Ram memorija

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

markus
Posts: 11
Joined: 07/09/2010 00:15

#1 Ram memorija

Post by markus » 21/01/2012 18:25

EE pozdrav svima.. imam jedno pitanje...Mogu li DDR1 ram od 400MHz zamjenuti sa DDR1 ram od 1024 MHz..
HVALA UNAPRIJED ;)


User avatar
threshold
Posts: 1546
Joined: 09/03/2010 20:34

#2 Re: Ram memorija

Post by threshold » 21/01/2012 18:36

MIslim da moze, al ce opet raditi na toj maloj brzini. Pricekaj opet jos koga da ti odg.

TRANCE
Posts: 1054
Joined: 09/05/2011 20:40
Been thanked: 6 times

#3 Re: Ram memorija

Post by TRANCE » 21/01/2012 19:29

Čuj ddr1 na 1024 MHz. :mrgreen:
ddr1 se maksimalno proizvodi u brzinama do 400 mhz.

markus
Posts: 11
Joined: 07/09/2010 00:15

#4 Re: Ram memorija

Post by markus » 21/01/2012 19:56

Kupujem taj ram DDR1. ovaj sto prodaje je rekao da ima 1024 MHz... nisam ni ja znao da moze toliko MHZ imati DDR1. Znaci nikako nema DDR1 1024 MHz... dobro da znam Hvala

User avatar
chuchumbamayumbe
Posts: 11050
Joined: 20/10/2006 22:02
Been thanked: 1 time

#5 Re: Ram memorija

Post by chuchumbamayumbe » 21/01/2012 20:09

Ima DDR1 kapaciteta 1024MB = 1GB.
Koja ti je konfiguracija, prvenstveno, koja ti je tačno matična ploča?!

Loky
Posts: 142
Joined: 16/09/2011 03:54

#6 Re: Ram memorija

Post by Loky » 21/01/2012 20:45

markus wrote:Kupujem taj ram DDR1. ovaj sto prodaje je rekao da ima 1024 MHz... nisam ni ja znao da moze toliko MHZ imati DDR1. Znaci nikako nema DDR1 1024 MHz... dobro da znam Hvala
Nemoj da se ljutis:
Izgleda ni ti ne znas sta kupujes niti on zna sta prodaje... bas ste se nasli.
Ali opet si bolji jer si prije kupovine pokusao pronaci pomoc.
Ali eto u postu iznad si vec dobio pomoc.
Memorija moze biti:
32MB, 64MB, 128MB, 256MB,512MB,1024MB (sto vecinom pisu i kazu 1 GB) pa navise...2GB,4GB itd..
Takodje obrati paznju i na Mhz - brzina memorije...
Sve podatke prije kupovine ces naci na internetu ako ukucas oznaku svoje maticne ploce.
Posto cijene starijih modela memorije su antikviteti takodje i skupi, logicnije je da se pripremis sa malo parica pa kupis novi komp, mozes u prodavnici, ili od nekoga ko sastavlja kompove pa budes miran opet nekih 5-10 godina.

User avatar
video
Posts: 3590
Joined: 26/06/2006 12:13
Location: Teheran
Has thanked: 10 times
Been thanked: 11 times

#7 Re: Ram memorija

Post by video » 21/01/2012 20:58

Nemoj da se ljutish :D :D al, sve ti je gore navedeno, josh samo da potvrdim:

1. Za shta ti treba,tj. na koji cesh plochu to ugraditi :? :?
2. ... tj, vidi karakteristike svoje ploche do koje vrijednosti (FSB) ti moRe podrzati ista :? :?

ako neznash, nabaci nam proizvodjacha i model motherboard-a pa da ti pomognemo :-)

markus
Posts: 11
Joined: 07/09/2010 00:15

#8 Re: Ram memorija

Post by markus » 21/01/2012 21:39

Proizvođač ASUSTeK Computer INC.

Naziv proizvoda A8R-MX-Vintage


Verzija Rev 1.xx


Serijski broj MB-1234567890

to je za maticnu... ako mozete vidite koliko moze podrzati i javite... HVALA

Neljutim se ja... Znam ja sta kupujem nego on mi je rekao 1024Mhz pa da vidim prije nego sto kupim da vidim vase misljenje...Ako nema 1024 MHz logicno je onda da je on pogrijesio. :D HVALA

TRANCE
Posts: 1054
Joined: 09/05/2011 20:40
Been thanked: 6 times

#9 Re: Ram memorija

Post by TRANCE » 21/01/2012 21:53

markus wrote:Proizvođač ASUSTeK Computer INC.

Naziv proizvoda A8R-MX-Vintage


Verzija Rev 1.xx


Serijski broj MB-1234567890

to je za maticnu... ako mozete vidite koliko moze podrzati i javite... HVALA

Neljutim se ja... Znam ja sta kupujem nego on mi je rekao 1024Mhz pa da vidim prije nego sto kupim da vidim vase misljenje...Ako nema 1024 MHz logicno je onda da je on pogrijesio. :D HVALA
Podržava max 400 mhz i 1 gb po modulu, ako je suditi prema google pretrazi :mrgreen:

Loky
Posts: 142
Joined: 16/09/2011 03:54

#10 Re: Ram memorija

Post by Loky » 21/01/2012 22:25

TRANCE wrote:
markus wrote:Proizvođač ASUSTeK Computer INC.

Naziv proizvoda A8R-MX-Vintage


Verzija Rev 1.xx


Serijski broj MB-1234567890

to je za maticnu... ako mozete vidite koliko moze podrzati i javite... HVALA

Neljutim se ja... Znam ja sta kupujem nego on mi je rekao 1024Mhz pa da vidim prije nego sto kupim da vidim vase misljenje...Ako nema 1024 MHz logicno je onda da je on pogrijesio. :D HVALA
Podržava max 400 mhz i 1 gb po modulu, ako je suditi prema google pretrazi :mrgreen:
Izgleda da ide do 4GB sto opet ne mora da znaci. Najvaznije je da pazis kad kupujes memoriju da odgovara DDR 400/300
Uzmes 1GB postavis je pa onda kad provjeris dodas jos te ostale koje imas ili kupis jos jedan od 1GB i bit ces zadovoljan.
Cak prodjes jeftinije ako uzmes 2 X 512 MB. Imas 4 slota pa iskoristi.

CPU AMD Socket 939 Athlon 64 FX / Athlon 64 / Sempron
AMD 64 architecture enables simultaneous 32-bit and 64-bit computing
Chipset ATI XPRESS 200
ULi 1573
System Bus 1000MHz HyperTransport
Memory 4 x DIMM, Max. 4 GB, DDR 400/333
VGA ATI Radeon Xpress 300
Expansion Slots

1 x PCI Express x16
1 x PCI Express x1
2 x PCI

markus
Posts: 11
Joined: 07/09/2010 00:15

#11 Re: Ram memorija

Post by markus » 22/01/2012 01:57

Hvala vam.. Pozdrav

User avatar
kritichar
Posts: 8677
Joined: 17/10/2010 09:51
Location: Sarajevo-x.com

#12 Re: Ram memorija

Post by kritichar » 05/03/2012 12:34

Htio bih dodati RAM-a, trenutno imam 1GB, mislio sam još 1 GB
ispod su karakteristike matične i ram-a, interesuje me na osnovu ovih karakteristika koju frekvenciju da tražim, ukoliko ne nađem 266MHz, koliku ima ovaj trenutni
http://img812.imageshack.us/img812/7927/95104201.png
Image

User avatar
frngla
Posts: 2590
Joined: 30/05/2009 14:29
Location: Manila
Has thanked: 16 times
Been thanked: 6 times

#13 Re: Ram memorija

Post by frngla » 05/03/2012 12:42

ako mogu raditi dvije razlicite plocice rama, tj. moduli nije bitno koja je brzina, odnosno ako uzmes 400mhz, sabirnice ce oboriti oba na 266mhz

User avatar
kritichar
Posts: 8677
Joined: 17/10/2010 09:51
Location: Sarajevo-x.com

#14 Re: Ram memorija

Post by kritichar » 05/03/2012 16:51

frngla wrote:ako mogu raditi dvije razlicite plocice rama, tj. moduli nije bitno koja je brzina, odnosno ako uzmes 400mhz, sabirnice ce oboriti oba na 266mhz
a jedini način da se to provjeri je da se ubaci i druga pločica i vidi da li rade, ili ima neki drugi način, da ne kupujem džaba?

User avatar
frngla
Posts: 2590
Joined: 30/05/2009 14:29
Location: Manila
Has thanked: 16 times
Been thanked: 6 times

#15 Re: Ram memorija

Post by frngla » 05/03/2012 16:55

drugog nacina nema, jedino da odneses racunar u prodavnicu i ubacis plocicu (ako prodavac bude voljan da ustupi na test plocicu rama)

User avatar
kritichar
Posts: 8677
Joined: 17/10/2010 09:51
Location: Sarajevo-x.com

#16 Re: Ram memorija

Post by kritichar » 05/03/2012 17:31

hvala

User avatar
chuchumbamayumbe
Posts: 11050
Joined: 20/10/2006 22:02
Been thanked: 1 time

#17 Re: Ram memorija

Post by chuchumbamayumbe » 05/03/2012 19:32

kritichar wrote:Htio bih dodati RAM-a, trenutno imam 1GB, mislio sam još 1 GB
ispod su karakteristike matične i ram-a, interesuje me na osnovu ovih karakteristika koju frekvenciju da tražim, ukoliko ne nađem 266MHz, koliku ima ovaj trenutni
http://img812.imageshack.us/img812/7927/95104201.png
Image
1Gb DDR2 ti je na Piku, koliko vidim, oko 20km.
Kontam da ti se možda bolje isplati da staviš taj i probaš nekome prodati, a ti kupi sebi dvije pločice po 1 Gb (pazi da budu jednake, najbolje kupiti u paru) one od 800MHz.
Neka me neko ispravi ako griješim, ali ovdje može DDR2 800MHz, a ako ne može, u svakom slučaju će da se spusti na max dozvoljenu vrijednost ploče?

User avatar
kritichar
Posts: 8677
Joined: 17/10/2010 09:51
Location: Sarajevo-x.com

#18 Re: Ram memorija

Post by kritichar » 05/03/2012 22:02

a i to pod uslovom da mogu dvije pločice zajedno?

User avatar
chuchumbamayumbe
Posts: 11050
Joined: 20/10/2006 22:02
Been thanked: 1 time

#19 Re: Ram memorija

Post by chuchumbamayumbe » 05/03/2012 22:09

kritichar wrote:a i to pod uslovom da mogu dvije pločice zajedno?
Ma traži ako ima neko ima da prodaje pločice u paru, 2x1GB, ali na pločici da ti piše 1of2 i 2of2 (prva i druga pločica od kompleta). Lako ćeš prepoznati ako su pločice bliznakinje. :)

User avatar
Cossack
Posts: 5601
Joined: 22/12/2002 00:00
Location: Sarajevo
Has thanked: 31 times
Been thanked: 27 times

#20 Re: Ram memorija

Post by Cossack » 06/03/2012 00:17

chuchumbamayumbe wrote:
kritichar wrote:a i to pod uslovom da mogu dvije pločice zajedno?
Ma traži ako ima neko ima da prodaje pločice u paru, 2x1GB, ali na pločici da ti piše 1of2 i 2of2 (prva i druga pločica od kompleta). Lako ćeš prepoznati ako su pločice bliznakinje. :)
Imam ja 2 X 1 Gb DDR2 800 MHZ, marka Kingmax. Ako je neko zainteresovan detalji na pp... 8-)

User avatar
4m3l
Posts: 1109
Joined: 04/04/2010 00:31

#21 Re: Ram memorija

Post by 4m3l » 06/03/2012 00:31

samo da upratim ovo oko rama!

udrch
Posts: 8472
Joined: 14/10/2008 10:08

#22 Re: Ram memorija

Post by udrch » 06/03/2012 00:39

kritichar wrote:Htio bih dodati RAM-a, trenutno imam 1GB, mislio sam još 1 GB
ispod su karakteristike matične i ram-a, interesuje me na osnovu ovih karakteristika koju frekvenciju da tražim, ukoliko ne nađem 266MHz, koliku ima ovaj trenutni
http://img812.imageshack.us/img812/7927/95104201.png
Image
Odakle si ti uzeo ovu informaciju da ti trenutna memorija radi na 266MHz, jer ako je 266Mhz onda je DDR1 i to baš stari, pa bi ti trebala DDR1, trenutno se može kupiti na 400MHz isključivo i pitanje je da li bi se složili..
Ja koliko vidim piše ti da je DDR2, znači minimalno 533MHz, vidim da je chipset ploče 945, vjerovatno i jeste DDR2..
Međutim ako je 945 chipset onda teško da će ti prepoznati ovu meoriju na 800MHz, pokušaj pronaći na 667MHz, jer nju možeš još naći..iako je najbolje da odneseš komp do radnje ili unaprijed dogovoriš zamjenu ukoliko ti ne bude odgovarala..
A ako ti je ovaj računar brandiran, a izgleda da jeste, jer piše da je HP, onda ćeš možda morati tražiti original HP..
U svakom slučaju komlicirano..
Ako nam možeš pročitati tačan naziv matične ploče moći ćemo ti tačno reći koji je ram..ili nam ako ti je lakše pročitaj šta ti piše na toj pločici rama koju imaš..

dragan.s
Posts: 2043
Joined: 04/07/2009 00:34

#23 Re: Ram memorija

Post by dragan.s » 06/03/2012 02:18

Ima neki od ovih modela:
HP Compaq dc7600
HP Compaq dx7200
HP Compaq dx7208
tj. za njih pasuje taj BIOS 786D1

A za memoriju HP kaže:
Memory Type Supported
Non-ECC DDR Synchronous Dram (ECC not supported by Chipset)
Memory Speed
DDR2 Synch DRAM PC2-4200 (533 MHz) non-ECC memory
DDR2 Synch DRAM PC2-5300 (667 MHz) non-ECC memory

User avatar
kritichar
Posts: 8677
Joined: 17/10/2010 09:51
Location: Sarajevo-x.com

#24 Re: Ram memorija

Post by kritichar » 06/03/2012 09:12

Evo malo detaljnije

Naziv matične ploče
Hewlett-Packard HP Compaq dc7600 Convertible Minitower

Informacije o FSB sabirnici
Tip sabirnice Intel GTL+
Širina sabirnice 64 bit
Osnovna frekvencija 200 MHz (QDR)
Efektivna frekvencija 800 MHz
Propusnost 6400 MB/s

Informacije o memorijskoj sabirnici
Tip sabirnice Dual DDR2 SDRAM
Širina sabirnice 128 bit
DRAM:FSB odnos 8:6
Osnovna frekvencija 267 MHz (DDR)
Efektivna frekvencija 533 MHz


Informacije o čipset sabirnici
Tip sabirnice Intel Direct Media Interface
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
a evo i ovo saznadoh

Cache size (L1/L2) 28/1024 KB
Memory size 1024 MB DDR2/533MHz dual channel
Channel A XMM1 512 MB /XMM2 0MB
Channel B XMM3 512 MB /XMM4 0MB
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Znači ipak da je 533MHz, onaj programčić CPU-Z mi nije dao baš tačnu informaciju

User avatar
topcam
Posts: 4374
Joined: 08/07/2007 12:49

#25 Re: Ram memorija

Post by topcam » 06/03/2012 12:01

kritichar wrote:Evo malo detaljnije

Naziv matične ploče
Hewlett-Packard HP Compaq dc7600 Convertible Minitower


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Znači ipak da je 533MHz, onaj programčić CPU-Z mi nije dao baš tačnu informaciju
Dobio si ti tacnu informaciju.

Post Reply