Haha dobra ova.
Istina
Moderator: Benq
Haha dobra ova.

A tek za XP kakva je bila kuknjava, pa i za Win 98 Se
Neće ti kompjuter prestati raditi sljedeći mjesec. Nastavi sa 10. A imaš uputstvo na internetu kako da zausutaviš onaj podsjetnik da pređeš na 11, da te ne ometa.
Hvala, vidim s nekim ovdje to i opcije ostale. Znam nešto oko kompjutera ali sam samouk i slabo je to moje znanje baš.
Ma znam da neće, nije ni do sada. Ali treba ga malo ušminkati da ne kažem popraviti.Hakiz wrote: ↑30/09/2025 21:51Neće ti kompjuter prestati raditi sljedeći mjesec. Nastavi sa 10. A imaš uputstvo na internetu kako da zsudts iš onaj podshetmik da pređeš na 11, da te ne ometa.
Kod mene na netbooku XP, na desktopu dualboot 7 i KX Studio (audio optimizovana Linux distribucija), na laptopu 10![]()
Plan je na desktopu ostati na 7 ili 10 za programe koje Linux nema (recimo EPROM programator radi samo na Windowsima, ima još takvih) i dual boot sa Ubuntu Studio, a na laptop Mint.
Svi sistemi su bili OK manje vise...sve se to pokrpi ali fakat u 10 godina koristenja win 10,najmanje sam problema imao sa njim dugorocno. Jos sam se bio prijavio i kao beta tester za win 10 mobile i preko toga sam dobio gratis licencu za win 10. Radila je na vise masina a evo na win 11 ne radi,iako sam uradio upgrade...i sada moram preko krekova to aktivirati.
I ja sam isto “haker” iz tog perioda.zippoo87 wrote: ↑30/09/2025 22:44Svi sistemi su bili OK manje vise...sve se to pokrpi ali fakat u 10 godina koristenja win 10,najmanje sam problema imao sa njim dugorocno. Jos sam se bio prijavio i kao beta tester za win 10 mobile i preko toga sam dobio gratis licencu za win 10. Radila je na vise masina a evo na win 11 ne radi,iako sam uradio upgrade...i sada moram preko krekova to aktivirati.
Mislim win11 je haman pa identican kao win10 . Nije da mi je to neka razlika...nego onako komentarisem iz licnog iskustva i koristenja. A ja od win xp koristim racunare i prvi win xp prije service pack 1,2,3...e to je bilo nevidjeno smece ,BSOD je bio na dnevnoj bazi hahaha
Kada se sjetim soka...tek kupili racunar,placen onda skoro 2000 KM,sumu prodali...radio par dana ,ja srednjoskolac,nemam pojma o tome nista,prvi racunar i puf,plavi ekran iz cista mira. Noge se osjekle![]()
![]()
![]()
Sreca sa bratom u razred isao kompjuteras neki,pa nam to popravio 1-2 i onda ja pratio sta on radi i kako i naucio se,nesto zapisao ,dok nisam skontao,jer nije odmah bio ni internet
kada je dosao internet,onda sam postao "haker"![]()
Haha nisam se toliko patio sa disketama...nekako sam ih jedva koristio,jer sam bio na prelazu na cd-ove...imao sam odmah na racunaru i cd przac
I ja sam prvo koristio dial up...mozda 1 godinu ill malo manje i htio uvesti wireless internet ali nisam mogao,jer mi je kuca zavucena i nisam imao opticku vidljivost i pojavi se adsl,covjek mi jedan kaze da je to dobro i ja medju prvim u gradu to uvedem i fakat je to tada bilo wow...brzina sa dial up i 58 Kbps,skocila ja 1 Mbps i dalje svi znaju sve...famozno ogranicenje na 3 Gb ili 5 GB ili 10 GB i freezona i Counter Strike i FTP itd itdneraaaa wrote: ↑30/09/2025 23:06I ja sam isto “haker” iz tog perioda.zippoo87 wrote: ↑30/09/2025 22:44Svi sistemi su bili OK manje vise...sve se to pokrpi ali fakat u 10 godina koristenja win 10,najmanje sam problema imao sa njim dugorocno. Jos sam se bio prijavio i kao beta tester za win 10 mobile i preko toga sam dobio gratis licencu za win 10. Radila je na vise masina a evo na win 11 ne radi,iako sam uradio upgrade...i sada moram preko krekova to aktivirati.
Mislim win11 je haman pa identican kao win10 . Nije da mi je to neka razlika...nego onako komentarisem iz licnog iskustva i koristenja. A ja od win xp koristim racunare i prvi win xp prije service pack 1,2,3...e to je bilo nevidjeno smece ,BSOD je bio na dnevnoj bazi hahaha
Kada se sjetim soka...tek kupili racunar,placen onda skoro 2000 KM,sumu prodali...radio par dana ,ja srednjoskolac,nemam pojma o tome nista,prvi racunar i puf,plavi ekran iz cista mira. Noge se osjekle![]()
![]()
![]()
Sreca sa bratom u razred isao kompjuteras neki,pa nam to popravio 1-2 i onda ja pratio sta on radi i kako i naucio se,nesto zapisao ,dok nisam skontao,jer nije odmah bio ni internet
Hej, uspio napraviti PPP konekciju za dial up i to sam.
Znaš šta je to značilo u to vrijeme. Još kad neka cura zakuka da joj neće nešto internet, pa je ubijedim da odem kod nje kuci i da ću napraviti, i napravim a ona me gleda i topi se sva “Kako to znaš, jesi pametan, ja to nikad ne bi mogla” a ja ono sav važan, izmislio točak![]()
U pravu si.zippoo87 wrote: ↑01/10/2025 00:06Haha nisam se toliko patio sa disketama...nekako sam ih jedva koristio,jer sam bio na prelazu na cd-ove...imao sam odmah na racunaru i cd przac
I ja sam prvo koristio dial up...mozda 1 godinu ill malo manje i htio uvesti wireless internet ali nisam mogao,jer mi je kuca zavucena i nisam imao opticku vidljivost i pojavi se adsl,covjek mi jedan kaze da je to dobro i ja medju prvim u gradu to uvedem i fakat je to tada bilo wow...brzina sa dial up i 58 Kbps,skocila ja 1 Mbps i dalje svi znaju sve...famozno ogranicenje na 3 Gb ili 5 GB ili 10 GB i freezona i Counter Strike i FTP itd itdneraaaa wrote: ↑30/09/2025 23:06I ja sam isto “haker” iz tog perioda.zippoo87 wrote: ↑30/09/2025 22:44
Svi sistemi su bili OK manje vise...sve se to pokrpi ali fakat u 10 godina koristenja win 10,najmanje sam problema imao sa njim dugorocno. Jos sam se bio prijavio i kao beta tester za win 10 mobile i preko toga sam dobio gratis licencu za win 10. Radila je na vise masina a evo na win 11 ne radi,iako sam uradio upgrade...i sada moram preko krekova to aktivirati.
![]()
![]()
Hej, uspio napraviti PPP konekciju za dial up i to sam.
Znaš šta je to značilo u to vrijeme. Još kad neka cura zakuka da joj neće nešto internet, pa je ubijedim da odem kod nje kuci i da ću napraviti, i napravim a ona me gleda i topi se sva “Kako to znaš, jesi pametan, ja to nikad ne bi mogla” a ja ono sav važan, izmislio točak![]()
![]()
Nekako je u to vrijeme ucenja i internet bio uzbudljiv...dernek forum i tutorijali ,pa se pojavio Youtube,pa FB,pa poslije sve ostalo
Ovo danas je sve na dohvat ruke a niko nema volju da uci nesto...djeca od malena samo igrice i crtici,kasnije kada malo odrastu drustvene mreze ali nema tu nikakve cari ni u cemu. Mnogi skroz malo znaju ista i sa telefonima a vecina mladjih od 15 godina danas nema uopste racunar u kuci,njima sve sto treba koriste na telefonu.
Valjda se pojavi i kod mene na laptop....
Dobio sam i ja samo što je Canary pa dobih i savjet da pređem na Betu koja je stabilnija.

Više je izgleda integrisanje AI sa File Explorerom ili Task Managerom itd, mogu se brisati 'zakucane' aplikacije ili dobiti napredniju Wi Fi podršku, AI u Settingsu pametno pretražuje postavke, npr. "učini laptop tišim" vodi direktno do optimizacije ventilatora. Prevodi dokumente i dosta uspješno samo nije znao ili nije htio prevesti 'sudžuka' i sl.

skupljac_zeljeza wrote: ↑01/10/2025 10:40Dobio sam i ja samo što je Canary pa dobih i savjet da pređem na Betu koja je stabilnija.
![]()
Bez zurbe sacekati par mjeseci da ispeglaju bugove, bice kumulativnih nadogradnji, pa onda preci ili uraditi clean instalaciju, nista ne propustate da ne znam ti za sta koristite racunar.
neće vala, iako imam dual boot, 99 posto vremena sam na linuxu, igre koje igram ne koriste kernel level anti cheat smeće, tako da na windoze samo radi nekih sitnica
Nije ovo još ništa šta imaju u planu korak po korak. Možeš npr. u Galeriji u tražilicu ukucati riječ 'pas' i da ti pronađe sve slike na kojima se nalazi pas. Ili desnim klikom u Galeriji bez mog otvaranja u nekoj aplikaciji obrisati pozadinu. Bit će tu stotine noviteta nekome bitnih, a nekome nebitnih. Ovo je još početak u Beta verziji pa nešto radi, nešto još ne radi.DonieBrasco wrote: ↑01/10/2025 11:30
Bez zurbe sacekati par mjeseci da ispeglaju bugove, bice kumulativnih nadogradnji, pa onda preci ili uraditi clean instalaciju, nista ne propustate da ne znam ti za sta koristite racunar.