TV uređaji - sve o tome
Moderator: Benq
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#126 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Philipsov TV biznis je kupljen od strane jedne Kineseke kompanije i kompletana tehnologija, prozivodnja itd itd vise nema nista sa Philipsom ... imaju po ugovoru samo pravo da koriste ime jos neko vrijeme.
Zato je poslednjih godinu dana i nesto, Philips ovoliko jeftin.
Izvor :
http://www.reuters.com/article/2012/02/ ... U320120222
Oba ta TV-a su super ... ja bih sebi prije Sony ali to je stvar izbora ...ustvari i planiram za novu godinu isti takav Sony samo 50" dijagonalu ...
E jos nesto. Kod ovog Sonyija, ti je i postolje ujedno i zidni nosac ...ne znaci to puno ali zgodan detalj.
To za Hz nemoj puno da gledas ...to sto reklamiraju 400Hz, 800Hz itd itd su softwareske tehnologije koje izmedju dvije slike umecu slike pa stvaraju privid vise Hz ...ja mislim da su oni oba 100Hz u stvarnosti ako nisu i 50Hz ali tako ti je i sa svim ostalim.
Zato je poslednjih godinu dana i nesto, Philips ovoliko jeftin.
Izvor :
http://www.reuters.com/article/2012/02/ ... U320120222
Oba ta TV-a su super ... ja bih sebi prije Sony ali to je stvar izbora ...ustvari i planiram za novu godinu isti takav Sony samo 50" dijagonalu ...
E jos nesto. Kod ovog Sonyija, ti je i postolje ujedno i zidni nosac ...ne znaci to puno ali zgodan detalj.
To za Hz nemoj puno da gledas ...to sto reklamiraju 400Hz, 800Hz itd itd su softwareske tehnologije koje izmedju dvije slike umecu slike pa stvaraju privid vise Hz ...ja mislim da su oni oba 100Hz u stvarnosti ako nisu i 50Hz ali tako ti je i sa svim ostalim.
- drug_profi
#127 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Znam to za Hz, ali u sustini nije bitno kako to izvode, nego da je pokret ugodniji za gledanje.
Posto sam ja stari kenjac, blue ray playeri su mi nepoznanica totalna. Sta je to i cemu sluzi?
Posto sam ja stari kenjac, blue ray playeri su mi nepoznanica totalna. Sta je to i cemu sluzi?
-
UnscarD
#128 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
drugi profil wrote:Znam to za Hz, ali u sustini nije bitno kako to izvode, nego da je pokret ugodniji za gledanje.
Ono sto je ovaj standard ubilo je naglo sirenje broadband interneta koji je omogucio skidanje Full HD filmova sa interneta..to je ujedno i generalno nesto sto je koncept videoteke , barem kod nas dosta ubilo.
Ipak, ponekad se ukaze i dalje potreba da se neki materijal zavrti na njemu (on naravno cita unazad sve standarde) a i ukoliko TV nije SMART, uglavnom svi BR playeri imaju mogucnost povezivanja sa netom (neki cak i prikljucenje tastature) sto onda svaki TV (pa i stare katodne) pretvara u SMART TV.
Svi imaju USB pa je moguce sa USB sticka direktno pustiti video materijal, slike ili muziku.
Sve ovo drasticno gubi smisao ukoliko imate prikljucen kompijuter na TV koji koristite jer onda sve to mozete i jednostavnije i bolje preko kompa.
- drug_profi
#129 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Aha, zgodna stvarcica. A jel se moze koristiti da se npr. snimi program na stik ili download sa neta za kasnije gledanje?
-
UnscarD
#130 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Neki mogu i to ali to se jos uvijek smatra naprednijom funkcijom. Cesca je na TV-u nego na BR pl;ayeu i sada je vecina proizvodjaca spustila na tzv. step up modele (prve iznad osnovnih) tako da recimo ovaj Sony 42W650 koji gledas ima tu funkciju snimanja putem USB-a tako da to mozes preko TV-a da radis. Mozes i neki externi disk da nakacis (trebalo bi da svi rade) jer tv podrzava Fat16/Fat32 i NTFS file sistem).drugi profil wrote:Aha, zgodna stvarcica. A jel se moze koristiti da se npr. snimi program na stik ili download sa neta za kasnije gledanje?
To su sve inace super funkcije na papiru (pauziranje recimo TV programa) ali u praksi jednostavno otrcis do WC-a ...stare navike tesko umiru
Vjerovatno i ovaj Samsung to isto moze ali ne mogu sada da nadjem za njega.
- drug_profi
#131 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Pazario veceras. Impresioniran sam Sonijem.
Nemam rijeci.
Nemam rijeci.
-
UnscarD
#132 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Bas mi je drago. Naravno kvalitet slike TV signala dobro zavisis od izvora. Ako imas mogucnost, trazi CI+ karticu od svog kabl operatora.drugi profil wrote:Pazario veceras. Impresioniran sam Sonijem.
Nemam rijeci.
- drug_profi
#133 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Evo trazio sam od Telemahera da mi donesu HD risiver i HDMI kabel. Bice ovaj neki D3 V2.0UnscarD wrote:Bas mi je drago. Naravno kvalitet slike TV signala dobro zavisis od izvora. Ako imas mogucnost, trazi CI+ karticu od svog kabl operatora.drugi profil wrote:Pazario veceras. Impresioniran sam Sonijem.
Nemam rijeci.
http://www.telemach.ba/D3+digitalna+tel ... nici.shtml
E sad sta je ta CI+ kartica, ne znam?
- BaDa
#134 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
CI kartica se koristi umjesto resivera al u telemachu ne koriste kartice nego resivere HS oni koriste CI kartice!drugi profil wrote:Evo trazio sam od Telemahera da mi donesu HD risiver i HDMI kabel. Bice ovaj neki D3 V2.0UnscarD wrote:Bas mi je drago. Naravno kvalitet slike TV signala dobro zavisis od izvora. Ako imas mogucnost, trazi CI+ karticu od svog kabl operatora.drugi profil wrote:Pazario veceras. Impresioniran sam Sonijem.
Nemam rijeci.
-
UnscarD
#135 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Kada TV signal dolazi preko receivera, onda je reciver taj uredjaj koji vrsi obradu signala, peglanje signala i onda tako obradjen signala salje na TV. Operateri su u pocetku prodavali pod digitalnom televizijom receivere koji signal salju na TV analognim SCART-om pa je tako dolazilo do situacije da neko kupi TV od 3000 KM a signal mu obradjuje reciver od 40 KM . Operateri su to radili prosto zato sto je bilo jos dosta starih CRT TV-a a svaki TV ima SCART pa da ne bi razmisljali ko ima kakav, svima cemo prodavati ANALOGNI signal a reklamirat cemo ga kao digitalni.BaDa wrote:CI kartica se koristi umjesto resivera al u telemachu ne koriste kartice nego resivere HS oni koriste CI kartice!drugi profil wrote:Evo trazio sam od Telemahera da mi donesu HD risiver i HDMI kabel. Bice ovaj neki D3 V2.0UnscarD wrote: Bas mi je drago. Naravno kvalitet slike TV signala dobro zavisis od izvora. Ako imas mogucnost, trazi CI+ karticu od svog kabl operatora.
Danas je situacija bolja u smislu da se finalni signal salje na TV HDMI digitalnom vezom i danas je to zaista digitalna TV ali i dalje kvalitet signala zavisi dosta od kvaliteta receivera koji je u pravilo jedno jeftino parce hardware-a.
Taj Sony TV ima soft algoritme za poboljsanje slike (konkretno taj model ima X-Reality PRO) ali oni nisu u funkciji kada se TV-u isporucuje vec obradjen signal. Kod CI+ karttice se na TV dovodi "sirovi" signal koji onda TV obradjuje i pruza najbolji moguci rezultat. Ovo naravno sve ima veze samo sa TV signalom dok ostali izvori ovim nisu pogodjeni.
Zato se cesto desava da kupac u radnji ima super sliku TV signala a kada je donese kuci to ni iz bliza nije to sto je vidio u radnji.
-
nanek
#136 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Ako tv ima ugrađen Wi-Fi da li mogu ići na internet preko bežičnog modema bh telecoma? Šta se sve može raditi na internetu preko smart tv-a, npr. gledati mojawebtv, linkovi utakmica, filmovi sa filmovizije...? Sva pitanja su vezana za sony KDL42W650ABAEP?
Zahvaljujem!
Zahvaljujem!
- drug_profi
#137 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Evo da ti ja kazem sta sam ja uspio sa istim Sonijem za ovih desetak dana. Wirelles bi trebao bez problema bilo ciji da je ruter. Opera je ugradjeni browser, moze se instalisati i neki drugi. Moja web tv ne ide jer trazi flash 10 verziju. Mozda se moze uraditi download, nisam pokusao.
Filmovizija nije islo jer nema jwplayer. Mozda se moze instalisati. Nisam probao.
Ono sto prefektno ide jeste YT i mirror screen sa telefona ili laptopa. Nisam jos sve folove iskusao, ali vjerovatno cu moci sve sto na tabletu radi samo prikazati na veliki ekran televizora.
Evo ti jedan link na mogucnosti, a svakako ce ti trebati prilicno vremena da sve istrazis i naucis.
Ono sto sam ja do sad zakljucio je da su slika i zvuk izvanredni, a dozviljaj gledanja HD filma ili programa je kao u kinu.
http://www.bhphotovideo.com/c/product/9 ... p_led.html
Filmovizija nije islo jer nema jwplayer. Mozda se moze instalisati. Nisam probao.
Ono sto prefektno ide jeste YT i mirror screen sa telefona ili laptopa. Nisam jos sve folove iskusao, ali vjerovatno cu moci sve sto na tabletu radi samo prikazati na veliki ekran televizora.
Evo ti jedan link na mogucnosti, a svakako ce ti trebati prilicno vremena da sve istrazis i naucis.
Ono sto sam ja do sad zakljucio je da su slika i zvuk izvanredni, a dozviljaj gledanja HD filma ili programa je kao u kinu.
http://www.bhphotovideo.com/c/product/9 ... p_led.html
-
nanek
#138 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Hvala Drugi! Da se zaključiti da imam tvoju preporuku za ovaj tv. Meni se stvarno sviđa, al mi fali još nešto malo para. Da li da sačekam kakvu akciju il dok skupim još malo, il ima nešto slično ovome do 1000 KM 39''-42''? Ako uspiješ otkriti štogod za mojuwebtv i filmoviziju i sl., javi. S poštovanjem!drugi profil wrote:Evo da ti ja kazem sta sam ja uspio sa istim Sonijem za ovih desetak dana. Wirelles bi trebao bez problema bilo ciji da je ruter. Opera je ugradjeni browser, moze se instalisati i neki drugi. Moja web tv ne ide jer trazi flash 10 verziju. Mozda se moze uraditi download, nisam pokusao.
- drug_profi
#139 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Evo imam inf da se java i flash plejer ne mogu instalirati na Braviu jer uzimaju previse prostora u memoriji. Posto tv ima dva HDMI ulaza, stavicu stari laptop za te filmove sa neta na jedan prikljucak.
Inace tu je SEN sekcija (Sony Entertainment Network), a ona je prilicno obimna i nisam stigao pogledati ni jedan mali dio.
Za sad mu je ovo jedina mana koju sam uocio, ali se rjesava prikljucenim laptopom. Ne znam sta po ovom pitanju nude drugi televizori istih tehnickih karakteristika i cijene.
Inace tu je SEN sekcija (Sony Entertainment Network), a ona je prilicno obimna i nisam stigao pogledati ni jedan mali dio.
Za sad mu je ovo jedina mana koju sam uocio, ali se rjesava prikljucenim laptopom. Ne znam sta po ovom pitanju nude drugi televizori istih tehnickih karakteristika i cijene.
-
UnscarD
#140 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Mozes i drugacije to da rijesis. Recimo, MHL kablom pri cemu svoj smart phone (koji sada manje vise svako ima, mada mora biti noviji) prikljucis na TV i onda preko samog telefona izlazis na net a onda bi ti playeri trebali da rade. Normalno mozes pustati i filmove ili slike i muziku i sa telefona u tom slucaju. Zgodno kada treba zavrtiti slike sa ljetovanja npr.
Imas jos i mirror mode za tu namjenu ali u mirror modu, posto TV vec koristi wifi za komunikaciju sa telefonom, ne mozes na net.
Sto se mene tice, meni je komp uvijek prikljucen na TV jer sam svakako 95% vremena na netu a 5% gledam TV tako da nemam tih problema ...meni je u stvari idealan neki non-smart TV ali nema ih vise , sad su svi u tim vecim dijagonalama SMART.
SEN je dobra stvar ali mislim da se tamo sve placa a to jos uvijek nije nesto na sta sam spreman.
Imas jos i mirror mode za tu namjenu ali u mirror modu, posto TV vec koristi wifi za komunikaciju sa telefonom, ne mozes na net.
Sto se mene tice, meni je komp uvijek prikljucen na TV jer sam svakako 95% vremena na netu a 5% gledam TV tako da nemam tih problema ...meni je u stvari idealan neki non-smart TV ali nema ih vise , sad su svi u tim vecim dijagonalama SMART.
SEN je dobra stvar ali mislim da se tamo sve placa a to jos uvijek nije nesto na sta sam spreman.
- drug_profi
#141 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Moze i tako, ali sam kontao da mi je lakse postaviti laptop jer bih tu mogao gurnuti i koji disk, jer mi se sad ne da spajati dvd/divx player na scart.
-
nanek
#142 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Ma mi se u svemu snađemo, ne može nama nešto da nema.
Prijedlozi su dobri, zahvaljujem, mada bi ja volio da to može bez tih zafrkancija. Kako mi se ne žuri sa kupovinom, sačekaću još malo, možda neko od nas pametnih skonta još nešto. Stvarno mi se sviđa ovaj tv, vanjski izgled je vrh! A dok čekam možda i naleti koji drugi da nema ovih problema, mada će mi biti žao sony-a. 
- kloniran
#143 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Ja kontam za svoj sony uzeti ovonanek wrote:Ma mi se u svemu snađemo, ne može nama nešto da nema.Prijedlozi su dobri, zahvaljujem, mada bi ja volio da to može bez tih zafrkancija. Kako mi se ne žuri sa kupovinom, sačekaću još malo, možda neko od nas pametnih skonta još nešto. Stvarno mi se sviđa ovaj tv, vanjski izgled je vrh! A dok čekam možda i naleti koji drugi da nema ovih problema, mada će mi biti žao sony-a.
http://www.ebay.com/itm/MK809-Quad-Core ... 19e4369943
I dobijem smart na obicni led tv
- kloniran
#145 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
dustaban wrote:LED TV
-
UnscarD
#146 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Extra fora a nije ni skupo ...super rjesenje za sve koji nemaju PC nakacen na TVkloniran wrote:Ja kontam za svoj sony uzeti ovonanek wrote:Ma mi se u svemu snađemo, ne može nama nešto da nema.Prijedlozi su dobri, zahvaljujem, mada bi ja volio da to može bez tih zafrkancija. Kako mi se ne žuri sa kupovinom, sačekaću još malo, možda neko od nas pametnih skonta još nešto. Stvarno mi se sviđa ovaj tv, vanjski izgled je vrh! A dok čekam možda i naleti koji drugi da nema ovih problema, mada će mi biti žao sony-a.
- kloniran
#147 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Ama gledam recenzije na youtube, po meni prejaka stvar, hebote pa duplo jace po konfiguraciji od mog starog kompaUnscarD wrote:Extra fora a nije ni skupo ...super rjesenje za sve koji nemaju PC nakacen na TVkloniran wrote:Ja kontam za svoj sony uzeti ovonanek wrote:Ma mi se u svemu snađemo, ne može nama nešto da nema.Prijedlozi su dobri, zahvaljujem, mada bi ja volio da to može bez tih zafrkancija. Kako mi se ne žuri sa kupovinom, sačekaću još malo, možda neko od nas pametnih skonta još nešto. Stvarno mi se sviđa ovaj tv, vanjski izgled je vrh! A dok čekam možda i naleti koji drugi da nema ovih problema, mada će mi biti žao sony-a.
- drug_profi
#148 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Nego, jesi siguran da ovaj Soni podrzava funkciju MHL kabla?UnscarD wrote:Mozes i drugacije to da rijesis. Recimo, MHL kablom pri cemu svoj smart phone (koji sada manje vise svako ima, mada mora biti noviji) prikljucis na TV i onda preko samog telefona izlazis na net a onda bi ti playeri trebali da rade. Normalno mozes pustati i filmove ili slike i muziku i sa telefona u tom slucaju. Zgodno kada treba zavrtiti slike sa ljetovanja npr.
Ili je dovoljno samo da to bude USB-HDMI kabal koji ce povezati telefon i TV.
Zapravo nisam siguran da znam razliku, ali znam da postoji nekakva.
-
UnscarD
#149 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Mora biti MHL kabl za punu funkcionalnost. Kabl nije jeftin i mislim da je cca 30-ak KM ali jos gore mislim da ga nije lako naci ...
http://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_Hig ... ition_Link
A TV podrzava 100%
http://www.sony.ee/product/tv-107-42-lc ... ations#tab
MHL se razlikuje od obicnog HDMI -micro USB kabla po nekoliko stvari od kojih su neke :
- simultani kanal za prenos podatka
-protokol za daljinski upravljac tako da daljinskim upravljacem od TV-a kontrolises telefon
-MHL 3 ima i 4K podrsku i 7.1 zvuk itd itd ..
Naravno ovo sve ima smisla samo ako ti zaista treba funkcionalnost sa pametnog telefona. Samo noviji telefoni ovo podrzavaju. Koncept nije los jer su mobillni telefoni sve mocniji i sa sve naprednijim funkcijama i ponekad kostaju vise od TV-a i lagano preuzimaju ulogu centralnog uredjaja. Dodjes kuci, nakacis telefon, sa njega pustat filmove, muziku , surfas. Ne znam jedino da li mozes i da odgovoris na poziv ali mislim da mozes.
http://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_Hig ... ition_Link
A TV podrzava 100%
http://www.sony.ee/product/tv-107-42-lc ... ations#tab
MHL se razlikuje od obicnog HDMI -micro USB kabla po nekoliko stvari od kojih su neke :
- simultani kanal za prenos podatka
-protokol za daljinski upravljac tako da daljinskim upravljacem od TV-a kontrolises telefon
-MHL 3 ima i 4K podrsku i 7.1 zvuk itd itd ..
Naravno ovo sve ima smisla samo ako ti zaista treba funkcionalnost sa pametnog telefona. Samo noviji telefoni ovo podrzavaju. Koncept nije los jer su mobillni telefoni sve mocniji i sa sve naprednijim funkcijama i ponekad kostaju vise od TV-a i lagano preuzimaju ulogu centralnog uredjaja. Dodjes kuci, nakacis telefon, sa njega pustat filmove, muziku , surfas. Ne znam jedino da li mozes i da odgovoris na poziv ali mislim da mozes.
- drug_profi
#150 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Sad kako da saznam da li telefoni podrzavaju tu funkciju. Imam u kuci S 9100 i 9070, znas li mozda da li oni podrzavaju MHL konekciju? Ne mogu da nadjem sad nigdje to.