Windows 8

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Maharadza

#2201 Re: Windows 8

Post by Maharadza »

Son1 wrote:Koje apps aktivno koristite?
Meni su ove build in odlicne, kao sto je npr news, dok nemam bas nekih third party, pa da i to obogatim :D
Meni dobar aljazeera app za vijesti, potom top gear news, appy geek i appy gamer koji bolje izgledaju nego na androidu, što je i logično jer je veći ekran u pitanju pa je i preglednost bolja! Od ovih ostalih nekada otvorim board express za brzi pregled foruma ili fruit ninja jer je nekako lakše mišem "rezati" po većem ekranu nego prstom po smartphone-u! :mrgreen:
shiljak

#2202 Re: Windows 8

Post by shiljak »

@Maharadza o kojem se updatu radi, jel možeš vidit? :-D
Maharadza

#2203 Re: Windows 8

Post by Maharadza »

shiljak wrote:@Maharadza o kojem se updatu radi, jel možeš vidit? :-D
Evo ss pa divi:

Image

Znači nakon ovoga što je danas instalirano (13.11.) sam primjetio poboljšanje u radu metro aplikacija!
shiljak

#2204 Re: Windows 8

Post by shiljak »

a fkt jest :D Ja sve mislio pokrenuta mi metro aplikacija kad ulazim, jer mi se bukvalno odma prikaže :D
Maharadza

#2205 Re: Windows 8

Post by Maharadza »

shiljak wrote:a fkt jest :D Ja sve mislio pokrenuta mi metro aplikacija kad ulazim, jer mi se bukvalno odma prikaže :D
That's it! :mrgreen:

Znači opravdano sam onaj win7 uklonio iz dual boot-a, n1 MS! :thumbup:
Broly_the_Legend

#2206 Re: Windows 8

Post by Broly_the_Legend »

znnaci nemojte mi zamjerit na off topicu al nisam vidio temu maksuz za win 7

sestra je kupila laptop uz koji je kao dobila win 7 home premium licenciran
ona ga trenutno ne koristi pa je kod mene kad sam ga upalio pise da je kljuc koji je unesen neispravan il vec koristen a isteklo je mjesec dana ( znaci ona nema internet trenutno).
i sad mi nudi kad se upali aktivaciju putem skyp broja mejutim ne mogu da nazovem odma mi izbaci ono za kredite
ili da kupim novi aktivacijski kljuc
imal kavog rijesenja ovdje

kad otvorim osnovne inf o racunaru pise win is activated i ispod toga neki product key
ja nema blage sta se ovdje desava
Last edited by Broly_the_Legend on 13/11/2013 20:08, edited 1 time in total.
Qler

#2207 Re: Windows 8

Post by Qler »

Znate da sad kad zatvarate metro aplikacije, morate drzati malo duze ono na dnu, da se zatvori skroz? Vidjet cete da se okrene prozorcic.
escobar__

#2208 Re: Windows 8

Post by escobar__ »

Znamo.
shiljak

#2209 Re: Windows 8

Post by shiljak »

Qler wrote:Znate da sad kad zatvarate metro aplikacije, morate drzati malo duze ono na dnu, da se zatvori skroz? Vidjet cete da se okrene prozorcic.
Ja ne znam :D Meni se taj prozor okrene samo kada ga prebacim u desni donji ugao, i tad kad je okrent je ugašen. Ja sam do sad gasio kada bi povukao sa top na donji dio, ali centar.. Ovo sa rotacijom u desnom ćošku nisam siguran za šta služi :D
forel

#2210 Re: Windows 8

Post by forel »

Broly_the_Legend wrote:znnaci nemojte mi zamjerit na off topicu al nisam vidio temu maksuz za win 7

ona ga trenutno ne koristi pa je kod mene kad sam ga upalio pise da je kljuc koji je unesen neispravan il vec koristen a isteklo je mjesec dana ( znaci ona nema internet trenutno).
i sad mi nudi kad se upali aktivaciju putem skyp broja mejutim ne mogu da nazovem odma mi izbaci ono za kredite

kad otvorim osnovne inf o racunaru pise win is activated i ispod toga neki product key

Windows 7 se veze za komponente keyom, dakle ako instaliras na mom PC 7 micu, i uneses validan kljuc, i meni crkne maticna ploca i zamjenim ju, 7 mica vise nije aktivirana.Mislim da je potrebno da posaljes pismo MS-u i da ti objasne proceduru za nasu zemlju.U HR se to radi preko besplatnog telefona za HR i objasne ti sve postupke.
Maharadza

#2211 Re: Windows 8

Post by Maharadza »

shiljak wrote:
Qler wrote:Znate da sad kad zatvarate metro aplikacije, morate drzati malo duze ono na dnu, da se zatvori skroz? Vidjet cete da se okrene prozorcic.
Ja ne znam :D Meni se taj prozor okrene samo kada ga prebacim u desni donji ugao, i tad kad je okrent je ugašen. Ja sam do sad gasio kada bi povukao sa top na donji dio, ali centar.. Ovo sa rotacijom u desnom ćošku nisam siguran za šta služi :D
A meni se opet zatvori i bez te rotacije! :mrgreen:
Qler

#2212 Re: Windows 8

Post by Qler »

Ne zatvori se skroz, ode kao u neku hibernaciju, suspenziju...
Maharadza

#2213 Re: Windows 8

Post by Maharadza »

Qler wrote:Ne zatvori se skroz, ode kao u neku hibernaciju, suspenziju...
U pravu si, govno i dalje prikazano u task manager-u! Što je najgore, izgleda ni desni klick -> close nema efekta već samo to čekanje na "rotaciju"?! :-x
Broly_the_Legend

#2214 Re: Windows 8

Post by Broly_the_Legend »

forel wrote:
Broly_the_Legend wrote:znnaci nemojte mi zamjerit na off topicu al nisam vidio temu maksuz za win 7

Windows 7 se veze za komponente keyom, dakle ako instaliras na mom PC 7 micu, i uneses validan kljuc, i meni crkne maticna ploca i zamjenim ju, 7 mica vise nije aktivirana.Mislim da je potrebno da posaljes pismo MS-u i da ti objasne proceduru za nasu zemlju.U HR se to radi preko besplatnog telefona za HR i objasne ti sve postupke.

hvala na odgovoru rijesio sam
shiljak

#2215 Re: Windows 8

Post by shiljak »

Nije ni to loš fazon :-D Ugasi aplikaciju (ne troši se cpu) ali je pohranjena u ram-u :-D Meni nikad OS ne uzme više od 2 GB rama, ovo je sad prvi put da sam napunio na 3-4 GB radi metro aplikacija :-D
mirsek

#2216 Re: Windows 8

Post by mirsek »

Malo banalno pitanje, ali kako se aplikacija skroz gasi kod win 8.1 bez ovog zadnjeg update-a ?
Posto imam samo 1 GB rama u laptopu ovo mi je vazna informacija.
Maharadza

#2217 Re: Windows 8

Post by Maharadza »

mirsek wrote:Malo banalno pitanje, ali kako se aplikacija skroz gasi kod win 8.1 bez ovog zadnjeg update-a ?
Posto imam samo 1 GB rama u laptopu ovo mi je vazna informacija.
Znači mišem ideš u lijevi gornji ugao, pojavit' će se "lista" sa otvorenim metro app-ovima (AKO ih ima uopšte otvorenih, ako nema neće se ni pojaviti :mrgreen: ), potom drag&drop na dno ekrana koji god app želiš ugasiti, sačekaš "rotiranje" prozora i ugašen je! :thumbup:

Ako hoćeš da ideš na sigurno -> task manager -> desni klick na željeni proces -> End task! :mrgreen:
escobar__

#2218 Re: Windows 8

Post by escobar__ »

Ili jednostavno bez ikakvog povlačenja i čekanja koristiš tastaturu. Alt + F4 i Allahimanet.
Quaresma

#2219 Re: Windows 8

Post by Quaresma »

evo sad i ja frisko nabacio win8.1, ali nece da nadje ni jedan update? u control panelu se samo vrti ona zelena linija do beskonacnosti
Qurajber

#2220 Re: Windows 8

Post by Qurajber »

Ja sam takođe danas na jednom računaru instalirao Win 8.1 Pro i pokupio je cca 400MB update....

Image

Idi na Windows Update, šta će ti Control Panel....
Quaresma

#2221 Re: Windows 8

Post by Quaresma »

pa u control panelu se nalazi windows update?

ali nebitno sad, nastimao sam, vrijeme mi nije bilo tacno, brzalo je za par sati pa valjda je zbog toga

samo glupo mi ovo, preko metro storea ne mogu naci neke aplikacije, a kad idem preko browsera onda te applikacije lako nadjem i instaliram

sad trazio nokia music aplikaciju, preko storea ne moze naci a preko web browsera je nasao i instalirao
HardCore

#2222 Re: Windows 8

Post by HardCore »

Quaresma wrote:pa u control panelu se nalazi windows update?

ali nebitno sad, nastimao sam, vrijeme mi nije bilo tacno, brzalo je za par sati pa valjda je zbog toga

samo glupo mi ovo, preko metro storea ne mogu naci neke aplikacije, a kad idem preko browsera onda te applikacije lako nadjem i instaliram

sad trazio nokia music aplikaciju, preko storea ne moze naci a preko web browsera je nasao i instalirao

promjeni region na US
Quaresma

#2223 Re: Windows 8

Post by Quaresma »

region US sam odmah psotavio, tastature mi je Cro

eh sad imam drugi problem, ne znam koja mi je tacno verzija windowsa
samo pise Windows 8.1, ne pise ni da je profesional, ultimate, home premium i dr.
samo znam da je 64bitna verzija

ovo je ona ranija verzija sa torrenta prije nego sto je ms ofisl objavio
arnes_king

#2224 Re: Windows 8

Post by arnes_king »

Raja jedno pitanje,

Moze li se windows 8.1 nekako instalirati preko win7 bez formatiranja i sa zadrzavanjem programa?
Maharadza

#2225 Re: Windows 8

Post by Maharadza »

KvaziExpert wrote:
arnes_king wrote:Raja jedno pitanje,

Moze li se windows 8.1 nekako instalirati preko win7 bez formatiranja i sa zadrzavanjem programa?
Mene je instalacija 8.1 na win8 pitala hoces li zadrzati licne dokumente ili da sve brise. Svi programi su otisli. Ne znam kakva su iskustva ostalih, mozda sam ja nesto zaje#o.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Ja odabrao da zadržim sve i stvarno ništa nije falilo nakon završetka instalacije! :thumbup:
Post Reply