Radujte se , ulje 8 KM , centralno 20-30% skuplje!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

guest916

Post by guest916 »

Nije vam gore od nasih ljudi ovdje na sjeveru Kalifornije. Cijene kuca opadaju (a svi imaju dvije do tri, jer sta ce ''narod reci'') a gorivo preslo $3.50, mashala. Prava frka, mnogi kukaju jadni i bijedni bili. Zaboravili na zlatnu boju Ikara ili ga nikad nisu ni jeli?
_BosanaC

Post by _BosanaC »

guest916 wrote:Nije vam gore od nasih ljudi ovdje na sjeveru Kalifornije. Cijene kuca opadaju (a svi imaju dvije do tri, jer sta ce ''narod reci'') a gorivo preslo $3.50, mashala. Prava frka, mnogi kukaju jadni i bijedni bili. Zaboravili na zlatnu boju Ikara ili ga nikad nisu ni jeli?
Sto jest jest :roll:
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Što ti je naš svijet ... za sedam dana se navikne, stegne malo kaiš i dura... il krene samo da krade i vara malo više i amortizuje udar na svoj džep...

Koliko sad sve više plaćamo toliko više i krademo izgleda jer nema nikakvih reakcija i potrošači, narodi, ostali, građani na kraju krajeva... šute i il jedu manje il kradu više....

Nisam pametan, da je zemlja normalna... i mi bi bili, il je to obratno....

Ebo ti nas... .. gdje je puno baba... popišan se budim.....

:x :x :x
DobroJutroKolumbo

Post by DobroJutroKolumbo »

E moj jarane , tema umrla za praznik...A sto potrosaci za rezije duguju 150 miliona , nikome nista...to ti je odgovor na poskupljenje , ljudi ne placaju rezije , nemaju odakle... :x
uvjek dobar gost

Da bar ne plaćaju.... mislim da su naši ljudi spremni da skapaju ali da plate sve što treba, tako smo naučeni... tako su nas dresirali....

Nisam pametan u piljari ono što sam prije nekih dva mjeseca mogao kupiti za 40KM... danas mi treba bar sedamdeset maraka.... :x :x :x

Ali su zato zaštitnici naši sebi povećali sve sem kita jer to više nemogu.... :x :x :x :x
Pasiflora

Post by Pasiflora »

uvjek dobar gost wrote:Da bar ne plaćaju.... mislim da su naši ljudi spremni da skapaju ali da plate sve što treba, tako smo naučeni... tako su nas dresirali....

Nisam pametan u piljari ono što sam prije nekih dva mjeseca mogao kupiti za 40KM... danas mi treba bar sedamdeset maraka.... :x :x :x

Ali su zato zaštitnici naši sebi povećali sve sem kita jer to više nemogu.... :x :x :x :x

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
uvjek dobar gost

sitno wrote:
uvjek dobar gost wrote:Da bar ne plaćaju.... mislim da su naši ljudi spremni da skapaju ali da plate sve što treba, tako smo naučeni... tako su nas dresirali....

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
??? :x :x

:lol:

:D :( :-D :? :shock: 8-) 8-) :x
_BosanaC

Post by _BosanaC »

DobroJutroKolumbo wrote:E moj jarane , tema umrla za praznik...A sto potrosaci za rezije duguju 150 miliona , nikome nista...to ti je odgovor na poskupljenje , ljudi ne placaju rezije , nemaju odakle... :x
Ne znam jel ovo smijesno ili zalosno, jos ne mogu vjerovati sta juce procitah...

Osvanuo spisak duznika na oglasnoj tabli u haustoru, i kao kucni savjet je odlucio da ih utuzi. Naravno, posto utuzenje kosta (znaci, ne pada na pamet Toplanama, kucepazitelju, petom, desetom da utuzuje, nego ce to kao kucni savjet) odluceno je da to bude od para sa zajednickog racuna za kucepazitelja - znacio opet od para onih koji sve to i onako placaju - a kao kada sud naplati to od onih koji su utuzeni - te pare ce se vratiti na racun :-) :lol: :oops: :( :shock: :? :roll: :D :P :zzzz: :razz: 8-) :oops: :x
obuca

Post by obuca »

ne zna covjek bil plako il bi se smijo :x :x
prestani placat. ja ukinula i kitepazitelja i toplane da ne odudaram od komsija :D
uvjek dobar gost

_BosanaC wrote:
DobroJutroKolumbo wrote:E moj jarane , tema umrla za praznik...A sto potrosaci za rezije duguju 150 miliona , nikome nista...to ti je odgovor na poskupljenje , ljudi ne placaju rezije , nemaju odakle... :x
Ne znam jel ovo smijesno ili zalosno, jos ne mogu vjerovati sta juce procitah...

Osvanuo spisak duznika na oglasnoj tabli u haustoru, i kao kucni savjet je odlucio da ih utuzi. Naravno, posto utuzenje kosta (znaci, ne pada na pamet Toplanama, kucepazitelju, petom, desetom da utuzuje, nego ce to kao kucni savjet) odluceno je da to bude od para sa zajednickog racuna za kucepazitelja - znacio opet od para onih koji sve to i onako placaju - a kao kada sud naplati to od onih koji su utuzeni - te pare ce se vratiti na racun :-) :lol: :oops: :( :shock: :? :roll: :D :P :zzzz: :razz: 8-) :oops: :x
Kad običan svijet, puk il raja shvate da oni preskupo plaćaju svu nesposobnost, sav nerad i sav javašluk ljudi na položajima koje boli QURAK za gore naveden običan puk ,raju il svijet.... tada možemo očekivati napredak.
Kad ljudi shvate da im kvazi zaštitnici njihovih prava nekih imaginarnih u stvari onemogućavaju da žive kao sav svijet, da šalju djecu u školu il na studije, da onemogućavaju njihovoj djeci da ze zaposle... il da ne spominjem sad kupovinu stana il nekog drugog luksuznog dobra......

Aloooo svjetino šta još da ti se desi pa da skontaš.........
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Silajdzic i Zvizdic...

Djeci im za lijekova trebalo. A nemali.
Objavljeno 28.11.2007. u 19:36
Skupština KS donijela zakon o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije

Skupština Kantona Sarajevo donijela je na današnjoj sjednici Zakon o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije. Ovim Zakonom rok važenja oružanog lista ograničen je na pet godina, to je ujedno i najznačajnija izmjena u odnosu na raniji zakon.

Legalizirana je upotreba spreja za samoodbranu, nakon amandmanskog djelovanja SDP-a i Komisije za ravnopravnost spolova, odnosno konačne skupštinske odluke.

Naime, Vlada KS odnosno resorni ministar Željko Mijatović imali su stav da može doći do zloupotrebe ovog spreja, te da njegovu upotrebu zato ne treba ozakoniti.

Fizička osoba prema novom Zakonu može posjedovati po jedan pištolj i revolver, ali iz ovog ograničenja izuzete su osobe koje su oružje nabavile po starom zakonskom rješenju.

Iako je nacrtom bila ukinuta novčana kazna za nelegalno posjedovanje oružja u konačnoj formi zakona ona je ipak predviđena. Što se tiče zatvorske kazne utvrđen je raspon od dvije do šest godina.

Tokom zasjedanja Skupštine KS danas je vođena i duža rasprava o cijenama komunalnih usluga.

Poslanici su odbili inicijativu Nermina Pećanca o zamrzavanju cijena grijanja do izrade analize resornog Ministarstva o poslovanju „Toplana“ i nezavisne meritorne institucije, koja bi sačinila prijedlog mjera.

Glasanju je predhodilo obećanje premijera KS Samira Silajdžića da nema poskupljenja drugih komunalnih usluga.

„Toplane se nalaze u takvoj situaciji, da je ovo bilo prvi korak ka rješavanju nagomilane krize u Toplanama“, kazao je Silajdžić.

Skupština KS nije prihvatila ni inijativu parlamentarne grupe BOSS-SDU o sazivanju tematske sjednice na kojoj bi se razmatralo spajanje preduzeća „Sarajevo-gas“ i „Toplane“, te analiziralo stanje u komunalnoj privredi.

„Kolegij je prihvatio obrazloženje resornog ministra, da je u toku izrada stručne analize koja ima za cilj sistematsko i integralno rješavanje pitanja u oblasti komunalne privrede u cjelini, i da će se takva stručna analiza dostaviti Skupštini u roku od 90 dana“, saopćio je predsjedavajući Skupštine KS Denis Zvizdić stav Kolegija.

Poslanici su prihvatili inicijativu da se dva poslovna prostora u vlasništvu Kantona, a koja se iznajmljuju JU Djeca Sarajeva, dodijele vrtićima „Vrapčić“ i „Leptirić“ na besplatno korištenje.

(FENA)
obuca

Post by obuca »

raspadali se dabogda a ne mogli se raspast i oni i svi njihovi :x
in33sa

Post by in33sa »

Ma sta ocekujete od Samira Silajdzica, to je dokazani lopov.

Lik je gazdovao gradskim sekretarijatom za stambene poslove i jos tada uzeo od gradjana stotine hiljada maraka jer znamo svi kakve su se malverzacije radile sa stanovima tokom i netom po okoncanju rata.

Hoces lazno stambeno rjesenje, plati Samiru i dobijes ga. Hoces da zadrzis tudji stan, plati Samiru i ostajes u stanu. Kasnije je sve to palo u vodu, te mutne radnje, ali ne i Silajdzic. Evo ga, premijer.
uvjek dobar gost

100% poskupljenja.... a Vi mislili 100% BiH....
Eto ti narode tražio si eto ga...

Il ona ... zato jer ste Vi to zaiskali... :x :x
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

mi smo odlučili da ne plaćamo... pa ćemo vidjeti dokle
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Kao sto rekoh vec ranije na temi po porezu na dohodak - ono malo (ne)srecnog zaposlenog jada i cemera u ovoj drzavi od sada ima da finansira razlike koje ce biti (i koje vec jesu) oprostene onima koji vrte ovoj prvoj grupi nezamislivim ciframa.

Umjesto uvodjenja poreza onima koji ih izbjegavaju - po starom dobrom receptu Sarajevskih toplana razlike neplatisa ce snositi oni koji placaju.
Trgovcima milioni, a državi ništa
Goran Maunaga
02.12.2007 19:42

BANJALUKA – Tri najveća dobavljača goriva iz Turske u BiH ne plaćaju carinu u iznosu od 11 odsto a prodaju ga po prosječnim a ne nižim cijenama.

BiH s Turskom ima sporazum o slobodnoj trgovini što im je omogućilo da na taj način, varajući državu i kupce, zarađuju milione maraka.

"Nezavisnim" je to potvrđeno u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH uz konstataciju da "veliki dobavljači tu razliku u cijeni stavljaju sebi u džep i da je toj pojavi skoro nemoguće stati ukraj".

Riječ je o firmama "Sibex" iz Beča, vlasnika Miće Dangubića, "Delta grup" iz Londona, vlasnika Jasminka Umičevića i of šor firmi "MTI Commodities limited" registrovanoj na Britanskim Djevičanskim Ostrvima, ali i u Cirihu i u Ženevi na ime Stevice Jovanovića. Jovanović je poznat i kao predstavnik londonskog "Vitola" koji je učestvovao u sklapanju ugovora štetnog po poslovanje Rafinerije nafte iz Bosanskog Broda.

"Postoje i tvrdnje da iza svih ovih firmi stoji samo jedan čovjek i da on u stvari ima monopol na uvoz goriva", kažu u UIO.

Međutim, neki od uvoznika i dobavljača nafte i naftnih derivata kažu da je do sada u BiH prošvercovano oko 350.000 tona goriva na koje nije plaćena carina u iznosu od 11 odsto čime je budžet BiH oštećen za desetine miliona KM, a da je to učinjeno na osnovu falsifikovanih sertifikata EUR.1 koji su dokaz o porijeklu robe. Posjednici tog sertifikata time dokazuju da je gorivo porijeklom iz Turske. Riječ je o preferencijalnoj, slobodnoj trgovini između BiH i Turske o kojoj je 2003. godine potpisan i ugovor. Tako je, uz lažne EUR.1, gorivo iz Libije prikazivano kao da je iz Turske, čime je izbjegnuto plaćanje dažbina.

Zbog tog šverca, kažu, pošiljke tih velikih dobavljača goriva bile su mjesecima blokirane, ali ističu da "šverc ne bi ni bio moguć da to nije omogućio neko iz UIO BiH".

U UIO je potvrđeno da je moguće da i mimo kontrola na carinskim terminalima prođu određene količine goriva s falsifikovanim sertifikatima.

"Sumnjivo je ali i teško objašnjivo zašto je gorivo iz Turske išlo i preko carinske ispostave u Gradišci. Kad se to ustanovilo, s tom praksom je prekinuto. Pitanje zašto gorivo iz Turske ide samo preko Luke Ploče a ne, recimo, riječnim tokovima", kaže naš izvor iz UIO.

I nakon pojašnjenja ugovora o preferencijalnoj trgovini između BiH i Turske, koje je direktor UIO Kemal Čaušević sačinio u aprilu, gorivo iz Turske se na nekim carinskim terminalima carini, a na nekima ne, tvrde uvoznici.

Mićo Dangubić kaže da su hiljade tona njegovog goriva u Pločama bile blokirane oko tri mjeseca, da je "izgubio veliki novac ali da je utvrđeno da nije bilo falsifikata".

"UIO je nakon toga promijenila i usavršila metodologiju kontrole da bi izbjegla svaku mogućnost bilo kakvih zloupotreba", kaže Dangubić. Dodaje da mogućnost falsifikata uvijek postoji ali da "to ne može da postane praksa jer UIO BiH i hrvatska carina svoj posao odlično rade".

Goran Bošković, direktor firme "Delta grup", kaže da su kontrole sprovedene u aprilu bile "namještene od onih kojima je to odgovaralo".

"U BiH je uvijek dolazila originalna roba iz Turske. Ako je i bilo falsifikovanja, ono je rađeno od strane lokalnih uvoznika", kaže Bošković.

Mićo Mihajlović, vlasnik firme "Higat" iz Graca, kaže da se njegova firma nikad nije bavila uvozom preko Ploča, "niti rumunske, niti bugarske, a pogotovo ne turske robe".

"Čuo sam za falsifikovanje tih sertifikata. Mene nelegalni poslovi nikada nisu interesovali. Ako izvezem neku cisternu iz Ploča, to činim isključivo preko terminala zagebačke INA", kaže Mihajlović.

Nikola Lalić, iz banjalučkog "Petrola", kaže da je ta firma jednom platila carinu u iznosu od 11 odsto iako se radilo o gorivu iz Turske.

"To je bilo u momentu kad nije priznavan EUR.1 tako da smo mi za jednu cisternu platili tih 11 odsto carine. Dobavljač je imao EUR.1, ali je carina u Mostaru bilateralni sporazum s Turskom tumačila na svoj način", kaže Lalić dodajući da su ti problemi sada razriješeni.

Vojin Mitrović, predsjednik Udruženja vlasnika benzinskih pumpi, smatra da su "nadležne službe ušle utrag falsifikovanim EUR.1".

"Gorivo iz Turske ulazi u BiH, a da li su EUR.1 falsifikovani, to stvarno ne znam. To mogu provjeriti samo carinski organi, CAFAO i neko nadležan za to. Ali činjenica je da u BiH ulaze nafta i naftni derivati, dakle, sve vrste benzina, koji su prilikom carinjenja drugačije deklarisani", kaže Mitrović.

U UIO je potvrđeno da je uz blokadu goriva u Luci Ploče izvršena kontrola velikih dobavljača i uvoznika te ispravnosti EUR.1 koje su posjedovali. Istaknuto je da falsifikati nisu otkriveni.

ANTR
UIO nije otkrila falsifikate

U UIO je potvrđeno da je uz blokadu goriva u Luci Ploče izvšena kontrola velikih dobavljača i uvoznika te ispravnosti EUR.1 koje su posjedovali. Istaknuto je da falsifikati nisu otkriveni.

U dopisu iz UIO, koji je potpisao direktor Kemal Čaušević, navedeno je da UIO nema saznanja o uvozu 350.000 tona goriva u BiH na osnovu falsifikovanih EUR.1.

"Pomenuta količina od 350.000 tona veća je od ukupnog uvoza iz Turske od kada postoji UIO BiH a koji iznosi 378.580.018 litara", piše u dopisu i ističe da je "različit tretman carinskih prijava u carinskim ispostavama uslovljen dokumentacijom koju prilažu uvoznici".

U dopisu je umiješanost zaposlenih u UIO u šverc gorivom negirana, a istaknuto je da je na pojačane kontrole u ovoj godini reagovalo i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH po zahtjevu carinskih organa Turske. Oglasila se turska carina jer je u prvih sedam mjeseci ove godine broj zahtjeva za kontrolom uvjerenja o porijeklu robe iz Turske porastao za 305 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

"Do 2006. godine nije bilo zahtjeva za naknadnu provjeru EUR.1 za gorivo iz Turske. U 2006. godini na provjeru je upućeno šest zahtjeva, a u ovoj godini 268 zahtjeva. Na 46 je odgovoreno pozitivno, 55 je još na provjeri, dok je 167 zahtjeva vraćeno s molbom za konkretizaciju", piše u dopisu UIO.

U UIO ističu i da je Odsjek za kontrolu Sektora za carine izvršio naknadnu provjeru za dobavljače 'Sibex" iz Beča, "MTI Commodities limited" sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, "Delta grup" iz Londona, "Petrol" iz Ljubljane, INA i OMV iz Zagreba. Ističu da su kontrolisani i uvoznici i carinske ispostave, te da je za sve utvrđene nepravilnosti pokrenut postupak naknade naplate uvoznih dažbina.
uvjek dobar gost

Ma šta nas boli QURAc... već smo se mi navikli... samo nek se ne capu i sve je OK....
Gdje je Vaš prag tolerancije....????
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

obuca wrote:ne zna covjek bil plako il bi se smijo :x :x
prestani placat. ja ukinula i kitepazitelja i toplane da ne odudaram od komsija :D

lijep primjer, nema sta....
obuca

Post by obuca »

ja_cura_ wrote:

pa za one koji neplacaju, i za koje ja sada trebam placati, je lijep
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

obuca wrote:
ja_cura_ wrote:

pa da, bolje i krivo, kad masa ide tako...
obuca

Post by obuca »

placaj placaj pa za godinu opet povecanja cjena jer oni isti koji nisu placali opet ne placaju :x sta ja sad trebam???? da placam za njih i da radim za njih. neko vec rece nek im skinu radijatore zacepe cjevi nek rade s njih sta hoce al nek ne handre ostale
_BosanaC

Post by _BosanaC »

ja_cura_ wrote:
obuca wrote:
ja_cura_ wrote:
pa da, bolje i krivo, kad masa ide tako...
Ja se stvarno po nekad zapitam citas li ti sta u opste pises...
obuca

Post by obuca »

ko :?
ona ili ja :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Uciteljica...
obuca

Post by obuca »

_BosanaC wrote:Uciteljica...
aha :D
Post Reply