Raskos nove elite

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

stochar

#26 Re: Raskos nove elite

Post by stochar »

ondje nije nabrojano jos puno kuca s Poljina... brankovic ima raskosnu vilu, pa onda fetahagic iz h-inna, pa i lagumdzija ima 'skromni' kucerak, pa onda jos nekoliko raznih direktora cije kuce nisu nista skromnije...

evo jedan tekst iz N. Novina iz 2007.:

SARAJEVSKO DEDINJE

Poljine je selo udaljeno tek dvadesetak minuta od centra Sarajeva, ali predstavlja pravu malu idiličnu oazu, jer ga od grada dijeli manje brdo. Bogatije Sarajlije Poljine su otkrile prije nekoliko godina kada je naglo porasla prodaja ruševnih kuća i imanja u ovom selu.

Trgovci nekretninama u Sarajevu tvrde kako su Poljine trenutno najatraktivnija lokacija za bogataše koji već imaju luksuzne kuće i stanove u Sarajevu.

`Cijenu ovih kuća veoma je teško utvrditi. Mislim da veće i bolje uređene kuće koštaju oko pola miliona KM. Međutim, vlasnici su svoje kuće izgradili na imanjima koja su kupili za mnogo manje novca. Ove se kuće ne nalaze u ponudi agencija za nekretnine, stoga im je teško odrediti cijenu`, kaže Senad Husić, vlasnik web stranice `Nekretnine.ba`, koja se bavi prodajom kuća, stanova i vikendica u Sarajevu i BiH.

Danas do Poljina vodi tek rekonstruirani asfaltni put. Urađena je javna rasvjeta, a stara porodična imanja zamijenile su ogromne kuće s bazenima i teniskim terenima. Reditelj Ademir Kenović na Poljine je doselio nekoliko godina pred rat. Njegova kuća zaštićena je velikim voćnjakom, ali i, jednako kao i sve kuće bogatih i poznatih Sarajlija, velikim betonskim zidom.

Kenovićev prvi susjed je Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a BiH. Lagumdžija je, kao i Kenović, na svom imanju zasadio mali voćnjak. Njegova kuća i najviše podsjeća na vikendicu. Lider SDP-a ovdje posjeduje manju prizemnicu.

I direktor policije FBiH Zlatko Miletić svoje slobodno vrijeme provodi na Poljinama u susjedstvu Lagumdžije i Kenovića. Njegova kuća je veoma dobro zaštićena i zaklonjena od neželjenih pogleda. Nemoguće ju je čak i fotografisati.

Na Poljinama kuću imaju Bakir Izetbegović i njegova sestra Sabina. Kuća sina Alije Izetbegovića najveća je na Poljinama. Ograđena je orgomnim betonskim zidom, a radoznale posjetioce snimaju mnogobrojne kamere. U istoj uličici nalazi se i kuća njegove sestre, nekadašnje šefice kabineta Alije Izetbegovića, Sabine Berberović. A, najbliži komšija Bakira i Sabine Izetbegović je Nedžad Branković, ministar prometa i komunikacija FBiH, te jedan od kandidata za federalnog premijera. Branković će ostati upamćen kao ministar koji je za četiri godine mandata napravio 20 kilometara autoputa, ali i luksuznu i komfornu rezidenciju u blizini Izetbegovića.

Vlasnici luksuznih kuća za odmor su i sarajevski poduzetnici. Vikendicu na Poljinama ima Vedad Kantardžić, vlasnik kompanije `PC Kids`, zatim poduzetnici Majda i Zahid Zečević, te Miro Filipović, direktor kompanije `Spanish marketi`.

Kuću na Poljinama ima i Mehmed Spaho, delegat FIFA, Adem Jež, poznati sarajevski ugostitelj, te Adi Hadžikapetanović, sekretar Ministarstva sigurnosti BiH. Stanovnici Poljina pričaju kako luksuzne vile u ovom naselju imaju i Mehmed Drino, direktor kompanije `Hidrogradnja`, zatim Sead Fetahagić, direktor hotela `Holiday Inn`, te mnogi drugi političari i biznismeni. Mnoga imanja u ovom selu stari vlasnici prodali su tek nedavno. Novi vlasnici su, pak, svoja imanja ogradili visokim zidovima, a gradnja novih luksuznih kuća uslijedit će na proljeće.
selmajamedzija

#27 Re: Raskos nove elite

Post by selmajamedzija »

Hitno donijeti zakon o porijeklu imovine i primijeniti ga!
Alfons Kauders

#28 Re: Raskos nove elite

Post by Alfons Kauders »

da li neko slucajno zna koji kreten je vlasnik ogromne kuce na nisicma, ogradjene betonskim zidom visine 3-4 metra... ?

ukratko, ta grozota se nalazi tik do magistralnog puta tz-sa, nekih 700-800 metara prije skretanja za bijambare kad se ide iz sarajeva... na jedom od rijetkih mjesta na putu gdje je moguce preticanje... zapravo bilo moguce, jer je maloumnik napravio kineski zid oko svoje skorojevicke kucice, pa se sad ne vidi pola uspona na kojem se nalazi...

uostalom, kakav trebas biti pacijent da u onakvoj ljepoti izgradis kucu i okruzis je tolikim zidom? i to jos da je izgradis svega par metara od jedne od najprometnijih saobracajnica u drzavi?
amrica

#29 Re: Raskos nove elite

Post by amrica »

Alfons Kauders wrote:da li neko slucajno zna koji kreten je vlasnik ogromne kuce na nisicma, ogradjene betonskim zidom visine 3-4 metra... ?

ukratko, ta grozota se nalazi tik do magistralnog puta tz-sa, nekih 700-800 metara prije skretanja za bijambare kad se ide iz sarajeva... na jedom od rijetkih mjesta na putu gdje je moguce preticanje... zapravo bilo moguce, jer je maloumnik napravio kineski zid oko svoje skorojevicke kucice, pa se sad ne vidi pola uspona na kojem se nalazi...

uostalom, kakav trebas biti pacijent da u onakvoj ljepoti izgradis kucu i okruzis je tolikim zidom? i to jos da je izgradis svega par metara od jedne od najprometnijih saobracajnica u drzavi?
A sto ne citas .... :D uvodni post

..."Nekako u isto vrijeme, imanje izvan Sarajeva kupio je i Mujo Selimović, vlasnik MIMS Grupe. Za povremeni odmor Selimović je izabrao Nišićku visoravan. Na ograđenom posjedu veličine preko 100 dunuma izgradio je palaču od preko 400 četvornih metara. Cijelom dužinom glavnog puta, Selimovićevo imanje zaštićeno je visokim kamenim zidom a najveći dio posjeda pretvoren je u travnjak s desetak stabala ukrasnog drveća..."
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#30 Re: Raskos nove elite

Post by pape »

Poljine, Kromolj, ... Nisici, .... ruzne mi neke asocijacije naviru.
Ali, ... nekom rat, nekom brat.
popajic

#31 Re: Raskos nove elite

Post by popajic »

pape wrote:Poljine, Kromolj, ... Nisici, .... ruzne mi neke asocijacije naviru.
Taman htjedoh ovo isto reci !
Zalosno i ogavno !
zlatiborka

#32 Re: Raskos nove elite

Post by zlatiborka »

popajic wrote:
pape wrote:Poljine, Kromolj, ... Nisici, .... ruzne mi neke asocijacije naviru.
Taman htjedoh ovo isto reci !
Zalosno i ogavno !
Sto ste zavidni ljudima koji su se snasli? Imali su priliku i dobro je iskoristili. Zar ne bi i vi da ste mogli?

Zakone su izglasali da budu povoljni za njih, stiti ih poslanicki imunitet, nece njima dohakati niko jer su nedodirljivi. Sudovi korumpirani, policija i tuzalastvo u rasulu, sve pogoduje lopovskoj bagri na vlasti i oko nje da opljacka narod do krajnje granice. Taj isti narod ce opet glasati za njih, lopove.

Moze li neko ovdje strucno (psihologija i antropologija) objasniti ovaj fenomen samoubilackog nagona biraca da po ne znam koji put bira vlastite zlotvore i izrabljivace?
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#33 Re: Raskos nove elite

Post by pape »

zlatiborka wrote: Moze li neko ovdje strucno (psihologija i antropologija) objasniti ovaj fenomen samoubilackog nagona biraca da po ne znam koji put bira vlastite zlotvore i izrabljivace?
Nije iz strucnog ugla, ali ... cini mi se da se to moze podvesti pod, .... kao nesto slicno "stokholmskom sindromu".
Uostalom, ... jednostavnije, .... mazohizam.
zlatiborka

#34 Re: Raskos nove elite

Post by zlatiborka »

pape wrote:
zlatiborka wrote: Moze li neko ovdje strucno (psihologija i antropologija) objasniti ovaj fenomen samoubilackog nagona biraca da po ne znam koji put bira vlastite zlotvore i izrabljivace?
Nije iz strucnog ugla, ali ... cini mi se da se to moze podvesti pod, .... kao nesto slicno "stokholmskom sindromu".
Uostalom, ... jednostavnije, .... mazohizam.
Ne znam sta je "Stokholmski sindrom", ustvari znam odprilike, ako ti nije tesko reci nesto vise o njemu.
zlatiborka

#35 Re: Raskos nove elite

Post by zlatiborka »

Nadjoh na WIKI ovaj clanak,

mislim di si @pape u pravu sto si rekao o mazohizmu naroda da bira svoje vlastite dzelate u vlast, samo jos nisam skuzila zasto se sindrom zove STOKHOLMSKI. Evo clanka:
STOKHOLMSKI SINDROM

Piše: Nihad Filipović

--------------------------------------------------------------------------------

Priča mi jaran Avdo, dugo u našoj čaršiji poznat pod nadimkom Surutka, jer je k'o dijete plaho volio surutku, pa je za sve što bi mu se dopalo u životu imao uvjek isti kvalifikativ: "Dobro k'o surutka", govorio bi u takvim prilikama; Tako mu taj nadimak i ostao. On se i nije bunio nego poslije, kada je "u ljude ušao", porodicu i djecu stekao, onda mu počelo smetati, pa se počeo buniti i breckati, ali što se više otimao, čaršija ga sve učestalije i kao sa nekim posebnim merakom zazivala tim ružnim nadimkom. Onda se prestao joguniti i kako on prestade tako i čaršija, malo pomalo, pa skoro skroz prestade ga zvati Surutkom, a poče Avdagom vabiti.

Helem, priča mi Avdo, kaže, sanjao "blentav san"; on k'o Srbin i to ne obični, mali, za svakodnevnu upotrebu, nego specijalac, veliki, radikal i ultra narodnjak, pa razgovara sa predsjednikom RS.

"Kažem ja njemu", priča Avdo: "Milorade, ne vjeruj Sulejmanu. Taj je lagao i onomad u našem zarobljeništvu, a laže i sada, iako mu pištolj ovoga puta nije uperen u glavu. Domaćina nikakva brava ne spasi, ako otključa vrata lopovima. Nasjedneš li Milorade na Suljinu Dejtonsku priču, RS slobodno možeš već sada otpustiti niz Vrbas, pa neka oni dole u Beogradu prevrću lešinu i mudro kontaju, gdje to pogriješismo. Provedba Dejtona je smrt RS. Provedba Dejtona znači sve više i više nadležnosti na BiH, a sve manje ovlasti na RS.

A predsjednik se samo smijulji, pa mi onako šarmerski kako on zna, prebaci ruku preko ramena i kaže:
"Ma no sikiriki bolan. Sule je naš čovjek".
"A ja mu kažem", nastavlja Avdo, svoju priču:
"Kako bolan naš. Nije li Tihić odabranik Alije Izetbegovića, a ko je od njega bio veći majstor u promišljanju "do podne jedno, po podne drugo. Zato ne dopusti da te slatkorječivi Tihić uvuče u njihovu istočnjačku sofističku političku igru krasno sročenih dvosmislenosti. I Sulejman lijepo zbori, a šta on stvarno misli? Koji mu je krajnji cilj?

Pa nije li pred samo putovanje u Banja Luku na vanrednu sjednicu Narodne Skupštine RS izjavljivao da RS mora biti ukinuta. Izbori bili na pragu pa podilazio muslimanima! A na sjednici lukavo poručuje: "Niko ne može ukinuti RS bez volje srpskog naroda."

Prošli izbori pa se udvara Srbima! Zato Milorade, ne vjeruju Sulejmanu čak i ako govori ono što misli, jer ko jednom izda, izdao je za sva vremena. "Na to meni predsjednik", nastavlja Avdo priču, "snažno onim svojim grizlijevskim ručerdama prigrli, potapša po ramenima pa opet ponovi:
"Ma kažem ti: No sikiriki. Sule je naš čovjek."
"E onda ja", priča dalje Avdo svoj čudesni san, " kao što i priliči kosmičkom Srbinu, planem, k'o najžešći požar, pa mu srdito odrežem:
"Ma šta naš čovječe! Tihić te laže predsjedniče!! Halooo!!! RS može biti ukinuta i bez volje srpskog naroda, kao što je i osnovana. Ko je pitao onda muslimanski i hrvatski narod BiH hoće li ili neće RS? I je li se nešto danas posebno isti pitaju hoće li ili neće ovakvu ili onakvu zastavu, grb, ovu ili onu gradsku krsnu slavu, ovo ili ono urbanističko rješenje za ovu ili onu njihovu bivšu mahalu u Prijedoru, Banja luci i koje-kuda po RS?

Nego zna se kako se državotvorna volja pretače u entitet. Ne kažem da će se scenario ponoviti, ali da se istorija ponavlja, ovako ili onako, ali se ponavlja, to valjda danas zna i posljednja srpska baba sa Manjače i Ozrena, a kamo li ne ti i umni akademici i političari u Beogradu. Zato predsjedniče pamet u glavu. Ne nasjedaj na Dajanske darove muslimanske strane. Čuvaj se predsjedniče Dajanaca i kada darove nose".

A predsjednik na to opet sa onim svojim širokim osmjehom razvučenim od Une do Drine, mirno ponovi:
"Ma no sikiriki čovječe. Zna baja šta radi, a ti nemaš informacije. Kažem ti, čovjek je naš. Uvjek je i bio pa tu onda nikakve ni izdaje nema. Vidiš samo koliko nam je pomogao kako bi tom njegovom strankom i muslimanima u potpunosti ovladao Stokholmski sindrom. Pa evo vidio si kako se u Prudu dogovorismo, u pet minuta, preko šoljice kafe. Imamo zato i podršku Rusa i Francuza i da ti ne nabrajam dalje. Mi od naše- a sada mudro politike, ne odstupamo. Ma no sikiriki čovječe, ponavljam ti. Sve je "k'o surutka dobro".

"E tu se ja probudim sav u znoju, mokar k'o da sam se kup'o", nastavlja Avdo. "Kako on reče "k'o surutka dobro" i meni san s'očiju. Kažem ti probudim se i čisto mi lakše bi kad skontah, sve je bio samo san. Taman posla da me raja opet, pod stare dane, pođe surutkati. Nego bogati jarane, šta mu je to Stokholmski sindrom?"

"E to ti je Avdaga ono kada počneš osjećati ljubav i naklonost spram onoga koji ti je u životu inače neku tešku nepravdu napravio i nevolju donio".
"Misliš ovo kao taj Sulejman, bio zarobljen od četnika, kaže i zlostavljan i tako to, a 'vamo s'njima se sada "liže", od Ustava do Spruda, od Spruda do ko zna kuda."
"Nije Spruda nego Pruda," kažem.
"Ama nejma veze. Jal prdanje jal sprdanje, isto mu ga se faća. Daj Bože sabura. Hajde, ostaj mi u zdravlju.

Ode Avdo svojim poslom, a ja osta razmišljajući o njegovoj čudesnoj priči. Šta je zbilja samo san, šta izmišljotina, jer Avdo je uvjek volio da se šali i svakoj priči doda malo i "soli", a šta java i ono što Avdo doista misli.
Jer, u snovima svašta čovjeku "dođe". Pokadšto čovjeku baš u snovima "pukne" pred očima, pa vidi i ono svakodnevno, što inače budan i kada ne sanja ne vidi, a trebao bih da vidi, jer je stidno "sa dna kace", truhlo i pokvareno do bola mjerljivog samo količinom gluposti koja nas dnevno prati, slijedi u stopu i kao kakav hadum, privid i duh nečastivi proganja i neda nam misliti nego nam natura i u pamet utucava svoje kao naše.
Pa sve nešto mislim, taj Prud i ko zna koji po redu historijski sporazum kloniranih potomaka očeva nacije i taj, hmm.., vidi ti vraga, vidi Avdage, Stokholmski sindrom.; Šta je tu tura, a šta jazija, šta li je lice, a šta li je naličje? Nije li taj naš svijet otupio brate na batinu i koje-kakva šikaniranja te više jadan i neosjeća, ne za nos nego i za uši za nos kada ga vuku?
Stokholmski sindrom, blentav Avdin san ili surova java?
Svejedno, što'no Avdaga reče: "Isto mu ga se faća".

09.12.2008.
MIRIS DUNJA

#36 Re: Raskos nove elite

Post by MIRIS DUNJA »

nicija nije do zore sjala....
Alfons Kauders

#37 Re: Raskos nove elite

Post by Alfons Kauders »

amrica wrote:
Alfons Kauders wrote:da li neko slucajno zna koji kreten je vlasnik ogromne kuce na nisicma, ogradjene betonskim zidom visine 3-4 metra... ?

A sto ne citas .... :D uvodni post

..."Nekako u isto vrijeme, imanje izvan Sarajeva kupio je i Mujo Selimović, vlasnik MIMS Grupe. Za povremeni odmor Selimović je izabrao Nišićku visoravan. Na ograđenom posjedu veličine preko 100 dunuma izgradio je palaču od preko 400 četvornih metara. Cijelom dužinom glavnog puta, Selimovićevo imanje zaštićeno je visokim kamenim zidom a najveći dio posjeda pretvoren je u travnjak s desetak stabala ukrasnog drveća..."
citao sam, ali mislim da to nije njegova kucica.... nalazi se neposredno pored magistrale i skretanja za bijambare... a malo dalje ima jos nekoliko objekata i kojekakvih ogradjenih polja... tako da se nikako ne poklapa s tih 100 dunuma... i zid nije kameni, vec betonski... oko cijelog posjeda, koji je odokativno povrsine 2-3 dunuma...
ProbuseniDolar

#38 Re: Raskos nove elite

Post by ProbuseniDolar »

Svaka cast ljudima sto su se snasli .... Da sam bio pametan u ratu da i ja kradem i da se poslije rata aktivno ukljucim u politiku (u SDA), sad bi i moju vilu pominjali ovdje ... Al stoka je ovdje, bice jos ratova :)
tetakk

#39 Re: Raskos nove elite

Post by tetakk »

BaileyS wrote:Haris Lora je po meni pozitivan primjer i sigurno ne spada medju one koji su se uz pomoc politickih i stranackih veza obogatili. Koliko znam i svi oni koji rade za njegovu firmu su vise nego zadovoljni tako da se on ne uklapa u klasicnu pricu o balkanskim tajkunima.
Nije bas tako :-)
Lora mi je dugovala novac duze vrijeme, a da nikakvog spora nije bilo.
Na kraju sam vise telefona i goriva potrosio ganjajuci svoje pare, ali sam ih dobio :mrgreen: 8-)
MUNAFIK

#40 Re: Raskos nove elite

Post by MUNAFIK »

Ja mislim da je skuplje kupiti stan od 100 kvadrata nego kucu napraviti i to dobru kucu, koju ce mnogi nazvati super vilom :-D
HAVANA

#41 Re: Raskos nove elite

Post by HAVANA »

BaileyS wrote:Haris Lora je po meni pozitivan primjer i sigurno ne spada medju one koji su se uz pomoc politickih i stranackih veza obogatili. Koliko znam i svi oni koji rade za njegovu firmu su vise nego zadovoljni tako da se on ne uklapa u klasicnu pricu o balkanskim tajkunima.
[/quote]

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Last edited by HAVANA on 03/05/2009 23:58, edited 1 time in total.
barby02

#42 Re: Raskos nove elite

Post by barby02 »

Vidim da ima onih koji komentarisu njihove kucice, premasvom ukusu a lova "okle ti" ma i nevazno. . Al hajde. . Nego bijah ja na Ilidzi prije jedno dvadeset dana i da popijemo kafu u Hungariji, pitam ko je vlasnik hotela (u nekoj prici sa poznatom mi kelnericom). . rece ona ime (ja zaboravila) al kaze sva 4 hotela su njegova :shock: Hoce li mi neko objasniti: hotel Austrija, Bosna, Hungarija i koji jos i KAKO SU njegova ? Eto ti privatizacije i govana i onda nije cudno sto si prave bazene u kucama. . .
zijancer

#43 Re: Raskos nove elite

Post by zijancer »

..cuj, imalo se masla, pa namazalo ne samo guzu, nego jos i sefa i stanicu, a jos uvijek ne misli stati
Post Reply