RADNA VIZA 2010 U AUSTRIJI

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
emina20

#1 RADNA VIZA 2010 U AUSTRIJI

Post by emina20 »

Moja situacija je slijedeca: Zivim u Austriji od 1992 i mam 25 godina. Trenutno sam nezaposlena. Prije par mjeseci sam se udala za momka koji zivi u Bosni. Ja imam svoj stan i austrijsko drzavljanstvo, jednom smo trazili za turisticku vizu, pa je dobio odbijencu.
On ima mogucnost da dobije stalni posao ovde u Austriji. Na koji nacin i sta treba poduzeti da bi dobio stalni ili privremeni boravak u Austriji?
Ja se nadam da cu uskoro dobiti posao, molim ako neko zna vise o tome, i na koji nacin to najbrzi ide, da mi pomogne.

Unapred se zahvaljujem
vox-populi

#2 Re: RADNA VIZA 2010 U AUSTRIJI

Post by vox-populi »

Apsolutno je nebitno da li si ti zaposlena ili ne, ako imas austrijsko drzavljanstvo. Ti si austrijska drzavljanka i ne moras ispunjavati uslove koje moraju ispunjavati oni sa privremenom ili stalnom vizom kada zele dovesti supruga ili suprugu.

Dakle, tvoj suprug mora podnijeti zahtjev u austrijskoj ambasadi u BiH za nacionalnu austrijsku vizu. Bice dosta provjera pa se na to pripremite. Procedura moze trajati i do 6 mjeseci. Sto se tebe tice, mozes biti nezaposlena, primati socijalnu pomoc, Arbeitslosungsgeld, nebitno.

EDIT: Zaboravih reci, tvoj suprug ce prvo dobiti nacionalnu vizu u BiH. Sa tom vizom u Ausländersamtu cete zajedno traziti boravisnu i radnu dozvolu. Prvo ce dobiti privremenu vizu a zavisno od zakona u Austriji, drzavljanstvo moze traziti nakon 3-5 ili 7 godina.
Post Reply