Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Skijaš

#51 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Post by Skijaš »

breuer wrote:
xDenisx wrote:^^

Prestravljen mogućnošću da ponovo padne u nemilost svesrpskih nacionalista, kao što je bilo u slučaju sarajevske premijere filma "Montevideo, bog te video", Dragan Bjelogrlić požurio je da dokaže svoju pravovernost i odanost majci Velikoj Srbiji tako što je napustio premijeru filma Anđeline Džoli "U zemlji krvi meda"

:lol:
ne bih se složio! covjek je zaista jasno obrazlozio svoje kritike s cime se i ja slazem!

e to sto mi pod tezinom balkanskog temperamenta sve posmatramo kao zavjeru i moguci atak na nas... :run:
Ako išta, temi sistematskog silovanja zarobljenih žena od strane velikosrpske soldateske, nije posvećeno dovoljno pažnje. Bjelogrlić može da ne gleda film, njegova stvar. Nema pravo glupirati se izjednačavanjem strana.
breuer

#52 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Post by breuer »

Skijaš wrote:
breuer wrote:
xDenisx wrote:^^

Prestravljen mogućnošću da ponovo padne u nemilost svesrpskih nacionalista, kao što je bilo u slučaju sarajevske premijere filma "Montevideo, bog te video", Dragan Bjelogrlić požurio je da dokaže svoju pravovernost i odanost majci Velikoj Srbiji tako što je napustio premijeru filma Anđeline Džoli "U zemlji krvi meda"

:lol:
ne bih se složio! covjek je zaista jasno obrazlozio svoje kritike s cime se i ja slazem!

e to sto mi pod tezinom balkanskog temperamenta sve posmatramo kao zavjeru i moguci atak na nas... :run:
Ako išta, temi sistematskog silovanja zarobljenih žena od strane velikosrpske soldateske, nije posvećeno dovoljno pažnje. Bjelogrlić može da ne gleda film, njegova stvar. Nema pravo glupirati se izjednačavanjem strana.
ne znam da li izjednačava strane :) mi kao da sami pocinjemo vjerovati u velikosrpski projekat izjednacavanja pa nam je potrebna 'ona' da nam ukaze da to nije moguce...
Skijaš

#53 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Post by Skijaš »

breuer wrote:
Skijaš wrote:
ne znam da li izjednačava strane :)
To je njegova zamjerka. U filmu se dešava sistematsko silovanje, snajpersko djelovanje po civilima, masovni zločini, a on izađe s premijere nezadovoljan.

Šta je poenta, da se te stvari nisu desile ? Je li problem to što 20 % tog filma ne pokazuje ARBiH kao negativce ? Ili bi negativna minutaža za ARBiH po Bjelogrliću više naginjala ka 50 % ?
Reisova

#54 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Post by Reisova »

[quote="Sasvim_Obican"]Prema poslijednjim proračunima, u Srbiji ima oko 140.000 nepismenih. To je otprilike publikum na koji ide toaletoid "Kurir".

Treba biti realan i priznati da je isti broj procentualno nepismenih i u Bosni.
lakazlaja

#55 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Post by lakazlaja »

KatarinaKosaca wrote:Gledala sam ga i po meni to nije njegova najgora izjava u spomenutom intervjuu. Rekao je , naime, da je "mitski razlog" to što oficir kojeg glumi u filmu naređuje streljanje zarobljenika i civila jer mu je (tom oficiru) pobijena familija od strane Handžar divizije u 2.svjetskom ratu, pa je osveta ...parafraziram.. tako normalan čin.
To mi je najšokantniji dio.. ovo relativiziranje, svi su isto, svi su jednako je tako poznato. Čak i od geografski bližih aktera. Ali, ova izjava oko osvete, mitske normalnosti je za mene neoprostiva od R.Š. i ne treba se nikako pravdati objektivnim razlozima niti relativizirati.
Ili izmisljas ili ti se nesto izmjesalo u glavi. Pogledaj ti jaro ponovo sta je rekao.
http://www.b92.net/video/videos.php?nav ... _id=575572

Nijednom nije rekao "mitski razlog", "tako normalni cin", "mitska normalnost",..
nellington

#56 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Post by nellington »

Reisova wrote: Treba biti realan i priznati da je isti broj procentualno nepismenih i u Bosni.
Ti čitaju Express i Kurir, ovisno o entitetu.
breuer

#57 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Post by breuer »

Skijaš wrote:
breuer wrote:
Skijaš wrote:
ne znam da li izjednačava strane :)
To je njegova zamjerka. U filmu se dešava sistematsko silovanje, snajpersko djelovanje po civilima, masovni zločini, a on izađe s premijere nezadovoljan.

Šta je poenta, da se te stvari nisu desile ? Je li problem to što 20 % tog filma ne pokazuje ARBiH kao negativce ? Ili bi negativna minutaža za ARBiH po Bjelogrliću više naginjala ka 50 % ?
mislim ipak da nije nezadovoljan cinjenicnim stavom da su silovanja izvrsena vec umjetnickim dejstvom koji tu pricu prati, a koji je po njegovom skromnom sudu izraz nemogucnosti holivudske dive da se uhvati u kostac s tim....kako vise komuniciramo i sam shvatam neke pogreske u njegovoj izjavi :thumbup: jer andja je nastupila u ulozi zene i moguce zrtve kao reziserka sto unosi novi aspekt pogleda na tu problematiku...

nego, sta ce biti sa svima nama poslije svih ovij post-ratnih godina...to nije tema ovog topika, mada ga se indirektno tice :sad:
Skijaš

#58 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Post by Skijaš »

breuer wrote:nego, sta ce biti sa svima nama poslije svih ovij post-ratnih godina...to nije tema ovog topika, mada ga se indirektno tice :sad:
Ti i ja smo, u ovoj zemlji krvi i meda, sjebani. Da to ne bi zadesilo i mlađe naraštaje, ovu djecu koja danas ne znaju ništa i koja su čista poput snijega, moramo se malo više angažovati i pobjediti nacionalističke zvijeri. Bez puno ustručavanja i političke korektnosti.
Reisova

#59 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Post by Reisova »

lakazlaja wrote:
KatarinaKosaca wrote:Gledala sam ga i po meni to nije njegova najgora izjava u spomenutom intervjuu. Rekao je , naime, da je "mitski razlog" to što oficir kojeg glumi u filmu naređuje streljanje zarobljenika i civila jer mu je (tom oficiru) pobijena familija od strane Handžar divizije u 2.svjetskom ratu, pa je osveta ...parafraziram.. tako normalan čin.
To mi je najšokantniji dio.. ovo relativiziranje, svi su isto, svi su jednako je tako poznato. Čak i od geografski bližih aktera. Ali, ova izjava oko osvete, mitske normalnosti je za mene neoprostiva od R.Š. i ne treba se nikako pravdati objektivnim razlozima niti relativizirati.
Ili izmisljas ili ti se nesto izmjesalo u glavi. Pogledaj ti jaro ponovo sta je rekao.
http://www.b92.net/video/videos.php?nav ... _id=575572

Nijednom nije rekao "mitski razlog", "tako normalni cin", "mitska normalnost",..
Hvala za link, jer se vidi da bezveze naprdjujemo. Rade je veliki umjetnik i mi ovako anonimusi da pricamo za jednog prijatelja bosne, da mu je nesto neoprostivo je naprosto smijesno...
breuer

#60 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Post by breuer »

Skijaš wrote:
breuer wrote:nego, sta ce biti sa svima nama poslije svih ovij post-ratnih godina...to nije tema ovog topika, mada ga se indirektno tice :sad:
Ti i ja smo, u ovoj zemlji krvi i meda, sjebani. Da to ne bi zadesilo i mlađe naraštaje, ovu djecu koja danas ne znaju ništa i koja su čista poput snijega, moramo se malo više angažovati i pobjediti nacionalističke zvijeri. Bez puno ustručavanja i političke korektnosti.
:thumbup: :kiss:

zato me strah ovakvog pristupa jer brzopleto i ishitreno izaziva površnu reakciju kod obje strane što dodatno usložnjava ono za šta se 'ti i ja' (mi) trebamo boriti...

filmovi su postali ( jos davno ) omiljeno glasilo prihvaceno kod sirokih narodnih masa...a njegov umjetnicki senzibilitet uslovljava pristup koje ce ta masa kasnije izabrati...zato me strah holivuda jer bosni i hercegovini nece donijeti nista ( moguci aktivniji pristup politickog organizma medjunarodne zajednice ), dok ce radikalno isfrustrirati svakako povampirenu, ne-malu masu kako nasih sugradjana, tako i mnogobrojnijih istocnih komsija...
Čitalac

#61 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Post by Čitalac »

Tako to biva u zemlji Srbiji - najpre se započne hajka za svaki slučaj, pa ako se ispostavi da su tzv. mediji "bili u pravu" (zavera CIA, Vatikana, templara, Mongola...) utoliko bolje, a ako se ispostavi da su pogrešili - nikom ništa.
Otud i potreba Šerbedžije da brže bolje pojasni suštinu filma unapred razjarenim gledaocima. Kad film malo zaživi, e onda će novine udariti po glumcima iz Srbije koji su se usudili da se pojave u tom "antisrpskom projektu" a tada nek im je bog u pomoći. Inače, potpuno je zapanjujući broj ljudi koji su već "pogledali" taj film, kao da se pola Srbije baš u tom trenutku našlo u New Yorku, pa skoknulo na projekciju.
To što list Kurir (inače u službi i pod kontrolom jedne struje unutar Tadićeve DS, što je posebna tema) radi već danima povodom filma "U zemlji krvi i meda", svakako je za anale. Poslednji primer je naslov - "Anđelina napala Kurir: Vi ste srpsko smeće"! Nema veze što glumica tu reč "srpsko" uopšte ne navodi u odgovoru na Tviteru, vajni novinari znaju šta ona zapravo misli. Lepo je i časno lagati, to nas je odavno naučio čika Dobrica Ćosić.
ultima_palabra

#62 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Post by ultima_palabra »

Čitalac wrote:Tako to biva u zemlji Srbiji - najpre se započne hajka za svaki slučaj, pa ako se ispostavi da su tzv. mediji "bili u pravu" (zavera CIA, Vatikana, templara, Mongola...) utoliko bolje, a ako se ispostavi da su pogrešili - nikom ništa.
Otud i potreba Šerbedžije da brže bolje pojasni suštinu filma unapred razjarenim gledaocima. Kad film malo zaživi, e onda će novine udariti po glumcima iz Srbije koji su se usudili da se pojave u tom "antisrpskom projektu" a tada nek im je bog u pomoći. Inače, potpuno je zapanjujući broj ljudi koji su već "pogledali" taj film, kao da se pola Srbije baš u tom trenutku našlo u New Yorku, pa skoknulo na projekciju.
To što list Kurir (inače u službi i pod kontrolom jedne struje unutar Tadićeve DS, što je posebna tema) radi već danima povodom filma "U zemlji krvi i meda", svakako je za anale. Poslednji primer je naslov - "Anđelina napala Kurir: Vi ste srpsko smeće"! Nema veze što glumica tu reč "srpsko" uopšte ne navodi u odgovoru na Tviteru, vajni novinari znaju šta ona zapravo misli. Lepo je i časno lagati, to nas je odavno naučio čika Dobrica Ćosić.
Scenario viđen hiljadu puta...
Skijaš

#63 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Post by Skijaš »

breuer wrote:
Skijaš wrote:
:thumbup: :kiss:

zato me strah ovakvog pristupa jer brzopleto i ishitreno izaziva površnu reakciju kod obje strane što dodatno usložnjava ono za šta se 'ti i ja' (mi) trebamo boriti...

filmovi su postali ( jos davno ) omiljeno glasilo prihvaceno kod sirokih narodnih masa...a njegov umjetnicki senzibilitet uslovljava pristup koje ce ta masa kasnije izabrati...zato me strah holivuda jer bosni i hercegovini nece donijeti nista ( moguci aktivniji pristup politickog organizma medjunarodne zajednice ), dok ce radikalno isfrustrirati svakako povampirenu, ne-malu masu kako nasih sugradjana, tako i mnogobrojnijih istocnih komsija...
Ne možeš ih pobjediti ako im podilaziš. Ako se nekom ne sviđa to što je u filmu četnička vojska predstavljena kao mašina zla, šta treba, ne gledati taj film ili se nekako zbog mira u kući distancirati od njega ? Tako se jača one elemente protiv kojih se borimo, ne možeš ih tako oslabiti. Srpski narod mora prihvatiti činjenicu da se u njegovo ime počinilo ogromne zločine. To ne dovodi u pitanje veličinu srpskog naroda, srpski narod nije ni genocidan ni zločinački, ali je u njegovo ime počinjen genocid, napravljena je politička kreatura koja opstaje na diskriminaciji i ne možemo iz kurtoazije preći preko toga tek tako.
Sasvim_Obican

#64 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Post by Sasvim_Obican »

Čitalac wrote:Tako to biva u zemlji Srbiji - najpre se započne hajka za svaki slučaj, pa ako se ispostavi da su tzv. mediji "bili u pravu" (zavera CIA, Vatikana, templara, Mongola...) utoliko bolje, a ako se ispostavi da su pogrešili - nikom ništa.
:thumbup: :thumbup:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#65 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Post by plain vanilla »

Kako je u Srbiji dosadno..
Ovdje stvari idu drugacije..imas otprilike dvije struje, gdje cim je jedna ZA, druga je protiv, cim jedna ocrni, druga brani..ako se jednoj strani svidja, drugoj se ne smije svidjati..

naravno da postoje i oni koji pokusavaju balansirati, ali oni su u manjini i nebitni
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#66 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Post by grunt »

Sasvim_Obican

#67 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Post by Sasvim_Obican »

Stepinac, Arapi, CIA, Vatikan i Ameri - ponovo se digla i kuka i motika belosvetske bagre, fufa i lopova na srpsku nejač koju žele nazvati genocidnom iako su oni, onako malo i radi fore, klali, silovali i ubijali.

Ako do kraja iduće sedmice se u igru ne uključe vanzemaljci i tuljani, onda ova "belosvetska urota" protiv Srba fakat nema nikakvog smisla.
Bosnolog

#68 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Post by Bosnolog »

Goran_35

#69 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Post by Goran_35 »

:D :lol: :lol: :-)

ljudi moji sjecam se srpskih medija a i samih Srba na samom pocetku raspada jugoslavije,prije nego sto ce se zaratiti u Vukovaru...I tako gledam TVNS (TV Novi Sad) ,dnevnik i snimaju neku babu u nekom selu kod Vukovara.I baba stere ves sa dvocjevkom na ramenu :lol: I pitaju je novinari zasto ima pusku dok stere ves, a ona onako seljacki kristavo :"Usta se sine!Ustase! Da se branim od Ustasa!Cim naidju ja zapucam!" :-) :lol: :lol:

da,da- "goloruki srpski" narod koji je srusio pola jugoslavije ostavljajuci iz sebe pustos genocida i spaljene zemlje

:D

Ante Markovic je bio Ustasa a Stipe Mesic se nije brijao zato sto ima "tetovirano U na obrazu"

serbski ratno-huskacki mediji
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#70 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

casa_vode wrote:prije 5-6 godina sam vidio Serbedzijiu u Los Angelesu na H3 (Halid, Mata hari, Dzinovic) koncertu, i bila je prica da je uvjek visio u nekoj Cevapcinici zvana "kod Adema" i igrao saha, reko svaka cast ovaj je "nas", ali ako je ovo rekao, ....
Hahaha, tada sam ga i ja vidio. Moja kcerka se i slikala sa njim, kao sto sam i ja daleke sedamdest i neke od kada ga i poznajem. :) Fotke cuvamo. :)

Iznenadilo me da cujem da je gospodin Serbedzija izjavio tako nesto, a ako je onda sam ja i :sad: i :x .
Skijaš

#71 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Post by Skijaš »

Stepinac i vehabijski šejhovi iz Saudijske Arabije u koluziji da zajebu poštenog čovjeka. Odbrana velikosrpstva postaje sve jadnija i tužnija.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#72 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Post by PipiDugaDevetka »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote:
casa_vode wrote:prije 5-6 godina sam vidio Serbedzijiu u Los Angelesu na H3 (Halid, Mata hari, Dzinovic) koncertu, i bila je prica da je uvjek visio u nekoj Cevapcinici zvana "kod Adema" i igrao saha, reko svaka cast ovaj je "nas", ali ako je ovo rekao, ....
Hahaha, tada sam ga i ja vidio. Moja kcerka se i slikala sa njim, kao sto sam i ja daleke sedamdest i neke od kada ga i poznajem. :) Fotke cuvamo. :)

Iznenadilo me da cujem da je gospodin Serbedzija izjavio tako nesto, a ako je onda sam ja i :sad: i :x .
Ponavljam, neka Šerbedžija samo dovede Anđu u BLuku i Bgd. Anđa radi za nas. Ja mu ovo netačno izjednačavanje ''svih strana'' opraštam. Ni meni nije bilo prijatno slušati ga kako izgovara to što je izrekao.
detroit-mercy

#73 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Post by detroit-mercy »

plain vanilla wrote:
prljavi Hare wrote:Rade je morao dati nekakvu "razblaženu" izjavu,drugačije i ne možeš,a bogami ni ne smiješ u jedinom evropskom
leglu fašizma,mračnoj zemlji zvanoj Srbija koja još mentalno živi u vremenima feudalnih ratova,baštini teoriju
"krvi i tla" a na komšije gleda kao na nekoga ko je dobar za opljačkati i oduzeti mu teritoriju na kojoj živi,čak
i po cijenu biološkog ukljanjanja.Normalni ljudi koji i dignu svoj glas i pokažu zrnce razuma i neslaganja sa
takvom politikom bivaju uklonjeni,bilo fizički,bilo na druge načine.Pogledajte samo slučaj upravnika Narodne biblioteke Srbije koji je podržao Nikolaidisovo pravo da izjavi ono što je izjavio. :?

http://www.e-novine.com/srbija/vesti/57 ... Ugrii.html

Na čovjeka su pokrenuli takvu medijsku hajku,podstaknutu od strane Dačića(ministar MUP-a i potpreCednik
Vlade :shock: ),fašistička propaganda je odmah startala sa harangom na toga Ugričića koja se završila njegovom
smjenom,a i kako bi drugačije.Slijedeće što taj čovjek može očekivati je kakav "xerojCki" udarac drškom pištolja
u glavu,s leđa naravno.

Zato ne treba tu biti preoštar prema Radetu,Srbija svoju istoriju ionako kreira sama kroz guslarsko pojanje,
drugi mogu da pričaju šta god hoće,da iznesu kakve god hoće dokaze,razni međunarodni sudovi mogu da
donose presude kakve donose,sve je to uzalud,Srbija ima svoju istinu i tu se ništa promijeniti neće.

Ono što je sretna okolnost je činjenica da je Srbija jedna slaba balkanska državica koja ne predstavlja nikakav
faktor i nju teritorijalna komadanja i unutrašnji belaji tek čekaju. :wink:
O ovome sam jucer razmisljala kad sam vidjela da je smijenjen ovaj direktor.

Lako je biti ispravan kad si u vecini ili iz udobnosti svog doma dok tipkas na forumu, ali koliko bi nas zaista izlozilo sebe i svoju obitelj javnom lincu?
Ne samo zbog toga sto je cijena previsoka, nego jesu li cijena i korist bar priblizno srazmjerni?

Koliko je ljudi zbog Andrejevog teksta progledalo, a koliko ce ljudi zbog tog teksta stradati?

Ne branim ja Radeta, on kao javna licnost snosi i dio odgovornosti za sve sto kaze.narocito za ovako osjetljive stvari, samo hocu reci da je lako tudjim .... gloginje mlatit'
Da ali moras ipak uzeti u obzir i sirinu jednoga intelektualca (a Rade za sebe voli da smatra intelektualcem) i potrebu da javno progovori o zlu, bez obzira da li se to nekome svidjalo ili ne. Podilazenje je samo sitno sibicarenje, ono nit is vino nit si voda. Pored toga, Rade je daleko od Srbijanske svakodnevnice i nimalo ne zavisi (materijalno ili svakom drugom pogledu) od tog trzista ili politickog aparata (ipak nije Kusta).
Licno, odavno sam Radeta stavio u istu ravna sa G. Bregovicem i mnogim drugim umjetnicima koji su htjeli da ostanu cisti izlazeci izlazecu iz septicke jame pune govana :skoljka: . Sada, pitanje je suvise dijalekticko, da li se moze izaci cist iz septicke jame. :zoka:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#74 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Post by pici »

PipiDugaDevetka wrote:
Ima Bosne_Bice Bosne wrote:

Ponavljam, neka Šerbedžija samo dovede Anđu u BLuku i Bgd. Anđa radi za nas. Ja mu ovo netačno izjednačavanje ''svih strana'' opraštam. Ni meni nije bilo prijatno slušati ga kako izgovara to što je izrekao.
:thumbup:

''Ne bojim se, kad dolazim ovamo, da li će mi oprostiti oni koji su u ratu nekog izgubili; bojim se onih koji su u ratu dobili - ti su opasni'' Sarajevo 1999. Balasevic
Bosnolog

#75 Re: Rade Serbedzija o "U zemlji krvi i meda"

Post by Bosnolog »

Image
Piše : Kemal Kurspahić (RSE)
Image
Ovih dana sam u vašingtonskom predgrađu Bethesda u Marylandu najzad pogledao film Angeline Jolie "U zemlji krvi i meda". Američka kolegica - koja je željela da film gleda sa mnom kao s nekim ko je iskusio opsadu Sarajeva - potresena scenama nezamislive okrutnosti, od ubijanja bebe do masovnih silovanja i egzekucija - pita me uz piće nakon projekcije: "Nije li Angelina svoja antiratna osjećanja potcrtala umjetničkim pretjerivanjem u pokazivanju ekstremne okrutnosti: je li zaista moglo biti tako kao u filmu?"

Odgovaram kako za svaku filmsku scenu okrutnosti znam bar po nekoliko primjera okrutnosti u bosanskohercegovačkoj ratnoj stvarnosti: ako bacanje u smrt rasplakane bebe izgleda stravično - za mene ništa manje stravično nije bilo granatiranje sarajevskog porodilišta u maju 1992. u kojem je ubijeno i petoro novorođenčadi ili spaljivanje u junu te godine 65 osoba u kući u Pionirskoj ulici u Višegradu među kojima je bila i majka s djevojčicom starom samo dva dana koja još nije imala ime; ako su teške za gledanje i neprobavljive scene odvajanja žena i silovanja - šta reći o postojanju logora za silovanja u ratnoj Bosni,u fočanskom Domu partizana, u višegradskoj Vilinoj Vlasi, u prijedorskim mučilištima u Omarskoj i Keratermu; ako su do nevjerice šokantne scene grupnih egzekucija nenaoružanih zarobljenika bez suda i presude - nije li svako ko je to htio mogao vidjeti scene "škorpionske" egzekucije srebreničkih momaka i dječaka, nije li mogao pročitati o masovnom smaknuću na vlašićkim Korićanskim stijenama u avgustu 1992. kad je iz konvoja prijedorskih logoraša izdvojeno i strijeljano više od 200 "muškaraca vojničke dobi" ili se obavijestiti o masovnim pogubljenjima hiljada Srebreničana u julu 1995; ako vam se čini da bi moglo biti umjetničkog pretjerivanja u scenama hladnokrvnog snajperskog ubijanja civila - šta reći o stvarnom događaju u opsjednutom Sarajevu u novembru 1994. u kojem je snajper bezdušno preciznim hicem u glavu ubio sedmogodišnjeg Nermina Divovića dok je prelazio ulicu u centru grada s takođe ranjenom majkom Dženanom Sokolović ...
Ukratko - kažem kolegici potresenoj okrutnošću - svaku filmsku scenu bestijalnosti mogao bih potkrijepiti sa bar pet primjera takve bestijalnosti iz bosanske ratne stvarnosti.

Iako film nije i ne treba ni da bude istorija, pa da u dvosatnoj umjetničkoj priči o ratu postavi sva pitanja i ponudi sve odgovore, Angelina Jolie predstavila je i najčeća srpska nacionalistička objašnjenja nepovjerenja, sve do otvorene mržnje i "preventivnog genocida", protiv balkanskih susjeda: poistovjećivanje bosanskih muslimana s Turcima od prije 600 godina i Hrvata s ustašama od prije 50 godina pa makar ogromna većina njih nema nikakve istorijske, ideološke ili pogotovu lične i porodične veze ni s jednima ni s drugima.

Uvažavajući delikatnost teme i različite percepcije odgovornosti za ratna zlodjela Jolie je, kao debitantkinja u ulozi reditelja, u toku snimanja nebrojeno puta pitala glumce s kojima je radila - a svi oni su direktno ili indirektno iskusili rat - koliko su scene koje snimaju autentične iz njihove doživljajne perspektive. U jednom od intervjua povodom premijere njenog filma u instituciji najvišeg moralnog autoriteta kad je riječ o studijama genocida, američkom Muzeju holokausta u Vašingtonu, novinar je pitao rediteljku: jesu li u tim razgovorima tokom snimanja glumci promijenili nešto u dijalozima koje snimaju.

Rekla je kako nisu promijenili mnogo ali kako je ono što jesu promijenili bilo značajno: navela je primjer scene u kojoj Bošnjaci razgovaraju o Srbima i jedan od njih kaže kako nisu svi oni zli, pa i njegova je majka Srpkinja, a drugi dodaje kako i ne misli na sve Srbe već na one koji su odgovorni za opsadu.

Sa koliko je autorske odgovornosti za autentičnost svog filma Jolie nastojala da sve u njemu bude odgovorna interpretacija stvarnosti govori i to da je, recimo, za provjeru autentičnosti radio izvještaja u nekim od scena iz njenog filma tražila savjet ratnog dopisnika američkog Nacionalnog javnog radija Toma Gjeltena, inače i autora knjige o ratnom Oslobođenju pod naslovom "Sarajevski dnevnik - Grad i njegov list pod opsadom".
O svom radu na filmu Gjelten kaže: "Moja uloga je bila provjera činjenica. Angelina i njen producent željeli su da film bude koliko god je moguće tačan i pitali su i za takve detalje kao što je procenat međuetničkih brakova u predratnom Sarajevu. Kad sam izvještavao iz Bosne, smatrao sam da je rat zasluživao više pažnje nego što je dobijao, i bilo mi je drago da vidim holivudsku zvijezdu koja želi da kaže tu priču ponovo nakon svih ovih godina".

Američka prijateljica pitala me jesam li u filmu prepoznavao scene iz Sarajeva. Rekao sam: samo nekoliko panoramskih snimaka, ostalo je snimano u Mađarskoj, jer je u početku film neprijateljski dočekan u dijelu bošnjačke javnosti kojoj je i prije nego što je snimljena ijedna scena predstavljen kao "ljubavna priča" o navodnom zaljubljivanju Bošnjakinje u njenog silovatelja. Sada ga - kao "antisrpsku propagandu" - osuđuju prije nego što ga je iko vidio u srpskoj javnosti. To očito govori da ga treba pogledati.

:thumbup:
Post Reply