Racunar se koci!
Moderator: Benq
- FastRide1
#1 Racunar se koci!
Znaci, imam problem sa racunarom, nece da se upali, a kada se upali zaledi se i nece da radi, kada probam da dignem sistem, ne ocitava mi usb na kojem je sistem, a kada i ocita pise da je greska neka, izadje na plavom ekranu, a najcesce stane onom logo znaku i ne ide dalje. Bio sam ga iskljucio i kada sam ga opet ukljucio, nije radio mis, a ni monitor nece da se upali, pise da nema signala.. Monitor sam upalio na drugi racunar i radi, sto znaci da nije problem u njemu sad sam upalio ponovo monitor i radi. Kada udjem u bios da promijenim voltazu nigdje ne mogu da pronadjem za mijenjanje voltaza, a onaj sivi bios mi je. Moze li neko da mi kaze sta moze biti da je problem? i kako popraviti?
- forum_selektor
#2 Re: Racunar se koci!
baci ga u kontejner, nemoj u rijeku.
- FastRide1
#3 Re: Racunar se koci!
Treba mi ozbiljna pomoc oko ovog
- Qler
#4 Re: Racunar se koci!
Mora da si sihire, cim se koci, a jos i ne prepoznaje rodjene portove 
-
Shiba
#5 Re: Racunar se koci!
Sto bi mijenjao voltaze? Jesi li kakav overclock radio?
- FastRide1
#6 Re: Racunar se koci!
Negdje sam procitao kao da bi,to moglo biti pregrijavanje i da je mijenjanje voktaza mozda rijesenje. Probao sam da dignem novi sistem, ali uopste se.ne pokrece instalacija. Ne znam sta da uradimShiba wrote:Sto bi mijenjao voltaze? Jesi li kakav overclock radio?
-
Shiba
#7 Re: Racunar se koci!
Ako mozes uci u BIOS provjeri temperature CPUa i chipseta (u stavki "Power Management" ili nesto slicno). Moguce je da je termalna pasta dotrajala i da je treba zamijeniti. Moguce je da nemas protok zraka kroz kuciste dovoljan da ohladi komponente, na ovim vrucinama se takvi problemi najcesce javljaju. Hajde vidi temperature u BIOSu pa cemo onda dalje.
- Benq
#8 Re: Racunar se koci!
Pretjeras sa voltazom i nakon toga vidis neki bijeli dim izlazi iz kucista.. ne to nije izabran novi Papa , samo maticna pustila dusu...FastRide1 wrote:Negdje sam procitao kao da bi,to moglo biti pregrijavanje i da je mijenjanje voktaza mozda rijesenje. Probao sam da dignem novi sistem, ali uopste se.ne pokrece instalacija. Ne znam sta da uradimShiba wrote:Sto bi mijenjao voltaze? Jesi li kakav overclock radio?
Na ploci imas malu bateriju , izvadi je , sacekaj 15ak sekundi , vrati je nazad i upali racunar, bios ce se tako resetovat na fabricke postavke.
- FastRide1
#9 Re: Racunar se koci!
Udjem u BIOS, ali nema nigdje da namjestim tu voltazu. A bateriju sam vadio i vratio i bio ubrzao malo racunar i evo ja krenuo da dignem novi sistem i sad zapelo na Sistem is preparing your computer for first use i ne ide dalje
-
Shiba
#10 Re: Racunar se koci!
Ako ti uvijek tu zapinje moguce je da ti je graficka "odsvirala" svoje (radi BIOS i instalacija, ne radi kad se ucitaju driveri). Koja graficka je u pitanju? Postoji li sansa da slikas kuciste i unutrasnjost pa postavis slike da vidimo? I jesi li provjerio temperature u BIOSu? Jesi li probao slucajno da napravis bootabilni USB stick sa Linuxom ili neku distribuciju direktno sa CD/DVD-a pa da vidis radi li tako?
-
crysis
- Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.
#11 Re: Racunar se koci!
otvori ga i provjeri kondenzatore ( one male crne na dvije nogice i maju plus na vrhu), ako se bilo koji od njih napuhao mjenjaj maticnu.
informacija iz prve ruke , prebolovao sam to. isto tako podje instalacija ide jedno dvije tri minute i sam se restarta.
informacija iz prve ruke , prebolovao sam to. isto tako podje instalacija ide jedno dvije tri minute i sam se restarta.
- valjuga
#12 Re: Racunar se koci!
Takvi elektrolitski kondenzatori se mogu mijenjati pa poslije matična radi kao nova,mada problemi mogu nastati i sa pokvarenom napojnom jedinicom.crysis wrote:otvori ga i provjeri kondenzatore ( one male crne na dvije nogice i maju plus na vrhu), ako se bilo koji od njih napuhao mjenjaj maticnu.
-
crysis
- Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.
#13 Re: Racunar se koci!
mogu kako da ne al je onda malo drugaciji problem, od velikog zagrijavanja dolazi do kvarova na hard disku ( krive se ploče ), a i jos toga da nenabrajam sad.a i ove kondenzatore rijetko ko zna kvalitetno zalemit pa je po meni isplatnije kupit novu maticnu.
- valjuga
#14 Re: Racunar se koci!
Ovdje je riječ o desktop PC gdje je udaljenost matične od HDD-a prilično velika te nema nikakve ali apsolutno nikakve bojazni da će se imalo disk zagrijati radi mijenjanja kondenzatora na matičnoj ploči.crysis wrote:mogu kako da ne al je onda malo drugaciji problem, od velikog zagrijavanja dolazi do kvarova na hard disku ( krive se ploče ), a i jos toga da nenabrajam sad.a i ove kondenzatore rijetko ko zna kvalitetno zalemit pa je po meni isplatnije kupit novu maticnu.
Ali se slažem da je najbolje rješenje NOV PC.
- FastRide1
#15 Re: Racunar se koci!
Hvala svima na odgovorima, a otkrio sam nakraju da mi je RAM neispravan.