Tableti (notebooks) - All About

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#1 Tableti (notebooks) - All About

Post by corolla02 »

ha, ne mogu da vjerujem, znalci i ne znalci, da ovo jos ne postoji ovdje :mrgreen:

dakle, imam namjeru u neko skoro vrijeme se ponoviti sa ovim el. gadgetom; danas ih postoji niz na marketu: ipad, samsung galaxy, toshiba, motorola, amazon i mnogi drugi modeli i proizvodjaci; licno, nemam smartphone i dok laptopi postaju stvar proslosti, hocu da imam internet dostupan izvan svoje kuce il posla, recimo kad sam na putu, u gradu, na ulici, shoppingu i sl. a necu da coram kako to biva sa smartphonima. istovremeno, neki tablet vise mi odgovara jer ne treba mi nesto sto je stalno uz mene i da sam izazvan brojnim glupostima svaki momenat sa smartphona sto ih internet nudi, al mislim ono bar dva puta da izadjem na internet nekad dok sam daleko od svog pc ili laptopa.

Dakle, na sta da gledam pri kupovini istih, kojoi su vasi savjeti, da li je vama ovo dobra ideja, sta je to sto vi gledate kad su oni u pitanju, sve njihove prednosti i mahane, itd, itd.

Toliko.....sta ostali misle, red je na Vas :-D

ps.
za pocetak evo i link
http://tablets-review.toptenreviews.com/
6.april

#2 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by 6.april »

Pratim temu.
Producent

#3 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by Producent »

Ja sam kupio Amazon Kindle Fire za samo 199 USD (oko 300KM) i prezadovoljan sam...
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#4 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by corolla02 »

super :thumbup:

licno imam amazon kindle sa 3G konekcijom, kupljeno malo vise od godinu dana; taj momenat na marketu je bio samo ipad, no revolucija je poslje uslijedila; prvobitno mi je bila ideja ga ga imam za puta je ne moras vuci knjige za sobom dok filmove bukvalno i ne gledam. Takodjer, nemam nikakve apple proizvode kao ni smartphone sa internet konekcijom, nekako me je to zaobislo :)

medjutim, ova internet konekcija sa 3G na kindlu je samo experimentalna i kao takva meni nedovoljna al isto kao ebook citac taj kindle potpuno zadovoljava moje potrebe.
iSwagga

#5 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by iSwagga »

Ja sam prije dvije sedmice kupio iPad2 i prezadovoljan sam. Da sam znao i ranije bih ga kupio. Prije toga sam imao Galaxy Tab i nisam bio zadovoljan iz razloga sto mi je stopao, zezao me na svakom koraku. Ne znam je li to bilo do defektnog modela ili nesto ali stvarno nisam imao 'srece' s njim. iPad2 je skroz druga stvar. Brz, super aplikacije, odlican touchscreen, i mnogo toga. Dakle preporucujem iPad2 ! :)
corolla02

#6 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by corolla02 »

ne znam, licno cu se strpiti do nekog novijeg tableta koji ce imati UBS port ili SD port tako da mogu priheftati i external drive nesto kao jump drive ili SD a mozda to bude i ipad3, takodjer zamjena baterije bi bila dobra opcija kad je to neophodno; zna se sta su baterije, malo, malo i nema snagu kao ranije :x Takodjer, za novi ipad recimo cijene ce biti ista dok sami produkt ce biti koliko toliko napredniji od prethodne generacije. od Ipada me odbiva to sto za neke aplikacije moras placati kao i to da nije sihroniziran sa microsoftom, npr. ne podudara se sa flash drivom pa neke web stranice nisu u potpunosti dostupne, al svakako volim njihovu dostupnu integralnu memoriju.

takodjer, ovi sa android platformom nadam se da ce poceti davati 4G besplatno koju bi platio recimo jednom u startu i nema vise, mada i wi-fi bi mi bio dovoljan.
corolla02

#7 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by corolla02 »

udrch

#8 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by udrch »

tableti mi nisu legli nikako..trenutno nedam pare za to..
corolla02

#9 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by corolla02 »

to ti ga isto dodje sto ja ne bi davo na smartelefone $$$

strpit cu se nekoliko pa cu si ipad3 nabaviti kad izadje i bude zreliji :-D
Eborg

#10 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by Eborg »

Mislim da će biti interesantno sa iPadom 3 ali koliko je Apple željan novca ne bi me začudile ni ove glasine da će to biti nešto kao S verzija iPhonea a "pravi" iPad 4 bi trebao biti u oktobru.
Mahalac

#11 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by Mahalac »

Dobra tema, prije ili kasnije tableti ce zavladati i nasim prostorima u to nema sumnje. Mnogi jos nabadaju po svojim smartfonima, lome ih po djepovima...u neka doba ce ipak shvatiti da je mnogo bolje i cool :D nositi "knjigu" pod rukom i imati svijet na dlanu.
A mobitel ce opet postati samo mobitel.
Laptopi, e to je vec vrsta na izumiranju...polahko.

A tablet koji preporucam je definitivno android- Le Pan, Coby,...ovi drugi "jabucari" nek placaju porez na ....le. :dance:
kojeime

#12 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by kojeime »

"Laptopi, e to je vec vrsta na izumiranju...polahko."

Mislim da se na primjer pisci koji trebaju kucati hiljade karaktera dnevno, fotografi kojima treba obrada fotografije na terenu i mnogi drugi ne bi slozili. Ako mislis drugacije probaj prekucati knjigu od 300 stranica na touch screenu ili obraditi fotografiju (ako uspijes instalisati program za obradu fotografija na tablet) pa ces vidjeti o cemu govorim.
nino90

#13 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by nino90 »

Koliko je trajanje baterija ovih tablet-uredjaja.
Za ipad predpostavljam da dugo traje kosto vecina njihvoih laptopa ima bas dugo trajanje baterije.
Kakva je situacija sa ostalim?
eques

#14 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by eques »

reni-90 wrote:Koliko je trajanje baterija ovih tablet-uredjaja.
Za ipad predpostavljam da dugo traje kosto vecina njihvoih laptopa ima bas dugo trajanje baterije.
Imao sam priliku malo raditi na Lenovu IdeaPad 59. Kažu da može 6 sati baterija izdržati, ali dok ne vidim svojim očima, ne vjerujem. Njime sam surfao internetom jedno sat vremena i baterija je sa 87% spala na nekih 50%. Znači ne vjerujem da može više od 3-4 sata izdržati, ali vjerojatno zavisi i od količine programa koji se pokrenu kao i zahtjevnosti posla koji se radi na njemu.
shecher

#15 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by shecher »

6.april wrote:Pratim temu.
x2
Dr.Mr.Fr.

#16 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by Dr.Mr.Fr. »

iPad 2, ne ispustam ga iz ruku...nevjerovatno iskustvo zaista :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Dr.Mr.Fr.

#17 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by Dr.Mr.Fr. »

reni-90 wrote:Koliko je trajanje baterija ovih tablet-uredjaja.

iPad 2 oko 8,5 do 9 sati otprilike... 16g samo wi-fi ;-)
amidzazeher

#18 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by amidzazeher »

Meni je iPad u skoro 80% slucajeva zamijenio iMac! Citam novine, knjige, surfam, pogledam serije koje su mi skupljale prasinu na HD-u godinama, pregledam mail, jedini slucaj kada sjednem za komp je kada obradjujem slike ili odradjujem neki privatluk, kupujem, placam i sl.
Mozda sam se "zeznuo" sto nisam sacekao iPad2 zbog kao sto rekose "zrelosti" jer je dobio i kameru a i bolji procesor(mada i sa ovim nemam bas nekih problema).
Kamera mi fali zbog FaceTime ili Skype-a sa familijom ali tada koristim komp.
Sacekam da vidim nastavak pa onda sigurno kupim kako se vec on zvao iPad3 ili iPad2s :D
A u svakom slucaju je bolje imati iPad nego neki Windows miniPC ili kako ih vec zovu! To je moje misljenje a svakako ne mora biti ispravno ;) mada sam ako nista zbog mobilnosi i trajanju baterije 100% u pravu :D
Curve

#19 Tableti (notebooks) - All About

Post by Curve »

Pitanje za ove sto imaju ipad.. Razmisljam da uzmem ipad2 sad ne dilema da li samo wifi ili i sa 3g da je, razumijem razliku izmedju ova dva modela ali da pitanje da se isplati dati vise para pa da se uzme model i sa 3g

Sent from my iPhone using Tapatalk
Dr.Mr.Fr.

#20 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by Dr.Mr.Fr. »

Curve wrote:Pitanje za ove sto imaju ipad.. Razmisljam da uzmem ipad2 sad ne dilema da li samo wifi ili i sa 3g da je, razumijem razliku izmedju ova dva modela ali da pitanje da se isplati dati vise para pa da se uzme model i sa 3g

Meni fakat nije trebao 3g, a poznavajuci ovu nasu mrezu i protok podataka nije mi se experimentisalo...wi-fi mi je dovoljan za kuce a danas skoro svako malo bolje mjesto u gradu ima wi-fi spot...e sada gubi se navigacija na putu i tako neke stvari ali meni nije nesto i do toga jer uvjek ima mobitel pri ruci...

Cinjenica je da za ne treba stediti na tehnici, ako vec dajes toliko para mozes dati i jos 300 maraka za wi-fi...ja sam konkretno svoj uzeo vani i jos dobio tax free tako da me je bas jeftino izasao :mrgreen:
amidzazeher

#21 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by amidzazeher »

Curve wrote:Pitanje za ove sto imaju ipad.. Razmisljam da uzmem ipad2 sad ne dilema da li samo wifi ili i sa 3g da je, razumijem razliku izmedju ova dva modela ali da pitanje da se isplati dati vise para pa da se uzme model i sa 3g

Meni je takodjer nekako bespotreban taj 3G model, a pogotovo sto vidim da imas iPhone. Znaci bez ikakvih problema mozes koristiti network sharing a iPhone ti je uvijek pri ruci. Nisam jednom to radio ;)
Jedino kao sto rece @Dr. mozda zbog navigacije ,jer 3G model ima i GPS chip, na vecem ekranu ali sasvim dovoljan je i iPhone za to. Mada u slucaju duzeg putovanja ionako ne mogu do njega doci posto djeca na njemu gledaju crtice i igraju igrice ;)
suncica24

#22 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by suncica24 »

samo da se upisem :)
Curve

#23 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by Curve »

dobro kupujem za vise za sestru, moj je iphone dosta meni :lol: :lol:
znaci pored toga sto sa 3g se moze mobilni internet koristit, jos moze navigacija na ovom modelu..
imal jos koja konkretna razlika ? thx
Eborg

#24 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by Eborg »

Mislim da ni 3G verzija nema pravi GPS čip već koristi internet i predajnike da te približno locira na osnovu toga.

E sad, mi još uvijek nemamo povoljne opcije za 3G internet. Vidio sam da BH Telecom nudi neku opciju ADSL+mobilni internet gdje u paketu imaš flat rate za računar i 1-2 Gb za mobilni internet, to ne bi bilo loše rješenje ako želiš uvijek imati pristup internetu. Isto tako, mislim i da u Hrvatskoj postoje opcije jeftinog internet-pristupa preko prepaid kartica tako da može biti korisno na ljetovanju.

U principu, gledaj koliko putuje (tj. nije fiksno vezana za kućni, poslovni ili neki treći Wi-Fi) i koliko su joj takve stvari potrebne.
nihil_

#25 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by nihil_ »

Ja vala ne bi uzeo IPAD in da mi ga dzaba da neko :)
Nema cak ni USB mislim wtf
Post Reply