tonsko i pulsno biranje
Moderator: Benq
-
goran1122
#1 tonsko i pulsno biranje
pozdrav forumaši
evo mene sa još jednim pitanjem u vezi telefona. dakle zanima me koja je razlika izmedju tonskog i pulsnog biranja. tj kako radi jedno a kako drugo.?
takodje me interesuje mogu li koristiti stari tel koi ima pulsno biranje na sadašnjoj mreži.?
i kako su radile te pulsne centrale zbači sve oširno me zanima ako ima negdje objašnjeno na netu ako ima neka šema i sl stavite link jer ja nisam mogao nači ništa posebno.
lep pozdrav hvala vam svima u naprijed.
evo mene sa još jednim pitanjem u vezi telefona. dakle zanima me koja je razlika izmedju tonskog i pulsnog biranja. tj kako radi jedno a kako drugo.?
takodje me interesuje mogu li koristiti stari tel koi ima pulsno biranje na sadašnjoj mreži.?
i kako su radile te pulsne centrale zbači sve oširno me zanima ako ima negdje objašnjeno na netu ako ima neka šema i sl stavite link jer ja nisam mogao nači ništa posebno.
lep pozdrav hvala vam svima u naprijed.
- Praetorious
#2 Re: tonsko i pulsno biranje
Pulsno biranje je stari princip automatskih centrala, kod koga se pozivni broj dobijao upućivanjem nizova signala. Tako je broj 1 slao 1 impuls, broj 2 - 2 impulsa... i 0 - 10 impulsa. Isto se moglo uraditi i brzim pritiskanjem tastera za prekidanje linije, koliko pritisaka - taj broj se upućivao centrali. Dakle, riječ je o mehaničkom biranju, mehaničkim telefonima i mehaničkim prijemnim centralama. Elektro-mehaničkim, u stvari, al nećemo sad o pojedinostima. Telefoni predviđeni za ovo biranje su imali okrugle brojčanike, pa je biranje bilo dosta sporije. Odsustvo bilo kakve elektronike je činilo te telefone dosta primitivnim uređajima, u poređenju sa modernijm uređajima.
Noviji sistem je tonsko biranje, koje je u potpunosti potisnulo staro pulsno. Noviji telefoni, sa digitalnim brojčanicima su namijenjeni za ovu vrstu poziva, mada većina ima i prekidač za staro pulsno biranje. Da li naše centrale još podržavaju pulsno - ne znam. Probaj pa javi
U svakom slučaju, umjesto mehaničkog, ovdje se koristi elektronsko biranje brojeva. Svaki broj je označen određenim tonom, pa je i biranje neuporedivo brže, jer se za svaki broj šalje samo jedan, a ne niz signala. Također, ovi telefoni imaju dosta elektronskih dijelova u sebi, pa pružaju brojne mogućnosti: prikaz biranog broja, memoriju, razne tonske signale za razne dolazne brojeve ...
Sve je bolje od ručnih centrala i operatora koji su ručno prespajali brojeve ...
Za više podataka pitaj Google šta misli o tome
Noviji sistem je tonsko biranje, koje je u potpunosti potisnulo staro pulsno. Noviji telefoni, sa digitalnim brojčanicima su namijenjeni za ovu vrstu poziva, mada većina ima i prekidač za staro pulsno biranje. Da li naše centrale još podržavaju pulsno - ne znam. Probaj pa javi
Sve je bolje od ručnih centrala i operatora koji su ručno prespajali brojeve ...
Za više podataka pitaj Google šta misli o tome
- semirsar
#3 Re: tonsko i pulsno biranje
men' je dusa bila, kad vidim onije famozni katancic na okruglom brojcaniku, da zivkam kuckajuci po onijem tasterima
A jesam bio maher, fato se sef za glavu oklen mu tol'ki racun

A jesam bio maher, fato se sef za glavu oklen mu tol'ki racun
- Praetorious
#4 Re: tonsko i pulsno biranje
Šejtane nijedan
Al', neki dan me spopade nostalgija, sjetih se tih starih telefona sa brojčanikom ... i kontam, nikad ih više u životu neću vidjeti u upotrebi, niti koristiti... Ne znam odakle mi na um padoše, eto, desi se.
Al', neki dan me spopade nostalgija, sjetih se tih starih telefona sa brojčanikom ... i kontam, nikad ih više u životu neću vidjeti u upotrebi, niti koristiti... Ne znam odakle mi na um padoše, eto, desi se.
-
goran1122
#5 Re: tonsko i pulsno biranje
hvala za odgovor
ja imam nekakav slikat ću pa ću poslvit nije sa okruglim brojčanikom nego sa normalnom tipkama ali je pulsno biranje
ja imam nekakav slikat ću pa ću poslvit nije sa okruglim brojčanikom nego sa normalnom tipkama ali je pulsno biranje
-
goran1122
#6 Re: tonsko i pulsno biranje
Last edited by goran1122 on 28/04/2015 09:21, edited 1 time in total.
-
azdralovic
#7 Re: tonsko i pulsno biranje
Bgm ces morati poraditi na linkugoran1122 wrote:evo i slikahttp://www.zaslike.com/
ali ovo sto sam se ja sreo, vecina tih sa normalnim tipkama je imala negdje prekidac za pulsno i tonsko biranje
- O'zone
- Globalni moderator
#8 Re: tonsko i pulsno biranje
Mortao bi imati prekidač "Tone-Pulse" na kome se prebacuje koju vrstu biranja želiš. Kad se sjetim da sam morao ići neke godine u BHTelecom da podnesem zahjev da mi prebace na tonsko biranje 
-
dragan.s
#9 Re: tonsko i pulsno biranje
Tonsko biranje se koristi sistemom DTMF - Dual-Tone Multi-Frequency. Mislim da stare centrale još podržavaju i pulsno biranje.
Još se sjećam kad sam jednom davno ulazio u staru centralu - čekićaru. Ogromna prostorija u kojoj se bukvalno nije moglo normalno razgovarati od buke "čekića", tj. specijalnih releja preko kojih je išlo biranje. Nedavno sam opet bio tamo i sva ta skalamerija je zamijenjena sa par ormara, a u prostoriji grobna tišina.
Još se sjećam kad sam jednom davno ulazio u staru centralu - čekićaru. Ogromna prostorija u kojoj se bukvalno nije moglo normalno razgovarati od buke "čekića", tj. specijalnih releja preko kojih je išlo biranje. Nedavno sam opet bio tamo i sva ta skalamerija je zamijenjena sa par ormara, a u prostoriji grobna tišina.
-
goran1122
#10 Re: tonsko i pulsno biranje
on ima nekakav prekidač t e sad on mi ne reaguje
- Praetorious
#11 Re: tonsko i pulsno biranje
Kupiš kod Kineza za 10-15 KM novi telefon i miran si
Ima sve što ti treba, tovar toga što ti ne treba, a poneka mu tipka čak i radi ... 
-
goran1122
#12 Re: tonsko i pulsno biranje
TAJ ŠTO KOŠTA 15 KM NEBI VIŠE DŽABA 2 SAM PROMJENJIO U GODINU DANA. to je otimačina para ne vrijedi ni 5 km a kamo 15
- Praetorious
#13 Re: tonsko i pulsno biranje
Upravo to sam i napisao, samo na drugi način ... 
- semirsar
#14 Re: tonsko i pulsno biranje
Pa @Praetorious vec fino objasnio, zar ti je trebao jos dodatno crtat'goran1122 wrote:TAJ ŠTO KOŠTA 15 KM NEBI VIŠE DŽABA 2 SAM PROMJENJIO U GODINU DANA. to je otimačina para ne vrijedi ni 5 km a kamo 15Praetorious wrote:Kupiš kod Kineza za 10-15 KM novi telefon i miran siIma sve što ti treba, tovar toga što ti ne treba, a poneka mu tipka čak i radi ...
UUU, ev' najavise snijeg
-
goran1122
#15 Re: tonsko i pulsno biranje
hahahahah ma samo po šali udri te.
- semirsar
#16 Re: tonsko i pulsno biranje
Cek, cek... ceknider malo, jel ti to nes' udri po meni, ha?goran1122 wrote:hahahahah ma samo po šali udri te.
Il' si mislio "ud'rite" oliti "udarite" kasti?!
Pazi malo, mog'o bi te fight zapasti zbog nedorecenosti i nepreciznosti u verbalnoj komunikaciji sa ljudima, ha ja.
-
goran1122
#17 Re: tonsko i pulsno biranje
ne kontam te jer ja sa ovim nism ni na koga bukvalno mislijo
- semirsar
#18 Re: tonsko i pulsno biranje
nisam ni mislio, jok vala... ti ono bjese iz district-a?
Jes' vidio kak' te pulsno biranje odade, ha?
Jes' vidio kak' te pulsno biranje odade, ha?
-
Paul F.
#19 Re: tonsko i pulsno biranje
I ja sam to radio. A i još nešto. Kad su dva telefona sa istim brojem u dvije različite prostorije, onaj tamo zove nekoga a ja samo dotipkam par impulsa i on uvijek dobije pogrešan broj.semirsar wrote:men' je dusa bila, kad vidim onije famozni katancic na okruglom brojcaniku, da zivkam kuckajuci po onijem tasterima![]()
A jesam bio maher, fato se sef za glavu oklen mu tol'ki racun![]()
-
goran1122
#20 Re: tonsko i pulsno biranje
zašto iz drstrikrta misliš kod nas su još centrale sa puslnim branjem hahahhaha.
nisu vala sve su digitalne
-
dragan.s
#21 Re: tonsko i pulsno biranje
Koliko znam, sve centrale u BiH su digitalne. Mđt. i te centrale su kompatibilne unazad sa pulsnim biranjem. To iz razloga jer masa ljudi još ima stare telefone.goran1122 wrote:zašto iz drstrikrta misliš kod nas su još centrale sa puslnim branjem hahahhaha.
Isto tako, tonsko biranje je došlo ranije od digitalnih centrala. Na stare centrale se ugrađivao poseban sklop koji je "prevodio" tonsko na pulsno biranje.
-
goran1122
#22 Re: tonsko i pulsno biranje
da naravno to im je pametna opcija šo su omogučili da i korisnici sa tarim aparatima mogu i dalje da koriste normalno telefon. jer ima ljdi koi iz principa ne žele promjeniti aparat