Servis za gamerski racunar Sarajevo

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Dx1986

#1 Servis za gamerski racunar Sarajevo

Post by Dx1986 »

Pozdrav svima. Imam problem sa grafickom karticom, koja se pregrijava tokom igranja. Trazim pouzdan servis, sa ljudima koji imaju iskustva sa gameriskim racunarima, koji moze izvrsiti diagnostiku. Znam da ima puno servisa u gradu, ali dosta od njih se bave samo laptopima i brandiranim racunarima, a kod velikih servisa ( imtec, unixepert, plus) bi trajalo predugo 5-7 dana. Meni to nikako ne odogvara, jer mi je ovo jedini racunar u kuci.
Imali neko kakvu preporuku?
far rider

#2 Re: Servis za gamerski racunar Sarajevo

Post by far rider »

Pa to ti nije kvar.. ako je sistem stabilan i samo se pregrijava, onda je čisto problem sa hlađenjem. Prvi korak je napravit što bolju cirkulaciju zraka kroz kućište sa dva do četri ventilatora.. drugi korak bi bio, ako to nije dovoljno ugradit neko drugo hlađenje na grafičku.

Image

Bilo bi sigurno od pomoći i da si naveo koja je grafička u pitanju.
Dx1986

#3 Re: Servis za gamerski racunar Sarajevo

Post by Dx1986 »

Kako nije kvar? Graficka kartica (msi hd 7870 twin frozr) se nebi trebala pregrijavati, jer ja igram na maloj rezoluciji i ne na very high/ultra detaljima. Na grafickoj nema prasine i ventilatori se okrecu kako treba. To je sve sto ja mogu ustanoviti, jer je graficka jos pod garancijom i ne smijem je sam rastavljati.
Pregrijavanje moze imati vise uzroka kao npr. losa napojna, defekt na maticnoj ploci, losa postavljena termalna pasta... Zato trazim pouzdan servis. Treba mi DIJAGNOSTIKA tj. da znam tacno zasto se pregrijava kao bih mogao odkloniti problem. Ako je problem do same graficke, onda cu je jednostavno reklamirati i dobit nazad popravljenu/novu . Ako je neka druga komponenta uzrok, lahko je zamijeniti. Meni je bitno samo da saznam tacan uzrok.
Imas li kakvu preporuku?
far rider

#4 Re: Servis za gamerski racunar Sarajevo

Post by far rider »

Da je do napojne ili matične, nema šanse da bi ti sistem radio stabilno. Pa ako je pod garancijom i siguran si da nije do odovoda temperature iz kućišta onda je nosi tamo gdje si je kupio da ti je pregledaju. Još bolje probaj je u drugom računaru.. kod kolege ili kolegice. ;-) Mislim glupo mi plaćat negdje za neku diagnostiku matične ili napojne a da na kraju samo kažu do grafičke je.
far rider

#5 Re: Servis za gamerski racunar Sarajevo

Post by far rider »

A kolka ti je temperatura ako se smije pitat? :D Kod te grafulje mislim da je i 80 stepeni jos okej.. al nisam siguran. Licno furam gtx 760ku :zzzz:
Dx1986

#6 Re: Servis za gamerski racunar Sarajevo

Post by Dx1986 »

Volio bih da imam drugi racunar da testiram, ali nazalost nemam. Kod raje rijetko ko igra igrice, isto tako i kod rodbine. Vecinom racunari koje imam na raspolaganju ili imaju slabu napojnu ili slab procesor ili cak oboje :) . Da je tako jednostavno, nebih se ja peglao sa servisima vjeruj mi.
Temperature su daleko od onoga sto bi trebale biti za ovu karticu. Pet minuta bad company 2 i moje su temperature vec iznad 70 stepeni, a pritom se ventilatori okrecu ko ludi (negdje 65-70% obrtaja) :lol: . Nije bitno koju igricu pokrenem (2d ili 3d ) temperature naglo rastu i to nebi trebalo biti tako.
Vec igram na low ili very low svaku igricu koju pokrenem, i opet temperature odu preko 70 stepeni.
avaks

#7 Re: Servis za gamerski racunar Sarajevo

Post by avaks »

Pasta na njoj ne radi posao izgleda, nema šta drugo biti ako i u 2D pregrijava a ventilator na toliko obrtaja.
BHCluster

#8 Re: Servis za gamerski racunar Sarajevo

Post by BHCluster »

Vidim da ti je graficka pod garanciom, ako je odneses u servis i oni je rastave pozdravi sensa garanciom, uradi stres test pa pregledaj rezultate. Izaberi neki ok bench i gdje puklo.

Image
XeuX

#9 Re: Servis za gamerski racunar Sarajevo

Post by XeuX »

To su sasvim normalne temperature za tu grafičku.
typeOnegative

#10 Re: Servis za gamerski racunar Sarajevo

Post by typeOnegative »

Kolika ti je temp kad si na desktopu i ne radis nista posebno ? Po cemu si zakljucio da se pregrijava ? Jel izbija driver , gasi ili restarta racunar ? Imas li ikakve probleme ? Posto nista od toga nisi naveo , najvjerovatnije da tu problema nema , nadji nesto drugo da te brine :-D .
Opali joj ovaj gore stress test sto je kolega naveo , prati temp i vidi. Ako ne bude problema kartica je OK . Obicno ako nesto nije ok , to se manifestuje u prvih par minuta i ako se kartica pregrijava znat ces vjeruj mi ,pojave se tackice po ekranu raznih boja , polude teksture ili se komp jednostavno ugasi ili restarta . I nemoj da te uplasi , ovaj test zna dobro opteretiti karticu i temp znaju otici preko 85 C . Znam , jer posjedujem 6870 i temp u zahtjevnijim igrama znaju otici na 83 - 84 C , a u ovom testu preko 90 , i nikad joj nista nije bilo. . Sve su to oK temp za ovakve kartice . :thumbup:
SmokingMan

#11 Re: Servis za gamerski racunar Sarajevo

Post by SmokingMan »

Kod mene se stara 4850 HD ekstremno zagrijavala,ništa strašno,svojstveno za kartice,just keep playing.I usput,nikada ne radi overclock,čak ni pod garancijom.
Dx1986

#12 Re: Servis za gamerski racunar Sarajevo

Post by Dx1986 »

Izvinite narode sto se nisam javljao, imao sam puno posla. Neznam ljudi zasto mislite da su moje temperature normalne. Da su to temperature nakon 1-2 sata igranja pa ja bih rekao, ali nakon par minuta temperature tolike da budu?
Evo uradio sam furmark test zadnja verzija :
BURN IN Test
1366x768 8xMSAA fullscreen 90 stepeni cels. nakon 90 secundi testiranja Gpu load 100% Fan 100%
BENCHMARK Test
1366x768 8xMSAA fullscreen 88 stepeni cels. nakon 1 minute testiranja Gpu load 100% Fan 100%

Eto vam informacije. Dali idalje mislite da su temperature ok? Ventilatori se maksimalno okrecu i opet nemogu drzati temperaturu ispod 80. Prije nego sto zapocnete, ja znam da je ovo stress test i da rijetko koja igrica moze ovako opteretiti graficku. Testirao sam i sa zahtijevnijom igricom ( metro 2033 ) da vidim kako se tu ponasa , ista stvar kao kod furmarka, ventilatori se maksimalno okrecu i opet nemogu temperature da drze ispod 80.

Ono sto sam ja citao po internetu o ovom modelu, jeste da temperature nebi trebale prelaziti 72-75 stepena cels. pod 100% opterecenjem za graficku a pritom da se ventilatori okrecu oko 50% . Te informacije su od profesionalaca i obicnih korisnika. Svi hvale taj Twin Frozr sistem hladjenja, samo mene zeza.
Pirija

#13 Re: Servis za gamerski racunar Sarajevo

Post by Pirija »

jeli ti guzva u kucistu oko graficke ? ima li prostora da "dise" ?
far rider

#14 Re: Servis za gamerski racunar Sarajevo

Post by far rider »

Jel te temperature mjeriš kod otvorenog kućišta? To se inače tako radi... sve te informacije sa interneta su sa dobrim hlađenjem u kućištu. Ta grafička vuče oko 170 wati.. trebo bi imat min dva 120mm ventilatora.

Bitne su i idle temperature.. i kolko se brzo temperatura ponovo vrati posle opterećenja.
Dx1986

#15 Re: Servis za gamerski racunar Sarajevo

Post by Dx1986 »

Kuciste je antec 900. Ima 2 ventilatora naprijed koji uvlace zrak, 1 pozadi koji ispusta i 1 na vrhu koji ispusta. Protok zraka je dobar. Kuciste je veliko, tako da ima dosta prostora oko graficke. Unutar ima par kablova koji mozda malo ometaju protok zraka ali nista strasno. Skidao sam stranicu sa kucista da vidim skuplja li se zrak ispod graficke, i nije napravilo neku razliku mozda 1-2 stepena.
Idle temperature su mi solidne 28-29 stepeni , a nakon velikog opterecenja brzo se ohladi.
avaks

#16 Re: Servis za gamerski racunar Sarajevo

Post by avaks »

Koristim trenutno MSI i TwinFrozr ali tricu i na 7850 OC temperature idu do 70 stepeni a kuler na 40%, da se na 100% vrti ne bi temperature prelazile 60-65 sigurno mada je ovo drugi čip. Kako god, nije u redu da se tako brzo pregrijava i da je na tolikim obrtima ne može rashladiti, neka šupljina u prenosu postoji očigledno (vjerovatno pasta koja vrućinu sa cpu ne prenosi adekvatno na one bakrene cijevi). Reklamiraj grafiku ako je pod garancijom, nemaš druge izgleda.
Sretno u svakom slučaju!
typeOnegative

#17 Re: Servis za gamerski racunar Sarajevo

Post by typeOnegative »

Kakvo kuciste imas ?
Temperature komponenti , tako i graf. kartice zavise od niza faktora , kakvo je kuciste , da li su kablovi uredno poslozeni i da li kartica moze da dise Druze , ja i dalje mislim da tu problema nema . To sto pise na netu oko temp. , to je najcesce testirano u nabrijanim , skupim kucistima i kod njih su takve temperature ,a pojedini testovi se rade i bez kucista . I za moju je pisalo kad je izasla ,hvaljeni Windforce 3x temp oko 70 bla bla , ali u praksi druga prica , ko od sale za par minuta u igrama preko 80 C ,a kartica ima tri venta i kuciste ima solidno hladjenje ( 2 x120 mm i 1 x 230 mm ) . Ono sto je bitno , da kartica kad dosegne temperaturu od npr . 80 C , tu temperaturu uspijeva i odrzati , tj , da ne ide dalje . To sto kazes da kartica postigne toliku temp nakon par minuta igranja , vjerovao ili ne , i to je normalno . Evo , bas sam sinoc gledao , pokrenuo novi CoD ,temp 44 C , igra se ucitala ,krenula i nakon dva-tri minuta temp 83 , ventilatori na 67 % ali dalje ne raste. Pogledaj kako ti je nastiman algoritam za ventove u opcijama ,mozda management hladjenja kartice nije dobro podesen . Ja koristim MSI Afterburner za kontrolu ventova , probaj tu malo procackati opcije za hladjenje.
Dx1986

#18 Re: Servis za gamerski racunar Sarajevo

Post by Dx1986 »

Avaks stari to su dobre temperature, volio bih da imam ja takve :) . Nemogu reklamirati jos, dok nebudem siguran sta je tacno uzrok pregrijavanja. Da imam drugi racunar da je ubacim pa da testiram, odmah bio znao.
Typeonegative sve sto si pitao sam napisao u prethodnim porukama. Nerado bih sve ponavljao.
far rider

#19 Re: Servis za gamerski racunar Sarajevo

Post by far rider »

Ma tu ti je ba 100% uzrok fabrički loše postavljen cooler. Da je moja, ja bi joj skino cooler i ponovo ga monitoro sa poštenom pastom. :D Mislim nebi se radi toga ganjo sa garancijom.. ono čekaj, pa te prvi put odbiju bla bla. Jer fkt, moguće da to po njihovoj definiciji ne važi kao kvar. Te grafičke imaju zaštitu od pregrijavanja.. tj. dok se u radu ne gasi ona je po nekoj definiciji "ispravna". Većina korisnika nebi to ni primjetili.

Imaš i neku opciju da u kućište pokušaš ugradit jedan ili dva ventilatora da direktno pušu u grafičku.. to bi sigurno pomoglo.
avaks

#20 Re: Servis za gamerski racunar Sarajevo

Post by avaks »

Ugrađivanje dodatnih kulera na kućište (pogotovo na ovo njegovo jer već ima 4 komada) bi smetalo protoku vazduha. Ako ovi sa grafike ne uspijevaju da je rashlade kada se vrte na 100% sumnjam da bi mu ti sa strane ikako pomogli. Kod mene je manje kućište i samo po jedan naprijed i nazad od 120mm imam za nesmetan protok. Kod njega su 2 naprijed i 2 nazad i nešto jača grafika ali ni slučajno ne bi smjele temperature da su onolike.
Neka proba sa garancijom a ako to ne prođe onda youtube i sam pastu pa vidi kako će se ponašati.
P0zz
Pirija

#21 Re: Servis za gamerski racunar Sarajevo

Post by Pirija »

a ti ko da si iz Enlegske tu graficku narucio.. odnesi je gdje si je kupio i nek se oni zajebaju snjom....
Post Reply