Rast SDP-a, realnost ili ubleha?

Post Reply
Banksy

#176 Re: Rast SDP-a, realnost ili ubleha?

Post by Banksy »

komeba wrote:
Banksy wrote: gubitak 3 opštine od 12 (zvanični rezultati) nikako ne može biti rast,
koalicija je moguća, skoro izvjesna, sa sda, pošto se sbih povlači iz vlasti
fahro se već psihološki priprema
Rezlutati su iz Oslobođenja, par dana nakon izbora, načelnici, SDA 28 - 31, SBiH 3 - 4, SDP 12 -9, NS 1, ostale stranke ne pamtim i ne znam koje su opštine u pitanju, ako su posljednji izvještaji drugačiji izvinjavam se.
Koje 3 opstine je SDP izgubio? Ne kontam kako ljude nije stid da ovako lazu. Ruzno je izvaliti nesto pa onda ne stajati iza recenog.SDP je izgubio samo jedno nacelnicko mjesto,a gledajuci po opstinama dobio je vecinu u nekim u kojima prije nije imao vecinu,dok je u nekim postojecu vecinu jos povecao.
Moraću sad ovo obazrivo i polako :D
CIK, potvrđeni rezultati, sinoć na FTV, zvanično

SDA je dobila 2 nova načelnika (32-34), SBiH jednog novog (3-4), Naša stranka 1, a SDP je izgubio tri načelnička mjesta (12-9).

Novih birača je više skoro 50%, samo u Sarajevu 150.000 novih. Tek treba sravniti brojeve i vidjeti ko ima, i koliko, procentualno povećanje.

I tako ... Ne moraš se izvinjavati, sve OK. :D
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#177 Re: Rast SDP-a, realnost ili ubleha?

Post by KatarinaKosaca »

:D :D :D
modra_rijeka
Location: U nakaradnoj zemlji, ali zemlji koju ni za sto mjenjao ne bih ....

#178 Re: Rast SDP-a, realnost ili ubleha?

Post by modra_rijeka »

Moze li mi neko odgovriti na pitanje zasto Laagumdjija nakon svakih izbora izadje i kaze kako je prezadovoljan ostvarenim te da su zacrtali ostvareni cilj....Jel moguce da mu je cilj samo zadrzati nacelnicka mjesta u par opstina ili ???Svaki put statistike padaju a on svaki put zadovoljan :? :? :? :?
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#179 Re: Rast SDP-a, realnost ili ubleha?

Post by KatarinaKosaca »

modra_rijeka wrote:Moze li mi neko odgovriti na pitanje zasto Laagumdjija nakon svakih izbora izadje i kaze kako je prezadovoljan ostvarenim te da su zacrtali ostvareni cilj....Jel moguce da mu je cilj samo zadrzati nacelnicka mjesta u par opstina ili ???Svaki put statistike padaju a on svaki put zadovoljan :? :? :? :?
Ne kaže to svaki put. Obično kaže kako su građani glupi :D . Jedinstven primjer da biračko tijelo od kojeg tražiš vlast nazivaš glupanima, ali, eto :roll: . I nešto kao nudi ostavku, ali mu je kao ne usvajaju. Iako je i to prestao već da radi :D
modra_rijeka

#180 Re: Rast SDP-a, realnost ili ubleha?

Post by modra_rijeka »

Pa naravno da su glupi....Samo sto on ne moze da shvati on nije taj koji je mjera necega...njegovi arsini su davno izbaceni iz upotrebe u vecini , ako ne, u svim standardima....Drago mi je ako sam glupan po njegovim standardima, to me jos vise ucvrscuje u mojim ubjedjenima...
suncica24

#181 Re: Rast SDP-a, realnost ili ubleha?

Post by suncica24 »

Moze li mi ko reci koja tri nacelnicka mjesta?
jeza u ledja

#182 Re: Rast SDP-a, realnost ili ubleha?

Post by jeza u ledja »

Banksy wrote:
komeba wrote:
Banksy wrote: gubitak 3 opštine od 12 (zvanični rezultati) nikako ne može biti rast,
koalicija je moguća, skoro izvjesna, sa sda, pošto se sbih povlači iz vlasti
fahro se već psihološki priprema
Rezlutati su iz Oslobođenja, par dana nakon izbora, načelnici, SDA 28 - 31, SBiH 3 - 4, SDP 12 -9, NS 1, ostale stranke ne pamtim i ne znam koje su opštine u pitanju, ako su posljednji izvještaji drugačiji izvinjavam se.
Koje 3 opstine je SDP izgubio? Ne kontam kako ljude nije stid da ovako lazu. Ruzno je izvaliti nesto pa onda ne stajati iza recenog.SDP je izgubio samo jedno nacelnicko mjesto,a gledajuci po opstinama dobio je vecinu u nekim u kojima prije nije imao vecinu,dok je u nekim postojecu vecinu jos povecao.
Moraću sad ovo obazrivo i polako :D
CIK, potvrđeni rezultati, sinoć na FTV, zvanično

SDA je dobila 2 nova načelnika (32-34), SBiH jednog novog (3-4), Naša stranka 1, a SDP je izgubio tri načelnička mjesta (12-9).

Novih birača je više skoro 50%, samo u Sarajevu 150.000 novih. Tek treba sravniti brojeve i vidjeti ko ima, i koliko, procentualno povećanje.

jeza u ledja wrote:
komeba wrote: Ruzno je izvaliti nesto pa onda ne stajati iza recenog.SDP je izgubio samo jedno nacelnicko mjesto,a gledajuci po opstinama dobio je vecinu u nekim u kojima prije nije imao vecinu,dok je u nekim postojecu vecinu jos povecao.
U ovome je zabuna. Na proslim izborima 2004e SDP je pobjedio u Novom Sarajevu (Zeljko Komsic), u Bosanskom Grahovu (Dusko Bilcar, poslije presao u DNS :shock: ), te u Gradaccu (Ferhat Mustafic). Jedino je u Gradaccu u sustini stari SDPov nacelnik izgubio na ovogodisnjim izborima.

SDP je zadrzao nacelnike u Centru, Novom Gradu, Tuzli, Bihacu, Gracanici, Zivinicama, Kaknju, Varesu i u opcini Vukosavlje u RSu.
To je dakle u odnosu na izbore 2004-e. Za Novo Sarajevo znamo da su bili izbori u medjuvremenu. Ostaje jos pitanje Starog Grada(!?)

Medjutim, izgubiti/dobiti nacelnicka mjesta nije isto sto i izgubiti/dobiti vlast u opcini. Postoje opcine u kojima je SDP dobio najvise glasova, ali je nacelnik koji je pobjedio iz neke druge stranke (npr. Donji Vakuf), a postoje opcine i u kojima je obrnuta situacija (npr. mescini Zivinice). Isto tako npr. u Bihacu je prije 4 godine SDA pobjedila, ali je za nacelnika izabran SDPovac, a ovaj puta je SDP pobjedio i kao stranka. Slicno, za SBiH, premda su osvojili 4 nacelnicka mjesta, mislim da su samo u Trnovu (FBiH) uspjeli osvojiti vecinu.
Inace sto se tice ukupnog broja vijecnika po opcinama u odnosu na 2004-u, SDA je ubjedljivo najveci gubitnik, mislim da su izgubili maltene ko svi ostali zajedno (u FBiH), SDP je ostao tu negdje, mada mislim da su i oni u minusu. Kako? Pa sha ja znam, mislim da je najveci broj vijecnika SDA izgubila od A-SDA, a da su sve tri vodece stranke (SDA, SBiH i SDP) izgubile od novih stranaka, osim A-SDA, tu su BPS, NSRzB i NS. Isto tako HDZ je izgubio nesto od HDZ1990, koji se jelte prvi put pojavljuje na opcinskim izborima.
modra_rijeka

#183 Re: Rast SDP-a, realnost ili ubleha?

Post by modra_rijeka »

Ovaj prethodni post mi je dao odgovor na moje pitanje koje sam gore postavio....Uvjek se nadje nova matematicka formula da se opravda nesto...prosli put je bilo ovo, sad je ono...cuj sad je SDA po ovoj formuli i najveci gubitnik :D
A svi znamo da su se najvece borbe vodile oko mjesta nacelnika...da je kojim slucajem SDP dobio barem jedno nacelnicko mjesto vise u odnosu na preosle izbore to bi bio argument za zadovoljstvo....doci ce i slijedeci izbori, bas me zanima koja ce se tad formula primjeniti :-D
suncica24

#184 Re: Rast SDP-a, realnost ili ubleha?

Post by suncica24 »

Ovako, sto se Novog Sarajeva tice, mislim da je tu SDP izgubio bitku, ali ne sad, vec 2007 godine.
Isto sto se dokazalo u Centru, Novom Gradu, Tuzli, Bihacu... dokazalo se i u NS.
Kandidat koji je vec nacelnik u svim ovim slucajevima je u debeloj prednosti.
Sto se tice Starog Grada...mislim da bi se i tu, da je Resic bio kandidat SDP-a, opet dokazala predhodna teorema.
Samo, sto, ja bih rekla: Sreca pa nije :D

E sad... mozemo se mi ovdje slagati ili ne, ali rast SDP-a postoji.
Pitanje je...koliko godina (da ne kazem svjetlosnih) ce SDP-u trebati ovim tempom da naraste dovoljno da bi mogao voditi drzavu?
Previse, previse.... :roll:
VjecitiStudent

#185 Re: Rast SDP-a, realnost ili ubleha?

Post by VjecitiStudent »

modra_rijeka wrote:Moze li mi neko odgovriti na pitanje zasto Laagumdjija nakon svakih izbora izadje i kaze kako je prezadovoljan ostvarenim te da su zacrtali ostvareni cilj....Jel moguce da mu je cilj samo zadrzati nacelnicka mjesta u par opstina ili ???Svaki put statistike padaju a on svaki put zadovoljan :? :? :? :?
Jer on dobro zna, da ubleha kad se pusti iz boce, tesko ide nazad, narod je slab sa matematikom a i brzo zaboravlja.
VjecitiStudent

#186 Re: Rast SDP-a, realnost ili ubleha?

Post by VjecitiStudent »

suncica24 wrote: E sad... mozemo se mi ovdje slagati ili ne, ali rast SDP-a postoji.
Pitanje je...koliko godina (da ne kazem svjetlosnih) ce SDP-u trebati ovim tempom da naraste dovoljno da bi mogao voditi drzavu?
Ovo nije rast vec nerast, ..., jer opoziciona stranka u zemlji punoj teskih socijalnih problema zaista mora biti dobro odvojena od stvarnosti da bi bilo sta osim dvocifrenog rasta smjela spomenuti kao uspjeh.
No, zarad ocuvanja predsjednicke fotelje naslusacemo se jos svakakvih ubleha u godinama koje dolaze.
suncica24

#187 Re: Rast SDP-a, realnost ili ubleha?

Post by suncica24 »

VjecitiStudent wrote:
suncica24 wrote: E sad... mozemo se mi ovdje slagati ili ne, ali rast SDP-a postoji.
Ovo nije rast vec nerast, ..., jer opoziciona stranka u zemlji punoj teskih socijalnih problema zaista mora biti dobro odvojena od stvarnosti da bi bilo sta osim dvocifrenog rasta smjela spomenuti kao uspjeh.
No, zarad ocuvanja predsjednicke fotelje naslusacemo se jos svakakvih ubleha u godinama koje dolaze.
Tu se vec ne slazemo.
Jer, iz iskustva...
Bijah ne tako davno na jednom sarajevskom brdu gdje ne da nema puta, vec kanalizacija visi sa krovova :?
I, nakon sto sam se ispela gore, kazu gradjani-seljani: E dokle ste dosli, nama ovdje niko godinama nije krocio nogom.
I pricali mi tako o problemima, zapravo, tamo ne znas sta nije problem, izljubili se izgrlili, i kad podjoh natrag kaze meni jedan "dedo": Dobar je nas xyz.
Rekoh sto dobar, ni puta, ni vode, ni struje, ama nicega nemate, kaze on... Ma, nana mu je odavde.
:roll: :roll: :roll:
I naravno, slijedece izbore su i, opet, glasali za "naseg" :-)
Last edited by suncica24 on 20/10/2008 22:52, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#188 Re: Rast SDP-a, realnost ili ubleha?

Post by VjecitiStudent »

suncica24 wrote: Tu se vec ne slazemo.
Jer, iz iskustva...
Bijah ne tako davno na jednom sarajevskom brdu gdje ne da nema puta, vec kanalizacija visi sa krovova :?
I, nakon sto sam se ispela gore, kazu gradjani-seljani: E dokle ste dosli, nama ovdje niko godinama nije krocio nogom.
I pricali mi tako o problemima, zapravo, tamo ne znas sta nije problem, izljubili se izgrlili, i kad podjoh natrag kaze meni jedan "dedo": Dobar je nas xyz.
Rekoh sto dobar, ni puta, ni vode, ni struje, ama nicega nemate, kaze on... on ti je nas, nana mu je odavde.
:roll: :roll: :roll:
I naravno, slijedece izbore su i, opet, glasali za "naseg" :-)
Zone bespravnog gradjenja u Sarajevu izmicu normalnoj logici, jer njih je SDA/SBiH vlast kupila za duze vrijeme famoznom legalizacijom.
Da im nije 'njihove' vlasti, oni i ne bi bili tu.
cocochanel

#189 Re: Rast SDP-a, realnost ili ubleha?

Post by cocochanel »

suncica24 wrote:Ovako, sto se Novog Sarajeva tice, mislim da je tu SDP izgubio bitku, ali ne sad, vec 2007 godine.
Isto sto se dokazalo u Centru, Novom Gradu, Tuzli, Bihacu... dokazalo se i u NS.
Kandidat koji je vec nacelnik u svim ovim slucajevima je u debeloj prednosti.
Sto se tice Starog Grada...mislim da bi se i tu, da je Resic bio kandidat SDP-a, opet dokazala predhodna teorema.
Samo, sto, ja bih rekla: Sreca pa nije :D

E sad... mozemo se mi ovdje slagati ili ne, ali rast SDP-a postoji.
E ne mogu vjerovati da bi neko za Resica glasao da je bio kandidati..mozda njegova familija..ili ljudi neupuceni u njegov rad..ali ako bi prije glasali za njega, alkoholicara koji zatvara oci pred lopovlukom svojih pomocnika..onda stvarno ne razumijem vise ljudsku psihu.. Mislim da je sdp imao sada dobrog kandidata Lulica..
suncica24

#190 Re: Rast SDP-a, realnost ili ubleha?

Post by suncica24 »

Ja ne govorim o bespravnoj gradnji.
Tu... mena druge, nego dovesti vodu i struju, kad je vec legarizirano i sagradjeno, i koliko toliko reda.

Ja govorim o tome da se nema jesti i piti, ali je bitnije ko je nas a ko njihov i je li nanin ili nije :roll:
Last edited by suncica24 on 20/10/2008 22:55, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#191 Re: Rast SDP-a, realnost ili ubleha?

Post by jeza u ledja »

modra_rijeka wrote:Ovaj prethodni post mi je dao odgovor na moje pitanje koje sam gore postavio....Uvjek se nadje nova matematicka formula da se opravda nesto...prosli put je bilo ovo, sad je ono...cuj sad je SDA po ovoj formuli i najveci gubitnik :D
A svi znamo da su se najvece borbe vodile oko mjesta nacelnika...da je kojim slucajem SDP dobio barem jedno nacelnicko mjesto vise u odnosu na preosle izbore to bi bio argument za zadovoljstvo....doci ce i slijedeci izbori, bas me zanima koja ce se tad formula primjeniti :-D
Ne vidim cime sam ja opravdavao bilo sta?!

Statistika je vrlo jednostavna. Sto se tice cistog procenta glasova, i SDA i SDP su zabiljezile rast za 3-4% (to je u odnosu na opce izbore 2006-e, ali za 2004-u, s kojom se u stvari i treba porediti, ukupne podatke ne znam, tj. treba ih sabirati). Da li ima smisla usporedjivati lokalne i opce izbore procjenite sami. Samo vrijedi istaci da po nekoj logici stranke dobijaju veci procenat u opcim nego u lokalnim izborima, jer u ovim potonjim ima veci broj malih stranaka koje uzmu neko mjesto i koje se uopste takmice.

Sto se tice broja nacelnickih mandata u odnosu na 2004-u, gore je momak vec iznio podatke koliko je ko dobio, koliko izgubio. Sto se tice broja opcina u kojima su pojedine stranke pobjedile, SDP je tu napredovao za nekoliko opcina. Ali sta znaci 'napredak', a sta 'uspijeh' takodje morate procjeniti sami. U vecini opcina je razlika izmedju SDA i SDP smanjena, a u skoro svim je SDP prestigao SBiH. No opet je u vecini SDA prva. Ko je tu napredovao, opet - procjenite sami.
No ja tvrdim da je SDA izgubila daleko najveci broj vijecnickih mjesta u FBiH. Ko zeli nek uzme i sabira. No to je samo apsolutna razlika od daleko najveceg broja osvojenih mjesta 2004e. S obzirom na to, taj veliki broj vijecnickih mandata je mali procenat ukupnog broja mandata SDA. Dakle ako imas 1000, pa od toga izgubis 100, to je manji procenat nego kad imas 100 pa izgubis 20, je li. Ko zeli da tumaci brojeve kako njemu odgovara bujrum.

Moj subjektivni zakljucak je da se malo sta promjenilo u vrhu, osim sto je SBiH dozivjela slobodan pad, nesto manje i HDZ1990 (u odnosu na opce izbore), te da su stranke BPS i NSRzB nastavile trend rasta. Jos su se pojavile na sceni A-SDA i NS sa znacajnim uspjehom u USK, odnosno u Kantonu Sarajevo. To sam sve vec i ranije rekao.

Na drugoj temi gdje se spominju moguce koalicije na vlasti 2010-e, rekao sam da ocekujem istu koaliciju kao i do sada (znaci SDA, HDZ, SBiH, HDZ1990, itd...), sto znaci da ne vidim da je SDP postigao nekakav znacajan uspijeh na ovim izborima zbog kojeg bi se moglo ocekivati nesto znacajno za 2 godine.

Ako se desi neka znacajna promjena 2010-e, to nece biti toliko zbog moguceg rasta SDP, vec zbog eventualnog rasta NSRzB, BPS ili NS.
don vito

#192 Re: Rast SDP-a, realnost ili ubleha?

Post by don vito »

Gubitak
1.Realno, jedini gubitak SDP-a je mjesto nacelnika u Gradachcu.

Toplo-hladno
1. Resic nije izabran kao kandidat SDP-a U Starom gradu pa nisu mogli izgubiti.
2. SDP nije vratio mjesto nacelnika u Novom Sarajevu (zahvaljujuci, izmedju ostalog, Nasoj stranci), a mjesto je izgubljeno jos 2006/2007.

Plusevi
1. U najvecim urbanim (Tuzla, Bihac) i privrednim centrima (posebno mislim na Gracanicu koja treba biti primjer razvoja privatnog biznisa), SDP je ucvrstio i ojacao vlast. Zadrzana je vlast u najjacoj sarajevskoj opcini Centar mada je SDA-ovska masinerija upregla sve materijalne, ljudske, propagandne resurse da osvoji vlast.
2. U ove gubitke "nacelnika" protura se i Brcko. Po statutu Distrikta nacelnika ne biraju glasaci direktno nego ga bira Skupstina Distrikta. A u Skupstini distrikta Brcko SDP je zadrzao i ojacao status najjace stranke (tim znacajnije sto je to jedini dio drzave koji etnickim sastavom jos lici na tigrovu kozu). Istina, nije iskljuceno da ce SDP izgubiti mjesto nacelnika Brckog, ali ne svojom, nego voljom zabihovaca kojima imaju priliku svoje glasove pokloniti raznim srpskim koalicijama (ne sumnjam da ce to i uciniti).
3. SDP ima priblizno jednak broj glasova kao SDA u cetiri sarajevske gradske opcine iako je jasno da je rast broja izaslih na izbore u Sarajevu ostvaren dobrim dijelom i izbornim inzinjeringom SDA-ZABiH koalicije (vrlo slicno obrascu po kojem zele pripojiti Visoko i Olovo u Kanton SA, cim se ukaze opasnost od gubitka vlasti u Kantonu).
4. Ostvaren je velikim napredak u dosadasnjim SDA-ovskim bastionima (poput Zavidovica).
5. Po izvjestaju CIK-a SDP je po broju zastupnickih mjesta u opcinskim vijecima treca stranka na nivou drzave, iza SDA i SNSD. Ovo nisu bili samo izbori za nacelnike opcina vec i za opcinska vijeca. Zato je, recimo, pobjeda SDP-a za opcinsko vijece Novog Sarajeva (i pored izgubljene trke za nacelnicko mjesto) realno bolji rezultat od pobjede Damira Hadzica u Novom Gradu (i poraza stranke u opcinskom vijecu).
6. I pored pojave Nase stranke koja mu je oduzela dobar dio glasova, SDP ima 50.000 glasova vise nego na opstim izborima. Da rast broja glasaca izaslih na izbore ne znaci nuzno i rast stranke lijepo pokazuje primjer Stranke za BiH koja je sa 200.000 pala na 80.000 glasova. I opet niko ne otvara temu o ostavci Harisa Silajdzica vec paradoksalno simpatizeri Stranke ZA BiH po ko zna koji put traze smjene u SDP-u.

P.S. Ono sto je meni licno najveci dobitak izbora je da je srusen mit "glasao bih za SDP samo da nije Lagumdzije". Pojavila se alternativa SDP-u, uzela dio glasova SDP-u, ali je koalicija SDA-ZABIH (bez obzira na Tihica, Trnovo, Hecu, samo tako ih treba posmatrati, kao koaliciju) odrzala stare pozicije. Razocarani glasaci ZABIH nisu presli SDP-u ni Nasoj stranci nego SDA. Naredni put ce se ovce vratiti u staro stado, stvar je samo junica, prodavanja magle, lazi itd. Malo je pesimistican pogled na buducnost, ali valja postovati volju naroda.
VjecitiStudent

#193 Re: Rast SDP-a, realnost ili ubleha?

Post by VjecitiStudent »

suncica24 wrote:Ja ne govorim o bespravnoj gradnji.
Tu... mena druge, nego dovesti vodu i struju, kad je vec legarizirano i sagradjeno, i koliko toliko reda.

Ja govorim o tome da se nema jesti i piti, ali je bitnije ko je nas a ko njihov i je li nanin ili nije :roll:
Da se Zlaja malo vise bavi njihovim socijalnim problemima, umjesto sto pohadja konferencije posvecene islamu u svijetu :D, ili da je npr. umjesto rodjenog socijaldemokrate i doktora Sanke u parlament stavio nekog iz njihovog socijalnog sloja, posao bi ti vjerovatno bio laksi.
jeza u ledja

#194 Re: Rast SDP-a, realnost ili ubleha?

Post by jeza u ledja »

I ja se slazem s tim da SDA-SBiH treba gledati u tandemu, a ne odvojeno.
sarlo

#195 Re: Rast SDP-a, realnost ili ubleha?

Post by sarlo »

jeza u ledja wrote:.....Inace sto se tice ukupnog broja vijecnika po opcinama u odnosu na 2004-u, SDA je ubjedljivo najveci gubitnik, mislim da su izgubili maltene ko svi ostali zajedno (u FBiH), SDP je ostao tu negdje, mada mislim da su i oni u minusu. Kako? Pa sha ja znam, mislim da je najveci broj vijecnika SDA izgubila od A-SDA, a da su sve tri vodece stranke (SDA, SBiH i SDP) izgubile od novih stranaka, osim A-SDA, tu su BPS, NSRzB i NS. Isto tako HDZ je izgubio nesto od HDZ1990, koji se jelte prvi put pojavljuje na opcinskim izborima.
Jedna ironicna definicija kaze da je statistika nauka laznih brojeva.
@ježa.... je to matematski dokazao. Nevjerovatno! Matematika je objektivna nauka i njom se se dolazi do istine i prema tome je istina da su svi pobijedili, odnosno izgubili!!
Krug se zatvorio, sve je relativno. Odavno matematika nije dosla do znacajnijeg, epohalnog otkrica.
...onaj akcelerator je nula za ovo..
Last edited by sarlo on 20/10/2008 23:06, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#196 Re: Rast SDP-a, realnost ili ubleha?

Post by VjecitiStudent »

Izvanredan je primjer dvije gornje analize (don Vito i Jeza), tj. vidjenje izbora iz ugla pristrasnog SDP-ovog profesionalnog i neprofesionalnog clanstva i vidjenje iz ugla golih cifara.
suncica24

#197 Re: Rast SDP-a, realnost ili ubleha?

Post by suncica24 »

VjecitiStudent wrote:
suncica24 wrote:Ja ne govorim o bespravnoj gradnji.

Da se Zlaja malo vise bavi njihovim socijalnim problemima, umjesto sto pohadja konferencije posvecene islamu u svijetu :D, ili da je npr. umjesto rodjenog socijaldemokrate i doktora Sanke u parlament stavio nekog iz njihovog socijalnog sloja, posao bi ti vjerovatno bio laksi.
Opet...mislim suprotno :D
I sto se "Zlaje" i toga koliko mi bi njegovo bavljenje ... cim vec olaksalo posao, i toga kako ljudi od 100 imena uvijek izvuku jedno koje im nije po volji :D
VjecitiStudent

#198 Re: Rast SDP-a, realnost ili ubleha?

Post by VjecitiStudent »

suncica24 wrote:
VjecitiStudent wrote: Da se Zlaja malo vise bavi njihovim socijalnim problemima, umjesto sto pohadja konferencije posvecene islamu u svijetu :D, ili da je npr. umjesto rodjenog socijaldemokrate i doktora Sanke u parlament stavio nekog iz njihovog socijalnog sloja, posao bi ti vjerovatno bio laksi.
Opet...mislim suprotno :D
I sto se "Zlaje" i toga koliko mi bi njegovo bavljenje ... cim vec olaksalo posao, i toga kako ljudi od 100 imena uvijek izvuku jedno koje im nije po volji :D
De iskreno, cime je to Sanko zaduzio socijaldemokratiju u BiH, pa da upadne ni manje, ni vise, u parlament?
Nazalost, nije Sanko jedini, imas i vlasnika Premingera u Domu naroda. I on ce, ko da se bori za radnicka prava?
jeza u ledja

#199 Re: Rast SDP-a, realnost ili ubleha?

Post by jeza u ledja »

sarlo wrote:
jeza u ledja wrote:.....Inace sto se tice ukupnog broja vijecnika po opcinama u odnosu na 2004-u, SDA je ubjedljivo najveci gubitnik, mislim da su izgubili maltene ko svi ostali zajedno (u FBiH), SDP je ostao tu negdje, mada mislim da su i oni u minusu. Kako? Pa sha ja znam, mislim da je najveci broj vijecnika SDA izgubila od A-SDA, a da su sve tri vodece stranke (SDA, SBiH i SDP) izgubile od novih stranaka, osim A-SDA, tu su BPS, NSRzB i NS. Isto tako HDZ je izgubio nesto od HDZ1990, koji se jelte prvi put pojavljuje na opcinskim izborima.
Jedna ironicna definicija kaze da je statistika nauka laznih brojeva.
@ježa.... je to matematski dokazao. Nevjerovatno! Matematika je objektivna nauka i njom se se dolazi do istine i prema tome je istina da su svi pobijedili, odnosno izgubili!!
Krug se zatvorio, sve je relativno. Odavno matematika nije dosla do znacajnijeg, epohalnog otkrica.
...onaj akcelerator je nula za ovo..
Mudro receno nema sta.
don vito

#200 Re: Rast SDP-a, realnost ili ubleha?

Post by don vito »

VjecitiStudent wrote:Izvanredan je primjer dvije gornje analize (don Vito i Jeza), tj. vidjenje izbora iz ugla pristrasnog SDP-ovog profesionalnog i neprofesionalnog clanstva i vidjenje iz ugla golih cifara.
Ne znam gdje mene svrsta, u pristrasne profesionalce ili amatere, ali ti se kunem da sam samo glasac. Samo nije moj problem sto neki ne mogu skontati da 140.000 ne moze biti vece od 190.000 niti da se sa cetvrtog ili petog mjesta, ni po zakonima gravitacije, ne moze pasti na trece mjesto.
Post Reply