šakall wrote:hp elitebook 6930p
dual core 2.6 ghz
160 gb HD
4gb ram
250 mb video memory
zelim naplatiti i windows 7
i ostale instalirane programe
koliko ovo danas vrijedi
Mislis ako ti masina vrijedi 300 KM da ces zbog instalisanih programa dobiti vise? Ne ide to tako, ako vrijedi 300 KM toliko vrijedi, sta god je instalisano na njega. Ako originalno dodje Windows 7 fabricki instalisan a ti ga skines mozes dobiti samo manje, ne vise ako ga ostavis. Hocu ti reci ja bih ga platio 300 KM a ako vidim da na njemu standardno dolazi Windows 7 a ti ga skines, onda ga ne bih kupio jer ti ne vjerujem. Znaci, taj racunar bih ja platio 300 KM sa instalisanim windowsima i sa svim drajverima. I ostali softver koji dodje vec preinstalisan (na oprimjer office i neki utility). Ostali softver slobodno skini svako sebi ce staviti sta treba.
Ako originalno ne dolazi windows, onda skini sve, i prodaj za 300 KM.
Nema veze sto je laptop i sto su lapropi skuplji od istih konfiguracija na desktopu, meni to vrijedi 300 KM. Jer, sigurno je racunar star barem 2 godine ako ne i vise, a to znaci najvjerovatnije kupovinu nove baterije, placanje ciscenja i ko zna sta sve jos. Jos kada vidis da je video kartica tako slaba pitanje je isplati li se uopste kupovati. Hocu reci 256 MB memorije u vrijeme kada integrisane grafike normalno rade sa 1,5 GB i vise je bas lose.
Ako imas skup licenciran softver na racunaru: Ne mozes prenijeti licencu na drugu osobu, znaci ako imas licenciran na primjer Adobe paket i prodajes laptop, moras skinuti Adobe da bi bilo sve legalno. Cak i kada sam sebi prebacujes licencu (na primjer otisao ti HDD ili mijenjas racunar pa prebacujes licencu), nije to samo ponovo instalisati i ukucati SN ili aktivirati. Cita li iko EULA...
O nelegalnim aranzmanima necu diskutovati, to kako se ko snadje i dogovori.