TCP Socket, JSON podaci

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
vladimir_spajkic

#1 TCP Socket, JSON podaci

Post by vladimir_spajkic »

Pozdrav svima, trebam pristupiti lokalno putem TCP-a aplikaciji koja bi trebala na upit da vraća podatke i generiše ih u JSON formatu. Aplikacija napravi nekakav server na localhostu:7677 i kada pingam to externim software-om tipa Hercules zakači se i vidim jednu te istu vraćenu poruku u JSON strukturi. API strukturu aplikacije i poruka imam. Ne poznajem programiranje takve vrste upita za TCP socket niti JSON. Šta mi je činiti?
gold'n'brown

#2 Re: TCP Socket, JSON podaci

Post by gold'n'brown »

vladimir_spajkic wrote: 25/09/2020 09:56 Pozdrav svima, trebam pristupiti lokalno putem TCP-a aplikaciji koja bi trebala na upit da vraća podatke i generiše ih u JSON formatu. Aplikacija napravi nekakav server na localhostu:7677 i kada pingam to externim software-om tipa Hercules zakači se i vidim jednu te istu vraćenu poruku u JSON strukturi. API strukturu aplikacije i poruka imam. Ne poznajem programiranje takve vrste upita za TCP socket niti JSON. Šta mi je činiti?
Za pocetak moras malo poredati stvari po nivoima apstrakcije i sta se desava na kojem nivou. Socketi su na "transportnom" nivou i tu se izmedju dvije tacke, nakon sto se uspostavi tcp konekcija ,razmjenjuju neki nizovi byte-a. TCP ne zna za JSON, to je na visem nivou apstrakcije tj. na aplikativnom nivou gdje se razgovara HTTP protokolom. Ako se moras bas baviti tim low level stvarima, onda bi takav niz byte-a trebalo interpretirati i prakticno implementirati HTTP sto sumnjam da je slucaj. Uglavnom se koristi neki http client library gdje se s nekim api-jem komunicira direktno HTTP-om.
Ne znam uopste imas li potrebu da pravis aplikaciju ili ti treba samo da povuces neke podatke sa API-ja. U tom slucaju mozes koristiti neki rest klijent kao curl iz command line, ili postman, restlet itd. koji su browser ekstenzije. Rekao si da imas specifikaciju tog API-ja i to bi trebalo biti dovoljno.
vladimir_spajkic

#3 Re: TCP Socket, JSON podaci

Post by vladimir_spajkic »

Hvala na brzom i kvalitetnom objašnjenju.

Znači u API dokumentaciji kaže da se mora poslati poruka sa parametrima u kojim se navode podaci koji se žele poslati u stream. Kada se otvori veza i ako se u roku 5 sekundi ne pošalje ova poruka veza se zatvara. A moja aplikacija bi na upit zatražila podatke iz strukture, dobila ih i dalje obrađivala za moje potrebe.

Ja sam pokušavao otvoriti lokal host u pretraživaču (127.0.0.1:7677) ali nisam uspio i pretraživač javlja grešku da 127.0.0.1 sent an invalid response. Evo sam skinuo Postman, probam GET i dobijem poruku "Could not get any reponse".

Trebaju li parametri iz API-ija ? Da li nešto blokira, da li je do prava? Mislim ne razumijem.
Post Reply