Xiaomi mobiteli
Moderator: Benq
-
adv.K
#6201 Re: Xiaomi mobiteli
Kurs eura je fiksan u odnosu na KM (currency board sistem). Jedino ako stave pravu cijenu u dolarima na carinsku deklaraciju, kao sto je uobicajeno iz Kine, onda moze doci i do razlicitog kursa i primjene kursa na dan prispijeca kod Carine.
-
rimano
#6202 Re: Xiaomi mobiteli
Trazi od sellera da ne ubacuje racun u paket. Carina ako bude trazila dokaz o vrijednosti prilozi izvod sa kartice na kojem pise vrijednost u KM. Tako barem ja planiram da uradim. Kod mene je bilo prikazano u eurima, medjutim kad sam trebao platiti prebaci se automatski na $.
- korektno
#6203 Re: Xiaomi mobiteli
Poyyyy raja
Hoću da naručim Xiaomi Redmi Note 5 4/64
Možete mi reći preko koje stranice je najbolje i najpouzdanije, ja sam kontao AliExpressa i ima li još kakav savjet prilikom.ove internet kupovine.
Hoću da naručim Xiaomi Redmi Note 5 4/64
Možete mi reći preko koje stranice je najbolje i najpouzdanije, ja sam kontao AliExpressa i ima li još kakav savjet prilikom.ove internet kupovine.
- agent_zero
#6204 Re: Xiaomi mobiteli
Da, oni u dolarima stavljaju. Ali recimo kad iznos u dolarima pomnožim sa današnjim kursom centralne banke, ispadne mi 4KM manja cijena.adv.K wrote:Kurs eura je fiksan u odnosu na KM (currency board sistem). Jedino ako stave pravu cijenu u dolarima na carinsku deklaraciju, kao sto je uobicajeno iz Kine, onda moze doci i do razlicitog kursa i primjene kursa na dan prispijeca kod Carine.
Koliko dolar može varirati dok ne stigne to s DHL-om, a samim tim i cijena? Ovako sad ispada 290,50KM, može li skočiti za vrijeme dostave za 9KM? Kakva su vam iskustva?
- agent_zero
#6205 Re: Xiaomi mobiteli
Pa gdje da mu kažem da stavi račun? Seller je inače radnja, "Mi Store".rimano wrote:Trazi od sellera da ne ubacuje racun u paket. Carina ako bude trazila dokaz o vrijednosti prilozi izvod sa kartice na kojem pise vrijednost u KM. Tako barem ja planiram da uradim. Kod mene je bilo prikazano u eurima, medjutim kad sam trebao platiti prebaci se automatski na $.
- korektno
#6206 Re: Xiaomi mobiteli

----------------------------------------------------------------------------------

Prvi je 186$ a ovaj zadnji 156$, koja je sada razlika između njih i koji uzeti
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#6207 Re: Xiaomi mobiteli
Seller je inace prodavac,agent_zero wrote:Pa gdje da mu kažem da stavi račun? Seller je inače radnja, "Mi Store".rimano wrote:Trazi od sellera da ne ubacuje racun u paket. Carina ako bude trazila dokaz o vrijednosti prilozi izvod sa kartice na kojem pise vrijednost u KM. Tako barem ja planiram da uradim. Kod mene je bilo prikazano u eurima, medjutim kad sam trebao platiti prebaci se automatski na $.
- konektovan
#6208 Re: Xiaomi mobiteli
Zavisi, svaka radnja ima drugaciju cijenu. Ti izaberes povoljniju opciju, ako su karakteristike iste.korektno wrote:
----------------------------------------------------------------------------------
Prvi je 186$ a ovaj zadnji 156$, koja je sada razlika između njih i koji uzeti
- korektno
#6209 Re: Xiaomi mobiteli
Tamam, mislio sam da nema neka zvrčka jer je razlika u 30$.
-
Qoom
#6210 Re: Xiaomi mobiteli
Šta bi mi preporučili 5" do maksimalno 5,2" i 32GB?
- fortaleza
#6211 Re: Xiaomi mobiteli
Ovaj prvi je global version sa b20 frekvencijom za 4G, dok je ovaj drugi samo global rom, kineska verzija sa ubačenim globalnim romom.korektno wrote:Tamam, mislio sam da nema neka zvrčka jer je razlika u 30$.
Ukoliko ti nije bitan 4G u ruralnim mjestima, a u BiH trenutno nije onda uzmeš drugi.
E sad, jel se kineska verzija uređaja razlikuje od europske u još nečem to ne bih znao, neki su spominjali kamere pa provjeri.
- agent_zero
#6212 Re: Xiaomi mobiteli
Znam šta je sellerkonektovan wrote:Seller je inace prodavac,agent_zero wrote:Pa gdje da mu kažem da stavi račun? Seller je inače radnja, "Mi Store".rimano wrote:Trazi od sellera da ne ubacuje racun u paket. Carina ako bude trazila dokaz o vrijednosti prilozi izvod sa kartice na kojem pise vrijednost u KM. Tako barem ja planiram da uradim. Kod mene je bilo prikazano u eurima, medjutim kad sam trebao platiti prebaci se automatski na $.imas opciju contact seller i dogovoriš sve detalje, i midlim da ti je to nsjpametnije uraditi, da te ne bi carina iznenadila.
-
zdruzdjo
#6213 Re: Xiaomi mobiteli
eh prvi problem kod redmi 5 plus nakon instalacije orea
Windows "ne vidi" vise uredjaj kao mtp device.
izbaci one tri opcije: charge this device, transfer files, transfer photos. oduvijek sam isao na "transfer files" medjutim sada samo trazi driver i onda ga ne nadje i nista.
Windows 7 64 bit je u pitanju
Windows "ne vidi" vise uredjaj kao mtp device.
izbaci one tri opcije: charge this device, transfer files, transfer photos. oduvijek sam isao na "transfer files" medjutim sada samo trazi driver i onda ga ne nadje i nista.
Windows 7 64 bit je u pitanju
-
nlt
#6214 Re: Xiaomi mobiteli
ima nekakvih razlika, uglavnom je bolje uzeti global version- kako god okreneš i sigurnije je,fortaleza wrote:Ovaj prvi je global version sa b20 frekvencijom za 4G, dok je ovaj drugi samo global rom, kineska verzija sa ubačenim globalnim romom.korektno wrote:Tamam, mislio sam da nema neka zvrčka jer je razlika u 30$.
Ukoliko ti nije bitan 4G u ruralnim mjestima, a u BiH trenutno nije onda uzmeš drugi.
E sad, jel se kineska verzija uređaja razlikuje od europske u još nečem to ne bih znao, neki su spominjali kamere pa provjeri.
- Humljanin
#6215 Re: Xiaomi mobiteli
Ma džaba sve. Ako ti je artikal koji naručuješ blizu granice za porez, moli se da ti dolar na dan dolaska artikla ne naraste, a i da ne naletiš na nekog nad*kanog carinskog službenika koji će se iživljavati na tebi radi par maraka..agent_zero wrote:Da, oni u dolarima stavljaju. Ali recimo kad iznos u dolarima pomnožim sa današnjim kursom centralne banke, ispadne mi 4KM manja cijena.adv.K wrote:Kurs eura je fiksan u odnosu na KM (currency board sistem). Jedino ako stave pravu cijenu u dolarima na carinsku deklaraciju, kao sto je uobicajeno iz Kine, onda moze doci i do razlicitog kursa i primjene kursa na dan prispijeca kod Carine.
Koliko dolar može varirati dok ne stigne to s DHL-om, a samim tim i cijena? Ovako sad ispada 290,50KM, može li skočiti za vrijeme dostave za 9KM? Kakva su vam iskustva?
Oni gledaju tečaj dolara na dan dospjeća pošiljke. Ali nije ti zgoreg sačuvati dokaze koliko si točno platio, moze ti zatrebati.
- konektovan
#6216 Re: Xiaomi mobiteli
Da da, radnja tj. pravna osoba.agent_zero wrote: Znam šta je seller, nego govorim nije fizičko lice, nego pravna osoba, radnja.
- agent_zero
#6217 Re: Xiaomi mobiteli
Pa jeli se ikome desilo da skoči za 9KM u nekoliko dana koliko traje dostava?Humljanin wrote:Ma džaba sve. Ako ti je artikal koji naručuješ blizu granice za porez, moli se da ti dolar na dan dolaska artikla ne naraste, a i da ne naletiš na nekog nad*kanog carinskog službenika koji će se iživljavati na tebi radi par maraka..agent_zero wrote:Da, oni u dolarima stavljaju. Ali recimo kad iznos u dolarima pomnožim sa današnjim kursom centralne banke, ispadne mi 4KM manja cijena.adv.K wrote:Kurs eura je fiksan u odnosu na KM (currency board sistem). Jedino ako stave pravu cijenu u dolarima na carinsku deklaraciju, kao sto je uobicajeno iz Kine, onda moze doci i do razlicitog kursa i primjene kursa na dan prispijeca kod Carine.
Oni gledaju tečaj dolara na dan dospjeća pošiljke. Ali nije ti zgoreg sačuvati dokaze koliko si točno platio, moze ti zatrebati.
A na najbitnije pitanje nisam dobio odgovor na drugoj temi, ako je artikal ispod 300KM (a jeste), plaćam li ikakve druge troškove, naknade, pdv i sl.?
- konektovan
#6218 Re: Xiaomi mobiteli
Ne plaćaš, ali ako ode slucajno na carinu i oni to otvore pa provjere, pa ponovo zapakuju, uzmu tri marke za tu uslugu. 
- agent_zero
#6219 Re: Xiaomi mobiteli
Znači nema pdv-a ili nekih drugih izmišljenih taksi/naknada?konektovan wrote:Ne plaćaš, ali ako ode slucajno na carinu i oni to otvore pa provjere, pa ponovo zapakuju, uzmu tri marke za tu uslugu.
E to mi je bitno, znači u konačnici plaćam samo cijenu artikla + DHL dostavu.
- fortaleza
#6220 Re: Xiaomi mobiteli
S tim da se kao ukupnu cijenu za carinu računaju i troškovi DHL dostave zajedno sa cijenom artikla. Znači ako je telefon 290 KM, a DHL dostava 20 KM, ipak ide na carinu pa pripazi na to.agent_zero wrote:Znači nema pdv-a ili nekih drugih izmišljenih taksi/naknada?konektovan wrote:Ne plaćaš, ali ako ode slucajno na carinu i oni to otvore pa provjere, pa ponovo zapakuju, uzmu tri marke za tu uslugu.
- konektovan
#6221 Re: Xiaomi mobiteli
fortaleza wrote:S tim da se kao ukupnu cijenu za carinu računaju i troškovi DHL dostave zajedno sa cijenom artikla. Znači ako je telefon 290 KM, a DHL dostava 20 KM, ipak ide na carinu pa pripazi na to.agent_zero wrote:Znači nema pdv-a ili nekih drugih izmišljenih taksi/naknada?konektovan wrote:Ne plaćaš, ali ako ode slucajno na carinu i oni to otvore pa provjere, pa ponovo zapakuju, uzmu tri marke za tu uslugu.
Takoe..
- agent_zero
#6222 Re: Xiaomi mobiteli
Pa ukupna cijena sa dostavom je ispod 300KM (290.50KM ako računamo u dolarima, 294KM ako gledamo u eurima).fortaleza wrote:S tim da se kao ukupnu cijenu za carinu računaju i troškovi DHL dostave zajedno sa cijenom artikla. Znači ako je telefon 290 KM, a DHL dostava 20 KM, ipak ide na carinu pa pripazi na to.agent_zero wrote:Znači nema pdv-a ili nekih drugih izmišljenih taksi/naknada?konektovan wrote:Ne plaćaš, ali ako ode slucajno na carinu i oni to otvore pa provjere, pa ponovo zapakuju, uzmu tri marke za tu uslugu.
Evo link od artikla: https://www.aliexpress.com/item/Global- ... autifyAB=0
Jel ok? Plus, na to ide i onaj kupon od 4 dolara.
Last edited by agent_zero on 04/09/2018 22:55, edited 1 time in total.
- konektovan
#6223 Re: Xiaomi mobiteli
Trebalo bi da je ok.
Ali obrati paznju na onaj zahtjev da ti cijenu napišu u eurima na pakovanju, ako je moguce, ili nazovi carinu, pa se konsultuj sa njima.
Ali obrati paznju na onaj zahtjev da ti cijenu napišu u eurima na pakovanju, ako je moguce, ili nazovi carinu, pa se konsultuj sa njima.
- agent_zero
#6224 Re: Xiaomi mobiteli
Možda da nazovem DHL sutra i upitam? Ionako im se svaki razgovor snimakonektovan wrote:Trebalo bi da je ok.![]()
Btw, da se izvinem ovom xiaomi narodu što sam im malo uzurpirao temu, prvi put naručujem s neta nešto u vrijednosti većoj od 5 dolara
- Humljanin
#6225 Re: Xiaomi mobiteli
Nema veze za to i služi tema
da je neka druga marka u pitanju onda bi se naljutili
Nemaš brige, samo provjeri sve je li ti odgovara i naruči, usput skrinšotaj sve za nedaj Bože dokaz..
Nemaš brige, samo provjeri sve je li ti odgovara i naruči, usput skrinšotaj sve za nedaj Bože dokaz..