radna dozvola za strance u bih

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
User avatar
The Nightwatchman
Posts: 2380
Joined: 16/10/2006 15:31
Location: izmedju krajnosti

#1 radna dozvola za strance u bih

Post by The Nightwatchman »

zanima me kakve su mogucnosti zaposlenja za strance sa podrucja EU u bih. kakva procedura ide za dobijanje radne dozvole (ili sta vec)... bio bih jako zahvalan za podrobnije uputstvo ili korisne linkove na temu.

recimo da se radi o osobi kojoj se svidja bih i zeli tu doci da zivi.

gdje prvo da dodje? u koju ustanovu?

kako hodaju te procedure?
sarayewo
Posts: 740
Joined: 08/07/2003 00:00

#2

Post by sarayewo »

Heh... prije svega mora se naoruzati pristojnom svotom novca i sa JAAAAKO puno strpljenja.

Veliki je problem neuskladjenost pojedinacnih zakona kod nas. Stranac mora prije svega kad dodje otici u MUP (u plavu zgradu preko puta glavnog ulaza u Marsalku) i traziti privremeni boravak (tzv. bijeli karton).

Onda mora imati poslodavca koji ce zatraziti radnu dozvolu od zavoda za zaposljavanje (kantonalni se nalazi kod Boema). Ono sto je bitno ovdje je da poslodavac da dobre razloge zasto bas tu osobu zaposliti ispred osoba iste struke koje su na birou. Prema njihovim rijecima, kada se zatrazi dozvola, oni pregledaju nezaposlene u svim kantonima i tek ako nema niko sa istim kvalifikacijama onda izdaju radnu dozvolu.

E sad, fora je sto mu za radnu dozvolu treba i privremeni boravak NA OSNOVU RADA (onaj bijeli karton ne vazi). Ovdje se ukljucuje ova neuskladjenost jer, prema zakonu, za boravak na osnovu rada ti treba radna dozvola, a za radnu dozvolu ti treba boravak. :oops:

To je rijeseno tako sto predas za jedno, dobijes potvrdu i odes sa njom predati za drugo, i kad dobijes to drugo vratis se sa rjesenjem da bi dobio i ovo prvo. Govorim prvo i drugo jer nisam siguran da li predas za boravisnu pa za radnu ili obratno.

Eto, nadam se da ovo ima bar malo smisla... :zzzz:
kijameta
Posts: 1291
Joined: 08/08/2007 10:13

#3

Post by kijameta »

Nije tesko i ne trebaju neki novci.Jedino moras imati neku konkretnu firmu koja ce te zaposliti ili sve sto je potrebno za onivanje svoje firme.
Odes u MUP preko pute Marsalke,odjel za strance i onda to relativno brzo ide.
User avatar
x0z0y0
Posts: 1473
Joined: 10/11/2007 21:51

#4

Post by x0z0y0 »

ma da kako da ne..sve ide "po zakonu"
(ovo mi je slaba tacka pa oprostite na sarkazmu)
isla sam ja u zavod za zaposljavanje sa strancem i receno nam je da radnu dozvolu moze dobiti SAMO ako je direktor neke firme - dakle da otvori svoju ili da ga neko prijavi kao zamjenika direktora!
%#^$ ugh
i bez obzira sto je ovaj moj doticni stranac imao kvalifikacije koje nije imao niko od prijavljenih na birou nisu mu htjeli ni papire uzeti...dakle nije ih mogao ni predati! jer naravno nije bio dir. ili zamj.dir. u firmi
oni koji tamo rade su toliko bezobrazni da je to sevap otjerat kucama!
:x :x :x :x :x
luciferino
Posts: 1960
Joined: 18/08/2005 17:54

#5

Post by luciferino »

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... t=#1350047

Mene isto već odavno interesuje. Ovo je link moje teme pa pogledaj šta su preporučili.
User avatar
x0z0y0
Posts: 1473
Joined: 10/11/2007 21:51

#6

Post by x0z0y0 »

luciferino wrote:http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... t=#1350047

Mene isto već odavno interesuje. Ovo je link moje teme pa pogledaj šta su preporučili.
e bas ti hvala
odoh se zacitat :)
User avatar
KatarinaKosaca
Posts: 20066
Joined: 30/08/2008 17:28
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#7 Re:

Post by KatarinaKosaca »

Compos_Sui wrote:i bez obzira sto je ovaj moj doticni stranac imao kvalifikacije koje nije imao niko od prijavljenih na birou nisu mu htjeli ni papire uzeti...dakle nije ih mogao ni predati! jer naravno nije bio dir. ili zamj.dir. u firmi
oni koji tamo rade su toliko bezobrazni da je to sevap otjerat kucama!
:x :x :x :x :x
Slažem se, Ono tamo na zadnjem spratu te zgrade je katestrofa. Meni su uvali.li neki papir i doslovno me istjerali iz kanclarije. Naime, moj je muž strani državljanin. Ima firmu koja želi da ga zaposli i vjenčani list sa beiha državljaninom. Ali za stalni boravak, ja moram biti zaposlena i imati najmanju platu 800KM neto mjesečno. Tu je nelogičnost. Znači ako nemam posla, nemam pravo da se udam za koga hoću, odnosno i on je kažnjen jer mu se onemogućava da se zaposli. Onda ima neki infotelefon za besplatnu pravnu pomoć. Jer advokata specijaliziranih za temu nema. Onda zovneš taj broj i oni ti kažu zovi između 14 i 16h. Onda kada tad zoveš, ne javljaju se. Tako se mjesecima vrtiš u krug i zamrzš one seljačine koje sjede u državnoj nam administraciji.
Post Reply