Program za desing Knjige

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
Kenex

#1 Program za desing Knjige

Post by Kenex »

Eh ljudi ovo je moj prvi post na ovom forumu , i cuo sam da je veoma popularan , pa ja bi vas zamolio da mi kazete program za desing knjige.Da pojasnim . Imam jednu knjigu koju je djed napisao , ali ona nije u dobrom stanju , a meni se nedaju pare profesionalcima pa tako da bi ja da to sam uradim, i imam sve to odkucano samo mi treba jos program u kojem cu staviti slike i ostalo ... Ako mozete da mi navedete par njih , po mogucnosti besplatinih :)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2 Re: Program za desing Knjige

Post by Truba »

kvark :mrgreen:
softly

#3 Re: Program za desing Knjige

Post by softly »

Ne kaze se DESING nego DIZANJ
Halftime

#4 Re: Program za desing Knjige

Post by Halftime »

dobar je i inDIZAJN :lol:
Šeha

#5 Re: Program za desing Knjige

Post by Šeha »

A ja se sve stidim da pogledam temu, kontam "desing" neki strucni izraz :) :D

Znaci programi su kao sto je receno:

- Quark
- InDesign

za "design" knjige :P :D
Halftime

#6 Re: Program za desing Knjige

Post by Halftime »

Ma sve osim word.a i slicnih programa iz microsoft radionice :D ako ces stampati tu knjigu
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#7 Re: Program za desing Knjige

Post by Toto »

Odes u stapariju gdje si namjerio da je stampas i pitas njih u kojem formatu je najjeftinije da im dostavis "prelom" knjige. Kad ti se oni ocituju dodji ovje reci sta su ti rekli pa ce ti neko reci koji je najbolji program za taj format.

Osim ovoga sto su ti vec naveli mozes "prelomit" knjigu i u Adobe Acrobat Profesionalu.

Ovaj Quark i InDesign su kabahali, trebat ce ti ciganska godina da ih ufrstuljis. A najgore je to sto u stamparijam jos uvjek glavnu rijec vode oni stari graficari koji su najveci tabijasusi i namcori na svijetu. Bojim se da ces se razocarata kad ti oni kazu sta ces radit sa svojim "desingom".
Ako se opredjelis da stampas knjigu u samizdatu preko stampaca mozes to sve uraditi i u MS Wordu.
A imas i MS Publisher u MS Officeu Profesional. Njega je MS i napravio za Desk Top Publishing tj stolno izdavastvao. Mozes izdat knjigu na stolu, ne moras ici u stampariju. Ako imas samo tekst i slike to ti je mozda najbolje rejsenje. Kompatibilan je sa MS Wordom pa trebas nauciti par caka i sve ostalo je Copy/paste.
Ako se zarovis u ovaj Quark ili Corel bojim se da ce ti samo noge virit.
Halftime

#8 Re: Program za desing Knjige

Post by Halftime »

Toto wrote:Odes u stapariju gdje si namjerio da je stampas i pitas njih u kojem formatu je najjeftinije da im dostavis "prelom" knjige. Kad ti se oni ocituju dodji ovje reci sta su ti rekli pa ce ti neko reci koji je najbolji program za taj format.

Osim ovoga sto su ti vec naveli mozes "prelomit" knjigu i u Adobe Acrobat Profesionalu.

Ovaj Quark i InDesign su kabahali, trebat ce ti ciganska godina da ih ufrstuljis. A najgore je to sto u stamparijam jos uvjek glavnu rijec vode oni stari graficari koji su najveci tabijasusi i namcori na svijetu. Bojim se da ces se razocarata kad ti oni kazu sta ces radit sa svojim "desingom".
Ako se opredjelis da stampas knjigu u samizdatu preko stampaca mozes to sve uraditi i u MS Wordu.
A imas i MS Publisher u MS Officeu Profesional. Njega je MS i napravio za Desk Top Publishing tj stolno izdavastvao. Mozes izdat knjigu na stolu, ne moras ici u stampariju. Ako imas samo tekst i slike to ti je mozda najbolje rejsenje. Kompatibilan je sa MS Wordom pa trebas nauciti par caka i sve ostalo je Copy/paste.
Ako se zarovis u ovaj Quark ili Corel bojim se da ce ti samo noge virit.
Upravo zato da mu samo noge ne vire iz nekog programa imaju ljudi koji rade to, a istim tim ljudima, ti i osobe koje dijele slicna misljenja su nocne more :)
sarayewo

#9 Re: Program za desing Knjige

Post by sarayewo »

@Toto je u pravu sto se tice zahtjevnosti programa za prelom (btw. Toto Desktop Publishing se zove profesija, a ne kucna radinost). Radio sam prelom sve skupa nekih 4 godine, prelamao sedmicne novine, casopise, knjige, kojekakve brosure, formulare itd... sta ti dusa zazeli.

Ako hoces da se prelom uradi kako treba plati nekome - nije pretjerano skupo. Ako ti treba neko, mogu te povezati sa prijateljem koji od toga hljeb zaradjuje pa se mozda mozete dogovoriti... Naravno, ovo sve pod uslovom da hoces da se stampa prava knjiga a ne neki cirkus, jer onda treba znati odrediti dimenzije, postaviti pasere (gdje ce se rezati papir) uraditi sve u bojama koje ce stamparija podrzati, itd.

Samim tim sto se ne zadovoljavas mogucnosti da to uradis u Wordu znaci da hoces pravi prelom. Okani se pokusaja da sam to uradis, potrosices vise vremena nego sto to para vrijedi i na kraju opet neces imati pravi rezultat.
Toto

#10 Re: Program za desing Knjige

Post by Toto »

Halftime wrote:

Upravo zato da mu samo noge ne vire iz nekog programa imaju ljudi koji rade to, a istim tim ljudima, ti i osobe koje dijele slicna misljenja su nocne more :)
Ako mislis na one sto su "informaticari" koji su na buvljaku za 10 km kupili Qurk, Corel, ili InD i razvaljuju 300 komadi iz ovih programa onda se bojim da si u krivu. Ako si ti jean od ovih onda se oni kojima sam ja uputio ovog sto pita bas tebe i boje, a ne ovih koji daju savjete.

U prvoj recenici sam mu rekao da ode u stampariju i da potrazi savjet. A to mu je najbolji savjet koji moze dobiti. Samo tamo se nalaze ljudi koji stvarno profesionalno rade ovaj posao. Ja garantujem ako ode tamo da ce dobit pravi savjet. Ako ga ne poslusa do njega je, a ne do ovih koji ga savjetuju. JA ti garantujem da ce mu oni iz stamparije reci da ce ga jeftinije kostati ako im dostavi otkucan tekst u *.doc fromatu nego da on to uradi u najmocnijem softveru na svijetu. Kad on ovo upita njima ce odmah biti jasno da se radi o nekome ko je totalni amater i da se njima nece uopste isplatiti da trose stotine sati da isprave gluposti koje ce on uraditi na najmocnijem softveru umjesto da profesionalac za par sati prelomi gologuz tekst u onom programu u kojem radi ta staparija i njihovi ljudi.

Kad bi mu neko rekao da mu je najbolje da tekst posalje u Notpedu a da na mjestu gdje treba da budu slika napise naziv fajla u kome se nalazi slika mislio bi da ga zafrkavamo. Ovako mu je bolje da ode po pamet u stampariju, ako je tamo ne kupi nek sjedi 100 sati i sam uci Quark. I nek bude spreman da mu iz stamparije 10 puta vrate sta pogresno uradi a za to ce mu trebat jos bar po jedan sat za svaku stranu koju ima otkucanu.
Jos kad se nameci na slike pa ih pocne razvaljivat u raznoraznim filterima kostace ga knjiga vise nego da je u kaligrafiji guscijim perom napise.
Gorštak

#11 Re: Program za desing Knjige

Post by Gorštak »

Toto wrote:Ako se zarovis u ovaj Quark ili Corel bojim se da ce ti samo noge virit.
Ni noge, moj Toto, vjeruj mi. :D
Knjiga je kurtoazna, gospodska stvar, i ne treba je spuštati do besmisla. Dakle, treba to dati profesionalcima.
Halftime

#12 Re: Program za desing Knjige

Post by Halftime »

Toto wrote:
Halftime wrote:

Ako mislis na one sto su "informaticari" koji su na buvljaku za 10 km kupili Qurk, Corel, ili InD i razvaljuju 300 komadi iz ovih programa onda se bojim da si u krivu. Ako si ti jean od ovih onda se oni kojima sam ja uputio ovog sto pita bas tebe i boje, a ne ovih koji daju savjete.
Covjek hoce da sam prelomi knjigu ja mu kazem koji je najbolji program :) odgovorim ljubazno. To sto ti mislis da je dovoljno samo poznavati "300 komandi" kao neko ko radi u stampariji grdno se varas ima tu dosta boje na odjeci i u dusi, a da se ne spomene quark ili neki drugi program.
Samo da ti kazem u indesign.u ili quark.u da je dovoljno nauciti 20.ak stvari da se moze prelomiti solidna knjiga. opet kao sto rece gorštak:
"Knjiga je kurtoazna, gospodska stvar, i ne treba je spuštati do besmisla. Dakle, treba to dati profesionalcima."
Opet ti kazem okani se savjeta tamo gdje nisi bas strucan ja sam digao ruke od tog posla zato sto mlad osjedih prepravljajuci greske ljudi sto misle da je publisher i office profesional program za ozbiljnije stvari i divim se onim ljudima sto su izgurali tolike godine, kao sto ti rece stari graficari koji su namcori. Nemoj da se sta uvrijedis ali takvih kao ti i ljudi koji su mi dosli sa pricom zna moj mali da radi na kompjuteru meni pun klinac :D
Toto

#13 Re: Program za desing Knjige

Post by Toto »

sarayewo wrote:@Toto je u pravu sto se tice zahtjevnosti programa za prelom (btw. Toto Desktop Publishing se zove profesija, a ne kucna radinost).
DTP je prevenstveno djelatnost, a iz te djelatnosti se moze izvesti i zanimanje. Desk Top Publishing je stolno izdavastvo i u smislu prevoda terminai u tehnoloskom smislu. DTP moze biti i kucna radinost ali i lanac od par hiljada DTP "stamparija" sa po desetak stampaca razlicitog formata tehnika stampe desetak kopir aparata, kojeg plotera, stampaca za fotografije, skenara. Danas na svakom aerodromu mozete naci DTP spravu koja ce vam odstampat sto vizitkarti jeftinije nego u najjeftinijoj stampariji.
MS Publisher je u osnovi MS Word. Dakle tekst procesor tj, MS Word kojeg je Microsoft samo preradio da nije linijski- kao Word- nego da radi sa okvirima (Frame), da se ne bi svadjali i ganjali tekst i slika, kao sto se inace desava, kad se u wordu "prelama" ozbiljniji prizvod kao sto je knjiga, casopis, bilten. Ako se zeli stampati bilo sta sto je malih serija 200 vizitki, 300 letaka, 200 tree pan brosura, bilteni, male serije poslovnih cestitiki, razglednica, jelovnici, cak i knjige do 500 komada ispaltnije je radi u DTP tehnici neko u stamparijama.
Najnovija verzija Worda vise nije tekst procesor. On je DTP aplikacija.

Cak ni MS Word nije prikladan za prelom knjiga preko 100 strana. Knjiga nije isto sto i seminarski rad i poslovna korespodencija. Garantujem da bi od 10 najboljih poznavaoca Worda samo jedan znao kvalitetno prelomiti knjigu od 300 strana u Wordu. Bilo za stamparije bilo za stampaca.
Bilo ih je koji su potrosili 100 sati da prelome knjigu u Wordu i kad su sve zavrsili i posli da stampaju samo su barnuli jednu marginu kod pripreme za stampi i onda se raskrivili ko siroce. Ni jedan naslov podnaslov, slika, cak ni broj strane -koje su rucno unosili- nije vise bio tamo gdje su ga stavili i to na svih 300 strana.

U BiH je situacija sa primjenom informacionih tehnologija katastrofalan u smislu sto se njima bave uglavnom kursiti iz humanitarnih kompjuterskih trening centara ili djecurlija koja su naucila sami da prckaju po kompjuteru u mirc stilu; koji su na buvljaku kupili Corel, Photoshop, Quark, AI, Dreamw, AUTO CAD itd naucili pedesetak komandi i misle da je to dovoljno da bi mogli prelomit knjigu, casopis, dizajnirat web site, a targedija nastane kad se neki takav kursista poduhvati izrade aplikacije za knjigonovodstvo a da nisu imali sat savjetovanja sa knjigovodjom. Mnoge su firme platilje hiljade KM kazni i imali belaja sa finaisijkom inspekcijinok radi jalan programera. Postoje fakulteti IT ciji studenti kad zavrse fakultet nisu u stanju da nacrtaju algoritam problema kojeg zele programirati.

Kod nas je stvoren utisak da je potrebano samo ukljuciti komp i za par sati imate da graficeri ne prelamaju knjige, da dizajneri ne dizajniraju web stranice, da kuce u CAD-u ne dizajniraju arhitekti,
sekretarica u Exelu vodi knjigovotstvo itd. To je nakarada koje ima svoju cijenu i to se mora platiti. tako sto ce se otici u stampariju pa plati nauk ili sjedi kuci i uci sam 200 sati, ljetni dan do podne.
Toto

#14 Re: Program za desing Knjige

Post by Toto »

Halftime wrote: Covjek hoce da sam prelomi knjigu ja mu kazem koji je najbolji program :) odgovorim ljubazno. :D
Cuj ljubazno a smijes mu se u brk kad si mu predlozio InDesign. :D :D :D

Ja mu bar nisam nista podvaljivo, nego mu u oci reko sta da radi. Ja garantujem da jedino oni stari namcori graficari draze kvalitet stamparstva u BiH. Da nije nije njiha gazde bi sve stamparije pretvorili u kopirnice ili kucnu radinost.
Ja sam ubjedjen da sam mu ja rekao najbolji savjet. Nek ode u stampariju. Tamo jedino moze dobit pravi savjet.
Mi ce mo ga oderat.
Toto

#15 Re: Program za desing Knjige

Post by Toto »

Gorštak wrote:
Toto wrote:Ako se zarovis u ovaj Quark ili Corel bojim se da ce ti samo noge virit.
Ni noge, moj Toto, vjeruj mi. :D
Knjiga je kurtoazna, gospodska stvar, i ne treba je spuštati do besmisla. Dakle, treba to dati profesionalcima.
Bolan, vidis da je knjigu napisao njegov deda. Deda je bio gospodina a ne on. Jel' odmah izjavio da se njemu ne daju pare gospodi profesionalcima.
hakazvaka

#16 Re: Program za desing Knjige

Post by hakazvaka »

jao rasprave
šeha, bježmo :run:
Last edited by hakazvaka on 16/12/2009 06:18, edited 1 time in total.
Halftime

#17 Re: Program za desing Knjige

Post by Halftime »

DTP ili Desktop publisher nije printer ili slicni aparati DTP koliko ja znam to je grupa programa a i primjenjuje se ljudima koji se bave tim poslom tj prevedeno na nas DTP operater, a kasnije naziv su prisvojili ljudi koji rade za stolom prelom knjiga, casopisa i drugih stvari po navodjenju dizajnera rade u sektoru DTP.a koji je dio grupe ili firme koja se bavi izdavanjem i ima a i nije obavezno stampariju tj ofset tisak ili ti ofset stampu. Ti sto pricas printeri i kojekakve masinice to je (cak i ima svoje ime a nije DTP) print shop. Drugo microsoft office paket u kompletu radi u RGB standardu koji pravi probleme u kvaliteti ispisa i na najobicnijim printerima dok ozbiljniji programi rade u CMYK standardu. I neces mi vjerovati Adobe je napravio paket programa koji spadaju u DTP a prvi DTP program zvao se MACPUBLISHER od kojeg je sav cirkus krenuo.
Ajatolah_

#18 Re: Program za desing Knjige

Post by Ajatolah_ »

Kenex wrote:Eh ljudi ovo je moj prvi post na ovom forumu , i cuo sam da je veoma popularan , pa ja bi vas zamolio da mi kazete program za desing knjige.
Tačno tako jarane, ovdje u Zenici ljudi lude za tvojim postom. Da samo vidiš kako grad bruji... :D
Toto

#19 Re: Program za desing Knjige

Post by Toto »

Halftime wrote:DTP ili Desktop publisher nije printer ili slicni aparati DTP koliko ja znam to je grupa programa a i primjenjuje se ljudima koji se bave tim poslom tj prevedeno na nas DTP operater, a kasnije naziv su prisvojili ljudi koji rade za stolom prelom knjiga, casopisa i drugih stvari po navodjenju dizajnera rade u sektoru DTP.a koji je dio grupe ili firme koja se bavi izdavanjem i ima a i nije obavezno stampariju tj ofset tisak ili ti ofset stampu. Ti sto pricas printeri i kojekakve masinice to je (cak i ima svoje ime a nije DTP) print shop. Drugo microsoft office paket u kompletu radi u RGB standardu koji pravi probleme u kvaliteti ispisa i na najobicnijim printerima dok ozbiljniji programi rade u CMYK standardu. I neces mi vjerovati Adobe je napravio paket programa koji spadaju u DTP a prvi DTP program zvao se MACPUBLISHER od kojeg je sav cirkus krenuo.
Da ne bi bilo zabune citirat cu sam sebe :D
A imas i MS Publisher u MS Officeu Profesional. Njega je MS i napravio za Desk Top Publishing tj stolno izdavastvao.
Covjeku predlazem da vidi softver koji se zove MS Publisher i navodim mu da ga je Microsoft razvio za Desk Top Publishing. Ovo ing na kraju ti znaci da je to djelatnost/proces. ne samo u lingvistickom smislu nego i u organizacionom.
Desk Top Publising je djelatnost kao sto je i Publishing djelatnost ili proces. Publisher je izdavac. Publisher nije graficki dizajner. Publisher nije ni onaj koji stampa. Publisjer izdaje, Graficki dizajner prelama i dizajnira a stamparija stampa. Tako da softver koji se zove MS Publisher nije neko ili nesto ko stampa nego neko/nesto na cemu se priprema za stampu a onaj ko priprema se zove graficki dizajner a ko/sto stampa se zove stamparija/printer.

Tako da kad instaliras softver pod imenom MS Publisher pod Windows i na njemu pripremis sta ces da stampas i kad na taj Windows i Ms Publisher prikacis drajver za stampac i stampac dobijes sistem koji se zobe Desk Top Publishing, jer sve to sto ti treba da pripremis i odstampas knjigu moze stati na sto i ne moras ici u stamapariju. Sistem je skup necega povezanih na neki nacin, a ovo je sistem hardvera (PC, stampac) Softvera (OS Windows, Aplikativni softver-MS publisher, driver za stampac) i covjeka koji je graficki dizajner.
Kad bi knjigu prelomljenu u MS Publisheru i odnio u stamparije da ti je stampaju zapuskerali bi te iz nje jer nema sanse da se knjiga pripremljena u MS Publisheru odstampa u ofsetu. Govorim ti o starijim verzijama. Mozda je MS nesto uradio na zadnjimverzijam. Najnovija verzija Worda nije vise tekst procesor nego spada u red softvera za Desk Top Publishing.

Imas na stotine firmi koje se Desk Top Publishing-om bave kao djelatnoscu. Nema sanse da ti te firme odstampaju knjigu u 5000 primjeraka. Ako ti to i "urade" oni je ne stampaju nego ugovore poso sa tobom a odnesu u pravu stampariju i jos ti uzmu proviziju. Ako Desk Top publishing ne postoji u BiH i ako to nije popularno -a nije, to ne zanci da to ne postoji. Ta nije mIcrosoft razvijao aplikacija prema BiH.

MS Publisher i vecina softvera te kategorije je bazirana na tome da sve sto ti proizvdes u nekom softveru iz te kategorije mozes stampati samo direktno iz toga softvera na stampac ili na kopir aparat ako ti je koopir umrezen i ako imas drajver za kopir aparat. Oni ne pozjau CMYK i RGB oni zanju samo post scrip izlaz. nema sanse da ti iz prijasnih verzija MS Publishera uradis separaciju ili da odstampas u miroru. Mogao si samo ako si imao stampac koji je imao miror pa da stapac natjeras da ostampa u miroru i na paus papiru pa se onda to nosilo u stampariju i stampale ofsetom a one strane sa slikama se stampale na kolor stampacima.
Toto

#20 Re: Program za desing Knjige

Post by Toto »

EdoI wrote:
Kenex wrote:Eh ljudi ovo je moj prvi post na ovom forumu , i cuo sam da je veoma popularan , pa ja bi vas zamolio da mi kazete program za desing knjige.
Tačno tako jarane, ovdje u Zenici ljudi lude za tvojim postom. Da samo vidiš kako grad bruji... :D
e nek si ga naso
da on ne misli da je forum Sax popularan a ne njegov post
HomeArt

#21 Re: Program za desing Knjige

Post by HomeArt »

Toto wrote:Osim ovoga sto su ti vec naveli mozes "prelomit" knjigu i u Adobe Acrobat Profesionalu.
:lol:

Ovo moram uokviriti :D
Locked