Iako postoje već više decenija, procvat ovih pokreta je počeo tek u novijem dobu. Naime radi se o pretežno tri pokreta: ''Nation of Islam'', ''Five-Percent Nation'' i ''Black Hebrew Israelites''. Prve dve sekte ''pripadaju'' islamskoj tradiciji, dok treća ''pripada'' Hrišćanstvu (navodnike sam koristio, jer su sve sekte daleko od učenja glavnih i osnovnih struja u Islamu i Hrišćanstvu).
I dok tenzije između muslimana i hrišćana rastu svakodnevno, dok jedni drugima vređaju poslanike, apostole i žele im sve najgore, ove dve struje (NoI i FPN računam kao jednu) zapravo se veoma poštuju i baš su bliske i to sve samo zato što imaju istog neprijatelja protiv kojeg moraju zajedno da deluju - belog čoveka.
Zbog toga su ove ideologije i prepune raznih rasističkih ideja po kojima je crna rasa i originalna i superiorna rasa, dok su belci inferiorna bića i đavoli koji žele da unište Božiji odabrani narod i koji će biti uništeni i poslati u pakao (često se belci čak i ne smatraju ljudskim bićima). Pa tako recimo po NoI i FPN-u belci su nastali pre 6600 godina kroz razne eksperimente zlog crnog naučnika Yakuba (rođenog u Mekki) i njegovih sledbenika. Zatim su belci otišli u Mekku da prave nered i ugnjetavaju crnce, posle čega su ih crnci oterali u Evropu gde su belci živeli kao divljaci u pećinama, goli i jeli živo meso, pa je onda došao Mojsije i pokušao da ih civilizuje, ali nije uspeo... priča je urnebesna. Potražite je na internetu.
U ovo je i sam Malcolm X sa kojim se mnogi muslimani ponose danas dobar deo života verovao.
Poslednja grupa, BHI, možda nema ovako zanimljive ideje, ali po mom ličnom iskustvu i čitanju rekao bih da se po mržnji i rasizmu ističu mnogo više od prve dve grupacije. Takođe je važno i napomenuti da je to i najbrže rastuća religijska skupina unutar afro-američke zajednice.
Naime u pitanju su ljudi koji bukvalno veruju da su Afroamerikanci originalni Jevreji i Izraelćani koji su proterani u Afriku sa svojih ''vekovnih ognjišta'', a da su današnji Jevreji u stvari kavkazoidni ljubomorni uljezi koji žele iskvare istoriju i ukradu im identitet. Po njihovom učenju belci su potomci Isava i Edomci, smrtni i večni neprijatelji pravih Izraelćana (Afroamerikanca) koji će biti uništeni za sva zlodela koja su počinili. Youtube je prepun ovih likova i njegovih video snimaka gde sebe uzvisuju, a belce degradiraju u životinje, mutante i nakaze koji nekad čak i nisu sa ovog sveta.
Imao sam nedavno prilike da razgovaram u pisanoj formi sa jednim pripadnikom BHI i moram da priznam da je za razliku od većine drugih članova BHI bio kulturan i posedovao je neke manire, znanje mu je i dalje bilo veoma limitirano, ako ga je uopšte i imao. Osim nekoliko stihova iz Biblije i nekih kvazi dokaza i argumenata za koje nije mogao ni originalni izvor da obezbedi, već ih je skinuo sa BHI stranica, ništa vredno pomena i pamćenja nije izneo. Ali zato Bibliju tumači bukvalno, a za dobar deo nauke tvrdi da je laž koju nameću belci. Pa tako recimo zaista veruje da su zvezde zapravo neki anđeli ili šta već i da druge planete osim Zemlje ne postoje. Pitao sam ga dva puta da se zakune u svog Boga i svoju porodicu da Mars ne postoji i da su sve one fotografije la a ja ću isto da se uradim za Bibliju i naravno oba puta je izignorisao moj izazov.
No, bilo kako bilo... Kakvo li je vaše mišljenje o ovim pokretima? Imate li šta da dodate? Da li ste uopšte i čuli za njih? Da li ste ikada bili sa njima u kontaktu? Da li su njihova učenja utemeljana na nekim starim spisima? Da li i koliko štetu nanose Judaizmu, Hrišćanstvu i Islamu?
Meni recimo lično mnogo smeta što lideri glavnih struja u abrahamovskim religijama uglavnom ćute i ne suprotstavljaju se dovoljno ovim ljudima koji svojim učenjem i delatnostima degradiraju još više spomenute religije zloupotrebljavajući ih za širenje svoje rasističke ideologije.
Rasističke afro-američke sekte u Islamu i Hrišćanstvu
- SamoVasGledam
- sinuhe
#2 Re: Rasističke afro-američke sekte u Islamu i Hrišćanstvu
Njujorcanski frikovi.
- Dope_Man
#3 Re: Rasističke afro-američke sekte u Islamu i Hrišćanstvu
Cuo za sve tri kroz pracenje nekih hip hop portala koju su se vremenom degradirali dosta u rasisticki nastrojene all black everything forme, sto ukljucuje redovno spominjanje ovih grupa, najcesce NOI. Uglavnom, moje misljenje je da su samo zatucani kao i vecina slicnih skupina. Ne mislim da oni predstavljaju ikakav bitan faktor bilo kome u USA, i zato ih se i ne tretira nesto posebno. Farrakhan je valjda najistaknutiji od svih iz ovih organizacija kao sef NOI-a, ali nisam vidio da ga iko izvan ove grupe i njenih relativno malobrojnih fanova, benda ni 5%.
On, i svi ostali poglavari ovih organizacija, dobro zive na racun lakovjernih koji im vjeruju ali mislim da je jasno da nijedna od organizacija nema u planu raditi ista bitno. Poglavarima je dobro i njima sasvim odgovara da stvari ostaju kakve jesu, oni da se bogate, a da siromasnima u getu prodaju pricu o nepravdi, ugnjetavanju kao i bajke o Yakubu (koja je presmijesna btw, iako sam citao sam wiki verziju). Volio bih negdje original procitati smo zarad zabave
On, i svi ostali poglavari ovih organizacija, dobro zive na racun lakovjernih koji im vjeruju ali mislim da je jasno da nijedna od organizacija nema u planu raditi ista bitno. Poglavarima je dobro i njima sasvim odgovara da stvari ostaju kakve jesu, oni da se bogate, a da siromasnima u getu prodaju pricu o nepravdi, ugnjetavanju kao i bajke o Yakubu (koja je presmijesna btw, iako sam citao sam wiki verziju). Volio bih negdje original procitati smo zarad zabave
- SamoVasGledam
#4 Re: Rasističke afro-američke sekte u Islamu i Hrišćanstvu
A zanimljivo je da osnivač te Nacije Islama i pisac tih priča o inferiornim belcima i superiornim crncima je i sam bio belac ili u najgorem slučaju nije bio crnac.
Wallace Fard Muhammad

Wallace Fard Muhammad

- SamoVasGledam
#5 Re: Rasističke afro-američke sekte u Islamu i Hrišćanstvu
I oblače se kao klovnovi, moćni rendžeri i likovi iz Mortal Kombata. Kada ih vidim uvek se setim ovoga:sinuhe wrote:Njujorcanski frikovi.

-
mariner
#6 Re: Rasističke afro-američke sekte u Islamu i Hrišćanstvu
Ovo je dobra tema.
Rasizam inace u svakom covjeku cuci kojeg mora kontrolisati ili prevazici, nekad u potpunosti, nekad djelomicno a nekad nikako. Rasizam ima dublje psih.razloge, kao i ksenofobija generalno.
Danas sam nesto razmisljao da ce u dalekoj buducnosti biti rat rasa za vodu i hranu. Religije ce biti sekundarni problem kad to uzme maha u vecim razmjerama.
Zuta rasa, bijela rasa, crna rasa kao i ostali ce se medjusobno klati.
Ostali ce biti melezi, mesici, zambrosi, nedovoljno diferencirani I sl. I ovi ce se morati priklanjati nekim grupama kojima je blizi svojom bojom. Cak ce se dva arapa razlicite boje koze, bijeli i crni prezirati.
Nigeri amerike ce prvi pokrenuti ove rasisticke terore pa ce im se i afro pridruzivati sa ponekim arapima.. Kad to kinezi primjete oni ce htjeti prevlast i pokrenuce val azijskih naroda, a bjelci ce sve to trpiti i traziti nadmoc.. bice haos nevidjeni..
Sve ovo ce pokusati da kontrolisu liberalne struje koje ce biti izmjesane i koje ce zastupati ravnopravnost..ali u njihovim redovima ce biti mnogo izdajnika i potencijalnih kilera.
Rasizam inace u svakom covjeku cuci kojeg mora kontrolisati ili prevazici, nekad u potpunosti, nekad djelomicno a nekad nikako. Rasizam ima dublje psih.razloge, kao i ksenofobija generalno.
Danas sam nesto razmisljao da ce u dalekoj buducnosti biti rat rasa za vodu i hranu. Religije ce biti sekundarni problem kad to uzme maha u vecim razmjerama.
Zuta rasa, bijela rasa, crna rasa kao i ostali ce se medjusobno klati.
Ostali ce biti melezi, mesici, zambrosi, nedovoljno diferencirani I sl. I ovi ce se morati priklanjati nekim grupama kojima je blizi svojom bojom. Cak ce se dva arapa razlicite boje koze, bijeli i crni prezirati.
Nigeri amerike ce prvi pokrenuti ove rasisticke terore pa ce im se i afro pridruzivati sa ponekim arapima.. Kad to kinezi primjete oni ce htjeti prevlast i pokrenuce val azijskih naroda, a bjelci ce sve to trpiti i traziti nadmoc.. bice haos nevidjeni..
Sve ovo ce pokusati da kontrolisu liberalne struje koje ce biti izmjesane i koje ce zastupati ravnopravnost..ali u njihovim redovima ce biti mnogo izdajnika i potencijalnih kilera.
- SamoVasGledam
#7 Re: Rasističke afro-američke sekte u Islamu i Hrišćanstvu
Ako će taj rat da izbije onda neka izbije što pre, jer je belaca sve manje, a ostalih sve više
A pripadnici ovih crnačkih grupa ne pokušavaju samo da prisvoje islamsku i judeohrišćansku tradiciju za sebe, već tvrde da su i Egipćani, Rimljani, Etrurci, stari Grci, Feničani, Kelti, Vikinzi, Persijanci, Minojska civilizacija... svi su bili crnci, ali su ljubomorni inferiorni beli pećinski ljudi preuzeli kontrolu nad tim zemljama, proterali crno stanovništvo i proglasili njihovo nasleđe svojim.
Idu čak toliko daleko da tvrde da je i sam Muhamed bio crnac i da je upravo to razlog zašto je zabranjeno da se prikazuje njegov lik, jer kao želimo da promenimo istoriju i iskvarimo istinu. Sve je to pokrenuo jedan ljubomorni belac (naravno) koji je prešao na Islam i koji je prvi propovedao da je zabranjeno prikazivati Muhamedov lik, iako tako nešto nema kuranskog utemeljenja.
Zaboravio sam ime tog belog lika. Pokušaću da ga pronađem.
A pripadnici ovih crnačkih grupa ne pokušavaju samo da prisvoje islamsku i judeohrišćansku tradiciju za sebe, već tvrde da su i Egipćani, Rimljani, Etrurci, stari Grci, Feničani, Kelti, Vikinzi, Persijanci, Minojska civilizacija... svi su bili crnci, ali su ljubomorni inferiorni beli pećinski ljudi preuzeli kontrolu nad tim zemljama, proterali crno stanovništvo i proglasili njihovo nasleđe svojim.
Idu čak toliko daleko da tvrde da je i sam Muhamed bio crnac i da je upravo to razlog zašto je zabranjeno da se prikazuje njegov lik, jer kao želimo da promenimo istoriju i iskvarimo istinu. Sve je to pokrenuo jedan ljubomorni belac (naravno) koji je prešao na Islam i koji je prvi propovedao da je zabranjeno prikazivati Muhamedov lik, iako tako nešto nema kuranskog utemeljenja.
Zaboravio sam ime tog belog lika. Pokušaću da ga pronađem.
- SamoVasGledam
#8 Re: Rasističke afro-američke sekte u Islamu i Hrišćanstvu
Evo ga. Neki Thames Weiszesmann je prešao na Islam i postao je Mehmed Hu Khinzir. Njemu je smetalo što je Muhamed bio crn, pa je odlučio da mu promeni boju kože i zabrani prikazivanje njegovog lika.
https://qph.ec.quoracdn.net/main-qimg-9 ... 25cbf131-c
https://qph.ec.quoracdn.net/main-qimg-9 ... 25cbf131-c
-
mariner
#9 Re: Rasističke afro-američke sekte u Islamu i Hrišćanstvu
Inace je kod islama jako arhaicno (ne diferencirano) mnogo vezano za lik i ime Muhameda. Podignut je do nivoa bozanstva pa vjernik nekad na njega projektuje bozanstvene atribute ili neku svemoc..a nekada ga vidi kao obicnog covjeka.itd..Muhamed je toga bio donekle svjestan pa je precesto spominjao da je on samo covjek i da se ljudi koncentrisu prema bogu a ne prema njemu..danasnji arapi znaju za te sklonosti pa sve tragove starih dana islama satrase i polomise da nista ne potsjeca na prve dane vjere..sve prave nanovo iznovo, sve uljepsase novim umjetnickim trendovima arhitekture, izgradise hotele preko grobova itd.
Ambitendencija je tada postojala sve do dan danas..vjernik ne smije njegovo ime reci a da ne doda jos neke rijeci, ne smije reci nesto o njegovim osobinama koje istorija spominje, ne smije zamisliti lik, ne smije zamisliti njegove mnogobrojne zene i kakve je odnose imo sa njima, ne smije zamisliti njegova putovanja prije objave i sklonosti..itd..sve ovo ukazuje na totalni strah i arhaizam vjernika islama i elemente paganskog vjerovanja i rituala uobliceno u monoteisticko vjerovanje.
Zasto je Muhamed uveo zabranu crtanja i slikanja po zidovima, jesti svinjetinu, obavezu sunecenja moze se jasno naci paralela i posudjivanje od judaizma, ali dodatak poput zabrane alkohola i forsiranje poligamije je nesto sto nosi vlastite Muhamedove cejfove i uglavio je to u dogmu zbog vlastitih interesa.
Crnac iz etiopije Bilal je bio crn ko ugalj samo zubi bijeli ko biseri, jedan od prvih primalaca nove vjere objanjava njegovu potrebu da se izbavi iz robstva i pribavi kakvu takvu slobodu pa I u ponudi nove vjere vidi spas. Nega se favoritizira kao neko ko poziva na klanjanje (ezan) pa svojim lijepim glasom otpjevo poziv koji danas zovu "ucenje ezana". On je sretan otpjeve prije svega ne sto voli Muhameda i tu novu vjeru nego to je izbavljen iz ropstva i zatvora nekog gazde koji mu je sadizme priredjivao. Bilal je u startu imao ambivalenciju prema semitima arapima, volio ih je jer su ga oslobodili muke robstva a mrzio ih je jer su ga gnjavili sadizmima dok je lancima bio svezan i sluzio nekog seika ili neku seikovu zenu.
Ista ambivalencija postoji kod svakog nigera u americi, voli bjelu civilizaciju jer mu je ona danas dala moderni zivot, auto, pistolje, hip hop, crkvu i krscanstvo, prostor za ku...nje itd..ili nekima skolovanje, polozaj, novac, nauku..itd..ali s druge strane mrze bjele jer su afro nigeri i uvjek osjecaju podredjenost bjelcima kao neko primitivniji i arhaicniji sto i jesu bili u vrijeme kraljevskih kolonija. Ista stvar je i sa indijancima sj.i jz. amerike. Vjerujem da postoje ozbiljne netrpeljivosti medju arapa sjeverne afrike sa originalnim semitskim arapima koji se itekako razlikju po boji koze i po drzavi i politici. Cesto sam vidio kako saudijac ponizavajuci nadmeno gleda arapa alzira ili tunisa kao neko manje vrijedan u rasnom smislu. Izmedju njih pistoji ozbiljan antagonizam koji obican covjek ne sluti niti ista o tome zna jer ga to ne interesuje.
Pojam arap je toliko rastegljiv i relativan jer pokriva ogromne teritorije istocnih zemalja kao i zemalja sj.afrike..nisu oni bas isto onako kako ih veze taj pojam "arap".
Ovo moje pisanje nije nikakvo ruganje nego fenomenolosko razmisljanje..tako da ne treba ovo pogresno shvatiti.
Ambitendencija je tada postojala sve do dan danas..vjernik ne smije njegovo ime reci a da ne doda jos neke rijeci, ne smije reci nesto o njegovim osobinama koje istorija spominje, ne smije zamisliti lik, ne smije zamisliti njegove mnogobrojne zene i kakve je odnose imo sa njima, ne smije zamisliti njegova putovanja prije objave i sklonosti..itd..sve ovo ukazuje na totalni strah i arhaizam vjernika islama i elemente paganskog vjerovanja i rituala uobliceno u monoteisticko vjerovanje.
Zasto je Muhamed uveo zabranu crtanja i slikanja po zidovima, jesti svinjetinu, obavezu sunecenja moze se jasno naci paralela i posudjivanje od judaizma, ali dodatak poput zabrane alkohola i forsiranje poligamije je nesto sto nosi vlastite Muhamedove cejfove i uglavio je to u dogmu zbog vlastitih interesa.
Crnac iz etiopije Bilal je bio crn ko ugalj samo zubi bijeli ko biseri, jedan od prvih primalaca nove vjere objanjava njegovu potrebu da se izbavi iz robstva i pribavi kakvu takvu slobodu pa I u ponudi nove vjere vidi spas. Nega se favoritizira kao neko ko poziva na klanjanje (ezan) pa svojim lijepim glasom otpjevo poziv koji danas zovu "ucenje ezana". On je sretan otpjeve prije svega ne sto voli Muhameda i tu novu vjeru nego to je izbavljen iz ropstva i zatvora nekog gazde koji mu je sadizme priredjivao. Bilal je u startu imao ambivalenciju prema semitima arapima, volio ih je jer su ga oslobodili muke robstva a mrzio ih je jer su ga gnjavili sadizmima dok je lancima bio svezan i sluzio nekog seika ili neku seikovu zenu.
Ista ambivalencija postoji kod svakog nigera u americi, voli bjelu civilizaciju jer mu je ona danas dala moderni zivot, auto, pistolje, hip hop, crkvu i krscanstvo, prostor za ku...nje itd..ili nekima skolovanje, polozaj, novac, nauku..itd..ali s druge strane mrze bjele jer su afro nigeri i uvjek osjecaju podredjenost bjelcima kao neko primitivniji i arhaicniji sto i jesu bili u vrijeme kraljevskih kolonija. Ista stvar je i sa indijancima sj.i jz. amerike. Vjerujem da postoje ozbiljne netrpeljivosti medju arapa sjeverne afrike sa originalnim semitskim arapima koji se itekako razlikju po boji koze i po drzavi i politici. Cesto sam vidio kako saudijac ponizavajuci nadmeno gleda arapa alzira ili tunisa kao neko manje vrijedan u rasnom smislu. Izmedju njih pistoji ozbiljan antagonizam koji obican covjek ne sluti niti ista o tome zna jer ga to ne interesuje.
Pojam arap je toliko rastegljiv i relativan jer pokriva ogromne teritorije istocnih zemalja kao i zemalja sj.afrike..nisu oni bas isto onako kako ih veze taj pojam "arap".
Ovo moje pisanje nije nikakvo ruganje nego fenomenolosko razmisljanje..tako da ne treba ovo pogresno shvatiti.