Wireless

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
sabanss

#176 Re: Wireless i sve za i o njemu 2007/2008/2009

Post by sabanss »

Eborg wrote:Može li jedno hitno ali meni totalno bitno pitanje?

Imam modem i wireless router i mislim da sam dobro postavio konekciju. Međutim, imam konekciju samo dok je laptop prikopčan putem Ethernet kabla za router, ništa bežično. Da li uvijek jedan komp mora biti tako prikopčan na wireless router ili modem+router mogu nezavisno da stoje od svih kompova u kući? :?
Jarane, nista te nisam skonto :-)

Mozes imati modem+wirelless ruter i koliko hoces racunara na njemu bez da je ista skopcano zicom na njega. Hajde razjasni situaciju pa da pomognemo...
Eborg

#177 Re: Wireless i sve za i o njemu 2007/2008/2009

Post by Eborg »

Postavljao sam mrežu i bilo je standardno ono wireless router + kablovski modem + laptop sve uvezano kablovima. U međuvremenu sam uspio riješiti jer sam mislio da jedan komp mora da radi kao server a svi ostali hvataju wireless signal, nije mi bilo jasno zašto sam signal imao samo kroz Ethernet kabal a ništa u "havi". Dakle, modem i router mogu da rade i "otkopčani" od kompa i tako daju wireless signal, to je bilo ključno pitanje. :-)
sabanss

#178 Re: Wireless i sve za i o njemu 2007/2008/2009

Post by sabanss »

Eborg wrote:Dakle, modem i router mogu da rade i "otkopčani" od kompa i tako daju wireless signal, to je bilo ključno pitanje. :-)
Naravno da mogu, vecina rutera i jesu racunari i na njima se vrti neka verzija Linuxa. Recimo samo za Linksys WRT54GL ruter (cuveni) ima barem 5 kvalitetnih firmvera na Linuxu za sve sto ti padne na pamet.
holowey

#179 Re: Wireless i sve za i o njemu 2007/2008/2009

Post by holowey »

ostro i na prvu wrote:
threshold wrote:Imam:

Desktop PC prikopčan sa paradigm routerom (crni, od BHT) preko UTP kabla

Laptop, sa wireless network karticom

d link dir-615

Kako da skopčam d link sa ruterom i da "hvatam" signal sa laptopom?
u par crta: paradigm ustekas u ethernet port na dir-615, desktop pc ustekas u bilo koji lan port na dir-615, wirelessom spojis laptop sa dir-615... nakon ovoga imas dvije opcije, prva je da nastavis konekciju raditi na "obican" nacin upisivanjem pristupnih podataka svaki put kada se konektujes, a druga je da na paradigm podesis da se automatski konektuje...

ako treba detaljnija pomoc mozes na pp
hakazvaka

#180 Re: Wireless i sve za i o njemu 2007/2008/2009

Post by hakazvaka »

hadzinica wrote:ovakav je problem :-)

imam "ovo"( MEDION WLAN USB 2.0 XG-701A)

ne mogu da nadjem driver za ova model(googlala i googlala :-) ...jbg ne znam

i onda ako i kad ga skinem..kako da sebi napravim konekciju..tj kako da nastimam da fatam "signal" sa kompa tj modema u drugoj sobi..

imajte milosti prema meni :skoljka: ..em sam blecak,em plavka..em me muz iznervirao jer nece da mi pomogne :x ...

hvala unaprijed svima koji budu imali razumjevanja i strpljenja i zeljeli pomoci :) :sax:
evo da doprinesem malo, posto ne znam pomoci. :D
hadzin'ca ima bezicni modem od novog ADSL paketa (sa tv-om) i nema omogucene simultane konekcije na net.
holowey

#181 Re: Wireless i sve za i o njemu 2007/2008/2009

Post by holowey »

hakazvaka wrote:
hadzinica wrote:ovakav je problem :-)

imam "ovo"( MEDION WLAN USB 2.0 XG-701A)

ne mogu da nadjem driver za ova model(googlala i googlala :-) ...jbg ne znam

i onda ako i kad ga skinem..kako da sebi napravim konekciju..tj kako da nastimam da fatam "signal" sa kompa tj modema u drugoj sobi..

imajte milosti prema meni :skoljka: ..em sam blecak,em plavka..em me muz iznervirao jer nece da mi pomogne :x ...

hvala unaprijed svima koji budu imali razumjevanja i strpljenja i zeljeli pomoci :) :sax:
evo da doprinesem malo, posto ne znam pomoci. :D
hadzin'ca ima bezicni modem od novog ADSL paketa (sa tv-om) i nema omogucene simultane konekcije na net.
ne mozes simultano sa dva i vise racunara da se spoji na ap? ili moze to a ne moze simultano da se spoji na internet? ako je ovo drugo, to se podesava preko bihnet korisnicke stranice... ako je prvo, mozda je odredjeno da se samo jedna mac adresa moze spojiti? ovako napamet, tesko je naci rjesenje...
nuraH

#182 Re: Wireless i sve za i o njemu 2007/2008/2009

Post by nuraH »

imam:
BHTel ADSL modem
D-Link Wi-Fi rooter
Laptop

kako ovo sve spojiti da mogu sa laptopom bežično ići na internet???

unaprijed hvala
red387

#183 Re: Wireless i sve za i o njemu 2007/2008/2009

Post by red387 »

nuraH wrote:imam:
BHTel ADSL modem
D-Link Wi-Fi rooter
Laptop

kako ovo sve spojiti da mogu sa laptopom bežično ići na internet???

unaprijed hvala
Mrežni kabl uključiš u jedan port na ADSL modemu i u jedan port na D-Linku. Ako imaš kreiranu konekciju za ADSL na laptopu, ne trebaš više ništa namještati, samo se zakačiš na WiFi mrežu (koja će ti se vjerovatno zvati D-Link), i konektuješ se.
luckylaka

#184 Re: Wireless i sve za i o njemu 2007/2008/2009

Post by luckylaka »

Tesko mi sve ovo citati nazad pa pitanje Dali postojim jos kakva mogucnost prenosa interneta sa kucnog compa na laptop osim routera.i Drugo.Koliko od kuce mogu nositi laptop da bi imao signal interneta.
holowey

#185 Re: Wireless i sve za i o njemu 2007/2008/2009

Post by holowey »

luckylaka wrote:Tesko mi sve ovo citati nazad pa pitanje Dali postojim jos kakva mogucnost prenosa interneta sa kucnog compa na laptop osim routera.i Drugo.Koliko od kuce mogu nositi laptop da bi imao signal interneta.
wirelessom mozes koristeci obican access point jer ako se kacis na net preko adsl router vjerovatno imas integrisan sa modemom

a zicom, koristeci obican switch

sto se tice udaljenosti, to zavisi od mnogo faktora, ali ne racunaj da ces bez dodatnih antena moci imati signal dalje od max 100m (pod uslovom da izmedju tvoje kuce i lokacije nema nikakvih prepreka)
luckylaka

#186 Re: Wireless i sve za i o njemu 2007/2008/2009

Post by luckylaka »

holowey wrote:
luckylaka wrote:Tesko mi sve ovo citati nazad pa pitanje Dali postojim jos kakva mogucnost prenosa interneta sa kucnog compa na laptop osim routera.i Drugo.Koliko od kuce mogu nositi laptop da bi imao signal interneta.
wirelessom mozes koristeci obican access point jer ako se kacis na net preko adsl router vjerovatno imas integrisan sa modemom

sto se tice udaljenosti, to zavisi od mnogo faktora, ali ne racunaj da ces bez dodatnih antena moci imati signal dalje od max 100m (pod uslovom da izmedju tvoje kuce i lokacije nema nikakvih prepreka)
Hvala za info.Ja konto da laptop mogu koristiti barem 100-200 km.od kuce ??Kako ga onda koristiti na vecoj udaljenosti
holowey

#187 Re: Wireless i sve za i o njemu 2007/2008/2009

Post by holowey »

luckylaka wrote:
holowey wrote:

Hvala za info.Ja konto da laptop mogu koristiti barem 100-200 km.od kuce ??Kako ga onda koristiti na vecoj udaljenosti
100-200km??? mislim da ti je bolje da iznajmis optiku za tu udaljenost :wink:

ili ako si mislio na 100-200m, za to bi ti trebala neka vanjska antena, omni ako hoces da razbaca signal oko kuce, a panel, sektor ili grid antena da signal usmjeris u odredjenom pravcu... od tvojih potreba zavisi tip i jacina antene...
art vandeley

#188 bezicni internet -pomoc

Post by art vandeley »

ovo je vjerovatno cesto postavljano pitanje...ja sam poprilican laik sto se ove oblasti tice pa imajte razumijevanja...dosada sam koristio standardni adsl paket i koristio ga kao takvog i nisam se interesirao o tome vise nikako , vazno je da radi i to je to...medjutim , sad sam se preselio i zelim prikljuciti internet pa sam odlucio da to bude bezicni i to iz vise razloga kao npr. sto mi je u najmanju ruku neprakticno da nekazem nemoguce provlaciti kabal od telefona do PC-a u drugu sobu a i ustvari zelim da idem u korak sa vremenom sto vjerovatno bezicni net to i jeste...e sad klasicno pitanje , koji je net najbolji , najpovoljniji na podrucju Sarajeva...procesljao sam forume i ima dosta rasprave oko toga al opet nista konkretno nisam uspio naci...ustvari kako uopste funkcionira taj bezicni internet , koja mi je oprema potrebna itd...
MaXXaX

#189 Re: bezicni internet -pomoc

Post by MaXXaX »

art vandeley wrote:ovo je vjerovatno cesto postavljano pitanje...ja sam poprilican laik sto se ove oblasti tice pa imajte razumijevanja...dosada sam koristio standardni adsl paket i koristio ga kao takvog i nisam se interesirao o tome vise nikako , vazno je da radi i to je to...medjutim , sad sam se preselio i zelim prikljuciti internet pa sam odlucio da to bude bezicni i to iz vise razloga kao npr. sto mi je u najmanju ruku neprakticno da nekazem nemoguce provlaciti kabal od telefona do PC-a u drugu sobu a i ustvari zelim da idem u korak sa vremenom sto vjerovatno bezicni net to i jeste...e sad klasicno pitanje , koji je net najbolji , najpovoljniji na podrucju Sarajeva...procesljao sam forume i ima dosta rasprave oko toga al opet nista konkretno nisam uspio naci...ustvari kako uopste funkcionira taj bezicni internet , koja mi je oprema potrebna itd...
Ukratko:Access point,uredjaj slican ruteru,na njega ide antena a iz njega opet kabl....Zasto wireless ADSL modem/ruter ne postavis na zid,ispod tel. uticnice i telefona? Tako recimo za ADSL,ili XDSL....ili ako je cable-postavis pored TV-a,ruter wireless bez modema naravno...
Niko tebi ne brani da pola "mahale" pokrijes wirelessom i da taj wireless koristi ADSL ili Cable kao izvor,stvar je samo prilagodbe prostora tj gdje ti "pase" da stavis uredjaj,a da ne ides sa kablovima...sto se tice cijena,i jedna i druga opcija je isplativija od "klasicnog" wireless-a koji se kod nas nudi,to mozes i sam provjeti na stranicama provajdera...
art vandeley

#190 Re: bezicni internet -pomoc

Post by art vandeley »

Uredu , na pocetku da se odmah zahvalim na odgovoru samo nisam bas siguran da li sam bas shvatio kako treba...znaci sa tim acces point uredjajem mogu koristiti klasicnu adsl konekciju a da nemoram provlaciti kablove kroz cijeli stan?? Jesam li blizu? :-) Cable internet mi nije u opciji jer nisam korisnik kablovske tv...
MaXXaX

#191 Re: bezicni internet -pomoc

Post by MaXXaX »

art vandeley wrote:Uredu , na pocetku da se odmah zahvalim na odgovoru samo nisam bas siguran da li sam bas shvatio kako treba...znaci sa tim acces point uredjajem mogu koristiti klasicnu adsl konekciju a da nemoram provlaciti kablove kroz cijeli stan?? Jesam li blizu? :-) Cable internet mi nije u opciji jer nisam korisnik kablovske tv...
Nema na cemu:)
Bio si blizu,samo malo precizniji da budem:
Access point ces dobiti ako ides bas na wireless kao izvor-znaci nije ADSL, bhtelecom,nije logosoft,Plus computers nudi wireless recimo i to znaci da od njih do tvoje kuce ne ide zica nego ste povezani bezicno,kod tebe je acceess point tj antena-da banalizujemo.Od tog access pointa ide kabl opet do racunara.Wireless internet od provajdera zamisli kao recimo mobilni telefon-imas telefon,nema zice izmedju tebe i telecoma.

Sa druge strane kad imas ADSL recimo ti mozes sa wireless ruterom po cijelom stanu napraviti svoj wireless,sa siframa naravno koje ces samo ti znati pa onda se koristi racunarom,mobilnim telefonom ili cim hoces da imas internet.Znaci-uzimas ADSL i ti sebi napravis da imas bezicni internet po stanu,radnji,gdje god zelis-treba ti wireless ruter.

Ova druga opcija je puno bolja jer ovaj prvi wireless zna zezati kad je kisa,snijeg i sl-gubi se komunikacija izmedju tebe i provajdera,a i skuplji je.

Ako treba da pojasnim nesto jos-reci :)
shiljak

#192 Re: Wireless i sve za i o njemu 2007/2008/2009

Post by shiljak »

holowey wrote:

imam ja jedno pitanje, taj access point kosta isto kao i router? :D
http://www.plus.ba/proizvodi/index.php?idkat=764
holowey

#193 Re: Wireless i sve za i o njemu 2007/2008/2009

Post by holowey »

shiljak wrote:
holowey wrote:

koji TAJ ap? koji ap i koji ruter poredis? do kupca je sta ce sebi odabrati... po istoj cijeni mozes kupiti mobitel sa kamerom i digitalni fotoaparat, do tebe je sta ces odabrati od to dvoje...
art vandeley

#194 Re: bezicni internet -pomoc

Post by art vandeley »

MaXXaX wrote:
art vandeley wrote:Uredu , na pocetku da se odmah zahvalim na odgovoru samo nisam bas siguran da li sam bas shvatio kako treba...znaci sa tim acces point uredjajem mogu koristiti klasicnu adsl konekciju a da nemoram provlaciti kablove kroz cijeli stan?? Jesam li blizu? :-) Cable internet mi nije u opciji jer nisam korisnik kablovske tv...
Nema na cemu:)
Bio si blizu,samo malo precizniji da budem:
Access point ces dobiti ako ides bas na wireless kao izvor-znaci nije ADSL, bhtelecom,nije logosoft,Plus computers nudi wireless recimo i to znaci da od njih do tvoje kuce ne ide zica nego ste povezani bezicno,kod tebe je acceess point tj antena-da banalizujemo.Od tog access pointa ide kabl opet do racunara.Wireless internet od provajdera zamisli kao recimo mobilni telefon-imas telefon,nema zice izmedju tebe i telecoma.

Sa druge strane kad imas ADSL recimo ti mozes sa wireless ruterom po cijelom stanu napraviti svoj wireless,sa siframa naravno koje ces samo ti znati pa onda se koristi racunarom,mobilnim telefonom ili cim hoces da imas internet.Znaci-uzimas ADSL i ti sebi napravis da imas bezicni internet po stanu,radnji,gdje god zelis-treba ti wireless ruter.

Ova druga opcija je puno bolja jer ovaj prvi wireless zna zezati kad je kisa,snijeg i sl-gubi se komunikacija izmedju tebe i provajdera,a i skuplji je.

Ako treba da pojasnim nesto jos-reci :)
Pa dobro ,dio toga sto si pokuso objasniti u vezi acces point-a sam i ja znao samo sto nisam skonto da to hoces da kazes... Najvise me zanimalo da li moram kablom povezivati antenu i PC (a sad znam da moram) tako da mi nema neke bas velike razlike jer u obadvije opcije mi valja provlaciti kablove kroz stan...sad konkretno , iako vjerovatno ima zasebna tema za svaki od provajdera koji se nude , da pitam za savjet , koji je trenutno najbolji , znas ono klasicno, i cijena i kvalitet kad se uzmu u obzir?
shiljak

#195 Re: Wireless i sve za i o njemu 2007/2008/2009

Post by shiljak »

shiljak wrote:
holowey wrote:

Code: Select all

koji TAJ ap? koji ap i koji ruter poredis? do kupca je sta ce sebi odabrati... po istoj cijeni mozes kupiti mobitel sa kamerom i digitalni fotoaparat, do tebe je sta ces odabrati od to dvoje...[/quote]
pa neki jeftini router i neki jeftini ap :D Jer ako ovaj jeftini router kosta isto ko jeftini ap, onda je bolje router uzet, jer ga valjda mozes koristiti i kao ap (ako podrzava)..? Nemam iskustva sa routerima puno, tako da mozda grijesim.. :-D
holowey

#196 Re: Wireless i sve za i o njemu 2007/2008/2009

Post by holowey »

shiljak wrote:
shiljak wrote:
holowey wrote:

Code: Select all

koji TAJ ap? koji ap i koji ruter poredis? do kupca je sta ce sebi odabrati... po istoj cijeni mozes kupiti mobitel sa kamerom i digitalni fotoaparat, do tebe je sta ces odabrati od to dvoje...[/quote]
pa neki jeftini router i neki jeftini ap :D Jer ako ovaj jeftini router kosta isto ko jeftini ap, onda je bolje router uzet, jer ga valjda mozes koristiti i kao ap (ako podrzava)..? Nemam iskustva sa routerima puno, tako da mozda grijesim.. :-D
sada ces u granapima racunarske opreme urijetko vidjeti u ponudi iskljucivi ap, vecinom se prodaju wless routeri... ako bas nije dno dna jeftini router, prilikom podesavanja mozes odabrati u kojem ce modu raditi, ap, bridge, repeater, router... prebacis na ap cisto da ti ne dodje do konflikta sa onim smecem od adsl modem/router sto bhtelecom dijeli...

sto se tice isplativosti, opet se vracamo na primjer digitalca i mobitela...
regstrfree

#197 HITNO - BH TELECOM - WIRELESS MODEM?

Post by regstrfree »

Molim vas
kako da se spojim na internet wirelless?
imam tp link modem
sto treba da uradim da se napokon riješim ovih kablova
hvala

pojma nemam kako da to izvedm - znaci treba mi doslovno svaki korak

hvala
neki

#198 Re: HITNO - BH TELECOM - WIRELESS MODEM?

Post by neki »

u browser upisi 192.168.1.1 username: admin password: admin
klikni quick start - next - next, izaberi PPPoE - next
upisi svoj username i password za Bihnet, vpi 8, vci 35 pa next
aktiviraj Wlan, Izaberi WPA2 autentifikaciju, stavi neki password za autentifikaciju klikni next - next

Valjda imas vec wireless mreznu...ona ce ti odma prepoznati novu wifi mrezu (ako nisi mjenjao SSID zvace se TP-LINK) klikni connect i upisi pass koji si stavio za autentifikaciju

to je to
Sarayman

#199 Problem sa kucnim wirelessom

Post by Sarayman »

Vec 10-ak dana imam problem sa jako nestabilnim wirelessom preko kucnog routera (model Linksys WRT54G) koji je star 4 godine. Najcecse uopste nema signala, a kada ga ima onda otvaranje jedne stranice traje minutama. Isto tako, kada ima konekcije, brzo puca i nestaje pa je minutama nema. Uglavnom, skoro da i nemam kucni wireless i fakat je postalo nepodnosljivo. Ne mogu se konektovati ni putem laptopa, ni putem mobitela, dok zicana veza (na desktopu) radi savrseno.
Resetovao sam router i instalirao ga ponovo, medjutim problem je ostao isti. Da li je neko imao slican problem i kako ga je rijesio? Da li je ovo kraj ovog routera i znak da kupim novi?
hakazvaka

#200 Re: Problem sa kucnim wirelessom

Post by hakazvaka »

Sarayman wrote:Vec 10-ak dana imam problem sa jako nestabilnim wirelessom preko kucnog routera (model Linksys WRT54G) koji je star 4 godine. Najcecse uopste nema signala, a kada ga ima onda otvaranje jedne stranice traje minutama. Isto tako, kada ima konekcije, brzo puca i nestaje pa je minutama nema. Uglavnom, skoro da i nemam kucni wireless i fakat je postalo nepodnosljivo. Ne mogu se konektovati ni putem laptopa, ni putem mobitela, dok zicana veza (na desktopu) radi savrseno.
Resetovao sam router i instalirao ga ponovo, medjutim problem je ostao isti. Da li je neko imao slican problem i kako ga je rijesio? Da li je ovo kraj ovog routera i znak da kupim novi?
isti ruter, jaaako slicni problemi, rjeseno zamjenom rutera na WRT54G2 v1.5 :D
Post Reply