Rasizam kod nas

Googlerica

#476 Re: Rasizam kod nas

Post by Googlerica »

jeza u ledja wrote:
Googlerica wrote:
da li si vidio proizvod koji moze imati vise znacenja na razlicitm jezicima? Negro bonbone su u BiH OK,u SAD nisu OK,i vec sam objasnila razlog!
Ovaaaj, rijec "Negro" je starinski naziv za crnce, upotrebljavan do 60ih godina. Nikad, a ni sad, nije imala uvrjedljiv karakter. Pretpostavljam da ima ljudi kojima smeta, ali generalno, bar koliko ja znam, "Negro" nema pezorativno znacenje. No svejedno, razumljivo je da je nekom crncu u SAD cudno takav naziv stavljati na bombone.
Mescini da si ti taj naziv pomjesala sa terminom "nigger", koji haman pa se niko ko nije crnac ne usudjuje uopste da kaze.

OK,sad vidim,zivis u SAD

ja jesam cula,i to od cranca u vezi rijeci negro

a, evo link

http://stuffblackpeopledontlike.blogspo ... negro.html
Googlerica

#477 Re: Rasizam kod nas

Post by Googlerica »

no_mani=no_fjučr wrote:Mira Duma

Image
danas nikome ne smeta,da je ista fotka iz 60tih,biula bi druga prica

organizacije crnaca se bunile bez razloga !
animals

#478 Re: Rasizam kod nas

Post by animals »

Googlerica wrote:
no_mani=no_fjučr wrote:Mira Duma

Image

I ovo ko umjetnost :-)
fatamorgana

#479 Re: Rasizam kod nas

Post by fatamorgana »

Googlerica wrote:

Ma ja , isto k'o i za one karikature ...
Googlerica

#480 Re: Rasizam kod nas

Post by Googlerica »

fatamorgana wrote:
Googlerica wrote:

postavljen fotka nije karikatura ! neuporedive poruke!
fatamorgana

#481 Re: Rasizam kod nas

Post by fatamorgana »

Googlerica wrote:
fatamorgana wrote:
Googlerica wrote:

postavljen fotka nije karikatura ! neuporedive poruke!
Aha, :wink:
Googlerica

#482 Re: Rasizam kod nas

Post by Googlerica »

fatamorgana wrote:
Aha, :wink:
eh,zena je postavila fotku na pogresan datum,zato je doslo do problema

Zhukova's publicist blasted the use of the image on MLK day and said her client has a strong record of promoting diversity. She said it was 'regrettable' that the image of the chair by Norwegian artist Bjarne Melgaard had been used on such a sensitive day by the blog, and pointed out that such a use took the work completely out of context.
Zhukova herself added: 'This photograph, which has been published completely out of context, is of an art work intended specifically as a commentary on gender and racial politics. I utterly abhor racism, and would like to apologise to anyone who has been offended by this image.'

evo kako je problem objanjen na necijem bloggu

I did a bit of research, and found that the chair seems to be an iteration of this bondage chair, created by Allen Jones ca. 1969. Apparently white strippers were put in compromising positions as well

Image

eh et,sad treba kontaktirati i ovog norvezanina koji je napravio ovu stolicu !?
jeza u ledja

#483 Re: Rasizam kod nas

Post by jeza u ledja »

Googlerica, pa eto na tom ti linku pise da je izraz cak upotrebljavan na zadnjem popisu stanovnistva. Normalno, uvijek se nadje neko uvrijedjen.

Jebiga kad skontas da je pojam rasisticke uvrede poprilicno nedefinisan tesko je uvijek se sloziti sta je uvrjedljivo, a sta ne. No neke stvari su opsteprihvacenije do drugih. Po meni, neka rijec, gest ili djelo su rasisticki ako jasno imaju namjeru da nekoga uvrijede ili da prikazu neku rasu ili etnicku grupu kao fizicki, intelektualno ili moralno inferiornom. U tom kontekstu ovu sliku gore ocjenjujem pod "umjetnickom slobodom".
Sto se tice karikatura pejgambera, kao liberal i kao protivnik organizovanih religija smatram da niko nema pravo zabranjivati nikome kako ce se on umjetnicki izrazavati u zemlji u kojoj postoje te slobode. No kao neko ko se smatra antirasistom takodje smatram da prizori ili rijeci koje sluze iskljucivo da propagiraju mrznju na rasnoj ili religijskoj osnovi treba zabraniti, a pocinioce krivicno goniti. (U tom smislu pravim razliku izmedju ilustrovanja pejgambera, i ilustrovanja istog u izrazito uvrjedljivom svjetlu). Isto tako smatram da je nevidjena ludost sto su zbog toga ginuli ljudi, ali sta ces, milioni su ljudi kroz historiju ginuli zbog necije zloupotrebe ili interpretacije prioriteta odredjene religijske misli.
Uglavnom, karikature i ova gore slika, te slucajevi odzacar bombona i ovih gumenih bombona su svakako interesantni primjeri za raspravu o tome sta smatramo rasizmom , a sta ne.

PS: Samo za raju zabrinutu rastom kriminala i smedje puti, da napomenem da pojam je "rasa" u naucnim krugovima odavno postao izlisan, razvodnjen, nedefinisan i jednostavno zastario, pogotovo ako govorimo o biologiji.
Googlerica

#484 Re: Rasizam kod nas

Post by Googlerica »

@jeza u ledja ,hvala, tvoj stav mi se dopada !
kosava

#485 Re: Rasizam kod nas

Post by kosava »

:thumbup:
jeza u ledja wrote:
Googlerica wrote:
da li si vidio proizvod koji moze imati vise znacenja na razlicitm jezicima? Negro bonbone su u BiH OK,u SAD nisu OK,i vec sam objasnila razlog!
Ovaaaj, rijec "Negro" je starinski naziv za crnce, upotrebljavan do 60ih godina. Nikad, a ni sad, nije imala uvrjedljiv karakter. Pretpostavljam da ima ljudi kojima smeta, ali generalno, bar koliko ja znam, "Negro" nema pezorativno znacenje. No svejedno, razumljivo je da je nekom crncu u SAD cudno takav naziv stavljati na bombone.
Mescini da si ti taj naziv pomjesala sa terminom "nigger", koji haman pa se niko ko nije crnac ne usudjuje uopste da kaze.
:thumbup:
kosava

#486 Re: Rasizam kod nas

Post by kosava »

[quote="Googlerica"
Vidjel sam taj geto u Svedskoj,i moram reci,oni koji se prilagode ,brzo napuste taj geto,isit je problem u Danskoj,imaju dijelovi van grada,geto,prave probleme i slicno; u SAD,mi izbjeglice,ili kako nas neki zovu od dragosti,pobjeglice,svi smo zivjeli i dolazili u iste kvartove grada,a kasnije se razisli u sigurne,razvijene i lijepe dijelove grada ; a rasizam doamcih je prema osobama iz geta,a to uklkucuje i geto lokalnog stanovnistva !
[/quote]

Pa da smo bas svi zivjeli u geto i nismo bas svi :D
Joe McCarthy

#487 Re: Rasizam kod nas

Post by Joe McCarthy »

Gojeni H wrote: I dobro ... hajde da se hipoteticki slozimo sa ovakvom izjavom. Sta je alternativa?
Zatvaranje granica EU ... prema kome?
Svim NE-Europljanima čije zajednice već postoje u Europi i dokazano je da nisu sposobni da se integrišu i da su većinom nakačeni na socijalnu sisu.

Gojeni H wrote:Uvodjenje viza ... kome? - Jesu li vec uvedene?
Ja bih predložio dalju restrikciju van Europljanskih migranata, dok bi relaksirao Istočno Europljansku migracijsku proceduru.
Gojeni H wrote:Sterilizacija Cigana, Turaka, Arapa, ....?
Zakonsko uvodjenje obaveze radjanja najmanje 4 djece po glavi svake Njemice?
To se samo može dogoditi u vlažnim snovima mladih Stormfrontovaca.
Last edited by Joe McCarthy on 01/02/2014 09:42, edited 1 time in total.
Joe McCarthy

#488 Re: Rasizam kod nas

Post by Joe McCarthy »

Cybernetic wrote:Problem sa multikulturalizmom je njegov fetisizam identiteta i isticanje razlika medju ljudima umjesto zajednistva i solidarnosti. Rezultati su atomizacija i getoizacija drustva, te jacanje reakcionarnih snaga kako medju domacim stanovnistvom, tako i imigrantima, posebno onima iz islamskih zemalja. Zapadnim kapitalistima nije u interesu ujedinjena i jaka radnicka klasa koja je u stanju suprotstaviti se razaranju socijalne drzave, dumpingu nadnica i sve tjeskobnijim uslovima zivota za vecinu. Zato su desnicari najveci multikulturalisti. Vaznije je nositi jedan od "kulturnih identiteta" nego hljeb na stolu, radno mjesto ili obrazovanje. Zahvaljujuci takvoj politici danas imamo Geerta Wildersa, ProKöln, vehabije i ostale primitivce.

Ovo se samo na Klixu može pročitat :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Joe McCarthy

#489 Re: Rasizam kod nas

Post by Joe McCarthy »

Bodkin wrote:
Havatar wrote:
Bodkin wrote:
ti jarane veze sa zivotom nemas ili trolas. majke mi. ona ti gore napise da moraju jezik nauciti, a ti kao antiprotivan kaze s ne moraju jer je to asimilacija :-) pa koje si pm onda dolazio u tu istu njemacku? cuj demokratija. a nije demokratija trazit od te drzave socijalu i pare za svako dijete koje napravis? to se podrazumijeva jelde?

ne kontaju ljudi da taj proces nije jednosmjeran. samim tim sto te je drzava pustila da dodjes ili dovela jer si kvalifikovana radna snaga, ti je dala priliku. i to pravu za neki normalan ili cak dobar zivot. jer da ne valja ne bi dolazio.

i onda dodje neki turko i 10 godina zivi u njemackoj i austriji bez da nauci jebeni jezik. o cemu mi pricamo. pa mi ne mozemo sandzaklije da smislimo ili su problem turci dole na ilidzi. pa zamisli da dodje somalijac i tu lezi kuci i prima pare od tebe koji izdvajas od plate, a nece ni rijeci bosanskog da nauci

kakve gluposti, cuj ne moraju da uci jezik jer je demokratija :-) :-) :-)
Nisam rekao da ne moraju da nauce jezik nego da ne moraju da se asimiliraju . Sto se tice jezika , ako neko radi neki posao za koji mu ne treba znanje jezika zemlje u koju je dosao ili mu je potrebno samo minimalno znanje onda moze i bez jezika da funkcionise i ako neko takav odluci da nece da uci jezik jer mu ne treba ne mozes da ga natjeras da uci niti mozes da se ljutis na njega posto je demokratija i njegovo je pravo da odluci.
aha, i onda kad se napravi geto u kojem se ni zakoni ne postuju u sred jebene zapadne evrope i gdje ni policija nista ne moze jer NE MOZE DA SE SPORAZUMIJE SA NJIM i kad evropljani krenu sa pricom kako to treba razjebati kuknjava.

znaci prodaje kebap kod rodjaka u kiosku i to na crno jer kako ce se prijaviti kad se ne moze sporazumjeti. istovremeno place za socijalom i na kraju izganja papire jer se ozeni ili uda za nekog njegovog ko je dosao ranije i napravi petoro djece i drzava mu placa par hiljada eura. da kur** ne mrdne.znas koliko ih dodje da se "snadje" tu? beknut ne znaju. i onda kad pocnu problemi, sitni i krupni zlocini onda problem. pa ide tekma njemacka-turska, i ide reportaza i hvataju navijace turske. vriste asimilacija ne, integracija da i u tom svemu uspiju napraviti 50 gresaka...

pa bolan znas ko su najveci zagovornici ostrijeg rezima za dovodjenje imigranata i davanje pasosa? ti stranci sto su tek dobili papire. po sistemu nek sam ja upao i neka ne dolaze novi. samo uzimaju lovu od socijale :-)

i tu je greska evrope jer kad im je trebalo jeftinih radnika dovodili sve redom bez plana ikakvog. kontali ovi ce kuci kasnije. hoce al u cuni. i sad austrija uvodi da ti treba b1 ili b2 da bi dobio papire.kasno je sad kad imas cijelu opstinu u becu gdje ti ne treba njemacki. samo bosanski ili turski...

pricas o stvarima o kojima bas pojma nemas. nikad nisi bio u situaciji da budes imigrant pa da vidis kako je tesko objasniti prosjecnom ksenofobnom strancu da ti nisi isti kao oni sto obijaju auta. kao da nisu sami po sebi dovoljno kesenofobni nego im jos ovi daju goriva...
Ma naše "Bošnjačke desničare" najviše peče to što su ovi paraziti Muslimani, a da su ovi mrki Hindusi ili neke druge vjere, naše "patriote" bi bile prve koje bi poskočile u odbranu Europe od mrki barbarskih hordi :D

A dok ljevičari kukaju jer im se čitava liberalna fantazija raspada pred njihovim očima.

Kako god okreneš ova tema je čisto zlato, jer nigdje drugo nemožeš viditi ovaj nivo licemjerstva, duplih standarda i općeg negiranja stvarnosti (osim SANU-a :lol: )
hAZNADAR

#490 Re: Rasizam kod nas

Post by hAZNADAR »

jeza u ledja wrote:Googlerica, pa eto na tom ti linku pise da je izraz cak upotrebljavan na zadnjem popisu stanovnistva. Normalno, uvijek se nadje neko uvrijedjen.

Jebiga kad skontas da je pojam rasisticke uvrede poprilicno nedefinisan tesko je uvijek se sloziti sta je uvrjedljivo, a sta ne. No neke stvari su opsteprihvacenije do drugih. Po meni, neka rijec, gest ili djelo su rasisticki ako jasno imaju namjeru da nekoga uvrijede ili da prikazu neku rasu ili etnicku grupu kao fizicki, intelektualno ili moralno inferiornom. U tom kontekstu ovu sliku gore ocjenjujem pod "umjetnickom slobodom".
Bitno je ko izgovara i na sta asocira. Crnci u USA sami sebe oslovljavaju sa nigger ali ne vole da neko drugi to kaze.

Isto kao kod nas gdje Albanci sami sebe oslovljavaju sa Shiptari, ali ne vole da drugi tako kazu jer drugima taj izraz oznacava mnostvo loseg i stereotipnog.

Romi sami sebe zovu Ciganima ali ne vole da drugi tako kazu.

Francuzi i Talijani isto znaju kroz zalu i zahebanciju sebe ponekad osloviti sa žabari, ali to ne smiju drugi.

Medjutim, ovdje bih se osvrnuo i na jedan drugi problem pored rasizma, a to je degradacija kroz ekonomiju i opcenito stanje u drzavi odakle dolazis. Zapadna Evropa primjerice jos od komunizma sa visoka gleda na istocnoevropljane zbog bijede, tehnoloske i infrastrutkturne zaostalosti. Pa ce jedan prosjecan ksenofob i nazovi rasista u zapadnoj Evropi prije prihvatiti i respektovati jednog Japanca, Kineza iz Hong Konga, americkog obrazaovanog crnca, Kuvajcana,... negoli plavokosog i plavookog istocnoevropljana. Sjecam se u bivsoj drzavi kako smo mi sami gledali na Cehe i Slovake u odnosu na zapadnoevropljane i razlicito vrednovali.
Havatar

#491 Re: Rasizam kod nas

Post by Havatar »

Joe McCarthy wrote: Ma naše "Bošnjačke desničare" najviše peče to što su ovi paraziti Muslimani, a da su ovi mrki Hindusi ili neke druge vjere, naše "patriote" bi bile prve koje bi poskočile u odbranu Europe od mrki barbarskih hordi :D

A dok ljevičari kukaju jer im se čitava liberalna fantazija raspada pred njihovim očima.

Kako god okreneš ova tema je čisto zlato, jer nigdje drugo nemožeš viditi ovaj nivo licemjerstva, duplih standarda i općeg negiranja stvarnosti (osim SANU-a :lol: )
A ove sto su protiv njih najvise pece sto su muslimani i zele da prikazu da su svi muslimani visak i da ih treba sve protjerati iz Evrope i da izvanevropski nemuslimani nisu primitivni nego su takvi samo muslimani :oops: :roll: .
Joe McCarthy

#492 Re: Rasizam kod nas

Post by Joe McCarthy »

Havatar wrote:
Joe McCarthy wrote: Ma naše "Bošnjačke desničare" najviše peče to što su ovi paraziti Muslimani, a da su ovi mrki Hindusi ili neke druge vjere, naše "patriote" bi bile prve koje bi poskočile u odbranu Europe od mrki barbarskih hordi :D

A ove sto su protiv njih najvise pece sto su muslimani
Buraz njih najviše peče zato što im cijede budžet za desetine MILIJARDI EURA godišje, a razlog animotetu prema Islamu proističe iz tih samih Muslimana sa njihovom "vjerom mira ili šta već".

Image

Image

Image

Pozovu muslimane u Europljanske zemlje i nezahvalnici hoće da pretvore ove najbolje države u vukojebine iz kojih su pobjegli.
Last edited by Joe McCarthy on 02/02/2014 01:20, edited 1 time in total.
Googlerica

#493 Re: Rasizam kod nas

Post by Googlerica »

oh,pa ovi su zreli ze deportovanje !
Joe McCarthy

#494 Re: Rasizam kod nas

Post by Joe McCarthy »

Googlerica wrote:oh,pa ovi su zreli ze deportovanje !
Ma nemoj tako rasistoj jedna, zar ne vidis kako su oni jadno neshvaćeni?

Ko je tebi dao pravo da im zabranis da zene devetogodisnjakinje i da obezglavljuju žene zato što nisu bile pokrivene? Ccccc, trebo bi te prijavit administraciji :D
Googlerica

#495 Re: Rasizam kod nas

Post by Googlerica »

to sve strpat u podmornicu,ne mogu pobjeci :oops:
Joe McCarthy

#496 Re: Rasizam kod nas

Post by Joe McCarthy »

Googlerica wrote:to sve strpat u podmornicu,ne mogu pobjeci :oops:
Jesi Islamofobićna... Cccc
Googlerica

#497 Re: Rasizam kod nas

Post by Googlerica »

Joe McCarthy wrote:
hvala Bogu,pa ovi gore se fotke veze nemaju sa lijepim islamom :-D
Joe McCarthy

#498 Re: Rasizam kod nas

Post by Joe McCarthy »

Googlerica wrote:
Joe McCarthy wrote:
Sem sto su muslimani :D
Googlerica

#499 Re: Rasizam kod nas

Post by Googlerica »

Joe McCarthy wrote:
Googlerica wrote:
Joe McCarthy wrote:
Sem sto su muslimani :D
takve bih rado diskriminirala,isprdak normalnog drustva
nostalgicar

#500 Re: Rasizam kod nas

Post by nostalgicar »

Danas sam vido crnca u gradu i malo sam ga pratio lol...
Post Reply