Xiaomi mobiteli

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
neki

#376 Re: Xiaomi mobiteli

Post by neki »

Sehro wrote:
Meni trebaju ovi što idu u EU bez carine i PDV-a, kao što je @irac300 nabavio :)
https://www.aliexpress.com/store/produc ... 84693.html
Na ovo dodaj jos 26$ za DHL dostavu, s kojom ne placas PDV i carinu na podrucju EU
medeni99

#377 Re: Xiaomi mobiteli

Post by medeni99 »

zlo zlo wrote:
medeni99 wrote:Evo ko je zakasnio kupit na gearbestu Mi4
na ebay.de za samo 130 ojra
http://m.ebay.de/itm/Xiaomi-Mi4-4G-Smar ... Ciid%253A4

ima takvih za manje pare kod kineza, slabo se kupuje jer 16gb je malo memorije, prime model je taj koji je rasprodan, onaj 3/64 :D
Do prije dva tri mjeseca iphone je imao takođe "malo" memorije od 16 GB
zlo zlo

#378 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zlo zlo »

ajfon je telefon za glupe amere, oni bi i govno kupili da na njih staviš znak jabuke :D
medeni99

#379 Re: Xiaomi mobiteli

Post by medeni99 »

Da li su Ameri glupi ili ne diskutabilno je, neko ko ima najbolji standard i jednu od najjačih ekonomija svijeta i najjača vojna sila sigurno je najmanje glup
A zasigurno je da su pametniji od balkanskih divljaka koji "misle" da su pametni još od tite i kardelja i izmišljanja soc.samoupravljanja a ono truba
Uglavnom ajfonaša ima svugdje, pa i kod nas, a znam da je iteakako popularan i kod Švaba
zlo zlo

#380 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zlo zlo »

Meni je poglupo kada zbog neke sektaške mode, se uzima stvar lošija od one koju možeš dobit za iste pare. Ajfon mi je tu na vrhu.
Možda je do mene :stidljiv:
Sehro

#381 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Sehro »

irac300 wrote:
Sehro wrote:
zlo zlo wrote:aha sretno, samo da pazi da te dhl ne ogrebe :D obicno su gori od carine :-D

na kraju isto dođe, nekad i skuplje.
Ako bih našao ovu ponudu kao @irac bio bih zadovoljan :D. Njega je sa svim izašao oko 330 KM.
Ma drug, samo prati ovu stranicu, spustit ce cijenu opet 100%, ja sam tri puta upratio snizenje.
Hvala druže, ako saznaš prije mene javi. :thumbup:
sabanss

#382 Re: Xiaomi mobiteli

Post by sabanss »

zlo zlo wrote:Meni je poglupo kada zbog neke sektaške mode, se uzima stvar lošija od one koju možeš dobit za iste pare. Ajfon mi je tu na vrhu.
Ruku na srce, ajfon nije losija stvar za iste pare. Vjerovatno bih mogao formulisati 10% bolja stvar za 300% vece pare. Ja ga licno nikad ne bih uzeo cak i da je isto love, ali razumijem i ljude koji ga kupe.

Evo imam upravo prva iskustva sa Xiaomi mobitelima. Hardver je super, izrada takodjer ali ima milion stvari koje mogu iznervirati neiskusnog korisnika koji mozda nece htjeti ulaziti u dubinu jer mu je telefon sredstvo, ne svrha samom sebi.

I da, ma sta pricali kamere na kineskim telefonima su lose. Konkretno Redmi Note 4 ima losiju kameru od gorepomenutog ajfona i to obicne 4-rke :D
zlo zlo

#383 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zlo zlo »

pa rekao je odmah alfons ako želiš dobru kameru... idi na MI modele a ne na redmi :D Ameri možda i kupuju jer je to njihova marka kao, Jobs i te gluposti, naši kupuju jer je pomodno, znam hrpu ljudi ovih pretežito što su otišli u Njemačku koji furaju ajfon jer je ajfon, a ne znaju koristit ni digitron, a slike koje slikaju izgledaju i gore nego što su one slikane digitronom :lol:

a da ne govorim o onima tu koji voze golfa dvicu i nosaju ajfon skuplji od auta :mrgreen:
Alfons Kauders

#384 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Alfons Kauders »

irac300 wrote:
Sehro wrote:
zlo zlo wrote:aha sretno, samo da pazi da te dhl ne ogrebe :D obicno su gori od carine :-D

na kraju isto dođe, nekad i skuplje.
Ako bih našao ovu ponudu kao @irac bio bih zadovoljan :D. Njega je sa svim izašao oko 330 KM.
Ma drug, samo prati ovu stranicu, spustit ce cijenu opet 100%, ja sam tri puta upratio snizenje.
Kimovil je najbolji za cijene

Usporedba cijena u masi prodavnica, od Aliexpressa do resellera poput Gearbesta, DXa i sl.

Uvijek ga je pametno koristiti prije kupovine, zlu ne trebalo (mada su cijene najcesce vrlo blizu, ali nekad se desi da naletite na rasprodaju i sl)

https://www.kimovil.com/en/
Alfons Kauders

#385 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Alfons Kauders »

sabanss wrote:
zlo zlo wrote:Meni je poglupo kada zbog neke sektaške mode, se uzima stvar lošija od one koju možeš dobit za iste pare. Ajfon mi je tu na vrhu.
Ruku na srce, ajfon nije losija stvar za iste pare. Vjerovatno bih mogao formulisati 10% bolja stvar za 300% vece pare. Ja ga licno nikad ne bih uzeo cak i da je isto love, ali razumijem i ljude koji ga kupe.

Evo imam upravo prva iskustva sa Xiaomi mobitelima. Hardver je super, izrada takodjer ali ima milion stvari koje mogu iznervirati neiskusnog korisnika koji mozda nece htjeti ulaziti u dubinu jer mu je telefon sredstvo, ne svrha samom sebi.

I da, ma sta pricali kamere na kineskim telefonima su lose. Konkretno Redmi Note 4 ima losiju kameru od gorepomenutog ajfona i to obicne 4-rke :D
Redmi Note 4 i Redmi Note 3 serija koriste jeftine senzore s jeftinom optikom. Jednostavno to je ta klasa uredjaja - i u svojoj cjenovnoj klasi su sasvim ok (mada ima i boljih - Xiaomi nikad nije pretjerivao s kamerama, vec su ulagali u druge stvari).

Primjera radi, koristio sam RN 3 Pro ljetos, i slike po dnevnom svjetlu su sasvim ok... Ali... Optika je losa, a Samsung senzor ima "male" piksele od 1.00um.

Usporedbe radi, senzor na novom Mi5s je isti kao na Google Pixel, tj. bolji nego na novom iPhoneu... Ali optika nije, jer Xiaomi uvijek ide na jeftiniju i kompaktniju izvedbu. Zato je ravan na ledjima, dok npr. iPhone ili Galaxy S imaju kameru koja viri milimetar i kusur, jer koriste gotivniju, vecu i skuplju optiku. Mi5s i pored top senzora nema rezultate kao iPhone ili Pixel, ponajprije radi ove odluke da se ne trosi previse na optiku i da telefoni nemaju nikakvo zadebljanje zguza (sto se meni svidja).

Sto je zanimljivo, Xiaomi sad na top modelima ima 2 razlicita pristupa za kameru, a koristi 4 senzora:

- IMX 378 na Mi5s (12MP, 1.55um)
- IMX 258 u dual camera RGB i Mono izvedbi na Mi5s Plus (13MP, 1.12um)
- IMX 318 u Mi Note 2 (22.5MP, 1.00um, EIS)
- IMX 298 na Mi5 (16MP, 1.12um, OIS)

U biti, na pola novih modela idu na gotivnije senzore poput 378 (ogromni pixeli, niska rezolucija), ali u isto vrijeme u skupom Mi Note 2 koriste ovaj cudni IMX 318 (jako velika rezolucija, EIS, jako mali pixel).

Kako bilo, Redmi seriju i neke outlier modele poput Mi Max ne treba ni porediti sa Mi serijom kada je u pitanju kamera. To sto na telefonu pise 13 ili 16MP ne znaci skoro nista.
zlo zlo

#386 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zlo zlo »

pa max i nema lošu kameru, sudeći samo po snimkama s neta, pogotovo za taj cjenovni rang, 330(bez poreza) za 3/32.

e da ako naletiš na stabilizator za mob, s onim utegom što visi dolje a povoljan, vici :D
Alfons Kauders

#387 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Alfons Kauders »

zlo zlo wrote:pa max i nema lošu kameru, sudeći samo po snimkama s neta, pogotovo za taj cjenovni rang, 330(bez poreza) za 3/32.

e da ako naletiš na stabilizator za mob, s onim utegom što visi dolje a povoljan, vici :D
Max ima isti senzor kao RN 3 Pro - nema sanse da je dobar :) Tj dobar je za telefon od 150-200 dolara i to je to.
zlo zlo

#388 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zlo zlo »

Meni video stvarno ne izgleda loše, dapače čak i fino pravo, prebacih na 4k tv i moćno, fotke nisam baš ni pratila. :mrgreen:
Alfons Kauders

#389 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Alfons Kauders »

zlo zlo wrote:Meni video stvarno ne izgleda loše, dapače čak i fino pravo, prebacih na 4k tv i moćno, fotke nisam baš ni pratila. :mrgreen:
Dobar kad ima svjetla. :D

Ja sam ljetos nosao RN3 Pro po Dalmaciji... Plaza izgleda super, ali vecernje slike su krs.
zlo zlo

#390 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zlo zlo »

ja sam još mala, ne izlazim po mraku :lol: :lol:
Alfons Kauders

#391 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Alfons Kauders »

zlo zlo wrote:ja sam još mala, ne izlazim po mraku :lol: :lol:
Razumijem te - ja da zivim u Mostaru, ne bi izlazio ni po danu... :D Narocito ako ima neka utakmica :D
zlo zlo

#392 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zlo zlo »

to je to :lol:
medeni99

#393 Re: Xiaomi mobiteli

Post by medeni99 »

Alfons Kauders wrote:
zlo zlo wrote:Meni video stvarno ne izgleda loše, dapače čak i fino pravo, prebacih na 4k tv i moćno, fotke nisam baš ni pratila. :mrgreen:

Ja sam ljetos nosao RN3 Pro po Dalmaciji... Plaza izgleda super, ali vecernje slike su krs.
Za nevjerovat ali sam ostao razočaran i snimkom Mi4 :? u uslovima smanjene vidljivosti
Image
Sehro

#394 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Sehro »

Visoko kotira:
Image
zlo zlo

#395 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zlo zlo »

nemoj da te sad alfons opali torbicom :lol:
Sehro

#396 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Sehro »

zlo zlo wrote:nemoj da te sad alfons opali torbicom :lol:
Samo argumentovano molim :lol:
Alfons Kauders

#397 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Alfons Kauders »

Torbicom, a u njoj Galaxy Note 7, pa ti vidi :D
Alfons Kauders

#398 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Alfons Kauders »

medeni99 wrote:
Alfons Kauders wrote:

Za nevjerovat ali sam ostao razočaran i snimkom Mi4 :? u uslovima smanjene vidljivosti
Image
Pa jebo ga ti ne mozes slikat svijetlecu reklamu :D - nemas taj dinamicki opseg na telefonu, zapravo nemas ga ni na fotoaparatima ukoliko nemas neki SLR s jebackim senzorom i ludom optikom. :D

BTW pokusaj se igrat sa Manual modom. Xiaomi je vazda imao tu boljku, kamera im je optimizirana za brzinu i fokus, pa cesto puca na visokom ISO sa prebrzim shutterom. Dakle probaj Manual, zavrni ISO i digni vrijeme ekspozicije.
Sehro

#399 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Sehro »

Alfons Kauders wrote:
Torbicom, a u njoj Galaxy Note 7, pa ti vidi :D
Još kako je sklon samozapaljenju :svijeca:
zlo zlo

#400 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zlo zlo »

izvadio je on bateriju ne brini, ne bi dopustio da mu se torbica ošteti :lol: :mrgreen:
Post Reply