rasizam vs (balkanski)nacionalizam

kicky

Post by kicky »

Blueboy- wrote:
Reci to onima koji glasaju za HDZ, HDZ (pin code), SDS, SDA, SNSD, SBIH, PDP...da ne nabrajam više, znači velikoj većinetini u BIH!!!!! Ovaj prijedlog je u realnim, datim okolnostima - AVANTURISTIČAN I DONKIHOTOVSKI......... I NEMOGUĆ.
DAli si namjerno ili slucajno zaboravio SDP? Dok god SDP vodio Zlatko L. i slicni likovi, o demokratiji se samo moze sanjat.. Jedini politicki faktor kojeg ja vidim kao iskrene demokrate jest Lamija T. i njena liberalna partija. Naravno dobija njamanje glasova, posto se bavi po bosancima nevaznim temama kao skolstvo, zdravstvo, socijalno, ekonomija drzave u globalu. Treba pricat koliko je koje stado ugrozeno, to je teme broj jedan bh-politicara.
Aha!! Tu smo znači! Ja sam glasovao za Lamiju na prošlim izborima, ali sam svjestana da je LDS zasad minorna stranka i da nije imala šanse da postigne nešto više na ovim izborima i u SDP i manjim strankama centra vidim jedinu alternativu i zato nisam SDP svrstao među navedene, nisam ga svrstao iz razloga što nije jednonacionalna stranka, iz rozloga što je jedina stranka lijevog centra (snsd za mene nije lijevi centar), iz mnogih drugih razloga koje je čovjeku koji ne živi u Bosni i Hercegovini, teško shvatiti!!!!
Ali po ko zna koji put sve se svaljuje na SDP, i svaka tema će naći nekakav tajni put do SDP pa makar i tema o nacionalizmu i rasizmu, ako imaš svoj stav o dotičnoj stranci odi na temu Dešavanja u SDP-u!!! :run:
senada

Post by senada »

MuaDib wrote:U Bosni i Hercegovini treba uvesti slijedeči zakon da su svi državljani Bosne i Hercegovine po nacionalnosti Bosanci i Hercegovci, a po narodnosti (etničkoj pripadnosti) Bošnjaci, Srbi, Hrvati, Jevreji itd. Odnosno kratko rečeno razgraničiti nacionalnu pripadnost od etničke-narodnosne pripadnosti. Kao na primjeru Švicarske (Italo-švicarci, Franko-švicarci, Germano-švicarci). Uzimajuči u obzir našu slavensku pripadnost, smatra, da je ovakav projekat moguće provesti pametnom politikom. :)
Tada bi imali normalnu drzavu ali bi ostali bez nenormalnih drzavnika, "cuvara" svojih nacionalnih torova, koji bi u tom slucaju automatski izgubili vlast i sve privilegije koje idu uz vlast. A kvazidemokrate svega ce se odreci, ako treba zrtvovat ce i posljednjeg papkara iz svoga tora samo da zadrze svoju vlast.
SDA, SDS i HDZ na "krilima" svoje "demokratije" iznijele su podjelu BiH i kome moze pasti na pamet da se imaju namjeru odreci podjela, za koje su se "njihovi" narodi borili i ginuli?
Dok postoje njihove sjene u federaciji, rs-u i hb tako sto se nikada nece desiti.
Nemaju smisla pozivi na napade njihovih glasaca, jer to je isto kao da kupujete, citate pa "demonstrativno" cijepate novine, sto znaci stampariju podrzavate, ali i te kako ima smisla izvrsiti pritisak na njih trazeci njihove neopozive ostavke, na svim nivoima vlasti. I nema nikakvog smisla traziti od istih da rade, jedino ispravno je traziti i zahtijevati da vise nikada nista ne rade.
kicky wrote:Reci to onima koji glasaju za HDZ, HDZ (pin code), SDS, SDA, SNSD, SBIH, PDP...da ne nabrajam više, znači velikoj većinetini u BIH!!!!! Ovaj prijedlog je u realnim, datim okolnostima - AVANTURISTIČAN I DONKIHOTOVSKI......... I NEMOGUĆ.
Dakle ipak si za eliminaciju posljedica.
senada

Post by senada »

Dugo sam se bavila mislju sta ja mogu uciniti da valja, a da ne povrijedim nikoga... i konacno....
.....pronasla sam formulu! :D :D :D
Blueboy-

Post by Blueboy- »

kicky wrote:
Blueboy- wrote:
Reci to onima koji glasaju za HDZ, HDZ (pin code), SDS, SDA, SNSD, SBIH, PDP...da ne nabrajam više, znači velikoj većinetini u BIH!!!!! Ovaj prijedlog je u realnim, datim okolnostima - AVANTURISTIČAN I DONKIHOTOVSKI......... I NEMOGUĆ.
DAli si namjerno ili slucajno zaboravio SDP? Dok god SDP vodio Zlatko L. i slicni likovi, o demokratiji se samo moze sanjat.. Jedini politicki faktor kojeg ja vidim kao iskrene demokrate jest Lamija T. i njena liberalna partija. Naravno dobija njamanje glasova, posto se bavi po bosancima nevaznim temama kao skolstvo, zdravstvo, socijalno, ekonomija drzave u globalu. Treba pricat koliko je koje stado ugrozeno, to je teme broj jedan bh-politicara.
Aha!! Tu smo znači! Ja sam glasovao za Lamiju na prošlim izborima, ali sam svjestana da je LDS zasad minorna stranka i da nije imala šanse da postigne nešto više na ovim izborima i u SDP i manjim strankama centra vidim jedinu alternativu i zato nisam SDP svrstao među navedene, nisam ga svrstao iz razloga što nije jednonacionalna stranka, iz rozloga što je jedina stranka lijevog centra (snsd za mene nije lijevi centar), iz mnogih drugih razloga koje je čovjeku koji ne živi u Bosni i Hercegovini, teško shvatiti!!!!
Ali po ko zna koji put sve se svaljuje na SDP, i svaka tema će naći nekakav tajni put do SDP pa makar i tema o nacionalizmu i rasizmu, ako imaš svoj stav o dotičnoj stranci odi na temu Dešavanja u SDP-u!!! :run:
Eh SDP je sjajna ideja, ali SDP u bosni se gubi, vodja stranke je bolestan posto i opsjednut svojom foteljom. SDP nije mjesovita/multietnicka stranka, procenat hrvata i srba je mizeran, a glasacko rjelo je iskljucivo bosnjacko. odlican primjer je zeljko komsic, njega su bosnjaci izabrali. Zlatko L. ima dosta slicnosti sa Covicem, nji dvojica da se stranka raspada ne daju svoju fotelju. Zeljko komsic je za mene primjer, i jos SDP ima dobri i posteni ljudi, Zlatko svoj poraz na izborima krija iza zeljkovog uspjeha, iz tog razloga ga je i gurno i borbu za predsjednika..
kicky

Post by kicky »

Blueboy- wrote:
kicky wrote:
Blueboy- wrote: DAli si namjerno ili slucajno zaboravio SDP? Dok god SDP vodio Zlatko L. i slicni likovi, o demokratiji se samo moze sanjat.. Jedini politicki faktor kojeg ja vidim kao iskrene demokrate jest Lamija T. i njena liberalna partija. Naravno dobija njamanje glasova, posto se bavi po bosancima nevaznim temama kao skolstvo, zdravstvo, socijalno, ekonomija drzave u globalu. Treba pricat koliko je koje stado ugrozeno, to je teme broj jedan bh-politicara.
Eh SDP je sjajna ideja, ali SDP u bosni se gubi, vodja stranke je bolestan posto i opsjednut svojom foteljom. SDP nije mjesovita/multietnicka stranka, procenat hrvata i srba je mizeran, a glasacko rjelo je iskljucivo bosnjacko. odlican primjer je zeljko komsic, njega su bosnjaci izabrali. Zlatko L. ima dosta slicnosti sa Covicem, nji dvojica da se stranka raspada ne daju svoju fotelju. Zeljko komsic je za mene primjer, i jos SDP ima dobri i posteni ljudi, Zlatko svoj poraz na izborima krija iza zeljkovog uspjeha, iz tog razloga ga je i gurno i borbu za predsjednika..
Slažem se. Vrijeme je za promjene. To sam govorio i kad je Ivica Račan opet izabran za predsjednika SDP prije 3 godine iako je izgubio izbore. Drug Račan je nažalost obolio, otišao s mjesta predsjednika stranke i šta sad... Evo jučer izbila već svađa u Partiji, ko će na koju fotelju sjest. Naravno situacija u hr. SDP nije ista, ali da me sad pitaš bi li volio da se Račan vrati, rekao bi: Jedva čekam!!!! Situacija nije tako jdnostavna i moramo uzet u obzir da su ove stranke ipak nastale iz SKJU i ni jedna ni druga nije mjenjala svoga predsjednika posljednih petnaest godina (Račan je čak 17 godina na čelu SDP). Za mene je to vrlo simptomatično. Daleko sam otšo, ispričavam se! Ipak je tema rasizam i nacionalizam, a SDP s tim nema nikakve veze

Smrt nacionalizmu, bolje narodu!!!
sule_krug

Post by sule_krug »

a koliko treba kriviti bosansko-hercegovacku aristokraciju koja nam nije donijela kulturu kojom bi se trebali divit . kako se da vidjeti danas u bih najvise je nekulturnog naroda
a u britaniji , usa, francuskoj itd aristokracija je donijela neki vid kulture koja je i danas vidljiva na ljudima akod nas kafana janjetina narodnjaci ganjanje konobarica i pjevaljki itd. (cast izuzetcima).
Post Reply