Zujanje ventilatora
Moderator: Benq
-
aratkd91
#1 Zujanje ventilatora
Pozzz, prije otprilike par dana počelo je zujanje na ventilatoru od procesora, prvo sam mislio da je od grafičke al nije, sve sam lijepo rastavio usisao svu prašinu, fino, i opet kad startam računar zuji malo ventilator od procesora, tako mi se isto dešavalo kad sam tek kupio kopm, nakon mjesec, dva kad se pali zujii, i prestane, al sad fkt zujii pomalo kad je upaljen komp, smeta za uši, zna li neko šta bi moglo bit?!
- Praetorious
#2 Re: Zujanje ventilatora
Oslabio mu ležaj. Možeš probati da ga skineš i staviš u ležaj (ne u motor) mikro kapljicu mašinskog ulja. Druga solucija je da staviš novi cooler. Na kraju krajeva, cooleri su potrošna roba, ne mogu trajati vječno ...
-
aratkd91
#3 Re: Zujanje ventilatora
aha..kako ću ga skinuti, u kutiji se nalazi skroz u vrhu računara, a oko njega šarafa bruku, hastra me da mu šta ne poremetim?! 
-
shandrprcSA
#4 Re: Zujanje ventilatora
postavi sliku pa ce ti neko reci 
-
aratkd91
#5 Re: Zujanje ventilatora
ja sam se skroz zbunio, nije ventilator od procesora ni grafičke nego od napajanja, sve sam pomiješao, al ne razumijem kako zuji kad je sve skoro novo?! 
- Praetorious
#6 Re: Zujanje ventilatora
Ako je novo i pod garancijom onda odnesi u servis.
Inače nije nikakav problem to srediti. PC se isključi iz struje, sa zadnje strane se odšarafe 4 šarafa i napojna izvuče iz kompa. Onda se lociraju (opet) 4 šarafa koji čuvaju poklopac i isti se uz malo cimanja i ubjeđivanja skine. Onda vidiš šta je u pitanju i koji ti cooler treba. Odeš u radnju i kupiš odgovarajući (8 ili 12 cm), prelemiš konektore, zamijeniš ih, zatvoriš napojnu i vratiš je u komp ...
... ipak bolje odnesi u servis, manja je vjerovatnoća da će ti uz novi cooler trebati i kompetan novi PC ...
A možeš i kupiti novu napojnu.
Inače nije nikakav problem to srediti. PC se isključi iz struje, sa zadnje strane se odšarafe 4 šarafa i napojna izvuče iz kompa. Onda se lociraju (opet) 4 šarafa koji čuvaju poklopac i isti se uz malo cimanja i ubjeđivanja skine. Onda vidiš šta je u pitanju i koji ti cooler treba. Odeš u radnju i kupiš odgovarajući (8 ili 12 cm), prelemiš konektore, zamijeniš ih, zatvoriš napojnu i vratiš je u komp ...
... ipak bolje odnesi u servis, manja je vjerovatnoća da će ti uz novi cooler trebati i kompetan novi PC ...
A možeš i kupiti novu napojnu.