Video igra o Bosni

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
gerwasius

#201 Re: Video igra o Bosni

Post by gerwasius »

jooj moj boze nikad nikoga na ovom forumu a de ljudi malo se ukljucite i odgovorite mi na par pitanaja :-D :-D :-D kako se ova igra_ ako se igra preko interneta kako ide str?...samo mi odgovorite na ta 2 pitanja
armin_tz

#202 Re: Video igra o Bosni

Post by armin_tz »

gerwasius wrote:jooj moj boze nikad nikoga na ovom forumu a de ljudi malo se ukljucite i odgovorite mi na par pitanaja :-D :-D :-D kako se ova igra_ ako se igra preko interneta kako ide str?...samo mi odgovorite na ta 2 pitanja
'vako, igra ti još nije ni napravljena :lol: :lol: i ne igra se na netu
gerwasius

#203 Re: Video igra o Bosni

Post by gerwasius »

ih ih ih jooj gerwasius gerwasius izgleda kupovaati cd :roll:
ja.neron

#204 Re: Video igra o Bosni

Post by ja.neron »

Pietje_Bel je otišo u banoviće vraća se za 30 dana
gerwasius

#205 Re: Video igra o Bosni

Post by gerwasius »

vi meni javite kada ce se moci igrati a onda cu vidjeti kada bude gotovo ako nemonem nacvi pogledat cu preko interneta ima jedna stranica i i ima jako dobre igre evo str
http://underground.com.ba/index.php?opt ... &Itemid=86

i kada izajde nek mi samo kaze kako ce se tacno zvati igra i vidjet cu na toj str
gerwasius

#206 Re: Video igra o Bosni

Post by gerwasius »

ahahha vazi :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D : :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
LazarusK

#207 Re: Video igra o Bosni

Post by LazarusK »

Image

slucajno sam naleteo na ovo trazeci grb moje porodice....
odmah da napomenem da ne zelim nikakvu svadju niti ponositu nacionalnost....ali cisto da osoba koja pravi zna da..
grb porodice Covacichc... tj. Kovachic...potice iz Crne Gore ima nas i u Bosni , ali to je sticajem okolnosti... i lepsih ''starijih sloznih dana'' .... trenutno smo locirani u Beogradu....
Pozdrav Lazarus
cimma

#208 Re: Video igra o Bosni

Post by cimma »

Stari Rimljani imali su spate i gladiuse. Japanci imaju katane, Arapi sablje dimiskije, Francuzi florete, a Srbi su imali svoj mač u borbi protiv turske sablje.
Podeljena su mišljenja oko toga da li su Srbi u srednjem veku uvozili oružje ili su ga sami pravili. Magistar arheologije i mačevalac Marko Aleksić nema dilemu - teški dvoručni mačevi ili, kako ih on naziva srpski mačevi, na ovom prostoru iskivani su počev od druge polovine 14. veka.
U svojoj knjizi "Srednjevekovni mačevi u jugoistočnoj Evropi", u kojoj opisuje više od 400 mačeva (ne samo sa prostora Balkana), Aleksić je zaključio da Srbi jesu imali svoj "mačevalački brend".
"Na osnovu svih danas poznatih nalaza, došao sam do zaključka da su na području srednjevekovne srpske države i okolnih zemalja, u razdoblju između Maričke (1371. godine) i Kosovske (1389. godine) bitke iskivani najstariji oblici mačeva sa 'S' nakrsnicom...", kaže Aleksić.
Prateći put iseljavanja Srba, Aleksić je utvrdio da su se srpskim mačevima koristili i u Mletačkoj republici i Dalmaciji, odnosno tamo gde su Turci napredovali.
"Za razliku od ugarskih, koji su iskivani u prvoj polovini i sredinom 15. veka, venecijanski su pravljeni uglavnom nekoliko decenija kasnije. U Mletačkoj republici znani su pod imenom spade skijavone što u prevodu znači slovenski mač, ali tada su Sloveni tamo poistevećivani sa Srbima. Znači, mač sa 'S' nakrsnicama ulazio je u 'modu' kako se turska vojska približavala kojoj državi", kaže Aleksić.
Uloga nakrsnica mogla je da se sastoji u tome da se sečivo protivnikovog oružja na trenutak otkloni u stranu ili uaglavi u povijenom kraku nakrsnice i time omogući dovoljno vremena da naš vitez zada udarac. Takav manevar bilo je moguće izvesti pre svega protiv sečiva sablje, posebno turskog tipa sablje zvane kilidž.
Image
cimma

#209 Re: Video igra o Bosni

Post by cimma »

Sto se tice oruzja za one koji ne znaju:

Volza-oruzje slicno halebardi.U osnovi koplje sa sekirom na vrhu,u ovom slucaju ta sekira vise podseca na "sataru".Nesto kraca od halebarde.

Bila-slobodan prevod sa engleskog Bill.Vrsta koplja srednje duzine.Koristena je za borbu protiv konjanika.Sa njom bi se konjanik takoreci skinuo sa konja.Kasnije je usavrsena doradjivanjem kuke na vrh.

Arbalet-vrsta samostrela, nastao u kasnom srednjem veku.Glomazniji od samostrela.Natezao se veoma sporo sa dve poluge i cekrkom na kraju.Za ispaljivanje je koristena sajla a luk je bio izradjen od metala.

Malet-dosta slican malju samo sto umesto regularne glave(kao cekic) ima okruglu glavu.

Mlat-buzdovan sa lancem i kuglom.

Koplja
Image

Macevi
Image

Halebardi
Image

Shema samostrela
Image

Svinjoloki bascinet
Image

Obican bascinet
Image

Puni slem
Image

Salet
Image
cimma

#210 Re: Video igra o Bosni

Post by cimma »

Grb Nikolica, nastali od Nikole I. sinovca Stefana Nemanje i sina kneza Miroslava vladara Huma, to je bio rodjeni brat Stefana Nemanje

Image

Jedna verzija grba Nemanjica

Image
cimma

#211 Re: Video igra o Bosni

Post by cimma »

bandit wrote:
cimma wrote:Grb Nikolica, nastali od Nikole I. sinovca Stefana Nemanje i sina kneza Miroslava vladara Huma, to je bio rodjeni brat Stefana Nemanje

Naziv topic-a 'Video igra o Bosni' potakeo te je da nam malo pricas o srpskoj historiji ... bravo ti ... :thumbup:
Video igra nije o Bosni nego o ovom delu Evrope u srednjevekovnom dobu. Bosna je samo jedna od frakcija. Kao, izmedju ostalog i Vizantija, Bugarska, Vlaska, Srbija, Madjarska i td. Ja isnosim samo podatke koje znam kako bi Pietje_Bel to mogao da prosledi onima koji prave ovaj mod.
Van Halen

#212 Re: Video igra o Bosni

Post by Van Halen »

ja.neron wrote:Pietje_Bel je otišo u banoviće vraća se za 30 dana
Brojimo dane do povratka, još malo :D
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#213 Re: Video igra o Bosni

Post by Toto »

A hoce li bit Kosovska bitka u tom modu.
Da se jopet posoramo........ sa Turcima.
cimma

#214 Re: Video igra o Bosni

Post by cimma »

@bandit
Pietje_Bel je kroz ceo topic pokazivao jedinice koje su napravili, medju kojima ima i srpskih, pa nisi rekao da nas to neinteresuje nego samo bosanske i tako to... A sto se tice twcenter.net sve informacije su dobro dosle, indirektno ili direktno.
gerwasius

#215 Re: Video igra o Bosni

Post by gerwasius »

hahhahah a ti cimma naslov je IGra o Bosni a ne IGRA o SRBIJI pa zato ako imas sta korisno za bosnu javi ako ne nemoras ni javljat
cimma

#216 Re: Video igra o Bosni

Post by cimma »

cimma wrote:Grb Nikolica, nastali od Nikole I. sinovca Stefana Nemanje i sina kneza Miroslava vladara Huma, to je bio rodjeni brat Stefana Nemanje

Image

Jedna verzija grba Nemanjica

Image
Hum je jedan od naziva koji označava Humsku zemlju u srednjem vijeku. Upotrebljava se u literaturi i kao oznaka za historijsku Hercegovinu, mada to nije pravilno. Granice i područja koja je obuhvatala Humska zemlja i Hercegova zemlja (Hercegovina) su različite. Humska zemlja je sastavni dio Hercegovine. Obuhvatala je župe u donjem toku sliva rijeke Neretve.

Na području Huma vladali su nasljednici kneza Miroslava Nemanjića i priznavali vazalnost srpskoj državi Nemanjića. Ban Stjepan II Kotromanić pripojio je Hum Bosni 1326. Oko Huma Bosna je ratovala sa Srbijom (u doba kralja i cara Dušana) i sa Ugarskom i uspijela da ga zadrži u svojoj vlasti. Hum (Humska zemlja) se nalazio u titulaturi bosanskih vladara.

Nikolići su srednjovjekovna humska vlastelinska porodica prepoznatljiva po posjedu područja Popovog polja.

Uz vlastelu Milatoviće, Sankoviće i Radivojeviće Nikolići su najvažniji predstavnici Humske zemlje u razvijenom srednjem vijeku. Najvažniji predstavnici su knez Grgur Nikolić i vojvoda Radoje Nikolić. Nikolići su priznavali prevlast Sankovića i Kosača kao gospodara dijela Huma. Kao vlasnici posjeda u župi Popovo ubirali su mogoriš koji su Dubrovčani plaćali Slavenima u zaleđu zbog korišćenja njihovih posjeda za ispašu svoje stoke i za vinograde.

Doduse nije Bosna, ali...

E da i sve skinuto sa wikipedia-e
cimma

#217 Re: Video igra o Bosni

Post by cimma »

Sad sam video da sam citirao sam sebe, idiotski jbg. Mrzi me da prepravljam.
Pietje_Bel

#218 Re: Video igra o Bosni

Post by Pietje_Bel »

Evo obiteljskih grbova Bosanskih plemica:

Prenijeo sam ih sa ovog website-a:

http://www.zemljabosna.com/bosanska_kra ... ldika.html

I nasao sam ih na site-u Fojnickog samostana:

http://www.samostan.ba/photos/displayim ... =11&pos=38

Kotromanici:

Image

Kosacici:

Image

Dimicevic?

Image

Castriotic

Image

Predoevic

Image

Cistokrilic

Image

Jablanic

Image

Radielovic

Image

Kacic

Image
gerwasius

#219 Re: Video igra o Bosni

Post by gerwasius »

oooooooooooo vratio si se
cimma

#220 Re: Video igra o Bosni

Post by cimma »

Vec postoji igra gde moze da se vodi Bosna.

Image

http://pc.gamezone.com/gzreviews/r22715.htm

Ali ne moze da se poredi sa ovim TW modom, naravno.
cimma

#221 Re: Video igra o Bosni

Post by cimma »

Šero 11 wrote:A hoceli biti jaka igra ....mislim jeli zauzima puno memotije i graficke? :?
Za Medieval II: Total War je potrebno

Windows 2000/XP/Vista
1.8 GHz Processor
512 MB RAM
11GB uncompressed free Hard disk space
128 MB DirectX 9.0c compatible Graphics card
DirectX 9.0c compatible 16-bit Sound card
8x Speed DVD-ROM drive

Ovo ce verovatno biti dovoljno i za ovaj mod.
jareb

#222 Re: Video igra o Bosni

Post by jareb »

Nerazumijem se bas u igre jer ih nevolim ali me ova malo zainteresovala dali je to on line igra tipa ogame ili travian ako jest to je bezveze previse oduzmima vremena necu da mi zivot prozlazi za monitorom.
cimma

#223 Re: Video igra o Bosni

Post by cimma »

bandit wrote:
cimma wrote:
Ovo ce verovatno biti dovoljno i za ovaj mod.

Ako ikad se napravi ... :zzzz:
Istina, a bilo bi steta da ne izadje.
Eborg

#224 Re: Video igra o Bosni

Post by Eborg »

jareb wrote:Nerazumijem se bas u igre jer ih nevolim ali me ova malo zainteresovala dali je to on line igra tipa ogame ili travian ako jest to je bezveze previse oduzmima vremena necu da mi zivot prozlazi za monitorom.
Ma ne,igra kao svaka druga koju mozhesh igrati i online ako zhelish.Sjednesh,odigrash i kada ti dosadi snimish i nastavish kada ti se cefne. :)
Pietje_Bel

#225 Re: Video igra o Bosni

Post by Pietje_Bel »

Evo reconstrukcija bosanskih vojnika sa stecaka:

Image

Image

Evo i nadgrobne ploce Stijepana Tomasa:

Image

Slike bosanskih stitova i heraldike sa stecaka:

Image

Image

Pecat kralja Ostoje u punoj viteskoj opremi:

Image

Pecat bana Stijepana Kotromanica II:

Image

pecat kralja Tvrtka I:

Image

Ban Tvrtko:

Image

Hrvatinic:

Image

To je sve sto sam ja mogao naci u knjigama i na i netu. Ako neko ima jos nekih slika o bosanskih vitezovima (znaci slike o izgledu bosanskih vojnika ili vitezova iz tog vremena a ne neke slike koje su rezultat necije maste) onda bih zelio da znam. A ako neko na osnovu ovih ili drugih informacija zeli da nacrta bosanskog viteza u photoshop-u ili rukom a da je ipak bazirano na istini onda bi to isto bilo dobro jer onda bi ovim ljudima sto prave igru bilo mnogo lakse da modeliraju te jedinice. Ako to zelite da uradite onda mozete voditi racuna o sledecim karakteristikama:
Name of the unit:

Armour/Clothing: What type of armour? Does it have vambraces, gauntlets, greaves, neck protection etc... Clothing: What type, what colour, what length? Any ornaments or heraldry on it?

Footwear: What type? Metal, leather, what colour etc...

Headwear: Helmet - yes/no? What type, metal/leather. Visor yes/no. Nasal protection yes/no? Caps - yes/no, what type, what shape, what colour?

Shields: Yes/No? What type - wooden, steel, iron, bronze etc... What colour? What shape? What size? Any ornaments or heraldry on it?
Weapons: What weapons? Describe primary/secondary.

If unit is mounted: Horse Armour yes/no? What type, what size? Entire horse armoured or not? Any clothing or tunic over the horse or armour? If yes, what colour, any ornaments or heraldry on it...

Additional equipment: Any specific equipment, like face masks or similar stuff... Explain in detail...

If unit has an upgrade, do all this once again for the upgrade...

Faction Leader: Two type of clothing for faction leader (one for campaign map/civilian and one for battle map/military). Pictures or accurate descriptions...

pozdrav
Post Reply