visual basic unutar ms accesa
Moderator: Benq
- irfan2
#1 visual basic unutar ms accesa
treba mojoj sestri za posao, i to bas detaljno...uredsko poslovanje itd
da li iko zna o cemu pricam..treba mi neka literatura, savjet kako da pocne ucit, kome da se obrati, koju knjigu da nadje...
da li iko zna o cemu pricam..treba mi neka literatura, savjet kako da pocne ucit, kome da se obrati, koju knjigu da nadje...
-
eHost
uredsko poslovanje nema veze sa programiranjem
visual basic unutar accessa je tkz. VBA ( Visual Basic for Applications ) koji se nalazi unutar citavog office paketa i sa njime je moguce praviti .. hm.. pa nazovimo to aplikacijama i to unutar programa iz office.ovog paketa...
google is your friend
Pozdrav
E.S.
eHost
visual basic unutar accessa je tkz. VBA ( Visual Basic for Applications ) koji se nalazi unutar citavog office paketa i sa njime je moguce praviti .. hm.. pa nazovimo to aplikacijama i to unutar programa iz office.ovog paketa...
google is your friend
Pozdrav
E.S.
eHost
-
Toozla
#3 Re: visual basic unutar ms accesa
.....u principu VBA je light verzija Visual Basic 6.0.....prema tome neka knjiga za pocetnike koja obradjuje VB 6.0....trebace joj i Visual Studio 6.0 jer vjerujem da ga vecina knjiga koriste kao development okruzenje....irfan2 wrote:treba mojoj sestri za posao, i to bas detaljno...uredsko poslovanje itd
.....naravno, trebace joj i access....
....ovo u slucaju ako je zainteresovana za malo detaljnije ucenje...ako nije i ako je striktno interesuje ovo sto si naveo, vjerovatno i u BIH mozes naci neku knjigu koja obradjuje programiranje u access-u....
....probaj traziti nesto tipa application for access 2000 ili access 2003....
nesto u ovome stilu:
http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/de ... 7?v=glance
-
kub lajkan
http://www.interliber.com/catlistdetail ... uctID=7248
Narucis preko internet-knjizare. Mislim da su smjesteni na Veterinarskom fakultetu...
Narucis preko internet-knjizare. Mislim da su smjesteni na Veterinarskom fakultetu...
-
ulicar
#5 Re: visual basic unutar ms accesa
Hadjo, to je puni programski jezik. Neko rece da je light verzija VB6, a nije, jer haman sve sto mozes uraditi u VB6, mozes i u VBA (i jos gutu drugih stvari). Glavne razlike su da nemozes napraviti izvrsne (executable) fajlove i da program ne vozi u svom memorijskom prostoru, ali to tebe ne interesuje.
Neise, pogledaj http://www.blueclaw-db.com/accessvisualbasic/, a imas i gomile knjiga na temu Access programiranja
Neise, pogledaj http://www.blueclaw-db.com/accessvisualbasic/, a imas i gomile knjiga na temu Access programiranja
irfan2 wrote:treba mojoj sestri za posao, i to bas detaljno...uredsko poslovanje itd
-
neko iz mase
Za VBA ti nije potreban visual studio. Sve se radi u Macro Editoru u office paketu. Ostavi mi email pa cu ti poslati par e-books. Inace ces naci masu informacija na google (samo treba znati sta da trazis). takodje, ako si upoznat sa VB, dosta programa i funkcija ce raditi same od sebe.
- irfan2
hvala na iscrpnim odgovorima.... 
sto se tice mejla---> [email protected] ...
pa ako ti nije tesko i ako imas neki broadband
hvala unaprijed
sto se tice mejla---> [email protected] ...
pa ako ti nije tesko i ako imas neki broadband
e to je i bio problem...sad jel otprilike znam sta treba da trazim...ili ima jos nesto sto treba da znam?Inace ces naci masu informacija na google (samo treba znati sta da trazis).
-
neko iz mase
ukratkoirfan2 wrote:upravo sam malo pregledao ovo sto ste mi ostavili...
pitanje: da li je za poznavanje visual basica potrebno poznavanje samog basica... i kakva su vasa iskustva sa ovom knjigom:
"Learn to program with Visual Basic 6" by John Smiley
et
1.NE
2. Neznam
preporucio bi ti kod VB da se ne ides u detaljno ispitivanje primjera, vec da iste citas kod samog programiranja. Tj, tako sam ja naucio VB/VBA. Polako predji preko osnova, tj kako postaviti projekt, napraviti formu, objekte, povezati ih i onda studiraj primjere samo kroz potrebu na aplikaciji koju radis. Inace je VB uz Visual Studio strasno jednostavan. Kad si vec na tom stupnju, onda radije predji na VB.Net ili C# (ovaj zadnji bi ti preporucio). VB.Net ti je slican VB, samo je moguce koristiti OOP, tj Object Oriented Programming, sto ti daje laksi pristup problemu i laksi setup. C# ti je mjesavina VB.Net, C++ i JAVA jezika napravljen za MS, Sto znaci da je najbolje iz svih ubaceno u C#
Izvinjavam se sto sam malo odlutao, ali ti pousavam preporuciti neke stvari ako se interesujes za to
-
neko iz mase
Ah da, poslacu ti par knjiga za VB i VBA veceras (nisam zaboravio)
-
Apos
Vezano za VBA i VB da li bi pomenutu e-books literaturu mogao poslati na [email protected]. I ako imaš bilo šta vezano za MS Excel i MS Access.
Zahvalan
Zahvalan
-
neko iz mase
got mailirfan2 wrote:za te e books..bil mogao samo rec naslove i autore..