Rast cijena hrane
Moderator: anex
-
talić
#51 Re: Rast cijena hrane
jučer sam gledam na 3SAT emisiju o Alžiru. Zemlja ima naftu, ima more, ima dobru klimu, sve predispozicije da budu bogati ali nisu jer ne rade. Kad su bili pod francuzima izvozili su hranu a sad je uvoze. Samo 3% poljoprivrednog zemljišta obrađuju. Gradi se ogromna džamija, ko je gradi ? Kinezi jer Alžirci su lijeni, spori, bolovanja,... Sve dok uvozimo krompir, vodu, mlijeko i meso nema nam boljitka.
- ladyada
#52 Re: Rast cijena hrane
ovo je pola istine drugi dio istine je da najveci proizvodjaci hrane su holandija, usa, njemacka itd ....priozvode vise nego im treba , mislis da oni to bacaju , ne tako prodaju u afriku po nekim cjenama kojima se nikom ne isplati ni motiku uzeti , a kamoli svu proceduru preci da uzgje luk paradajz itd ..........nakon nekoliko godina umire lokalna poljoprivreda , e onda rade sta hoce i traze koliko hoce za svoj proizvod ..........talić wrote:jučer sam gledam na 3SAT emisiju o Alžiru. Zemlja ima naftu, ima more, ima dobru klimu, sve predispozicije da budu bogati ali nisu jer ne rade. Kad su bili pod francuzima izvozili su hranu a sad je uvoze. Samo 3% poljoprivrednog zemljišta obrađuju. Gradi se ogromna džamija, ko je gradi ? Kinezi jer Alžirci su lijeni, spori, bolovanja,... Sve dok uvozimo krompir, vodu, mlijeko i meso nema nam boljitka.
to situaciju imate sada u bosni i hercegovini , uzimam primjer mog mjesta , prigradsko naselje 6 km od centra grada , znaci svak na svom ........ono zemlje sto je ostalo od djeda nakon nacionalizacije , nasljedili su njegova djeca u dijelovima , napravili kuce itd......... svi smo imali vrt najmanje , grah, krompir, jabuke , sljive, pilici itd sve bilo nase ............. rat , izbjeglistvo , povratak ......danas u cijelom mjestu jedna krava i jedna koza , moja mama ima vrt svi joj kazu da je luda sto za tu mrkvu i luk prvi toliko posla sebi ........... pilice i kokosi ne drzi jer smetaju komsinici ........ mada mama vise gaji vrt kao razonodu , i terapiju .........
a da ne govorim da zemlja koja je prije bila pod usjevom sada zarasta , jer se nikom ne isplati sijati ........tek kad se desi neka bolest ili tome slicno , natjera ponekog na razmisljanje , tako rodjak nabavio kozu, mala mu ne podnosi mlijeko iz prodavnice .......
nemamo sta gledati na afriku i ostale zemlje , mi smo primjer sta se moze od napredne zemlje da napravi ......sada smo zavisni krediti, ziranti , nema poljoprivrede i industrije itd ..........
- vjesticanametli
#53 Re: Rast cijena hrane
to sto izvoze konkretno u afriku (iz NL, FRA itd) je skart koji oni trebaju da uniste tj. da ga se rjese a posto je proces skup jeftiniji je izvoz (kokos domaca u Africi je 8 eura a zaleĐŽena koketina je za ĐŽ) i tako svi kupovali i super bilo.............kad su loko farmeri unisteni onda haĐŽo iz niderlandeta ili fra kaze eh dragi moji koketina 4 eura i super mu em je smece eh zaraĐŽuje (bas sam gledala nekog djeda koji je imao kokecu farmu i morao je da batali zbog te stranjske koketine).
-
talić
#54 Re: Rast cijena hrane
istina je da u EU proizvođači hrane imaju jake poticaje i da svoje viškove izvoze tamo gdje mogu ali zato postoji regulativa. Ne moramo igrati kako sviraju. USA je najbolji primjer zemlje koja štiti svoju proizvodnju. Prvo trebamo utvrditi kolika je naša proizvodnja i dozvoliti uvoz količine koja dopunjava našu proizvodnju i onda iz godine u godinu će proizvodnja rasti a uvoz padati. Ne prihvatam mišljenje da ne postoji način da se zaštitimo od uvoza i nelojalne konkurencije.
-
Vincent_Chase
#55 Re: Rast cijena hrane
mi svoju proizvodnju ne mozemo zastititi tek tako...
mi smo mala zemlja (takodje ekonomski podijeljena), kojom diriguju stranci....
uzmite samo primjer ovog sada kredita od MMF-a, koji se dobio tako sto se obavezalo da domace firme vise nikad nece pobjediti na tenderu (jer nece moci ispuniti sve ludacke zahtjeve)....
tako i sa poljoprivredom,,,,hocemo u evropu,,,e dosla nam lijepa CEFTA.... nema vise carina nema nsita sa okruzenjem, i naravno kada neka zemlja u okruzenju stimulise svog proizvodjaca vode, njegova voda je ovdje jeftinija nego domaca, jer su nasi idioti stavili jedinstvenu stopu PDV-a 17%, doprinose od 63% itd itd...
a kada nas proizvodjac hoce izvuci vodu u hrvatsku, onda ga na granici zaustave, i kazu, mi ne priznajemo vasu laboratoriju, ova voda mora na analizu u Zg.....
nakon te analize koja traje 7 dana, vise nikad nece poslati sleper izvoza za hrvatsku....
to su takozvane Non-tariff barriers...
vidim gore neciji post za poredjenje cijena u njemackoj i ovdje....zivio sam u njem kratko vrijeme,,,,i jednostavno do je odlicna drzava koja stiti svoju proizvodnju, svoje stanovnike....i ja isto tako ne mogu da shvatim da su mnogi artikli gore jeftiniji nego u BiH ( naveden je primjer nutele)....
ovo je jednostavno nova vrsta kolonija....velikih svjetskih sila tj kompanija....
mi smo mala zemlja (takodje ekonomski podijeljena), kojom diriguju stranci....
uzmite samo primjer ovog sada kredita od MMF-a, koji se dobio tako sto se obavezalo da domace firme vise nikad nece pobjediti na tenderu (jer nece moci ispuniti sve ludacke zahtjeve)....
tako i sa poljoprivredom,,,,hocemo u evropu,,,e dosla nam lijepa CEFTA.... nema vise carina nema nsita sa okruzenjem, i naravno kada neka zemlja u okruzenju stimulise svog proizvodjaca vode, njegova voda je ovdje jeftinija nego domaca, jer su nasi idioti stavili jedinstvenu stopu PDV-a 17%, doprinose od 63% itd itd...
a kada nas proizvodjac hoce izvuci vodu u hrvatsku, onda ga na granici zaustave, i kazu, mi ne priznajemo vasu laboratoriju, ova voda mora na analizu u Zg.....
nakon te analize koja traje 7 dana, vise nikad nece poslati sleper izvoza za hrvatsku....
to su takozvane Non-tariff barriers...
vidim gore neciji post za poredjenje cijena u njemackoj i ovdje....zivio sam u njem kratko vrijeme,,,,i jednostavno do je odlicna drzava koja stiti svoju proizvodnju, svoje stanovnike....i ja isto tako ne mogu da shvatim da su mnogi artikli gore jeftiniji nego u BiH ( naveden je primjer nutele)....
ovo je jednostavno nova vrsta kolonija....velikih svjetskih sila tj kompanija....
-
talić
#56 Re: Rast cijena hrane
jasno je meni da se ništa značajnije neće desiti i da ćemo biti sluge i robovi i u budućnosti ali samo želim da kažem da možemo živjeti i bez EU i bez MMF-a. Od 1995 do danas smo uvezli za 100 milijardi maraka roba više nego što smo izvezli. Dakle EU i zemlje u okruženju imaju korist od nas pa prema tome možemo bar djelimično učestvovati u određivanju pravila. Ovih 100 milijardi je donijela dijaspora i da nije nje šipak bi se više uvozilo nego što se izvozi. To što nam je MMF dao je sića i koliko se zna naši građani imaju preko 5 milijardi ušteđevine u domaćim bankama. Država je kroz obveznice mogla prikupiti novac od svojih građana. Sve se može kad se hoće, dokaz je upravo mala Švica koja nikom ne robuje.
- Zvek
#57 Re: Rast cijena hrane
O CA bi i naši stručnjaci mogli koju da kažu, imali GMO hrane na našem tržištu ili nema.
http://www.b92.net/zdravlje/ishrana.php ... _id=493562
http://www.b92.net/zdravlje/ishrana.php ... _id=493562
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#58 Re: Rast cijena hrane
nema smisla prozivati nase strucnjake, jer oni nemaju tehnickih mogucnosti da se bave genetikom
ne moze se hodat po pijaci i ofrljativno gatat sta je gmo a sta nije
za nosanje sa GMO otrovima treba imat doktore nauka i nobelovaca, ali ta "roba" je kod naske skartirana
carsijanerima je prisjeo strah od seljaka
bih izvoz svjezu ribu a uzvozi smrznute mamute iz brazila
organic mladi krompir iz bih ide u Norvesku, a kamion u povratku tovari holandski GMO krompir
ne moze se hodat po pijaci i ofrljativno gatat sta je gmo a sta nije
za nosanje sa GMO otrovima treba imat doktore nauka i nobelovaca, ali ta "roba" je kod naske skartirana
carsijanerima je prisjeo strah od seljaka
bih izvoz svjezu ribu a uzvozi smrznute mamute iz brazila
organic mladi krompir iz bih ide u Norvesku, a kamion u povratku tovari holandski GMO krompir