Raspad ekipe - Željezničar: Više odlazaka nego dolazaka

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Tomahawk11, Charuga

User avatar
helo
Posts: 641
Joined: 13/03/2005 17:18
Location: Sarajevo

#1 Raspad ekipe - Željezničar: Više odlazaka nego dolazaka

Post by helo »

Fudbaleri Željezničara od subote se nalaze na sedmodnevnim pripremama na Kupresu, gdje obavljaju drugu fazu priprema za narednu sezonu Premijer lige BiH.

Akcenat ovog dijela treniranja bačen je na fizičku pripremu fudbalera. Stratezi premijerligaša s Grbavice pokušavaju sa nepotpunim igračkim kadrom što bolje odraditi ovaj dio trenažnog procesa.

Prema riječima šefa stručnog štaba Željezničara Envera Hadžiabdića i njegovog pomoćnika Borisa Bračulja uslovi koje igrači imaju na Kupresu mogu se samo poželjeti.

Imamo sve što je potrebno, naročito mir koji smo priželjkivali. Na usluzi su nam idealan teren, sauna, bazen... Hrana je odlična, dok je osoblje maksimalno profesionalno, kaže Hadžiabdić za Oslobođenje.

Fudbaleri su nakon tri dana treniranja u utorak imali slobodan dan, a jučer su vježbali po planu. Ujutro su radili sa loptom, dok je popodnevni trening bio baziran na snazi, brzini i fizičkoj pripremi, kako bi dostigli nivo izdržljivosti, potreban za takmičenje.

Podsjetimo da su plavi na Kupresu odigrali jednu utakmicu i to protiv Posušja (1:1). Kako kontrolnih susreta, kada je u pitanju ovaj dio priprema, više neće biti, stručni štab jedan dio treninga koristi da igrači igraju međusobno.

Nailazimo na velike probleme. Još uvijek nismo kompletirali igrački kadar za iduću sezonu. Jugović i Kamber su sa nama, ali oni trebaju obaviti razgovor sa upravom oko ostanka. Pelak je u potrazi za angažmanom, a ostanak Štilića je upitan. Jahić je trebao doći u utorak, dok se Dialiba trebao priključiti ekipi 1. jula, ali ga još uvijek nema, kaže Hadžiabdić.

Željezničar u predstojećoj premijerligaškoj sezoni ima izuzetno težak raspored. Prva dva kola igra u gostima, protiv Žepča i Orašja, zatim na Grbavici dočekuje Leotar, pa ide Zrinjskom.

Imamo loš raspored. Prva dva kola gostujemo i, s obzirom da nam Sarajevo daje protivnike, biće još teže, jer ako pretpostavimo da će tim sa Koševa pobjeđvati, ekipe sa kojima mi budemo igrali pokušaće se vaditi na nama, ističe Bračulj.

Javnost treba znati da će Željezničar biti oslabljen u narednoj sezoni za 30 posto. Ako Pelak i Dialiba odu, nećemo imati za njih adekvatne zamjene, još ako nas napusti i Štilić, onda je situacija jako loša. Još prije mjesec dana smo rekli koji su nam fudbaleri potrebni, međutim za sada nismo skoro ništa dobili, govore uglas Bračulj i Hadžiabdić dodajući da je Senegalac suspendiran zbog nedolaska na pripreme.

Ipak, obojica su optimisti kada je u pitanju naredna sezona. I jedan i drugi naglašavaju da Željo svake godine mora imati za cilj da bude u vrhu htio to ili ne. No, niti jedan od njih ne obećava ništa spektakularno od slijedeće sezone.


Mada ne navijam za FK Željeznicar, ali žalosno je to šta se ovom klubu dogadža, trebaju promjene hitno da se donesu u vrhu kluba, inace ce ovaj klub da tone sve više dole.
toon-army
Posts: 16
Joined: 04/07/2007 23:13

#2

Post by toon-army »

Koliko sam upucen Pelaku su propale sve kombinacije za odlazak.
slayerVares
Posts: 44
Joined: 16/05/2007 15:10

#3

Post by slayerVares »

željo bi uz sarajevo, široki, zrinjski, čelik, slobodu i borac trebao biti kičma bh fudbala, sa još tri-četiri kluba (velež, slavija, leotar...) formirati bh ligu, 10, max. 12 klubova i to forsirat', a ne ovako, pa u cijeloj bih dva, tri kluba necemu vrijede (sarajevo, zrinjski, ŠB), a ovo ostalo, talašika...
toon-army
Posts: 16
Joined: 04/07/2007 23:13

#4

Post by toon-army »

slayerVares wrote:željo bi uz sarajevo, široki, zrinjski, čelik, slobodu i borac trebao biti kičma bh fudbala, sa još tri-četiri kluba (velež, slavija, leotar...) formirati bh ligu, 10, max. 12 klubova i to forsirat', a ne ovako, pa u cijeloj bih dva, tri kluba necemu vrijede (sarajevo, zrinjski, ŠB), a ovo ostalo, talašika...
treba 10 timova staviti da igraju u cetvorokruznom sitemu, to su u Austriji davno pametni ljudi skontali. Jos je Austrija za nas gigant. Ovoliko klubova u ovolikoj zemlji nema nigdje. Sto se tice klubova, ne priznajem ni jedan koji u bivsoj Yugi nije primirisao barem drugoj ligi. Nazalost, pola nasih klubova je "izmisljeno" nedavno, a pozivaju se na tradiciju (Zrinjskim, Slavija...).
slayerVares
Posts: 44
Joined: 16/05/2007 15:10

#5

Post by slayerVares »

i 10 je previse, ali neka. a jbg, nekad je iskra bila solidan klub, sad je nigdje nema, trebat ce jos duuuugo vremena da prodje dok se ne pocne igrati kvalitetan fudbal. za pocetak premijer liga: sarajevo, široki, zrinjski pa stokružno :-D !!!
User avatar
cyprus
Posts: 39275
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#6

Post by cyprus »

Jel ja jedini mislim da liga treba ostat na 16 klubova?
toon-army
Posts: 16
Joined: 04/07/2007 23:13

#7

Post by toon-army »

Ako upijes naci dovoljno razloga da liga bude tolika svaka cast :)
User avatar
cyprus
Posts: 39275
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#8

Post by cyprus »

Da mi imamo 10 klubova koji odskaču kvalitetom pa bi reko OK, smanjimo ligu. Ali u našoj državi imamo 3-4 kluba koji su nijansu kvalitetnija od ostatka klubova. Za njima slijedi jedno dvadesetak klubova približne kvalitete. Budimo realni pa recimo da slavni klubovi poput Čelika, Slobode, Veleža, pa i Želje nisu Bog zna šta kvalitetniji od Žepča, Travnika ili Modriče. E, sad po kom osnovu skratit ligu? Ja iskreno ne znam.

Dalje, mislim da je veća šansa talentiranim igračima iz malih sredina da se probiju kroz ligu sa ovim brojem klubova. A također i manji klubovi imaju puno veću šansu da nešto značajno urade. Osim za klubove, ova šira liga je šansa i sredine iz kojih dolaze ti klubovi. Evo Hrvati su smanjili ligu ima 3-4 sezone, ali opet hoće da vrate ligu 16. Ako je liga 12 dobra, pitam se zašto hoće opet da je prošire.

Uostalom, ako se BH liga u ratnom i poratnom periodu igrala na manje od 30% teritorije i imala 16 klubova, ne znam zašto bi sad bila manja.

Eto, jel dosta razloga?
slayerVares
Posts: 44
Joined: 16/05/2007 15:10

#9

Post by slayerVares »

dobro zboriš, ja bi se ubio da pogledam kakanj protiv banovića, ili čatići protiv čekrčića, a da ti ne pričam za fk zvijezda brgule protiv budoželja!!!
toon-army
Posts: 16
Joined: 04/07/2007 23:13

#10

Post by toon-army »

Stvar je u tome sto se kvalitet koncentrise u manji broj klubova. Tih deset klubova bi pokupili sve sto valja iz ovih ostalih timova koji nisu u prvoj ligi, to se i sada stalno desava. Sve sto valja igraca sada u Premijer ligi bi ostalo u njoj, samo bi igrali u manjem broju klubova, a samim tim bi i ti klubovi bili jaci.
User avatar
cyprus
Posts: 39275
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#11

Post by cyprus »

E, al zašto mislite da bi tuzlaci, zeničani, banjalučani i mostarci volili gledat svoje voljene klubove u drugim ligama?
toon-army
Posts: 16
Joined: 04/07/2007 23:13

#12

Post by toon-army »

Pa jedino da napravimo ligu sa 40 timova pa da se svi gledaju u prvoj ligi. Ko imalo vrijedi nasao bi se u toj ligi. Vjerujem da bi na kraju isplivali samo klubovi iz vecih gradova (Zenica, Tuzla, Banjaluka, i sl.), ali treba da i gradovi stanu iza svojih klubova ako zele da klubovi budu jaki. Najveci problem je sto u tim vecim gradovima nije nikome stalo do timova, nemaju podrske. Logicno je da recimo Celik bude barem triput jaci, od recimo Slavije, ako uzmemo u obzir navijcku bazu, broj potencijalnih sponzora i sl. A Celik jedva kraj s krajem spaja.
sami26
Posts: 35
Joined: 24/06/2007 09:59

#13

Post by sami26 »

Izvjestaj Predsjednika kluba koji je danas boravio na Kupresu, preneseno sa themaniacs.org

Dobre vijesti:
Smjestaj i teren odlicni, klima savrsena.
Igracima su isplacene dvije zaostale plate.
Kamber i Jugovic dobili korekciju ugovora (plata) i ostaju sa nama.
Muamer Vugdalic je potpisao ugovor sa FK Zeljeznicaro.
Edis Mulalic produzio ugovor za jos dvije godine.
Placen smjestaj na Kupresu.


Lose vijesti:
Pelak ce vjerovatno nastaviti karijeru van BiH. Obestecenje je relativno nisku, prema ranije potpisanom ugovorom sa igracem.
Buba se nije pojavio i pod suspenzijom je od 02.07.2007. Postoje neke (dez)informacije gdje se nalazi, ali se necu izjasnjavati dok ne budemo imali nesto konkretno. Sto se nas tice, on je igrac sa vazecim ugovorom i u potpunosti izmirenim obavezama kluba prema njemu.
User avatar
cyprus
Posts: 39275
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#14

Post by cyprus »

toon-army wrote:Pa jedino da napravimo ligu sa 40 timova pa da se svi gledaju u prvoj ligi. Ko imalo vrijedi nasao bi se u toj ligi. Vjerujem da bi na kraju isplivali samo klubovi iz vecih gradova (Zenica, Tuzla, Banjaluka, i sl.), ali treba da i gradovi stanu iza svojih klubova ako zele da klubovi budu jaki. Najveci problem je sto u tim vecim gradovima nije nikome stalo do timova, nemaju podrske. Logicno je da recimo Celik bude barem triput jaci, od recimo Slavije, ako uzmemo u obzir navijcku bazu, broj potencijalnih sponzora i sl. A Celik jedva kraj s krajem spaja.
To ti kažem: ligu 10 bi igrali Široki, Žepče, Posušje, Modriča, Slavija, i slični dok bi Borac, Čelik, Sloboda i Velež igrali drugu ligu ili bi u najboljem slučaju bili dno premijer lige.
toon-army
Posts: 16
Joined: 04/07/2007 23:13

#15

Post by toon-army »

Toliko sam se nadao da ce ova sezona biti puno bolja... :sad:
Opet nista, jedina dobra vijest je Vugdalic
Koliko su pricali o tim pojacanjima iz Bugojna, kao da dolaze iz Chelsea...
toon-army
Posts: 16
Joined: 04/07/2007 23:13

#16

Post by toon-army »

cyprus wrote:
toon-army wrote:Pa jedino da napravimo ligu sa 40 timova pa da se svi gledaju u prvoj ligi. Ko imalo vrijedi nasao bi se u toj ligi. Vjerujem da bi na kraju isplivali samo klubovi iz vecih gradova (Zenica, Tuzla, Banjaluka, i sl.), ali treba da i gradovi stanu iza svojih klubova ako zele da klubovi budu jaki. Najveci problem je sto u tim vecim gradovima nije nikome stalo do timova, nemaju podrske. Logicno je da recimo Celik bude barem triput jaci, od recimo Slavije, ako uzmemo u obzir navijcku bazu, broj potencijalnih sponzora i sl. A Celik jedva kraj s krajem spaja.
To ti kažem: ligu 10 bi igrali Široki, Žepče, Posušje, Modriča, Slavija, i slični dok bi Borac, Čelik, Sloboda i Velež igrali drugu ligu ili bi u najboljem slučaju bili dno premijer lige.

Pa nek igraju, ako nemaju snage da igraju medju deset najboljih tu im i nije mjesto. Sta imam od Celika, Slobode, Veleza i sta ja znam ako su losi. Radije cu gledati utakmicu sa Širokim, nego recimo sa Slobodom, barem cu vidjeti kakav-takav fudbal.
User avatar
Sir Charles
Posts: 1069
Joined: 10/04/2006 01:22

#17

Post by Sir Charles »

Slazem se. Treba smanjiti broj klubova i po mogucnosti da druga liga bude jedinstvena sa recimo 16-18 klubova, od kojih bi samo 1. i 2. ulazili u prvu ligu, a onda neka dole u nizim rangovima prave koliko hoceliga i sa koliko god klubova hoce. I sve to super zvuci, ali ima jedan ogroman problem: SAVEZ. Dok se savez ne uredi od toga nema nista. Moze se to i napraviti, ali cemu te promjene kad ce i dalje samo domacini pobjedjivati, gostujuci igraci dobijati kartone i sl. Treba sve ovo na jedan veeeeliiiki remont
El_comadante
Posts: 7938
Joined: 10/05/2007 13:38
Location: Sarajevo

#18

Post by El_comadante »

Bit če smanjenje lige kad se bude primjenjivalo licenciranje klubova. Jer nema puno klubova koj ito ispunjavaju
big_bud
Posts: 156
Joined: 06/05/2007 22:00

#19

Post by big_bud »

Zavatoni wrote: Pomalo je postalo degutantno što navijači Sarajeva moraju svake godine pored svoje titule slaviti i Željin ostanak u ligi. :D
svake godine? gdje li ti zivis, il si prespavao period 1987-2007 :-)
User avatar
Zavatoni
Posts: 1641
Joined: 06/07/2005 07:44
Location: Sarajevo

#20

Post by Zavatoni »

big_bud wrote:
Zavatoni wrote: Pomalo je postalo degutantno što navijači Sarajeva moraju svake godine pored svoje titule slaviti i Željin ostanak u ligi. :D
svake godine? gdje li ti zivis, il si prespavao period 1987-2007 :-)
Ja to malo više onako vizionarski :D

Nemojte se vi plaho puno sikirati. Biće bolje jednog dana i u "dolini ćupova" :D
prleitihi
Posts: 4131
Joined: 24/01/2007 16:44
Location: laktaši

#21

Post by prleitihi »

ode i koševska beba.. :D ..pelak..u rusiju..ostavi štrumfove u belajima.. :oops: ..kao i mamu mu mihriju.. :oops: ..ali ne sumnjama..iščupat će se.. :oops: .mama mu mihrija.. :D:D

hoćel ih faliti?.. :roll::roll::D
User avatar
Zavatoni
Posts: 1641
Joined: 06/07/2005 07:44
Location: Sarajevo

#22

Post by Zavatoni »

prleitihi wrote:ode i koševska beba.. :D ..pelak..u rusiju..ostavi štrumfove u belajima.. :oops: ..kao i mamu mu mihriju.. :oops: ..ali ne sumnjama..iščupat će se.. :oops: .mama mu mihrija.. :D:D

hoćel ih faliti?.. :roll::roll::D
Ma nešto kontam valjda će biti dovoljno igrača da na svakoj utakmici imaju 11 na terenu u plavim dresovima. :D

Al' ne daj boze kakve serije povreda. :D

Mislim da je Sarajevu bilo pametnije da svoje juniore ove godine umjesto u Ozren šalje na kaljenje u Želju. :D

Kontam, imali bi koristi oba kluba. A i grad bi dobio stabilnijeg premijerligaša. :D
User avatar
DobroJutroKolumbo
Posts: 1994
Joined: 19/10/2006 10:20
Location: BiH , 71000 Sarajevo , Eglema-beglema 123
Contact:

#23

Post by DobroJutroKolumbo »

prleitihi wrote:ode i koševska beba.. :D ..pelak..u rusiju..ostavi štrumfove u belajima.. :oops: ..kao i mamu mu mihriju.. :oops: ..ali ne sumnjama..iščupat će se.. :oops: .mama mu mihrija.. :D:D

hoćel ih faliti?.. :roll::roll::D
Mislim bruka je pisati u bilo kojem mediju o transferu ovog supka...a cak su i sve televizije javile o ovom transferu kao da se prodao Ronaldinjo , jos kad spomenu da ce Zeljo na ime obestecenja dobiti 20.000 Eura naprosto je smijesno...Nije to trebalo uopste spominjati...Jos danas u Avazu mama mu na 34 stranici ,a on na 46 str. i nezna se cija je bruka veca!!! :x
ObiVan
Posts: 143
Joined: 11/06/2005 20:49
Location: Sehen Sie diese Stadt...

#24

Post by ObiVan »

Slazem se da nam je liga prevelika, to nije tesko zakljuciti...Smanjenje nece odmah niti direktno da poveca kvalitet kompletnog fudbala, ali ce znaciti da ce se taj neki igracki "kvalitet" po pravilu skoncentrisati u tim klubovima, te da ce to rezultirati sa jacim prvoligasima...S druge strane ce se i sponzori po pravilu skoncentrisati itd. Ali sve je to kod nas relativno, jer sa ovim nesistematskim radom, liga od 4, liga od 10 ili bilo koja ne moze napredovati...Mi nemamo ozbiljnu ligu, ma koliko klubova ona imala...Ne ocekujem da se u nasoj ligi razviju igraci kvaliteta jednog Misimovica, jer je to prosto nemoguce...Ne postoji ozbiljnost uradu s igracima u klubovima, niti postoji ozbiljan pristup kod samih igraca...Ali je smijesno da nasa liga ne moze da stvori barem stopera za reprezentaciju i sl. Svaki plan lige, klubova je kratkorocan...Niko ne ulaze u dugorocan napredak...Igraci se kupuju da bi se prodali za male pare, jer su te male pare velike pare za nekoga ko je klasicni levat, pa i to nekako nagura...Da mi gradimo ekipe, podignemo disciplinu, da mozemo barem da trcimo vise od drugih, da nesto pokazemo...Ne, mi samo mislimo da igramo fudbal, mislimo da imamo ligu...Mi imamo skupinu klubova, koji se bave svakakvim poslovima, ponajmanje fudbalom...Imamo uprave koje se mijenjaju zavisno ko koga izgura, kako kome dosadi...Imamo navijace, koji ni sami ne znaju sto su dosli na stadione...Pola ih je zalutalo tako i tako...Sta ocekivati? Treba liga od deset klubova, ali prije svega treba nam organizovana liga...profesionalna liga kao sto dolikuje jednoj prvoj, premijer ili kako vec ligi
User avatar
Fiore
Posts: 1154
Joined: 28/03/2007 15:18
Location: IRRIDUCIBILI

#25 WE

Post by Fiore »

PROBLEMI ZELJEZNICARA NISU VAS PROBLEM KITARI...
Et svaki put neki pitar se nadje da pokrene temu o komsijskim brigama.. Kitari imate vi svog pametnijeg posla.,znate na sta mislim a probleme Zeljeznicara ostavite njihovoj upravi i navijacima..
Od mene toliko i procitaj jos jednom ako ti nije jasno.

ZE-LJE-ZNI-CAR ALE! IRRIDUCIBILI
Last edited by Fiore on 13/07/2007 12:29, edited 1 time in total.
Post Reply