Radovan Karadžić u Haagu!

Post Reply
Bosanski_kralj

#326 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Bosanski_kralj »

Navijači najtrofejnijeg češkog kluba Sparte iz Praga, tijekom subotnje prvenstvene utakmice s Mladom Boleslav, istaknuli su transparent podrške haaškim optuženicima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, što je izazvalo buru ogorčenja u tamošnjoj javnosti.

- Karadžiću, Mladiću, izdržite! Slavene niko neće zavaditi! Smrt Europskoj uniji! - pisalo je na transparentu koji su izvjesili navijači.

Nakon upozorenja Partizanu da ni slučajno ne spominju Karađžića na europskim utakmicama, UEFA bi mogla slično pismo poslati i Česima. Uprava češkog kluba dugo je na zubu disciplinske komisije UEFA-e zbog svojih navijača koji često vrijeđaju na rasnoj osnovi tuđe, ali i svoje igrače.

Uefa je poručila Partizanu da, osim spominjanja Karađžića u dvoboju s Interom iz Bakua, ne smiju spominjati ni Dragana Dabića, alias kojim se koristio u trenutku uhićenja.
brecko

#327 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by brecko »

na portalu live.ba naletim na dio gdje gradjani upucuju pismo radovanu karadzicu sa svojim dojmovima i porukama. portal live.ba planira da posalje sva pisma 01.09.2008 godine radovanu u Hag. Ostavite i vi svoje poruke za njega.

*** SPAM ***/bs/forum/najdu%C5%BE ... BEi%C4%87u
Zah

#328 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Zah »

Mozda nesto ipak i kaze, ali prije toga bit ce dogovorena citava procedura, to jest sta moze, a sta ne moze kazati, sto ce najvjerovatnije uticati i na duzinu kazne.
http://www.vecernji.hr/newsroom/news/in ... 0/index.do
walkabout

#329 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by walkabout »

je li istina da se izdaleka vidi blize... :roll: (jedna zanimljiva analiza i procjena odvijanja sudskog procesa )...

http://www.smh.com.au/news/opinion/kara ... ntentSwap1
Fair Life

#330 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Fair Life »

d700 wrote:
Radovan Karadžić ne bude terećen za genocid nad bosanskohercegovačkim Hrvatima, doznaje Pincom.info iz izvora u Haaškom tužiteljstvu.
Zasto bi i bio optuzen za to, kada je suradnja izmedju Mate Boban i Radovana Karadzica bila vise nego ocigledna? Do tih saznanja je vjerovatno doslo i tuziteljstvo u toku proteklih godina na osnovu izjava eminentnih svjedoka u tuzbi protiv "hercegovacke grupe".
...
http://www.speedyshare.com/621235712.html
d700

#331 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by d700 »

Fair Life wrote:
d700 wrote:
Radovan Karadžić ne bude terećen za genocid nad bosanskohercegovačkim Hrvatima, doznaje Pincom.info iz izvora u Haaškom tužiteljstvu.
Zasto bi i bio optuzen za to, kada je suradnja izmedju Mate Boban i Radovana Karadzica bila vise nego ocigledna? Do tih saznanja je vjerovatno doslo i tuziteljstvo u toku proteklih godina na osnovu izjava eminentnih svjedoka u tuzbi protiv "hercegovacke grupe".
...
http://www.speedyshare.com/621235712.html
Je nisam negirao pocinjene zlocine nad Hrvatima u prvoj fazi rata. Bilo je i pitanje zbog cega nema Hrvata u RS.
Abacija

#332 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Abacija »

Zah wrote:Mozda nesto ipak i kaze, ali prije toga bit ce dogovorena citava procedura, to jest sta moze, a sta ne moze kazati, sto ce najvjerovatnije uticati i na duzinu kazne.
http://www.vecernji.hr/newsroom/news/in ... 0/index.do
Uh hebote, opet sranje u Ruandi! http://www.vecernji.hr/newsroom/news/in ... 8/index.do

Salu na stranu, ali svidja mi se ovo sto je rekla:
"Karadžić može sada osobno ispričati što je bilo. Naravno da se sve što bude rekao mora provjeriti, zato što je on (Karadžić) često lagao."
popajic

#333 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by popajic »

Armija Republike Bosne i Hercegovine
Dobro dosli na blog Armije Republike Bosne i Hercegovine. Ovaj blog sam napravio u znak sjecanja na Sehide i prezivjele borce Armije BiH.Da njih nije bilo ni mi ne bi bili ovdje.Zato proucimo Fatihu za duse nasih Sehida i neka im Allah da Dzennet.Amin!
22.07.2008.
Uhapsen Radovan Karadzic

Selam braco. Evo jedne predivne vijesti. Ratni optuzenik Radovan Karadzic je konacno poslije 13 godina uhapsen. Konacno pravda je zadovoljena, mada jos cekamo hapsenje Ratka Mladica "desne ruke" Karadzica. Sada konacno majke Srebrenice mogu da pronadju malo mira jer je jedan optuzenik za genocid u Srebrenici a i u BiH uhapsen i bit` ce izveden pred lice pravde. Nadamo se da ce da odgovara za sva zla koja je ucinio muslimanskom narodu. I jos nesto za kraj. Allah je najveci i njegova pravda ce kad-tad doci.
Ja,kao i vecina,prezadovoljan sto je monstrum iza resetaka,ali ovaj tekst me malo ubio u pojam.
Ne bih rekao da je do mene !
zlatiborka

#334 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by zlatiborka »

Nekako mi pase da ovdje stavim izvrsni clanak Andreja Nikolaidisa......

Prekomanda u Hag
Andrej NIKOLAIDIS

Na kraju se ispostavilo da je teže pronaći dva žiranta nego Radovana Karadžića. Najtraženiji haški bjegunac živio je mirno i (pa, ne baš) povučeno - u Beogradu. Bavio se alternativnom medicinom. To je tako logično. Ista ona pamet
koja je na izborima glasala za Karadžića, učinila ga, uopšte, mogućim, ista ona pamet koja je podržala ratove koje je vodio i išla u njih, pamet koja se o politici informisala u Politici i na RTS-u, a o metafizici u Trećem oku i ostalim
časopisima za nadnaravno, ista ta pamet se kod odbjeglog Radovana liječila alternativnim metodama.

Radovan se, kako kažu lideri nacionalističke srpske i crnogorske opozicije, “hrabro stavio na čelo srpskog naroda” kada je počeo rat u Bosni. Taj rat možemo nazvati i alternativnim načinom vođenja politike koja je imala za cilj
stvaranje Velike Srbije. Radovan je tada odlučio da stvori alternativnu Bosnu – bez Bošnjaka. Išlo mu je dobro: stvorio je mnogo alternativnih porodica – bez oca, bez majke, bez djeteta, sve moguće varijante alternativne organizacije
osnovne ćelije društva. Stvorio je mnogo alternativnih eko-sela: bez živih ljudi, samo pusta zemlja. Vodio je rat koji je bio alternativa ratnim i moralnim zakonima. Ponudio je snažan alternativni argument zagovornicima teze da genocid
u Evropi, nakon Drugog svjetskog rata, nije moguć. Od Srebrenice je stvorio alternativni grad-spomenik genocidu. Stvorio je Republiku Srpsku, koja je alternativa pravdi i cjelovitoj Bosni i Hercegovini. Onda je stvorio alternativni identitet
i nestao, bježeći pred haškim Tribunalom. Pustio je alternativnu bradu, vezao alternativni repić i odabrao alternativno ime: Dragan David Dabić.

Kada je uhapšen, medijska mašinerija je upregnuta da ga prikaže kao zločinca sa ljudskim likom. Kao jednog od nas. neće proći. Tu priču o nemoćnom Radovanu, dobrom čovjeku iz susjedstva i hrabroj srpskoj vlasti mogu prodavati
Evropljanima, koji iz Brisela sada aplaudiraju Srbiji. Ali ne i nama, čije su živote Radovan i njegovi 1992, kao rijeku, preusmjerili drugim tokom. Krasno, doista: nakon što ga je Srbija nadojila ideologijom, napravila mu stranku u Bosni,
postavila ga na čelo stranke, naoružala ga, poslala u rat za interese Srbije, nakon što je, koliko je mogao, etnički očistio Bosnu i za interes Srbije stvorio Republiku Srpsku, nakon što ga je Srbija po završetku rata skrila u svojim
toplim majčinskim njedrima, sada svi treba da ustanemo i uskliknemo s ljubavlju, jer je nakon 13 godina država-jatak globalnom veziru prodala svoga hajduka? Karadžića u Hag šalje Vlada u kojoj sjede ministri iz Miloševićevog SPS-a,
partije pod čijom komandom je rat u Bosni započet, vođen i okončan. Zato: neka ovo ne zovu pravdom. Korisnim: da. Dobrodošlim: da. Ali ne i pravednim. Služba je proizvela, čuvala i na koncu prekomandovala Karadžića u Hag.
Njegov zadatak tamo biće da brani “istinu” Službe. Zločinačka organizacija koja je sprovodila državni projekat skrivanja Radovana Karadžića njegovim je - ovako insceniranim - hapšenjem skrivena od javnosti i od odgovornosti.

Radovan, putujući u Haag, kao i onomad Sloba, zapravo svojim životom štiti one koji su vukli konce Bosanskog rata. Tadiću i Vladi Srbije treba dodijeliti Nobelovu nagradu za fiziku. Uspjeli su da u Beogradu uhapse čovjeka koji se,
kako su bezbroj puta zaklinjući se ponovili, ne nalazi u Srbiji. Hapšenjem Radovana Karadžića priča o ratovima devedesetih, njihovim razlozima i posljedicama neće biti okončana. Karadžić je bio egzekutor. Ljudi čije je ideje sprovodio
u djelo na slobodi su i slobodni će umrijeti. Njihove ideje, nažalost, umrijeti neće.

Promašaj Projekta Haag sastoji se u tome što se sudilo samo ljudima, ne idejama. Mnogo važnije od toga hoće li Srbija Sudu izručiti ljude koje ovaj potražuje, bilo je da se Srbiji zabrani reciklaža i nova proizvodnja ideologije koja je
dovela do rata. Milošević je umro, Karadžić će u Hag, ali zločinačka organizacija iz sjenke je očuvana: sva priča onih beogradskih, podgoričkih i banjalučkih medija koji tužno trube posmrtni marš o izdaji i nepravdi samo su đubrivo za cvijeće zla koje tek treba da nikne.

(Monitor)
pustopoljina

#335 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by pustopoljina »

i srbi fol negiraju taj sud?! fol nama na ruku ide?! ako mu se ne bude sudilo i za sjeverozapadnu bosnu...za logore,za protjerane,za opsadu...eto-negiram i ja taj sud.
WizzardFromBOZ

#336 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by WizzardFromBOZ »

[quote="pustopoljina"]i srbi fol negiraju taj sud?! fol nama na ruku ide?! ako mu se ne bude sudilo i za sjeverozapadnu bosnu...za logore,za protjerane,za opsadu...eto-negiram i ja taj sud.quote]

fino...
popajic

#337 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by popajic »

Strategija odbrane Radovana Karadžića
Dokazivanje da u Srebrenici nije bilo genocida
Autor: T. N. Đ. | Foto: REUTERS | 07.08.2008. - 07:43
Dokazivanje da u Srebrenici nije bilo genocida

Odbrana Radovana Karadžića pred Haškim tribunalom biće bazirana na pokušaju da se dokaže da u Srebrenici nije bilo genocida i da je broj žrtava tendenciozno udvostručen, navodi za „Blic“ Goran Petronijević, član tima branilaca.

- Strategija odbrane predviđa da dokažemo da je u Srebrenici eventualno bilo ratnih zločina, nikako genocida, i da je broj stradalih Muslimana namerno udvostručene kako bi se došlo do kvalifikacije o genocidu. Ovo su delovi navoda odbrane s ciljem da se dokaže da nije u pitanju genocid. Ružno je licitirati mrtvim glavama, ali od zločina do genocida je velika razlika - kaže on.
Generalnu strategiju odbrane, kako kaže Petronijević, postavio je sam Karadžić, koji i dalje ostaje pri prvobitnoj odluci da se brani sam.
Takođe, Radovan Karadžić, bivši lider bosanskih Srba optužen za genocid i ratne zločine, neće pred sudom u Hagu odgovornost za Srebrenicu prebaciti na Ratka Mladića, tvrdi Svetozar Vujačić, Karadžićev advokat.
Vujačić kaže da se Karadžić nije slagao s nekim Mladićevim potezima, ali i dodaje da su „oni pre podne bili na ratnoj nozi, dok su posle podne bili veliki prijatelji“. Ubeđen je da će optužnicu za Srebrenicu Karadžić lako odbaciti pozivajući se na naredbe koje su izdavane starešinama Vojske Republike Srpske pod pretnjom velikih kazni da poštuju pravila rata.
- Postoje pisani tragovi o tome - navodi Vujačić.
:x :x :x

Majkama Srebrenice ce najbolje biti ne gledati jadovanovo sudjenje.
Ja necu moci odoliti,a znam da cu se doboga nervirati.
sjever

#338 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by sjever »

Samo se nadam da na kraju svega ovoga neće ispasti nepravedno i da će svijet zaista prepozanti i znati razlučiti napadača od branioca, ove zadnje informacije mi smrde, hmm :x :x :x
Zah

#339 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Zah »

Po mom misljenju jedan dobar komentar. Zasto, prosudite sami.
http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=26409
and

#340 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by and »

ostro i na prvu wrote:Za Karadžića ipak isplaćena nagrada od 5 milijuna dolara!?

Američka organizacija 'Nagrada za pravdu' 23. srpnja je isplatila milijune jednoj osobi za 'informaciju koja je dovela do uhićenja opasnog bjegunca'. Isplata je registrirana pod brojem RW 20-036-008/2!

http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/za-kar ... olara.html
ronhil mi je najsumnjiviji :mrgreen:
Amazonka27

#341 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Amazonka27 »

sto me nerviraju ovi analiticari i klinci palci...svi se guraju u ovu senzaciju ....to je kao sigurna pobjeda u fudbalskoj utakmici...kad trener gura one sa klupe da malo protrce terenom. davno sam prestala citati ove kilometarske clanke, jer mene nije puno iznenadilo sto je bio citavo vrijeme medju obicnim ljudima...ustvari...nikad nisam vjerovala u teoriju da se krije u pechini ili nekoj shumi...jasno je bilo da ce promjeniti izgled...cudi me sto nije uradio neku plasticnu operaciju...
ovo cula kazala je bezze palamudjenje...interesuju me jasni dokazi ko ga je stitio citavo vrijeme...i kome je islo u prilog njegovo sakrivanje...slike, videozapisi...a ovi clanci...koji su obavezno na naslovnoj...su tu samo da bi se novina prodala... i sve tako do sudjenja...aonda jovo na novo...ponovo analiticari...ponovo palamudjenje...
Jasno je ko dan, da, ma koliko mi zelili da to sve ispadne onako "pravedno"...samo cemo se jos vise razocarati...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#342 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Chmoljo »

Amazonka27 wrote:sto me nerviraju ovi analiticari i klinci palci...svi se guraju u ovu senzaciju ....to je kao sigurna pobjeda u fudbalskoj utakmici...kad trener gura one sa klupe da malo protrce terenom. davno sam prestala citati ove kilometarske clanke, jer mene nije puno iznenadilo sto je bio citavo vrijeme medju obicnim ljudima...ustvari...nikad nisam vjerovala u teoriju da se krije u pechini ili nekoj shumi...jasno je bilo da ce promjeniti izgled...cudi me sto nije uradio neku plasticnu operaciju...
ovo cula kazala je bezze palamudjenje...interesuju me jasni dokazi ko ga je stitio citavo vrijeme...i kome je islo u prilog njegovo sakrivanje...slike, videozapisi...a ovi clanci...koji su obavezno na naslovnoj...su tu samo da bi se novina prodala... i sve tako do sudjenja...aonda jovo na novo...ponovo analiticari...ponovo palamudjenje...
Jasno je ko dan, da, ma koliko mi zelili da to sve ispadne onako "pravedno"...samo cemo se jos vise razocarati...
bravo. i mene plaho nervira. sad svi sve znaju, a nisu mogli naći đubre koje im smrdi ispred nosa.
Hodidjed

#343 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Hodidjed »

s_bjelava wrote:jedno me zanima i proganja - hoce li bosanski srbi doci tobe i kad tad reci i shvatiti:
Boze kakva je nas budala vodila i zavela da pobijemo svoje komsije i cinimo nezamislive zlocine?
Neka me niko ne pokusava uvjeriti da oni ne znaju za razmjer zlocina ili da zive u medijskom mraku, to jednostavno nije tacno.
Znaju oni jako dobro sta je bilo i ko je sta uradio, sve se svodi na zakljucak da nijedan fasizam nije nestao sto nije vojnicki porazen i ponizen.
Ovaj srpski definitivno nije vojnicki porazen, cak je i nagradjen sa pola Bosne tako da je mozda ovaj vapaj za pravdom i pomirenjem cisto u sferi naucne fantastike.
Dodik je tamo neke 1999-te na TV rekao "Cinjenica je da su Srbi napravili velike zlocine", a cuj ga sad.
Hodidjed

#344 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Hodidjed »

Sudjenje Karadzicu ce sigurno biti najgledaniji REALITY SHOW u Bosni.

Medjutim, bojim se da ce dosta toga biti receno "indoors" i da javnost nece nista cuti ni saznati, kao npr. dogovor Karadzica i Tudjmana da se Srspka Krajina preda a da ce Hrvati podrzati RS, ili dogovor Karadjica i Tudjmana da se neke teritorije u Bosni predaju Srbima, a da se tzv Herceg-Bosna ne dira i da se krene u zajednicki rat protiv muslimana, ili dogovor Karadjica i Izetbegovica da se Srebrenica preda u zamjenu za teritorij oko Sarajeva, ukljucujuci Grbavicu, Vogoscu, Ilidzu i Hadzice, ili dogovor Karadica i Milosevica da se Bosna kao drzava unisti i pripoji Srbima kao pokrajina (npr.Vojvodina i Kosovo)

Nadam se da ce barem na sudu biti jedno pojasnjeno "Kako je Karadzic uvezao ogromnu masineriju u medijski gigant koji je isceniro raznorazne napade na Srbe u Bosni i naveo narod da vjeruju da ce im se desiti Jaseovac, ako se oni prvi ne dignu i Jasenovac nad Srbima sprijece Jasenovcem nad Bosancima."

Javnost dosta toga nece nikada cuti, a Karadzic ce i dalje ostati idol i heroj Srbima, a zlikovac Bosancima.
Jedina ipravna presuda bi na kraju bila da se rasformiraju RS i FBIH i objedini Bosna i Hercegovina, a Karadzicu odredi smrtna kazna.
Kako ne vjerujem da ce doci do takve presude, Haag ostaje dobar REALITY SHOW i velika farsa.

btw. Za neke ljude u Srbiji ,rat 1992-95 tretiraju iskljucivo kao rat "Srbije protiv Bosanaca".
pustopoljina

#345 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by pustopoljina »

bilo bi lijepo da su ti ljudi pozivani na sud koji je odlucio da srbija haman nista nema sa ratom u bosni.
u stvari-da udje u zapisnik: necu da se nerviram!
turban

#346 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by turban »

Aduu

#347 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Aduu »

S obzirom da Dabic ima internet u celiji, pazite sta pisete... :lol: :D
salvatore35

#348 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by salvatore35 »

kakvi "nehumani" uslovi"...cak mu ni gusle nisu stavili u onu sobu s muzickim instrumentima... :shock:
samson

#349 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by samson »

Aduu wrote:S obzirom da Dabic ima internet u celiji, pazite sta pisete... :lol: :D
ima racunar ali bez interneta tako kazu ako nelazu :lol: :lol: mozda nas cita sada ko zna :dance:
walkabout

#350 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by walkabout »

samson wrote:
Aduu wrote:S obzirom da Dabic ima internet u celiji, pazite sta pisete... :lol: :D
ima racunar ali bez interneta tako kazu ako nelazu :lol: :lol: mozda nas cita sada ko zna :dance:
otkako je dabitj "uhapshen", naprasno nestade sojke sa forumeta... :oops:

zapjevala... :oops:
Post Reply