Ma znam nego costo radi poredjenja sam naveo. TT u vecini slucajeva neces ni osjetiti, jedino ako je jako star laptop pa mu pri gledanju filma procesor bude 100% opterecen, a opet ako je tako star onda ne moze ni gledati filmove na njemu, ustvari moze ali kao slideshow.
Zato sam i rekao da nam kaze specifikacije laptopa
problem sa laptopom
Moderator: Benq
-
Walther
#27 Re: problem sa laptopom
Vecina obicnih dual cora zaglavi sa prosjecnim 1080p, film ne izgleda kao slideshow vec se razdvoji zvuk&slika ili slika lagira nekoliko sekundi. Ako pored toga furas paralelno jos skype i koji browser CPU je stalno na 100% loadu.Arslan_11 wrote:Ma znam nego costo radi poredjenja sam naveo. TT u vecini slucajeva neces ni osjetiti, jedino ako je jako star laptop pa mu pri gledanju filma procesor bude 100% opterecen, a opet ako je tako star onda ne moze ni gledati filmove na njemu, ustvari moze ali kao slideshow.
- Arslan_11
#28 Re: problem sa laptopom
Pa napisah gore da imam hp dual core i nonstop se vrte filmovi na njemu bez ikakvih problema, a poedat cu veceras koje su temp. I koliki je cpu usage.Walther wrote:Vecina obicnih dual cora zaglavi sa prosjecnim 1080p, film ne izgleda kao slideshow vec se razdvoji zvuk&slika ili slika lagira nekoliko sekundi. Ako pored toga furas paralelno jos skype i koji browser CPU je stalno na 100% loadu.Arslan_11 wrote:Ma znam nego costo radi poredjenja sam naveo. TT u vecini slucajeva neces ni osjetiti, jedino ako je jako star laptop pa mu pri gledanju filma procesor bude 100% opterecen, a opet ako je tako star onda ne moze ni gledati filmove na njemu, ustvari moze ali kao slideshow.
-
dragan.s
#29 Re: problem sa laptopom
Cool & QuietWalther wrote: Taj problem se manifestira jako cesto. Vjerovatno jedan najcescih problema kod laptopa za obicnog usera. Laptop se zbog specificnog nacina koristenja pregrijava, pali se thermal managment, laptop se usporava... Nema tu nikakvog hoaxa ili zablude. To nisu tehnologije samo za "potrosnju manje energije" vec za se smanji pretvaranje jedne energije u drugu (toplotnu). Kod nekih se to vidi i iz imena samog (recimo COOL&QUIET).
Znaci upalis 1080p sa 50% cpu max pa provjeri koliko steka tj. koliki je cpu load... a onda ugasi cpu max pa provjeri isto. A thermal mangment ti u pozadini uradi bas to.
Ukratko, kad je procesor u idle-u (ne radi ništa značajno sem održavanja sistema na životu) smanjuje se množilac procesora i njegov napon. Rezultat je rad na nižoj frekvenciji što vodi smanjenju grijanja (cool) i smanjenju potrošnje struje. Ventilator na procesoru se obrće manjom brzinom i odatle ono quiet. Jasno da jasnije ne može biti. Intel-ove tehnologije samo pod drugim imenom rade to skoro na isti način. Sve to nema nikakve veze sa onim o čemu ovdje pričamo, a to je smanjenje procesorske snage usljed povećanog grijanja procesora.AMD Cool'n'Quiet is a CPU dynamic frequency scaling and power saving technology introduced by AMD with its Athlon 64 processor line. It works by reducing the processor's clock rate and voltage when the processor is idle. The aim of this technology is to reduce overall power consumption and lower heat generation, allowing for slower (thus quieter) cooling fan operation. The objectives of cooler and quieter result in the name Cool'n'Quiet. The technology is similar to Intel's SpeedStep and AMD's own PowerNow!, which were developed with the aim of increasing laptop battery life by reducing power consumption.
Ja ne tvrdim da to ne postoji, ali tvrdim da se u praksi jako rijetko sreće. Čak ni proizvođači procesora to ne navode u karakteristikama istih. Testovi kao onaj na koji sam ti dao link tvrde da to počinje vrlo blizu temperature gašenja procesora i da smanjenje brzine ne iznosi više od 10%.
To nije ono što će prosječan korisnik ikad osjetiti u radu, a maltene na svakoj drugoj ovakoj temi imaš nekoga ko tvrdi isto što i ti: "Grije ti se procesor pa ti zato računar štopa".
-
aida25
#30 Re: problem sa laptopom
Skinula sam aida64 pa cu poslije napisati koja je temperatura kad se laptop bas ugrije, uglavnom zna se desit ne samo da kasni ton nego i film malo stopa, ne znam stvarno do cega je sad jel pregrijavanje ili nije....
-
aida25
#31 Re: problem sa laptopom
Temperatura 64 stepena c, tako da vjerovatno je do pregrijavanja ne znam šta bi drugo moglo biti, hvala svejedno svima koji su se javljali...
- Arslan_11
#32 Re: problem sa laptopom
nebih rekao da je to uzrok.
-
Walther
#33 Re: problem sa laptopom
ako je to idle temperature (nista ne radis) onda je na loadu bar 80-90 stepeni...aida25 wrote:Temperatura 64 stepena c, tako da vjerovatno je do pregrijavanja ne znam šta bi drugo moglo biti, hvala svejedno svima koji su se javljali...
- Arslan_11
#34 Re: problem sa laptopom
Upravu si.Walther wrote:ako je to idle temperature (nista ne radis) onda je na loadu bar 80-90 stepeni...aida25 wrote:Temperatura 64 stepena c, tako da vjerovatno je do pregrijavanja ne znam šta bi drugo moglo biti, hvala svejedno svima koji su se javljali...