Raspop i 40 hajduka

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

Post Reply
User avatar
rogoz
Posts: 464
Joined: 04/02/2011 10:53
Location: put za katangu

Raspop i 40 hajduka

Post by rogoz » 17/07/2011 11:35

Kako ce raspop sa gerilskom borbom dokazati pravdu... :D
Raspop i 40 hajduka

Piše: Svjetlana Rašić
Odmetnik od crkvenog zakona: Artemije, gerilac


Ni državi neće biti lako ako joj ex-vladika dođe na šalter, s papirima za registraciju sopstvene firme za poslove sa Svevišnjim. Onomad se velikodušno otvorila prema kanonskom pluralizmu u islamskoj verskoj zajednici, davši blagoslov imamu Zilkiću da stvori zdravu konkurenciju svom konfesionalnom rivalu Zukorliću, pa nije fer da isto uskrati velikomučeniku Artemiju i tako sveštenstva različitih religija stavi u neravnopravan položaj. A ni u Strasburu to ne bi dočekali s razumevanjem

Ako mene pitate, bilo je krajnje vreme da neko unese malo živosti u ovu depresivnu medijsko-političku jesen. Ali ni u najperverznijim ateističkim snovima nisam se nadala da bi to mogao biti jedan pobunjeni mantijaš, godišta nadomak zagrobnog života.

A sve je počelo onog februarskog dana kada je kontroverzni vladika Artemije, devojačko Radosavljević, otkazao poslušnost svom vrhovnom komandantu i odbio rešenje o suspenziji, optužujući svog zapovednika za nedopustivo kreativno tumačenje crkveno-procesnih kanona. Mediji su zabeležili i da je, pritom, novoimenovanog upravitelja raško-prizrenske eparhije, svog nepriznatog naslednika, nazvao duhovnim preljubnikom i bludnikom, s kojim će svako opštenje neminovno doneti Božje prokletstvo.

Da su mu njegovi pretpostavljeni makar iole ozbiljno spočitnuli za finansijske malverzacije o kojima se naveliko pričalo ili tražili da objasni zašto mu je lični sekretar zbrisao preko granice, pa da i razumemo kaznenu meru. Ovako, vladika je ispao čista žrtva mobinga.

Rešenju o suspenziji neposredno je prethodio pičvajz koji se desio u Gračanici, u nedelju, pred Veliki post. Dane hrišćanskog pokajanja, pomirenja i praštanja obeležilo je urnebesno monaško šaketanje, koje su upriličili crnorečki pretorijanci iz reda „lopatara“, s akcionim kadrovima preskakanja manastirskih zidina, a sve uz nazočnost i podršku fanova iz DSS, RS, Obraza i pokreta „1389“.

Već tada se naslutilo da se na tome neće završiti. I nije. Tenzije oko manastirskih nadležnosti u pomenutoj eparhiji nisu jenjavale, već dobijale na ubrzanju, a nepokornom vladiki je stavljena na dušu komandna odgovornost, pa ga je Sveti Sinod, na svom majskom zasedanju, „umirovio“ i prekomandovao u manastir Šišatovac, da tamo otkulira svoje penzionerske dane.

I tek što se u vrhovima Patrijaršije zapatila krhka nada da će njihov potčinjeni ovoga puta postupiti po naređenju, ona Amfilohijeva Sodoma i Gomora se sručila na glave božjih sluga i sluškinja, nateravši nekolicinu njih da se daju u hajdučiju, kako bi povratili svoja pradedovska manastirska ognjišta po raško-prizrenskoj eparhijskoj enklavi.

Sve u svemu, medijsku slavu Ekremove izblajhane kose, Vendinih sisa i BoTinih poučaka osnovcima, prekonoć su pomračila dešavanja na svetilišnim kotama Devine Vode i Duboki Potok.

Pobunjenička gerila, predvođena krkobabićki stamenim kanonskim legalistom Artemijem, osvojila je ova dva manastira, ignorišući odluku neprincipijelne koalicije unutar crkvenog Sinoda o oduzimanju nadležnosti dotičnom nad istim.

Sukob braće u Hristu eskalirao je dotle da je stožerno krilo svete matere Crkve sklopilo pakt sa đavolom i poseglo za izbacivačkom intervencijom policijskih snaga LažneDržaveKosovo, što je pobunjenike još više uverilo da su na pravom kanonskom putu.

Iako i svaki priučeni ratni reporter zna da slika govori više od hiljadu reči, naši medijski poslenici su nam, u narečenom slučaju, nažalost, uskratili foto-galeriju ključnih momenata; iznošenja „jednog po jednog monaha i monahinje“ iz manastira Devine Vode, sadržaj blagoslova oca Romila za prigodu policijskog razvaljivanja brave na vratima manastirke konobe u Dubokom Potoku, u koju se zabarikadirao mučeni vladika Artemije, kao i deportacije pobunjenika preko granice s Kosovom.

Epilog – prognani vladika je, s nekolicinom monaha iz lične garde, našao privremeno utočište u, zemljotresom devastiranom, Kraljevu, u hotelu Rojal. Ostalim izbeglicama iz eparhije dao je voljno, pa su se ovi delom zbrinuli u Čačku, na imanju svog jataka, zvanog Grešni Miloje, a delom zaputili ka planini Jelici.

U međuvremenu, stigla je još jedna vaspitna mera od strane zasedajućeg crkvenog generalštaba; nekadašnji zapovednik raško-prizrenske eparhije kažnjen je, za opetovani neposluh - raščinjavanjem i degradacijom u monaški status.

Pobunjenik i njegova jedinica: Artemije sa istomišljenicima

Nepravedno i surovo. Mladića već petnaest godina, šatro, vijamo po šumama i gorama, a da mu niko nije skinuo nijedan „čvarak“ s epoleta, iako ga u Hagu duže za najmanje osam hiljada duša.

Lako je sada biti pametan i reći da se sve ovo moglo izbeći, da se na vreme mislilo o osiguranju unutarcrkvene discipline. A recept je bio jednostavan; dam ti eparhiju, daš mi blanko ostavku. I možeš da nakriviš kamilavku. Nema da brineš da će ti to biti osporeno na nekom Vrhovnom sudu, budući da božji delegati i njihovi mandati ne spadaju pod svetovnu jurisdikciju.

Ovako, ko zna na šta će sve ovo da izađe. Čak i ozbiljni analitičari tipuju da će Pobunjenik osnovati novu, još stariju crkvu. Pa još vele da takvih NGO braća Grci imaju najmanje sedam komada i da sve fercera, i ono kanonsko i nekanonsko.

Ni državi neće biti lako ako joj ex-vladika dođe na šalter, s papirima za registraciju sopstvene firme za poslove sa Svevišnjim. Onomad se velikodušno otvorila prema kanonskom pluralizmu u islamskoj verskoj zajednici, davši blagoslov imamu Zilkiću da stvori zdravu konkurenciju svom konfesionalnom rivalu Zukorliću, pa nije fer da isto uskrati velikomučeniku Artemiju i tako sveštenstva različitih religija stavi u neravnopravan položaj. A ni u Strasburu to ne bi dočekali s razumevanjem.

U opštem crkveno-formacijskom rasulu sirota pastva više nema pojma ko je tu papista-ekumenista, a ko pošteni svetosavac, novoverac ili staroverac, naprednjak ili zilot, jeretik ili raskolnik, boljševik ili menjševik, šiit ili sunit. Tek će da se vidi ko od važnijih terenaca za koju ekipu igra, kad se zamućena sveta vodica malo izbistri.

A da bi bila otklonjena svaka sumnja zlobnika da se visoki duhovnik uskopistio i podžapao sa svojim pretpostavljenima oko ovozemaljskog blaga i da je uzrok raskola među njima tako uvredljivo profan, očekujem da moj favorit, pravoverni monah Artemije, zajedno sa sebi lojalnom isposničkom braćom, istraje u odbrani temeljnih hrišćanskih vrednosti na način kako su to činili njegovi biblijski uzori – moleći se u skromnoj keliji, uz koricu hleba i čašu vode. Pa da ga Bog vidi.
http://www.e-novine.com/kolumna/svjetla ... jduka.html
Ovdje nemoze a da se covjek ne zapita;
Ko to obicne ljude koji istiski vjeruju u boga ponizuje i dovodi do raskola.
Last edited by Anonymous on 17/07/2011 11:57, edited 1 time in total.
Reason: ....


User avatar
rogoz
Posts: 464
Joined: 04/02/2011 10:53
Location: put za katangu

Re: Raspop i 40 hajduka

Post by rogoz » 17/07/2011 12:06

Neki dan na poslu sa ponosom sam pokazivao kolegama pravoslavne i katolicke CRKVE sirom BiH,bilo mi puno srce pokazati bogastvo razlicitosti.Da nebude da je ova tema provokacija ili da se ne daj boze smijem tudjoj nevolji,zelim da kazem da me kao Bosnjaka ovo nervira,jer dovodi obicni Srpski narod do raskola.Taj sveopsti haos nije u interesu nikome vise na ovim prostorima.

Post Reply