Racunarstvo na ETF-u

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
nivla

#76 Re: Racunarstvo na ETF-u

Post by nivla »

mirsek wrote:
madner wrote:Ako hoces da u BiH zaradis veci broj maraka, upisi ETF.

Ovi sto se tjese da je sve isto, veze sa realnim stanjem u privredi nemaju.
Nisi mu dobro objasnio, trebao si reci ako hoces da budes dobar u jednoj vrlo uskoj grani gdje ima malo ili nimalo potraznje za novim radnim mjestima(i to naravno ako budes dobar student) onda upisi ETF RI i pati se sa silnim matematikama, za sve ostalo tu je FIT.
Naravno mozes obrazloziti u kojim oblastima IT-a bi ETF RI u BIH mogao da prodje bolje od vrijednog studenta FIT-a. :D
A i cisto logicki, zasto bi fakulteti otvarali dvogodisnje studije ako se taj nivo znanja ne trazi na trzistu. :bih:
ovo je cisto finansijski momenat, treba para hajmo ih uzeti, ekvivalencija na bachelora ce navodno postojati, tako da eto kome treba ispolaze bespotrebne predmete i zdravo(ili bar pokusa to uraditi), neuspjeh pri polaganju predmeta ne garantuje povratak novca
madner

#77 Re: Racunarstvo na ETF-u

Post by madner »

mirsek wrote:
madner wrote:Prvo se odlucite da li je do materijala, fakulteta ili opste nema razlike.
To koliko je tesko zavrsiti i koliko to traje je sporedno, govorimo o rezultatu nakon toga.
Do nastavnog plana i programa, do pojedinih profesora koji provode taj plan kao i do konacnog rezultata vrednovanog na trzistu rada.
Pa rezultati su takvi da
https://www.posao.ba/#!employer/profile;id=1;postId=746

je to diploma sa najvecim prosjekom.
mirsek

#78 Re: Racunarstvo na ETF-u

Post by mirsek »

madner wrote:
mirsek wrote:
madner wrote:Prvo se odlucite da li je do materijala, fakulteta ili opste nema razlike.
To koliko je tesko zavrsiti i koliko to traje je sporedno, govorimo o rezultatu nakon toga.
Do nastavnog plana i programa, do pojedinih profesora koji provode taj plan kao i do konacnog rezultata vrednovanog na trzistu rada.
Pa rezultati su takvi da

Jesil probao popuniti anketu ?
Bukvalno mozes izmisljati iznose plate dok god imas mail adresa na zalihama, vazno je samo da ne bude preniska ni previsoka jer se te izbacuju iz racunice.
Dakle pouzdanost 0 poena. :D
madner

#79 Re: Racunarstvo na ETF-u

Post by madner »

Pa tako rade sve ankete.

:roll:
mirsek

#80 Re: Racunarstvo na ETF-u

Post by mirsek »

madner wrote:Pa tako rade sve ankete.

:roll:
Ne bas, anketiras specificne i poudzane uzorke a ne bilo koga ko ode na stranicu i napise da je super softver arhitekt bez ikakve provjere.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#81 Re: Racunarstvo na ETF-u

Post by mk ultra »

mirsek wrote:
madner wrote:
Pa rezultati su takvi da

Jesil probao popuniti anketu ?
Bukvalno mozes izmisljati iznose plate dok god imas mail adresa na zalihama, vazno je samo da ne bude preniska ni previsoka jer se te izbacuju iz racunice.
Dakle pouzdanost 0 poena. :D
Arhitekt u BiH zaradi 1.080 KM mjesečno dok mašinski inžinjer prima prosječnu platu od 1.100 KM, šumarski inžinjer ima primanja u iznosu od 1.090 KM a hemijski inžinjeri sa 1.040 KM mjesečno. Od ostalih inžinjerskih zanimanja, građevinski inžinjer 980 KM, saobraćajni inžinjer 970 KM, a najmanje zarade inžinjeri poljoprivrede 890 KM.

Prevodioci sa diplomom filozofskog fakulteta u BiH mogu zaraditi 1.050 KM mjesečno, učitelji i nastavnici dobivaju mjesečno u prosjeku 870 KM, a profesori 960 KM, a čini se da u BiH najmanje zarađuju diplomirani žurnalisti sa prosječnom platom novinara u iznosu od 680 KM.
ovo boldirano mogu potvrditi
dosta arhitekata dobije na kraju mjeseca i bonove, ako se projektuje nešto za robot/bingo/amko/konzum... hvala ti državo
she+

#82 Re: Racunarstvo na ETF-u

Post by she+ »

kad smo kod statistike, prolaznost na FITu iz programiranja II prošle godine
Image
nivla

#83 Re: Racunarstvo na ETF-u

Post by nivla »

she+ wrote:kad smo kod statistike, prolaznost na FITu iz programiranja II prošle godine
Image
doso huse na ispit popadala raja, a ispit iz programiranja laksi od ekvivalenta na etfu 10x, rezultati se objave nakon 40sati a ne 40 dana kao ljetos itd, naravno hrasno ne zna nikog sa fita ko je polagao pa ne raspolaze ovim informacijama
sad bi hrasno,ako je konzistentan, trebao pogledati ko drzi programiranje na fitu i poceti blatiti odgovornog nastavnika, dekana, iako ne poznaje stvarno stanje
numizmatic

#84 Re: Racunarstvo na ETF-u

Post by numizmatic »

Joj ne prizivaj ga molim te

Hrasno na temama o ETF-u ko Karlinka na svim ostalim.
madner

#85 Re: Racunarstvo na ETF-u

Post by madner »

Valja zaraditi veliki broj KMova, vako ili nako. :D
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#86 Re: Racunarstvo na ETF-u

Post by hrasno38 »

nivla wrote:
she+ wrote:kad smo kod statistike, prolaznost na FITu iz programiranja II prošle godine
Image
doso huse na ispit popadala raja, a ispit iz programiranja laksi od ekvivalenta na etfu 10x, rezultati se objave nakon 40sati a ne 40 dana kao ljetos itd, naravno hrasno ne zna nikog sa fita ko je polagao pa ne raspolaze ovim informacijama
sad bi hrasno,ako je konzistentan, trebao pogledati ko drzi programiranje na fitu i poceti blatiti odgovornog nastavnika, dekana, iako ne poznaje stvarno stanje
He osladilo ti se da spomenes Hrasnog uvlakac....ha :? Sto se ne izvadi konacna prolaznost na kraju godine, semestarska prolaznost itd itd. Programiranje je jedan od najtezih predmeta na prvoj godini na FIT-u tako da ovo ne cudi ali je puno realnije nego jos manj a prolaznost na ETF-u iz poptpuno nebitnih fizike i recimo IM2!!! Mali si ti decko da pricas sa mnom o ETF-u ali izgleda da to jos uvijek nisi skonto.
Dakle da ti ciko slikovito nacrta da je sdasvim ocekivano i sasvim normalno da na na ETF-u programiranje bude i najteze jer to je ajde da kazem osnovni predmet za racunarstvo i informatiku isto kao sto je normalno da na PMF-u bude najteza matematika a ne istorija...na medicini anatomija a ne fizika.....na filozofiji knjizevnost a ne matematika.....jel su li ti se sad malo razbistrile oke i doslo ti i do drugog malog mozga.
Ja znam da je na FIT-u programiranje najjebenije i neka je. Da je tako na ETF-u ja rijec ne bi napisao. pa evo ako me vec vuces za jezik OR je imao sada prolaznost ispod 20% pa sta to su upsiali i neka se polome uceci programiranje.
Nema veze sto ne znam ko je dekan na FIT-u ali zato znamo ko je na ETF-u i kako je sjeo na tu funkciju, ko je stvarni gazda na ETF-u i kada je Fatkic i zasto otisao u nezasluzenu penziju.
hrasno38

#87 Re: Racunarstvo na ETF-u

Post by hrasno38 »

numizmatic wrote:Joj ne prizivaj ga molim te

Hrasno na temama o ETF-u ko Karlinka na svim ostalim.
Sta treba da pustim vas da dizete u zvijezde one sto nam djecu ojadise i ojadise roditeljske novcanike.
madner

#88 Re: Racunarstvo na ETF-u

Post by madner »

Da najvece plate u drzavi sa tom diplomom, tezak jad. :D
Kruler

#89 Re: Racunarstvo na ETF-u

Post by Kruler »

madner wrote:
mirsek wrote:
Pa rezultati su takvi da

Ovo je šuplja ili su cifre za pripravnički.

Izuzimajući sebe, poznajem nekoliko kolega programera, bez završenog fakulteta, koji su zarađivali daleko više od neto 1800KM mjesečno još prije oko 10 godina. Ja sam mislio da s fakultetskom diplomom, pogotovo ETF-a, dobri softver inžinjeri nakon što se dokažu, imaju pristojne plate.
mirsek

#90 Re: Racunarstvo na ETF-u

Post by mirsek »

madner wrote:Da najvece plate u drzavi sa tom diplomom, tezak jad. :D
Jeste, anketu popunjavao mali od komsinice dok se dosadjivao po netu. :D
Oko 150-200 ih na kantonalnom birou, vise se pate na faksu sa nepotrebnim stvarima a iste sanse za posao imaju kao i FIT-ovci, Burchovci i PMF-ovci koji su vrijedno spremali svoje ispite.
Procentualno mozda cak ima i vise zaposlenih FIT-ovaca nego RI-jovaca od ukupnog broja diplomaca.
mirsek

#91 Re: Racunarstvo na ETF-u

Post by mirsek »

Kruler wrote: Ovo je šuplja ili su cifre za pripravnički.

Izuzimajući sebe, poznajem nekoliko kolega programera, bez završenog fakulteta, koji su zarađivali daleko više od neto 1800KM mjesečno još prije oko 10 godina. Ja sam mislio da s fakultetskom diplomom, pogotovo ETF-a, dobri softver inžinjeri nakon što se dokažu, imaju pristojne plate.
Ma anketa je nepouzdana samo tako, bez ikakve provjere uzorka.
Sto se ostalog tice svi koji se dokazu imaju dobre plate, fazon je da dokazivanje i pristojne plate nisu rezervisani samo za RI-jevce kao sto neki pokusavaju da to predstave kao pravilo.
nivla

#92 Re: Racunarstvo na ETF-u

Post by nivla »

hrasno38 wrote: He osladilo ti se da spomenes Hrasnog uvlakac....ha :? Sto se ne izvadi konacna prolaznost na kraju godine, semestarska prolaznost itd itd. Programiranje je jedan od najtezih predmeta na prvoj godini na FIT-u tako da ovo ne cudi ali je puno realnije nego jos manj a prolaznost na ETF-u iz poptpuno nebitnih fizike i recimo IM2!!! Mali si ti decko da pricas sa mnom o ETF-u ali izgleda da to jos uvijek nisi skonto.
Dakle da ti ciko slikovito nacrta da je sdasvim ocekivano i sasvim normalno da na na ETF-u programiranje bude i najteze jer to je ajde da kazem osnovni predmet za racunarstvo i informatiku isto kao sto je normalno da na PMF-u bude najteza matematika a ne istorija...na medicini anatomija a ne fizika.....na filozofiji knjizevnost a ne matematika.....jel su li ti se sad malo razbistrile oke i doslo ti i do drugog malog mozga.
Ja znam da je na FIT-u programiranje najjebenije i neka je. Da je tako na ETF-u ja rijec ne bi napisao. pa evo ako me vec vuces za jezik OR je imao sada prolaznost ispod 20% pa sta to su upsiali i neka se polome uceci programiranje.
Nema veze sto ne znam ko je dekan na FIT-u ali zato znamo ko je na ETF-u i kako je sjeo na tu funkciju, ko je stvarni gazda na ETF-u i kada je Fatkic i zasto otisao u nezasluzenu penziju.
opet ti kazem lakse je programiranje i to debelo na FITu nego na etfu, to tako i treba biti, ono sto juric i ljubovic traze na ORu, fitovci prodju u ukupno 4 predmeta programiranja poprilicno povrsno, sto ne sporim nije ni bitno proci detaljnije ako zelis biti junior developer u kompanijama kao sto su autoriti, atlant, o besmislenoj fokusiranosti na samo microsoft okruzenje ne bih govorio, to koliko su microsoft tehnologije u planu i programu fita, granici sa kriminalom, ali to na drugoj temi
npr prosjecnom fitovcu koji radi projekt iz mreza treba oprema od 200.000 km za projekat uvodjenja LANa u zgradi sa 300 racunara, ETF u tuzli niko i ne spominje ali tamo izlaze izuzetno kvalitetni kadrovi, kao i sa ETF banjaluka i ETF istocno sarajevo, ne znam sto, ali takvi sa racunarstva ipak rade najvise na poslovima gdje treba ukljuciti mozak i vidjeti siru sliku, dobro znati osnove itd, to nazalost na strukovno usmjerenim studijima nije tako
kazem ti opet da me ne vrijedjas, jer sam sve osim uvlakaca, suknem svakom direktno u brk pa i tebi, al evo kriminalitet je da manje od 30 studenata prosle godine cekalo vise od 40 dana rezultate popravnog iz nekog programiranja na FITu, tek nakon prozivanja na klixu, ne mogu sad to traziti, profesor iznenada objavio rezultate u roku od 24h
tvoja negativnost, vjerovatno produkt licne frustracije sto nikad nisi bio u stanju poloziti dvije matematike, ne smije biti razlog i polazna cinjenica, da nekom savjetujes da ne upisuje ETF, jer mnogo se toga promijenilo otkako sam ga ja zavrsio, a ne od vremena kad si ti isao u "onu jebenu lukavicu" da polazes
ja se ne slazem ni s upisnom politikom da se svak ziv ko zeli i ima pare upise na fakultet, ali cinjenica je da se odnekud moraju namaci i dodatna sredstva koja se uglavnom i ulazu u dalji razvoj laboratorijskih kapaciteta, a to je visak upisanih studenata, to je negativnost, a ne losa prolaznost koja se moze rijesiti time sto svi profesori mogu debelo spustiti ionako spustene kriterije
o trenutnom dekanu nemam sta negativno reci, ali valjalo je bilo kome sjesti iza kriminalaca koji su bili u prethodnoj upravi i rjesavati i gasiti vatru koju su isti potpalili, ucjenama, prijetnjama itd.

na kraju te jos jednom molim da mi ne prisivas karakterne osobine koje mi sigurno ko god me zna ne moze pripisati
mirsek

#93 Re: Racunarstvo na ETF-u

Post by mirsek »

nivla wrote: opet ti kazem lakse je programiranje i to debelo na FITu nego na etfu, to tako i treba biti, ono sto juric i ljubovic traze na ORu, fitovci prodju u ukupno 4 predmeta programiranja poprilicno povrsno, sto ne sporim nije ni bitno proci detaljnije ako zelis biti junior developer u kompanijama kao sto su autoriti, atlant, o besmislenoj fokusiranosti na samo microsoft okruzenje ne bih govorio, to koliko su microsoft tehnologije u planu i programu fita, granici sa kriminalom, ali to na drugoj temi
npr prosjecnom fitovcu koji radi projekt iz mreza treba oprema od 200.000 km za projekat uvodjenja LANa u zgradi sa 300 racunara, ETF u tuzli niko i ne spominje ali tamo izlaze izuzetno kvalitetni kadrovi, kao i sa ETF banjaluka i ETF istocno sarajevo, ne znam sto, ali takvi sa racunarstva ipak rade najvise na poslovima gdje treba ukljuciti mozak i vidjeti siru sliku, dobro znati osnove itd, to nazalost na strukovno usmjerenim studijima nije tako
kazem ti opet da me ne vrijedjas, jer sam sve osim uvlakaca, suknem svakom direktno u brk pa i tebi, al evo kriminalitet je da manje od 30 studenata prosle godine cekalo vise od 40 dana rezultate popravnog iz nekog programiranja na FITu, tek nakon prozivanja na klixu, ne mogu sad to traziti, profesor iznenada objavio rezultate u roku od 24h
tvoja negativnost, vjerovatno produkt licne frustracije sto nikad nisi bio u stanju poloziti dvije matematike, ne smije biti razlog i polazna cinjenica, da nekom savjetujes da ne upisuje ETF, jer mnogo se toga promijenilo otkako sam ga ja zavrsio, a ne od vremena kad si ti isao u "onu jebenu lukavicu" da polazes
ja se ne slazem ni s upisnom politikom da se svak ziv ko zeli i ima pare upise na fakultet, ali cinjenica je da se odnekud moraju namaci i dodatna sredstva koja se uglavnom i ulazu u dalji razvoj laboratorijskih kapaciteta, a to je visak upisanih studenata, to je negativnost, a ne losa prolaznost koja se moze rijesiti time sto svi profesori mogu debelo spustiti ionako spustene kriterije
o trenutnom dekanu nemam sta negativno reci, ali valjalo je bilo kome sjesti iza kriminalaca koji su bili u prethodnoj upravi i rjesavati i gasiti vatru koju su isti potpalili, ucjenama, prijetnjama itd.

na kraju te jos jednom molim da mi ne prisivas karakterne osobine koje mi sigurno ko god me zna ne moze pripisati
Ja sam pisao o tome na forumu prosle godine a profesor se vadio da su rezultati bili objavljeni samo su zaboravili da ih stave na profilu stranice za stari nastavni plan nego samo na novi sto naravno nije bilo tacno.
madner

#94 Re: Racunarstvo na ETF-u

Post by madner »

Prosjek ljudi, prosjek.
:D
mirsek

#95 Re: Racunarstvo na ETF-u

Post by mirsek »

madner wrote:Prosjek ljudi, prosjek.
:D
Prosjek i dalje netacnih podataka :D
Ja sad napravim 100 mailova i napisem tolike iznose za npr. mreznog admina da cu im podici prosjek 50%.
U objasnjenju metodologije istrazivanja plata uopste ne pise kako su izracunali prosjek za odredjeni fakultet.. :-)
hrasno38

#96 Re: Racunarstvo na ETF-u

Post by hrasno38 »

https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/sv ... etu/293719

Zar je potrebno vise ista pisati!!!!
she+

#97 Re: Racunarstvo na ETF-u

Post by she+ »

mogu li se igdje vidjeti primjeri ispita OR sa ETFa?
Pryda

#98 Re: Racunarstvo na ETF-u

Post by Pryda »

Da ne otvaram novu temu može ovdje

Čuo sam da se na pmfu otvara novi odsjek za programiranje, otišao u studentsku kažu i oni čuli ali ništa još oficijelno. Neko sa foruma upućen malo vise?
nivla

#99 Re: Racunarstvo na ETF-u

Post by nivla »

Pryda wrote:Da ne otvaram novu temu može ovdje

Čuo sam da se na pmfu otvara novi odsjek za programiranje, otišao u studentsku kažu i oni čuli ali ništa još oficijelno. Neko sa foruma upućen malo vise?

Code: Select all

https://www.klix.ba/biznis/od-2019-na-unsa-nova-edukacija-it-strucnjaka-u-skladu-s-trzistem-rada/180214073
nivla

#100 Re: Racunarstvo na ETF-u

Post by nivla »

she+ wrote:mogu li se igdje vidjeti primjeri ispita OR sa ETFa?
evo pa rastabiri sta ima
osnovi racunarstva

https://c2.etf.unsa.ba/course/view.php?id=7
na ORu svaki student dobije svoj primjerak ispita(personaliziran), slucajnom dodjelom
nesto ispita vjerovatno imas ovdje, ali to je staro

http://etf.ba/views/resource.php?ridi=2
tehnike programiranja

https://c2.etf.unsa.ba/course/view.php?id=76
login as guest odaberi, vidljivo je sve sto je javno, sto se tice ispita
nesto starijih ispita imas ovdje

http://etf.ba/views/resource.php?ridi=55
mozda se neko od aktivnih studenata javi sa konkretnim ispitima iz posljednjih godina

evo vidim da u arhivi ima nesto ispita iz fizika, tezina se nije mijenjala ni u posljednjim godinama

http://etf.ba/views/resource.php?ridi=3
Post Reply