Ubuntu all about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
vox-populi

#151 Re: Ubuntu

Post by vox-populi »

reni-90 wrote:ja imam dual boot ubuntu i windows a windows imam samo zbog toga sto mi trebaju neki programi kao matlab, pa ne znam naci za ubuntu, windows live messenger, treba mi zbog video poziva sa rodbinom iz inostranstva
i itunes, da updatujem ipod listu :D
Sve sto si nabrojao postoji za linux. Mathlab je i napravljen za linux pa kasnije portan za windows. Na Messengeru ne funkcionise video call, ali za to imas ili skype ili google talk. iTunes bi morao preko WINE-a koristiti, ali eto ima nacin.
Bušman

#152 Re: Ubuntu

Post by Bušman »

reni-90 wrote:ja imam dual boot ubuntu i windows a windows imam samo zbog toga sto mi trebaju neki programi kao matlab, pa ne znam naci za ubuntu, windows live messenger, treba mi zbog video poziva sa rodbinom iz inostranstva
Matlab odavno ima za linux. Zapravo, matlab je prije postojao za unix/linux nego za windows :D. Windows Live Messenger ima dobru zamjenu za te stvari, a zove se Skype, mada Empathy podrzava video i audio pozive u odredjenim mrezama (Jabber i Gtalk). Ako bas treba MSN protokol, tu su AMSN, Emesene (1, ali ja preporucujem 2 koji je stabilan prilicno iako je jos u alpha fazi razvoja). IPod fino radi sa Banshee tako da ti ni iTunes ne treba :)
Bušman

#153 Re: Ubuntu

Post by Bušman »

vox-populi wrote:
Bušman wrote:
Zbog samog svog dizajna, tesko. Zbog nacina na koji ga razvijaju jos teze. Cak je i Microsoft skontao koliko je sati pa su neke fazone linuxa implementirali u Win7 (user access control).
S tim da je to traljavo implementirano, odnosno dovoljno je da kliknes ok i vec si super user. Praaaavo mi je tesko napraviti skriptu koja ce za mene kliknuti ok.
Vjeruj mi i to je ogroman korak naprijed. Vidis i sam da je puno manje virusa/crva/backdoora za Win7.
vox-populi

#154 Re: Ubuntu

Post by vox-populi »

Bušman wrote: Vjeruj mi i to je ogroman korak naprijed. Vidis i sam da je puno manje virusa/crva/backdoora za Win7.
Ma napredak jeste, za Windows epohalni. Ali eto, i dalje je traljavo.
Bušman

#155 Re: Ubuntu

Post by Bušman »

Lud i ponosan wrote:Gdje da nadjem packet tracer za debian 64 bita? Vidio sam da ima edicija za Fedoru i Ubuntu, ali iste nisam uspio instalirati.. A preko wine-a ne funkcionise kako bi trebalo.
Downloadaj onaj tar.gz paket i odatle pokreni instalaciju. Radi na 64-bitnom Ubuntu, trebalo bi i na Debianu. Mozda ti ovo pomogne:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=881641
vox-populi

#156 Re: Ubuntu

Post by vox-populi »

Lud i ponosan wrote:Gdje da nadjem packet tracer za debian 64 bita? Vidio sam da ima edicija za Fedoru i Ubuntu, ali iste nisam uspio instalirati.. A preko wine-a ne funkcionise kako bi trebalo.
Mislis na CISO Packet Tracer? Ne znam da li su oni to izdali kao Open Source. Ako nisu, onda imas samo one binaries koji su na njihovoj stranici. Koliko ja vidim, postoje binaries samo za generic Ubuntu i Fedoru. Radice i 32-bita, svaka 64-bitna linux instalacija ima podrsku za 32-bitne aplikacije.
vox-populi

#157 Re: Ubuntu

Post by vox-populi »

Lud i ponosan wrote:
Mislis na CISO Packet Tracer? Ne znam da li su oni to izdali kao Open Source. Ako nisu, onda imas samo one binaries koji su na njihovoj stranici. Koliko ja vidim, postoje binaries samo za generic Ubuntu i Fedoru. Radice i 32-bita, svaka 64-bitna linux instalacija ima podrsku za 32-bitne aplikacije.
Da, Ciscov packet tracer.
Imam dostupne tar.gz i bin (uz exe) kada se ulogujem na stranici, no nikako nisam uspjevao da instaliram... Stoji da je dostupno za Fedoru i Ubuntu, ali Debiana ni na mapi...
Sad cu probati opet ovu ubuntu verziju, pa cemo vidjeti.[/quote]

trebas .bin file promjeniti tako da je executable:

Code: Select all

chmod +x blabla.bin
i onda pokrenuti:

./blabla.bin
trebalo bi da radi.
Bušman

#158 Re: Ubuntu

Post by Bušman »

Dakle, Ubuntu==User-friendly Debian :D :D
vox-populi

#159 Re: Ubuntu

Post by vox-populi »

Bušman wrote:Dakle, Ubuntu==User-friendly Debian :D :D
Meni su i jedan i drugi user-friendly.

S tim da mi je Debian sigurniji.
nellington

#160 Re: Ubuntu

Post by nellington »

Bušman wrote:Dakle, Ubuntu==User-friendly Debian :D :D
Što bi rekao Sheldon

I don't like that :oops:
vox-populi

#161 Re: Ubuntu

Post by vox-populi »

Lud i ponosan wrote:^^

Probah to nekad prije vox-populi...

package architecture (i386) does not match system (amd64)
Errors were encountered while processing:
 PacketTracer-5.3_1.i386.deb
Jesi li probao i .tar.gz?

Mora moci, moguce da treba rucno instalirati neke biblioteke. Googleacu malo pa ako sta nadjem javim. Znam da sam nekada davno korisito Packet tracer na linuxu.
Bušman

#162 Re: Ubuntu

Post by Bušman »

Probaj, ako vec instaliras iz DEB paketa koristi --force-architecture argument. Pogledaj link na ubuntuforums sa prethodne stranice sto sam postavio.
vox-populi

#163 Re: Ubuntu

Post by vox-populi »

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=881641

Imas ovdje objasnjeno. Mozes ili skinuti source (.tar.gz) pa kompajlirati, sto je mozda bolji nacin jer je onaj binary za ubuntu 7.10, ili ako ti je to mrsko, skini .bin i uradi --force-architecture.

Uglavnom, radi.
nino90

#164 Re: Ubuntu

Post by nino90 »

Bušman wrote:
Matlab odavno ima za linux. Zapravo, matlab je prije postojao za unix/linux nego za windows :D. Windows Live Messenger ima dobru zamjenu za te stvari, a zove se Skype, mada Empathy podrzava video i audio pozive u odredjenim mrezama (Jabber i Gtalk). Ako bas treba MSN protokol, tu su AMSN, Emesene (1, ali ja preporucujem 2 koji je stabilan prilicno iako je jos u alpha fazi razvoja). IPod fino radi sa Banshee tako da ti ni iTunes ne treba :)
ma amsn sam pokusavmo nema sanse napraviti video poziv jednom sam uspio samo video pokrenuti ali ton nista
a ne mogu da biram, znas kad se nesko slabo razumije u "racunare " onda ne zna skype isntalirati ovo ono pa mora msn
nellington

#165 Re: Ubuntu

Post by nellington »

reni-90 wrote:
Bušman wrote:
ma amsn sam pokusavmo nema sanse napraviti video poziv jednom sam uspio samo video pokrenuti ali ton nista
a ne mogu da biram, znas kad se nesko slabo razumije u "racunare " onda ne zna skype isntalirati ovo ono pa mora msn
Samo se na matlab ne izvlači, ja sam više i zaboravio kako izgleda matlab na windowsu :D
nino90

#166 Re: Ubuntu

Post by nino90 »

a kako matlab pirat na ubuntu nabaviti, mision imposible na unix ?
nemoj mi reci da je za ubuntu besplatan a za windows nije XD
nellington

#167 Re: Ubuntu

Post by nellington »

reni-90 wrote:a kako matlab pirat na ubuntu nabaviti, mision imposible na unix ?
nemoj mi reci da je za ubuntu besplatan a za windows nije XD
Pa čuj, pitaj par ljudi na faksu... Tako sam ja došao do svog :)
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 03/05/2023 22:05, edited 1 time in total.
Traktor`

#169 Re: Ubuntu

Post by Traktor` »

eh imam i ja jedno pitanje... :D evo i ja doso pameti, pa se prebacio na Ubuntu... :D eh kod mene je ona verzija 10.10 i zanima me nekoliko stvari...

1. kad sam instaliro, instaliram ga na bosanskom...postoji li mogucnost da ga prebacim da bude na engleskom?? ako postiji, kako da to uradim?? (edit: ovo sam nasao i promijenio)

2. kako mu ubaciti onu kao traku s aplikacijama na vrhu...da recimo imam na toj traci skype, thunderbird, firefox itd. itd. mislim na ovo gore kao na ovoj slici... :D
Image

eto to je za sad...molim pomoc, ako nije tesko... :D
Traktor`

#170 Re: Ubuntu

Post by Traktor` »

A moze li se iskljuciti ona opcija da mi ne trazi password za svaku sitnicu...mislim ono authentication?? :D
kojeime

#171 Re: Ubuntu

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 11/03/2011 02:11, edited 1 time in total.
Traktor`

#172 Re: Ubuntu

Post by Traktor` »

hvala na odgovoru... :D

a sad jos jedno pitanje...evo skino sam i instaliro awn...eh sad kako da u ovaj dock ubacim skype itd.? kako god da ga povucem tamo, on nece da ostane...
kojeime

#173 Re: Ubuntu

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 11/03/2011 02:12, edited 1 time in total.
Traktor`

#174 Re: Ubuntu

Post by Traktor` »

ok, hvala...

ali sad vidim da imam jos jedan problem...a to su ovi znakovi koje niko ziv ne moze procitati...kako vratiti normalna slova?? ovo mi se evo desava i na skypeu i na openoffice-u...mozda jos negdje gdje nisam ni pokusao da udjem...kako rijesiti ovaj belaj?? :D

Image
kojeime

#175 Re: Ubuntu

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 11/03/2011 02:12, edited 1 time in total.
Post Reply