Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post Reply
Suti i trpi

#1 Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by Suti i trpi »

Rat se zavrsio prije 15 godina, a narod i politika Bosne i Hercegovine jos uvijek ratuje i nalazi se na istim pozicijama kao i prije 15 godina. Promjene na bolje su zaista minimalne, pa ako nastavimo ovakvim tempom, blagostanje necemo vidjet za 100 godina, a mozda ni tada. Sticem utisak da su nam ovi sto sada vladaju, gori dusmani nego oni sto su nas zaljevali krvlju cetri godine (ne zelim da se govori o tom periodu, ko je kriv, ko je poceo... ovu temu zamisljam kao temu buducnosti, a ne proslosti). Nekako je 'lakse' (veliki navodnici) prihvatit da ljudi ginu, gladuju, umiru od izlijecive bolesti, terorisu na poslu (ako ga se dokopaju na razno razne nacine, uglavnom nepostenom procedurom), diskriminisu, ponizavaju,... u ratu nego u miru. Rat je oholo vrijeme, zlocini protiv covjecnosti i ljudskosti su uobicajena pojava... Mir bi trebo biti nesto drugo, to bi trebalo biti vrijeme prosperiteta, napretka i zblizavanja medju ljudima. Kod nas se desava nesto sasvim suprotno. Kod nas se vodi rat 'mirnodobskim metodama'. 'Rat rjecima' traje vec 15 godina i ja ne vidim mir na vidiku, posebno sa ovom politickom garniturom, koja se trudi da zavadi i vlada. Politicari dobijaju izbore na konfrontaciji, 'vjesto' izbjegavajuci zivotna i drustvena pitanja, koja su toliko ugrozena da su sva moguca crvena svjetla vec odavno upaljena. Narodi u BiH se mrze, truju svoju dusu, a politicari koji tu mrznju prouzrokuju, uzivaju na racun nase patnje... Ja zivim u Federaciji, ali poslom odem i u RS i imam kontakte sa nekim ljudima. Ljudi i ovdje i tamo su otrovani mrznjom. Vecina Bosnjaka osjeca muku i negativan naboj na rijec 'Srbin' , ima veliku odbojnost prema religiji koju Srbi praktikuju. Cijeli rat sam ovdje i jako dobro znam o cemu govorim. Ne treba niko nista reci (mada je bilo i rijeci, jako puno), izraz lica dovoljno govri. U RS je situacija jos gora ili je to samo privid, posto tamo nema puno Bosnjaka koji bi se mogli naci uvrjedjeni na neku njihovu pogrdnu rijec. Razlika je u tome sto se u RS mrznja vise ispoljava, dok u Federaciji nesto manje, jer se ne zeli niko direktno uvrjedit. Bosnjaci u vecini slucajeva ne priznaju Srbe kao naciju, govore da su to Bosanci, dok Srbi ne priznaju Bosnjake i govore da su Turci. U ovu pricu se mogu ukljucit i Hrvati, bez ikakve razlike u odnosima. Je l vidite kako sve ovo izgleda bolesno i necivilizacijski? Strasno. Za to vrijeme se politicari druze i igraju sahovsku partiju koja je osudjena na remi. Slavko Jovicic u Teleringu kaze da on sa Silajdzicem ima super odnos, da cesto popiju kafu zajedno. Da li Bosnjak iz Sarajeva pije kafu sa Srbinom iz Banja Luke? Vrlo rado popije, samo ako dodje u priliku da shvati da je to jedan dobar i posten covjek, do cega dolazi vrlo tesko radi pocetni predrasuda koju kreira politika i medijski poslusnici. Politicari i tajkuni se druze i posluju medjusobno, dok se 'obicni' narod truje mrznjom.

Po meni je Bosnjacka politika kljucna za opstanak i pomirenje naroda u BiH. Bosnjaci su vecina (popis ce pokazat da je Bosnjaka nesto malo preko 50%), Bosnjacima je najvise stalo od opstojnosti i cjelovitosti BiH, i zato Bosnjaci trebaju preuzet incijativu u bitnim odlukama za ovu drzavu. Srbi i Hrvati se sa pravom boje Bosnjacke dominacije i zbog toga zaziru od ustavni promjena. Po meni bi Bosnjaci trebali zauzet iskren stav, bez pokusaja (van BiH) da se smanji moc srpski i hrvatski insistucija i samim tim ojacaju drzavne koje su po logici vecine dominantno bosnjacke. Takve stvari se trebaju rjesavat u BiH, u iskrenom razgovoru izmedju predstavnika sva tri naroda. Po meni bosnjacki politicari trebaju prestat sa osporavanjem RS, jer to ne donosi apsolutno nista osim konfrontacije i kocenja svemu pozitivnom sto bi se moglo izrodit u BiH. Bosnjaci trebaju prestat sa preglasavanjem Hrvata u Federaciji i na izborima za predsjednika. Kakvu to poruku salje Hrvatima ili eventualno Srbima ako bi se odrekli RS? Zamislite da se sastanu svi vodeci bosnjacki politicari i daju zajednicku izjavu u kojoj se porucuje RSu da nece biti napadana i blacena po svijetu, u kojoj se Hrvatima porucuje da nece biti preglasavani i da je Komsic odusto od kandidature jer ne zeli da Bosnjaci biraju hrvatskog clana predsjednistva. Takva politika bi morala naic na plodno tlo kod Srba i Hrvata, a ako slucajno nebi naisla, onda bi stranci imali PUNO PRAVO da smjene takve ljude, jer bi onda oni bili dio problema a ne dio rjesenja (sada je politika sva tri naroda dio problema i stranci ne mogu nikog otpisat). Takva politika bi stvorila pozitivnu klimu za ustavne promjene koje bi BiH konacno ucinile normalnom drzavom. Strani investitori bi se ohrabrili i poceli ulagat u BiH. Cijeli svijet bi nas gledo drugim ocima i svi bili bili spremni za pomoc. Takvom politikom i iskrenoscu, bosnjaci bi mogli zahtjevat od RS da promjeni ime i entitetske simbole kao znak dobre volje i postovanja svih gradjana tog entiteta. U takvoj klimi bi se moglo dogovorit revidiranje entitetskog glasanja, da se onemoguci oprsturiranje i destrukcija. Politicari u RS bi u takvoj klimi morali prihvatit deklaraciju o Srebrenici i prihvatit da se datum stradanja obiljezava na drzavnom nivou. Neko mora pocet sa pozitivnim koracima, sto bi, siguran sam, prouzrokovalo lavinu pozitivnosti u cijeloj drzavi. Prvi covjek koji to uradi, on ce biti NAJVECI SIN Bosne i Hercegovine. Nesto tako je pokuso Dragan Cavic, ali se na kraju pokazalo da ta politika nije imala siroku podrsku. Nesto slicno pokusava i Zdravko Krsmanovic, ali ni to nema podrsku. Nesto pokusava i Nasa Stranka, ali ni to nema podrsku. Naci ce se neko ko ce ucinit taj korak, samo se bojim da ne propadne jos jedna generacija djece, koja ce mladost 'prozivit' u ovom bosanskom rezervatu.

Nemam nikakvi iluzija da politiacari koji sada vladaju na prostorima BiH nemaju kapacitet, volju, zelju, moral... da to ucine. Njih ne zanima bolji zivot naroda, oni imaju neke svoje licne interese. Vjerujem da je njima zanimljivo igrat sahovsku partiju, nadmudrivat se u BiH i diljem svijeta, ali nasa mladost nema vremena da saceka kraj njihove prljave igre. Veliko je pitanje da li njima i odgovara uredjena drzava, jer bi u takvoj svi oni bili iza resetaka. Ali, ne zelim da pricam o njima...

Meni su bitniji 'obicni' ljudi od politicara. 'Obicni' ljudi biraju politicare i kreiraju politiku. Dobar narod uvijek iznjedri dobre politicare. Po toj teoriji mi nismo dobri ljudi. Bosnjaci, Srbi i Hrvati su isti narod, istog slavenskog porjekla. Kada vidis covjeka na ulici ne mozes prepoznat sta je po nacionalnosti i na koji se nacin moli bogu. Svi smo mi isti. Monstruma i bolesnika ima u svakom narodu. Ubjedjen sam da Srbi znaju da su Mladic i Karadzic monstrumi, ali to ne zele priznat i velicaju ih iz prkosa, jer ih Bosnjaci i Hrvati napadaju. To dodje kao odbrambeni mehanizam. Postoji 10% ljudi u svakom narodu koji veliciju ekstreme i ubice, ali velika vecina to osudjuje, samo sto nema hrabrosti da to javno pokaze, jer se boje nekog vida odmazde od politiacara i pojedini ekstremni grupica.

Zanima me kako vi vidite rjesenje ove pat pozicije. Po meni imaju dvi opcije... Da se narodi u BiH sami dogovore ili da stranci nametnu neko svoje rjesenje. Sta bi vi zeljeli? Po meni je dogovor izmedju naroda jedino ZDRAVO RJESENJE ZA BUDUCNOST, dok nametanje ima trule temelje, koji ce kad tad popucat... Kad tad ce se naci neki 'idiot' koji ce se pozvat na tu nepravdu i pokusat je ispravit na svoj nacin. Dokle ljudi ovako, dokle?????
Socijalista

#2 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by Socijalista »

Suti i trpi wrote:Rat se zavrsio prije 15 godina, a narod i politika Bosne i Hercegovine jos uvijek ratuje i nalazi se na istim pozicijama kao i prije 15 godina. Promjene na bolje su zaista minimalne, pa ako nastavimo ovakvim tempom, blagostanje necemo vidjet za 100 godina, a mozda ni tada. Sticem utisak da su nam ovi sto sada vladaju, gori dusmani nego oni sto su nas zaljevali krvlju cetri godine (ne zelim da se govori o tom periodu, ko je kriv, ko je poceo... ovu temu zamisljam kao temu buducnosti, a ne proslosti). Nekako je 'lakse' (veliki navodnici) prihvatit da ljudi ginu, gladuju, umiru od izlijecive bolesti, terorisu na poslu (ako ga se dokopaju na razno razne nacine, uglavnom nepostenom procedurom), diskriminisu, ponizavaju,... u ratu nego u miru. Rat je oholo vrijeme, zlocini protiv covjecnosti i ljudskosti su uobicajena pojava... Mir bi trebo biti nesto drugo, to bi trebalo biti vrijeme prosperiteta, napretka i zblizavanja medju ljudima. Kod nas se desava nesto sasvim suprotno. Kod nas se vodi rat 'mirnodobskim metodama'. 'Rat rjecima' traje vec 15 godina i ja ne vidim mir na vidiku, posebno sa ovom politickom garniturom, koja se trudi da zavadi i vlada. Politicari dobijaju izbore na konfrontaciji, 'vjesto' izbjegavajuci zivotna i drustvena pitanja, koja su toliko ugrozena da su sva moguca crvena svjetla vec odavno upaljena. Narodi u BiH se mrze, truju svoju dusu, a politicari koji tu mrznju prouzrokuju, uzivaju na racun nase patnje... Ja zivim u Federaciji, ali poslom odem i u RS i imam kontakte sa nekim ljudima. Ljudi i ovdje i tamo su otrovani mrznjom. Vecina Bosnjaka osjeca muku i negativan naboj na rijec 'Srbin' , ima veliku odbojnost prema religiji koju Srbi praktikuju. Cijeli rat sam ovdje i jako dobro znam o cemu govorim. Ne treba niko nista reci (mada je bilo i rijeci, jako puno), izraz lica dovoljno govri. U RS je situacija jos gora ili je to samo privid, posto tamo nema puno Bosnjaka koji bi se mogli naci uvrjedjeni na neku njihovu pogrdnu rijec. Razlika je u tome sto se u RS mrznja vise ispoljava, dok u Federaciji nesto manje, jer se ne zeli niko direktno uvrjedit. Bosnjaci u vecini slucajeva ne priznaju Srbe kao naciju, govore da su to Bosanci, dok Srbi ne priznaju Bosnjake i govore da su Turci. U ovu pricu se mogu ukljucit i Hrvati, bez ikakve razlike u odnosima. Je l vidite kako sve ovo izgleda bolesno i necivilizacijski? Strasno. Za to vrijeme se politicari druze i igraju sahovsku partiju koja je osudjena na remi. Slavko Jovicic u Teleringu kaze da on sa Silajdzicem ima super odnos, da cesto popiju kafu zajedno. Da li Bosnjak iz Sarajeva pije kafu sa Srbinom iz Banja Luke? Vrlo rado popije, samo ako dodje u priliku da shvati da je to jedan dobar i posten covjek, do cega dolazi vrlo tesko radi pocetni predrasuda koju kreira politika i medijski poslusnici. Politicari i tajkuni se druze i posluju medjusobno, dok se 'obicni' narod truje mrznjom.

Po meni je Bosnjacka politika kljucna za opstanak i pomirenje naroda u BiH. Bosnjaci su vecina (popis ce pokazat da je Bosnjaka nesto malo preko 50%), Bosnjacima je najvise stalo od opstojnosti i cjelovitosti BiH, i zato Bosnjaci trebaju preuzet incijativu u bitnim odlukama za ovu drzavu. Srbi i Hrvati se sa pravom boje Bosnjacke dominacije i zbog toga zaziru od ustavni promjena. Po meni bi Bosnjaci trebali zauzet iskren stav, bez pokusaja (van BiH) da se smanji moc srpski i hrvatski insistucija i samim tim ojacaju drzavne koje su po logici vecine dominantno bosnjacke. Takve stvari se trebaju rjesavat u BiH, u iskrenom razgovoru izmedju predstavnika sva tri naroda. Po meni bosnjacki politicari trebaju prestat sa osporavanjem RS, jer to ne donosi apsolutno nista osim konfrontacije i kocenja svemu pozitivnom sto bi se moglo izrodit u BiH. Bosnjaci trebaju prestat sa preglasavanjem Hrvata u Federaciji i na izborima za predsjednika. Kakvu to poruku salje Hrvatima ili eventualno Srbima ako bi se odrekli RS? Zamislite da se sastanu svi vodeci bosnjacki politicari i daju zajednicku izjavu u kojoj se porucuje RSu da nece biti napadana i blacena po svijetu, u kojoj se Hrvatima porucuje da nece biti preglasavani i da je Komsic odusto od kandidature jer ne zeli da Bosnjaci biraju hrvatskog clana predsjednistva. Takva politika bi morala naic na plodno tlo kod Srba i Hrvata, a ako slucajno nebi naisla, onda bi stranci imali PUNO PRAVO da smjene takve ljude, jer bi onda oni bili dio problema a ne dio rjesenja (sada je politika sva tri naroda dio problema i stranci ne mogu nikog otpisat). Takva politika bi stvorila pozitivnu klimu za ustavne promjene koje bi BiH konacno ucinile normalnom drzavom. Strani investitori bi se ohrabrili i poceli ulagat u BiH. Cijeli svijet bi nas gledo drugim ocima i svi bili bili spremni za pomoc. Takvom politikom i iskrenoscu, bosnjaci bi mogli zahtjevat od RS da promjeni ime i entitetske simbole kao znak dobre volje i postovanja svih gradjana tog entiteta. U takvoj klimi bi se moglo dogovorit revidiranje entitetskog glasanja, da se onemoguci oprsturiranje i destrukcija. Politicari u RS bi u takvoj klimi morali prihvatit deklaraciju o Srebrenici i prihvatit da se datum stradanja obiljezava na drzavnom nivou. Neko mora pocet sa pozitivnim koracima, sto bi, siguran sam, prouzrokovalo lavinu pozitivnosti u cijeloj drzavi. Prvi covjek koji to uradi, on ce biti NAJVECI SIN Bosne i Hercegovine. Nesto tako je pokuso Dragan Cavic, ali se na kraju pokazalo da ta politika nije imala siroku podrsku. Nesto slicno pokusava i Zdravko Krsmanovic, ali ni to nema podrsku. Nesto pokusava i Nasa Stranka, ali ni to nema podrsku. Naci ce se neko ko ce ucinit taj korak, samo se bojim da ne propadne jos jedna generacija djece, koja ce mladost 'prozivit' u ovom bosanskom rezervatu.

Nemam nikakvi iluzija da politiacari koji sada vladaju na prostorima BiH nemaju kapacitet, volju, zelju, moral... da to ucine. Njih ne zanima bolji zivot naroda, oni imaju neke svoje licne interese. Vjerujem da je njima zanimljivo igrat sahovsku partiju, nadmudrivat se u BiH i diljem svijeta, ali nasa mladost nema vremena da saceka kraj njihove prljave igre. Veliko je pitanje da li njima i odgovara uredjena drzava, jer bi u takvoj svi oni bili iza resetaka. Ali, ne zelim da pricam o njima...

Meni su bitniji 'obicni' ljudi od politicara. 'Obicni' ljudi biraju politicare i kreiraju politiku. Dobar narod uvijek iznjedri dobre politicare. Po toj teoriji mi nismo dobri ljudi. Bosnjaci, Srbi i Hrvati su isti narod, istog slavenskog porjekla. Kada vidis covjeka na ulici ne mozes prepoznat sta je po nacionalnosti i na koji se nacin moli bogu. Svi smo mi isti. Monstruma i bolesnika ima u svakom narodu. Ubjedjen sam da Srbi znaju da su Mladic i Karadzic monstrumi, ali to ne zele priznat i velicaju ih iz prkosa, jer ih Bosnjaci i Hrvati napadaju. To dodje kao odbrambeni mehanizam. Postoji 10% ljudi u svakom narodu koji veliciju ekstreme i ubice, ali velika vecina to osudjuje, samo sto nema hrabrosti da to javno pokaze, jer se boje nekog vida odmazde od politiacara i pojedini ekstremni grupica.

Zanima me kako vi vidite rjesenje ove pat pozicije. Po meni imaju dvi opcije... Da se narodi u BiH sami dogovore ili da stranci nametnu neko svoje rjesenje. Sta bi vi zeljeli? Po meni je dogovor izmedju naroda jedino ZDRAVO RJESENJE ZA BUDUCNOST, dok nametanje ima trule temelje, koji ce kad tad popucat... Kad tad ce se naci neki 'idiot' koji ce se pozvat na tu nepravdu i pokusat je ispravit na svoj nacin. Dokle ljudi ovako, dokle?????
Ovo ce sve ovako trajati, dok god narodi rade jedni protiv drugih!!!

Zasto ne obrnuto???

Kukati uvijek, a za isto glasati, sto se bunite??
1gorstak

#3 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by 1gorstak »

Suti i trpi wrote:Zanima me kako vi vidite rjesenje ove pat pozicije. Po meni imaju dvi opcije... Da se narodi u BiH sami dogovore ili da stranci nametnu neko svoje rjesenje. Sta bi vi zeljeli? Po meni je dogovor izmedju naroda jedino ZDRAVO RJESENJE ZA BUDUCNOST, dok nametanje ima trule temelje, koji ce kad tad popucat... Kad tad ce se naci neki 'idiot' koji ce se pozvat na tu nepravdu i pokusat je ispravit na svoj nacin.
Jao, jao, nametanje ima trule temelje ? :) Kako je manji entitet nastao ako ne nametanjem ? Velikosrbi moraju odustati od projekta etnicke podjele ako zele stabilnost, a ako im to nije na vrhu liste prioriteta, neka nastave s prolongiranjem aktuelne stagnacije i odlazu konkretna rjesenja za neka "bolja vremena" kada Bosnjaci kroz demografska kretanja (procentualno) dodatno ojacaju.

Ja podrzavam dogovor, ali sa Dodikom dogovor nije moguc jer Dodiku i velikosrpskom faktoru generalno ne odgovara stabilna drzava. Njima je cilj sto slabija drzava i zato opstrukcije svakog projekta i svake inicijative koji imaju bilo kakve veze sa drzavom. Kako smo dobili zastavu ? Nametanjem. Mislis da bi imali zastavu da istu stranci nisu nametnuli ? Bi kurac. Ergo, dogovor sa velikosrbima nije moguc.

I zato je odgovor na tvoje pitanje jednostavan; dok jedna od dvije suprotstavljene opcije ne pobjedi. Naravno, ne kroz krvoprolice, nego kroz mrcvarenje u drzavnim institucijama i kroz lobiranje u Briselu i Vasingtonu.
HORN1

#4 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by HORN1 »

Glupost je tražiti od Bošnjaka koji su doživjeli sve strahote i golgote da sad opet prvi trebaju vjerovati i popustiti.
Pored tolikih nevinih žrtava trebali bi leći i reći vjerujemo vam evo vam prilika za popravni pobijte još koliko hoćete pa ćete onda moći prihvatiti jedinstvenu bodnu kad pobijete i raselite sve Bosance.
Glupi smo bili i nitko više nema prava tražiti od nas da budemo ponovo glupi kad znamo sa koliko nevinih života to trebamo platiti. Stanje je nametnuto i stručno vođeno da se nemožemo ni dogovoriti ni oporaviti a ni da jedni mogu pobjediti. Veoma mnogo podsjeća kad su kolonijalne sile namještale situacije u kolonijama da bi sa istima mogle sto lakše vladati. Bosancima je nesreća što nemaju kud otići dok je to bosanskim političarima sreća, pa gledajući dugoročno za sto dvjesta ili bog zna koliko godina situacija će se potpuno okrenuti u njihovu korist iz jednostavnog razloga nitko lud neće ovdje ostati kad ima mogućnost otići tamo gdje mu je deset puta bolje a te mogućnosti Bosanci nemaju.
Suti i trpi

#5 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by Suti i trpi »

1gorstak wrote:
Suti i trpi wrote:Zanima me kako vi vidite rjesenje ove pat pozicije. Po meni imaju dvi opcije... Da se narodi u BiH sami dogovore ili da stranci nametnu neko svoje rjesenje. Sta bi vi zeljeli? Po meni je dogovor izmedju naroda jedino ZDRAVO RJESENJE ZA BUDUCNOST, dok nametanje ima trule temelje, koji ce kad tad popucat... Kad tad ce se naci neki 'idiot' koji ce se pozvat na tu nepravdu i pokusat je ispravit na svoj nacin.
Jao, jao, nametanje ima trule temelje ? :) Kako je manji entitet nastao ako ne nametanjem ? Velikosrbi moraju odustati od projekta etnicke podjele ako zele stabilnost, a ako im to nije na vrhu liste prioriteta, neka nastave s prolongiranjem aktuelne stagnacije i odlazu konkretna rjesenja za neka "bolja vremena" kada Bosnjaci kroz demografska kretanja (procentualno) dodatno ojacaju.

Ja podrzavam dogovor, ali sa Dodikom dogovor nije moguc jer Dodiku i velikosrpskom faktoru generalno ne odgovara stabilna drzava. Njima je cilj sto slabija drzava i zato opstrukcije svakog projekta i svake inicijative koji imaju bilo kakve veze sa drzavom. Kako smo dobili zastavu ? Nametanjem. Mislis da bi imali zastavu da istu stranci nisu nametnuli ? Bi kurac. Ergo, dogovor sa velikosrbima nije moguc.

I zato je odgovor na tvoje pitanje jednostavan; dok jedna od dvije suprotstavljene opcije ne pobjedi. Naravno, ne kroz krvoprolice, nego kroz mrcvarenje u drzavnim institucijama i kroz lobiranje u Briselu i Vasingtonu.

Ovo sto ti predvidjas je sasvim vjerovatan scenario, ali ja se opet nadam da nece tako ispast.
Velikosrbi moraju odustati od projekta etnicke podjele ako zele stabilnost, a ako im to nije na vrhu liste prioriteta, neka nastave s prolongiranjem aktuelne stagnacije i odlazu konkretna rjesenja za neka "bolja vremena" kada Bosnjaci kroz demografska kretanja (procentualno) dodatno ojacaju.
Ovo sto ti kazes je klasicna 'velikobosnjacka ideja' (taj termin se ne upotrebljava, ali bi mogo). Iz ovoga je potpuno jasno da ti zelis Bosnjacku dominaciju u BiH i to je sasvim legitimno, samo sto po meni nije dobro ni za Bosnjake, ni za Srbe, ni za Hrvate. Jedino je rjesenje da Srbi odustanu od 'velikosrpse ideje', kao i da Bosnjaci odustanu od unitarne BiH, koja bi kao takva sasvim sigurno bila dominatno Bosnjacka. Za ovu drzavu nije dobro da bilo ko dominira. Dugorocno to moze stvorit samo nove konflikte. Ali, ti svakako imas pravo na svoje misljenje i svoje zelje, a moje je pravo da se ne slazem i da zelim nesto drugo.
Slazem se da sa Dodikom dogovor nije moguc. Da li se ti slazes da nije ni sa Silajdzicem? I jedan i drugi su iskljucivi i zele maksimum, a to u ovoj drzavi nije moguce. Na stranu sto su oni na celu kriminalni stranki i sto im odgovara ovakva drzava, jer je mogu krast do mile volje. Zastava je potpuno nebitna... Da se nametne nesto sto direktno ugrozava politicku moc Srba, sigurno bi bilo problema i od BiH bi se napravilo trusno podrucje za sva vremena. To je moje misljenje.
Ja sam zaista tuzan sto osjecam da ovo zelis... Sta god da stranci nametnu, koga god da 'ugroze', klica mrznje ce nastavit da raste, sve dok ponovo ne naraste. Zar takvu buducnost zelis svome sinu ili unuku?
1gorstak

#6 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by 1gorstak »

Suti i trpi wrote:
1gorstak wrote:Velikosrbi moraju odustati od projekta etnicke podjele ako zele stabilnost, a ako im to nije na vrhu liste prioriteta, neka nastave s prolongiranjem aktuelne stagnacije i odlazu konkretna rjesenja za neka "bolja vremena" kada Bosnjaci kroz demografska kretanja (procentualno) dodatno ojacaju.
Ovo sto ti kazes je klasicna 'velikobosnjacka ideja' (taj termin se ne upotrebljava, ali bi mogo). Iz ovoga je potpuno jasno da ti zelis Bosnjacku dominaciju u BiH
Netacno. Bojan Bajic takodje upozorava na (procentualni) rast Bosnjaka, sto ne znaci da on zeli bosnjacku dominaciju, on na taj trend upozorava kako bi uvjerio Srbe kao narod da se stvarni dogovor u BiH ne smije odlagati jer ce do dogovora biti sve teze doci kako su Bosnjaci blizi pragu dvotrecinske vecine. Danas se Hrvate ne pita za stav, sutra ce se to desiti i Srbima i zato rjesenje treba naci dok je Bosnjacima jos stalo do dogovora.
Suti i trpi wrote:
Slazem se da sa Dodikom dogovor nije moguc. Da li se ti slazes da nije ni sa Silajdzicem? I jedan i drugi su iskljucivi i zele maksimum
Ako Silajdzic trazi ukidanje manjeg entiteta, ne slazem se sa njim. Ako Silajdzic trazi ogranicavanje entitetskog glasanja (sto i Brisel trazi), to podrzavam.
Suti i trpi wrote:Zastava je potpuno nebitna... Da se nametne nesto sto direktno ugrozava politicku moc Srba, sigurno bi bilo problema i od BiH bi se napravilo trusno podrucje za sva vremena. To je moje misljenje.
Zastava je primjer da nametanje moze proci, Kosovo moze proci, eliminacija RSK moze proci, svasta moze proci .... kako to da nametanje etnicke podjele Bosnjacima (u kojoj dobijaju samo podrucja iz kojih ih se ionako nije uspjelo istjerati), ne pravi od BiH trusno podrucje, a nametanje neceg velikosrbima vodi u destabilizaciju ? Evo konstitutivnost tri naroda na podrucju citave BiH je provucena kroz Ustavni sud preglasavanjem, nametanjem ... sta je trebalo, cekati da velikosrbi to dobrovoljno prihvate ?
Suti i trpi wrote:
Ja sam zaista tuzan sto osjecam da ovo zelis... Sta god da stranci nametnu, koga god da 'ugroze', klica mrznje ce nastavit da raste, sve dok ponovo ne naraste.
Boli me briga voli li me ko ili me mrzi, citava je BiH i moja, a sljedeci bih napad docekao naoruzan. Sa velikosrbima dogovor nije moguc a Vasington i Brisel moraju ispraviti gresku koju su napravili dajuci autonomiju nad dijelom bosanskohercegovacke teritorije velikosrpskom faktoru. Ne trazim ja nista lose i nemoralno, nego da se nametanjem velikosrbima ispravi nepravdu koju se napravilo nametanjem loseg rjesenja meni.
Mjesanac

#7 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by Mjesanac »

Ovo stanje ide na ruku vladajucim strankama tri konstitutivna naroda, jer se mogu ponasati bahato znajuci da ce biti opet izabrani od naroda u koji su utjerali strah od druga dva naroda. I tako da jedina razlika izmedju rata i naseg mira je to sto nam ne stoji tenk iznad glave i sto nam ne fijucu snajperski metci oko nas dok hodamo ulicom.
diddy_zn

#8 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by diddy_zn »

Postoji nešto što meni u svemu ovome nije jasno...znajući da je bio rat i to sve, ali iz nekih drugih osobnih razloga, takoreći profesionalnih, studiram u Republici Srpskoj, iako živim u Federaciji i tu sam završila srednju školu! Ti razlozi su što su svi profesori na mom faksu gostujući iz Srbije, a i u mojoj profesiji uvijek bili uspješniji i poduzetniji! Izjašnjavam se kao Bošnjakinja islamske vjeroispovijesti i nikome ne glumim ni tamo ni ovdje...ono što je zanimljivo je da to niko ni ne traži od mene! Nisu Srbi porijeklom iz Srbije toliko zainteresirani za teritoriju RS-a i generalno dešavanja na njoj... ne vole nas aman zaman nešto pretjerano, ali nisu nam oni prijetnja! Srbi iz Bosne ovdje ne traže ravnopravnost...imaju zahtjeve preširokih razmjera! Vraćaju se na ideju velike Srbije koja je umrla davno. Ali zašto žele da povrate veličinu teritorije i stari "sjaj" na kontu naše države? Zato što smo administrativno, armijski, politički, ekonomski, teritorijalno, etnički najslabija država na balkanu! Koriste prelošu situaciju u državi, tri krelca u predsjedništvu koje se fućka za ovaj narod (povremeno dobro glume da zamažu oči neukom svijetu, trebali smo im obezbijediti studije na scenskim) i kolektivnu neobrazovanost. I džaba što mi školovani ovdje raspredamo o tome svemu, kad smo procentualno slabiji. Nema to veze sa mržnjom, nema ni sa patriotizmom, ni sa polumjesecom i krstom samo sa onim što je isplativo i što nije isplativo, a isplativo je i vrlo moguće razoriti već razorenu državu.
El_comadante

#9 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by El_comadante »

mislim da bi prvo Srbi i Hrvati trebali malo popustiti pa tek to onda očekivati od Bošnjaka da krenu. a za sve je kriv narod u Bosni i Hercegovini jer uvijek glasaju za iste ljude a očito je da sa njima nigdje stići nečeo. ovi što ne glasaju kažu nemamo za koga. eto uvijek ima novih partija za koje se može glasati i krenuti ozbiljnije naprijed. imamo par stranaka za koej možemo glasati a da nisu nacionalističke kao na primjer Naša Stranka, Nova Socijalistička Stranka, RzBoljitak pa imamo još DP itd pa da probamo na šta če to ličiti.
bicebolje

#10 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by bicebolje »

Suti i trpi wrote:Po meni bi Bosnjaci trebali zauzet iskren stav, bez pokusaja (van BiH) da se smanji moc srpski i hrvatski insistucija i samim tim ojacaju drzavne koje su po logici vecine dominantno bosnjacke. Takve stvari se trebaju rjesavat u BiH, u iskrenom razgovoru izmedju predstavnika sva tri naroda. Po meni bosnjacki politicari trebaju prestat sa osporavanjem RS, jer to ne donosi apsolutno nista osim konfrontacije i kocenja svemu pozitivnom sto bi se moglo izrodit u BiH. Bosnjaci trebaju prestat sa preglasavanjem Hrvata u Federaciji i na izborima za predsjednika. Kakvu to poruku salje Hrvatima ili eventualno Srbima ako bi se odrekli RS? Zamislite da se sastanu svi vodeci bosnjacki politicari i daju zajednicku izjavu u kojoj se porucuje RSu da nece biti napadana i blacena po svijetu, u kojoj se Hrvatima porucuje da nece biti preglasavani i da je Komsic odusto od kandidature jer ne zeli da Bosnjaci biraju hrvatskog clana predsjednistva. Takva politika bi morala naic na plodno tlo kod Srba i Hrvata, a ako slucajno nebi naisla, onda bi stranci imali PUNO PRAVO da smjene takve ljude, jer bi onda oni bili dio problema a ne dio rjesenja (sada je politika sva tri naroda dio problema i stranci ne mogu nikog otpisat).
Voliću te... voli me... a ako me ne budeš volio... istućete moj veliki brat.
Ne ide to tako, dogovor, pomirenje, međuljudski odnosi... sve se to lako riješi i spoji kad је iskreno i kad jedno vrjeme teče u istom pravcu. Na silu sketati rijeke koje teku u dijamtralno suprotnim smerovima je teško. Ta politka koju ti navodiš bi bila ponizna za bošnjačku stranu a srpska strana bi je ocijenila licemjernom i stvorio bi se još veći jaz. Uostalom za tako nešto bi morala doći komplet nova garnitura političara jer Srbi nikad neće vjerovati Harisu, Tihiću ili Lagumdžiji kao što Bošnjaci nikad neće vjerovati Dodiku, Bosiću, Ivaniću.
1gorstak wrote:I zato je odgovor na tvoje pitanje jednostavan; dok jedna od dvije suprotstavljene opcije ne pobjedi.
Bravo. Jednostavan i tačan odgovor.

Osvrnuo bih se ukratko i na ostatak komentara mada je površno napisano dosta teza koje zaslužuju posebne teme na forumu. Zašto misliš da je Bajić ima intelektualne ili vidovnjačke sposobnosti koje treba citirati ? Možeš li mi objasniti kako bi dvotrećinska većina Bošnjaka uticala na stanje u BiH ? U slučaju da ne bude praćenja doseljavanjem Bošnjaka u RS. Broj poslanika u Parlamentu BiH je fiksan, jedna trećina iz RS, dvije trećine iz FBIH, i ne zavisi od broja stanovnika u entitetima. U Srbiji je prije otcjepljenja Kosova bila tročetvrtinska većina Srba pa im to nije značilo ništa na Kosovu.

Ukidanje entitetskog glasanja i ukidanje RS su dvije iste stvari. Svi to znamo. RS nema svrhu ako nema instrumente kojima će volju stanovnika RS braniti u Partlamentu BiH. To su dobili i jako su dobro zaštićeni sa njim jer je preglasavanje bio jedan od glavnih strahova srpske strane.
Ti misliš da je Srbima bolje da se sad predaju i popuste nego da se predaju poslije kad Bošnjaci ojačaju. To je površno razmišljanje koje ne uzima u obzir emocije i strahove druge strane. Cijela BiH jeste država svih građana, samim tim i tvoja ali ipak Sarajlije, Mostarci, Tuzlaci, Banjalučani itd. imaju veće pravo na svoje rodno mjesto od ljudi sa strane. Tako da u tom smislu treba biti manje nametljiv jer se stvara kontra efekat.
Stranci mogu kao i do sad što su radili nametati odnosno pritiskati strane u BiH ali svi smo svjedoci da od aprilskog paketa 2006. pa do danas nisu ništa uradili. Za jedne je to greška a za drugo olakšanje. Pitanje je šta oni misle... Zašto misliš da će uopšte ispravljati greške ? Ajmo drugačije posmatrati stvari. U Srbiji se razdvajanje Srba i Albanaca pokazalo kao pozitivno rješenje. Ko ti garantuje da i kod nas neće u budućnosti, ako se strasti ne smire, primjeniti isti recept ? Nemoj samo govoriti da garantuje ratna sposobnost Bošnjaka, odbrana BiH 1992-95., Mirko-Slavko, Boško Buha, Nikoletina Bursać i sl. poslijeratne mitomanije. Svi dobro znamo da bez svijeta danas ne bi bilo BiH i da je neće biti sutra ako svijet tako odluči.

I da se vratim na pitanje, do kada će ovo trajati. Još dugo, dugo, dugo... dok EU ne zatreba ovaj komad Balkana na kojem mi živimo. Tada će oni presuditi koja će od dvije suprostavljene strane biti pobjednik. Ako nekim čudom mi između sebe nešto ne riješimo ali sumnjam...
Suti i trpi

#11 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by Suti i trpi »

Odlican komentar 'bicebolje'. I u 'gorstakovom' komentaru ima dosta istine, ali neke stvari tumaci grubo i jednostrano. Stavi se u poziciju drugog da bi ga razumio.

Da li bi ti da si na Dodikovom mjestu pristo na ukidanje 'entiteskog glasanja', iako bi znao da tim cinom automatski gubis vlast, jer Bosnjaka u BiH sasvim sigurno ima preko 50%!?? Na to bi samo lud covjek pristo. Da zanemarimo nacionalnu i vjersku mrznju (koja je jako bitan faktor), da smo svi iste vjere i nacije... Da li bi se Dodik odreko vlasti i umjesto da sam donosi odluke, prinudio sebe da moli vlasti u Sarajevu za neke ustupke? Ja sam siguran da se on vlasti nebi odreko da ulazi u sastav Srbije koju navodno neizmjerno voli. I u takvoj varijanti bi trazio visoki stepen autonomije. Kada nekom dadnes vlast, tesko je mozes oduzet. Po tvome misljenju ispada da su za sve krivi Bosnjacki politicari koji su potpisali Dejtonski sporazum i tako legalizovali postojanje RS. Po tebi, trebali smo nastavit ratovat dok neko nebi izgubio... Ispada da je Dejtonski sporazum bio velika greska. Bolje bi bilo da smo ratovali jos koju godinu, jer bi sada vjerovatno bolje zivili, ko god na kraju odnjeo pobjedu. Naravno, ja se ne slazem sa ovim, ali me tvoj komentar navodi da pisem ovako. Stalno potenciras 'velikosrpsku ideju'. Ona je sigurno postojala i kao rezultat je imala desetine hiljada mrtvi (mada je tu bilo jos krivaca, kako unutar Juge, tako i izvan... ali, necu o tome)... Ja mislim da je taj projekat sada mrtav ili je zaledjen na neko vrijeme (nadam se za sva vremena). Siguran sam da bi Dodik prihvatio BiH, kada bi Silajdzic prihvatio RS. Problem je u tome sto Dodik prihvata BiH u kojoj ce RS biti 'drzava u drzavi', a Silajdzic prihvata RS koja ce imat minimalan uticaj u drzavi. To su dvi radikalne politike, kojih se podhitno moramo rjesit ako zelimo dobro svojoj djeci. Krajnje je potrebno izglasavanje Bosnjackog politicara koji ce prihvatit RS, kao sto je krajnje potrebno izglasavanje srpskog politicara koji ce prihvatit da se onemoguce blokade drzave i iskorjeni svaki vid diskriminacije drugih naroda u RS. To je jedino rjesenje od kojeg mozemo ubirat plodove na duze staze. Svako drugo rjesenje je kontra produktivno. Jesi li ti gorstace ubjedjen da ce se stranci stavit na stranu unitarne BiH, samim tim na Bosnjacku stranu? Varijanta koju spominje 'bicebolje' nikako nije iskljucena. Po meni, nijedna od te dvi varijante nije dobra i sutra moze dovest do toga da tvoje, moje ili necije drugo dijete krvari i bude muceno u logoru. Je l to zelimo? Kompromis i dijalog izmedju naroda u BiH je jedino rjesenje, sve ostalo je put u rizicno vrijeme. Zar nam nije dosta toga? Hocemo ikada postat ljudi? Sa ovim politicarima do dogovora nikada necemo doci. U oktobru cemo vidjet kakvu buducnost narodi zele; put u porinje ili nastavak rata kojem nema kraja... :arrow: :arrow: :arrow: :arrow:
sammo

#12 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by sammo »

Dok politicari razgovaraju, mislim na ove sto su na vlasti, nece biti nikakvih promjena, jer njima odgovara ovakav status quo, omugocava im vlast, moc, eksistenciju. Bolje ce biti tek kad pocne narod razgovarati; Srbi iz RS sa Bosnjacima i Hrvatima iz FBIH. Zasad ima toga u manjoj mjeri preko stranaka...npr. Nasa stranka i jos neke, koje su svugdje i imaju clanove raznih nacionalnosti. Kad toga bude vise i jos nekih civilnih incijativa, tad bi bile neke promjene na vidiku. Putovati u drugi entitet, razgovarati...dovoljan je jedan zajednicki cilj: na izborima skinuti sadasnju vlast. Niko treci nece rjesavati te probleme, ni EU ni MZ. Samo kalkulirati i pametovati te cekati izbore nije rjesenje. Do izbora jos ima vremena da se nesto ucini, ali treba zavrnuti rukave i ....
1gorstak

#13 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by 1gorstak »

bicebolje wrote:dogovor, pomirenje, međuljudski odnosi... sve se to lako riješi i spoji kad је iskreno i kad jedno vrjeme teče u istom pravcu. Na silu sketati rijeke koje teku u dijamtralno suprotnim smerovima je teško.
Dogovor sa velikosrbima nije moguc. Za njih je dogovor samo ako cemo dogovarati realizaciju njihovih ultimatuma. Tu ideologiju treba pobjediti a srpski narod osloboditi iste. Ti kazes : "Na silu skretati rijeke koje teku u dijametralno suprotnim smerovima je teško", sto valjda znaci da se trebamo pomiriti sa etnickim podjelama na kojim instistiraju velikosrbi, jer je kontriranje velikosrbima kao "tesko". Smijesno. Bilo je puno teze u ratu, pa se nismo predavali, ne znam zasto bi se pristajalo na velikosrpske ultimatume danas kada se ne gine...

Potrebno je nastaviti sa lobiranjem, traziti ogranicavanje entitetskog glasanja (a zbog zloupotreba) sto predlazu i Brisel i Vasington, te cekati povoljan trenutak kada ce se tako nesto moci provuci kroz Parlament. Sve ostalo je predaja i podilazenje velikosrbima. Ako smo vec i morali prihvatiti Dejtonski sporazum kako bi se zaustavilo ubijanje, nema razloga ni opravdanja da sada odustajemo od konstruktivnih rjesenja, da sada pravimo lose kompromise i da sada podilazimo velikosrbima. Sta nam mogu, drzavu ne mogu blokirati vise nego sto vec rade ...
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#14 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by Toto »

Bit ce bolje

Od nevolje
do nevolje
pricaju nam
bit ce bolje

kada sebe
zadovolje
nama nude
bit ce bolje

bit ce bolje
travu pase
dok se drugi usaglase

Ljubivoje Rsumovic

mozda ima jos koja strofa
nisam sihuran
bicebolje

#15 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by bicebolje »

1gorstak
Opet površno. Olako napišeš nekoliko teza koje zalužuju posebnu temu i opširno elaboriranje. Evo i od mene površan odgovor: za lobiranje na državnom nivou ti treba saglasnost srpske strane, ograničevanje entitetskog glasanja moraš tražiti od srpske strane, provući tako nešto ili bilo šta će biti moguće tek kad bude dovoljno ruku iz RS itd...

Jedna strana mora pobjediti, srpska ili bošnjačka. Srpska strana kontinuirano radi na stvaranju države u državi, što fizički što psihički. 1995. su institucije bile u šumskim barakama na Palama a danas u staklenim zgradama u Banja Luci, svakodnevno bombardovanje pojmom RS ne treba ni spominjati. Efekat je vidljiv, nešto što se prije 15 godina nije smjelo pomisliti danas se govori punim ustima.
Za to vrijeme je bošnjačka strana manje-više ukopana i čeka da bošnjačka BiH padne sa neba. Godine i milijarde prolaze a bošnjački narod je sve više frustriran što ne može upravljati državom koju voli. Sve državne institucije koje su povezane sa politikom su na klimavim nogama i zavise od dobre volje obe strane. Jedini svijetli primjer je Sud BiH ali i on finansijski zavisi od države.
To je slika ovog našeg statusa quo ukratko. Ne treba ni spominjati finansijske gubitke koje ovakva država sa ovakvim narodom pravi. Donacije su uzaludno potrošene, povratak je propao a kredite koji održavaju neodrživo stanje će plaćati naša dijeca. Narod lijen, navikao na Titina vremena i nerad, očekuje da se država pobrine za sve a pare samo da kapaju u džep. Čudom se čudimo kako kapitalizam nije američki san koji smo gledali na filmovima.

Svakim danom se povećavaju razmjere potrencijalnog poraza jedne od strana. Svakim danom gard se više diže i teže je popustiti. MZ je to svijesno dopustila.
Kao što rekoh jedna strana mora pobjediti, srpska ili bošnjačka. Za sada ni jedna nije dovoljno jaka da porazi drugu u bilo kom smislu i sudija će biti EU kad joj dosadi ova crna balkanska rupa.
Suti i trpi

#16 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by Suti i trpi »

1gorstak wrote:
bicebolje wrote:dogovor, pomirenje, međuljudski odnosi... sve se to lako riješi i spoji kad је iskreno i kad jedno vrjeme teče u istom pravcu. Na silu sketati rijeke koje teku u dijamtralno suprotnim smerovima je teško.
Dogovor sa velikosrbima nije moguc. Za njih je dogovor samo ako cemo dogovarati realizaciju njihovih ultimatuma. Tu ideologiju treba pobjediti a srpski narod osloboditi iste. Ti kazes : "Na silu skretati rijeke koje teku u dijametralno suprotnim smerovima je teško", sto valjda znaci da se trebamo pomiriti sa etnickim podjelama na kojim instistiraju velikosrbi, jer je kontriranje velikosrbima kao "tesko". Smijesno. Bilo je puno teze u ratu, pa se nismo predavali, ne znam zasto bi se pristajalo na velikosrpske ultimatume danas kada se ne gine...

Potrebno je nastaviti sa lobiranjem, traziti ogranicavanje entitetskog glasanja (a zbog zloupotreba) sto predlazu i Brisel i Vasington, te cekati povoljan trenutak kada ce se tako nesto moci provuci kroz Parlament. Sve ostalo je predaja i podilazenje velikosrbima. Ako smo vec i morali prihvatiti Dejtonski sporazum kako bi se zaustavilo ubijanje, nema razloga ni opravdanja da sada odustajemo od konstruktivnih rjesenja, da sada pravimo lose kompromise i da sada podilazimo velikosrbima. Sta nam mogu, drzavu ne mogu blokirati vise nego sto vec rade ...
Pa vecina drzava je kreirana upotrebom sile tj. ratom. Jedni zele ovo, drugi ovo i rezultat toga je rat. Da su Bosnjaci htjeli ostat u Jugoslaviji, sigurno se nebi ratovalo. Da su Srbi htjeli unitarnu BiH, sigurno se nebi ratovalo. BiH je bila osudjena na rat. E sad, sto je rat stvorio novu realnost, to je druga prica. I na Kosovu je rat stvorio novu realnost, samo je razlika u tome sto tu realnost Srbi nisu priznali, za razliku od Bosnjaka. Ipak, tesko da ce se tu nesto promjenit, gdje imas vecinu, tu imas vlast. Sta ti mislis glede Kosova? Ako se protivis njihovoj nezavisnosti, onda se moze reci da si nepristrasan i realan covjek. Pogledaj sta su uradili Njemci u drugom svjetskom ratu, pa nisu izgubili ni milimetar teritorije. Bilo bi realnije da si Jevreji napravili drzavu na njihojoj teritoriji nego na Palestinskoj, odakle su istjerani prije 1900 god. Ali, politika nema veze sa realnoscu, jedini je kriterij moc i zelja mocnika. Bosnjaci sa ovakvim stavom mogu dobit unitarnu BiH, ali vrlo lako mogu izgubit pola drzave. Ako svijet odluci da vise ovako ne moze, vrlo lako mogu priznat RS kao sto su priznali Kosovo. Bosnjaci bi u tom slucaju bili potpuno nemocni da bilo sta promjene. Ako se kojim slucajem silom ukine RS, teznja za njenim otcjepljenjem nece prestat i nastavit ce zivit u ilegali. To od BiH moze napravit novu Palestinu, sto po zivot obicnog covjeka nikako nije dobro. Prisila je zlo, zar to nismo shvatili? Svako rjesenje koje sami donesemo, puno je bolje od nametnutog rjesenja, koje vremenom moze postat problem i povod za novi rat. Najvece zrtve takvih konfrontacija bi mogli biti Bosnjaci koji zive u RS ili Srbi u Federaciji. Je l tim ljudima potrebno da se boje za zivot?
To je slika ovog našeg statusa quo ukratko. Ne treba ni spominjati finansijske gubitke koje ovakva država sa ovakvim narodom pravi. Donacije su uzaludno potrošene, povratak je propao a kredite koji održavaju neodrživo stanje će plaćati naša dijeca. Narod lijen, navikao na Titina vremena i nerad, očekuje da se država pobrine za sve a pare samo da kapaju u džep. Čudom se čudimo kako kapitalizam nije američki san koji smo gledali na filmovima.
Ovim putem smo krenuli, samo me zanima da li imamo 'Palestinsku volju' da pruzamo otpor i u danima potpune bijede i siromastva :D . Ja mislim da smo mi radikalni samo kada nam je stomak pun :mrgreen: .
zavrzlama

#17 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by zavrzlama »

trajat ce dotle dok velikosrbi svojom politikom ne dovedu svoje pristalice brojem,ekonomijom i moralnim kolapsom do spoznaje da ne prestavljaju nikakv bitan faktor u BIH...srbima kao narodu u BIH jos niko od strane srbije i srpskih politicara u BIH, nije rekao da je BIH trajna kategorija i da je njena podjela nemoguca misija bez novog rata..

rat protiv BIH koji se vodi politickim sredstvima je samo obicana frustracija za propalu ideju velike srbije,koja kosta malo vise od obicne frustracije..
1gorstak

#18 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by 1gorstak »

Suti i trpi wrote:
1gorstak wrote:Ako smo vec i morali prihvatiti Dejtonski sporazum kako bi se zaustavilo ubijanje, nema razloga ni opravdanja da sada odustajemo od konstruktivnih rjesenja, da sada pravimo lose kompromise i da sada podilazimo velikosrbima. Sta nam mogu, drzavu ne mogu blokirati vise nego sto vec rade ...
Pa vecina drzava je kreirana upotrebom sile tj. ratom. Jedni zele ovo, drugi ovo i rezultat toga je rat.
Rezultat rata ne moze biti konacno rjesenje, mi se trebamo zalagati za pravedna rjesenja, a ako insistiras na "sporazumu" kojeg se ishodovalo silom, onda se ne mozes buniti kada se recimo preglasavanjem ili dekretima OHR-a namece nesto velikosrbima. Tacnije, ako je tebi sila legitiman nacin da se postigne nesto, ne vidim zasto bi Sarajevo odustalo od lobiranja u Briselu i Vasingtonu a kako bi Esdaun i Gregorian nastavili jacati drzavu ignorisanjem volje velikosrba. Onaj ko ne zeli nametanja, treba da podrzi pravedno rjesenje. Ne moze se oruzjem i na silu doci do tacke X i onda se kao buniti kada druga strana zeli do tacke Y kroz nametanja izlobiranih rjesenja.
Da su Bosnjaci htjeli ostat u Jugoslaviji, sigurno se nebi ratovalo.
Glupost. Rat se prelio na teritoriju BiH iz Hrvatske, Sijekovac, Ravno, Bosnjaci nisu imali nista s tim i u BiH bi se svakako ratovalo. Bosnjaci su mogli izabrati; hoce li se u sluzbi Beograda boriti protiv Hrvata Viteza i Bugojna, a za Veliku Srbiju, ili ce podrzati nezavisnost BiH. Sada mi je jasno zasto su ti i ostale analize plitke, ti naime uopste ne razmisljas o onom sto pises, nego se razbacujes floskulama. Jer da si razmisljao, u kalkulaciju bi ubacio i HDZ BiH i HVO, ciji bi separatizam bio sasvim legitiman da su se Bosnjaci svrstali na stranu Milosevica. Ali kako rekoh, ne razmisljas.
E sad, sto je rat stvorio novu realnost, to je druga prica.
Ponovo, mi moramo traziti pravedna rjesenja, ako insistiras na ratom postignutom, dajes legitimitet sili kao prihvatljivom sredstvu da se postigne odredjeni cilj. Ako trazis da se prihvati ratom nametnuto, onda je sasvim legitimno da Sarajevo od Brisela i Vasingtona trazi dalje pritiske na velikosrbe, jer si ti tu silu usvojio kao prihvatljiv nacin rjesavanja problema.
I na Kosovu je rat stvorio novu realnost, samo je razlika u tome sto tu realnost Srbi nisu priznali, za razliku od Bosnjaka. Ipak, tesko da ce se tu nesto promjenit, gdje imas vecinu, tu imas vlast. Sta ti mislis glede Kosova?
Ako Beograd promjeni svoj stav prema okruzenju (umjesto da zateze odnose sa Podgoricom, prijeti Makedoniji, kidnapuje gradjane BiH), imacu razloga da vjerujem kako ne bi gazio Albance da se Kosovo sutra vrati u okvir Srbije. Znaci moj odnos prema nezavisnosti Kosova je definisan odnosom Beograda prema okruzenju. Ilija Jurisic je uhvacen na foru i zatvoren medju olos pokupljen sa beogradskih ulica, ergo; podrzavam nezavisnost Kosova.
Ako se protivis njihovoj nezavisnosti, onda se moze reci da si nepristrasan i realan covjek.
Kako rekoh, ako postoje indicije da se Albance nece opet gaziti kao stoku i ubijati, OK, ali ja ovom Beogradu ne bih povjerio dvije ovce na cuvanje.
Pogledaj sta su uradili Njemci u drugom svjetskom ratu, pa nisu izgubili ni milimetar teritorije. Bilo bi realnije da si Jevreji napravili drzavu na njihojoj teritoriji nego na Palestinskoj, odakle su istjerani prije 1900 god. Ali, politika nema veze sa realnoscu, jedini je kriterij moc i zelja mocnika.
Pa eto, lobiracemo pa ko duze izdrzi.
Bosnjaci sa ovakvim stavom mogu dobit unitarnu BiH, ali vrlo lako mogu izgubit pola drzave.
Smijesno. Ti ocekujes od Bosnjaka da odustanu od pola drzave jer ce u protivnom izgubiti pola drzave. Bosnjaci nemaju sta da izgube ako nastave sa zalaganjem za drzavu u kojoj nema etnickih podjela. Decentralizacija da, ali bez etnickih podjela. Sta se moze desiti ako Bosnjaci ne dobiju tu bitku ? Dobice ono sto im ti i sada nudis. Zasto onda da se predaju i bez borbe prihvate gubitak polovine BiH ?
Ako svijet odluci da vise ovako ne moze, vrlo lako mogu priznat RS kao sto su priznali Kosovo.
Da, kao sto mogu reci i da treba eliminisati kocnice funkcionisanju drzave. Taj zahtjev za "funkcionalnom drzavom" je grudva koja se pocinje kotrljati a istu nece moci zaustaviti ni dvadeset Dodika, da ga se klonira i postavi na sve kljucne pozicije. Neka lobiranje pocne :)
Bosnjaci bi u tom slucaju bili potpuno nemocni da bilo sta promjene. Ako se kojim slucajem silom ukine RS, teznja za njenim otcjepljenjem nece prestat i nastavit ce zivit u ilegali. To od BiH moze napravit novu Palestinu, sto po zivot obicnog covjeka nikako nije dobro.
To je blef. Situacija je obrnuta. Mi smo vidjeli da se velikosrbima moze nametati dosta toga, Kosovo, Crna Gora, Hrvatska, primjera ima dovoljno i nigdje Palestine i ilegale o kojoj govoris. S druge strane, kada se pokusalo Bosnjacima nametnuti rezervat, oni su se ocajni i razocarani okrenuli radikalnim alternativama, arapskim i iranskim islamistima. Kao sto vidis, taj tvoj "argument" je obican blef i situacija je obrnuta.
Prisila je zlo, zar to nismo shvatili?
OK, hajde onda da se dogovorimo. Na primjer o popisu stanovnistva. Da odrzimo popis, ali da do daljnjeg (recimo do ulaska BiH u EU) ne mijenjamo postojeci etnicki kljuc (sto generalno odgovara i Srbima FBiH i Hrvatima, odnosno Bosnjacima manjeg entiteta). Moze ?
Svako rjesenje koje sami donesemo, puno je bolje od nametnutog rjesenja, koje vremenom moze postat problem i povod za novi rat.
Ja sam za dogovor, ali ne za dogovor oko detalja moje kapitulacije. Podrzavam decentralizaciju, ali se ne mirim sa etnickom decentralizacijom. Moram li prihvatiti etnicku podjelu kao polaznu tacku da bi ti i ja mogli razgovarati ?
bicebolje

#19 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by bicebolje »

Sila je uvijek bila i dan danas je legitimno sredstvo da se postigne određeni cilj. NATO nije formiran da bi očuvao populaciju novozelendskih divokoza već da bi silom ostvario ciljeve.
Uostalom pogledaj šta se dešava u Gazi. Izrael silom provodi ono što misli da je pravedno a svijet gleda.
A ti vidim i dalje misliš da će OHR, Gregorian, Ešdaun, Brisel, Vašington i sl. odraditi što misliš da treba... nebitno... Ovo mi je zapalo za oko:
1gorstak wrote:Sada mi je jasno zasto su ti i ostale analize plitke, ti naime uopste ne razmisljas o onom sto pises, nego se razbacujes floskulama. Jer da si razmisljao, u kalkulaciju bi ubacio i HDZ BiH i HVO, ciji bi separatizam bio sasvim legitiman da su se Bosnjaci svrstali na stranu Milosevica. Ali kako rekoh, ne razmisljas.
Nije upućeno meni ali moram uskočiti. Da li si ti razmislio šta si napisao ? Da li je srpski separatizam u BiH opravdan jer su Hrvati i Bošnjaci zavezali zastave ?
Nekako s proljeća

#20 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by Nekako s proljeća »

1gorstak wrote:
Suti i trpi wrote:

Mudro zboriš, jednog vikenda će se u Bosni i Hercegovini desiti ''deblokada'' a već u Ponedeljek neki neće biti na radnom mjestu i slobodni. A manji broj ekstrema ni živih...

Do tada, neka svako radi svoj posao...
Suti i trpi

#21 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by Suti i trpi »

Rezultat rata ne moze biti konacno rjesenje, mi se trebamo zalagati za pravedna rjesenja, a ako insistiras na "sporazumu" kojeg se ishodovalo silom, onda se ne mozes buniti kada se recimo preglasavanjem ili dekretima OHR-a namece nesto velikosrbima. Tacnije, ako je tebi sila legitiman nacin da se postigne nesto, ne vidim zasto bi Sarajevo odustalo od lobiranja u Briselu i Vasingtonu a kako bi Esdaun i Gregorian nastavili jacati drzavu ignorisanjem volje velikosrba. Onaj ko ne zeli nametanja, treba da podrzi pravedno rjesenje. Ne moze se oruzjem i na silu doci do tacke X i onda se kao buniti kada druga strana zeli do tacke Y kroz nametanja izlobiranih rjesenja.
U kojem svijetu ti zivis? Hitorija je pokazala da je rat konacno rjesenje, a da to moze promjenit samo novi rat. Jevreji su silom istjerani prije 1900 godina iz Izraela, pa su ponovo vraceni na tu zemlju kao kompenzacija za holokaust. Kosovu je nezavisnost obezbjedio defektni Milosevic koji je naivno nasjeo na provokacije i upotrjebio silu. To su dva primjera 'diplomatskog rjesenja', koja su kreirana odmah nakon rata. Isto se moglo desit i sa RS, ali iskljucivo neposredno nakon rata. U znak kazne, svijet je mogo ukinut RS. Sada su im dali legitimitet i nema sile da je ukinu. Jedino je mogu ukinuti sami Srbi. Sve ostalo bi izazvalo velike probleme na Balkanu, kao i razmjerice u citavom svijetu (Rusija i Kina to nebi prihvatili).
Glupost. Rat se prelio na teritoriju BiH iz Hrvatske, Sijekovac, Ravno, Bosnjaci nisu imali nista s tim i u BiH bi se svakako ratovalo. Bosnjaci su mogli izabrati; hoce li se u sluzbi Beograda boriti protiv Hrvata Viteza i Bugojna, a za Veliku Srbiju, ili ce podrzati nezavisnost BiH. Sada mi je jasno zasto su ti i ostale analize plitke, ti naime uopste ne razmisljas o onom sto pises, nego se razbacujes floskulama. Jer da si razmisljao, u kalkulaciju bi ubacio i HDZ BiH i HVO, ciji bi separatizam bio sasvim legitiman da su se Bosnjaci svrstali na stranu Milosevica. Ali kako rekoh, ne razmisljas.
Cim je proglaseno visestranacje, SVI NARODI su poletili u nacionalne torove. Medjunacionalne stranke nisu imale nikakvu podrsku. Visestranacje je bilo uvod u rat. Bosnjaci su zeljeli BiH u kojoj ce oni biti alfa i omega, Srbi su htjeli odcjepljenje veceg djela teritorije. Rat je bio neizbjezan.
Ponovo, mi moramo traziti pravedna rjesenja, ako insistiras na ratom postignutom, dajes legitimitet sili kao prihvatljivom sredstvu da se postigne odredjeni cilj. Ako trazis da se prihvati ratom nametnuto, onda je sasvim legitimno da Sarajevo od Brisela i Vasingtona trazi dalje pritiske na velikosrbe, jer si ti tu silu usvojio kao prihvatljiv nacin rjesavanja problema.
Ja bih druze moje Karadzica i njegove zlotvore smjestio u zatvore sa Bosnjackom vecinom, pa nek im oni sude. Takve bi ja kazne odredjivo za ratne zlocince, pa nek svi ubuduce imaju naumu sta rade i kakve posljedice za taj rad mogu snosit. Ovdje se radi o volji srpskog naroda. Srpski narod ni prije, a ni poslije rata nije zelio zivit u drzavi u kojoj ce mu Bosnjak biti gazda. Ne zaboravi da su Srbi bojkotovali referendum, jer nisu zeljeli zivit u drzavi gdje ce biti inferiorni. To su cinjenice, a ti to gledaj na svoj nacin.

Ako Beograd promjeni svoj stav prema okruzenju (umjesto da zateze odnose sa Podgoricom, prijeti Makedoniji, kidnapuje gradjane BiH), imacu razloga da vjerujem kako ne bi gazio Albance da se Kosovo sutra vrati u okvir Srbije. Znaci moj odnos prema nezavisnosti Kosova je definisan odnosom Beograda prema okruzenju. Ilija Jurisic je uhvacen na foru i zatvoren medju olos pokupljen sa beogradskih ulica, ergo; podrzavam nezavisnost Kosova.
E sad si pokazo pravo lice i jasno pokazo da ti srce pripada Muslimanski narodima i da im zelis sve najbolje, a drugim kako bude. Sotonizujes Srbiju do pretjerane mjere. Jesi li ikada bio u Srbiji? U Vojvodini imas bezbroj nacionalni manjina koji nemaju nikakvih problema sa Srbima. U Subotici je Srba ispod 50%. Na njihovoj pijaci imas i vehabija i Sandzaklija i Albanaca (svojim ocima vidio i upozno neke od tih ljudi). U Subotici ima vise katolicki nego pravoslavni crkvi. U Beogradu zivi oko 100 000 muslimana. Da su Srbi toliki zlotvori, mogli su ih sve pobit. Da su Srbi toliki zlotvori mogli su protjerat sve Sandzaklije. Da su Srbi toliki zlotvori mogli su protjerat sve Albance iz Medvedje, Preseva i Bujanovca. Zar ti Albanci sa juga Srbije nisu dokaz da im vlasti u Beogradu ne zele zlo. Svi su oni u ratu prezivili (bili je pojedinacni zlocina, sistematski nikako) i vecina ih nije imala nikakvi problema. Koliko si ti ostrascen dovoljno govori da Srbiji pripisujes krivicu za odcjepljenje Kosova (Srbija jeste kriva, tj. Milosevic i njegova suluda politika, ali...).. Albanske teznje za nezavisnocu datiraju od 100 godina unazad. Ne trebam ti govorit da su jos i u Jugoslaviji trazili nezavisnost. Vidim da si ostar prema 'velikosrpstvu' (i trebas biti), ali zato prema 'velikoalbanstvu' nisi. To dovoljno govori o tebi i ocrtava tvoj profil. Kosovo bi svakako imalo VISOKI STEPEN AUTONOMIJE, sto znaci da im Srbi nikako ne bi mogli naudit. Ilija Jurisic i odnosi sa BiH i CG nemaju apsolutno nikakvu vezu sa tim. Albanci odavno zele nezavisno Kosovo i nema te sile koja ce ih odvratit od te zelje. To je realnost za duzi period.
Smijesno. Ti ocekujes od Bosnjaka da odustanu od pola drzave jer ce u protivnom izgubiti pola drzave. Bosnjaci nemaju sta da izgube ako nastave sa zalaganjem za drzavu u kojoj nema etnickih podjela. Decentralizacija da, ali bez etnickih podjela. Sta se moze desiti ako Bosnjaci ne dobiju tu bitku ? Dobice ono sto im ti i sada nudis. Zasto onda da se predaju i bez borbe prihvate gubitak polovine BiH ?
Zasto bi odustali? Betonira se i BiH i RS. Stavi se u ustav da RS NEMA PRAVO NA ODCJEPLJENJE. Bosnjaci bi kroz narednih 50 godina mogli znacajno naselit RS i tako ostvarit politicku moc u tom entitetu. To bi bila mudra politika. U suportnom, i da se ukine RS, to ce stvorit velike tenzije i Bosnjaci nece imat pogodnu klimu za naseljavanje. To su samo neke pretpostavke...

To je blef. Situacija je obrnuta. Mi smo vidjeli da se velikosrbima moze nametati dosta toga, Kosovo, Crna Gora, Hrvatska, primjera ima dovoljno i nigdje Palestine i ilegale o kojoj govoris. S druge strane, kada se pokusalo Bosnjacima nametnuti rezervat, oni su se ocajni i razocarani okrenuli radikalnim alternativama, arapskim i iranskim islamistima. Kao sto vidis, taj tvoj "argument" je obican blef i situacija je obrnuta.
Na Kosovu su Srbi pobjedjeni, srpski narod je otiso sa Kosova. Gdje nemas narod, nemas ni drzavnost, osim ako nisi Rusija ili Kina. Srbi nemaju moc i mehanizam da se bore za Kosovo. U Hrvatskoj su Srbi vojnicki pobjedjeni, nista nije nametnuto. U Crnoj Gori su Crnogorci vecina i normalno da se njihova volja postuje. Srbima nista nije nametnuto, vlada Srbije je priznala CG bez ikakvi ustezanja. O cemu govoris momak, pokusavas na silu stvorit neke primjere koji veze sa BiH nemaju. U RS Srbi imaju vecinu, a time i moc. To je cinjenica.
OK, hajde onda da se dogovorimo. Na primjer o popisu stanovnistva. Da odrzimo popis, ali da do daljnjeg (recimo do ulaska BiH u EU) ne mijenjamo postojeci etnicki kljuc (sto generalno odgovara i Srbima FBiH i Hrvatima, odnosno Bosnjacima manjeg entiteta). Moze ?
Ja sam za dogovor, ali sa ovakvim politicarima, to je nemoguce. Hajde da skinemo Dodika i Silajdzica sa vlasti, pa cemo se onda dogovarat. Moze?

Ja sam za dogovor, ali ne za dogovor oko detalja moje kapitulacije
. Podrzavam decentralizaciju, ali se ne mirim sa etnickom decentralizacijom. Moram li prihvatiti etnicku podjelu kao polaznu tacku da bi ti i ja mogli razgovarati ?
To je kljucna recenica. Ne treba niko da bude pobjedjen, jer ce to prenjet mrznju na nasu djecu. Kako ti ne zelis kapitulirat, tako ne zele ni Srbi ni Hrvati. Misli o tome.

Vidjeli smo nase glavonje na 'odgovorite ljudima'. Oni se ne mogu dogovorit nioko cega, osim kriminala. Oni su spremni vodit 'rat nakon rata' i narednih 100 godina. Njima je ta partija saha itekako zanimljiva. Oni se nadmudruju, a narod gladuje.
1gorstak

#22 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by 1gorstak »

Suti i trpi wrote:
U kojem svijetu ti zivis? Hitorija je pokazala da je rat konacno rjesenje, a da to moze promjenit samo novi rat.
Ili recimo pritisci izvana, ucjenjivanje daljim kreditima, EU integracije, ovo, ono, svasta se moze iskoristiti kako bi se nekom i bez rata zavrnulo ruku. A posto je za tebe to prihvatljivo (rezultat rata je za tebe prihvatljiv iako se radi o nasilnom rjesenju), nema razloga da se bunis sto se Sarajevo trudi da uvjeri Brisel i Vasington kako je potrebno nastaviti proces zavrtanja ruke velikosrbima. Vec si prihvatio silu kao nacin rjesavanja problema.
U znak kazne, svijet je mogo ukinut RS. Sada su im dali legitimitet i nema sile da je ukinu.
Nisu dali legitimitet nego legalitet, legitimitet se ne gradi na masovnim grobnicama. A ukidanje manjeg entiteta ionako nije potrebno, dovoljno je nastaviti (za sada) usporeni proces prenosa nadleznosti, jer se postojecim blokadama koci napredak drzave. Unitarna BiH i ne treba da bude cilj onim koji je brane.
Ovdje se radi o volji srpskog naroda. Srpski narod ni prije, a ni poslije rata nije zelio zivit u drzavi u kojoj ce mu Bosnjak biti gazda. Ne zaboravi da su Srbi bojkotovali referendum, jer nisu zeljeli zivit u drzavi gdje ce biti inferiorni. To su cinjenice, a ti to gledaj na svoj nacin.
Ja podrzavam decentralizaciju, podrzavam visok stepen autonomije, pod uslovom da te administrativne jedinice srednjeg nivoa vlasti nemaju monoetnicki identitet posto je nemoguce postici dogovor o etnickoj podjeli teritorije. Jedno je traziti decentralizaciju a sasvim je drugo planirati stvaranje srpske megadrzave. Prosjecan Srbin jeste trazio prvo (i to podrzavam), ali je srpskim narodom upravljala i jos uvijek upravlja politicka opcija koja forsira ovo drugo. Zato rat.
Suti i trpi wrote:
E sad si pokazo pravo lice i jasno pokazo da ti srce pripada Muslimanski narodima i da im zelis sve najbolje, a drugim kako bude. Sotonizujes Srbiju do pretjerane mjere. Jesi li ikada bio u Srbiji? U Vojvodini imas bezbroj nacionalni manjina koji nemaju nikakvih problema sa Srbima. U Subotici je Srba ispod 50%. Na njihovoj pijaci imas i vehabija i Sandzaklija i Albanaca (svojim ocima vidio i upozno neke od tih ljudi). U Subotici ima vise katolicki nego pravoslavni crkvi. U Beogradu zivi oko 100 000 muslimana. Da su Srbi toliki zlotvori, mogli su ih sve pobit. Da su Srbi toliki zlotvori mogli su protjerat sve Sandzaklije. Da su Srbi toliki zlotvori mogli su protjerat sve Albance iz Medvedje, Preseva i Bujanovca.
Nemoj ti braniti Srbe od mene, ja postujem Srbe kao narod koji je podnio najvece zrtve za suzivot nasih naroda. Dok je znacajan dio Hrvata i Bosnjaka stajao po strani (ili jos gore, pomagao okupatorima), znacajan se broj Srba okupio oko Hrvata Broza, u borbi za suzivot i pravdu. Srbi su castan i posten narod, ali ja ovdje govorim o velikosrpstvu kao ideologiji po kojoj je srpski diktat jedina prihvatljiva opcija. I zato kazem, sve dok je u Beogradu moderno petljati se u unutrasnje stvari svojih komsija, sve dok se (Albancima, Sarajevu, Podgorici....) pokusava nametnuti svoje stavove, kaznjavanje Beograda je jedina moguca opcija.
Koliko si ti ostrascen dovoljno govori da Srbiji pripisujes krivicu za odcjepljenje Kosova (Srbija jeste kriva, tj. Milosevic i njegova suluda politika, ali...).. Albanske teznje za nezavisnocu datiraju od 100 godina unazad. Ne trebam ti govorit da su jos i u Jugoslaviji trazili nezavisnost.
Trazili su da se obrazuju na albanskom jeziku, trazili su vise autonomije, nezavisnost nije bila ozbiljna opcija medju Albancima.
Vidim da si ostar prema 'velikosrpstvu' (i trebas biti), ali zato prema 'velikoalbanstvu' nisi. To dovoljno govori o tebi i ocrtava tvoj profil. Kosovo bi svakako imalo VISOKI STEPEN AUTONOMIJE, sto znaci da im Srbi nikako ne bi mogli naudit.
Kako rekoh, moja podrska nezavisnom Kosovu je uslovljena ponasanjem Beograda. Ako Beograd promjeni svoj stav prema svojim susjedima, podrzao bih integraciju Srbije i Kosova. Ali ovom se Beogradu jos ne moze vjerovati, a i zasto bi mu vjerovali ako ne znamo koga se od nas sutra moze kidnapovati na granicnom prelazu jer se Srbiji prohtjelo da vrsi agresiju na bosanskohercegovacko pravosudje....
Suti i trpi wrote:
Zasto bi odustali? Betonira se i BiH i RS. Stavi se u ustav da RS NEMA PRAVO NA ODCJEPLJENJE. Bosnjaci bi kroz narednih 50 godina mogli znacajno naselit RS i tako ostvarit politicku moc u tom entitetu. To bi bila mudra politika. U suportnom, i da se ukine RS, to ce stvorit velike tenzije i Bosnjaci nece imat pogodnu klimu za naseljavanje. To su samo neke pretpostavke...
Nema "naseljavanja" sve dok se vrsi svojatanje teritorije. Ti nacin za jacanje multietnickog drustva trazis u tolerisanju etnickih podjela, jer kao fol ako otpor tim etnickim podjelama bude manji, bice manja polarizacija i onda ce kao zbog manjeg otpora podjelama doci do slabljenja podjela. Glupost.
Suti i trpi wrote:
Na Kosovu su Srbi pobjedjeni, srpski narod je otiso sa Kosova. Gdje nemas narod, nemas ni drzavnost, osim ako nisi Rusija ili Kina. Srbi nemaju moc i mehanizam da se bore za Kosovo. U Hrvatskoj su Srbi vojnicki pobjedjeni, nista nije nametnuto. U Crnoj Gori su Crnogorci vecina i normalno da se njihova volja postuje. Srbima nista nije nametnuto, vlada Srbije je priznala CG bez ikakvi ustezanja. O cemu govoris momak, pokusavas na silu stvorit neke primjere koji veze sa BiH nemaju. U RS Srbi imaju vecinu, a time i moc. To je cinjenica.
OK, kako zamisljas tu velikosrpsku Palestinu i tu velikosrpsku ilegalu ako se recimo preko uslovljavanja kredita MMF nastavi slabiti manji entitet ? Ili ako se dekretom OHR uspostavi neko novo drzavno tijelo, a uz objasnjenje da se radi o potrebnoj agenciji za EU integracije. Kako izgledaju ta "Palestina" i "ilegala" ?
Suti i trpi wrote:
Ja sam za dogovor, ali sa ovakvim politicarima, to je nemoguce. Hajde da skinemo Dodika i Silajdzica sa vlasti, pa cemo se onda dogovarat. Moze?
Eskiviras.
Suti i trpi wrote:
Ja sam za dogovor, ali ne za dogovor oko detalja moje kapitulacije. Podrzavam decentralizaciju, ali se ne mirim sa etnickom decentralizacijom. Moram li prihvatiti etnicku podjelu kao polaznu tacku da bi ti i ja mogli razgovarati ?
To je kljucna recenica. Ne treba niko da bude pobjedjen, jer ce to prenjet mrznju na nasu djecu. Kako ti ne zelis kapitulirat, tako ne zele ni Srbi ni Hrvati. Misli o tome.
Ja sam Hrvat, a moj je narod vec "donji" u svoj ovoj prici. Ipak, to se moze sanirati ako HDZ i druge stranke koje jos uvijek podrzavaju etnicku podjelu shvate da ovako hrvatski narod samo dulje tone, te ako Covic i kompanija odustanu od nametanja rezervata Bosnjacima u zamjenu za nekakav mehanizam kojim bi se hrvatski narod u FBiH zastitilo od majorizacije. BiH mora biti decentralizovana, imamo kantone, imamo entitete, neka ih, trebaju nam. Ali se te administrativne jedinice ne moze tretirati kao ekskluzivno pravo bilo kojeg od naroda. Tako bi Srbi i Hrvati imali zastitu od bosnjacke dominacije, a Bosnjaci ne bi bili institucionalno ograniceni na cetvrtinu bosanskohercegovacke teritorije. Niko ne gubi.
Suti i trpi

#23 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by Suti i trpi »

Mogo sam glavu na panj stavit da si Bosnjak, sto je jos jedan od dokaza da u BiH nista nije sigurno :D .

Srbija je radi svoje debilske politike inicirala etnicko ciscenje Srba iz Hrvatske, otvorila put nezavisnosti Kosova, iako je Kosovo nezavisno od kada su ga Srbi napustili (na razno razne nacine i pod razno raznim pritiscima). Hrvati su 'dobili' u Hrvatskoj, jer im je teritorija ociscena od mrski Srba. Bosnjaci su zeljeli unitarnu BiH u kojoj ce oni bit glavni, a na kraju su dobili cjelovitu BiH u kojoj imaju polovinu vlasti. Srbi su htjeli nezavisnu drzavu, ali su dobili entitet koji je u sastavu BiH. Bosnjaci su nesto dobili, nesto izgubili, Srbi takodje, dok su Hrvati apsolutni gubitnici (historijski gledano, vjerovatno Hrvati imaju najvise prava na BiH od sva tri naroda). Mozda iz tog smjera dolaze tvoje frustracije, mada opet ne vjerujem da je tebi stalo do politicke jednakopravnosti Hrvata. Nekako me podsjecas na Zeljka Komsica, sto ne trebas shvatit kao uvredu, to je samo moj utisak. Reko si da ces sljedeci rat docekat naoruzan, a ja nebi reko da je HVO i HOS imo problema sa manjkom oruzja :D .

Slazem se sa tobom da je 'velikosrpska' ideja sijala smrt 90tih, ali se ne slazem da je ta ideja sada na snazi. Vjerovatno i sada ima likova koji tu ideju slijede, ali je njihova moc marginalna. Je l' mislis da je Tadic 'velikosrbin'? Ja mislim da je on obicni poltron i da bi sad potpiso nezavisnost Kosova samo da zna da ga to nece kostat vlasti. Koliki je 'velikosrbin', dovoljno pokazu cinjenica da jaca poziciju Vojvodine i tolerise Nenada Canka, koji je nista drugo do Vojvodjanski separatista. Siguran sam da bi Tadic vrlo rado izguro SPS iz vlasti, samo da Cedo Jovanovic dobije dovoljan broj glasova. Ne trebam ti govorit kakav je Cedin angazman u Srbiji. Da je on BH politicar, nebi dobio vise od 1000 glavosa koji god narod da pretstavlja, a u Srbiji je doguro do 200 000 i jaca iz godine u godinu. Dakle, stvarno mi nije jasno koga potenciras kao 'velikosrbina'. Dodik? Taj bi sad potpiso da se RS ne moze nikad odcjepit od BiH, samo da i druge strane potpisu da ostaju sve nadleznosti koje RS trenutno ima. Ne radi on to radi Srba, on to radi radi sebe, jer je duboko involviran u kriminal i jer zna da ga sadasnje drzavno uredjenje stiti od hapsenja. Ali, doci ce vrijeme, pa ako niko drugi ne moze, SRBIN CE MU SUDIT za sva zlodjela koja je nanjeo svom narodu kojeg toboze stiti od nekoga. Dakle, ja ne znam gdje ti vidis tu prijetnju? I Hrvatska je imala 'velikohrvatsku ideju', samo sto nisu imali vojnu moc da je pokusaju sprovest u djelo. Al sam siguran da je i njihova ideja trenutno mrtva. Sve zemlje regiona su jako slabe i nema sanse da se desi novi rat. Medjunarodna zajednica nas gleda pod povecalom, tako da nema sanse da se ostvare neke radikalne ideje. Medjunarodna zajednica i jest razbila veliku Jugoslaviju da bi mogli stvorit mini drzavice koje ce lako kontrolisat.

Mislim da je uporno potenciranje rate i svega sto je vezano za rat najstetnije po siromasno stanovnistvo, koje u BiH cini vecinu populacije. Intenzitet prepucavanja nikako ne jenjava, sto ce trajat sve dok ne dodju novi ljudi. Dajte ljudi da se okrenemo ekonomiji, da pricamo o konkretnim stvarima koje ce unaprjedit nase zivote, a ne da razglabamo o necemu sto je osudjeno na status kvo. Neka se zalede ove teske teme do nekog boljeg vremena, kada ce doci ljudi koji ce ovu zavrzlamu znati rjesit. Neke stvari se ne trebaju nikad zaboravit, ali mislim da je suludo pricat o tome svaki dan. Posebno se to odnosi na politicare koji katastrofalno rade svoj poso, pa svoj nerad kamufliraju tim ratnim temama. Pustimo historiju da se bavi time.

Gorstace, ja pustujem tvoje misljenje koje je svakako legitimno (a i legalno :D )... Ja i ti nismo na istim talasnim duzinama, imamo potpuno razlicitu viziju rjesnja ovog BiH problema... Vrijeme ce pokazat ko je bio upravu.
1gorstak

#24 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by 1gorstak »

Suti i trpi wrote:....dok su Hrvati apsolutni gubitnici (historijski gledano, vjerovatno Hrvati imaju najvise prava na BiH od sva tri naroda). Mozda iz tog smjera dolaze tvoje frustracije, mada opet ne vjerujem da je tebi stalo do politicke jednakopravnosti Hrvata.
Meni da nije stalo do politicke jednakopravnosti Hrvata ? Otkud ti to ? Jel' ja to moram traziti etnicku podjelu drzave da bih odgovarao tvom zamisljenom profilu nekog ko brani hrvatske interese ? Evo Josipovic ne forsira etnicku podjelu, Mesic ne forsira etnicku podjelu, je li stalo toj dvojici predsjednika Hrvatske do jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH ? Ne moram i necu biti ogranicen na Bobanov i Suskov ustasoidni kalup po kojem hrvatski narod u znacajnom dijelu BiH treba da namece svoj etnicki karakter kao jedini sluzbeni, posta ne mora imati pridjev "hrvatska", pozoriste ne mora biti "hrvatsko", sportski klub ne mora biti "hrvatski", zasto su meni ugrozena ljudska prava ako ja ne namecem hrvatski identitet srpskom ili bosnjackom narodu ? Decentralizacija treba i zato imamo kantone, hrvatski narod u BiH nece biti nista ljepsi, pametniji ni bogatiji insistiranjem da se neke od tih kantona tretira kao ekskluzivno vlasnistvo hrvatskog naroda. Hrvati ce u njima voditi kljucnu rijec jer su brojniji u njima, ali nema potrebe da se hrvatski identitet namece tim kantonima kao jedini sluzbeni.
Nekako me podsjecas na Zeljka Komsica, sto ne trebas shvatit kao uvredu, to je samo moj utisak.
Poredjenje sa Komsicem ni u kojem kontekstu ne moze biti shvaceno kao uvreda. Naprotiv.
Slazem se sa tobom da je 'velikosrpska' ideja sijala smrt 90tih, ali se ne slazem da je ta ideja sada na snazi. Vjerovatno i sada ima likova koji tu ideju slijede, ali je njihova moc marginalna. Je l' mislis da je Tadic 'velikosrbin'?
Agresija na BiH nije samo slanje tenkova na Brcko, nego se ta agresija manifestuje i kroz upad u pravosudje. Primjer su ovi slucajevi sa Jurisicem i Ganicem. Velika Srbija je ideja koja opravdava takvo uplitanje, zasto nam Slovenija ne kidnapuje gradjane po aerodromima ? Neka Tadic prepusti slucajeve Jurisic i Ganic Sarajevu, neka se uistinu prestane sa mijesanjem u unutrasnje stvari BiH i ja cu povjerovati u dobre namjere Tadica.
Ja mislim da je on obicni poltron i da bi sad potpiso nezavisnost Kosova samo da zna da ga to nece kostat vlasti. Koliki je 'velikosrbin', dovoljno pokazu cinjenica da jaca poziciju Vojvodine i tolerise Nenada Canka, koji je nista drugo do Vojvodjanski separatista. Siguran sam da bi Tadic vrlo rado izguro SPS iz vlasti, samo da Cedo Jovanovic dobije dovoljan broj glasova. Ne trebam ti govorit kakav je Cedin angazman u Srbiji. Da je on BH politicar, nebi dobio vise od 1000 glavosa koji god narod da pretstavlja, a u Srbiji je doguro do 200 000 i jaca iz godine u godinu.
Canak ima izborni legitimitet i neizbjezan je igrac, a o relaciji Tadic-Jovanovic mozemo kada se o tom bude moglo razgovarati bez pretpostavki koje se ne moze dokazati.
Dakle, stvarno mi nije jasno koga potenciras kao 'velikosrbina'. Dodik? Taj bi sad potpiso da se RS ne moze nikad odcjepit od BiH, samo da i druge strane potpisu da ostaju sve nadleznosti koje RS trenutno ima. Ne radi on to radi Srba, on to radi radi sebe, jer je duboko involviran u kriminal i jer zna da ga sadasnje drzavno uredjenje stiti od hapsenja. Ali, doci ce vrijeme, pa ako niko drugi ne moze, SRBIN CE MU SUDIT za sva zlodjela koja je nanjeo svom narodu kojeg toboze stiti od nekoga. Dakle, ja ne znam gdje ti vidis tu prijetnju?
Vidim prijetnju u drzavnom aparatu Srbije koji nas lovi po aerodromima, vidim prijetnju u Dodiku i njegovim istomisljenicima koji uporno blokiraju svaku inicijativu koja ima veze sa drzavom, vidim prijetnju u ideju da se u BiH treba zivjeti "jedni pored drugih" umjesto "jedni sa drugim", a sto forsira i vladajuci SNSD i veci dio kvaziopozicije u manjem entitetu.
I Hrvatska je imala 'velikohrvatsku ideju', samo sto nisu imali vojnu moc da je pokusaju sprovest u djelo. Al sam siguran da je i njihova ideja trenutno mrtva.
Tudjman je pokusao, ko kaze da nije ? Boljkovac, Bilandzic, Manolic, Mesic ... svi kazu da je Tudjman pokusao prosiriti Hrvatsku na stetu BiH, a ti eto tvrdis da nije. Jeste pokusao, a to nije uspjelo jer su Amerikanci natjerali Tudjmana da prihvati Vasingtonski sporazum. Danasnja je Hrvatska potpuno drugacija od Tudjmanove, danasnja je Hrvatska prijatelj i kljucni saveznik BiH. Isto vazi i za Crnu Goru, koja je takodje slala rezerviste na BiH. Nakon sto je Podgorica okrenula novi list, prihvatila BiH za partnera (jer nam recimo ne kidnapuje gradjane po aerodromima), mi mozemo i Crnu Goru smatrati saveznikom. Srbija jos ne prihvata BiH za ravnopravnu stranu, nego nas gleda kao otvoreno loviste u kojem je dozvoljeno sve sto se Beogradu prohtije.
Sve zemlje regiona su jako slabe i nema sanse da se desi novi rat. Medjunarodna zajednica nas gleda pod povecalom, tako da nema sanse da se ostvare neke radikalne ideje.
Meni je radikalno to sto se na foru uhvatilo Jurisica i onda ga se kroz montirani proces strpalo medju olos pokupljen sa beogradskih ulica. Nisu nam vise problem srbijanski tenkovi (jer je kako kazes Srbija danas slabija), ali agresija se ocigledno nastavlja. Drugim metodama, ali se nastavlja.
Mislim da je uporno potenciranje rate i svega sto je vezano za rat najstetnije po siromasno stanovnistvo, koje u BiH cini vecinu populacije. Intenzitet prepucavanja nikako ne jenjava, sto ce trajat sve dok ne dodju novi ljudi.
Dodik je "novi covjek", pa sta ? Ta prica o novim ljudima je prazna, Mi imamo problem sa sukobljenim idejama, sukobljenim shvatanjima oko toga kako bi BiH trebala da izgleda, kao podijeljeno drustvo gdje se provodi etnicki aparthejd ili kao multietnicko, decentralizovano drustvo. Stabilizacija ce doci kada jedna od te dvije opcije dozivi potpuni kolaps.
Dajte ljudi da se okrenemo ekonomiji, da pricamo o konkretnim stvarima koje ce unaprjedit nase zivote, a ne da razglabamo o necemu sto je osudjeno na status kvo. Neka se zalede ove teske teme do nekog boljeg vremena, kada ce doci ljudi koji ce ovu zavrzlamu znati rjesit. Neke stvari se ne trebaju nikad zaboravit, ali mislim da je suludo pricat o tome svaki dan.
Doris Pak, Jelko Kacin, Ketrin Eston, Vilijam Heig, samo su neki od evropskih politicara koji ukazuju na pogubnu politiku velikosrpstva, a kojom se BiH drzi u stanju kome. Jel' i oni grijese kada ukazuju na te uporne blokade ? Jel' mi sada trebamo ignorisati napore Dodika da ogranici finansiranje i funkcionisanje drzave ? O cemu da pricamo ? O tratincicama i jorgovanu ? Eto ti link, konkretan problem, konkretan glavonja, sta je tvoje rjesenje ? Da se nasmrcemo speeda i trcimo po sumi ganjajuci vjeverice ? Ili zelis da se popusti politickom faktoru koji pokusava ugusiti drzavu ili si samo neupucen. Kako god, ne valja.
Baustekana

#25 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by Baustekana »

Opet jovo na novo. Danas hrvati i muslimani Srbiju gledaju kao da su Tadic i ostali gori od Milosevica. Kao sto kaze ovaj "cuti i trpi", dokle kod se budemo sluzili ovim licimernim stvarima kao sto neki ne vole planove kao Velika srbija a vole velika Albanija. Do tada se nikad nece nista menjati na ovim prostorima.

Zato sve automoto firme su osle u nove clanice EU, dok ostali u TASu gledaju gde sunce hoda.
Hr i Srba ce medju zadnje uci u EU.
BIh prica sa zebe.
Post Reply