Samsung S3 ili Nokia Lumia 920
Moderator: Benq
- Qler
#26 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920
nije mi jasno ovo oko orocesora, ako ona na single core radi bez problema sta ce ti vise. Uzmi lumia 710, probau kako radi, pokreni par aplikacija i onda reci da je mana single core i 512mb rama. Bitno je kako telefon radi a ne koje su specifikacije, a jos jedan ocigledan primjer je iphone 3gs, koji i danas zaandroid standarde ne moze pokrenuti messaginig app, leti bez problema, a mozes misliti nije ni 1GHz. Te 4 jezgre na s3 samo prde i trose bateriju ako cemo gledati uporedne performanse sa kumia 920 i iphone. Pa moja 808 na 1.3GHz leti zato sto symbian nije zahtjevan os i ovo je za njega overkill...
- Maystor
#27 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920
Očigledno je da ti je čitanje recenzija jedini izvor informacijaSA 071 wrote: Ja ne mislim da je smijesna njegova analiza, vec...
Citajuci recenzije ovog telefona L920 i uopste WP8 operativnog sistema po stranicama koje se bave mobilnom telefonijom i smartphone-ima (cak i na onim sklonim androidu ili apple-u) zajednicki zakljucak svih ovih recenzija je uglavnom da je rijec o vrlo "fluidnom" OS, fluidnijim cak i od iOS-a, koji je ispravio gotovo sve nedostatke svojih prethodnika i ubacio neke novine kojih nema ni na Androidu ni na iOS-u i predstavlja jedno osvjezenje i "nesto drugacije". Sto se telefona tice L920 je predstavljen kao jedan od najboljih telefona na trzistu koji po specifikacijama ide rame uz rame sa najboljim kao sto su S3 i iPhone 5. S tim da je na L920 uvedeno niz inovacija kakvih nema na drugim telefonima kao npr. kamera sa PureView tehnologijom (najbolja kamera na telefonima ikad), wireless punjenje baterije (samo kod Nokie), PureHD+ tehnologija kod displeja (trenutno jedan od najboljih displeja) itd. Kada se ovom doda poznata i ponovo istestirana i dokazana kvaliteta izrade telefona (gotovo da se ne moze izgrebati ili ostetiti telefon kod uobicajenih situacija pri kojima se drugi telefoni ostete), cvrstina (kako rekose u jednoj analizi "built like a tank"), besplatna navigacija bez potrebe za internetom (a Nokia ima Navteq mape na kojima je npr. i Garmin), ekskluzivitet na neke aplikacije (npr. Angry Birds...), te da na WP marketu sada vec imas 46 od 50 najtrazenijih aplikacija sa Androida i iOS-a) govori u prilog tome da je L920 sa WP8 zvijer. Gotovo sve ove analize zakljucuju da je glavni problem da li ce MS i proizvodjaci koji ga stavljaju na svoje telefone (na prvom mjestu Nokija) uspjeti da iniciraju dovoljno ljudi da proba WP8. Ako im to podje za rukom niko ne sumnja da ce u vrlo kratkom roku postati jedan od tri glavna "ekosistema".
Sto se tice aplikacija za Android, trenutno ih je preko 600 hiljada dostupnih, ali od tog broja 2/3 ne vrijede nicemu jer je OS otvoren pa svako bez kontrole svasta "trpa". Na WP8 marketu ih je gotovo 150 hiljada, ali su sve istestirane i provjerene. Doduse, ne kao za iOS (oni su potpuno zatvoreni), ali ni ovdje ne moze svako smece naci mjesta. Po broju kvalitetnih aplikacija tu je samo Apple store jos uvijek daleko ispred.
Inace S3 je odlican telefon, bez dileme. Uz sve prednosti i mane Androida, on je sigurno medju najboljim telefonima na trzistu. Ali kada govorimo i poredimo kvalitet telefona kao telefona, reci da se Lumia920 ne moze porediti sa S3 ili iPhone5 je nepromisljeno. Jer Lumia ima sve sto imaju i S3 i iPhone5, a oni nemaju bas sve sto ima Lumia. Uz to Nokia ide agresivno sa cijenama pa za manje para nudi vise kako bi vratila ugled koji ima i zastupljenost na trzistu. Sada je za Nokiu i WP najbitnije da sto vise ljudi dodje u dodir sa njihovim novim stvarima. A onda ce se stvari same od sebe odigrati...![]()
Frutek, L820 je takodje odlican telefon. Naravno, to je nesto jeftinija (sto ne znaci losa) verzija i on nije u klasi S3 ili iPhone5, ali nije ni daleko iza njih, ali je zato znatno jeftiniji. I on ima odlicnu kameru sa CarlZeiss optikom, besplatnu navigaciju koja funkcionise isto kao i na L920 (sto znaci puno bolje nego na S3 ili iPhone5 a potpuno besplatna), ima i mogucnost wireless punjenja (kupi se poseban poklopac), ekskluzivne aplikacije, itd.
Kao sto se Nokia za godinu i po strmoglavila gotovo slobodnim padom, tako isto moze i skociti. Treba biti strpljiv pa vidjeti sta ce vrijeme donijeti. Iduce godine u ovo doba mozda budemo pricali kako je Samsung ili Apple izgubio znatan dio trzista...
Da si bar razumio recenzije koje si pročitao shvatio bi da je WP8 još uvijek inferioran u odnosu na androida i iOS, i da još uvijek ima ozbiljne nedostatke, iako jeste korak naprijed u odnosu na prethodnu verziju. Lumia 920 nije usporediva sa S3 iz više razloga. Iako je izašla pola godine kasnije od S3, hardware telefona (dual core scorpion i adreno serije 2 grafika) zaostaje čitavu generaciju za S3 (a pogotovo za iPhone 5). Lumia još nije ni došla u prodavnice u punom obimu, a već izlaze androidi sa full hd ekranima, cortex A15 procesorima i da ne nabrajam dalje.
Kamera na 920 jeste dobra, ali nije to ona kamera sa N8 ili 808 (fizički ne bi mogla stati), tako da ni razlika u odnosu na S3 i iPhone 5 nije takva kakvom je predstavljate.
Angry Birds za Android i iPhone je oduvijek bila naprednija verzija nego za WP, tako da ne znam o kakvoj ekskluzivnosti je riječ. Porediti windows market sa androidovim je nebuloza, a to što je android otvoren OS nema veze sa politikom provjere aplikacija na marketu. Šta će biti u budućnosti ne znam, ali kad je Nokia u pitanju mislim da će propasti (osim ako pod hitno ne otjeraju Elopa i raskinu saradnju sa Microsoftom). I na kraju da se mi ne bi danima raspravljali, evo brojevi koji sve govore:

http://www.gsmarena.com/android_and_sam ... s-5082.php
- Maystor
#28 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920
...valjda smo različite vrste korisnika. Vjeruj mi, meni fali još procesorske snage kod S3 i jedva čekam da izađe nova generacija cortex A15 procesora. Uzmi ti lumiu 710 pa izmjeri koliko traje učitavanje jedne kompleksne web stranice. Probaj zavrtiti u browseru full hd video klip i malo skrolovati ekran dok se video vrti.Qler wrote:nije mi jasno ovo oko orocesora, ako ona na single core radi bez problema sta ce ti vise. Uzmi lumia 710, probau kako radi, pokreni par aplikacija i onda reci da je mana single core i 512mb rama. Bitno je kako telefon radi a ne koje su specifikacije, a jos jedan ocigledan primjer je iphone 3gs, koji i danas zaandroid standarde ne moze pokrenuti messaginig app, leti bez problema, a mozes misliti nije ni 1GHz. Te 4 jezgre na s3 samo prde i trose bateriju ako cemo gledati uporedne performanse sa kumia 920 i iphone. Pa moja 808 na 1.3GHz leti zato sto symbian nije zahtjevan os i ovo je za njega overkill...
Doduše, te 4 jezgre kod S3 zaista stoje neiskorištene, za korisnike kojima telefon služi sa slanje SMS poruka i pristup facebook profilu.
- Quaresma
#29 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920
slabiji cpu, zbog cega? sto je dual core jel?Sarayman wrote:I pored toga što je ova Lumia izašla 6 mjeseci nakon S3, ima koliko-toliko slabiji i manji ekran, procesor, potencijalan ali nedokazan OS. U startu, automatski mu ne može parirati. Nažalost, nekadašnji broj 1 Nokia, malo je prdnula u šišu i dobro zakasnila sa ovim uređajem.
da je slabiji ekran nebih rekao, a manji? kakav je to protuargument?
- Qler
#30 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920
sto se displaya tice, ima veci ppi od iphone i s3, radi sa rukavicama, clear.blac, uzmi malo u ruke pa vidi koliko je “losiji“ od onog na s3.
Sto se tice cpu, opet ti kazem, ako os ne trazi vise, koja ti korist? Otvori ti oomleksnu stranicu na 920 i na s3, ako ne bude ista brzina nece biti ni sporiji garant.
Eto daj jednu aplikaciju koja ima na androidu i na wp, ja cu je snimiti na zeninu 710, i postaviti video koliko treba da se pokrene na single core i 512 rama. A ti postavi koliko je brzi s3. Sve ispod 5 sekundi cemo smatrati neuspjehom androida jer ima duplo vise rama i 3 puta jaci procesor, a kosta 5 puta vise...
Sto se tice cpu, opet ti kazem, ako os ne trazi vise, koja ti korist? Otvori ti oomleksnu stranicu na 920 i na s3, ako ne bude ista brzina nece biti ni sporiji garant.
Eto daj jednu aplikaciju koja ima na androidu i na wp, ja cu je snimiti na zeninu 710, i postaviti video koliko treba da se pokrene na single core i 512 rama. A ti postavi koliko je brzi s3. Sve ispod 5 sekundi cemo smatrati neuspjehom androida jer ima duplo vise rama i 3 puta jaci procesor, a kosta 5 puta vise...
- inSighT
- Vozim: na guranje
#31 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920
Qler wrote:sto se displaya tice, ima veci ppi od iphone i s3, radi sa rukavicama, clear.blac, uzmi malo u ruke pa vidi koliko je “losiji“ od onog na s3.
NFS Most Wanted ili NOVA 3!
Šalim se, ajd' probaj ove, i mene baš zanima kako ferceraju igre na tim' wp telefonima:
http://www.windowsphone.com/en-us/store ... cc0b058f42
http://www.windowsphone.com/en-us/store ... d66432755b
PS. Jedva nađoh ove dvije "teže" igre, stvarno je siromašan ovaj wp store!
- Maystor
#32 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920
CPU kod Nokie ne samo da ima 2 jezgra manje, već je zastario čitavu generaciju ARM procesora. Kod S3 je Cortex A9, a kod Nokie Cortex A8 (snapdragon). Tebi vjerovatno nisu jasne ove stvari, ali eto, kad već pitaš...Quaresma wrote:slabiji cpu, zbog cega? sto je dual core jel?Sarayman wrote:I pored toga što je ova Lumia izašla 6 mjeseci nakon S3, ima koliko-toliko slabiji i manji ekran, procesor, potencijalan ali nedokazan OS. U startu, automatski mu ne može parirati. Nažalost, nekadašnji broj 1 Nokia, malo je prdnula u šišu i dobro zakasnila sa ovim uređajem.
da je slabiji ekran nebih rekao, a manji? kakav je to protuargument?
Ekran kod Nokie je obični IPS TFT, a kod Samsunga AMOLED. Trebam li objašnjavati dalje?
Veličina ekrana je subjektivna stvar, meni je mali i onaj samsungov od 4,8" (vjerovatno je optimum negdje oko 5", što će i biti dimenzija većine flagship telefona u narednoj godini).
- Maystor
#33 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920
ti i ja imamo različite poglede na upotrebu smartphonea. Možda je Nokia odličan telefon, ali ja za 600 EUR, koliko sam platio S3 očekujem više od telefona. U toj klasi govorimo o mini računaru, pa onda su kriteriji usporedbe sasvim drugačiji od onoga što ti navodiš. Tvoja tvrdnja da na mobitelu ne treba ništa više od single core procesora do 1 GHz i 512 MB RAM-a govori o tome kako ti percipiraš (i koristiš) smartphone.Qler wrote:sto se displaya tice, ima veci ppi od iphone i s3, radi sa rukavicama, clear.blac, uzmi malo u ruke pa vidi koliko je “losiji“ od onog na s3.
-
Phobius
#34 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=4Xd3jWjc ... re=related[/youtube]inSighT wrote:Qler wrote:sto se displaya tice, ima veci ppi od iphone i s3, radi sa rukavicama, clear.blac, uzmi malo u ruke pa vidi koliko je “losiji“ od onog na s3.
NFS Most Wanted ili NOVA 3!![]()
Šalim se, ajd' probaj ove, i mene baš zanima kako ferceraju igre na tim' wp telefonima:
NFS Hot Pursuit na Nokia Lumia 710 telefonu.
-
Phobius
#35 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920
Windows Phone 8 konacno donosi otvorenu upotrebu nativnog koda, sto ce donijeti i sve te popularne aplikacije i igre, koje nedostaju, veoma brzo.
- inSighT
#36 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920
Hah, najbitniji dijelovi "preskočeni" tj. LOADING, vrijeme koliko mu treba da uđe u trku iz one mape! Zašto li!?Phobius wrote:[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=4Xd3jWjc ... re=related[/youtube]inSighT wrote:Qler wrote:sto se displaya tice, ima veci ppi od iphone i s3, radi sa rukavicama, clear.blac, uzmi malo u ruke pa vidi koliko je “losiji“ od onog na s3.
NFS Most Wanted ili NOVA 3!![]()
NFS Hot Pursuit na Nokia Lumia 710 telefonu.
- inSighT
#37 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920
Naravno, samo što za jedan ip5 mozes uzeti 3-4 (zavisno od verzije) nexusa, ili jedan n4 i jedan n10 i još ostane para!Drndroid wrote:Nije ni Android sjajan, ali WP je jos gori. Trenutno iOS prednjaci po brzini, stabilnosti, kvaliteti igrica/aplikacija!
KAd vec dajes velike pare ili LG Nexus 4 ili iP5...nema greske
-
Chuckie
#38 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920
Viška post.
Last edited by Chuckie on 18/11/2012 18:32, edited 1 time in total.
-
Frutek
#39 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920
Nokia announces Lumia 820, a 4.3-inch, LTE-running, Windows Phone 8 handset!
O čemu ti pričaš?!
Obriso si komentar, ne znam kako raja jedva dočeka kao "da se neko zajebo"...čuj nije WP8...
O čemu ti pričaš?!
Obriso si komentar, ne znam kako raja jedva dočeka kao "da se neko zajebo"...čuj nije WP8...
- awaken
#40 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920
.
Last edited by awaken on 04/01/2013 00:44, edited 1 time in total.
-
Chuckie
#41 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920
@frutek
Da obrisao sam jer nisam pročitao dobro, mislio sam da je riječ o 800 modelu, my bad.
Jbg, nema forum opciju da se briše cijeli komentar.
Da obrisao sam jer nisam pročitao dobro, mislio sam da je riječ o 800 modelu, my bad.
Jbg, nema forum opciju da se briše cijeli komentar.
Last edited by Chuckie on 18/11/2012 18:32, edited 2 times in total.
-
Chuckie
#42 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920
Slažem se. Sve je preseravanje. Čemu 4 jezgre u S3 kad Android u njemu šteka i sporije radi od iP3Gs sa jadnih pola jezgre na 600Mhz. Isto kao i ono preseravanje na HTC Droid DNA sa ekranom FULL HD na jbnih 5" i DPI 441 čini mi se, a ljudsko oko ne vidi pixele iznad 300?!? A što će takav ekran posrkat bateriju 3x brže od onoga na 720p to nikog nije briga. Vidi se da je to samo za k*čenje i natezanje fanboya čiji je veći.Qler wrote:nije mi jasno ovo oko orocesora, ako ona na single core radi bez problema sta ce ti vise. Uzmi lumia 710, probau kako radi, pokreni par aplikacija i onda reci da je mana single core i 512mb rama. Bitno je kako telefon radi a ne koje su specifikacije, a jos jedan ocigledan primjer je iphone 3gs, koji i danas zaandroid standarde ne moze pokrenuti messaginig app, leti bez problema, a mozes misliti nije ni 1GHz. Te 4 jezgre na s3 samo prde i trose bateriju ako cemo gledati uporedne performanse sa kumia 920 i iphone. Pa moja 808 na 1.3GHz leti zato sto symbian nije zahtjevan os i ovo je za njega overkill...
-
Frutek
#43 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920
Ma nije frkaChuckie wrote:Da obrisao sam jer nisam pročitao dobro, mislio sam da je riječ o 800 modelu, my bad.
Obrada i na 820 i 920 je dobra, podsjeća na Nokie kakve smo znali i volili. Ja sam godinama na Nokiji i taman kad sam mislio def preći na Samsung, izletiše ova 2 modela i ja tako ostade vjerni korisnik. Možda bude S4 sljedeći hahaawaken wrote: Nedostaje mi onaj NOKIA logo na telefonu....to su bila vremena3310 ispadne a ti samo gledaš da nađeš sve dijelove, ne pitaš se uopće hoće li upaliti, to se podrazumjena
-
klixo
#44 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920
I ja bih isto uradio. Kvalitet izrade Samsunga naspram HTC , Nokia , Apple je smijesan.DreamOblivion wrote:lol uzeo nokiu 920 naspram galaxy s3
grohotom se smijem
-
Chuckie
#45 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920
Smiji se i dalje, za tebe nema lijeka.DreamOblivion wrote:lol uzeo nokiu 920 naspram galaxy s3
grohotom se smijem
- Qler
#46 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920
ima li dzabnih aplikacija da ne placam 10KM da ti dokazem da lumia 710 nije spor telefon 
- Maystor
#47 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920
Hajd ne provaljuj se, čuj android šteka na S3Chuckie wrote:Slažem se. Sve je preseravanje. Čemu 4 jezgre u S3 kad Android u njemu šteka i sporije radi od iP3Gs sa jadnih pola jezgre na 600Mhz. Isto kao i ono preseravanje na HTC Droid DNA sa ekranom FULL HD na jbnih 5" i DPI 441 čini mi se, a ljudsko oko ne vidi pixele iznad 300?!? A što će takav ekran posrkat bateriju 3x brže od onoga na 720p to nikog nije briga. Vidi se da je to samo za k*čenje i natezanje fanboya čiji je veći.Qler wrote:nije mi jasno ovo oko orocesora, ako ona na single core radi bez problema sta ce ti vise. Uzmi lumia 710, probau kako radi, pokreni par aplikacija i onda reci da je mana single core i 512mb rama. Bitno je kako telefon radi a ne koje su specifikacije, a jos jedan ocigledan primjer je iphone 3gs, koji i danas zaandroid standarde ne moze pokrenuti messaginig app, leti bez problema, a mozes misliti nije ni 1GHz. Te 4 jezgre na s3 samo prde i trose bateriju ako cemo gledati uporedne performanse sa kumia 920 i iphone. Pa moja 808 na 1.3GHz leti zato sto symbian nije zahtjevan os i ovo je za njega overkill...
Radio je perfektno od prvog dana, a sa novim updateom (project butter) fluidnost animacija je dodatno usavršena.
Gdje si ti učio anatomiju ljudskog oka, pa nam tvrdiš da se 441 ppi ne može razlikovati od 300 ppi? Može, itekako.
- Qler
#48 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920
Moze, isto kao sto oko vidi vise od 60fps, kao sto cuje kao pas, i vidi kao soko.....
-
Chuckie
#49 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920
Maystor wrote: Hajd ne provaljuj se, čuj android šteka na S3![]()
Radio je perfektno od prvog dana, a sa novim updateom (project butter) fluidnost animacija je dodatno usavršena.
Ni za tebe, lijeka nema.Maystor wrote: Gdje si ti učio anatomiju ljudskog oka, pa nam tvrdiš da se 441 ppi ne može razlikovati od 300 ppi? Može, itekako.
- vukojebina
#50 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920
ma nokija je postala smijesan telefon...