MZ za odcjepljenje ali to je imao i 90-ih pa sta bi ? Pokazalo se da je odlucujuce stanje ne terenu i zato sada krkan i SANU zele ostanak OHR jer bi odlaskom OHR bili dovedeni da vise nema nicega iza koga bi se sakrivali i prebacivali odgovornost za svoje neuspjehe ( vec sam naveo gore : mi bi imali referendum ..ali OHR ne da, ekonomija bi blistala...OHR laze kako krademo itd-itd ). I onda dolazimo do situacije da moraju da nastave sa politikom za koju znaju da nemaju snage ili da odustanu od te politke. Zato njima i odgovara ovo stanje jer ne moraju da donose odluke koji bi bile pogubne za njih ali ovo stanje nece se nastaviti kao sto racunas jos 5, 10 , 15 god. OHR ce otici i gledaju da odu sto prije i onda ce biti odluka na Dedinju : da se nastavi sa politikom kakva je danas a to vodi u sukobe ili da se odustane od te politike. Nema druge , ili nastavak ili odustajanje .
-
bicebolje
#282 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Amerika ne voli korjenite promjene jer su korjenite promjene put u sukob. Amerika i generalno zemlje naprednije od nas vole da kuhaju žabu.Suti i trpi wrote:Gledam danas Kliford Bonda na Teleringu... Covjek otprilike kaze; 'U BiH vlada veliko nepovjerenje, pa zato korjenite promjene nisu moguce, te mislim da treba ici korak po korak. Americko drustvo je konzervativno, tako da ni mi ne volimo korjenite promjene...'
Tih par recenica me navelo na razmisljanje, pa mi ponovo pade na pamet ova tema...
Moze li ova pat pozicija potrajat jos 20 godina u iscekivanju stranog uplitanja u rjesavanje BiH problema, pa da tek onda shvatimo da niko nece rjesit nase probleme? Vec smo bacili 15 godina, a moze nam se desit da bacimo js 15, 20, 25... Uticaj medjunarodne zajednice na BiH je sve manji, sve smo vise prepusteni sami sebi. OHR je potpuno pasivan, ponekad zaboravim da postoje. Da li to znaci da nemaju razloga za intervenciju? Ja bih prije reko da oni ne zele intervenisat.
Citajuci ovaj forum, koji je vjerovatno najliberalniji u BiH, sticem utisak da ce nam uzalud propast jos puno godina, dok nam ne dodje iz guzice u glavu. Rat u glavama se jos uvijek vodi, a intenzitet ni malo ne jenjava.
Izgleda da cu jos dugo ici po lovu na atlansku obalu, jer ne zelim da me neki frustrirani konji izrabljuju i ponizavaju za neku mizernu lovu.
Narodi su zavađeni, vlada nepovjerenje i u takvom stanju je nemoguće doći do kompromisnog rješenja. Tako da što se tiče unutrašnjeg dogovora mislim da to možemo otpisati u startu jer se sigurno neće dogoditi u narednih 20 godina. Teško da pat pozicija može potrajati još 20 godina.
Status quo bi narod možda mogao izdržati i više od 20 godina ali politički i ekonomski ovakva BiH ne može toliko dugo izdržati na ovom dijelu Balkana.
Sve zavisi od pravca u kojem se bude kretala. Dalja decentalizacija ili jača unitarizacija. To su jedina dva pravca. Prvi vodi u podjelu a drugi u nacionalnu državu većinskog naroda.
Od stranaca se može očekivati korigovanje pravaca a naprasna rješenja se sigurno neće donositi.
Što se tiče FBiH mislim da će ona biti u fokusu naredne 4 godine i da će se ići na to da se naprave bar dva funkcionalna entiteta ako već ne može cijela država. Hrvatima su ovi izbori ključni. Ako se ujedine oko jedne političke opcije možda i mogu nešto uraditi a ako se ovako malobrojni podjele na više opcija mogu se pozdraviti sa i ovo malo suverenosti koju posjeduju.
Nije Dodik na vlasti od 90-ih. Narod ne treba podcjenjivati. Nije Dodik izabrao njih već oni njega. Dodik može ako promjeni politiku vrlo lako nestati sa vlasti a umjesto njega može doći neko još radikalniji.kv99 wrote:Sve receno : ovakvo trenutno stanje odgovara krkanu iz Laktasa i on to zna ali nece ovo potrajtai jos 5, 10, 15 godina kao sto bi on zelio. Krkan se zafarbao u cosak sa svojom politkom i pitanje je da li da nastavi ( a nema preduslove kao sto je imao pocetkom 90 -ih ) ili da promjeni politiku ali to onda znaci odustajanje od svega ovoga sto je bio cilj sve ove godine ?
- spreca
#283 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Delboy.Trotter wrote:I to je to. Čekati da narodu u RS-u dojadi taj krkan i da ga konačno zbaci. Zar misliš da je Dodik kočnica koja stoji na putu ujedinjavanja i integracije BiH? Zar misliš da bi bilo ko drugi koji dođe nakon njega pružio ruku i rekao: OK. Ukidamo entitetsko glasanje, odričemo se bilo kojeg oblika državnosti RS-a, ukidamo sve institucije RS-a:sudske, policijske, parlamentarne, sve do jedne i idemo graditi zajedničku državu. Zar misliš da je tu problem? U jednom čovjeku koji se nakrao i da bi zaštitio svoj plijen radi ovoliku dramu. U stvari, vidiš li ti neku opciju u RS-u, nekog čovjeka koji bi možda tako postupio što se tiče statusa i uloge RS-a u BiH. Ja ga ne vidim. Iluzorno je očekivati da će se i pojaviti. Dodik će kao i ostali mnogi političari prije njega kada osjeti da je vrijeme za povlačenje otići iz politike, a doće neko drugi, orniji i spremniji.kv99 wrote: Teoretski zvuci u pravu ali takvu nam isti pricu salju i iz dvorca sa pepeljarama od 500 KM: "nama je super ovako kako je, ne dirajte Dejton, Srpska je bolji dio BiH" ...ali se u praksi pokazalo da nije bas tako. Pogledaj samo ko verbalno trazi na sav glas odlazak OHR a prakticno radi sve da bi sto duze ostao ? Kome odgovara ovo stanje , gdje moze psovati, galamiti, pozivati na odcjepljenje a gdje se moze saktivati iza OHR jer zna da to ne moze da izvede ? Dok je OHR ovdje krkan i ostala isturena SANU masinerija moze da nastavi sa ovakvom politikom i ponasanjem jer zna da se za svaki postupak moze iza OHR sakriti : " mi bi glasali na referendumu... ali nam OHR ne da, mi bi se odvojili od Teherana ..ali nam OHR ne da ,ekonomija bi bila super...ali nam OHR podmece price o kriminalu , mi bi ovo-ono ....ali nam OHR ne da/ OHR je protiv nas i bice super kada odu ". Sve dok je OHR ovdje on moze da nastavi sa ovakvom politkom sakrivanja iza OHR , kada ode OHR preostaje da nastavi sa ovom politikom koja vodi u sukobe , ili da odustane od te politke ali onda treba izaci pred ljude kojima je obecavano vec 20 godina da nema nista od obecanja o srpskoj drzavi + da ne zaboravimo da srpska drzava u ovom obliku u kakvom je genicidna stvorevina danas se ne moze stvoriti pa i za to treba m*da da se izmjeni. Sve receno : ovakvo trenutno stanje odgovara krkanu iz Laktasa i on to zna ali nece ovo potrajtai jos 5, 10, 15 godina kao sto bi on zelio. Krkan se zafarbao u cosak sa svojom politkom i pitanje je da li da nastavi ( a nema preduslove kao sto je imao pocetkom 90 -ih ) ili da promjeni politiku ali to onda znaci odustajanje od svega ovoga sto je bio cilj sve ove godine ?
Mozda da ga nije bilo ti bi sad na nepostojecoj granici pokazivo Pasos/Putovnicu
-
Delboy.Trotter
#284 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Aha. To je najbitnije, najveći uspjeh u zadnjih 15 godina. Da se pasoš ne pokazuje.
A jebo ovo ostalo od danas do sutra, hoće-neće. Hoćeš vizu-nećeš vizu, hoćeš poso-hoćeš ku.ac.
Pravo ih Hare lomi, dobro još ikako dišu.
A jebo ovo ostalo od danas do sutra, hoće-neće. Hoćeš vizu-nećeš vizu, hoćeš poso-hoćeš ku.ac.
- BiH-x
#285 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Sto me to ne iznenadiMislim da je najveći krivac cjelokupne situacije H. Silajdžić
- Suti i trpi
#286 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Bicebolje, ponovo tvoj komentar potpisujem od rijeci do rijeci.
Zanima me da li djelis misljenje sa ovim komentarom od CSKA, koji postan na jednoj drugoj temi. Da li su po tebi gradjanske stranke (istinske, ne lazne kakvih sad imamo ihi hi) jedino rjesenje za BiH?CSKA wrote:Samo ja malo da se ubacim u diskusiju sa jednom konstatacijom.
Ja mislim da srbe,hrvate i sve ostale u evropi brine kako i pored toga sto kazes gradjani u FBiH,divni,bajni,i sve tako...od 93(kada je pocela borba za bosnjacku stvar,a ne za drzavu),pa do ljeta gospodnjeg 2010 izbore dobijaju bosnjacke nacionalne stranke.
Borbu za ukidanje entiteta mozes da pocnes tek kada bude bar imao neki kontinuitet od bar dva,tri izborna kruga koji dobijaju gradjankse stranke.Ovdje se ocekuje da jedan nacionalizam pobjedi drugi.
Nece se tu panje niko najesti.
-
Delboy.Trotter
#287 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Da se malkice ubacim.Suti i trpi wrote: Zanima me da li djelis misljenje sa ovim komentarom od CSKA, koji postan na jednoj drugoj temi. Da li su po tebi gradjanske stranke (istinske, ne lazne kakvih sad imamo ihi hi) jedino rjesenje za BiH?
Volio bih da mi neko definira šta je to ''jedino rješenje za BiH''?
Ima li iko definiciju?
- Suti i trpi
#288 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Sve sto se narodi dogovoreDelboy.Trotter wrote:Da se malkice ubacim.Suti i trpi wrote: Zanima me da li djelis misljenje sa ovim komentarom od CSKA, koji postan na jednoj drugoj temi. Da li su po tebi gradjanske stranke (istinske, ne lazne kakvih sad imamo ihi hi) jedino rjesenje za BiH?
Ima li iko definiciju?
- spreca
#289 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Delboy.Trotter wrote:Aha. To je najbitnije, najveći uspjeh u zadnjih 15 godina. Da se pasoš ne pokazuje.
zaradi vize ti bi bio gotov na sve sto dodo predlozi,ali moras znati da je mnogo vise onih koji nisu spremni na dodine veliko srpske ultimatume a i ja sam jedan od onih koji nikada nece biti za dodikovo mirno razdruzivanje a imnogo je krvi prolito da bi se s njim trgovalo.Ako svoje ciljeve nisu mogli ostvariti avionima,tenkovima i sa srbijanskoj pomoci e nece to moci ni sada.Znam da je za mnoge Dodo adjeo (ali rogati)ali za mene je on samo jedan obicni pusilac.
-
kv99
#290 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Citaj sta sam napisao : Nije krkan taj koji odlucuje i nije on vazan . On je samo istureni pijun koji izvrsava ono sto mu se kaze iz SANU ali to nije poenta . Poenta je da krkan moze da se ponasa ovako jer se politika koju zastupa sakriva iza OHR-a. Moze doci na njegovo mjesto neko drugi ali to ne mjenja cinjenicu da nije pitanje ko zastupa vec sta zastupa. Odlaskom OHR-a krkan ili bilo koga drugog na njegovom mjestu a ustvari SANU ce morati da odluce : da nastave sa dosadasnjom politkom ali za koju vise namaju preduslove koje su imali ili da odustanu od politke . Bilo kako bilo srpski narod ce biti suocen da politikom koja se danas vodi u njegovo ime: kada vidi u sta ga ta politika vodi ili kada vidi da od te politke nema nista .bicebolje wrote:Nije Dodik na vlasti od 90-ih. Narod ne treba podcjenjivati. Nije Dodik izabrao njih već oni njega. Dodik može ako promjeni politiku vrlo lako nestati sa vlasti a umjesto njega može doći neko još radikalniji.kv99 wrote:Sve receno : ovakvo trenutno stanje odgovara krkanu iz Laktasa i on to zna ali nece ovo potrajtai jos 5, 10, 15 godina kao sto bi on zelio. Krkan se zafarbao u cosak sa svojom politkom i pitanje je da li da nastavi ( a nema preduslove kao sto je imao pocetkom 90 -ih ) ili da promjeni politiku ali to onda znaci odustajanje od svega ovoga sto je bio cilj sve ove godine ?
-
Delboy.Trotter
#291 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Pa ako će se narodi dogovarati o rješenju za BiH šta će tu onda građanske stranke?Suti i trpi wrote:Sve sto se narodi dogovoreDelboy.Trotter wrote:Da se malkice ubacim.Suti i trpi wrote: Zanima me da li djelis misljenje sa ovim komentarom od CSKA, koji postan na jednoj drugoj temi. Da li su po tebi gradjanske stranke (istinske, ne lazne kakvih sad imamo ihi hi) jedino rjesenje za BiH?
Ima li iko definiciju?![]()
.
Isto kao kada bi Komšić pregovarao u ime Hrvata.
-
bicebolje
#292 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Naravno. Ali tome mora predhoditi odricanje od nacionalnih stavova i želja naroda za zajedništvom ili ti ga Bosanstvom. Građaska stranka neće doći na vlast sama od sebe, nju moraju narodi izabrati ali ne jedan narod kao što je to slučaj sa SDP već svi narodi podjedanako. Želja jednog naroda za građanskom državom je identična sa željom jednog naroda za vlastitom državom.Suti i trpi wrote:Bicebolje, ponovo tvoj komentar potpisujem od rijeci do rijeci.
Zanima me da li djelis misljenje sa ovim komentarom od CSKA, koji postan na jednoj drugoj temi. Da li su po tebi gradjanske stranke (istinske, ne lazne kakvih sad imamo ihi hi) jedino rjesenje za BiH?CSKA wrote:Samo ja malo da se ubacim u diskusiju sa jednom konstatacijom.
Ja mislim da srbe,hrvate i sve ostale u evropi brine kako i pored toga sto kazes gradjani u FBiH,divni,bajni,i sve tako...od 93(kada je pocela borba za bosnjacku stvar,a ne za drzavu),pa do ljeta gospodnjeg 2010 izbore dobijaju bosnjacke nacionalne stranke.
Borbu za ukidanje entiteta mozes da pocnes tek kada bude bar imao neki kontinuitet od bar dva,tri izborna kruga koji dobijaju gradjankse stranke.Ovdje se ocekuje da jedan nacionalizam pobjedi drugi.
Ali realno to se neće desiti jer su i Srbi i Hrvati nacionalno opredjeljeni davno prije stvaranja BiH kao nezavisne države. A isto tako tri naroda nemaju puno dodirnih tačaka da bi se mogli ujediniti u jedno. Različita vjera, običaji, viđenje prošlosti, imena itd. itd. jedino izgledamo isto i pričamo istim jezikom a to je nedovoljno da se i pored dobre volje (koje nema) stvori jedna nacija. Srbi i Hrvati će prije postati nacionalne manjine nego što će se odreći svoje nacije u korist eventualne Bosanske.
- Bosnolog
#293 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
OHR i MZ su u BiH sve godine kako bi sprijecili novi rat,odlaskom iz BiH sa ovakvom ludackom kosuljom,neuredenim i neodrzivim ustavnim uredenjem a kojeg su ti isti strani tutori nametnuli jer im odgovara podgrijana i nerijesena BH zavzlama da bi upravo imali razlog da ostanu u BiH ,kada bi otisli kako trazi Dodik onda bi se krkan morao preko noci uozbiljit ili bi zavrsio u egzilu kao vlada nekadasnje Marticeve RSK.Svakako da je ovo njegovo trazenje odlaska OHR-a vise deklarativno,sto licno prizeljkujem,cime bi doslo do suocavanja Dodika i velikosrpskih istomisljenika sa onim sto su sijeli sve godine,a u slucaju ogranicenog vojnog sukoba Karadizceva genocidna tvorevina bi bila poderana u par nepovezanih enklava jer je istu nemoguce braniti zbog svoje geografske neodrzivosti i ranjivosti te odnosa snaga i oruzja u BiH ,to je krajnja opcija koja bi Amerika i zapad presutno dozvolili.Oni nikada nece dozvoliti prosirenje i jacanje Ruskih interesa na Balkanu, a taj ograniceni sukob bi najvjerovatnije zavrsio novim Deytonom,druga i realnija opcija je da se produzi sa ovom dosadasnjom politikom i nametnu sve odluke jacanja BH drzave ucjenama i kontrolom finasijske pomoci i kredita sto je opcija na koju ide MZ sve dok im bude odgovarala i donosila rezulate.....
Ova druga opcija uz vremensko iscrpljivanej i ucjenjivanje je ono sto nas ceka sto ce na karaju donijeti neminovne ustavne promijene kojima se veliksrpske secesionisticke ideologije odupiru sve godine a izbor Dodika u Oktobru sto ce biti dobro za BiH samo ubrzati slom bankrotiralog i rasprodatog Ausvica,....Vrijeme svakako radi za BiH,stoga ne treba pristajati na velikosrpske ucjene i zelje,...Velikosrbi idu sve godine na iznuravanje MZ svijesni svoje nemoci da silom promjene odnos snaga u BiH i regiji da bi ista pristala na njihove zelje.
Definitivni gubitak Kosova je samo povod za frustracije i blokade sosptvene drzave protiv koje su ratovali najveci dio istih kao sluge velikosrbizma,posto su izgubili sve ratove i Kosovo,pokusat ce uraditi sve da bi dobili u kompezaciju dio BiH,do tada ostaje generacisjko nadmudrivanej i naduravanej sa velikosrpskim agentima bez obzira ko pobijedi u Oktobru.Opzicija je ista kao i Dodik cak i gora,stoga ocekujem reizbor Dodika i dosta problema nakon oktobarskih izbora samo sto ce biti praznog bunara cime ce se sam suociti sa svojim laznim obecanjima i kriminalom,Ocekivati je da ce Dodiku upravo njegovi ukloniti kada dojadi jedenje korijenja i shvate da ih je kriminalac lagao svo vrijeme i da od secesije ausvica nema nista,......
Sto se tice opstanka BiH,to je rijeseno jos 1992,ovo danas je nastavak rata drugim sredstvima,Srbija je potrosena,porazena i ponizena nakon svih izgubljenih ratova 090 tih godina sa gubitkom Kosova kao kaznom za Milosevicev velikosrpski barbarizam,....NATO je u BiH nezvanicno i nema namjeru ici kako got drugi mislili ili se ne slagali sa tom odlukom,oni su dosli 1995 i ostaju zauvijek,.....
Ova druga opcija uz vremensko iscrpljivanej i ucjenjivanje je ono sto nas ceka sto ce na karaju donijeti neminovne ustavne promijene kojima se veliksrpske secesionisticke ideologije odupiru sve godine a izbor Dodika u Oktobru sto ce biti dobro za BiH samo ubrzati slom bankrotiralog i rasprodatog Ausvica,....Vrijeme svakako radi za BiH,stoga ne treba pristajati na velikosrpske ucjene i zelje,...Velikosrbi idu sve godine na iznuravanje MZ svijesni svoje nemoci da silom promjene odnos snaga u BiH i regiji da bi ista pristala na njihove zelje.
Definitivni gubitak Kosova je samo povod za frustracije i blokade sosptvene drzave protiv koje su ratovali najveci dio istih kao sluge velikosrbizma,posto su izgubili sve ratove i Kosovo,pokusat ce uraditi sve da bi dobili u kompezaciju dio BiH,do tada ostaje generacisjko nadmudrivanej i naduravanej sa velikosrpskim agentima bez obzira ko pobijedi u Oktobru.Opzicija je ista kao i Dodik cak i gora,stoga ocekujem reizbor Dodika i dosta problema nakon oktobarskih izbora samo sto ce biti praznog bunara cime ce se sam suociti sa svojim laznim obecanjima i kriminalom,Ocekivati je da ce Dodiku upravo njegovi ukloniti kada dojadi jedenje korijenja i shvate da ih je kriminalac lagao svo vrijeme i da od secesije ausvica nema nista,......
Sto se tice opstanka BiH,to je rijeseno jos 1992,ovo danas je nastavak rata drugim sredstvima,Srbija je potrosena,porazena i ponizena nakon svih izgubljenih ratova 090 tih godina sa gubitkom Kosova kao kaznom za Milosevicev velikosrpski barbarizam,....NATO je u BiH nezvanicno i nema namjeru ici kako got drugi mislili ili se ne slagali sa tom odlukom,oni su dosli 1995 i ostaju zauvijek,.....
Zagorčaće život cijeloj Banjaluci: NATO otima Manjaču?!
05. 07. 2010. • 08:50 S. B.
- Vojni poligon i kasarne na Manjači kod Banjaluke preći će pod kontrolu NATO! Manjača je, smatraju u ovom vojnom savezu, jedan od najboljih poligona u Evropi za obuku tenkista, ali i za obuku u avio-gađanjima!
Sagovornik Pressa RS iz OS BiH ističe da je Manjača vojni kompleks izuzetnog strateškog značaja i da ga je Ministarstvo odbrane BiH proglasilo perspektivnim i potrebnim domaćoj vojsci. On dodaje da to, ipak, neće spriječiti NATO da poligon stavi pod svoju kontrolu.
"Poligon na Manjači je površine 73 kvadratna kilometra. On zjapi prazan, jer nadležni nemaju precizan plan njegovog korištenja i takav nije potreban Oružanim snagama BiH", kaže Pressov izvor.
Press podseća da je Manjača jedan od najvećih tenkovskih poligona u Evropi, a bivša JNA je na njemu izvodila čak i avionska gađanja, Ipak, OS BiH, koja broji jedva desetak hiljada vojnika, smatra on ničemu ne služi. Interesantno je i da je Ministarstvo odbrane odbilo predlog da se vojni poligon komercijalizuje kad već ne može da služi onome za šta je namenjen.
Isti sagovornik i visoki oficir OS BiH ističe da će NATO sasvim sigurno znati da iskoristi mogućnosti poligona, ali i da dodatno zagorča život ljudima koji žive na Manjači, ali i cijeloj Banjaluci.
"Moraćemo da se naviknemo na prisustvo velike vojne sile u neposrednoj blizini glavnog grada RS. Kakve planove ima NATO na Manjači saznaće se možda tek kad taj vojni kompleks u potpunosti bude preuzet", kaže Pressov sagovornik, te podsjeća da se na Manjači uništava višak naoružanja i neeksplodiranih minsko-eksplozivnih sredstava, što takođe ostavlja štetne posledice po ekosistem i zdravlje građana.
Interesantno je i da se na spiskovima imovine koju su krajem prošle godine sačinili timovi OHR-a i označili je kao državnu, čak 85,39 posto popisanih površina nalazi na teritoriji RS, dok je 14,34 u Federaciji BiH, a 0,27 posto u Brčko distriktu. Vojni analitičari upozoravaju da je OHR već snimio svu imovinu koja bi mogla da bude interesantna i najjačoj vojnoj alijansi na svijetu. Na spisku OHR-a je, naime, sva vojna imovina koju je MO BiH proglasilo perspektivnom i potrebnom OS BiH, a najinteresantniji je podatak da prema podacima OHR-a samo u Foči ima 140,88 miliona kvadratnih kilometara državne imovine, što je skoro tri puta više nego u čitavoj FBiH.
- Suti i trpi
#294 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Ovaj put se ne slazemo. Odustajanje od nacionalizma je u svakom slucaju preduslov da ova drzava bude normalna i prosperitetna. Ali, ne mislim da je odustajanje od nacije preduslov da ova drzava bude funkcionalna. Ja ne bih nikad ni pod koju cjenu odusto od svoje nacije, tu nema mjesta da raspravu... Ali, moja srpska nacionalnost ne znaci da ja nisam i Bosanac, da mi BiH nije u srcu. Meni je je najdraza moja kuca, pa moja ulica, pa moj grad, pa moja drzava, pa onda Srbija, Engleska i Argentina (na stranu sto su ratovali)bicebolje wrote:Naravno. Ali tome mora predhoditi odricanje od nacionalnih stavova i želja naroda za zajedništvom ili ti ga Bosanstvom. Građaska stranka neće doći na vlast sama od sebe, nju moraju narodi izabrati ali ne jedan narod kao što je to slučaj sa SDP već svi narodi podjedanako. Želja jednog naroda za građanskom državom je identična sa željom jednog naroda za vlastitom državom.Suti i trpi wrote:Bicebolje, ponovo tvoj komentar potpisujem od rijeci do rijeci.
Ali realno to se neće desiti jer su i Srbi i Hrvati nacionalno opredjeljeni davno prije stvaranja BiH kao nezavisne države. A isto tako tri naroda nemaju puno dodirnih tačaka da bi se mogli ujediniti u jedno. Različita vjera, običaji, viđenje prošlosti, imena itd. itd. jedino izgledamo isto i pričamo istim jezikom a to je nedovoljno da se i pored dobre volje (koje nema) stvori jedna nacija. Srbi i Hrvati će prije postati nacionalne manjine nego što će se odreći svoje nacije u korist eventualne Bosanske.
Dakle, ne slazem se da svi moramo biti iste nacije i vjere da bi izglasali neku gradjasnku stranku. Naravno, sigurno je preduslov zajednicka ljubav prema drzavi, ali nikako ista vjera i ista nacija.
Bio sam malo ironican, jer je to fraza koja je u zadnjih 15 godina ponovila par miliona puta. Ja mislim da gradjanske stranke mogu zastupat i nacionalne interese tj. ne dozvolit da se ugrozava pravo bilo kojeg kolektiviteta. Ako je gradjanska stranka sastavljena od ljudi (ne poltrona) iz svih naroda, onda svaki narod moze biti siguran da se nece ugrozavat njegova nacionalna prava. To jeste tesko ostvarit u drzavi kao sto je BiH, ali ja vjerujem da je to moguce.Pa ako će se narodi dogovarati o rješenju za BiH šta će tu onda građanske stranke?
Isto kao kada bi Komšić pregovarao u ime Hrvata.
Komsica i njegovu stranku ne smatram gradjanskom opcijom.
-
bicebolje
#295 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
kv99
Ne možemo ozbiljno pričati na taj način. Još reci da je SANU izveo narod na ulice Beograda 5. oktobra. Svaki čovjek je politička ličnost sam za sebe. Ne može par ljudi formirati mišljenje miliona. Možda u nedemokratskim sistemima ali u sistemu gdje imamo izbore svake 2 godine to je nemoguće. Čovjek posmatra svijet oko sebe i na osnovu toga formira političko mišljenje te bira ljude koji se bliski njegovom političkom mišljenju. Može tebi npr. Haris reći da su vehabije dobrobiti za BiH ali ti ćeš reći da je on budala i glasaćeš za nekog drugog. Kod Srba je isto tako. Nisu Srbi nekakav drugačiji narod koji poput zombija slijedi ono što gazde odrede. Srbi su takvi kakvi su, prihvatao ti njih ili ne, odnosno uzaludno se trudio da u svom mozgu od njih napraviš nešto drugo bliže tvom političkom stavu. I neće ih promjeniti nikakva komanda odozgo.
Pričamo generalno a u svakom narodu imaš pojedinaca koji razmišljaju drugačije pa tako i kod Srba imaš onih koji razmišljaju drugačije od SNSD-SDS-PDP-SRS i sl. politike ali ukoliko je njihov broj malen onda je i njihov uticaj beznačajan.
Ne možemo ozbiljno pričati na taj način. Još reci da je SANU izveo narod na ulice Beograda 5. oktobra. Svaki čovjek je politička ličnost sam za sebe. Ne može par ljudi formirati mišljenje miliona. Možda u nedemokratskim sistemima ali u sistemu gdje imamo izbore svake 2 godine to je nemoguće. Čovjek posmatra svijet oko sebe i na osnovu toga formira političko mišljenje te bira ljude koji se bliski njegovom političkom mišljenju. Može tebi npr. Haris reći da su vehabije dobrobiti za BiH ali ti ćeš reći da je on budala i glasaćeš za nekog drugog. Kod Srba je isto tako. Nisu Srbi nekakav drugačiji narod koji poput zombija slijedi ono što gazde odrede. Srbi su takvi kakvi su, prihvatao ti njih ili ne, odnosno uzaludno se trudio da u svom mozgu od njih napraviš nešto drugo bliže tvom političkom stavu. I neće ih promjeniti nikakva komanda odozgo.
Pričamo generalno a u svakom narodu imaš pojedinaca koji razmišljaju drugačije pa tako i kod Srba imaš onih koji razmišljaju drugačije od SNSD-SDS-PDP-SRS i sl. politike ali ukoliko je njihov broj malen onda je i njihov uticaj beznačajan.
-
bicebolje
#296 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Da ali u kojem smislu ? Kao što se Hrvat iz Splita osjeća Dalmatincem. Ja sam pričao o nacionalnom osjećaju a kod nas imaju tri nacionalna osjećaja jer imamo tri naroda koja su manje ili više suverena te kao takva mogu vladati jednim dijelom BiH na način kakvim oni misle da treba a na taj način istodobno dolazi do razilaženja i političkih sukoba. Stvaranje jedne nacije je siguran put u jednostavnu i funkcionalnu državu ali objasnio sam zašto je to nemoguće.Suti i trpi wrote:Vjeruj mi na rijec da se dosta Srba u RS osjeca Bosancima
Nemam vremena da opširnije komentarišem tvoje stavove ali evo ukratko nekoliko odgovora na tvoje teze. Možemo se kasnije vratiti na svaku od njih.
Švicarska i SAD su formirane davno prije BiH i kod njih se dobrovoljno stvorio jedinstven nacionalni osjećaj tako da one nisu dobar primjer. One su primjer da je moguće ako se hoće.
Mentalitet o kojem ti pričaš je lokalni i ne može služiti za formiranje države. Može za formiranje regija, naravno ako se to želi.
Raspirivanjem vjerske i nacionalne mržnje se najviše služe političari (jer to narod želi (Jes mu reko sjoooo)) i ne trebaš od njih očekivati da donesu zakone koji bi služili protiv njihove kampanje za dobijanje glasača.
I na kraju, građanska stranka i nacionalna opcija su dvije stvari koje ne idu zajedno. To su totalno dva suprotna pojma. Jedno poništava drugo. Ili hoćeš da budeš građanin, čovjek, pripadnik prvenstveno države ili hoćeš da budeš Srbin. Problem je što si ti već formiran kao Srbin i nećeš da se odrekneš svoje nacije u korist države. Da se razumijemo, kažem TI a mislim na većinu Srba u BiH.
-
Autobus
#297 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Kako je zalosno sto je sva ova politika, stanje u BiH, rat poslije rata djelo oko 300 ljudi u zadnjih 15 godina... a ostalih 4 Miliona pojma nema o ovome... a oni koji imaju, samo naglabaju na kafama i forumima..
Sva prica o narodima, Srbima, Hrvatima, Bosnjacima kao da ih predstavljaju milioni je pravo ironicna. Kada neko kaze Srbin ili Hrvat u BiH, ni sekunde ne pomislim na stvarni narod, radnika ili gradjanina, vec jedan dio politicara koji ima taj prefix samo zato da ima vlast ili zaradjuje novac.
Nije li zalosno da 300 ljudi vodi 4 miliona u propast, kako smo samo glupi..
Frank bi mogao napraviti novi 300, koji bi bio duplo kvalitetniji i mnogo istinitiji...
Sva prica o narodima, Srbima, Hrvatima, Bosnjacima kao da ih predstavljaju milioni je pravo ironicna. Kada neko kaze Srbin ili Hrvat u BiH, ni sekunde ne pomislim na stvarni narod, radnika ili gradjanina, vec jedan dio politicara koji ima taj prefix samo zato da ima vlast ili zaradjuje novac.
Nije li zalosno da 300 ljudi vodi 4 miliona u propast, kako smo samo glupi..
Frank bi mogao napraviti novi 300, koji bi bio duplo kvalitetniji i mnogo istinitiji...
-
kv99
#298 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Svaki narod razmislja na onaj nacin na koji je naucen da razmislja a nauceni su kroz skolu, javne medije, a ako je religiozan kroz vjerske institucije. Tako je i srpski narod naucen da razmilja na jedan nacin a naucen je od SANU i vladajuce kliku kojoj odgovara SANU ideologija. Pogledaj malo medije pa ces vidjeti sta se nudi obicnom srpskom covjeku . Vidjeces da se jos nastavlja politka iz 90-ih , vidjeces da ih vecina vjeruje da je u Srebrenici pocinjen genocid nad srpskim narodom . Pogledaj danas najcitanije novine u BL i vidjeces da Dodik izjavljuje da je "masovni zlocin " ( izbjegava rijec genocid ) nad Bosnjacima osveta za zlocin pocinjen nad 3 500 Srba oko tog grada . i to vecina Srba vjeruje. A zbog cega to vjeruje ? Jer se sa time kljuka svaki dan . Iako je po zvanicnim podacima Ministarstva RS u citavoj BiH poginulo 1405 civila Srba a ovdje se od zvanicnika tvrdi da je poginulo 3 500 civila jer se to implicira sa " pocinjen zlocin nad njima". Da li te podatke daje narod u novine ili te podatke daje vlast tj da li javno mjenje kreira narod ili vlast ?bicebolje wrote:kv99
Na kraju kada se sumira : Narod je taj koji ce na kraju doci u suocenje sa tom politikom koju vodi krkan na osnovu instrukcija iz Dedinja i SANU - ili sa posljedicama politike ako se nastavi kao do sada ili kada se shvati da od te politke nema nista . Nije narod 5 oktobra smjenio Milosevica jer je bio nezdovoljan sa njegovom politkom vec sto je bio nezadovoljan rezultatom. ista politka se danas nastavlja ali sa drugacijim metodama ali se ocekuje isti cilj koji je obecavan i pocetkom 90-ih. Oni slijede vlast koja im nudi tu politku ali ce narod da vadi kestenje iz vatre kada bude stavjen u situaciju da nastavi slijediti tu politiku sa svim onim sto ta politka znaci ili da vidi da od te poltike nema nista. Pogledaj samo srpski narod iz Hrvatske i Kosova: nastavili su da slijede politiku iako ih je vodila u propast . Svi su to tada znali , svi to sada znaju ali se opet nastavlja ista politika i u Bosni i Hercegovini.
Last edited by kv99 on 05/07/2010 12:54, edited 1 time in total.
-
Kukuruz
#299 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
A ko je "kljukao" Srbe pre osvivanja SANU-a?
-
kv99
#300 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?
Kao sto znamo SANU je akademija znanosti i umjetnosti nebeskog naroda pa prije SANU su postojale samo amebe na zemaljskoj kugliKukuruz wrote:A ko je "kljukao" Srbe pre osvivanja SANU-a?