Raiffeisen Bank... Da vam srce ne pukne!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
JBT

#126 Re: Raiffeisen Bank... Da vam srce ne pukne!

Post by JBT »

Ambrozija wrote:Ljudi biraju s kim ce poslovati - to si jako dobro rekao. Iako se ja apsolutno ne slazem s tobom kada je u pitanju poslovanje s navedenom bankom. Dobro, ja sam imala pozitivno iskustvo, neki su imali negativno, ali sve banke su manje vise iste.
Sto se tice licne karte, mislim da se svakako ne trebas ljutiti na gospodju koja radi na salteru, odnosno sluzbenicu s obzirom da ona radi samo ono sto joj kazu. Apsolutno ne vidim razloga sto bi ti bilo mrsko izvaditi licnu kartu, izvadis i kraj price, svi sretni i ona i ti za dobivenu ulugu. Sad je aposlutno druga stvar sto ljudi u banci nisu prepoznali to sto si im izvadio, ali uz lijepu rijec svi se problemi rjesavaju.
S druge strane, ja sam imala priliku poslovati i s drugim bankama, niti jedna jedina nije zadovoljila moje kriterije osim ove o kojoj raspravljamo. Ja se psihicki pripremam kada moram uci u Hipo banku gdje su u apsolutno svakoj poslovnici u gradu krajnje bezobrazni, neljubazni i neposlovni, a da ne govorim kako od 6 salter mjesta, uvijek, ali apsolutno uvijek radi samo jedan, dok drugi obavljaju privatne razgovore ili nesto slicno. To nikada nisam dozivjela od Raiffeisen banke, ali ovdje opet spominjem agenicju u Titovoj ulici, ljudim svaka cast!
Nisu sve banke manje-vise iste u ovom slucaju. Ova banka u kojoj sam ja bio, dakle Raiffeisen Bank kod Bosnafolklora, me je bukvalno ponizila prvo smatrajuci me lazovom (kada mi je sefica rekla zbog svog nepoznavanja engleskog da ono za sta ja tvrdim da je licna karta (moja, na moje ime, sa mojoj slikom, potpisom) da u stvari nije licna karta), smatrajuci me prevarantom jer sam navodno dao na uvid dokument za koji sam tvrdio da je ID a to "nije bio ID", ponizila me svojim govorom tijela tretirajuci mene i moju suprugu kao dva lopova, svojim diskriminatorskim odnosom jer bez ikakvog valjanog razloga mi nije dozvolila da tu zamjenim valutu iako su svi uvjeti za to bili ispunjeni i na kraju svojim podcjenjivackim stavom ponizila pred ljudima koji su se tu nalazili.
Moj pristup i banci i doticnoj osobi je bio sasvim korektan kao sto je na bilo kojem drugom mjestu u svijetu gdje kupujem neciju uslugu.
Ova navedena banka mi je pruzila ubjedljivo tretman kao musteriji u cijelom mom zivotu i to ne samo kad su banke u pitanju nego i sve ostale usluzne djelatnosti.
Bio je jos jedan slucaj sa jednom radnicom u Merkatoru u Sarajevu, ali to nije tema ove price i bilo je manje negativno nego ovaj slucaj u banci.
vozač

#127 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by vozač »

Ambrozija wrote:Nemoj me pogresno shvaitit, i nemoj pomisliti da sam drska, ali pobogu gdje ti zivis? Krivicno odgovarati? Otidji u bilo koju banku, znaci bilo koju, ne samo u ovu o kojoj raspravljamo, i slobodno se raspitaj medju sluzbenicama koliko su do sada novca iz svog novcanika dale a da krivac nije odgovarao...desetine puta...Ni nalog koji dobivas u banci ti nije adekvatan dokaz. Sluzbenica, ukoliko uoci gresku, a takodjer se moze desit i da gresku uopce ne pronadje, moze kontaktirati klijenta telefonom, no ako on porekne sve tu joj nikakav video nadzor ili zakon ne mogu pomoci, novac daje iskljucivo ona i to iz svog novcanika, pravila banke jasno govore o tome, i ne samo banke vec i svih ostalih institucija koje rade s novcem. Jer gresku sluzbenica ne uocava odmah (mada se i to moze desiti) vec na kraju radnog vremena, kada treba da stornira sve sto je radila tokom dana (i tu se ljudi prevare, pa misle da ukoliko banka radi do 18 casova, i sluzbenice napustaju banku u isto to vrijeme, no one ostaje i nakon radnog vremena, jer ih zapravo tek onda ceka glavni dio posla) i zbog te cinjenice cesto ostanu bez novca. isto tako se desi da imaju i visak novca, i ukoliko se ne dokaze kome je isplacen manjak u roku od 24 do 48 sati, taj novac ide direktno na racun banke.
U radu banke postoji niz i niz pravila, a svake godine sluzbenice bivaju testirane u podrcuju znanja iz oblasti novca i ekonomije, znanja o adektvatnom izgledu u toku radnog vremena te o postupku s klijentima. Tu je takodjer i niz obuka koje sluzbenice moraju proci, od sigurnosnih obuka, ukoliko dodje do pljacke banke ili drugih neugodnih situacija, do punjenja bankomata, koji je jako slozen proces pa preko novih informatickih programa i slicno. te obuke se vrse svaka 2 do 3 mjeseca. Ukoliko sluzbenica ne zadovolji vise od 95% od svega navedenog, zna se sta biva.
Dakle svi vidimo vanjsku rad banke, a samo oni znaju kakav je unutarnji. To je slozen proces, koji oduzima masu vremena. kada pocinjete raditi u banci, prva stvar koju vam kazu jeste, citiram: "Zaboravi kucu, zaboravi sve privatne probleme...kada udjes u banku pretvori su u drugu osobu, jer od danas vise nista nece biti kao prije"...
Prisustvovala sam svemu ovome, jer ja studiram ekonomiju i imala sam zadatak o radu banke, sto mi je na pocetku bilo totalno smijesno, a onada sam uvidjela problematiku cijelog procesa. Da su ljudi upuceni u samo 50% onoga sto se desava iza saltera, banci bi pristupili na potpuno drugaciji nacin. zato tim muskarcima i zenama na salteru bilo koje banke, zaista treba odati priznanje. Ja im dizem kapu, jer sam vidjela kroz sta ti ljudi prolaze.
I opet na kraju kazem, nisu ni oni cvecke, ne kazem to, daleko od toga, ima vrlo bezobraznih i neprofesionalnih, bahatih i nadmenih, ali ne treba generalizovati, ja na cijeloj temi nisam vidjela niti jedan pozitivan komentar, ali dobro, shvatam ljude, vecina ce sad reci nije njihov problem sto one moraju proci niz i niz obuka svaki mjesec i ostalo sto sam nabrojala, i upravu ste, ali sve bi bilo mnogo bolje kad bi ljudi imali vise razumjevanja jedni za druge, s obje strane...
sve je moguće, ja samo kažem da je to krivično djelo i da sam par puta pročitao u novinama da su krivično gonili one koji su se tako blesavi napravili na šalteru i uzeli više para nego što ih sljeduje, mislim da je takav zadnji slučaj registrovan u brčkom

ne treba generalizovati službenike, ali ne treba ih baš tako ni doživljavati kao ti, emotivno reaguješ, a za tim nema potrebe, na kraju krajeva, kome se ne sviđa može tražiti drugo radno mjesto,

imam toliko negativnih primjera doživljenih na šalteru, od toga da ne znaju da mi upišu ime i prezime djeteta na nalog kako treba (dakle, površni su) pa do drskog ponašanja i prepucavanja sa mnom kao klijentom (čemu su gospođe daleko sklonije od muškaraca) tako da moje reakcije u banci mogu svesti na slijedeće:
"ja sam klijent, vi ste tu zbog mene, uslužite me, ne očekujte da me Vaši problemi zanimaju, jer ni Vas 100% ne zanimaju moji, radite svoj posao, neću Vam smetati, ali ću zanovijetati jer Vi živite od mojih para, a ne ja od Vaših"

po tebi, osim što kažem dobar dan i izvolite, trebao bih gospođu za šalterom upitati kako je, jel PMS u toku, jesu li djeca fasovala keca u školi, kako joj je šupak od muža zbog kojeg ne spava noćima itd., ja mislim da je sasvim dovoljno dobar dan i hvala,doviđenja ... za sve ostalo tu je MASTER CARD :D
Ambrozija

#128 Re: Raiffeisen Bank... Da vam srce ne pukne!

Post by Ambrozija »

naravno da ne moras pristupiti ljudima na salteru s pitanjima kako ste i slicno (mada vjeruj mi ima i takvih ljudi) ali malo ljubaznosti te svakako nece ubiti, a mislim da se s tim slazes, zar ne?
Zar tvoj pristup, citiram te: "Od mog novca ti zivis" nije sasvim pogresan? Ne kazem da navedeni citat nije u potpunosti tacan, klijenti svakako jesu jedan od glavnih faktora uspjednog poslovanja banke, ali banka je mnogo vise od SALTERA sto mnogi ljudi pogresno percipiraju. A svakako mislim da Raiffesien bank jeste jedna od najutjecajnijih banki u BiH i mnogo sire. Ona prije svega ima izgradjeno ime, iako ti i dosta drugih imaju lose iskustvo s navedenom bankom, mislim da je to jedna od najsigurnijih za uloziti novac. No svakako ako se odnose prema tebi kao prema "smecu" u svakoj mogucoj agenicji Raiffesien banke u Sarajevu, a ova banka ima najvise filijala u gradu, onda, hvala Bogu, imas jos 10 drugih, i lijepo promijenis i svi sretni. Inace u svakoj banci imas "knjigu gostiju" odnosno malo sanduce u koje mozes napisati misljenje o radu sluzbenika i o bancu uopste, i nemoj misliti da to ne pije vodu, jer na svakom sastanku se pred svim sluzbenicima citaju misljenja klijenata i ukoliko postoji problem sluzbenici bivaju upozoreni a svakako postoji i prijetnja gubitka posla (mada mislim da ne bi volio biti odgovoran za neciji gubitak posla). Inace svaki sluzbenik ima svoj "karton" odnosno dosije i ima pravo na odredjeni broj gresaka, svake godine se pregladava svaki od sluzbenika detaljno i ukoliko postoji portreba za otkazom oni ga bez ikakvog razmisljanja daju, a sto se tice "odredjenog broja gresaka" ovdje moram napomenuti da se medju tim greskama broje i one najmanje, a za one vece ne moram ni govoriti.
vozač

#129 Re: Raiffeisen Bank... Da vam srce ne pukne!

Post by vozač »

Ambrozija wrote:naravno da ne moras pristupiti ljudima na salteru s pitanjima kako ste i slicno (mada vjeruj mi ima i takvih ljudi) ali malo ljubaznosti te svakako nece ubiti, a mislim da se s tim slazes, zar ne?
Zar tvoj pristup, citiram te: "Od mog novca ti zivis" nije sasvim pogresan? Ne kazem da navedeni citat nije u potpunosti tacan, klijenti svakako jesu jedan od glavnih faktora uspjednog poslovanja banke, ali banka je mnogo vise od SALTERA sto mnogi ljudi pogresno percipiraju. A svakako mislim da Raiffesien bank jeste jedna od najutjecajnijih banki u BiH i mnogo sire. Ona prije svega ima izgradjeno ime, iako ti i dosta drugih imaju lose iskustvo s navedenom bankom, mislim da je to jedna od najsigurnijih za uloziti novac. No svakako ako se odnose prema tebi kao prema "smecu" u svakoj mogucoj agenicji Raiffesien banke u Sarajevu, a ova banka ima najvise filijala u gradu, onda, hvala Bogu, imas jos 10 drugih, i lijepo promijenis i svi sretni. Inace u svakoj banci imas "knjigu gostiju" odnosno malo sanduce u koje mozes napisati misljenje o radu sluzbenika i o bancu uopste, i nemoj misliti da to ne pije vodu, jer na svakom sastanku se pred svim sluzbenicima citaju misljenja klijenata i ukoliko postoji problem sluzbenici bivaju upozoreni a svakako postoji i prijetnja gubitka posla (mada mislim da ne bi volio biti odgovoran za neciji gubitak posla). Inace svaki sluzbenik ima svoj "karton" odnosno dosije i ima pravo na odredjeni broj gresaka, svake godine se pregladava svaki od sluzbenika detaljno i ukoliko postoji portreba za otkazom oni ga bez ikakvog razmisljanja daju, a sto se tice "odredjenog broja gresaka" ovdje moram napomenuti da se medju tim greskama broje i one najmanje, a za one vece ne moram ni govoriti.
banka jeste više opd šaltera, al je šalter ono na što prvo naletiš, tzv. prvi utisak je izuzetno važan,

a ja inače nikome ne kažem "od mojih para živiš, to je samo moje razmišljanje, toliko nadobudan baš i nisam, al da ću se posvađati, argumentovano, na to moraju računati
u životu se više nikad (sa ovo godina u dupetu) ne mislim bilo kome klanjati, niti ga moliti za bilo šta, pogotovo ako trebam za to platiti, usluga - plaćanje - doviđenja, svima lijepo
HORN1

#130 Re: Raiffeisen Bank... Da vam srce ne pukne!

Post by HORN1 »

Raifaizen banka jeste najveća u BiH ali izgleda da joj je to udarilo u glavu i da su joj službenici i uprava izgubili kompas pa se sad ponašaju kao da smo mi totalni idioti.
Mi svi smo odgovorni za takvo ponašanje banaka i njihovih službenika.
Ja i vi smo svojom štednjom dali mogućnost bankama da nam djecu pljačkaju dajući nama određene kamate a onda ih drastično uvećavajući naplaćuju našoj djeci i komšijama.
Takođe omogućujemo bankama i njihovim zaposlenicima ovakvo ponašanje iako imamo razne mogućnosti da pokušamo promjeniti stanje. Možemo sami svojima posuditi novac umjesto da ga damo bankama da se one nepošteno bogate, takođe možemo uzimati keš na šalteru banaka i svugdje plaćati kešom ćime ćemo bankama onemogućiti da uzimaju astronomskih 3% a pri tom ništa skoro nerade dok su trgovci primorani povećati maržu za tih 3% i opet sve mi plaćamo kao kupci iako banke 3% provizije formalno uzmaju trgovcima ali to ukrajnjem slučaju vodi povećanju cijena i smanjenju razvoja ukupne privrede zbog smanjene kupovne moći stanovnika i povećanih troškova privrede a sve da bi banke imale ekstra dobit na povlaštenom položaju koji su uz pomoć političara sebi obezbijedile u ovom društvu pljačkajući sve na legalan i nelegalan način.
Nadam se da će se stanje brzo promjeniti na miran način i da će mnogi shvatiti šta im je pravi interes.
Trebali bi se polako okretati domaćim bankama kojima je depozit osiguran kod agencije a što se tiče sigurnosti depozita kod domaćih banaka kojima su stranci vlasnici nikakve dodatne sigurnosti nisu obezbjeđene od njiohovih matičnih kuća kao ni od njihovih država iz kojih potjeću tako da je sigurnost ista za sve banke koje imaju ugovor sa agencijom za osiguranje depozita. Najbolje je štednju rasporediti u više banaka prema visini osigurane svote depozita od agencije. Sigurnost stranih banaka se zasniva na njihovom poslovanju to jest ostvarivanju ekstra profita zahvaljujući svojem nekorektnom ponašanju prema klijentima a ti klijenti su opet naša djeca mi, naše komšije ili rođaci kao i suradnici i potencionalni kupci koji imaju sve manju i manju mogućnost da budu dobri kupci jer im banke nepravedno uzimaju veliki dio prihoda.
akcija007

#131 Re: Raiffeisen Bank... Da vam srce ne pukne!

Post by akcija007 »

Danas hodao po bankama bio sam u RZB i UniCredit da izvadim kreditnu karticu i u obje banke prije nego sto mi dadtnu pristupnicu za kreditnu traze licnu i upisuju u neke tabele ime i prezime i maticni broj.

Jel to sada nesto novo Agencija nametnula da upisuje tj. biljezi i osobe kojima daje info ili za neku njihovu evidenciju ali u obje banke identicno . ?
van Basten

#132 Re: Raiffeisen Bank... Da vam srce ne pukne!

Post by van Basten »

sos kinderdorf ima račun u raiffeisen banci (161...........), ali ovi opet za donaciju toj ustanovi uzimaju proviziju :-) haram im bilo
kone

#133 Re: Raiffeisen Bank... Da vam srce ne pukne!

Post by kone »

Kako je moguce da banka nakon isplate kredita posalje dopis firmi u kojoj radi njen bivsi klijent po tom kreditu u kojem pise da taj isti covjek koji je isplatio taj kredit,mora uplatiti jos nekih 159 KM razlike nekakvih kamata :-)
Cyrax

#134 Re: Raiffeisen Bank... Da vam srce ne pukne!

Post by Cyrax »

van Basten wrote:sos kinderdorf ima račun u raiffeisen banci (161...........), ali ovi opet za donaciju toj ustanovi uzimaju proviziju :-) haram im bilo
:shock: Za lijeka im zatrebalo
Karmen86

#135 Re: Raiffeisen Bank... Da vam srce ne pukne!

Post by Karmen86 »

Znala sam da uzimaju proviziju za dječje selo. Sram ih bilo i boga strah :x :(

Mrzim sve banke, osobito RB i Hypo, iako ni ostale nisu bolje.
A tek ono zivkanje telefonom... 15. dospijeva rata kredita, a oni od 10.tog počnu zivkati i napominjati da ti za 5 dana dospijeva rata... Moja mama je tu glavna kad se javi na telefon, a oni nazvali da "podsjete". Ona ih tako spička i naljepi da su dosadni i bezobrazni, pa onda dva mjeseca ne zovu da napominju, pa počnu opet. :lol: :lol:
otvorila sam ja baš temu na ovu temu daaaavno, ali nije posebno aktivna:D
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &p=4498612
akcija007

#136 Re: Raiffeisen Bank... Da vam srce ne pukne!

Post by akcija007 »

Raiffeisen Bank je od 01.10.2010. ukinula avista kamatu na sredsta po vidjenju po debitnim karticama, racunima i knjizicama.
Dakle, ona kamata sto je bila 0,10% godisnje , od prvog oktobra je 0,00% godisnje.
starii

#137 Re: Raiffeisen Bank... Da vam srce ne pukne!

Post by starii »

akcija007 wrote:Raiffeisen Bank je od 01.10.2010. ukinula avista kamatu na sredsta po vidjenju po debitnim karticama, racunima i knjizicama.
Dakle, ona kamata sto je bila 0,10% godisnje , od prvog oktobra je 0,00% godisnje.
znaci da su pred bankrotom diž te pare :-D
debela

#138 Re: Raiffeisen Bank... Da vam srce ne pukne!

Post by debela »

zna li neko koliko se najvise moze podici para sa racuna na salteru bez neke posebne najave?

nema veze sa ovom kamatom, samo mi treba informacija :)
akcija007

#139 Re: Raiffeisen Bank... Da vam srce ne pukne!

Post by akcija007 »

debela wrote:zna li neko koliko se najvise moze podici para sa racuna na salteru bez neke posebne najave?

nema veze sa ovom kamatom, samo mi treba informacija :)
Ne znam tačno, možda do nekih 10-tak hiljada maraka, s kartice na bankomatu je limit 1000 KM .
debela

#140 Re: Raiffeisen Bank... Da vam srce ne pukne!

Post by debela »

hvala akcija.
belfy

#141 Re: Raiffeisen Bank... Da vam srce ne pukne!

Post by belfy »

prije tri dana dizao i limit je 10.000 bez najave. ako trebas dici iznos veci od 10.000 trebas najaviti dan ranije.
HORN1

#142 Re: Raiffeisen Bank... Da vam srce ne pukne!

Post by HORN1 »

Nelogično je da ukidaju kamatu na avista štednju i smanju na oročenu a da su pred bankrotom.
Mislim da se radi o čistom bezobrazluku i lopovluku odnosno izvlačenju ekstra profiti na teret naših građana koje te banke pljačkaju na razne sofisticirane načine. Naime sad je euribor i libor jako nizak pa im se je bolje zaduživati na stranim tržištima i plaćati nisku kamatu a onda na to što oni plate nakalamiti minimum od 400% do 1800% i plasirati te naplatiti našim građanima. Strane banke igraju prljave igre rušeći naše domaće banke i na razne načine sputavajući i onemogućavajući njihov rad a kad ih unište ili kupe ponašaju se izuzetno monopolski smatrajući da su samo oni pametni a mi svi u BiH budale i da trebamo biti sretni što su oni došli da nas ogule i nauče pameti.
Sjetimo se šta su sve obećavali samo da se ukine SDK a kad je ukinut ništa nisu ispoštovali a regulator uz aminovanje naše vlade nije poduzeo nikakve mjere da im onemogući takvo ponašanje koje vodi čistoj pljački ovih prostora.
Trebalo bi razmotriti ponovo uvođenje SDK preko kojeg bi bilo dosta jeftinije raditi cjelokupnoj privredi a i teže bi stranci kriminalno izvlačili kapital iz BiH.
convict

#143 Re: Raiffeisen Bank... Da vam srce ne pukne!

Post by convict »

zašto su ukinuli kamatu na avista? iz istog razloga zbog kojeg se psi ližu po jajima. zato što mogu!
hadžialagić

#144 Re: Raiffeisen Bank... Da vam srce ne pukne!

Post by hadžialagić »

Prošle godine je na 13 mjeseci oročeni depozit u Eurima (do 5000 Eura) bila nominalna kamata 4.8 %. Sad je ako me oči ne varaju 1,40%. Više nego 3 puta manje? :roll: Gdje prebaciti lovu?
hadžialagić

#145 Re: Raiffeisen Bank... Da vam srce ne pukne!

Post by hadžialagić »

convict wrote:zašto su ukinuli kamatu na avista? iz istog razloga zbog kojeg se psi ližu po jajima. zato što mogu!
Ako dobro shvatam, još ću biti i u minusu zato što držim lovu na A vista - jer će naplaćivati vođenje računa? :roll: Izgleda da moram mijenjati banku. U tri PM.

Štednja u KM i EURima
Klodovik

#146 Re: Raiffeisen Bank... Da vam srce ne pukne!

Post by Klodovik »

starii wrote:
akcija007 wrote:Raiffeisen Bank je od 01.10.2010. ukinula avista kamatu na sredsta po vidjenju po debitnim karticama, racunima i knjizicama.
znaci da su pred bankrotom diž te pare :-D
Ma, banke imaju previše para. Više prosto ne znaju šta će s njima.
zebih

#147 Re: Raiffeisen Bank... Da vam srce ne pukne!

Post by zebih »

hadžialagić wrote:Prošle godine je na 13 mjeseci oročeni depozit u Eurima (do 5000 Eura) bila nominalna kamata 4.8 %. Sad je ako me oči ne varaju 1,40%. Više nego 3 puta manje? :roll: Gdje prebaciti lovu?
Ja sam blago receno ostao zblanut' kad sam vidio "nove" kamate.Naravno da se gospoda uopce nisu udostojila da obavijeste na bilo koji nacin klijente o tako drasticnom smanjenju kamata, sto bi trebalo biti nekakav standard poslovnog ponasanja svake ozbiljne banke.Da ne govorim da sve ove godine (a 15 godina sam klijent Raiffesen Banke) nikada , ali bas nikada nismo imali fiksnu kamatu na orocenu stednju , nego promjenjivu, koja se u principu uvijek mijenjala na dole od dana orocenja.Trebam li spomenuti da me nikada nisu obavijestili o smanjenju kamate?
I nakon svega ovoga ,naravno covjek popizdi, zbog ponizavajuceg tretmana koji imaju prema klijentima, i ja lijepo odem i povucem svu lovu koju sam imao kod njih.Pazi sad ovo nakon sedam dana zvoni mi mobilni :"Dobar dan zovemo i Raiffeisen Banke , Znate eto mi pratimo nase stalne klijente i slobodni smo vam ponuditi neke nove pakete nase banke "itd, itd.Jebote koja je to bagra za 15 godina , nikada me nisu nazvali , a cim sam im podigao lovu oni prate svoje klijente, ma fuj.
A gjde prebaciti lovu? Cuj ja sam sasvim slucajno ljetos , dok sam bio na moru , morao neke poslove zavrsiti u banci (opet Raiffesen) i ostao sam zaprepasten kad sam vidio njihove uvjete za orocene stednju.3.60 % je kamata i to fiksna na 12 mjeseci .Ja sam upravo to i uradio lijepo prebacio lovu u HR. i jos mi kaze zena da je zadnjih par mjeseci prilicno veliki broj ljudi koji iz Bosne prebacuju lovu u HR.Bez namjere da proteziram hrvatske banke, ali jebi ga matematika je jasna, na 10.000 kod nas dobijes 150 , kod njih 360,pa ko voli nek izvoli.I da jos spomenem nikakve probleme nemas kao strani drzavlljanin, ne treba ti cak ni pasos kad otvaras racun , dovoljna je samo licna karta, i jos jedna stvar kod njih je osiguranje depozita u iznosu od 400.000 Kn ili ti 50.000 eura, pa sad ti vidi kako nas ove nase banke prave majmunima .Elem ja tako uradih a ti ako znas neki bolji nacin ,podijeli s nama.
hadžialagić

#148 Re: Raiffeisen Bank... Da vam srce ne pukne!

Post by hadžialagić »

Hvala za odgovor. I ja sam mislim 6-7 godina minimalno kod njih. Imao sam ranije nje-sra sa karticama koje su važile samo po godinu dana, dva puta bio van BiH i morao se 2 puta za*ebavati sa pravljenjem nove. Zadnji put više nisam htio ni da vadim. Kasnije me zalediše sa konverzijama EUR-a u KM. Sada mislim da ću morati reći zbogom. :sad: :run:

Imam karticu i kod Hypo. Zbog ovih dešavanja nisam rad da imam sa njima posla.

Ili nisu stranicu odavno update-ovali, ili imaju kamatu nenormalno visoku u odnosu na druge.

Ovo sa Hrvatskom koliko god da se čini privlačnim, isto tako je i nezgodno - jer da nešto krene po zlu, kako u tuđoj državi izganjati bilo šta? I kod njih su barabe opasne, samo u rukavicama. Svi su oni kad im daješ lovu sa osmijehom, ali kad ti trebaš imati kakvu korist poker face. Volio bih neko ko je stručan za ovu problematiku da nam malo pojasni kakve su moguće implikacije ako nešto krene po zlu...

Ko zna malo više o ovoj temi, gdje sve čovjek sa bh pasošem može u nekoj normalnoj zemlji (ako može) imati račun u normalnoj banci i na koji način?
hadžialagić

#149 Re: Raiffeisen Bank... Da vam srce ne pukne!

Post by hadžialagić »

Mene zadeveralo ovo, pa ako će i drugima pomoći uspio sam jedva naći rejting banaka po iznosu depozita.

Rangiranje banaka po iznosu depozita

U donjoj tabeli nalaze se podaci o bankama u BiH koje su rangirane po iznosu depozita sa stanjem na dan 31. decembar 2009. godine.

U tabeli se također nalaze i podaci o depozitima banaka na dan 31. 12. 2008. godine, te informacije o godišnjoj promjeni iznosa depozita svih banaka iskazanoj u procentima.

Image
zebih

#150 Re: Raiffeisen Bank... Da vam srce ne pukne!

Post by zebih »

hadžialagić wrote:Hvala za odgovor. I ja sam mislim 6-7 godina minimalno kod njih. Imao sam ranije nje-sra sa karticama koje su važile samo po godinu dana, dva puta bio van BiH i morao se 2 puta za*ebavati sa pravljenjem nove. Zadnji put više nisam htio ni da vadim. Kasnije me zalediše sa konverzijama EUR-a u KM. Sada mislim da ću morati reći zbogom. :sad: :run:

Imam karticu i kod Hypo. Zbog ovih dešavanja nisam rad da imam sa njima posla.

Ili nisu stranicu odavno update-ovali, ili imaju kamatu nenormalno visoku u odnosu na druge.

Ovo sa Hrvatskom koliko god da se čini privlačnim, isto tako je i nezgodno - jer da nešto krene po zlu, kako u tuđoj državi izganjati bilo šta? I kod njih su barabe opasne, samo u rukavicama. Svi su oni kad im daješ lovu sa osmijehom, ali kad ti trebaš imati kakvu korist poker face. Volio bih neko ko je stručan za ovu problematiku da nam malo pojasni kakve su moguće implikacije ako nešto krene po zlu...

Ko zna malo više o ovoj temi, gdje sve čovjek sa bh pasošem može u nekoj normalnoj zemlji (ako može) imati račun u normalnoj banci i na koji način?
to je vrlo vjerojatna trenutno vazeca kamatna stopa u Hypo-u., ali vidis i sam opet promjenjiva, koja ce uvijek (to je bar moje 15-godisnje iskustvo) pasti u roku samo jednog jednogodisnjeg orocenja minimalno za 1-1,5 %, ako ne i vise.A koliko znam Hypo trenutno pokusava vratiti "ugled" i "povjerenje" kod klijenata zbog svega sto im se u zadnjih pola godine izdesavalo.Tako da mislim da je to jos jedna navlakusa.sad ti ponude ove kamate ,a onda za koji mjesec opet dole na jedno 2 %.Drug ono sto je meni privlacno u HR jeste upravo garantovana FIKSNA kamata na iznos i period koji vec odaberes,tako da kad dodjes po kamatu nema iznenadjenja tipa :"a znate par dana nakon sto se orocili , kamatna stopa je, na zalost otisla dole "itd.A i osiguranje depozita je 50.000 eura po racunu, meni sasvim fer i prihvatljivo.I jos jedna bitna razlika od nase Raiffaiesn banke , sve mozes ovabljavti u bilo kojoj poslovnici u HR.
Dakle orocio, u lupam ,Splitu, mozes bez ikakvih problema raditi sve sto ti je volja (uplate, isplate, dizanje kamate itd.) u recimo nekoj pripizdini koja ti je trenutno najbliza i koja naravno ima njihovu filijalu.Ja recimo kod nas ako dizem ulovu sa deviznog racuna u Zenici (a otvoren je u Sarajevu) moram uvijek proci redovnu torturu salterskog radnika dok nazovu Sarajevo dobiju odobrenje i takve stvari.A ako je slucajno subota mozes zaboraviti na to ,a zasto e to znaju samo u " Raifsajzen" e da sad sam vidio da i u Hypo-u imaju promjenjive i kamatne stope, pogledaj razliku .Fiksna samo na orocenja od 1,3 i 6 mjeseci i iznosi od 1,25 do 2,2%, sto znaci racunaj da ce ti i ova promjenjiva i primamljiva kamata koju sad nude vrlo brazo doci na ove parametre, kao sto sam i mislio samo jos jedna od navlakusa.
Post Reply